Herkese merhaba, bu konuda ben de çok araştırma yaptığım için fikir olması amacıyla sizlerle paylaşmak istedim.
13 Kasım 2025'te DC VFS'den Danimarka'dan Schengen başvurusunda bulunduk ve bugün 1 senelik vizelerimiz elimize ulaştı.
Son 3 vizemiz (sonuncusu 1 yıl önce alınmış olmakla birlikte) 3-4-6 ay olarak Yunanistan'dan (Türkiye'deyken) almıştık. Kurallara uygun olarak ilk girişler aldığımız ülkeden yapıldı. Bu nedenle Cascade kuralından bahsettik ve son vizemiz 6 ay olduğu için 1 senelik verdiler sanıyorum.
İnternetten baktığımda, Kuzey ülkelerinin vize konusunda kuralları en uygulayan ülke olduğu söyleniyordu. Benim açımdan doğru olarak kabul edilebilir.
Belge sunumu konusunda VFS oldukça katı, ekstra olarak sadece niyet dilekçesini -listede yok biz eski bir alışkanlık olarak ekledik- aldılar en üste o kadar.
Başvuru için VFS'den randevu almak için $34 VFS ücreti -bunu online ödüyorsunuz, ödeme olmadan randevu alamıyorsunuz, randevu günlerini de göremiyorsunuz.
Randevuyu aldıktan sonra Danimarka konsolosluğunun web sitesinden başvuru formu doldurmanız ve başvuru ücretini (kişi başı $180) ödemeniz gerekiyor.-bu web sitesine yönlendirmeleri VFS sitesinden bulabilirsiniz- burada ayrıca ikinci sayfasında, belgeleriniz konsolosluğa ulaştıktan sonra bazı belgeler talep edebiliriz, paylaşıma izin veriyorsunuz değil mi izni imzalatıyorlar, Avrupa GDPR tabii imzalatmaları gerekiyor. Bizden 2 kere belge talep ettiler. Spam/ Junk kontrolü yapın, oraya düştü bizimki, ve iki gün içinde de dönüş yapmanızı bekliyorlar.
bunların dışında sunduğumuz belgeler:
güncel pasaportunuz (son kaç ay/yıl geçerli olması gerekli tekrar kontrol ediniz)
VFS randevu kağıdı (bunu girişte de sordukları için en üstte tutmanızı öneririm, iade ettiler ama)
2 adet schengen vizesi için istenen boyutta fotoğraf - biz direkt VFS'de çektirdik kişi başı $15,25
son 5 yılda aldığınız schengen vizelerinin bulunduğu- damgaların görüntüsü de dahil olmak üzere- pasaportların renkli fotokopileri
Danimarka konsolosluğunun sitesinden doldurduğunuz formun çıktısı ve ödeme dekontu (dekonttan ziyade barkodsuz düz bir yazı veriliyor ancak logo var)
gidiş dönüş bileti
otel rezervasyonu
seyahat sigortası - Amerika'dan başvuruyorsanız Amerika şirketinden olmak zorunda, diğer covid kapsamlı 30.000 dolar tutarlı olması gibi talepleri kontrol etmenizi öneririm- biz 1 aylık yaptırdık
iş yerinden çalıştığıma dair belge ve ziyaret tarihlerinde izinli olduğuma dair yazı
son üç aya ait banka hesap bilgisi (kredi kartı ekstresi istemiyorlar)- içinde para olan ve bir döngüsü olan kaç Amerikan banka hesabınız varsa ekleyebilirsiniz -evet Amerikan banka hesapları sadece-
Amerika'da legal bulunma sebebinize ait fotokopi -GC fotokopisi gibi-
diğer ülke başvurularını bilmiyorum ancak Danimarka özelinde, pasaport teslimi VFS'den olmuyor. NY Danimarka konsolosluğuna gönderim olduğu için, direkt konsolosluk size pasaportunuzu gönderiyor, bu sebeple de kişi başı $85,5 ödemek zorundasınız.
Belgeleri teslim ederken pasaportunuzu yollarda kaybedersek sorun çıkarmayın yazısı imzalatıyorlar. İnsan bir korkmuyor değil ama herkes kendini güvene almaya çalışıyor tabii.
rutin biyometrik bilgiler - parmak izi vb. -net tarih yazmış olmamıza rağmen yine de aldılar
Totalde: $314,75 tutmuş oldu. Daha ucuza çıkan schengen vizeleri vardır mutlaka.
Aradaki saat farkı nedeniyle, her ne kadar binişimizin ertesi günü Avrupa'ya giriş yapacaksak da, uçağa binerken sorun olmaması için vizeyi Amerika'dan biniş günümüzden itibaren istedik, öyle de vermişler. fyi
Başvuran herkese uzun multili vizeler dilerim.