Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @MySea, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    Artik geri donusler baslamis.

    dolarlari ezmeye geliyorlardir tatil icin...


  • Amerikadan yada Avrupadan gelirin varsa gelip turkiyede yasamak mantikli. Kur yuzunden hayat onlara gore ucuz. Ama Turkiye'de kazanip Turkiye'de yasamak cok zor.


  • @semavi haberi ilk gördüğümde kahkahayı patlamıştım 😂😂


  • @MySea, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    Artik geri donusler baslamis.

    Bunlara göre;
    Alkolle kafa bulmak günah,
    Milletle kafa bulmak günah değil.


  • @MySea, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    Artik geri donusler baslamis.

    ABD'ye gc ile gidip Turkiye'ye donecek cok kisi var. Vatandasliga gecip, ABD pasaport'u almak icin bekliyorlar. Askerde ki safak gibi gun saydiklari bile soylenebilir 🙂 Tipki Kanada'dakiler gibi. 2 sene once Kanada'da bir istatistik yayinlanmisti. O calismaya gore Kanada vatandasligi alan (sadece Turkler degil)
    gocmenlerin buyuk oranda Kanada'dan geri ulkelerine dondukleri ortaya cikti. Sanirim insanlar Dunya'nin her tarafinda vize sorunu yasamadan rahatlikla kullanabilecekleri ikinci bir pasaportlari olmasini istiyorlar. Gayet normal.

    ABD'nin ekonomik cokuste oldugunu soyleyen "Road To Ruin" ve "The New Great Depression" isimli kitaplarin yazari James Rickards gibi pek cok saygin Amerikali ekonomist'i burada siralayabilirim. ABD'nin borcu gayri safi milli hasilasinin (GDP'sinin) %135'i ne ulasti. Bu denli borclu su an Dunya'da Yunanistan, Lubnan gibi ulkeler var. ABD icin olmasa bile genel kural; borc, %110 seviyesini gectiginde ulkeler icin iflas tehlikesi basliyor. Bu gelecegi gorup Turkiye donuyorlar demiyorum fakat gc ile ABD'ye giden kisilerin cogu gecici olarak tabir edilen lyft, doordash, kuryelik vs gibi dusuk ucretli islerden kurtulus olmadigini anladilar sanirim. Umut her zaman vardir ama gercekci olmak lazim. Ozellikle de 35-40 yasindan sonra ve ailece gidenler icin hakikaten zor.

    Avrupa'da ekonomi olarak eski Avrupa degil arkadaslar. Maaslar oldukca dusuk. Ornegin, Ingiltere'de meslege yeni baslayan bir hemsire yillik 24K sterlin, polis memuru ise 22K sterlin ile basliyor. Bu kadar parayla ev kirasi odeyip, aile gecindirmek imkansiz. IT sektorunde, ornegin, Londra'da 10 sene once yillik 60K teklif ile programci arayan firmalar 10 sene sonra bugun ayni pozisyon icin 45-50K teklif ediyorlar. Inanilir gibi degil. Ucretler yukari cikmadigi gibi yerinde de durmuyor, asagi istikametde. Avrupa'da rahat yasamak icin mutlaka eslerin ikisi de calisacak. Aksi halde gecim sikintisi Turkiye'den farksiz. Moral bozmak gibi olmasin ama bunlar dogrular.


  • @sigmoidalmammal, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    Amerikadan yada Avrupadan gelirin varsa gelip turkiyede yasamak mantikli. Kur yuzunden hayat onlara gore ucuz. Ama Turkiye'de kazanip Turkiye'de yasamak cok zor.

    Normalde Avrupa ulkelerinde emekli olup da ozellikle Turkiye'de yasayanlar var. Hem iklim uygun hemde Avrupa'ya gore kur farki nedeniyle daha ucuz.

    1k Euro emekli maasi alsa, bugunku kurla yaklasik 8k TL yapiyor. Ege veya Akdeniz kiyilarindaki kasabalarda cok rahat yasanir. Halbuki mesela Almanya'da 1k Euro yasam acisindan degerlendirildiginde cok dusuk bir maas.


  • Ne amacla gittiginize gore hersey degisir. Pasaport almak ve sonunda geri donmek , amacinizi gerceklestirmissiniz demek ; bu hukumetin dedigi gibi ulkeye donusler basladi cumlesini hakli cikartamaz bence. Bizde de Anadoluda ailesi olup, Istanbulda bir goz odada tum kardesleri ile oturani , Istanbulda kazandigi para ile Anadoludaki ailesini gecindiren, zamani gelince onlari yanina alanlar cok ya da buyuk sehirden tekrar yapamadim olmadi diye Anadoluya koyune geri donen. Eskiye gore bakarsaniz tasi topragi altin diyerek gelinen Istanbulda da artk ekmek aslanin agzinda. Cok calismak, cabalamak, gerekiyor. Eskiden annelerimiz evde cocuk bakar, orgu isi yapar, zaman gecirirlerdi. Simdi ise Turkiyede de hem kari hem koca beraber calisip br seyler ortaya cikartmaya calisiyorlar. Tum ulkeler icin zamanla refah duzeyleri degisiyor. Onemli olan hangi sebeple yurtdisina ciktiginiz, bu yolda sizi nelerin bekledigine hazir olup olmadiginiz. 20 yasindaki amac ile 30 yasindaki ,evli iken amac ile bekarkenki amac, cocuklu iken ya da cocuksuzken amaclar farkli. Ez cumle, hukumet sadece isleri kendine uygun gozukecek cumleler kurmayi seviyor, issizlik , aclik, adaletsizlik bu ulkenin en buyuk sorunudur .


  • Amerika tamamen sifiri tukettiginde donmek istiyorum. Beni Turkiye' ye alirsiniz degil mi ? 🙂
    Bir kac munferit geri donus hikayesinden o ulkenin makro ekonomik verilerini aciklamaya nasil varabiliyorsunuz?


  • ...........................


  • Bu ileti silindi!

  • @yalta maalesef ki Turkiye'de ki gelismeler sadece savunma sanayi ile ilgili. Bu gelismelerin de ozgun olup olmadigi soru isareti. Bilimsel ve teknolojik gelisme icin hem maddi hem de bilgisel sermaye gerekir. Maddi konulari tartismaya gerek yok cunku biliyoruz ki ya beton olarak yatiyor yada ust katlarda birilerinin cebinde. Bilimsel sermaye dedigimiz nedir, know-how ve yetismis insan gucu. Kendi urettigimiz know-how maalesef ki cok kisitli. Yetismis insan gucunu bir sekilde karsilasak bile ulkenin kendi sartlari bu insanlarin burada devam etmesine pek izin vemiyor.
    Ay seyahati kosunda kafalar karisik. Hasmetlimize gore seneye ayda koloni kurabiliriz ama uzay ajansinin baskani ilk hedefin 2023 te uzaya hibrit roket firlatilmasi oldugunu soyledi. Astronot yetirtirmenin 15-20 yili bulacagini soyledi (Neyse ki bazi konularda insanlar dogrulari soyleyebiliyor). Bir 2023 Turkusudur tutturulmus hersey 2023 e yetismek zorunda. Onu da cozebilmis degilim. Bu gelismeler bilimsel acidan hos gozukse de Turkiyenin boyle luks projelere ayiracak kaynagi var mi, insalar issizlik ve pahaliliktan kirilirken?
    Once de belirttigim gibi, yurtdisinda para kazananlar icin Turkiye yasamaya iyi bir ulke. Paran kiymetli, karisan dovusen yok ama icinde kendi sartlariyla yasamaya kalkinca tam bir kabusa donebilir.


  • https://www.abdpost.com/amerika-da-bir-turk-homeless-yasar-usta/49829/

    Şimdi bu amcamızın 1000 dolar abd’den 450 dolarda tr den emekliliği varmış, insanlara sakın gelmeyin falan diyor. Amca sen orada kalma zaten ülkeni de seviyorsan 1450 dolara bodrumda kalan günlerini kral gibi yaşarsın.
    Dünyanın hiçbir yerinde kimseyi rahat bir yaşam bekleniyor, petrol zengini bir arap ülkesinin vatandaşı değilseniz devlette oturdugunuz yerden para dagıtmıyor.
    Her ne kadar başka bir ülkede yaşam kolay olmasa da Türkiyedeki kadar çaresiz değil insanlar.
    İnsanların ülkeyi terketmesinin tek sebebi ekonomide değil, müge anlı’nın programına düşersen polisin harekete geçtigi, bürokrat olabilmek için tek şartın kartal imam hatip mezunu olmanın gerektigi, insanların ayrıştırıldıgı ayrımcılıga uğradığı, yolsuzlugun hırsızlıgın paçalarından aktıgı, mafyanın devlet korumasında, medya aracılıgıyla halkı tehdit ettigi bir ülkeden bahsediyoruz. suç abd de var ama kanun nizamda var.
    Haberdeki adam acınası bir hayat yaşıyormuş gibi gösterilsede o amcanın yerinde olmak isterdim. Ne amerikada yasardım 1450 usd ile ne de Türkiye’de. Ömrümün sonuna kadar Phucket adasında mutlu mesut yaşardım 🙂


  • @newman, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    ABD'nin ekonomik cokuste oldugunu soyleyen "Road To Ruin" ve "The New Great Depression" isimli kitaplarin yazari James Rickards gibi pek cok saygin Amerikali ekonomist'i burada siralayabilirim. ABD'nin borcu gayri safi milli hasilasinin (GDP'sinin) %135'i ne ulasti. Bu denli borclu su an Dunya'da Yunanistan, Lubnan gibi ulkeler var. ABD icin olmasa bile genel kural; borc, %110 seviyesini gectiginde ulkeler icin iflas tehlikesi basliyor.

    Bence kaçırdığınız nokta, diğer hiçbir ülkenin para biriminin küresel rezerv para birimi olmaması. Unutmayın, ABD'nin borcu sadece kendisi için değildir aslında, tıpkı ABD Merkez Bankası'nın bastığı paranın sadece ABD'yi etkilememesi gibi. Küresel liderlik ve süper güç rolünü üstlenmiş ülkenin, üstüne üstlük para birimi hala küresel rezervken, borç oranları bana çok da absürt gelmedi.


  • @Haliax
    Dogru bunu bende soyluyorum. O yuzden cumlemi "ABD icin olmasa bile .." seklinde kurmustum. Fakat isin dogrusu kazin ayagi pekte oyle degil. ABD dolarina ihtiyac Dunya'da giderek azaliyor. Avrupa ulkeleri artik Euro kullaniyor kendi icinde ki ticaret'de ve buyuk oranda da disari ile ticaretlerinde. Ote yandan Dunya'nin diger buyuk ekonomileri Cin ve Rusya kendi aralarinda ki ticaretde yerel para birimlerini kullanmaya basladilar. Buna Iran'da dahil oldu. Hindistan'da bu uygulamaya katilacak veya katildi. Turkiye ise sanirim Rusya ile boyle bir calisma baslatmisti. Baska ulkelerinde buna katilmasi kuvvetle muhtemel cunku cok buyuk haksizlik var. Bu niye onemli? Simdiye kadar basilmis ABD dolarinin 2/3'u (uste ikisi) ABD disinda. Yanizca 1/3'u ABD icinde kullanimda. ABD dolarina ihtiyac kalmadiginda bu 2/3'luk miktar geri ABD'ye donecektir. Bu da enflasyonun firlamasi, ekonomisine cok buyuk darbe demek.

    ABD'nin en buyuk gucu teknolojisi veya askeri gucu degil, sizinde degindiginiz parasinin reserved currency olmasi. Bunun sayesinde 20 trilyon dolarlik gayri safi milli hasilasinin 10 trilyon dolarini finanstan elde ediyor. Yani ABD oyle cok urettigi icin zengin degil. 1970'te altin'in yerine dolar'in kullanilmasini Dunya'ya dikte ettirdigi icin bu seviyeye geldi. Fakat bu avantajini kaybettiginde bir zamanlar uzerinde gunes batmayan Britanya imparatorlugu gibi ABD imparatorlugu da alelade bir bati ulkesine donusecektir. ABD'nin kuresel liderligi de coktan bitti bana gore. Artik istedigi gibi oyun kuramiyor. Dunya'da ki gelismelere bakarsaniz artik eskisi gibi dikkate alinmadigini gorursunuz.

    @roccorocco
    ben, genc bekar insanlarin bati'da 3-5 sene yasamalarini hep savunmusumdur. Ayrica sana ingilizceni ilerletmenin en pratik yolu konusunda cok degerli bir ipucu vermistim (find a native English speaking girlfriend). Umarim uygulamissindir. 🙂


  • @newman, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    ...... ABD dolarina ihtiyac Dunya'da giderek azaliyor........ ABD dolarina ihtiyac kalmadiginda bu 2/3'luk miktar geri ABD'ye donecektir. Bu da enflasyonun firlamasi, ekonomisine cok buyuk darbe demek.

    ABD'nin en buyuk gucu teknolojisi veya askeri gucu degil, sizinde degindiginiz parasinin reserved currency olmasi. Bunun sayesinde 20 trilyon dolarlik gayri safi milli hasilasinin 10 trilyon dolarini finanstan elde ediyor. Yani ABD oyle cok urettigi icin zengin degil. 1970'te altin'in yerine dolar'in kullanilmasini Dunya'ya dikte ettirdigi icin bu seviyeye geldi. Fakat bu avantajini kaybettiginde bir zamanlar uzerinde gunes batmayan Britanya imparatorlugu gibi ABD imparatorlugu da alelade bir bati ulkesine donusecektir. ABD'nin kuresel liderligi de coktan bitti bana gore. Artik istedigi gibi oyun kuramiyor. Dunya'da ki gelismelere bakarsaniz artik eskisi gibi dikkate alinmadigini gorursunuz.

    Yazdıkların büyük bölümü doğru.Dünyada kurulan her devlet üstelikte devasa güce ulaşmışsa, zaman içinde yok olumuş veya küçülmüştür.
    Tarih bunu ispatlıyor.Amerika da böyle olacak kaçınılmaz bir durum.
    Fakat ne zaman olacak? sanki senin yazdıklarından, bu çöküşü bizim kuşak görecekmiş gibi anlam çıkıyor ki buna pek ihtimal vermiyorum.
    Bu kadar karamsar hava pompalamanın bu zaman dilimi içinde ciddiye alınacak yanıda kalmıyor haliyle.
    Ayrıca dolar ;uluslar arası dolaşımdan kalktığında sadece amerika değil bu parayı stoklayan başta Çin ve japonya olmak üzere tüm devletler bu krizden derin etkilenir.
    Bu etkiye maruz kalmamak için gerekli alt yapı ve yeni ekonomi sitemleri oluşturulmadan hiç bir devlet dolardan kolaylıkla vazgeçemez .

    O nedenle amerika perişan durumda, dolar pula dönecek sözleri en azından benim için şu an bir anlam taşımıyor.
    Hani Nuh peygamberin dediği gibi "Benden sonra tufan"


  • okuduğum bazı yorumlarda hissettiğim şey insanların çatır çatır geldikleri ülkelere döndüğü yönünde, kusura bakmayın tamamen zırva. önünü arkasını bilmeden yazılan yorumlar, havuzdan alınan küçük bir örnek ve hemen bir anafikir oluşturma çabası. örneklemeler sağlam değil. olayın derinlemesine anlaşılmamasından kaynaklanıyor. bütün olay kök salmak meselesi, insanlar göç ettikleri yerde kök salmadığı sürece hep bir arayış devam eder hep nostalji hep bir geriye dönüş özlemi artı tanıdık, arkadaş, aile hasreti vs vs. ama bir kök salarsanız durum başkalaşır. nasıl mı, hamburg da mehmet amca artık emekli oldu, istese gidip bodrum da yaşayabilir pardon ama bu sizin hayaliniz onun dünyası daha başka şekillendi, o köyünü özledi kırk yıl boyunca çalıştı çabaladı hayaller kurdu, ama bunun gerçekleşmesi zor neden, çünkü kök saldikca durum rijit hale geldi, ayrılmak zor altı aydan fazla kalsa maaşı riske girecek, çocukları ortayaşlarinda çoluk çocuk sahibi, torunları var, üstüne üstlük sağlık sorunları başladı ve almanya'da yıllardır alıştığı yeni ülkesinde daha iyi bakıldığını düşünmekte gibi gibi. (sizin bıraktığınız hiç bir şey döndüğünüzde bıraktığınız gibi kalmayacak) yok ben öyle olmam demeyin, kök saldiginiz gün bitti o iş, kaçınız ikinci nesil siniz beyler/hanımefendiler, göçmenlik işini hala kendi yaşıyacağınız 40, 50 yıl ile sınırlandırıyorsunuz. oysa önemli olan sizin çocuklarınız, torunlarınız. onlar tamamen göç etmiş olacak. elbette tutunamayan, tutunan ama kök salamayan olacak bunlarda göçmenlik olgusunun bir parçası, gayet doğal. bazen yorumları okuyunca bunları duymuştum diyorum nerden birinci nesil göçmenler hep bunları tartışır hem sanal ortamda hem yaşadıkları ülkede, siyaset (ülkenin hali belli zaten öyle olmasa senin burda ne işin var, kısır sana yaşadigin yerde faydası olmayan işler), bir gün döneceğim şunu bunu yapacağım nostaljileri (zaten gelişmiş sana alt yapı sağlayan bir ülkedesin hayalini burda gerçekleştir). liste uzarda gider. alışkanliklar, yaşam tarzınız değişir zamanla dönseniz bile o döndüğünüz yer sizi dışarı kusar, sizde oraya artık ait olmadığınızı hissedersiniz. yeni göç eden yada etmek isteyen arkadaşlara tavsiyem kendinize bunların (pasaport, bir miktar para vs) ötesinde hedefler koyup ona göre hareket etmeniz, zaman en değerli şey ve insanın ileriye bakması gerekiyor. bir de ülkeye geri dönüpte orda tutunamayıp tekrar dönenler var ki onların hikayeleri burdan köye yol olur. ülke ekonomileri üzerinden de okumak isterdim konuyu ama başka zaman. iyi pazarlar 🙂 özür: imla

  • ⭐⭐

    @newman, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    @MySea, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

    Artik geri donusler baslamis.

    ABD'ye gc ile gidip Turkiye'ye donecek cok kisi var. Vatandasliga gecip, ABD pasaport'u almak icin bekliyorlar. Askerde ki safak gibi gun saydiklari bile soylenebilir 🙂 Tipki Kanada'dakiler gibi. 2 sene once Kanada'da bir istatistik yayinlanmisti. O calismaya gore Kanada vatandasligi alan (sadece Turkler degil)
    gocmenlerin buyuk oranda Kanada'dan geri ulkelerine dondukleri ortaya cikti. Sanirim insanlar Dunya'nin her tarafinda vize sorunu yasamadan rahatlikla kullanabilecekleri ikinci bir pasaportlari olmasini istiyorlar. Gayet normal.

    ABD'nin ekonomik cokuste oldugunu soyleyen "Road To Ruin" ve "The New Great Depression" isimli kitaplarin yazari James Rickards gibi pek cok saygin Amerikali ekonomist'i burada siralayabilirim. ABD'nin borcu gayri safi milli hasilasinin (GDP'sinin) %135'i ne ulasti. Bu denli borclu su an Dunya'da Yunanistan, Lubnan gibi ulkeler var. ABD icin olmasa bile genel kural; borc, %110 seviyesini gectiginde ulkeler icin iflas tehlikesi basliyor. Bu gelecegi gorup Turkiye donuyorlar demiyorum fakat gc ile ABD'ye giden kisilerin cogu gecici olarak tabir edilen lyft, doordash, kuryelik vs gibi dusuk ucretli islerden kurtulus olmadigini anladilar sanirim. Umut her zaman vardir ama gercekci olmak lazim. Ozellikle de 35-40 yasindan sonra ve ailece gidenler icin hakikaten zor.

    Avrupa'da ekonomi olarak eski Avrupa degil arkadaslar. Maaslar oldukca dusuk. Ornegin, Ingiltere'de meslege yeni baslayan bir hemsire yillik 24K sterlin, polis memuru ise 22K sterlin ile basliyor. Bu kadar parayla ev kirasi odeyip, aile gecindirmek imkansiz. IT sektorunde, ornegin, Londra'da 10 sene once yillik 60K teklif ile programci arayan firmalar 10 sene sonra bugun ayni pozisyon icin 45-50K teklif ediyorlar. Inanilir gibi degil. Ucretler yukari cikmadigi gibi yerinde de durmuyor, asagi istikametde. Avrupa'da rahat yasamak icin mutlaka eslerin ikisi de calisacak. Aksi halde gecim sikintisi Turkiye'den farksiz. Moral bozmak gibi olmasin ama bunlar dogrular.

    Amerika ekonomisinin temelinde borclu olmasi var zaten. Rezerv paranin mantigi budur. Kendim dahil gc ile gelip donmek isteyen hicbir tanidigim yok. Donemsel sikintilar ile home sick yasayip donmeye karar veren arkadaslarim oluyor ama bu fikir uzun surmuyor 🙂 ikinci pasaportum var ve kesinlikle donmeyi dusunmuyorum. Doordash, lyft ve hatta mall kiosk islerini de ekleyim bu tur isler yapip orada takilani da gormedim. Saglik sorunlari gibi beklenmeyen durumlari saymazsak Abd gibi bir yerde kendi gelistirememisse bunu ulkeye mal etmek yanlis. Kisi bu durumu kendinde aramalidir

  • ⭐⭐

    İnsanın doğduğu topraklara dönmesi çok güzel bir şey. Benim de planlarım arasında oğlan üniversiteye gidinceye kadar orada kalıp bir fırsatını bulunca dönmek. Bu durumda aslında gidenler dönmüş olmuyor. Kök salmaya başlıyorsunuz. Bence bunun yanlış olan bir tarafı da yok. Düzgün bir insansan gittiğin yerde ülkenden bahsedenler sayende güzel bahseder. Burada kazanan ülken olur. Daha yeni yaşadığımız aşıyı bulan Türk doktorlar örneği. Dergilere kapak oldular. İsimlerinin başına hep Türk ifadesi kondu. Allah onlardan razı olsun.
    Üniversitede bir tarih hocam vardı. Bir Türk Dünyayı bedeldir. Ama 2 Türk bir şey yaramaz. Bir araya gelince kavga ederler birbirlerini çekemezler derdi.
    Gidenlerin arkasından güzel şeyler söylemek lazım.
    Eğer olmazsa döner gelirler. Vatan burada. Asıl acı olan gidip dönmek değil döndükten sonra tekrar gitmeye karar vermek.


  • Karsi argumanlarin dogru oldugunu kabul edersek, batmakta veya cokmekte olan bir ulkenin passportunu almak adina 5 yil orada (burada) cile cekmeye degmez. ABD batinca, passportu da artik onemini/degerini yitirecektir.

    O halde, $ hakimiyetini cokertmeye niyetlenmis ulkelerin (Cin, Rusya, Hindistan, Iran gibi) passportlari daha degerli/onemli olacak demektir.

    Bu durumda bence bu forumdaki herkes yanlis istikamette ilerlemeye calisiyor. Mesela, Turkiye'nin sinir komususu olan Iran passportu almak icin cabalamak, gelecek acisindan, daha mantikli olabilir. Ustelik araba ile geze geze bile gidebilirsiniz. Veya bir Cin yada Hindistan passportu alabilmek...

    Yol henuz yakinken bir durum degerlendirmesi yapmak lazim. Ozellikle henuz ABD ve batili ulkelerde cile cekmediyseniz!

    Bize gelince, "Burada kurulu duzenimiz var Yegen. Duzeni bozup geri gelemiyoruz!" 😁🤑


  • Merhaba sayın forum bir kaç kelam da ben etmek isterim hali hazırda ABD'ye yaşamaya çalışan biri olarak 🙂 şunu belirteyim ben Türkiye'de yaşayan biri olsam ve ABD'de yaşayan insanların dönme duygusuna dönme düşüncesine tanıklık ediyorsam kendi fikrimi kendime saklardım zira davulun sesi uzaktan hoş gelir.

    Birçok arkadaşımız yazmış ben de yazayım gidenler kral değil dönenler rezil değil.Her seçiş beraberinde farklı mutluluklar ve farklı mutsuzluklar getirecektir hiçbiryer mükemmel değil bu ütopyadan çıkmak herkesin yararına olur.Önemli olan iç huzuru iç dengeyi bulabilmekte.

    Öncelikle şuna karar vermeli insan beni ABD'ye göç etmeye sevk eden şeyler nedir?Beni orada mutlu edecek olan şeyler nedir?Ben ne ile motive oluyorum?Alım gücüyle mi?TR'de pahalı araçları daha uyguna alabilmek mi? Teknolojik şeylere sahip olmak mı? İnsana verilen değer saygı vs mi.. ABD ye göç etmek isteyen ve GC'ye başvuru yapan dostların yazdıklarıma EVET! TABİKİ! dediğine eminim.Fakat şöyle bir şey var 'insan sahip olduklarının nankörü, sahip olmak istediklerinin kölesi, sahip olamadıklarının delisidir...'

    Hepimizin hayalleri düşünceleri birbirine az çok paralel.Burada önemli olan nokta ALIŞMAK. Mesela kötü bir örnek vereyim annen baban ölüyor ve sen buna alışıyorsun ama bu bir lütuf insan evladı için.aynı zamanda bir lanet de.

    ABD'de de sahip olmaya başladığın şeylerden sonra sahip olduklarına alışıp aslında gayet normal şeyler gelmeye başlayacak ve bir süre sonra sahip olamadıklarını daha çok arar hale geleceksin.Araban evin maddi durumun her şey yerindeyken sen gidip arkadaşlarının Ortaköy'de bir kafede oturmalarına iç çekeceksin.=)

    TR'de klasik bir aile yapısında büyüdüm oturduğumuz evler aynı mahallede sürekli beraberiz yemeklerde içmeklerde tatillerde.Tatiller de 9kişi falan Thailand tatillerimiz var mesela ananemin sürat teknesine bindiği 🙂 kalabalığız gülüyoruz eğleniyoruz bir tane hatırlamıyorum ki kötü bir gün olsun tatsızlık çıksın 30senedir hep güldük.10senedir TR'nin en iyi havacılık şirketinde uçak teknisyenliği yapıyorum ve İş yeri kolej gibi üniversite gibi herkes kafa dengi işimizi yaparken çok eğleniyoruz dertleşiyoruz zor da olsa iş kan ter içinde de olsak yine de mutluyuz.Şimdi herkesi hepsini bıraktım geldim.Diyeceksiniz ki niye geldin arkadaşım madem mutluydun ne işin vardı ABD'de kalsaydın. İşte dedim ya insan sahip olamadıklarının kölesidir. Ya dedim ben 60 yaşıma kadar bu işte çalışamam birikim de yapamıyorum gideyim birikim yapayım ABD'de bir ev alıp borcunu ödeyip kiraya verip döneyim.5sene dişimi sıksam başarırım neden olmasın.Siyasetten nefret ettim istemiyorum sürekli tvlerde herkesin birbirlerine çemkirmelerini görmek.Zam haberleri işsizlik eğitim sistemi vs.. Geldim bende ABD'ye..Geldim geldim de onlar ardımda kalmadı.Kardeşim ailem hepsi orada yahu ben buradayım da onlar orda aklımda orada.Aile reisiydim çünkü ben.Olanlardan kaçıyordum ama aklımdakilerden kaçamıyorum onlar da benimle beraber geldi .Şimdi düşünüyorum onlar ne yapacak 🙂

    Bekarsın iki dost edin gez dolaş diyorum kendime.Sağa merhaba sola how are you dön dolaş istanbul'da telefondayım dostları arıyorum ne haber.N'apıyorsunuz.Buradaki insanlarla sohbet muhabbet ediyorsun ama hep öyle havadan sudan varsa ortak bir konu futbol müzik sinema onlarla geçiyor.Ya gel bak başıma şu geldi derdim var vs desen o yok mesela.Varsa da denk gelmek lazım.Esprileri de anlamıyorum sayın forum ben de bir problem olabilir sanırım onlar da benim esprilerimi anlamıyor ki Cem yılmaz esprisi de yapmıyorum yani 🙂 Biliyorum ufak şeyler olabilir anlattıklarım çözülür çözülemez bilemem ama kendime dert ediniyorum bu şeyleri ve bunlar benim yaşam kalitemi bozuyor.Her şeyi bırakıp tek başına gelmek zorlamış olabilir.Kardeşimin eşi 1bucuk sene SF'de yaşadı.Ya diyor nasıl memnun değilsin inanamıyorum sana.Yahu memnun olmak bir hap değilki alasın da geçsin her şey 🙂 Böreğe bakıp ağlayan anasını özleyen arkadaşım da var benim yani 🙂

    İnsanlar yazıyorlar ya 'nolucak dayanırım ailem için cocuklarım için her şeye göğüs gererim' .. Olmuyor dostum önce can sora canan giriyor işin içine canın öyle sıkılıyor ki diyorsun 'biz de TR'de büyüdük bizim çocuk da büyür ne olacak' sonra devamı geliyor istanbulda olsaydık şimdi şöyle yapardık..Arkadaşları instagramdan stalklıyorsun diyorsun bak şuraya gitmişler anıların canlanıyor.Ve Türkiye bir yerden sonra sadece güzel anıları hatırladığın ve sürekli parfümü burnunun ucuna gelen eski bir sevgilin gibi geliyor.Hasrete düşüyorsun.Kötüleri unutuyorsun.Niye ayrıldığını ne kavgalar ettiğini 🙂

    Dönenlerin vardır bir bildiği..Kalanların olduğu gibi.Gidene de niye dememek lazım dönene de bize tek kalan hoşgeldin demek olsun 🙂

    Gelirsin dönersin bir daha gelirsin ABD de burada Türkiye de Avrupa da git gel gez kal yaşa tek tavsiyem iç dengeni bul.Kötüyü iyiyi mutsuzluğu mutluluğu kabullen.Mükemmel bir yer yok 🙂 Saygılar


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

121
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum