Amerika'da Günlük Yaşamdaki Farklılıklar
-
@newcomer Mevzu çıkar derken ne demek , ben olsam bulunduğum ülkenın neresi olursa olsun kurallarına uyarım , Emin ol yaşamış birisi olarak söylüyorum mevzu hiç çıkacak duruma gelmez inan bana ve sanırım son yaptığın mevzu olur, Bizim burada polis tokatlarsın hatta kavga edersin hatta vurursun , hakaret edersin ana avrat söversin ama orada bunların 1000/1 bile yapamazssın Şuan liselisin zamanla anlarsın.
-
@freeworld hangi eyalette yaşamıştın?Maryland Baltimore Delaware iş yaşam konusunda tercih olabilir mi? teşekkürler yanıtlayabilirsen..
-
@korcanmir Gayet yaşanabilir güzel eyaletler. Forumun eyaletler kısmında daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsin.
-
@serkanist tesekkur ederim 😀 umarim paylasimlarim kucuk de olsa pozitif bir katki sagliyordur..
-
@newcomer
"Taking Chance" ile ilgili yanlis bir yonlendirme olmasin; film, aktif gorevde hayatini kaybetmis bir US askerinin "evine donus" yolculugunu ve karsilasilan siradan insanlarin tepkilerini resmediyor. Siyasi cekismeler, emperyalizm, savasin uyduruk sebepleri vs bir yana, askere, gaziye ve hayatini kaybetmis askerlere gosterilen sayginin filmdeki gibi gercek oldugunu gozlemledigimi paylasmak istemistim.Polis veya "law enforcement" davranis tarzina gelince de; gordugum en nazik ve egitimli polisler Canada'da idi, Kuzey Avrupayi da ekleyebilirim.
US'teki polisin cok nazik oldugunu soyleyemem ancak kesinlikle saygililar, bahsettiginiz gibi "halktan kopuk kaba saba hareketler" kufretme vs ender gorursunuz (elbet istisnalari vardir ve yasanilan bolgenin yuksek suc oranina gore ibre negatife kayabilir).Forumda paylasildigi uzere, Turkiye'den kesinlikle farkli olan konu da polisin saygili ama emredici bir tonla hitap etmesi, siz soylenenleri yapmazsaniz emirlerin tekrari ve sizden beklenenler olacaktir. Sizden beklenenin ne oldugunu internetten polise ait sayfalardan vs ogrenebilirsiniz (Not-1). Ornegin elinizi kolunuzu sallamamaniz, ani hareketler yapmamaniz, ellerinizi gorunur halde tutmaniz, bir cisme dogru uzanmamaniz sizden beklenenler olabilir. Turkiye'deki polis ile karsilasmayi kullanarak nasil davranmaniz gerektigini anlatmak oldukca guc ancak soyle bir ornek versem belki anlasilabilir; jandarma tarafindan durduruldunuz ilgili komutan size saygili ama emredici sekilde ehliyet soruyor. Bu noktada nasil "mevzu cikarma" egiliminde olunmayacaksa US polisi karsisinda da benzer durum soz konusu.
Ek detay, polislere, silahli veya silah ceken birini durdurmak icin verilen egitim "yaralamak" yonunde degil. Polis, ilgili silah cekme hareketinin hem kendi hayatina hem de cevredeki sivillere getirecegi tehlikeyi o anda durdurmak icin egitiliyor. Bu da karsisindakini aninda etkisiz hale getirip silahin kesinlikle kullanilamayacak duruma gelmesini gerektiriyor ki vucudun kutle merkezine atis ile sonuclaniyor. Silahli birinin polis mudahalesi sirasinda cevredeki bir sivile zarar vermesi polisin de kabahati olarak degerlendiriliyor. Sonuc olarak, US'te, polisin "silah cektiginden suphelendigi" sahis olmak istemezsiniz. O nedenle "mevzu cikarmaz" sakin sakin oturup soyleneni yaparsiniz. Bir hak ihlalini vs ortaya koymak isterseniz de bunu sozel olarak yaparsiniz. Artik polislerde "body cam" var ve hersey kaydediliyor, sizin de aracinizda muhtemelen bir dash-cam olur en azindan sesi kaydeder, cok ihtiyac olursa bu kayitlar kullanilir.
Not-1: Bizler Turkiye'de genelde bir bedende/beyinde tum meslekleri tasidigimizdan (doktor, nukleer fizikci, cevre planlamaci, ekonomist vs) yeri geldiginde polis olmayi da en iyi biz biliriz ve mudahale ederiz. ABD'deki su anlayisi icimize sindirmemiz gerekir "bir isin, gorev ve sorumluluklarinin tanimli olmasi, gerceklestirilmesinin kurallara dayanmasi, aksi davranislarinin karsiliginin bulunmasi ve denetim altinda olmasi".
Yukaridaki mantik cercevesinde egitim almis ve gorevini yerine getirmeye calisan birinin "gorevini yapmasina" izin vermemiz gerekiyor. Elbette bu izin verme, yasal haklar cercevesinde gerceklesmeli.
Bir polis, gecerli bir nedenle bir arac durdurdugunda, egitimi ve gorevi geregi yapmasi gerekenleri otomatik olarak yapmaya basliyor. Bir soru sordugunda cevap almasi gerekiyor ki gorev listesindeki sonraki adima gecebilsin. Bunu da saygili bir sekilde "emir" vererek yapmak durumunda. Polisin karsisindaki kisi de konuyu sulandirmadan, garip davranislar sergilemeden soylenenleri yapmak durumunda.
Sizin de sahit olabileceginiz gibi, polisin verdigi emri (ellerini direksiyonda tut, arabadan in, duz cizgi uzerinde yuru, ehliyetini goster vs) yerine getirmezseniz polis sizinle muhabbete girmez, emri daha sert tekrarlar, yine dogru tepki vermezseniz direktife uymama durumunda yapilacak olan ve gorev listesinde/egitiminde ona verilmis bir sonraki harekete gecer. Bu bir sonraki hareket size arabadan in emri olabilir, sizin davranisiniza gore kelepcelemek veya silah cekmek olabilir vs.
Bunca detaya giriyorum zira bizler bir gorevlinin gorevini yapmasi ve buna saygi gosterme konusunda farkli bir kulturden geliyoruz. Kendi hayatimizda da kurallara, gorev geregi uyulmasi gerekenlere pek onem vermedigimizden, karsimizdaki gorevlinin kurallari onemsemesini yeterince algilayamiyoruz. Bu nedenlerle ABD'de postacinin, postanedeki memurun, DMV'deki memurun, UPS veya FedEx gorevlisinin, polisin davranislarini "isi yokusa surmek" olarak algilayabiliyoruz. Onceki paylasimlarimda belirttigim gibi, aslinda onlar kurulu duzenin ve islerinin kurallarina uyuyorlar ve kurallarii takip ettikleri surece sorun cikmayip herkesin iyiliginin saglanacagini biliyorlar.
-
Silahlanma serbes oldugu icin mesela yanimizda bi tabanca var ve polia durdurdu o zaman direk supheli tehlikeli pozisyona mi dusmus oluyoruz tavrimiz nasil olmalidir ? Direk yanimda silah var diyerek belirtilmelimidir
-
@metert
Aracta silah bulundurmak veya "concealed (sakli)" sekilde silah tasimak icin ozel izin almaniz gerekiyor. Silah tasimak, uzerinizde veya erisebileceginiz yakinlikta silah bulundurmak demek (evde silah bulundurmaktan farkli).Polis sizi durdurdugunda zaten elleriniz direksiyonda olacak ve hareket etmeyeceginiz icin, ya ehliyeti gosterirken ilgili silah tasima lisansinizi da gostereceksiniz ya da durumdan polisi haberdar edeceksiniz.Ani hareketler yapmadiginiz ve soylenenlere uydugunuz surece sorun cikmayacaktir. Bu arada, ornegin Texas'ta, lisansiniz olsa dahi silahinizla kilise, hastane, okul vb yerlere girmeniz yasaktir.
-
Amerikalı yengemiz kayınvalide ye dondurma yermisin diye sormamıs diye evde kıyamet kopacaktı kaç sene gecti hala söylüyor 😂😂😂
-
@Sharm Kesinlikle yazmalısın güzel yazıyorsun teşekkür ederim :)
-
usa Polis hakkında söylenenler doğru. Türkiyede maalesef böyle bir eğitim yok yanı Kişiye nasıl davranma konusunda iyi bir eğitim verilmiyor çok yüz göz olunuyor çok şey yazarım bu konuda ama yazmak istemiyorum - Bu mesleği yapmış biri olarak söylüyorum. yorum yok
-
usa Polis hakkında söylenenler doğru. Türkiyede maalesef böyle bir eğitim yok yanı Kişiye nasıl davranma konusunda iyi bir eğitim verilmiyor çok yüz göz olunuyor çok şey yazarım bu konuda ama yazmak istemiyorum - Bu mesleği yapmış biri olarak söylüyorum. yorum yok
-
Yukarida yazilanlarin hepsini okuyamadim tekrar olan olursa kusura bakmayin.
1-Arac kiralama cok kolay. Turkiyede’ki gibi senet sepet kirk tane sozlesmeye gerek yok. Ehliyet ve kredi karti yeterli. Ancak arac kiralarken cok dikkatli olmak gerekiyor. Yabanci olup isi bilmediginizi anladiklarinda ekstra gereksiz hizmetler satabiliyorlar.
2- restaurantlarin cogunda (fast food haric) kapida durup hostesin yer gostermesini beklemelisiniz. Yer tercihinde bulunabilirsiniz. Her garsonun ayri bir alani oluyor. Yemek sirasinda garson gelir ve yemeklerin nasil oldugunu sorar. En sonunda baska bir isteginiz olmadigini sorar. Eger yoksa birkac dakika sonra masaniza hesap gelebilir. Kabalik olarak algilamayin. Bunun anlami size bakan garsonun sizinle isi bitmis oluyor. Yemeginize devam edebilirbistediginiz zaman kalkabilirsiniz
-
@knnrn Merhaba. Bende şuan Türkiye'de sağlık sektöründe çalışıyorum. Tıbbi Sekreterim ancak hastanenin muhasebe biriminde çalışıyorum. oraya geldiğimde yine sağlık sektöründe çalışmak isterim ne tür işler yapabilirim oradaki hastanelerde ? ayrıca hemşirelik vs başka görevler için ne kadar süre ve ne şekilde eğitim alabilirim
-
@serap Hanım bu konu başlığına da bakabilirsiniz https://yesilkartforum.com/forum/search?term=hemşirelik &in=titlesposts
-
okumaktan gözüm ağrıdı yeminle gece moduna aldım gündüz vakti :)
-
@knnrn Amerika'da Günlük Yaşamdaki Farklılıklar içinde söyledi:
Ben de saglik sektorunden ornekler vereyim:
-
Burada saglik sigortalarinin alt limitleri var, yani belli bir rakama kadar odeme yapmiyorlar. Turkiye'de ise genelde ust limitler vardir. Burada saglik konusunda ust limit yok.
-
Saglik calisanlari her yerde hastane formalariyla dolasirlar, markete, restorana giderler. Hastanelerde soyunma odalari yoktur.
-
Saglik kurumlari (genel olarak tum kurumlar) calisanlara yemek vermez. Herkes yemegini evden getirir veya disaridan yer.
-
ABD'de maaslar brut olarak ifade edilir. Net maas calisanin evli/bekar, cocuklu/cocuksuz olmasina ve baska bir yerden geliri olup olmadigina gore degisir.
-
Yukarida yazildigi gibi maaslar genelde 2 haftada bir veya ayda 2 defa odenir. Bu ikisi ayni sey degil. Daha once calistigim kurum 2 haftada bir odeme yapiyordu, yani bir hafta maas almiyorsunuz ertesi hafta aliyorsunuz, belli bir maas gunu yok. Simdiki isyerim ayda 2 defa odeme yapiyor, yani her ayin 5'inde ve 20'sinde, yani belli gunlerde. Arada cok fark yok aslinda. Iki haftada bir maas almak cok buyuk kolaylik, keske Turkiye'de de boyle olsa.
-
Sigara icenler saglik sektorunde herhangi bir ise giremiyor. Ise girmeden once test yapiliyor, pozitif cikarsa ise kabul etmiyorlar. Son 3 ayda sigara icmisseniz pozitif cikiyor.
-
Alkollu arac kullanmaktan herhangi bir ceza alirsaniz hemsirelik, hekimlik gibi lisanslari da kaybediyorsunuz. Bu kural bana cok tuhaf gelmisti, ilgisi yok gibi dusunuyoruz ama sorumluluk sahibi degilse hasta da bakamaz diye dusunuyorlar sanirim.
-
Ogrenim kredisi taksitlerinizi, cocugunuzun nafakasini odemezseniz de lisansinizi kaybediyorsunuz. Cocuguna bakmayan, sorumluluk sahibi olmayan biri hastalara da bakamaz.
Sigara icenler saglik sektorunde herhangi bir ise giremiyor. Ise girmeden once test yapiliyor, pozitif cikarsa ise kabul etmiyorlar. Son 3 ayda sigara icmisseniz pozitif cikiyor. Şu madde gerçekten çok mantıklı ve bence dünyanın her yerinde uygulanmalı, çünkü doktora gidiyorsun TR'de adam sigara kokuyor, doktor önlüğünden Winston paketinin silüeti gözküyor ve el sallıyor ve doktor sigara içmenin zararlarından bahsediyor :D
@Sharm paylaştığın videoya başından sonuna kadar güldüm ağzım ayrıldı :D ayrıca onun için teşekkür etmek istedim. Paylaşımlarınız harika olmuş arkadaşlar ekleyecek birşey bulamadım -_- :) -
-
sadece şu videodan bile farkedilen şey adalet ve eşitlik olsa gerek. Polisler ve siyasetçiler. https://www.youtube.com/watch?v=Uinir94KuFA
-
Arkadaslar herkese merhaba. Uzun suredir yazmiyordum. Size ABD'nin gunluk yasaminda karsima cikan farkliliklari hatirladigim kadariyla yazmak istiyorum.
*Yerleseli neredeyse 9 ay oluyor.
1- Tarihler AY / GUN / YIL seklinde yaziliyor.
2- Sicaklik birimi olarak Celcius yerine Fahreneit kullaniliyor. Fahreneit'in mantigini ise Amerikali bir arkadasim su sekilde aciklamisti. "F, ne kadar sicak hissettiginin yuzdesidir!" 30F demek %30 sicak demek, 80F %80 sicak demek, gibi.
3- Santim, metre gibi olculeri de hayatinizdan cikarsaniz iyi olur cunku bunlar da digerleri gibi pek bilinmiyor.
4- Amerika kolayliklar ulkesidir, su ana dek mutsuz ayrildigim bir musteri temsilcisi olmadi. 1 hafta kullandigim Netflix hesabimi bile "bunun icin para odemek istemiyorum, izleyecek pek bir sey yok." dedim diye iade ettiler. Magdur oldugunuz durumlarda emin olun ki karsi taraf sizden daha da magdur oluyor.
5- Isinizi halledip cikmak icin girdiginiz bir bankadan cikmaniz beklediginizden daha uzun surebilir. Insanlar cok disa donuk, sizlerle muhabbeti uzun tutmak isteyeceklerdir. Bu ugurda sacma sorularin hedefi olabilirsiniz, ayrica geldiginiz ulke olan Turkiye hakkinda da bir seyler ogrenmeniz sizin yarariniza olabilir zira burada Turkiye hakkinda bilgisi olmayan kimi insanlar, sizden Turkiye'yi anlatmanizi isteyebilecekler.
6- Ikinci el dukkanlarindan alisveris yapmak burada o kadar da ayip bir sey degil. El alem bir sey demiyor :D cok iyi durumdaki kitaplar, filmler, plaklar, kiyafetler, mobilyalar, oyuncaklar, arac-gerecler cok iyi fiyata bulunabiliyorlar. Tamami ikinci el de olmuyor, durumu iyi olan insanlar bir magazadan bir suru arac gerec alip bunlari ikinci el dukkanlarina bagislayabiliyorlar. Bunu yapmalarinin nedeni ise, bu ikinci el dukkanlarinin buyuk bir kismindan kazanilan paralar hayir islerine gidiyor.
7- Trafik kurallarina alismaniz epey zaman alabiilir.
8- Tasitlarin yayalara saygisi, insanlarin insanlara saygisi, arabalarin arabalara saygisi gercekten harika. Onun haricinde bir yayadan da tamamiyle kurallara uymasi bekleniyor. Yani yayalara kirmizi isik yaniyor ise yayanin da gecmemesi gerekiyor, cezalarinin kesildigi gorulmustur.
9- Hapis cezasi almaniz icin kesinlikle insan oldurmenize gerek yok. Insan canina kast etmenin de cezasi var, sanki insan oldurmus gibi. Hiz sinirini asmak veya bilincsiz bir sekilde araba kullanmak da insanlarin canini hice saymak oldugu icin bunlarin da epey agir cezalari var.
10- Insanlar sizin dininizle ve irkinizla ilgilenmiyor.
11- Supheli veya suclu durumdaysaniz polisleri sert olabiliyor. Mesela bir sebepten oturu arabaniz bir polis tarafindan kenara cekilirse, camlarinizi acip emniyet kemerinizi dahi cikarmadan ellerinizi direksiyonda tuturak polis beyi beklemeniz gerekiyor. Onlar soylemeden arabadan cikmaniz, birden emniyet kemerini cikarmaniz gibi hareketler polisler tarafindan yanlis algilanabilir.
12- Burada insanlar suratsiz degil.
13- Burada insanlar mutsuz degil.
14- Buradaki insanlarin gelecekten umidi var.Amerika'ya simdiden hos geldiniz, bunlar cok ufak seyler. :)
-
Amerika'ya ilk gittiğimde benzin istasyonlarındaki fiyatları görüp, "Bu ne be, hani benzin ucuzdu, aynı Türkiye'deki fiyat" demiştim! Sonra dev gibi arabanın deposu $30'a dolunca fişi iyice bir inceleyip uyanmıştım :)
Benzin galonla satılıyor; 1 galon = 3,78 litre
-
Ben de hanıma kızıyordum ya fırın 500 dereceye getirilir mi, kömür yapacaksın pizzayı diye.
Hanım tecrübeli olduğundan o derece senin bildiğin dereceden değil, fahrenheit deyince uyandım :)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
22
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum