Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @knnrn @sadriabi konusu acilmisken ben de Gallup'un hazirlamis oldugu ABD'nin muhafazakar-ozgurlukcu (conservative - liberal) haritasini paylasayim...

    Koyu kirmizilar - halkinin cogunlugu muhafazakar eyaletler
    Acik kirmizilar - yarisindan fazlasi muhafazakar eyaletler
    Gri - muhafazakar - ozgurlukcu sayisi dengeli eyaletler
    Acik maviler - yarisindan fazlasi ozgurlukcu eyaletler
    Koyu maviler - halkinin cogunlugu ozgurlukcu eyaletler

    alt metni


  • Sayın @crazycells @knnrn @sadriabi @damladav aktardığınız tecrübeler için kendi adıma teşekkür ederim. Eğer olurda gidersek aşağı yukarı nelerle karşılaşabileceğimizi az çok görüyoruz. Kendimden bir örnek vermek gerekirse, İstanbul'da üç yıl önce ilçeden ilçe'ye taşındığımda (ikisi de Anadolu yakasında ve çocuğun gittiği kolej aynı olmasına, sadece muhit değişikliği olmasına rağmen) oğlum okulda ilk bir kaç ay zorlanmıştı. Sınıftaki arkadaşlarına uyum sağlayamamıştı. Ancak sizin tecrübelerinizde ise bu kıta değiştirme, yeni bir dünya, verdiğim örnek ile kıyas bile kabul etmez ancak yine de eğer maddi vb. sıkıntılar yoksa burada en önemli şey zaman oluyor. Zaman geçtikçe sisteme uyum sağladıkça her şeyin daha kolay olacağını düşünüyorum. Bu sitede bu anlamda çok değerli ve üyelerine ve meraklılarına katkı sağlayan bir site. Yeri gelmişken tekrar emeğine sağlık @crazycells Sonuçta hepimiz sadece daha iyiyi umut ederek göç riskini alıyoruz. Umarım bu yolda her girişimci hayatını dilediği, umut ettiği gibi yaşar. Cevaplarınız için teşekkür ederim.


  • Bu ileti silindi!

  • Bu ileti silindi!

  • Bundan sonra iletilerinin kalmasını istediğim kişilerin iletisini alıntılayıp cevap yazacağım. Fikir ve tecrübe kadar kıymetli bir şey yoktur. Sayın @patriot en azından silme sebebinizi çok fazla özel değil ise paylaşmanızı talep edebilir miyim?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @caglaror Amerikan Kültürüne Giriş 101 içinde söyledi:

    Bundan sonra iletilerinin kalmasını istediğim kişilerin iletisini alıntılayıp cevap yazacağım. Fikir ve tecrübe kadar kıymetli bir şey yoktur. Sayın @patriot en azından silme sebebinizi çok fazla özel değil ise paylaşmanızı talep edebilir miyim?

    evet, kesinlikle oyle yapmalisiniz. Ben de bu nedenden oturu surekli alinti yaparak cevap veriyorum. Arkadaslar foruma, her zaman anonim olarak yazabileceklerini unutmamali. Gerci sayin @patriot 'un durumu oyle degil ama sorulara cevap aldiktan sonra, sorularini silme huyu benim de hosuma gitmiyor. Forumda soru soran arkadaslar birilerinin o sorulari cevaplamak icin vakit harcadigini unutmamali.

    Sayin @patriot 'un silme nedenini ben de anlayamadim, oysaki sadece kendi dusuncesini yazmisti ve cok iyi tespitleri vardi, umarim yorumlarini geri getirir... hatta bugun ya da yarin kendisine cevap vermeyi de dusunuyordum. Bazi konularda kendisine katilirken, bazi konularda ayni sekilde dusunmuyorum cunku.


  • Sagdan vurdugu icin hosuma gitmeyen yerler var ama aydinlatici, en azindan Amerikan sagindakileri anlamaya yardimci oluyor. En bastaki Turk gocmen analojisi de cok yerinde olmus, videoyu izleyiniz: https://www.prageru.com/videos/american-trinity-three-values-make-america-great


  • ABD’de yasayan forum uyelerinden kaldiklari sehri ve eyaleti de belirterek tarihi, siyasi, sanat ile günlük yasam ve aliskanliklar gibi konularda gozlemlerini paylasmalarinin topluma uyum ve entegrasyon acisindan son derece faydali olacagini düşünüyorum.


  • Çok yerinde ve güzel bir konu burasını canlı tutalım lütfen.

  • ⭐⭐⭐

    modules:composer.user_said_in, @sadriabi, Amerikan Kültürüne Giriş 101

    Amaciniz daha medeni, daha uygar, daha gelismis (her acidan) bir toplumda yasamaksa eyalet seciminizi ona yapin. Ayrimcilik yasak oldugu icin dile getirilmese bile sosyo ekonomik ve kulturel acidan belli bir seviyenin uzerindeki kisiler guney eyaletlere, guney kulturune, politik tercihlerine karsi hor goren bir yaklasim icerisindeler.

    Deneyim gercekten onemli ve bu yazinizi yaklasik 1.5 senelik yasam ile okudugumda daha fazla anlamlandirabiliyorum - benimseyebiliyorum.

    Sekuler yasami umut ederek geldik fakat evanjelik mentaliteyi ne kadar uzak kalsaniz bile, mutlaka hissediyorsunuz guney eyaletlerinde.
    Belki 1.5 sene cok fazla bir zaman gibi gelmeyebilir cogumuza gore fakat ben Amerikaya geldigimin 2.ci haftasindan itibaren toplumun cogu kademesi ile direk iletisim olarak icli disli calismaktayim. Sahip olabildigim izlenimler, verilen hizmet (veya satis) ile musteri iliskileri sonucunda kazanilabilecek fikirlerden cok daha ote.

    Yasadigimiz bolge ne kadar imkanlar, doga guzelligi, vb gibi faktorler acisindan olumlu olsada; yuzeysel olmayan, kafa yapisi olarak daha medeni, daha uygar ve gelismis bir toplumda ve bolgede yasamayi zamanla dusunmeye basladim acikcasi.
    Bu herhangi bir sorun yasadigimiz anlamina gelmiyor fakat yasam kalitemizi (maddiyattan ote) nasil daha iyiye aliriz konusuna geliyor (ki yasadigim yer maddi olarak, tipik guney eyaleti imkanlarini bile pek saglamiyor)

    Bakalim, ilerleyen zamanlarda daha demokrat cogunluklu eyaletlere adim atasim var. Denemekten zarar gelmez.
    Nede olsa bir gocmen veya gocmenlik yolunda biri olarak en buyuk avantajimizin bizi oldugumuz yere baglayan tek seyin is ve kira kontrati oldugunu bilmek olsa gerek. Bu ozgurluge en azindan yolun basinda sahip oldugumuzu bilmek oldukca guzel.


  • Silahlanmayla ilgili duygu ve dusuncelerim cok karisik. Dogma buyume sosyal demokrat, ve sadece bilime, sanata ve egitimin gucune inanan bir kisiyim. Dolayisiyla ABD'deki bireysel silahlanmaya tabi ki refleks olarak karsiyim ya da karsiydim. Su an tam emin degilim. Ya da soyle soyleyeyim mevcut sonuclarina baktigimda hali hazirdiki kanun ve nizamlarla duzenlenmis (ya da duzenlenememis haline) kesin karsiyim. Toplu oldurme olaylarinin onune gecmek icin mutlaka bazi onlemler alinmali eyalet ve federal duzeyde. Gecenlerde bizim yerel haberlerde, galiba Vermont eyaletinde, cocuklarini bir shooting olayinda kaybetmis bir cift, eyalet yasalarinda degisiklik talep ediyordu: silah ruhsati satin alma ile silah satin alabilme arasinda tampon bir sure olsun diye galiba. Tam anlayamadim, sonra da arastirmadim. Ama nihayetinde diyorlardi ki tepesi atan adam bir anda silah satin alip kullanamasin.

    Bu mevzuyu duzenleyen Amerikan anayasinin meshur 2. maddesi. Okumadim, derinlemesine kazimadim. Ama galiba soyle bir arka plani da var. Birey kendini yeri geldiginde ceberrutlasabilecek devlet kuvvetlerinden de korumak icin silahlanabilir. Ilk duyusta sacma geliyor, nasil yani eskiyaligimi mesrulastiriyor diye. Galiba soyle bir arka plani var. Malum kurucu babalar sayesinde bugun ABD dedigimiz ulke Ingiliz hegemonyasindan kurtulup bagimsizligini kazaniyor. O surecte Ingilizlerin ve belki de baska bolgelerde diger kolonici uluslarin baskisina ve eziyetine magruz kaliyor. Boston'da meshur tea party olayi var mesela. Ingiliz krali surekli olarak vergileri keyfine gore artirdigi icin bir gun tuccarlar isyan edip Boston aciklarinda cay yuklu ticaret gemilerini yakiyorlar. Kral devamli asker/muhafiz gonderip buradaki halki baski altinda tutmaya calisiyor. Iste anayasada soz edilen bireysel silahlanma hakkinin kokenleri galiba oralardan geliyor. Bir gun bu devlet baski yapmaya ve eziyet etmeye baslarsa ona karsi kendini savunma hakki veriyor bireye. Yani mesela bir dusunun farzi misal dunyanin bir yerinde 100 yillik sekuler bir cumhuriyette bir gun devlet islam devrimi yapmaya kalkarsa onlara karsi sekuler insanlarin silahlanma hakkini savunan bir anayasa. Enteresan. Boyle bakinca kulaga fena gelmiyor. Bununla ilgili State of Jones filmi ilginc bir seyir olabilir.

    Ote yandan nufusun cok genis bir alana yayildigi hemipimizin malumu. Cok merkezi yerlerde yasayanlar disinda yani buyuk sehir merkezleri disinda hemen herkes mustakil evlerde yasiyor. Evlerin aralari bazen fazlasiyla acik aralikli. New England bolgesinde benim gezdigim bolgeler sehir merkezleri disinda hep country side. Bizim ev bile 28 adet condomium ana yoldan iceri 100 metre oraminin icine giriyoruz. Arka cam komple ormana bakiyor. Boyle bir yerlesim kulturunde kendini hirsizdan, ugursuzdan korumak icin silah sahibi olmak belki de o kadar sacma bir sey degil. Sadece insan oglundan degil vahsi hayvanlardan da. Ben cok kirsal bir yerde yasamama ragmen vasak, tilki ve ayi (evet yanlis dumadiniz komsu kasabada evlere yakin yerlerde goruldugu haberlere cikti) ile karsilasmak isten degil. Bir diger dusundurucu konu malumunuz otomobille seyahat cok yaygin. Mesafeler uzak. Bu sebeple de insanlar bireysel silahlanmaya ihtiyac duyuyor olabilir.

    Kafa karisikligim bunula da bitmiyor. Hayrani oldugum southern rock muzik tarzi tamamen silah yanlisi ve dinci bir soyleme sahip. Burada yasamay baslayip politik ortami gozelemey baslayinca sozleri mecburen umursamak zorunda kaliyor insan. En buyuk southern rock grubu Lynyrd Skynyrd'in konserini actim God and Guns diye bir sarkiya girdiler. Tamamen demokrat politikacilari hedef alan silahsizlanma karsiti bir soylem. Oglumda yanimdaydi,nasil kapatacagimi bilemedim. Sonuc larak bunlar yanlis dusunceler oglum uzak durmak lazim deyip kapattik.

    Yukarida paylastigim bazi bilgiler tam olarak gercekleri yansitmayabilir. Iki yillik gozlemim sonucundaki gozlemlerim, edinimlerim ve cikarimlarim. Konuyla ilgili daha fazla arastirmis okuma yapmis, bilgi arkadaslar varsa ve bilgilerini paylasirsa memnun olurum. Ote yandan forum benim icin bir gunluk gibi oluyor. Geri donup eski mesajlarimu okudugumda geldigim noktayi kiyaslama sansi veriyor.

    Kalin saglicakla.

  • ⭐⭐

    @freeworld ''evanjelik mentalite'' den kastınız nedir gibi olumsuz şeyler yaşadınız? @newcomer Netfilix dizileri filmleri genelde Amerikanın demokrat kesimini yansıtır. size önerim yukarıda gösterilen en mavi yerlere gitmeyi hedeflemeniz. New York Kaliforniya Wasginton (eyaleti veya DC fark etmez.) Oregon baya iyi demokratlık konusunda. sarıkla gezmediğiniz sürece her hangi bir ayrımcılık yaşanma ihtimali çok çok düşüktür öbür yerlere göre.

  • ⭐⭐⭐

    @lordbolton
    Sorun yaşamadım açıkçası yanlış anlaşılmayayım fakat din çok öne çıkarılmakta ve her tanışmanın ve samimiyetin sonucunun genellikle “bu pazar kiliseye” gidelime dönmesi.

    Koyu dindar ve ciddi tutucu bir kesim mevcut buralarda ve gayet doğal olarak (elbette inandıkları, onunla büyüdükleri din olarak) hemen teşvik etme girişimleri oluyor. Hayat biraz kilise etrafında dönüyor. Ben NY’da 3 sene yaşadım mazide, burada 1.5 senede gördüğüm kadar kiliseyi, belki yarısını görmedim. Gerçekten bir Bible belt eyaleti buralar.

    Bu kötü bir davranış değil varolan şartlara göre fakat biraz yenilikçiliği ve açık görüşlülüğü öldürüyor. Çocuğumuzunda bu şekilde büyümesini tercih etmezdim. Bu nedenle diğer bölgeleride denemekte fayda olur diye düşünüyorum.

  • ⭐⭐

    @freeworld anlıyorum hangi eyalette yaşıyorsunuz? Amerikanın kırmızı yerlerinin gelenekselci olduğunu biliyorum benim izlenimime göre kilise daha çok din değilde sosyalleşme yeri olarak kullanan çok fazla insan var diye okumuştum elbette insan kendini rahat ettiği yerde yaşamalı. tabi dindar bir insanın da sizi kiliseye çağırması doğal dini gereği insanları dinine çağırıyor kötü bir amacı yok inancı gereği sizi de kurtarmak istiyor.. eğer baskı tarzı bir şey yoksa bence sorun da yok tabi benim kendi fikrim.

  • ⭐⭐⭐

    @lordbolton
    Hem mavi hemde kırmızı bir eyalette, ufakta olsa yorum yapabilecek kadar süre yaşamış biri olarak aradaki farkın devasa olduğunu söyleyebilirim, en azından benim deneyimime göre. Elbette sadece NY ve şu an yaşadığımız NC eyaletinin saf beyazların bulunduğu bir bölgesi için konuşabiliyorum.

    Bir önceki yazımda belirttiğim gibi İyi niyetten şüphem yok. Hatta Türkiye’deki yaşlı teyzelerimize benzetirim hep. İyiliğini ister.
    Fakat yaşamak ve turist olmak bambaşka konular. Kök salmaya başlamak için en verimli toprağı bulmak gerek.

  • ⭐⭐

    Bu başlık güzelmiş. Canlı tutmak adına benim de küçük bir katkım olsun.
    Kızılderili yaşam bölgelerine dair bilgiler olan bir link;
    (https://www.ancient-origins.net/history/why-isn-t-map-history-books-007401)


  • Kisa bir not olarak dursun kenarda, Oracle'da calisan bir cifti almistim Lyft ile aracima. Kisa bir girizgahtan sonra GC ile geldigimi vb soyledigimde bizi dogrudan aksam yemegine davet ettiler (yaslari 20lerde). Oncesinde din konusu donmustu. Isa ve Tanri ile ilgili guzellemelerinden sonra zorla punduna getirip cep telefonu numarami aldilar. Bir sure txt mesaji ile davetlerini yinelediler. Bildigin misyoner stayla. Iyi niyetlerinden suphem yoktu (bizi yol yakinken dogru yola cevirmek istiyorlardi :P) ve cok naziktiler.
    TX da CA, nin 2 kati kilise var (belki daha fazlasi). Cidden mavi ile kirmizi arasindaki fark kadar farklilar.


  • @caglaror ABD'de ayni Turkiye'de oldugu gibi tarikat ve dini misyonerlik olaylari coktur. Disaridan cok fazla gorunmez ama ABD'dede cok dindar ve tutucular var. Tabii bu isten cok iyi para kazananlar da var. Ornegin, Texas'dan Joel Osteen. Adamin tarikat gibi takipcileri var. Bagislarla, TV programlariyla, canli programlari ile milyon $ lar yapiyor.

  • ⭐⭐

    Bir videoda izlemiştim youtube da; mormonlar için dini anlatma ve davet işi ciddi bir işmiş. Gencleri dünyanın değişik yerlerinde mormonluk inancını anlatma görevine gidiyormuş. Tabi once cok yogun bir sekilde onların kilise medreselerinde yatılı bir eğitime katılıyorlarmış. Bildiğiniz bayağı kapı kapı dolaşıp yolda gezenlere yaklaşıp inançlarını anlatıyorlar. Galiba utah eyaletinde bayağı ciddi bir mormon nüfusu varmış.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Drywall Korona virüs yüzünden artık misyonerler kapı kapı gezemiyor, mektupla halletmeye çalışıyorlar.

    alt metni


Benzer Başlıklar

  • 6
  • 3
  • 3
  • 32
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

63
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum