Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Amerikan Futbolu, İlk olarak 19.Yüzyılda kolejler arasında oynanmaya başlanan, Amerika'nın en çok izlenen ve taraftarı olan spordur. NFL'in (National Football League) final karşılaşması SuperBowl, dünyanın en çok izlenen spor etkinliğidir. Amerikan futbolu, İngiltere'de ortaya çıkmış olan Rugby ve Futbol'dan (Soccer) esinlenerek oynanmıştır. Bir diğer futbol kuruluşu ise Amerikan üniversiteleri, Askeri okullar ve kolej takımlarının boy gösterdiği NCAA'dır.

    Amerika kıtasında, avrupa'dan bağımsız olarak bizlerin yabancı olduğu sporlar daha çok rağbet görmektedir. Buz hokeyi (Kanada) , Amerikan Futbolu, Beyzbol, Basketbol gibi sporlar Amerika'da en çok oynanan ve takipçisi olan sporlardır. Örneğin Futbol (Soccer) Avrupa'da genellikle erkekler tarafından oynanırken, Amerika'da futbolu genelde kadınlar oynamaktadır. En iyi kadın futbol takımının da Amerika olduğunu anekdot düşmek gerek.

    National Football League

    cd57c07b-16ff-43e2-8250-e78011f8e025-image.png

    Ulusal futbol ligi, Amerika'nın en önemli ve büyük profesyonel ligidir. Ligde toplamda 32 takım bulunmaktadır.

    Lig, biri American Football Conference (AFC), biri ise National Football Conference (NFC) olarak ikiye ayrılmıştır. Her konferans ise Doğu, Batı, Kuzey ve Güney olmak üzere 4 gruba ayrılır ve her grupta 4 takım bulunur. Eylül-Aralık ayları arasında her takım 16 maç yapar ve normal sezonun bitiminden itibaren 6 takım NFL-Playoff maçları yapmaya hak kazanır. 12 takımın tek maç usulü ile karşılaşması sonucu kalan son 2 takım arasında SuperBowl karşılaşması oynanır. Bu karşılaşmadan sonra AFC VE NFC'den seçilen "ALL-Star" oyuncular Hawaii'de gösteri maçına çıkar.

    3b99a43d-5778-4ec2-b023-1659f52b6f49-image.png

    Amerikan Futbolu Hakkında Genel Bilgiler

    Her takım 11 oyuncuyla sahaya çıkar. Takımlar genelde; Hücum takımı, defans (savunma takımı ve özel takım olarak 3'e ayrılır.

    Hücum takımının en önemli görevi Touchdown yani skor yapmaktır. Hücum takımı "Snap (santraya benzetebiliriz) yapmadan önce Line of scrimmage (Hücum ve defans arasında kalan oyun başlamadan geçmenin yasak olduğu bölge) düzgün bir formasyonda dizilmelidir. Snap yapılmadan, hiçbir oyuncu snap bölgesine giremez ve hücum oyuncular snap yapılmadığı sürece hareket edemez. Bu arada hücum ile savunma takımının forma renkleri farklıdır.

    d4f72a33-bf48-48dd-969b-162771158073-image.png

    Savunma takımının ana görevi düşürmelerle ve top çevirmelerle (top çalma ve top düşürme) hücum takımının ilerlemesine engel olmaktır.

    Savunma çizgisinde (DL) bulunan mevkiler ise, defanslar (DE) ve savunma forvetleridir (DT). Defans oyuncuları oyun çizgisinin sonlarında dururlar, ancak savunma forvetleri defansların arasında bulunurlar.

    Özel takımlar, oyun içinde tüm vuruşlardan sorumlu olan takımlardır. Özel takımlar, o anki oyunda topun kontrolüne sahip olan takımdır ve karşı takım oyuncuları blok yapmaya ve topu geri çevirmeye çalışırken, Field Goal ( Skor) denemelerini ve kickoff (Oyunu başlatan vuruş) yaparlar.

    Amerikan Futbolunun kuralları

    Amerikan futbolunda bir Touchdown (Skor) 6 puandır. Kafası karışanlar için field goal 3 puan iken, touchdown 6 puandır. Touchdown'un skor getirebilmesi için topun, saha sonuna pas veya koşu ile ulaştırılması ya da rakip sahada topun kazanılmış olması gerekmektedir.

    1f0e54e3-fc4f-4182-9a8f-5a0cc8ab5415-image.png

    Field Goal (FG) ise 3 puan değerindedir ve vuruşla, topun sayı direklerinin arasından geçirilmesiyle olur. Field Goal'den sonra skoru yapan takım kick-off (başlatma vuruşunu) yapmak zorundadır.

    Amerikan futbolunda vuruşların 2 ana kategorisi bulunur. Bunlardan birisi oyun anı vuruşlarıdır ve hücum takımı tarafından oyun çizgisinin arkasından olmak üzere herhangi bir oyun sırasında yapılabilir, diğer vuruş çeşidi ise serbest vuruşlardır. Serbest vuruşlar ise; yarıların başlarında, uzatma devresinin başında, başarılı bir Field Goaldan sonra vurulan Kickoff ve Safetyden sonra vurulan Safety Kick olmak üzere 2 çeşittir. (Safety ,topu taşıyan kişi kendi saha sonunda düşürüldüğünde elde edilir. Safetynin değeri 2 puandır ve savunma takımına verilir.)

    Amerikan futbolu maçları hem profesyonel hem kolej düzeyinde 15 dakikalık 4 çeyrek, 30 dakikalık 2 yarı olmak üzere toplamda 60 dakikadır. Lise düzeyinde ise çeyrekler 12 dakika, yarılar ise 24 dakika olmak üzere maç toplamda 48 dakika sürmektedir.

    Oyunun başlangıcında, iki takımın oyuncuları ve hakemler saha ortasında para atışını yapmak için buluşurlar. Para atışı sırasında konuk ekibin kaptanı, paranın yüzlerinden olan "Heads"'i ya da "Tails"'i seçer. Para atışını kazanan tarafın kaptanı ise 1.-2. yarı için Kickoff'u yapmayı, 1.-2. yarı için alıcı olmayı ya da savunulacak saha sonunu seçer. Para atışını kaybeden tarafın kaptanı ise, kazanan tarafın seçim yapmadığı tarafta seçim yapar. Örneğin eğer kazanan takım herhangi bir yarıda kickoff yapmayı tercih etmişse, kaybeden taraf herhangi bir yarı için savunacağı saha sonunu seçebilir. Çoğu takım para atışını kazanınca kickoff alıcısı olmayı tercih eder çünkü bu ilk drive için topun kontrolünü almak demektir

    e4fc73ea-323f-4703-beb6-e4a3126e839f-image.png

    SuperBowl

    İşte geldik işin en can alıcı kısmına. SuperBowl günü Amerika'da hayat durma noktasına gelir. Neredeyse 100-150 milyon kişinin ekran başında takip ettiği bu karşılaşma adeta bir şenlik havasında gerçekleşir. En ünlü şarkıcılar, sanatçılar konserlerini SuperBowl'un genel olarak yapıldığı Rose Bowl stadyumunda verirler. Bu konserler öyle azımsanacak konserlerden değildir. Amerikan Futboluna yabancı olan birinin bile ağzını açık bırakacak derecede yapılan bu konserler, çoğu kişiyi büyülemeye devam ediyor. En son Jennifer Lopez ile Shakira'nın boy gösterdiği konser şahane idi.

    SuperBowl günü 100 milyondan fazla kişiyi ekran başında olduğu için şirketler yeni reklamlarını televizyona o gün verirler. Yaklaşık 30 saniyelik bir reklam için 5 milyon dolar üzerinde parayı gözden çıkarmaktadırlar.

    46cad143-4090-4862-914d-d38bb6ce58ce-image.png

    Amerikalıların Thanksgiving (Şükran günü) den sonra en çok yiyecek tükettiği gün SuperBowl günüdür. ulusal tavuk konseyi verilerine göre sadece SuperBowl pazarında ABD’de tüketilen Tavuk Kanadı (buffalo wings)’ sayısı 1,35 milyar. Nielsen analiz firmasının 2017 rakamlarına dayanarak yaptığı 2018 tahminlerine göre amerikalılar pazar günü biraya 1,2 milyar dolar, patates cipsine 277 milyon dolar, çereze 99 milyon dolar haracayacak. pizza huts, dominos, papa john’s ve diğer zincirler, ülkede yaklaşık 50 milyon super bowl partisinin sofrasında yer almak için büyük mücadele veriyorlar.

    689bb2a2-8436-4acb-8404-856a35608f62-image.png

    SuperBowl'dan sonraki gün olan pazartesi ise çoğu çalışanın "Bugün hastayım" Mazereti ile işe gitmediği SuperBowl pazarından sonraki güne ise "Super Sick Monday adı veriliyor.

    646dd902-0c7f-49dd-b070-e9142adeef33-image.png

    Umarım yararlı bir başlık olmuştur. Unuttuklarım olabilir. Okuduysanız teşekkür ederim. Aşağıya da en son Shakira ve J.Lo'un konseri ve SF49ers - Kansas Chiefs arasında oynanan SuperBowl maçının linkini bırakıyorum.


  • Türkiyede S sport hem naklen hemde haftalık özet ve yorum programı halinde yayınlıyor, play off maçları devam ediyor.


  • Tampa Buccaneers bu yil ki Super Bowl kazanani oldu. Tebrikler 🎉


  • Toplamda 7 Super Bowl sampiyonlugu kazanarak tarihe gecen Tom Brady'i unutmayalim.


  • Tom Brady ne kadar efsane bit oyuncu olsa da bu sene ki sampyionluk gelisim olarak bence adil degildi. Bradynin senelr sonra kendini kanitlamak icin Tampa Bat'e imza atmasi, bunu duyan bir suru yetenekli ama cesitli nedenlerden dislanmis oyuncuun mal bulmus magribi gibi Bucs a dolusmasina yol acti. Gecen sene istedigim kaski giyemezsem ben de oynama diyip oyuncular sampiyonluk icin dusuk kontratlara imza atti. Kisacasi bu sampyionluk Tampanin degil sadece Brady nin. Kisacasi Mike Alstott, Warren Sapp, Warrik Dunn Ve John Lynch'li Joe Gruden efsane Bucs i yerine Brady ve digerlerinin sampiyon oldugu bir takim kaldi.


  • Takımlar genellikle güçlendirmeler yaparlar ve büyük oyuncuları kadrolarına katarlar, bu normal bir süreçtir. Ancak, bir oyuncunun bir takıma katılmasıyla tüm başarının ona atfedilmesi konusunda farklı görüşler olabilir. Oyuncuların düşük kontratlara imza atmaları, bir takımın maddi olarak güçlenmesi açısından yaygın bir durumdur, ancak bu, oyuncuların şampiyonluk isteği ve takım için çalışma arzusu olarak da değerlendirilebilir.


Benzer Başlıklar

  • 14
  • 14
  • 3
  • 43
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.8k
Kullanıcı

4.4k
Konu

425.3k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum