Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 411 210.9k 453

  • @gkhanfeez Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri içinde söyledi:

    @gallifrey inş daha güzel olur. Sanki bir pahalı şehirden kısmen daha ucuz bir şehir olmuş sanki. Oranın da çok ucuz olmadığını çok okumuştum sanki :)

    Çok teşekkürler. Şu an odak noktamız kariyerlerimize yönelik adım atmak olduğu için amacımız en ucuz şehirde yaşamak değil, faydalanabileceğimiz fırsatları olan şehirde yaşamak. Her ne kadar zorlayacak olsa da çocuksuz iki genç insanız çalışır yaşarız :)


  • @gallifrey Bende bu sene foruma yeni katıldım.Nasipse 2020 çekilişi için katıldım. Katıldığım günden beri forumdaki üyeler ailemden bir parça gibi oldu aldığım her güzel haberde çok mutlu oluyorum bundan dolayı bizlerden tecrübelerinizi lütfen eksik etmeyiniz.

    @gallifrey Tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkürler. Yeni bölgenizde size bol şanslar güzel haberlerinizi bekliyoruz :)


  • Sevgili Dostlar,

    Green Card sürecimde neredeyse her evrede forumdan ve buradaki değerli forumcu arkadaşlardan fazlasıyla istifade ettim. Herkes aldığı kadar vermeli anlayışımdan ötürü vize süreçlerinde deneyimlerimi olabildiğince aktarmaya çalıştım. Şimdi de 15 şubatta giriş yaptığım Amerikayla alakalı 10 günlük de olsa deneyimlerimi özetlemeye çalışacağım. Türkiyede halihazırda bir amerikan şirketinde çalılştığım için görüşmelerimi orada gerçekleştirmiştim, uzun bir süreç sonunda buradaki bir şubeye transfer olmayı başardım. Anlayacağınız geldiğimde işim hazırdı. Biraz kafam rahat geldim diyebilirim. Havaalanında rutin kontrollerden sonra green card işlemleri için başka bir alana alındım yaklaşık yarım saat bekledikten sonra vizeme damga vurdular ve iş yerimin temin ettiği otele geçtim. Daha önce amerikada yaşamama rağmen Washington DC'yi yabancıladım biraz açıkçası. Daha avrupai bir şehir. Ulaşımda arabacı amerikan tarzına aykırı bir şekilde herkes metroyu tavsiye ediyor. Park ücretleri çok fazla. Muhtemelen ilk etapta araba almayacağım. Uber çok yaygın ve fiyatları makul. Burada herşey güvene dayalı bildiğiniz üzere, herkesin bahsettiği bu credit history denen illet benim de başımda malesef. İlk süreçte hemen halletmeyi düşündüğüm şeyler kredi kartı, telefon, ev kiralama ve eşyaydı. Bank of America'ya kredi kartı başvurusunda bulundum ancak geçmişim olmadığı için güvenli kredi kartı verdiler 800 dolar depozit ödeyerek o tutar limitinde bir kart oluşturuldu. Gelmeden önce CEPTETEB'den hesap açmıştım o yüzden bank of americayı tercih ettim. Oradaki mevduatımı komisyonsuz çekebiliyorum.TAVSİYE EDERİM. Telefon için kredi kartını bekledim şimdi 1 alana bir bedava kampanyası var AT&T de muhtemelen onu alacağım. 2 telefon ve hat için aylık ödeme 160 dolar civarı(24*160). Ev kiralama işine gelince henüz bulamadım araştırıyorum. DC de evler ateş pahası. işiniz yoksa sakın gelmeyin :) 2000 dolara iyi bir 1+1 bulursanız şanslısınızdır. Birkaç güne ev tutmuş olmayı umuyorum. Eşyayı da ikeadan alacağım 2000 dolara aşağı yukarı eksik herşeyi alabilirsiniz. Türkiye aramaları için genelde whatsapp ı kullanıyorum eğer benimkiler gibi sizin de akıllı telefon kullanamayan yakınlarınız varsa SKYPE işinize yarayabilir. Aylık 100 dakika her yöne 6 dolara satın aldım ilk ay ücretsiz. Takım elbise ve deri ayakkabı kullanıyorsanız ya da işiniz gereği kullanacağınızı düşünüyosanız bence alıp getirin. Spor ayakkabılar çok ucuz ama klasik ayakkabılar hem çirkin hem pahalı. 100 dolara çok da iyi olmayan bi ayakkabı almak durumunda kaldım. 530 tlye türkiyede kralını alırdım halbu ki :) şimdilik bu kadar DC'de olan ya da gelmeyi düşünen arkadaşlar detaylı bilgi için mesaj atabilir. Sevgiler.


  • @kundekari AT&T'nin kampanyasına dikkat edin lütfen, bizim aynı şekilde aldığımız hatlarda downpayment ve aylık ödemelerde tutarsızlık oluştu. Bir sonraki faturayı bekliyorum, ödeme miktarı değişmezse gidip itiraz edeceğiz.


  • @caglaror evet bu konuda t mobile'daki eleman da uyarı yaptı. değişiklik yapıyolarmış. hala karar verme aşamasındayım. muhtemelen onlardan almayacağım.


  • Merhaba,
    10 Nisanda Atlantaya giris yapmistim. Ilk deneyimlerimi paylasmistim. Simdi yine biraz yasadiklarimizi aktarayim.
    4 kisilik bir aileyiz. Talihli benim. Ben yalniz olarak giris yaptim. Ailem 30 haziranda gelecekler insallah.
    Amerikada araba olmadan hic yerinden kipirdanamiyor. Eger cok buyuk sehirde degilseniz.
    En zor ve en pahali olan sey ev kiralamaktir. Genellikle kredi history ve SSN istiyorlar. Ben bir suru yere baktim hepsi boyle idi. En sonar baktigim yer job offer letter (is teklifi mektubu) ve Turkidedeki firmanin en son iki adet maas bordrounu getirirseniz Kabul ederiz dediler. Ben bir arkadasiminda firmasindan job offer mektubu aldim. Bunu verince Kabul ettiler. Bir depozito da aldilar. Kiralamayi tamamlayip otele esyalarimi toplamak icin gittigimde SSN kartimin belirttigim adrese geldini ogrendim. SSN olmadan bir cok sey yapilamiyor.
    Yavas yavas evimizi diziyorum. Hem gida hemde digger seylerin turkideden daha ucuz oldugunu gozlemledim. Kiralar pahali. Ornegin ben 1+1 bir daire kirasi 700-1500 USD arasi.
    IT secktorundeyim sauna kadar yani 2 hafta icinde 6 firmanin isine basvurdum henuz arayan sorun yok.
    Buradaki siralama soyle olmali

    1.Araba kiralama
    2.Cep telefonu alma
    3.Ev tutma
    4.Banka hesabi
    5.Ehliyet alma
    6.Islere bakma ve basvuru yapip takip etme.
    Ben suanda 5. Ye geldim.


  • @gunesdogdu bol sanslar. bilgilendirme icin tesekkurler.


  • @gunesdogdu sansina 9 gunde almissin ssn i.bence en onemlisi o :) ben 1.5 ayda aldim


  • Arkadaslar 21 gun once geldim halen green card' im gelmedi bunu nereye sormaliyim ssn 9. gunde geldi.


  • @gunesdogdu Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri içinde söyledi:

    Arkadaslar 21 gun once geldim halen green card' im gelmedi bunu nereye sormaliyim ssn 9. gunde geldi.

    Resmi bekleme suresi 120 gun, 120 gun gecmeden bir yere sormaniza gerek yok; sadece beklemeniz gerekiyor.


  • Tamam tesekkur ederim


  • Merhaba,

    Arkadaslar 25 gun once Amerikaya giris yapmistim. SSN kartim 9. gunde ve Green Kartimda 24. gunde geldi. Bu arada DS 260 formunda herikisini de istiyorumu isaretemistim. Amerikaya gelmeden 1 ay onceden de USCIS ucretini odemistim. Darisi bekleyenlerin basina


  • Bende işaretlemiştim ama SSN üretilmemişti. Tekrar başvuru yapmak zorunda kaldık.


  • @gunesdogdu hayırlı olsun.


  • Merhaba ,
    Ufak bilgilendirme yapayım bende. 6 gun oldu gelelli. SSA ofsi, Brea dakine gidip acaba SSn numarasını öğrenebilir miyiz diye denedik ama esimle beraber tek numara aldık. Esimin daha önceden SSN numarası vardı ve onun devam edeceğini düşünerek ilk girişte kayıt acarken onu kullandık. 1,5 saat bekledikten sonra görevli bizi cagırdı, esimin SSN numarası üzerinden konuşmalarını yaptılar. Lakin esimin SSN numarası ilk evliliği zamanında olduğu için memur hanım beklememiz gerektiğini, 30 gun içinde numara gelmez ise tekrar kendilerine başvurmamızı söyledi. Ben de arada benim numaramı öğrenebilir miyim dediğimde , henüz yeni girs yapmışsınız, 30 gun içinde gelmez ise uğrayın tekrar dedi. Sanırım ilk seferde esim kendi için ben kendim için bir numara alsaydık daha sağlıklı olurdu cunku konular farklı sekilde ilerledi ve memur hanım esime odaklı olduğu için ben kendime yarar sağlayamadım :) Belirtmeden geçemeyeceğim, güvenlik dahil görevliler cok kibar davranıyorlar. Gitmeden once SSA ofisin Google ratinglerine bakmanızı öneririm.
    Donuste Bank of America ya uğrayarak esim ve ben ayrı ayrı checking ve saving hesapları açtırdık. İlk basta proof of residence sordular ama danışman başka bir danışman ile konuştuktan sonra pasaport üzerindeki vizenin yeterli olduğunu söyledi ve hesaplar sadece pasaport sunularak açıldı. Hesap açmadan once T mobile den pre paid bir hat almıştık ki iyiki de almısız, sisteme o numarayı kontak numarası olarak girdiler. Ayrıca Bofa nın aplikasyonunu indirdik ve bazi paperless işlemlerini oradan yaptık. Bilenler bilir, Bofa app indirmek için Iphone da (eger telefonu Amerikadan almadı iseniz) app store bölgesini TR den USA olarak değiştirmek gerekiyor aksi takdirde Bofa app indirilemiyor.
    Şimdilik olanlar hat almak ki cok kolay bir de bankada hesap açmak oldu :)
    LA düşünenlere kesinlikle arabasız gezilmeyeceğini söyleyebilirim :)

  • ⭐⭐⭐⭐

    @cnpist, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Merhaba ,
    Ufak bilgilendirme yapayım bende. 6 gun oldu gelelli. SSA ofsi, Brea dakine gidip acaba SSn numarasını öğrenebilir miyiz diye denedik ama esimle beraber tek numara aldık. Esimin daha önceden SSN numarası vardı ve onun devam edeceğini düşünerek ilk girişte kayıt acarken onu kullandık. 1,5 saat bekledikten sonra görevli bizi cagırdı, esimin SSN numarası üzerinden konuşmalarını yaptılar. Lakin esimin SSN numarası ilk evliliği zamanında olduğu için memur hanım beklememiz gerektiğini, 30 gun içinde numara gelmez ise tekrar kendilerine başvurmamızı söyledi. Ben de arada benim numaramı öğrenebilir miyim dediğimde , henüz yeni girs yapmışsınız, 30 gun içinde gelmez ise uğrayın tekrar dedi. Sanırım ilk seferde esim kendi için ben kendim için bir numara alsaydık daha sağlıklı olurdu cunku konular farklı sekilde ilerledi ve memur hanım esime odaklı olduğu için ben kendime yarar sağlayamadım :) Belirtmeden geçemeyeceğim, güvenlik dahil görevliler cok kibar davranıyorlar. Gitmeden once SSA ofisin Google ratinglerine bakmanızı öneririm.
    Donuste Bank of America ya uğrayarak esim ve ben ayrı ayrı checking ve saving hesapları açtırdık. İlk basta proof of residence sordular ama danışman başka bir danışman ile konuştuktan sonra pasaport üzerindeki vizenin yeterli olduğunu söyledi ve hesaplar sadece pasaport sunularak açıldı. Hesap açmadan once T mobile den pre paid bir hat almıştık ki iyiki de almısız, sisteme o numarayı kontak numarası olarak girdiler. Ayrıca Bofa nın aplikasyonunu indirdik ve bazi paperless işlemlerini oradan yaptık. Bilenler bilir, Bofa app indirmek için Iphone da (eger telefonu Amerikadan almadı iseniz) app store bölgesini TR den USA olarak değiştirmek gerekiyor aksi takdirde Bofa app indirilemiyor.
    Şimdilik olanlar hat almak ki cok kolay bir de bankada hesap açmak oldu :)
    LA düşünenlere kesinlikle arabasız gezilmeyeceğini söyleyebilirim :)

    BOA app için bir dip not :Eğer google hesabınız Türkiye mevki olarak gözüküyorsa app açamazsınız. Eğer yeni bir ABD li google hesabı( gmail) ve ABDli telefon no ile açmanız lazım. Bu şekilde hesap açılıyor.


  • @redsat2000, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    @cnpist, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Merhaba ,
    Ufak bilgilendirme yapayım bende. 6 gun oldu gelelli. SSA ofsi, Brea dakine gidip acaba SSn numarasını öğrenebilir miyiz diye denedik ama esimle beraber tek numara aldık. Esimin daha önceden SSN numarası vardı ve onun devam edeceğini düşünerek ilk girişte kayıt acarken onu kullandık. 1,5 saat bekledikten sonra görevli bizi cagırdı, esimin SSN numarası üzerinden konuşmalarını yaptılar. Lakin esimin SSN numarası ilk evliliği zamanında olduğu için memur hanım beklememiz gerektiğini, 30 gun içinde numara gelmez ise tekrar kendilerine başvurmamızı söyledi. Ben de arada benim numaramı öğrenebilir miyim dediğimde , henüz yeni girs yapmışsınız, 30 gun içinde gelmez ise uğrayın tekrar dedi. Sanırım ilk seferde esim kendi için ben kendim için bir numara alsaydık daha sağlıklı olurdu cunku konular farklı sekilde ilerledi ve memur hanım esime odaklı olduğu için ben kendime yarar sağlayamadım :) Belirtmeden geçemeyeceğim, güvenlik dahil görevliler cok kibar davranıyorlar. Gitmeden once SSA ofisin Google ratinglerine bakmanızı öneririm.
    Donuste Bank of America ya uğrayarak esim ve ben ayrı ayrı checking ve saving hesapları açtırdık. İlk basta proof of residence sordular ama danışman başka bir danışman ile konuştuktan sonra pasaport üzerindeki vizenin yeterli olduğunu söyledi ve hesaplar sadece pasaport sunularak açıldı. Hesap açmadan once T mobile den pre paid bir hat almıştık ki iyiki de almısız, sisteme o numarayı kontak numarası olarak girdiler. Ayrıca Bofa nın aplikasyonunu indirdik ve bazi paperless işlemlerini oradan yaptık. Bilenler bilir, Bofa app indirmek için Iphone da (eger telefonu Amerikadan almadı iseniz) app store bölgesini TR den USA olarak değiştirmek gerekiyor aksi takdirde Bofa app indirilemiyor.
    Şimdilik olanlar hat almak ki cok kolay bir de bankada hesap açmak oldu :)
    LA düşünenlere kesinlikle arabasız gezilmeyeceğini söyleyebilirim :)

    BOA app için bir dip not :Eğer google hesabınız Türkiye mevki olarak gözüküyorsa app açamazsınız. Eğer yeni bir ABD li google hesabı( gmail) ve ABDli telefon no ile açmanız lazım. Bu şekilde hesap açılıyor.

    Yeni bir email adresi şart değil, Play Store ayarlarından ülkeyi ABD olarak değiştirmek yeterli.

  • ⭐⭐

    @knnrn, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    @redsat2000, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    @cnpist, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Merhaba ,
    Ufak bilgilendirme yapayım bende. 6 gun oldu gelelli. SSA ofsi, Brea dakine gidip acaba SSn numarasını öğrenebilir miyiz diye denedik ama esimle beraber tek numara aldık. Esimin daha önceden SSN numarası vardı ve onun devam edeceğini düşünerek ilk girişte kayıt acarken onu kullandık. 1,5 saat bekledikten sonra görevli bizi cagırdı, esimin SSN numarası üzerinden konuşmalarını yaptılar. Lakin esimin SSN numarası ilk evliliği zamanında olduğu için memur hanım beklememiz gerektiğini, 30 gun içinde numara gelmez ise tekrar kendilerine başvurmamızı söyledi. Ben de arada benim numaramı öğrenebilir miyim dediğimde , henüz yeni girs yapmışsınız, 30 gun içinde gelmez ise uğrayın tekrar dedi. Sanırım ilk seferde esim kendi için ben kendim için bir numara alsaydık daha sağlıklı olurdu cunku konular farklı sekilde ilerledi ve memur hanım esime odaklı olduğu için ben kendime yarar sağlayamadım :) Belirtmeden geçemeyeceğim, güvenlik dahil görevliler cok kibar davranıyorlar. Gitmeden once SSA ofisin Google ratinglerine bakmanızı öneririm.
    Donuste Bank of America ya uğrayarak esim ve ben ayrı ayrı checking ve saving hesapları açtırdık. İlk basta proof of residence sordular ama danışman başka bir danışman ile konuştuktan sonra pasaport üzerindeki vizenin yeterli olduğunu söyledi ve hesaplar sadece pasaport sunularak açıldı. Hesap açmadan once T mobile den pre paid bir hat almıştık ki iyiki de almısız, sisteme o numarayı kontak numarası olarak girdiler. Ayrıca Bofa nın aplikasyonunu indirdik ve bazi paperless işlemlerini oradan yaptık. Bilenler bilir, Bofa app indirmek için Iphone da (eger telefonu Amerikadan almadı iseniz) app store bölgesini TR den USA olarak değiştirmek gerekiyor aksi takdirde Bofa app indirilemiyor.
    Şimdilik olanlar hat almak ki cok kolay bir de bankada hesap açmak oldu :)
    LA düşünenlere kesinlikle arabasız gezilmeyeceğini söyleyebilirim :)

    BOA app için bir dip not :Eğer google hesabınız Türkiye mevki olarak gözüküyorsa app açamazsınız. Eğer yeni bir ABD li google hesabı( gmail) ve ABDli telefon no ile açmanız lazım. Bu şekilde hesap açılıyor.

    Yeni bir email adresi şart değil, Play Store ayarlarından ülkeyi ABD olarak değiştirmek yeterli.

    Hocam benim telefonda işlememişti o şekilde zaten google bana değiştirme seçeneğini hiç göstermedi bile. Ben vpn ayarları ile oyanayarak o işi hallettikten sonra google değiştirmeme izin vermişti. Her telefona göre değişebiliyor. Benim general mobile di. Eşimde iphone vardı onda sıkıntı olmamıştı. Ama @knnrn hocamın dediği gibi ayarı değiştirince hemen düzeldi


  • Evet Arkadaşlar bugün Houston'a geleli 1 ay oldu. Bu zamana kadar ne yaptım paylaşayım.

    Ev-
    Gelmeden airbnb'den 18 günlük oda tutmuştum yanlış hatırlamıyorsam 640$ vermiştim. Kaldığım yerden memnunum ev sahibimde iyi biri, daha işim yok diye herşey dahil 500$'a 1 ay daha kalabilirsin dedi, Eğer tekrar uzatmak istersem aylık 600$ olacak.

    İş-
    Daha yok, SSN yaklaşık girdikten 2 hafta sonra geldi, Green kart ise 25 gün sonra geldi, Birkaç yerle görüşme yaptım ama illa green kart olması lazım dediler. Neyse artık başvurularım devam ediyor ,önümüzdeki işlere bakacağım.

    Telefon-
    Metropcs den ön ödemeli aylık 50$ hat (sınırsız internet -arama-sms) almıştım , devam ediyorum.

    Araba-
    Gelmeden Kadir Bey ayarladı , gelir gelmez aldım ,o sebeple sıkıntı yaşamadım, Burada arabasız hayat neredeyse imkansız gibi.

    Ehliyet-
    30 günlük "resident" olma sürem yeni doluyor , hemen başvuracağım.

    Sağlık sigortası-
    hiç bir yere başvurmadım, başvurmam gerekiyor mu bilmiyorum.

    Sosyal hayat-
    Ben yalnız geldiğim için biraz sıkıcı geçiyor ama alışkınım idare ediliyor. Houston'da çok fazla park bahçe var , bölgemdekilerin çoğuna gittim gezdim , Sugar Land kent merkezi ve Memorial tarafındaki "citycenter" güzel yerler Avrupai havası var, diğer yerler sıkıcı. Dağ tepe görmeyi özledim )) her yer düz. Türk - Arap-Hindi marketleri ve restoranları yeteri kadar var. Yalnız hiçbiri 99 cent'in yerini tutmuyorlar ))Yeme içmede sıkıntı yaşamıyorum. Meetup uygulamasında voleybol grubu buldum salı-perşembe akşamları kum sahada oynuyoruz.

    Şimdilik iş hariç her şey yolunda gidiyor, aklıma geldikçe güncelleme yaparım.


  • @israfil, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Evet Arkadaşlar bugün Houston'a geleli 1 ay oldu. Bu zamana kadar ne yaptım paylaşayım.

    Ev-
    Gelmeden airbnb'den 18 günlük oda tutmuştum yanlış hatırlamıyorsam 640$ vermiştim. Kaldığım yerden memnunum ev sahibimde iyi biri, daha işim yok diye herşey dahil 500$'a 1 ay daha kalabilirsin dedi, Eğer tekrar uzatmak istersem aylık 600$ olacak.

    İş-
    Daha yok, SSN yaklaşık girdikten 2 hafta sonra geldi, Green kart ise 25 gün sonra geldi, Birkaç yerle görüşme yaptım ama illa green kart olması lazım dediler. Neyse artık başvurularım devam ediyor ,önümüzdeki işlere bakacağım.

    Telefon-
    Metropcs den ön ödemeli aylık 50$ hat (sınırsız internet -arama-sms) almıştım , devam ediyorum.

    Araba-
    Gelmeden Kadir Bey ayarladı , gelir gelmez aldım ,o sebeple sıkıntı yaşamadım, Burada arabasız hayat neredeyse imkansız gibi.

    Ehliyet-
    30 günlük "resident" olma sürem yeni doluyor , hemen başvuracağım.

    Sağlık sigortası-
    hiç bir yere başvurmadım, başvurmam gerekiyor mu bilmiyorum.

    Sosyal hayat-
    Ben yalnız geldiğim için biraz sıkıcı geçiyor ama alışkınım idare ediliyor. Houston'da çok fazla park bahçe var , bölgemdekilerin çoğuna gittim gezdim , Sugar Land kent merkezi ve Memorial tarafındaki "citycenter" güzel yerler Avrupai havası var, diğer yerler sıkıcı. Dağ tepe görmeyi özledim )) her yer düz. Türk - Arap-Hindi marketleri ve restoranları yeteri kadar var. Yalnız hiçbiri 99 cent'in yerini tutmuyorlar ))Yeme içmede sıkıntı yaşamıyorum. Meetup uygulamasında voleybol grubu buldum salı-perşembe akşamları kum sahada oynuyoruz.

    Şimdilik iş hariç her şey yolunda gidiyor, aklıma geldikçe güncelleme yaparım.

    Is konusunda benzer seyi ben de yasamistim, SSN gelir gelmez ertesi gun basvurdum ama bir turlu emin olamadilar greencardim elimde olmadigi icin. Israr ettim bu vizeyle calisma iznim oldugu konusunda. Dosyalarini kurcaladilar ornek aradilar vs. sonunda buldular. Bu sorunla karsilastiginizda israrci olun cunku calisma izniniz var.


Benzer Başlıklar

  • 21 Yaşında Amerika'ya İlk Giriş?

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    6
    0 Oy
    6 İleti
    500 Bakış
    Emirhan AlbayrakE
    @charon Güzel ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim
  • ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    2k
    45 Oy
    2k İleti
    177k Bakış
    E
    O zaman hazir hafif bir enfeksiyon gecirip evde dinlenme firsati bulmusken 2 yil nasil gecti, neler oldu anlatayim. Oncelikle sunlari belirteyim, Turkce klavyeli bilgisayarim arizalandigi icin bu mesajda alfabemize ozgu karakterleri kullanamayacagim. Bir de bu tecrubeler benim tecrubelerimdir herkes icin gecerli olmayabilir; zira ABD'de bir tane dogru yoktur, dogru yere, kisiye, zamana gore degiskenlik gosterir. Hala ayni evde ikamet ediyorum, daha once yazdigim uzere 2 odali bir townhouse kiralamistim, O gunden bugune %10 artisla devam ediyoruz. Gecen sene muadil evlerde kiralar 3.300$ seviyesine kadar yukselmisken %10 artisa hayir diyememistim, bu sene ise muadil kiralar 2.700$a dusmusken bu sefer de tasinma isleriyle ugrasmamak icin kontrati oldugu gibi uzattim. Ev sahibinin artis talebine dusus talebiyle karsilik verdim ve aynisindan devam edelim diyerek uzlastik. Boca Raton ve civarinda evler cok eski oldugu icin tum bakim masraflari ev sahibine ait, o sebeple bu civarda ev alirken 3-5 kez dusunmek lazim. O sebeple su aralar ev kiralamak daha ekonomik oldugu icin ev alma dusuncem yok. 2024'te calisma izni aldigim icin o yila ait vergi beyanimi bu sene Mart ayinda verdim ve ABD Vergi dairesine borclandim :) Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor. Cok merak edilen ve burada gig work denilen Uber, Lyft, Doordash gibi islere gelecek olursak; Florida'da ozellikle de bu son donemde bu sektor oldu diyebilirim. Su an benim Uber'de kabul oranim %8 ve iptal oranim %5. Yani her 10000 talepten 80 kisiyi kabul edip bunlarin da 4 tanesini arabaya almamisim. Bazen Miami veya Jupiter gibi uzak yerlere gidecegim zamanlarda uygulamayi acip yol ustu yolcu ariyorum, zaten gidecegim icin ne oderlerse odesinler bana kar kaliyor :) Buna ek olarak ozel gunlerde (yil basi, cadilar bayrami vs) yine uygulamalari acip calisiyorum. Hem eglenceli oluyor hem de para kazanip bazi ekstra giderleri karsilayabiliyorum. Bunun haricinde bu islere guvenerek buraya gelmeyin. Para kazanabileceginiz yalnizca 3 ay var (kasim, aralik, ocak), bunlara ek olarak bahar tatilinde de 1-2 hafta cidden iyi bir donem oluyor. Geri kalan zamanda kazanacaginiz para mil basi 60 cent ve saatlik 18$ olarak kalacaktir. Ozellikle cumartesi geceleri yolcudan cok sofor oluyor, bu sofor bollugunda sirketler sizi istedikleri an gozden cikarabiliyorlar. Bir de XL, Premium SUV gibi diger sofor secenekleri var, ilgilenen olursa ozelden anlatabilirim. Yine de bu tarz isler dunuyorsaniz ya gidin 3-5k degerinde eski bir araba alin ya da 70-80k degerinde bir premium SUV, aksi takdirde para kazanamazsiniz. Daha onceden belirttigim gibi benim amacim kendi harcadigim fazladan parayi size harcatmamak, o sebeple yaklasik 20k$ degerinde luzumsuz harcama yaptigimi tespit ettim. Artik daha tecrubeli ve bilincliyim, bu sebeple kimsenin luzumsuz para harcamasini istemiyorum. Daha onceki iletide belirttigim gibi, bir emlakci size Florida'da yasa degisti artik alici taraf da komisyon oduyor diyorsa sirtinizi donun. Dogru, Agustos 2024'te emlakcilarla ilgili yasa degisti, artik ev alan da satan da emlakcilara komisyon odemek durumunda kaliyor. Kira icin ise boyle bir sey yok. ABD'ye yeni yerlesen herkesin ilk adresi apartman kompleksleri oluyor ve onlar da kira komisyonu odemiyor (100-500$ arasi referans bonusu oduyorlar). Bu gibi yerlerden para alamadiklari icin bazi emlakcilar degisen yasayi bahane edip kendilerine bir kira tutari istiyorlar. En nihayetinde sizin icin gidip bir ev bakiyorlar, yetkililerle gorusup teklif aliyorlar, ancak bunu herkes yapabilir. Harcadiklari zaman icin mesai ucreti + masraflari isteseler anlarim da herkesin yapabilecegi bir is icin 2.500$ talep etmek mantikli degil. Bu tarz yerlerin mulkiyeti tamamen bir sirketin elinde oldugu icin her seyde sirket gorevlileri ile muhatap oluyorsunuz. Haliyle, yuksek kira odenen yerlerde sorunlar cozulurken dusuk kira odenen yerlerde biraz sorunlar ve gecikmeler olabiliyor. Sirketler genellikle yeni goc etmis kisilere kapilarini acarken, mevcut kiralama orani, bos ev sayisi gibi faktorlere bagli olarak reddedenler de olabiliyor. Talep ettikleri depozito bedelleri 500-1000$ arasindayken ilk kira ve depozitoyu yatirdiktan 1-2 gun sonra eve gecebiliyorsunuz. Nedense kimileri gelir gelmez kendi evimize gecelim diye bir takintiya sahip olup sonra ilk gecelerini yerde yatarak geciriyorlar. Arkadaslar gelin, bir airbnb ya da otelde 1-2 hafta kalin, evinizi kiralayin, esyalarinizi alin ve yerlesin. ABD'de ev cok, eninde sonunda bir yer bulacaksiniz. Duzgun gelir getiren ve kalici bir is bulmak son derece zor. Bunun icin once koklu bir sirkette en alt pozisyindan saatlik 15$ ucretle ise baslayip sonra sabirla 3-5 sene calismaniz gerekiyor. Yoksa sizi direkt yonetici yapmiyorlar, en altin tozunu ve pisligini yasatiyorlar. En cok aranan meslekler; klima, cati tamirleri, elektrik ustalari ve tesisatcilar. Eger bu konuda bir yatkinliginiz varsa franchise sirketlerden birine CV gonderirseniz, siz lisans alincaya kadar yardimci olurlar, zira son gocmenlik olaylarindan dolayi dogru duzgun isci bulamiyorlar. Odedikleri ucretler de saatlik 30-40$ arasinda degisiyor. Bu sene benimle irtibata gecen arkadasimin arkadasi icin saatlik 35$ + masraflar olarak (toplam odedigi para 3.000$ civarinda) is danismanligi yaptim, E-2 icin sirketini hazir hale getirdim. Su ana kadar gayet basarili gidiyor, onumuzdeki sene gelip statu degisikligi yapacak. ABD'de yasamak isteyen ama kuracagi ise fazla para yatirmadan ayda 2000-3000$ gelir getiren bir is isteyen arkadaslar ozelden iletisime gecebilirler. Simdiden soyleyeyim, bu kisiye ozel ve yalnizca benim istedigime verecegim turden dost isi bir hizmettir, amacim size 10-15k danismanlik ucreti verdirtmemektir. Haliyle benim musaitlik durumuma baglidir. Yoksa tanidigim durust is danismanlarina yonlendirebilirim. Gecinmek ve hayata tutunmak her yerde oldugu gibi burada da zor; ama tutunma iradesi oldugu surece her turlu idare ediliyor. Evet ilk sene ikinci seneye gore daha zor. Ben duzenimi ancak 3. yilimda tutturabildim. Artik duzenli isim, maasim, bos zamanim var. Buna ragmen tabii ki gevsemiyor, derhal E-2 uzatmasi icin gerekli telasi yasamaya basliyoruz. Onumuzdeki Subat sonuna kadar yine alttan alta bir telas saracak bizi. Florida'ya yerlesmeyi dusunenler icin, ben daha once bazi major eyaletlere is sebebi ile gitmistim. Acikcasi iclerinde favorim havasi, dogasi ve gerceklesen sacma sapan olaylardan (aliskanlik olmus) dolayi Florida'dir. Florida ABD'nin Adana'sidir diyebilirim. Boca Raton ise iyice Turk mahallesine donustu, sabah oglumu okul servisine gotururken konusulan iki dil var, Rusca ve Turkce. Gunden gune sayi olarak buyuyoruz, artik yakinda maddi olarak da iyice buyuyecegiz, zira benimle beraber gelip cok iyi isletmeler kuran arkadaslarimiz var, zamanla vatandaslik alacagiz, cocuklarimiz polis, idareci vs olacak, dernekler kuracagiz ve adaylar gelip bizlerle gorusmek zoruna kalacak. Simdilik Florida'daki Turk varligi, orgutsuz durumda, o sebeple bir baski grubu olusturmaktan cok uzagiz, ancak yakinda Turkce ehliyet sinavi, Turkce dilekce verme gibi imtiyazlar talep edebiliriz. Son olarak eklemek istedigim husus, 2 kez ICE kontrolune yakalanan birisi olarak diyebilirim ki su an gocmen olmamam avantajima, ice gorevlilerine vatandas da gocmen de degilim yalnizca yasal bir yabanciyim (legal alien) dedigimde benden evrak istiyorlar, ben de USCIS tarafindan bana gonderilen statu belgesinin fotograafini gosteriyorum, vizen var mi diye sorduklarinda var tabii ki zaten vizem olmasa bunu nasil alayim diyorum ve birakiyorlar. Sahsi kanaatim, diliyorlar ki beni istedikleri an kapi disari edebilirler, vatandaslik hakkim vs yok. Gocmen arkadaslari ise vatandas olabilecekleri icin vatandas olmadan once darliyor da darliyorlar. Florida'daki tum polis departmanlari ve serif ofisleri artik ICE operasyonlari katilmakta ve bir yabancinin suca karismasi durumunda aninda ICE gorevlilerine haber veriyorlar. Bu sebeple iltica basvurusu yapanlar, agir trafik ihlali yapan gocmen olmayan vize sahipleri biraz daha tedirgin durumda oluyorlar. Buna ragmen bizim gibi kurallara uyan ve vergisini odeyen kiymetli yabancilar icin ingilizce konusabileceginiz surece sikinti yok. Kiymetli arkadaslar, cok sukur ki sag salim, tutuklanmadan 2 senemizi tamamladik. Bu surede cok iiymetli insanlarla tanistim, hata yaptim, duzeltildi vs. Su an cok daha eglenceli bir hayatim var. Turkiye'de arkada biraktiklarimla 0'dan baslayip kurdugum bu hayatta cok zorlansam da iyi ki yapmisim diyorum. Tekrar ediyorum, anamdan babamdan uzak, her seyin maddi karsiliginin oldugu bir ulkede bu kadar uzun sure direnebilecek cesaret ve gucunuz yoksa maceraya girmeyin. 2 sene icinde pes edip ulkemize geri donen 3 aile ile tanistim, hem is planlari, hem beklentileri hem de burada yasamak istedikleri hayat son derece hatali ve tutarsizdi. Iyi yapilmamis ve garip gurup insanlarin cektigi tamamen safsata olan youtube videolarindan etkilenerek hayaali bir yasamin pesinde kosmuslardi. Ne yazik ki emeksiz yemek olmuyor. Buraya kadar yazdigim her icin, ABD'ye yerlesmeye karar verdikten sonra bana yazabilirsiniz. Musait oldugumda muhakkak donerim. Basinizi agrittiysam affola, esenlikler dilerim.
  • ABD DE TASARIMCI OLMAK

    Kilitli Taşındı Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    2
    0 Oy
    2 İleti
    331 Bakış
    crazycellsC
    Sorularinizi uygun bolumlerde sormalisiniz, ayrica buyuk harf kullanmadan yazmaniz daha uygun olur. Maalesef bu sekilde toplama basliklara izin vermiyoruz, sorunuz hangi konu ile ilgiliyse o bolumdeki uygun basliklara sorularinizi sorabilirsiniz. Mesleklerle ilgili sorulariniz icin su bolumu inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/category/6/i̇ş-alanları-ve-meslekler Lise ve diger kademelerdeki egitimler icin su bolumu: https://yesilkartforum.com/forum/category/15/eğitim New York ve ABD'de yasam maliyetleri ile ilgili olarak da su basliklari: https://yesilkartforum.com/forum/category/17/new-york https://yesilkartforum.com/forum/topic/393/amerika-da-yaşayanlardan-yaşam-maliyeti-örnekleri
  • ABD'deki sinekler, böcekler ve diğer haşereler

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    97
    1
    0 Oy
    97 İleti
    5k Bakış
    goodluckG
    4 civciv aldik artik bogazlattirma simdi bana 😀 kaderimizde varmis napalim
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

39

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

535.1k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum