Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

@AE123 sektörün içinden biri olarak yemekten keyif almıyorlar, sohbet etmiyorlar karın doyuruyorlar noktasına hiç katılmıyorum. Yemek sonu çeki hemen getirme noktasıda dediğiniz gibi buranın alışkanlığı ancak gittiğiniz restoranın kalitesinede bağlı. Eğer düzgün bir restorana gittiyseniz önce sorarlar sizin için yapabileceğim başka bir şey var mı istediğiniz herhangi bir başka bir şey var mı diye ardından çeki getirir ve acele etmemenizi ne zaman hazır olursanız ödeyebileceğinizi söylerler. Ama daha alt kalite yerlerde daha çeki getirirken elinde pos cihazıyla gelirler nerdeyse.
    Yanlış görmüyorum ben durumu zaman = para denklemini amerikada yaşayan hepimiz biliyoruz kısacası getiri vermiceksen masayı çokta meşgul etme alışkanlığı var bkz: türkiyede 1 kahveyle 5 saat kafede oturmaya çalışanlara karşı işletmelerin önlem almaya çalışması

• Bu ileti silindi!

• Ben genelde yuzde 15 veya 20 oraninda tip vermeye calisirim. Sonucta o insanlar da emek harciyorlar ve gecimlerini o sekilde sagliyorlar.

Ancak, son zamanlarda dikkat ettiyseniz, heryerde bir tip alma ve isteme olayi basladi. Ozellikle de Covid donemi sonrasinda, Subway de, Starbuck da ve benzeri yerlerde, bir sub veya coffee aliyorsunuz, cihaza odeme yaparken, ilk soru tip istemek oluyor cihazda. Onceden hic oyle birsey yoktu. Sanki tip vermeyi zorla dayatiyorlar.

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea katılıyorum to go aldığımız ufak tefek şeylerde bile tip beklentisi biraz sizi içgüdüsel olarak zorunluymuş hissi yaratıyor ilk başlarda vermeyince bir garip hissediyor gibiydim ama sonradan vermemeye alıştım. Normaldede eğer servisten yemekten memnun kaldıysam %15-20 arası bırakıyorum memnun değilsemde %10

• merhaba, yazdıklarım belki buraya tek başına giren çoğu insan için umut olur.
    imzada sürecim yazıyor ama 17 ay olacak buraya geleli. tek başıma girdim ve türkiyede 7 yıllık bi beyaz yakalıydım (biyoteknoloji masterlı bi kimyagerim). kariyerim cok iyi yerde olmasam bile konfor alanım vardı.
    buraya gelince de hemen işimi bulabilirim sandım ama hala arıyorum. öncelikle buraya tek geliyorsanız ve kadınsanız hayat gerçekten kolay olmayacak.
    2 yıl geçse de olmayacak. belki 3-4.yılda düzelebilir ama benim hala oturmuş bir düzenim yok. çok çabalamanız gerekiyor. sürecin sonunda da hospitality sektöründeyseniz anca hayatınızı idame ettirebilirsiniz. 16 ay bir hotelde housekeeperlık yaptıktan sonra artık mobbinge dayanamayıp işimden ayrıldım (ki bence türkiyede de zor işlerde çalışmama rağmen housekeeperlığın dünyanın en zor işlerinde ilk 3 sırada olduğunu düşünüyorum).
    amerika bana hep korkutucu gelmişti ve hiçbir zaman hayalim olmamıştı. gelmeden önce de zor olacağını biliyordum ama bu kadarını söyleseler belki de gelmezdim. ama dönmeyi düşünüyor muyum? hayır cünkü dönecek bir yer kalmadı tüm her şeyimi yakıp geldim.
    ilk aylarda dönmek isterseniz sabredin diyemem ama dönmek en kolayıydı ve ben kalmayı seçtim. diliniz yoksa yepyeni bir dil, kültür sizi çok zorluyor.
    1,5 yıl olacak hala arkadaşlıklar maalesef ki Türkiyedekiyle aynı değil ve açıkçası da neredeyse hiç yakın arkadaşım yok. benim bulunduğum eyaletteki türk communitysi epey iyi tek şansım bu olabilir. özellikle yalnız ve göçmen kadınlar hakkında cok güzel şeyler yapan dernekler vs. var. Tavsiyem başlangıçta ne iş yapıyorsanız onu bir an önce daha içinize sinen ve iyisi ile değiştirmeye bakın çünkü ben housekeeperlığı 1,5 yıl yaptığım için ve gelir gelmez yaptığım ilk iş bu olduğu için şu an diğer alanlardaki başvurularımdan hep redd alıyorum.
    ehliyetinizi hemen alın ki elinizde herkes yapıyor olsa bile kargo ve yemek teslimi işi gibi bir seçeneğiniz olsun (ben trafik korkumu bugün yenebildiğim için epey geç kaldım ama yeni aldım :)).
    ve en önemlisi de amerika bence iş bakımından büyük bir tr olduğu için kimse sizin cvnize türkiyede ne yaptığınıza bakmıyor. girişken olun ve network yapın. tüm türk etkinliklerinde boy gösterin ve referans bulmaya çalışın.
    dil konusunda ise cok klasik ama ben yaptığım iş sebebi ile boş oda temizlememe ve kimseyi görmeme rağmen gördüğüm bulduğum her insanla konuştum ve kursa bile gitmeden cok geliştirdiğimi düşünüyorum. kimse size ne kötü ingilizce konusuyo demez ve rezil olmazsınız, deneyin ve utanmayın.
    ve tavsiyem eğer tek geliyorsanız bence büyük eyalete gelmeyin. benim ehliyetim ve şoförlüğüm olsaydı ben daha kücük ama iş imkanı olan bir eyalette başlamayı seçerdim.
    herkese bol şans ve sabır diliyorum.

• @mlsscu Bende aynı sizin gibi düşünüyordum. DV çekilişi ile gelip, Türkiye'de veya başka bir ülkede alanında uzman olup, bunun yanında Amerika'da kendi alanında hiç bir iş tecrübesi olmayan kişilerin (bazı sektörler hariç; doktorluk, hemşirelik, yazılım gibi) ilk senelerinde Amerika'da corporate, beyaz yaka iş bulanını ben pek görmedim; pek diyorum ki belki 100 kişiden 2 3 kişiyi geçmez, benim istatistiğim bu yönde. Amerika'da okul okumuş olma olayını geçtim bile, üniversiteden önce iş tecrübesine takılıyorlar; bu sebeple benim analizim, bir plan yapıp, o planın gerekleri ne ise, her şeyi baştan inşa etmek gerekiyor. Bu uğurda da maalesef bedel (para, emek, zaman, sabır vs.) ödemek gerekiyor. Aksi takdirde, emek yoğun, günü kurtaran işlerle ömür geçer gider burda.

Şu da var, resume, interview gibi konularda kesinklikle bir kariyer koçundan (Upwardly Global) veya LinkedIn ücretsiz kursları gibi danışmanlık almakta ben yarar görüyorum.

Son olarak, Amerika'nın da en kötü dönemlerine denk geldik, siyasi durum, savaş, ekonomik çalkantılar, yapay zekanın hayatımıza hızlı girişi ve şirketlerin buna çabuk adapte olup insanları işten çıkarmaları, zenginlerin daha zengin olmak için aradaki gelir bandını aşan anti sosyalist uygulamaları, bir çok iş ilanının fake olmasına sebep oluyor. Bence network yapmak ve çalışacak şirketleri hedefleyip orada çalışan kişilere ulaşmaya çalışmak akıllıca bir yöntem olabilir, ancak dediğim üzere interviewa tamamen hazırlanmış olmak lazım (resume, yabancı dilin akıcılığı, sertifikalar, belki de bir mastır programı vs)

• Merhabalar,

Amerikaya ilk girisimi 2024 Aralik ayinda gerceklestirdim. Uzunca bir sure AP'de kaldiktan sonra tum planlamalarimi yapip girisimi yaptim ve 1-1,5 ay icerisinde Green Card ve SSN belirttigim adrese ulasti.
    Meslek olarak 8 yildir IT alaninda calisan, Turkiye'de konfor alani yerinde olan MBA ve Computer Science mezunu bir Teknik Liderdim. Ilk once Amerika'ya herseyi yakip degil temkinli yaklasarak gelmeyi tercih ettim. Uzaktan calismami sirket kabul edince Green Card gelene kadar (00:00-08:00) calistim. Amerika'ya geldikten sonra cok fazla tavsiye, yorum ve yonlendirme aldim. Bu konuda tavsiyem tecrubesi olmayan insanlar size sadece zaman kaybi olacaktir.
    Green Card geldikten sonra is basvurularina basladim. Cok farkli buyuk kucuk firmalar ile mulakat tecrubelerim oldu. Turkiye'de kucuk bir ekibin Teknik Lideri iken burada pozisyon goz etmeksizin mulakat almaya basladim. Resume mi ise profesyonel bir yardim alarak nihai haline getirdim.
    2025 Ocak ayinda Turkiye'de istifami sununca bana 1 yil kadar uzaktan calismaya devam edip edemeyecegim soruldu. Icime sinen bir is teklifi alirsam cikacagimi belirterek kabul ettim. Yoneticim ile aramizdaki dostluk bu zorlu sureci kabul etmemde etken oldu.
    Mulakat yaptigim bazi firmalar Nvidia, Apple, JPMorgan Chase, Accenture, Infosys ve niceleri oldu. Ilk mulakatlarim ne kadar Ingilizceme guvensem de bekledigim gibi olmadi. Bazi firmalar Hint agirlikli iken, bazi firmalarda Ingilizce, bazilarinda ise teknik olarak yetersiz oldugum icin basarili olamadim.
    Eksiklikleri tamamlayarak devam ettigim bu surecte Live coding ve Speaking alaninda ustune koyarak ilerledim. Her olumsuz donus aldigim mulakat sonrasi eksik gordugum yerleri tamamlayarak yola devam ettim. Is bulmanin kolay olmayacaginin farkindaydim fakat H1B vizesindeki degisiklik sonrasinda bana ulasan HR ve mulakat sayisinda bir artis yasandi.
    1 yil boyunca gece calisip gunduz mulakatlara girerek devam ettim. Eyalet disi teklifler oldu, eyalet ici danisman firma teklifleri oldu.2025 Aralik ayinda 2 teklif arasinda kaldim. 1. si Buyuk bir danismanlik firmasi (Best Companies list 50) de ilk 30da olan bir danismanlik firmasi, 2. si yasadigim yere yakin ve Turkiyede 7 sene daha(15+ tecrube isteniyor) calistiktan sonra ulasabilecegim bir title'i teklif eden bir firma. Ilk firma icin eyalet degistirip daha pahali bir eyalete gecmem gerekecekti. Arti ve eksileriyle degerlendirdikten sonra yasadigim yerdeki firmayi kabul ederek ise basladim.

Ilerleyen zamanlarda is ve mulakat seruvenini daha detayli bir konu olarak yazmayi planliyorum.
    Bu surecte destegini ve bilgilerini esirgemeyen @gucarslan Bey e tekrar tesekkur ederim.

Saygilarimla,

• @Tracy, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Yaklasik 17 ay olmus Amerika ya tasinali. Gunler su gibi akip gidiyor. Ben 56, esim 52 yasinda. 2 oglan ve bir de kiz, 24, 19 ve de 13 yaslarinda. Buyuk cesaret bu yasta; tekmil duzeni birakip bilinmeyene yol almak, derdin neydi diyenlere ayrica ne diyecegini cogu zaman bilememek. Neydi derdimiz; ekonomi, siyaset, trafik, mesleki doyumsuzluk, insan iliskileri mi?....Hicbiri, belki de hepsi. Ama en onemlisi degisim istegi ve belki de maceranin ta kendisi. Hayata bir kere gelmisken (bunu bir Hintli ye soyledigimde alinmisti inaclarindan dolayi) keske yapsaydim, gitseydim dememek icin.
    Egitim, yabanci dil ve ekonomik birikiminizle geldigimizde hersey daha kolay oldu baslangicta. Tabiat icinde guzel bir ev, iyi komsular ve daha birkac hafta gecmeden kariyerinize uygun(akademisyen) bir ise baslamak. Ilk baslarda bircogu icin zorlu olan surec bizim icin tam tersi kolay ve heyecan doluydu. Ormanlarda, nehir kenarlarinda yuruyusler yapmak, yazin guneydogunun cehennem sicagindan sonra serin bir uyku uyumak, kisin kar, baharda cicekler, sonbaharda kulturel solenlere sahit olmak cok ama cok guzel. 4 mevsim yasanir northeast de. Aslinda bu yonlerden maceramiz fena gitmiyor. Cocuklar da hemen uyum sagladilar, agir ders yukleri yok, odev yok, ders basarilari da gayet guzel, cok mutlular anlayacaginiz.
    Tum bu guzel gelismelere karsin itiraf etmek gerekir ki esim, aslinda esas olarak ben biraz zorlaniyorum. Ozellikle calistigim kurumda. Turkiye de iken zirvede oldugum bir pozisyonu ve rahatligi burada bulamiyorum. Bircok seyi bastan ogrenmeye calismak, birilerinden bunu ogrenmek bana ve esime cok zor geliyor. Ama diger yandan Amerikan toplumuna karismanin, uyum saglamanin en iyi yolu da bir is bulup calismak. Zaten amacimiz da farkli bir toplumu, kulturlerini, yasam tarzlarini ogrenmek degilmiydi? Ama iste yas ileri olunca bu isler biraz zor oluyor. Simdilik dayaniyoruz, bakalim gittigi yere kadar.
    En sikayetci oldugum seylerden birisi de yemek konusu. Cok ariyorum, Turkiye de carsi da gezerken bir lokantaya girip yemek yemeyi, adamlarda carsi kavrami yok zaten, hersey otomatik ve programlanmis. Sicak bir karsilama, sohbet, zaman zaman nazimizi gecirebilecegimiz bir ortam yok maalesef. Hele yemek yedikten sonra sormadan hesabi direk masaya koyuyorlar ya, cok zoruma gidiyor hakikaten. Halbuki bizde, hesabi isterken o arada size cay ikram edilir. Sadece yemek degil tabi, bir cok asina oldugumuz kulturel aliskanliklari, insan iliskilerini burada bulmak cok zor. Tabi en onemlisi geride biraktigimiz akrabalarimiz, dostlarimizin ozlemi zaman zaman yuregimizi acitiyor.
    Amerika ya goc eden, goc etmeyi dusunen herkese kolayliklar dilerim, dilerim bu maceralarinda umduklarina kavusurlar, saglikli ve mutlu bir hayat yasarlar.

yaşımız aynı. kızım 17 ve eşim. sadece oğlum 21 yaş üstü olduğu için green crd dan faydalanamadı ama zaten çaışıyor. onunda bir şekilde abd ye getirmek için elimizden geleni yapacağız. finans sektoründe iyi bir konumda çalısıyordum. zaten 5 yıl olmuştu emekli olalı . tam işimden ayrılıp biraz kafama göre yaşayayım derken bu macera bizi çağırdı. esasen hep kafamın bir kenarında bu düsünce vardı. ama iş ciddiye binince gerçekten mental olarak hazırlanmak çok zor. gerçi yakın akrabalarımız orada yerleşik bu avantaj. ilk önce virjinyayı yaşamak için okeyledik. hatta green kartı orada aldık. kızımın diplomasını alması ve türkiyede bazı işlerimizi tamamlamaak için dönduk. 3 ay sonra tam gideceğiz. ama yerleşeceğimiz yer olarak san diego da karar kıldık. pahalı bir eyalet olmasıba rağmen. pasifik kıyılarını seviyorum. sonuçta abd de yaşanacak zorlukları virginya yerine hiç değildse sıcak iklimde sevdiğimiz bir coğrafyada ve göcmen yoğınluklu bir yerde yasamaya kararkıldık. daha öncede turist olarkgittiğimiz için hayran kalmıştım. ez cümle ürküyorum. tam olarak ne ile mücadele edeceğim kafam karısık. ama gerek çocuklarım gerek kendim ve eşim için olsun buna değer diye düsünüyorum. yaşayıp göreceğiz. sizede ve diğer tüm göçmen arkadaşlara sağlık esenlık ve mutluluklar diliyorum

• 27 Nisan’da San Francisco üzerinden ABD’ye giriş yaptık. İlk haftada yaşadıklarımızı özetlemek istedim çünkü bu forum süreç boyunca bize gerçekten çok yardımcı oldu.

ABD’ye gelmeden önce evimizi kiralamıştık, bu konuda şanslıydık. DS-260 formunda aslında bir arkadaşımızın adresi vardı fakat ülkeye giriş sırasında Green Card’ın geleceği adresi kiraladığımız evin adresi olarak güncelledik. Eşim bir okulda iş bulduğu için konut kısmı beklediğimizden kolay ilerledi; okulun housing sistemi üzerinden online ödeme yaparak evi tutabildik. Ev boş olduğu için ilk 4 gün otelde kaldık.

Çocukla geldiğimiz için banka hesabı açma, telefon hattı alma gibi işler biraz yavaş ilerledi. İlk olarak T-Mobile’dan iki kişi için toplam 75 dolara eSIM aldık ama açıkçası kimseye tavsiye etmiyorum. Kapalı alanlarda ve birçok yerde çekim gücü çok iyi değil. Biraz daha yüksek ücret verip AT&T veya Verizon tercih etmek daha mantıklı olabilir. Ayrıca burada SSN olmadan bize faturalı hat vermediler.

Banka hesabı konusunda ise yapay zekâ önerileri ve forumdaki yorumlardan dolayı aslında Bank of America düşünüyorduk. Ancak T-Mobile mağazasının yanında Citibank görünce “şansımızı deneyelim” dedik ve biraz pişman olduk. Önce kira sözleşmemiz olduğu için sorun olmayacağını söyleyip 1 saat sonrasına randevu verdiler. Sonrasında bölgede yaklaşık 1 saat bekledik, ardından şubede de 1-2 saat boyunca belgeleri tek tek incelediler. Türk ehliyeti, pasaport vs. her şeyi kontrol ettiler ama sonunda SSN olmadan sistemin onay vermediğini söylediler.

Ertesi gün sabah randevusuz şekilde Bank of America’ya gittik ve yaklaşık 45-50 dakika içinde ikimiz adına da hesap açıldı. Süreç oldukça daha kolaydı.

Ev için gerekli eşyaları ağırlıklı olarak IKEA ve Amazon’dan sipariş ettik. Toplamda yaklaşık 5-6 bin dolar civarında tuttu. Daha sonra evimize yakın bir Costco’ya gidip küçük ev aletleri ile toplu mutfak ve temizlik alışverişi yaptık; orada da yaklaşık 1200 dolar harcadık. Bu arada Costco’da Mastercard geçmediğini öğrendik, nakit veya Visa gerekebiliyor.

Beşinci gün SSA ofisine gidip SSN numaralarımızı öğrendik. Kartların yaklaşık 8-10 gün içinde ev adresimize geleceğini söylediler.

Kızımın okul kaydı için ilgili school district üzerinden online başvuru oluşturup belgeleri yükledim. Aşı kartı, adres belgesi ve pasaport istediler. Bu süreç genel olarak beklediğimden daha düzenli ilerledi.

Başlangıç döneminde evdeki eksik ihtiyaçlar için Amazon gerçekten çok işe yarıyor. Market tarzı ürünler dahil birçok şeyi aynı gün veya gün içerisinde teslim edebiliyorlar. İlk günlerde araba olmadan ciddi kolaylık sağladı.

• ⭐⭐⭐⭐

@chemistontheroad San franciscoya hoş geldiniz, banka hesabı için bank of americada kolayca halledebilirsiniz diye düşünüyorum hatta size direk isimde vereyim hala orada çalışıyorsa 1 montgomery şubesinde Conrad isimli kişiden randevu alın yardımcı olacaktır. Telefon hattı geldiğimizden beri at&t kullanıyorduk gayet memnunduk biraz pahalı diye xfinitynin teklifi üzerine xfinitye geçtik ama rezalet durumda burada maalesef 1 ay sonra geri at&tye döneceğiz bizde biraz fazla ödüyorsun ama en azından sorun yaşamıyoruz. Onun dışında yardımcı olabileceğimiz herhangi bir şey olursa özelden ulaşabilirsiniz tekrar hoşgeldiniz

• @Emre-Kurtulmuş Teşekkür ederim hocam, BOA albany şubesinde bizde kolay hallettik banka hesabı işini. 1-2 ay sonra bizde AT&T geçmeyi düşünüyoruz.

• 5.ci yılımızdan bildiriyorum 🙂

Her şey gerçekten çok değişti. Çok yorulduğumuz, zorlandığımız dönemler oldu ama dönüp baktığımda hepsine değdiğini görüyorum. Defalarca “Biz neden geldik ki?” dediğim günleri de hatırlıyorum. Hatta bazı zamanlar “Ben Türkiye’de daha mutluydum” diye düşündüğüm de oldu.

Ama artık farkındayım ki burası da bizim evimiz olmuş. Türkiye bizim canımız, vatanımız, doğup büyüdüğümüz topraklar… Ama yıllar geçtikçe oranın da bıraktığımız gibi kalmadığını görüyoruz.

Bir önceki yazımda San Antonio’dan taşınmayı planladığımızı söylemiştim. Fakat sonrasında burada işler yavaş yavaş yoluna girince hâlâ San Antonio’da yaşamaya devam ediyoruz.

Bu süreçte bir Associate degree tamamladım, şu an da Bachelor’s degree’mi bitirmek üzereyim. Sonrasında da inşallah master yapmayı planlıyorum. Şu anda bir college’da Cyber Security departmanında çalışıyorum. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine yardımcı olmak için teaching assistant olarak görev yapmaya başladım.

Eşim de Texas’ta emlak lisansını aldı. Ev alım-satım ve kiralama işleriyle ilgileniyor. Bunun yanında ufak ufak YouTube videoları çekiyoruz 🙂 Hem kendimizce eğleniyoruz hem de insanlara faydalı bilgiler vermeye çalışıyoruz. Anlattığımız şeyler tamamen kendi tecrübelerimiz ve yaşadığımız bölgeye göre geçerli olan deneyimlerimiz. İzlemek isteyen olursa Youtube’a “Cenk Barış Boylu” yazarak ulaşabilir.

San Antonio’ya ya da Texas’ın herhangi bir yerine taşınmayı düşünen olursa elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Şükürler olsun şu an her şey yolunda olduğu için aslında çok uzun yazacak bir şey yok 🙂 Umarım herkes için hayat zamanla daha güzel ve daha kolay hale gelir.

Herkese tekrar başarılar ve güzel haberler diliyorum 🙏

• 27 Nisan’da ABD’ye giriş yaptık. 9 Mayıs’ta SSN kartlarımız, bugün ise (21 Mayıs) Green Card’larımız elimize ulaştı. Buradaki bir arkadaşımızın referans linki sayesinde Capital One’dan 500 dolarlık birer kredi kartı alabildik diğer bankalara yaptığım kart başvuruları reddedildi.

26 Mayıs’ta California ehliyeti için yazılı sınava girdim ve geçtim. Sınav için SSN, pasaporttaki giriş damgası ve iki adet adres kanıtı istediler. Adres kanıtı olarak kira sözleşmesi ile USPS’den gelen bir mektubu kullandım.

Sürüş sınavı için ise sigortalı bir araç ve yanında ABD ehliyeti olan birinin bulunması gerekiyor. Bu hizmeti sağlayan birkaç internet sitesi buldum. Yaklaşık 200–300 dolar karşılığında araç kiralayıp ehliyet sürecini bu şekilde tamamlamayı düşünüyorum.

• ⭐⭐⭐⭐

@chemistontheroad rent a carlardan kiralık araçta kullanmayı deneyebilirsiniz sadede aracı kiralarken bu işlemi yapacağınızı belirtin buna karşılık izin verip vermediklerini sorabilirsiniz. California ehliyeti olan birini bulabilirseniz iyi olur ama pratikte çokta bakıp etmiyorlar bu duruma bilginiz olsun

• @Emre-Kurtulmuş
    Kiralamada fiyatlar çok daha uygun görünüyor deneyeceğim söylediğiniz şeyi. aracı biraz deneme şansıda olur.

• @chemistontheroad Gectigimiz agustos ayinda ehliyet icin behind the wheel testine girdim. California ehliyetli biri olmasi sarti gibi garip bir kural var. Bu yuzden rental yerine, yelp'teki surucu kurslarindan biriyle anlastim. Evden alma, 2 saat surus egitimi (girecegin DMVnin test guzergahinda pratik yapiyorsun) ve sinavda arabayi kullanma seklinde 250 dolar gibi bir ucret. Saniyorum, independent driving instructor dedikleri bir lisansi olan 60 yasinda bi amcayla calistim. Tabi california ehliyetli, zamani uyusan tanidik biri varsa ne ala.

• Herkese merhaba uzun zaman oldu.. Yaşadıklarımı aktarıyorum. 23 Eylül 2025 yılında Thy ile Jfk Ny havalimanına geldim bunu daha önce paylaşmıştım.. Bundan sonrası yaşadıklarımı aktarıyorum, Long ıslan’da Dmv ofisinden yirmi soruluk ehliyet sınavına girdim monitör karşınızda ve burda çıkan trafik sorularının 14’ünü doğru yapmanız gerekiyor ama long ıslanda bu sınava Türkçe girebilirsiniz ben Türkçe sınav istiyorum dedim ve monitörde Türkçe dil desteği olduğunu söylediler sınavdan 18 doğru yaptım ve tek seferde geçtim. Gren kartım dahi tüm belgelerim bir ay içinde elime ulaştığını diğer iletimde belirttiğim için bunları es geçiyorum.

En zor şey şu olacak arkadaşlar ehliyet sınavı ve araba edinmek. Diğer anlattığım testi geçmek kolay ama ben burda ehliyete tam altı kez girdim ve sonunda aldım. Burda ilk etap için bir arabanız olması yoksa arkadaşınızın arabasıyla ya da kurs aracıyla gidebilirsiniz. Zorluk şu arkadaşlar başkasının arabasıyla girdiğim için açıkçası tedirgindim ve hatalar yaptım ilk üç sınav ücretsiz. Bundan sonra gireceğiniz her sınav için dmv sitesinden tarih ve saat belirleyip 2 hakkınız olan bu direksiyon sınavı için 10$ ücret yatırmanız gerekiyor.Bu iki hakkınızda geçemezseniz tekrar 10$ ödeyip işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Ben bu süre zarfında bir araç bakıyordum ve sonunda maddi koşulun el verdiği şekilde Honda Ciciv 2009 model araç edindim 4 bin $ ödedim. Bu araçla girdim geçtim. Ama aracı direksiyonunda ilk gittiğinizde siz değil ehliyet sahibi biri olmalı ve sınav bittikten sonra yine o direksiyona geçmeli bunlar önemli. Hatta siz götüren kişi bile yanlış bir şey yapsa örneğin kemereni sınav yerinde araç park ederken takmamışsa ve fark ederlerse sınava giren kişiyi bu hatadan hiç sürmeden dahi bırakabilirler. Ben sınavı altıncı denemede geçtim ve ehliyetim iki hafta içinde geldi. Bu arada ben arabamla paket atıyor ve Smithaven School da ücretisiz dil kursuna gidiyorum. Burada bu süre zarfında çok kar yağdı arabam üç gün yattı, bir hafta yattığı zamanlar oldu, çok soğuk ve kar yağışından dolayı arabanın etrafınıdaki karı üç saat küreklediğim zamanlar yaşadım. Kurstan sonra paket atarken arabamın motoru düştü yolun ortasında kaldım çekici çağırdım arabam dört gün tamirde kaldı 260$ tamir ücreti. Sonradan motor aksı çatladı değişim 200$. Paket atarken teker patladı. Tüm bunları yaşadım ve atlattım. Mart ayında yakında olan bir oto yıkamada işe girdim şimdi paket işi nadir yapıyorum. Long ıslnda bu iş hiç iyi değil herkes bu işi yapıyor ve paket ücretleri aşırı düşük ve yaşadıklarımı göz önünde bulundurarak bu iş normal bir yerde çalışmaktan riskli çünkü arabanızla hem masrafı hem trafikde durumunuz sizi ilgilendiriyor. Geleli sekiz ay oldu yaşadıklarım bunlar. Geldiğime pişman değilim ama ne olursa olsun maddi bir durumunuz ilk yıl için her zaman kötü olacak demesi, buna göre kendinizi ayarlamanız ve psikolojinizi hazırlamanız lazım. Şimdilik yeni kıtadan bu kadar gelecek için umutluyum long ısland’ı seviyorum🫶
    Umarım dileyen herkese gelmek nasip olur.

• ⭐⭐

@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler

• @T-C-Kubilay-Dikici, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler

Rica ederim, farkındalık olduysa ne mutlu

Benzer Başlıklar

• 16
  • 7
  • 1052
  • 88
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

166

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |