Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?
-
Yukaridaki videoyu ben de izledim. Arkadas cok guzel konusuyor ve cok guzel fikirleri de var. Soylemiyor ama eminim 17 yilda bir miktar birikim de yapmistir. Yalniz, sanirim benim gibi kendisi de uzun suredir Turkiye disinda yasadigi icin, ulkenin gerceklerinin tam farkinda degil.
Bu arkadas bir arazi alip, organic tarim yapmak, urun yetistirmek, yagmur suyu kullanmak, gunes enerjisi kullanmak ve tum bunlari da kendisine katilacak kisilerle paylasmak istiyor. Bir cesit kooperatifcilik ornegi denilebilir.
Son yillarda halbuki Turkiye'de en sikintili olan, urununden para kazanamayan, bankalara kredi borcu olan, tarimsal ilac ve gubreyi bile borcla ancak alabilen bir ciftcilik veya tarim ureticisi gercegi var. Milletin urunu tarlada kaliyor. Para etmiyor. Nedeni ise yanlis ithalat ve tarim politikalari. Bunun da oyle mucizevi sekilde kisa surede duzelme egilimi ufukta gorunmuyor.
Bu durumda, birkac yil sonra bu arkadasin tekrar yurtdisina dondugunu veya donmeye calistigini gormek buyuk bir surpriz olmaz diye dusunuyorum.
Ayrica, ABD'de kirsal yerlerde arazi almak ve tarim yapmak oyle anlattigi kadar zor degil. Belki de Turkiye'ye gore daha kolay. Istediginiz sekilde degisik tarimsal veya hayvancilik uzerine grant veya kredi de bulabilirsiniz. Urununuz de asla tarlada kalmaz.
Bence covid nedeniyle ve Turkiye'deki su andaki ekonomik durum nedeniyle ($1=7.7TL), bir miktar birikmis $ ile durumu firsata cevirme pesinde de olabilir.
-
@MySea, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?
t
Türkiye de zaman zaman ''Revaç'' olan bir organik tarım ürünü merakı var. Bir internet sitesi kurup sipariş alıp ürettiğim ürünleri pazarlarım diye bir çok kişi bir takım girişimler yapıyor ya da yapmayı planlıyor. Ama bu işten de yani organik tarımdan, en iyi parayı kazanan, yine bir takım aracılar. Bunlar gerçekten detaylı bir site kurup, ciddi potansiyeli olan kişilere ve çevrelerine erişiyor. Her şey kendi üretimimiz diye pazarlıyor. Sonra patlıcanı domatesi reçeli vs.. organik üreten kişilerden uygun fiyatlarla tedarik edip satıyor. (organik olmayan ürünleri organik diye satan sahtekarlardan bahsetmiyorum, onlar apayrı bir konu) Bir de bu organike olan talep zaman zaman depreşip, herşeyi organik alayım kafasıyla başlayıp en gereklileri organik alayım a evriliyor, zamanla yediğimiz ne organik ki zaten, ileride köye yerleşir orada telafi ederim ile son bulur. Sonra bir ara yine depreşir.. Böyle gider. Videoyu izlemedim. Ne anlatacağını 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum. Eğer Usa ya yerleşme olanağı bulursam, if i can make enough money, yazlık için Alaskada bir mülk satınalırım, bahçeli, arazili. Kışın Sandiegoda condo tipi dairede de yaşasam Nisan Ekim arasını Alaskada geçiririm. Ne yetiştirebilirsem onu yer, kışlık olarak da Sandiego ya reçel turşu ve konserve yapıp götürürüm. Ama asla bu işten maddi bir kazanç elde etme kafasıyla yapmam.
-
@ibrahimasar Alaska kismi haricinde biz de dahil cevremde kucuk capli da olsa bunlari yapanlar var. Yaz aylarinda sebze ve meyve yetistirip, kis aylari icin tursu, recel, konserve olarak degerlendirmek gibi. Onemli olan organic olarak urun almak ve ayni zamanda bahce isleriyle ugrasmak. Hobby gibi.
Biz bu kis icin sera ve hydroponic tarim sistemlerini de deneyecegiz. Sera icin isitici falan hazirliklar tamam. Digeri icin henuz arastirma asamasindayiz. Amazon da degisik modeller satiliyor ama bize biraz daha buyuk bir sistem lazim. Sanirim malzemeleri tek tek alip biz kendimiz sistemi kuracagiz. Tum sistemin maliyeti $150'i gecmiyor. Organic tohumlar kucuk paketlerde satiliyor. Ortalama $2.50 ile $4 arasinda. Bir paketten 30-40 civari fide elde edebiliyorsunuz.
-
Çevremde gördüğüm kadarıyla (sadece ABD için demiyorum) yurtdışında yapamayıp dönenlerin neredeyse tamamı oraya yanlış beklentilerle giden yada Türkiye'deki çevresine aşırı bağlı insanlar. Bunun dışında dönen tek 1 arkadaşım var ABD'den o da orada hayat sürdürecek şekilde çalışma şartları bulamamış bir arkadaş. Çalışma izni vs problemleri olmuş ki bu şartlarda dönmesi gayet normal. Bunun yanında 15 sene ABD'de yaşayıp 'biz artık Türkiye'ye dönmek istiyoruz' diyerek gelip burada çok büyük bir otelde müdür olarak işe başlayan tanıdığım buradaki şartları görünce sadece 1.5 sene anca dayanıp 'ABD'nin gözünü seveyim' diyerek tekrar geri döndü. Keza Almanya'dan kuzenim de geldi kültürünü ve dostluklarını özlediğini söyleyerek ki kendisi çok kısa süre Türkiye'de yaşamış birisi ama oradan artık burası nasıl gözüküyorsa :) , ama o da 6 ay sonra adeta kaçarak Almanya'ya döndü. Bunun gibi bir kaç tanıdığım var ama gördüğüm şey şu; kusursuz ülke yoktur, önemli olan insanın gittiği yerde kendi kendine yetebilmesidir diye düşünüyorum. Yoksa size ABD, Kanada yada Avrupa'da trilyonlar verseler yinede mutlu olamayabilirsiniz.
Ben mesela Türkiye'den umudu kestiğim için sürekli bir yurtdışı arayışı içindeyim. Özellikle çocuğum olduktan sonra artık bu ülkede büyümesi düşüncesi bile beni korkutuyor. Çünkü hiç bir şekilde geleceğini planlayamıyorum. Geleceği görememek kadar yorucu bir şey yok bence. Her şey lüks olmaya başladı.Benim ona yetecek ekonomik güce erişebilmem için sürekli bir iş arayışı peşinde olmam ve max 2 senede bir iş değiştirmem gerekiyor çünkü ülkenin ekonomik durumu sürekli kötüye gidiyor. Bir yerden sonra zaten artık iş değiştirmek de zor. Bu sebeple gideceğim ülkede öyle çevre edineyim, eş dost gelsin gitsin sürekli gibi korkularım yada beklentim yok. Kendimi oyalayacak bir çok hobim var. Eşim ve çocuğum bana yeter. Ailemide senede 2-3 kere görsem yeter. Güzel bir işim olsun. Hayat standartlarım sürekli düşmesin yeterli. Misal bir işe girdim. Aileme ve bana yeten, çalışma saatleri insani bir iş ise ömür boyu aynı işi yapabilirim. Bu şekilde düşünenlerin de çok daha rahat yeni hayata adapte olduğunu gördüm. -
@Keremsah Kesinlikle yazdiklariniza katiliyorum.
-
Artik geri donusler baslamis.
-
BS.
-
Tek yetkinlikleri koşulsuz biat etmek olan bu ve bunun gibi amiplerin, ülke yönetiminde, şehir yönetimlerinde oy sahibi olması ve bunlara mikrofon verilip yalan söylemelerine izin verilmesi gerçekten can yakıyor.
-
dolarlari ezmeye geliyorlardir tatil icin...
-
Amerikadan yada Avrupadan gelirin varsa gelip turkiyede yasamak mantikli. Kur yuzunden hayat onlara gore ucuz. Ama Turkiye'de kazanip Turkiye'de yasamak cok zor.
-
@semavi haberi ilk gördüğümde kahkahayı patlamıştım 😂😂
-
Bunlara göre;
Alkolle kafa bulmak günah,
Milletle kafa bulmak günah değil. -
ABD'ye gc ile gidip Turkiye'ye donecek cok kisi var. Vatandasliga gecip, ABD pasaport'u almak icin bekliyorlar. Askerde ki safak gibi gun saydiklari bile soylenebilir :) Tipki Kanada'dakiler gibi. 2 sene once Kanada'da bir istatistik yayinlanmisti. O calismaya gore Kanada vatandasligi alan (sadece Turkler degil)
gocmenlerin buyuk oranda Kanada'dan geri ulkelerine dondukleri ortaya cikti. Sanirim insanlar Dunya'nin her tarafinda vize sorunu yasamadan rahatlikla kullanabilecekleri ikinci bir pasaportlari olmasini istiyorlar. Gayet normal.ABD'nin ekonomik cokuste oldugunu soyleyen "Road To Ruin" ve "The New Great Depression" isimli kitaplarin yazari James Rickards gibi pek cok saygin Amerikali ekonomist'i burada siralayabilirim. ABD'nin borcu gayri safi milli hasilasinin (GDP'sinin) %135'i ne ulasti. Bu denli borclu su an Dunya'da Yunanistan, Lubnan gibi ulkeler var. ABD icin olmasa bile genel kural; borc, %110 seviyesini gectiginde ulkeler icin iflas tehlikesi basliyor. Bu gelecegi gorup Turkiye donuyorlar demiyorum fakat gc ile ABD'ye giden kisilerin cogu gecici olarak tabir edilen lyft, doordash, kuryelik vs gibi dusuk ucretli islerden kurtulus olmadigini anladilar sanirim. Umut her zaman vardir ama gercekci olmak lazim. Ozellikle de 35-40 yasindan sonra ve ailece gidenler icin hakikaten zor.
Avrupa'da ekonomi olarak eski Avrupa degil arkadaslar. Maaslar oldukca dusuk. Ornegin, Ingiltere'de meslege yeni baslayan bir hemsire yillik 24K sterlin, polis memuru ise 22K sterlin ile basliyor. Bu kadar parayla ev kirasi odeyip, aile gecindirmek imkansiz. IT sektorunde, ornegin, Londra'da 10 sene once yillik 60K teklif ile programci arayan firmalar 10 sene sonra bugun ayni pozisyon icin 45-50K teklif ediyorlar. Inanilir gibi degil. Ucretler yukari cikmadigi gibi yerinde de durmuyor, asagi istikametde. Avrupa'da rahat yasamak icin mutlaka eslerin ikisi de calisacak. Aksi halde gecim sikintisi Turkiye'den farksiz. Moral bozmak gibi olmasin ama bunlar dogrular.
-
@sigmoidalmammal, içinde söyledi: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?
Amerikadan yada Avrupadan gelirin varsa gelip turkiyede yasamak mantikli. Kur yuzunden hayat onlara gore ucuz. Ama Turkiye'de kazanip Turkiye'de yasamak cok zor.
Normalde Avrupa ulkelerinde emekli olup da ozellikle Turkiye'de yasayanlar var. Hem iklim uygun hemde Avrupa'ya gore kur farki nedeniyle daha ucuz.
1k Euro emekli maasi alsa, bugunku kurla yaklasik 8k TL yapiyor. Ege veya Akdeniz kiyilarindaki kasabalarda cok rahat yasanir. Halbuki mesela Almanya'da 1k Euro yasam acisindan degerlendirildiginde cok dusuk bir maas.
-
Ne amacla gittiginize gore hersey degisir. Pasaport almak ve sonunda geri donmek , amacinizi gerceklestirmissiniz demek ; bu hukumetin dedigi gibi ulkeye donusler basladi cumlesini hakli cikartamaz bence. Bizde de Anadoluda ailesi olup, Istanbulda bir goz odada tum kardesleri ile oturani , Istanbulda kazandigi para ile Anadoludaki ailesini gecindiren, zamani gelince onlari yanina alanlar cok ya da buyuk sehirden tekrar yapamadim olmadi diye Anadoluya koyune geri donen. Eskiye gore bakarsaniz tasi topragi altin diyerek gelinen Istanbulda da artk ekmek aslanin agzinda. Cok calismak, cabalamak, gerekiyor. Eskiden annelerimiz evde cocuk bakar, orgu isi yapar, zaman gecirirlerdi. Simdi ise Turkiyede de hem kari hem koca beraber calisip br seyler ortaya cikartmaya calisiyorlar. Tum ulkeler icin zamanla refah duzeyleri degisiyor. Onemli olan hangi sebeple yurtdisina ciktiginiz, bu yolda sizi nelerin bekledigine hazir olup olmadiginiz. 20 yasindaki amac ile 30 yasindaki ,evli iken amac ile bekarkenki amac, cocuklu iken ya da cocuksuzken amaclar farkli. Ez cumle, hukumet sadece isleri kendine uygun gozukecek cumleler kurmayi seviyor, issizlik , aclik, adaletsizlik bu ulkenin en buyuk sorunudur .
-
Amerika tamamen sifiri tukettiginde donmek istiyorum. Beni Turkiye' ye alirsiniz degil mi ? :)
Bir kac munferit geri donus hikayesinden o ulkenin makro ekonomik verilerini aciklamaya nasil varabiliyorsunuz? -
...........................
-
Bu ileti silindi! -
@yalta maalesef ki Turkiye'de ki gelismeler sadece savunma sanayi ile ilgili. Bu gelismelerin de ozgun olup olmadigi soru isareti. Bilimsel ve teknolojik gelisme icin hem maddi hem de bilgisel sermaye gerekir. Maddi konulari tartismaya gerek yok cunku biliyoruz ki ya beton olarak yatiyor yada ust katlarda birilerinin cebinde. Bilimsel sermaye dedigimiz nedir, know-how ve yetismis insan gucu. Kendi urettigimiz know-how maalesef ki cok kisitli. Yetismis insan gucunu bir sekilde karsilasak bile ulkenin kendi sartlari bu insanlarin burada devam etmesine pek izin vemiyor.
Ay seyahati kosunda kafalar karisik. Hasmetlimize gore seneye ayda koloni kurabiliriz ama uzay ajansinin baskani ilk hedefin 2023 te uzaya hibrit roket firlatilmasi oldugunu soyledi. Astronot yetirtirmenin 15-20 yili bulacagini soyledi (Neyse ki bazi konularda insanlar dogrulari soyleyebiliyor). Bir 2023 Turkusudur tutturulmus hersey 2023 e yetismek zorunda. Onu da cozebilmis degilim. Bu gelismeler bilimsel acidan hos gozukse de Turkiyenin boyle luks projelere ayiracak kaynagi var mi, insalar issizlik ve pahaliliktan kirilirken?
Once de belirttigim gibi, yurtdisinda para kazananlar icin Turkiye yasamaya iyi bir ulke. Paran kiymetli, karisan dovusen yok ama icinde kendi sartlariyla yasamaya kalkinca tam bir kabusa donebilir. -
https://www.abdpost.com/amerika-da-bir-turk-homeless-yasar-usta/49829/
Şimdi bu amcamızın 1000 dolar abd’den 450 dolarda tr den emekliliği varmış, insanlara sakın gelmeyin falan diyor. Amca sen orada kalma zaten ülkeni de seviyorsan 1450 dolara bodrumda kalan günlerini kral gibi yaşarsın.
Dünyanın hiçbir yerinde kimseyi rahat bir yaşam bekleniyor, petrol zengini bir arap ülkesinin vatandaşı değilseniz devlette oturdugunuz yerden para dagıtmıyor.
Her ne kadar başka bir ülkede yaşam kolay olmasa da Türkiyedeki kadar çaresiz değil insanlar.
İnsanların ülkeyi terketmesinin tek sebebi ekonomide değil, müge anlı’nın programına düşersen polisin harekete geçtigi, bürokrat olabilmek için tek şartın kartal imam hatip mezunu olmanın gerektigi, insanların ayrıştırıldıgı ayrımcılıga uğradığı, yolsuzlugun hırsızlıgın paçalarından aktıgı, mafyanın devlet korumasında, medya aracılıgıyla halkı tehdit ettigi bir ülkeden bahsediyoruz. suç abd de var ama kanun nizamda var.
Haberdeki adam acınası bir hayat yaşıyormuş gibi gösterilsede o amcanın yerinde olmak isterdim. Ne amerikada yasardım 1450 usd ile ne de Türkiye’de. Ömrümün sonuna kadar Phucket adasında mutlu mesut yaşardım :)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
20
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum