Sanırım çok bir bağlayıcılığı yok çünkü kanıtlanması zor. Türkiye'de yer alan ev duruyorsa ben dönemsel olarak ABD'ne gidiyor olabilirim sonuçta.
-
-
@ATS16 Tesekkurler! Seyahat etmeden once bakmistim bu durumumuza internetten ve bir yerde okudum ceza ihtimalini ama hatirlayamiyorum tam olarak. Sonrasinda zaten telas olup foruma sormustum. 2 ayi astigi icin hatirlayamiyorum hic. Chatgpt'ye de sordugumu hatirliyorum. Orda okumus bile olabilirim. Kafa bulandirmak istemem kusura bakmayin!
-
@Cannavaro1903 tamam ozaman gidersin yabancıdan yabancıya satış yapılır daha sonra araç için sigorta yaptırırsın ancak bu sigorta 6 ay kadar oluyor bilgin olsun
-
@Serapp, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@erenotti, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@Serapp E devlet kendi içinde nasıl bir sistem güncellemesi yaptı son yıllarda emin değilim ama ben 2014 yılında adresimi yurtdışına aldırmıştım, o tarihten sonra da Türkiye’de sigortam kesilmişti, sonra bir ara E Devleti kontrol edeyim dediğimde 2018 yılıydı sanırım, 4 senelik bir GSS borcu biriktiğini gördüm, sonrasında bir ara Türkiye’ye gittiğimde SGK’ya uğrayıp, oturum ve çalışma izinlerimi, yurtdışı giriş çıkış kayıtlarımı göstererek biriken borcu sildirdim.
En son Türkiye seyahatimde de (Ağustos sonu) SGK’ya tekrar uğradım, ben ikametimi 2022 yılında yeniden Türkiye’ye aldırmıştım ama sigortam ödeniyordu. 2023 Ocak’ta sigortam kesildi ama 2023 Kasım’da Amerika’ya taşındım, adres bildirim işlemimi mi de biraz üşengeçlikten 2025’te yaptım, 2023-2025 arası haliyle GSS borcu birikti, lakin memur bu borcu silmedi, konsolosluktan yazı getir dedi, peki bundan sonra işleyecek mi diye sordum, bundan sonra işlemeyecek ben burdan durdurdum, ama geçmiş borcunu silemem, o tarihte de orda yaşadığını veya sigortalı olduğuna dair konsolosluluktan yazı getir ancak öyle işlem yapabilirim dedi, hatta bana o yazının örneğini de verdi, barkodlu da bir belge. (Sanırım son birkaç senede bu sisteme geçilmiş)
Özetle benim memurla olan diyaloğumdan ve başıma gelenlerden anladığım şu; eğer adresinizi yurtdışına aldırmadan önce hali hazırda bir GSS yükümlüsü iseniz, yurtdışı adres bildirimi yaptığınızda da sistemden otomatik düşmüyorsunuz, orda sayaç dönmeye devam ediyor. Illa bir mudahale gerekiyor. İnşallah yanılıyorumdur.
2014 yılında adresinizi yurtdışına aldığınızda e-devletten kontrol etmiş miyidiniz acaba? Çünkü oğlum TR'de çalışıyordu, istifa etti, göç edince adresini değiştirdi, e-devletten kontrol sağlayıp emin olduk. 2 yıla yakındır ara ara kontrol ediyorum, borcu yok. Yani otomatik olarak düşmüş oldu. Daha bir kaç ay önce bakmıştım borcu yoktu, sizin yazınızı okuyunca girip bakayım dedim, GSS borcu sorgulama sayfasını iki aşamalı giriş yapmışlar 😞 bakamadım. Neyse bunun bir çaresini bulacağım. Kontrollere devam. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
Rica ederim, evet tabiki. 2014 yılında adresimi Ukrayna’ya aldırdım e devletten de teyit ettim ama o dönem GSS nedir bilmiyordum, sonrasında 4 senelik bir birikmiş borç görünce bende şaşırmıştım. Bilemiyorum ama bana öyle denk geldi. Belki de GSS’ye düşmeden adresinizi yurtdışına aldırdığınızda işlemiyordur. Zamanlama ile alakalı sistemsel bir problem sanırım. Yüzde yüz de hakim değilim, bu devlet işlerini başımıza geldikçe öğreniyoruz, deneyimliyoruz ☺️
-
Merhaba bu soruyu sormak istedim oldukça aklıma takılan bir soru olduğu için diyelim Amerikaya taşındık Türk ehliyetimizi Amerikan ehliyeti ile değiştirdik Ehliyetimize Amerikada El koydular.
T.C. Konsolosluğuna adres bildirimi yapmadık Adresi TR'de bıraktık Türkiyeye döndüğümüzde T.C. ehliyetimiz Hala sistemde aktif olur mu? Diyelim ki aktif kayıp diyerek yeni bir Türk ehliyeti alıp Amerikaya dönünce Adresimizi Amerikada beyan etsek bu noktada Türk ehliyeti iptal olur mu kısacası
Amerika Ve T.C. Ehliyetini ikiside aktif olucak şekilde taşıyabiliyormuyuz yoksa T.C. Ehliyeti iptal mi oluyor oluyorsa bu hangi aşamada gerçekleşiyor bilgilendirirseniz sevinirim
-
@akerm, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Eşya Kargolamak (gümrük işlemleri)
Merhabalar. Yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Çocuğum ve eşim için Amerika'dan Türkiye'ye 1 koliyi USPS de gift olarak hazırladım ve gönderdim. Fakat TR de kolinin içinde oyuncak ve giyim eşyası olduğu halde, ve bir üründen iki adet olmadığı halde, ve kargo eşten eşe yani aynı soyadını taşıdığı halde ticari sayıldığını iddia edip bizi gümrük müşavirlerine yönlendirdiler. Tabi gümrük müşavirleri.. ağzımı bozmayacağım siz anladınız hislerimi.. 27 bin tl masraf çıkardılar. Sorduğumda dilekçe ve uygulama bedeli adını vermişler. içinde en fazla 200 dolarlık hediyelerimi mecburen iade edilmesini istedim ve bekliyorum hala. Eğer benim gibi bir hata yapıp TR yi buraya benzetip iyi niyetle birşey göndermeyi düşünürseniz bu yazımı okuyun. Ve eğer birinin bagajının yanında ücreti mukabilinde gönderim yapabilirsem yapacağım. Sanırım başka da bir yolu yok.
Ne yazikki ne yollarsaniz yollayin ürünün çok üstünde gümrük çıkıyor. Eğer gift alacaksanız Türkiyedeki amazon vs kullanip oradan alabilirsiniz (şayet ürünler türkiye dede var ise) onun dışında dediğiniz gibi ya birisi bagajında götürüp teslim edecek yada siz. Artik kargo ile ticari olmasa dahil uçuk vergiler mevcut. Vergiyi hesaplarken ürünün kargo ücretininde vergisini çıkartiyorlar düşünün ne kadar saçma bir sistem...
-
@SansizSansli merhaba, tc vatandasi almadan devam edebildiniz mi? Özel saglik sigortasi yaptirmak istedik ama tc kimlik gerekli dediler. Boyle bir sey olmamasi lazim. Tecrubesi olan varsa paylasabilir mi?
-
Amerika pasaportunuz varsa surersiniz. Fakat her cevirmede pasaport gostermeniz gerekiyor. O sekilde bile bas agrisi olabiliyormus. Tabi bu surecte belli zamanlarda yurt disi cikis giris de yapmaniz gerekiyor.
Amerika ehliyetini Turkiye ehliyetine ceviremiyorsunuz. Ehliyet kursuna gidip lisansinizi almak zorundasiniz.
-
@us_dream_12
Garanti bankasi ve diger bankalar surekli bana mail atiyor Fatca formu doldur diye. Bi bakayim dedim SSN gibi bilgiler istiyor. Pek guvenemedigim icin ve zaten gemileri coktan yaktigim icin doldurmadim 😂 Eger boyle birsey doldurduysan verilerine erisebilirler.FATCA Nedir? Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FATCA), ABD kişilerinin (ABD vatandaşı ya da ABD vergi mukimi) vergiye tabi kazançlarının adil olarak vergilendirilmesi için ABD dışındaki Yabancı Finansal Kuruluşlara ve diğer finansal aracı kuruluşlara çeşitli yükümlülükler getiren ülkeler arası bir anlaşmadır.
-
@ipek1907, içinde söyledi: Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek
Arkadaslar merhaba
22 mayista 3 ayligina chicago dan turkiye ye gidecegim. Kedimi de goturmek istiyorum ama gerekli belgeler nelerdir bilemedim.her yerde farkli yaziyor kuduz titre isteniyor mu? Isteniyorsa 1,5 ayda yetisir mi 🥹simdiden cok tesekkurlerMerhaba, sadece tarım bakanlığının sitesinde yer alan yönergeleri takip etmenizi öneririm. Ekli evrakta detaylar yer alıyor, ne yazık ki ABD’ye evcil hayvan getirmek, Türkiye’ye götürmekten daha kolay. İlgili dokümanı paylaşıyorum, 3. evrak için USDA onaylı veteriner hekimleri tercih etmelisiniz, 1,5 ayda yetişebilir ancak bunu veteriner hekimle görüşerek netleştirebilirsiniz. Bol şanslar!
-
@ali-atasoy, içinde söyledi: Amerika'dan Turkiye'ye geri dönüş yolculuğu hakkında bilgiler
Merhabalar,
Türkiyeye almanya'dan aktarmalı olarak geleceğim. Transit vizeye ihtiyaç var mı?
Green card sahibiyseniz gerek yok. Lufthansa ile Frankfurt veya Münih aktarmalı uçuşlarda sorun çıkmıyor.
-
-
-
Merhabalar, bu sene içerisinde mezun oldum ve mezun olmadan önce ailemle beraber Pasaport çıkarttım. Harç bedeli ödemeden sadece defter bedeli ödedim.
Liseden mezun olunca öğrencilik hayatım bitti ama pasaportum geçerliliği devam ediyor mu? Başvuru yaparken 17 yaşında olduğum için 5 yıllık pasaport aldım. 5 yıl boyunca sorun yaşar mıyım? Türkiye'de üniversite kaydı yaptırayım mı? GreenCard çekilişini bekliyorum.
-
Bir önceki mesajımda “kaynak” olarak ilettiğim link’i okudunuz mu? “iki telefon sahiplerinin bu düzenlemeden nasıl etkileneceği kesin olarak bilinmiyor” ama aktif olarak kullanıyorsanız iki telefonunuzu da sorun olmayacaktır diye düşünüyorum mantıken.
Bahsi geçen düzenleme vergisi ödense dahi ticari kar elde etmek için getirilen ve satılması planlanan telefonların yurtdışından getirilmesinin önüne geçmek için yapılan bir düzenleme
-
@sametkaragoz, içinde söyledi: Amerika'dan aldığım blokeli telefon hattını Türkiye'de kullanabilir miyim?
Konuya hakim bi arkadaş acil iletişime geçebilirmi benimle aynı sorunu yaşıyorum 14promax verizon sim kilitli diyor açtırmam için ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Verizon politikası eğer hala değişmediyse 60 gün o telefonda Verizon hat kullandıktan sonra unlocked olacak telefon ve istediğiniz hatla kullanabileceksiniz.
Ya da telefonun full ödemesini yaparak da Verizon’dan açtırabiliyorsunuz.
-
Merhaba arkadaşlar
Abdli erkek arkadaşımla Türkiyede evlenmek istiyoruz fakat çok merak ettiğimiz bir durum var.Konsolosluktan randevu almak ne kadar sürüyor?
Evlilik dairesinden randevu almak ne kadar sürüyor?
Abdli erkek arkadaşım devlet hastahanesinden randevu alabilmesi kaç gün sürer?
Bütün bunları Türkiyede kalacağı zamanı hesaplayabilmek için soruyorum lütfen yardımcı olun. Ona göre bütçe ayarlayacağız ve işinden izin alacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim -
Selamlar, bir soru sormak istiyorum.
Benim de halihazırda 2 adet bordo pasaportum bulunmakta. Arnavutluk’a girerken 10 yıllık pasaportumla giriş yaptım fakat şimdi bu pasaportu vize başvurusu için konsolosluğa vereceğim. Ülkeden çıkarken aynı pasaportla çıkmak zorundayım sanırım. Bunu sormak istedim. Farklı bir pasaportla çıkmak istediğimde sorun yaratılar mı? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. -
Yurtdisi cikis harci 3000 TL olabilir. Ve her yil guncelleme.
Redirect Notice
Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
-
Merhaba Saygideger Forum Uyeleri
Amerikada yasarken Turkiye’deki SGK’mizi nasil devam ettirebildigimiz konusunda bilgisi olan var mi? Emeklilikten ziyade saglik sigortasini nasil devam ettirebilecegimizi merak ediyorum ama dogru duzgun hicbir bilgi bulamadim.
Simdiden cok tesekkur ediyorum
-
Biz Türkiye'deki özel sigortamızı devam ettirdik. Şu anda tüm ailemiz için aylık 500 TL civarında prim ödüyoruz. Yatarak %100 ve limitsiz. Çok önemli bir ameliyat olmamız gerekirse diye bir süre bu şekilde devam etmek istiyoruz. ABD'de sağlık sigorta şirketleri çok anlamsız nedenlerle pek çok işlemi reddedebiliyor. Henüz yeterince güvenemiyorum.
-
Slm GSS (genel zorunlu sağlık sigortası) 53-TL aylık ödeme yaparak sgk dan devam ettirilebiliyor diye biliyorum .
-
Sırf bu konudaki merakımı giderme adına bugün yaşadığım kentin SGK'sına gittim.ABD'de yaşarken TR'den kendimizi bir kurumda çalışıyor göstermek ve aynı zamanda GSS priminden muaf olma konularını sordum. Durum özetle şöyle;
-
ABD'ye ikametgahınızı taşıdığınızda burada prim ödüyor olsanız bile süreciniz iptal oluyor. Yani bunu sistemde görüyorlar ve sizi bir şekilde yakalamış oluyorlar. Hatta orada çalışan memur bana bir iki örnek dosya gösterdi bununla ilgili olarak.
-
ABD'de yaşıyorsunuz ama ikametgahınız TR'de ve siz TR'de SGK primi ödemeye devam ediyorsunuz. Süreciniz iptal olmuyor ama SGK çalışanları bu durumu uygunsuz buldukları için pek tasvip etmiyorlar.Yani prim ödeyen şahıs adına kısmen riskli bir durum.Ama orada çalışan memurlar, kişinin pasaport hareketlerini takip etmediklerini belirtti.
-
ABD'de yaşıyorsunuz ve ikametgahınızı ABD'ye aldırdınız. İşte bu süre zarfında, emeklilik konusunda yurtdışı borçlanmanız başladığı için hem GSS priminden muaf oluyorsunuz hem de TR'den kendinizi SGK'lı gösterme gibi bir zorunluluğunuz olmuyor. Sadece emeklilik zamanınız gelince, ödemeniz gereken gün sayısından, emeklilik için geri kalan günlerinizin ödemesini toplu yapıyorsunuz. (Bu da bugünün parası ile aylık ortalama 600 TL. Örneğin emekliliğiniz için 20 seneye ihtiyacınız varsa şayet, TR'den de emekli olabilmeniz için ödemeniz gereken tutar ortalama olarak bugünün parası ile 600 TL x 12 x 20 şeklinde oluyor.)
-
Bir başka hayati nokta; ikametgahınızı ABD'ye taşıdınız ve emekliliğiniz için yurtdışı borçlanma süreciniz işliyor. Diyelim ki yıllık izinde TR'ye geldiniz ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyorsunuz. İşte bu noktada da devreye, ABD'de yaptırmış olduğunuz ve belki biraz daha fazla prim ödeyerek yurtdışında da geçerli sağlık sigortanız, anlaşmalı olduğu kurumlarla sizin TR'de de sağlık hizmetlerinden yararlanmanızı sağlıyor. Yani TR'de SGK'nız ve ödemiş olduğunuz GSS priminiz olmadığı için TR'deki devlet sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsunuz.
-
Ama ABD'ye değil de, SGK'nın anlaşmalı olduğu ülkelerde çalışıyorsanız (mesela Fransa vs) durum çok daha farklı işliyor. Bu ülkelere sağlanan ayrıcalık ve kolaylıklar çok daha farklı ele alınıyor.
-
-
@entelman Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:
Sırf bu konudaki merakımı giderme adına bugün yaşadığım kentin SGK'sına gittim.ABD'de yaşarken TR'den kendimizi bir kurumda çalışıyor göstermek ve aynı zamanda GSS priminden muaf olma konularını sordum. Durum özetle şöyle;
-
ABD'ye ikametgahınızı taşıdığınızda burada prim ödüyor olsanız bile süreciniz iptal oluyor. Yani bunu sistemde görüyorlar ve sizi bir şekilde yakalamış oluyorlar. Hatta orada çalışan memur bana bir iki örnek dosya gösterdi bununla ilgili olarak.
-
ABD'de yaşıyorsunuz ama ikametgahınız TR'de ve siz TR'de SGK primi ödemeye devam ediyorsunuz. Süreciniz iptal olmuyor ama SGK çalışanları bu durumu uygunsuz buldukları için pek tasvip etmiyorlar.Yani prim ödeyen şahıs adına kısmen riskli bir durum.Ama orada çalışan memurlar, kişinin pasaport hareketlerini takip etmediklerini belirtti.
-
ABD'de yaşıyorsunuz ve ikametgahınızı ABD'ye aldırdınız. İşte bu süre zarfında, emeklilik konusunda yurtdışı borçlanmanız başladığı için hem GSS priminden muaf oluyorsunuz hem de TR'den kendinizi SGK'lı gösterme gibi bir zorunluluğunuz olmuyor. Sadece emeklilik zamanınız gelince, ödemeniz gereken gün sayısından, emeklilik için geri kalan günlerinizin ödemesini toplu yapıyorsunuz. (Bu da bugünün parası ile aylık ortalama 600 TL. Örneğin emekliliğiniz için 20 seneye ihtiyacınız varsa şayet, TR'den de emekli olabilmeniz için ödemeniz gereken tutar ortalama olarak bugünün parası ile 600 TL x 12 x 20 şeklinde oluyor.)
-
Bir başka hayati nokta; ikametgahınızı ABD'ye taşıdınız ve emekliliğiniz için yurtdışı borçlanma süreciniz işliyor. Diyelim ki yıllık izinde TR'ye geldiniz ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyorsunuz. İşte bu noktada da devreye, ABD'de yaptırmış olduğunuz ve belki biraz daha fazla prim ödeyerek yurtdışında da geçerli sağlık sigortanız, anlaşmalı olduğu kurumlarla sizin TR'de de sağlık hizmetlerinden yararlanmanızı sağlıyor. Yani TR'de SGK'nız ve ödemiş olduğunuz GSS priminiz olmadığı için TR'deki devlet sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsunuz.
-
Ama ABD'ye değil de, SGK'nın anlaşmalı olduğu ülkelerde çalışıyorsanız (mesela Fransa vs) durum çok daha farklı işliyor. Bu ülkelere sağlanan ayrıcalık ve kolaylıklar çok daha farklı ele alınıyor.
sayin @entelman , bilgiler icin tesekkurler. Cok faydali bir sekilde ozetlemissiniz.
-
-
@entelman elinize sağlık tam merak ettiğim konulardı.
-
@entelman Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:
- ABD'de yaşıyorsunuz ve ikametgahınızı ABD'ye aldırdınız. İşte bu süre zarfında, emeklilik konusunda yurtdışı borçlanmanız başladığı için hem GSS priminden muaf oluyorsunuz hem de TR'den kendinizi SGK'lı gösterme gibi bir zorunluluğunuz olmuyor. Sadece emeklilik zamanınız gelince, ödemeniz gereken gün sayısından, emeklilik için geri kalan günlerinizin ödemesini toplu yapıyorsunuz. (Bu da bugünün parası ile aylık ortalama 600 TL. Örneğin emekliliğiniz için 20 seneye ihtiyacınız varsa şayet, TR'den de emekli olabilmeniz için ödemeniz gereken tutar ortalama olarak bugünün parası ile 600 TL x 12 x 20 şeklinde oluyor.)
Yararlı ve gerektiği ayrıntıda bir bilgi paylaşımı olmuş, kendi adıma teşekkür ederim. Bu yazdığınız maddedeki ödenecek tutar alt limitten sanırım. Çünkü emekli olabilmek için ödenecek primin alt ve üst limiti oluyor. Bu durumda sizin ödediğiniz miktara göre emekli olduğunuzda emeklilik ikramiyesi ve aylık maaş buna göre değişiyor.
Alt tutar dediğiniz gibi aşağı yukarı 600 TL'ye tekabül ediyor. Şuradan örnek borçlanma hesaplanabilir: https://yurt-disi-borclanmasi.hesaplama.net/hesaplama.do
SGK'nın ilgili sayfası: http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/yurtdisi_islemler
İşin üzücü tarafı Amerika'da çalışan birisi(genel olarak nonimigrant olanlar diyebiliriz) bildiğim kadarıyla Social Security + Medical Care vergilerini ödüyor. Amerika'da çalışıp/yaşayıp bu kalemleri ödeyenler ve Türkiye'ye geri dönenler bu ödemeleri borçlanmadan düşemiyorlar. Çünkü Amerika ile Türkiye arasında böyle bir anlaşma yok. Belki IRS bunu çalışana, ülkeler arası anlaşma olmasa bile elden geri ödüyordur. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar senede bir kere IRS'in yaptığı geri ödemenin detaylarını paylaşabilir mi?
Anlaşma olan ülkeler: https://www.csgb.gov.tr/uigm/contents/genel-bilgiler/ikili-sosyal-guvenlik-anlasmasi/
-
@entelman elinize sağlık güzel olmuş gerçekten. Acaba mantıklı olan hangisini yapmak
ona karar vermek gerek. Adres bildirilmeli mi bildirilmemeli mi sizce -
@newcomer
Bazı kategoriler hariç maalesef muaf tutulmuyor. -
-
@entelman merhaba prim ödemeniz dolmuşsa yalnızca emeklilikte yaşı bekliyorsak Amerikada ikamet ediyor olsak bile gss devam ettirebilir miyiz ?
-
sayın @greenleo
sayın @entelman "•ABD'de yaşıyorsunuz ama ikametgahınız TR'de ve siz TR'de SGK primi ödemeye devam ediyorsunuz. Süreciniz iptal olmuyor ama SGK çalışanları bu durumu uygunsuz buldukları için pek tasvip etmiyorlar.Yani prim ödeyen şahıs adına kısmen riskli bir durum.Ama orada çalışan memurlar, kişinin pasaport hareketlerini takip etmediklerini belirtti" şeklinde yazmış. sorunuzun cevabı bu kapsamda.(sgk primi yerine gss primi) -
@greenleo Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:
@entelman merhaba prim ödemeniz dolmuşsa yalnızca emeklilikte yaşı bekliyorsak Amerikada ikamet ediyor olsak bile gss devam ettirebilir miyiz ?
@greenleo burada durumuza özel cevap vermek lazım. sigorta giriş yılı ve prim gün sayınız önemli emekliliği hak etmiş iseniz emeklilik isteyip yaşınız beklemeye koyulursunuz bu sırada da sağlık sigortanızı kullanabiliyor olmanız lazım. benim bildiğim ama girişiniz 2000 sonrası ve 3600'ü doldurduysanız daha şartlar tam olmamıştır. çünkü o zaman 15 yıl hizmet süresi değil 25 yıl hizmet süresi istiyor.
-
@gkhanfeez giriş 98

-
@greenleo hizmet süresi 15 yıl ve 3600'ü tamamlamış iseniz emeklilik hak etmiş olursunuz sgk'ya başvurup emekli olursunuz ve maaş için yaşınızı beklersiniz. bu sırada da sağlık hizmeti alabilirsiniz. benim bildiğim bu şekilde. emekli olduğunuz için gss ya da sgk primi ödemezsiniz.
-
Sayın @greenleo ve sayın @gkhanfeez yakınım yaşının dolmasını bekliyor emekli olmak için ama GSS primlerini her ay kendi ödüyor ve böylece sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
-
Sgk ile ilgili merak ettigim bir konu var. Turkiye ‘de iken 17 senemi doldurdum, 6binin uzerinde gun odemem var. Emekli olmadan , emeklilige odedigim kismini, ilerideki haklarimdan feragat ederek bir sekilde alabilmem mumkun mu ? 2016 eylul ayindan beri yurtdisinda calistigim icin odeme yapmiyorum. 2019 gc talihlisiyim, karti alabilirsek amerika dan emekli olmayi planliyorum. Sgk dan toplu iade alip, buradaki emeklilik sistemine yatirmak daha mantikli geliyor acikcasi...
-
https://www.muhasebeweb.com/SGKya-odenen-primleri-geri-almak-mumkun-mu-6009696
burada sorunuzu cevaplamışlar -
@elo Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:
Sgk ile ilgili merak ettigim bir konu var. Turkiye ‘de iken 17 senemi doldurdum, 6binin uzerinde gun odemem var. Emekli olmadan , emeklilige odedigim kismini, ilerideki haklarimdan feragat ederek bir sekilde alabilmem mumkun mu ? 2016 eylul ayindan beri yurtdisinda calistigim icin odeme yapmiyorum. 2019 gc talihlisiyim, karti alabilirsek amerika dan emekli olmayi planliyorum. Sgk dan toplu iade alip, buradaki emeklilik sistemine yatirmak daha mantikli geliyor acikcasi...
Alabiliyorsunuz ama emeklilik zamanınız geldiğinde alırsınız. Fakat emekliliğinize çok az kalmış bence o kadar yılı yakmak çok mantıklı olmaz Amerika'daki emeklilik sistemini araştırdınız acaba. Benim Amerika'daki emeklilik ile ilgili yarım yamalak bilgim var ona göre ikisinin aynı anda olması daha mantıklı gelmişti.
-
Amerika’da su anda emeklilik yasim 65 , us sgk yi bilmiyorum ancak ozel emeklilik sistemine aylik maasimin 8% yatiyor, sirketimde ayni miktarda yatiriyor. Su ana kadar ne yatirdigimi , ne kazandigimi sistemden gorebiliyorum, emekli olunca ne alabilecegimi, acikcasi mantikli rakamlar vaadediyorlar. Bu emeklilik kismi, saglik kismini daha arastirmadim, maasli calisan olunca devletin saglik sisteminden yararlanamiyorsun bildigim, ozel sigorta gerekiyor ancak o da ota b... bahane bulup odeme yapmiyor...dediginiz gibi iki taraftan da emekli olmak daha mantikli olabilir..ancak tr de yurtdisi borclanmasi kalkacak mi sanki oyle bir yazi gordum
Benzer Başlıklar
Çevrimiçi Kullanıcılar
114
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.1k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum