Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 409 208.6k 451

• Artık ana konumuza dönebiliriz sanki...

Yakın zamanda Florida'ya özellikle tampa ve miami şehirlerine taşınmış olan varsa deneyimlerini dinlemek, sohbet etmek ve ufakta olsa tecrübelerinden faydalanmak isterim.

• ⭐⭐

@gucarslan cok degisik bir durum. Siz bana yapici ol dediniz,yapici oluyorum, Hala tehdit aliyorum.

Begendiremiyorum kendimi. Sorun nedir? Benim ne yazmam gerektigini net yazarmisiniz?(Hatta hangi kelimeleri kullanmam gerektigini de yazin lutfen) Hayirli olsun'da sikinti var ise sizin onayladiginiz baska birsey de yazabilirim.

• @EzgiLera çok teşekkür ederim yazınız için. Gerçekten istedikten sonra her şey bir şekilde halloluyor.
    Ben de benzer şekilde ilerlemeye çalışıyorum.
    5 gün sonra 3. Ayımızı dolduracağız ve müsait bir zamanımda bu süreçte yaşadıklarımızı paylaşacağım.
    Sürecim boyunca da hep takipçi olup motivasyon sağladınız, ayrıca teşekkür ederim 🙏🌸

• ⭐⭐

Herkese selamlar,

Önümüzdeki hafta itibarıyla ABD’ye gelişimin üçüncü ayını tamamlamış olacağım. Bu süreçte yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum; belki birilerine faydası dokunur. Öncelikle Türkiye’deki hazırlıklardan başlayayım.

Amerika’ya Gelmeden Önce Yapılması Gerekenler

USCIS Ödemesi

Vizenizi aldıktan sonra yapmanız gereken ilk işlemlerden biri, USCIS green card basım ücretini ödemek olmalı. Konuyla ilgili forumda detaylı bilgiler mevcut, adımları takip ederek her bir aile bireyiniz için ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ücreti ABD’ye giriş yaptıktan sonra da ödeyebilirsiniz, ancak önceden ödemenizi tavsiye ederim.

Faturalı Telefon Hattı

Eğer Türkiye’de kullandığınız telefon hattı faturalı ise, faturasız bir hatta geçiş yapabilirsiniz. Böylece her ay fatura ödeme zorunluluğunuz ortadan kalkar. Faturasız hatta geçtikten sonra da hattınızı aktif tutmak için 6 ayda bir bakiye yüklemeniz yeterli olacaktır.

Kredi Kartları

Kullandığınız kredi kartlarının yıllık aidatı varsa, bunları iptal edebilir veya aidatsız bir kart ile değiştirebilirsiniz.

İlaçlar

Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa, ABD’de aynı ilacı veya muadilini bulana kadar yetecek miktarda ilaç temin etmelisiniz. Ayrıca ihtiyacınız olabilecek diğer ilaçları da yanınıza alabilirsiniz.

Evraklar

Yanınıza gerekli olabilecek tüm evrakları almayı unutmayın. Eğer belgeleriniz Türkçe ise, İngilizce çevirilerini de yanınızda bulundurmanız faydalı olur.

Pasaport, vize ve Green Card onay belgeleri
    Doğum ve evlilik belgeleri (varsa çocuklar için doğum belgeleri)
    Diploma ve transkriptler
    Ehliyet ve sabıka kaydı vs.

Amerika’ya Geldikten Sonra Yapılması Gerekenler

Amerika’da en önemli şeylerden biri sabırlı olmak. Buradaki işler ne yazık ki Türkiye’deki kadar hızlı ilerlemiyor. Özellikle SSN olmadan bazı işlemleri yapmanız mümkün olmayabiliyor.

Telefon ve Hat Seçimi

ABD’ye geldiğinizde bence yapmanız gereken ilk şeylerden biri telefon hattı temin etmek olmalı. Eğer Türkiye’den getirdiğiniz telefon çift SIM destekliyorsa, eSIM ile ABD hattınızı aktif edebilirsiniz. Aile paketi olan bir arkadaşınız veya akrabanız varsa ona dahil olabilirsiniz veya Prepaid (ön ödemeli) bir hat satın alabilirsiniz.Ben Best Buy üzerinden bir Mint Mobile hattı satın aldım. Türkiye hattımı kullanmaya devam edecegim için yeni bir telefon aldım ve ABD hattımı ona tanımladım. Ek olarak, telefonunuzun App Store/Google Play ayarlarını ABD olarak güncellemeyi unutmayın; bazı uygulamalar yalnızca ABD bölgesi seçili olduğunda görünüyor.

Banka Hesabı Açma

İkinci olarak, bir banka hesabı açmanız gerekecek. İlk olarak Chase Bank’e gittim ancak 2 farkli adres kanıtı istedikleri için hesap açamadım. Daha sonra Bank of America’ya (BofA) gittim. Üç farklı şube gezdikten sonra, herhangi bir adres kanıtı veya SSN olmadan, sadece arkadaşımın sözlü adres beyanı ile hesabımı açabildim. Henüz Green Card’ım veya ehliyetim olmadığı için pasaportumu ve Türkiye’deki adres bilgimi verdim. Secure kredi kartı için başvuruda bulundum. Bir hafta içinde debit kartım ve kredi kartım adresime ulaştı.SSN’im geldikten sonra herhangi bir BofA şubesine giderek SSN güncellemesini yaptım. Daha sonra Chase Bankası’ndan online olarak hesap açtım. Ancak hesabımı online açtığım için iki gün sonra kilitlendi. Musteri hizmetleri arayarak durumu izah ettim. Debit kartım geldikten sonra şubeye giderek hesabı aktif hale getirdim. Sonrasinda hesaba bir miktar para ekleyerek kredi karti basvurusunda bulundum. Ek olarak chase ve diger bankalarin yeni hesaplar icin promosyonlari bulunuyor hesap actirmak istediginiz zaman bunlari da konusmanizi tavsiye ederim.

Ehliyet, Kimlik (State ID) ve Araba

ABD’nin bazı eyaletleri dışında toplu taşıma oldukça sınırlı, bu yüzden mümkün olan en kısa sürede araç almak gerekiyor.Ben bu konuda biraz şanslıydım; arkadaşımın tanıdığı bir kişi eyalet değiştirdiği için aracını satıyordu. Kendisiyle anlaşıp uygun bir fiyata aracı satın aldım.

Ehliyet için:

Georgia eyaletinde Türkçe sınav seçeneği var, dilerseniz sınava Türkçe olarak girebilirsiniz.Sınav çok zor değil, birkaç kez sorulara çalıştıktan sonra kolayca geçebilirsiniz.Eğer Georgia’ya taşınmayı düşünüyorsanız, elimde bir çalışma dokümanı var; isteyenlerle paylaşabilirim.

Road Test:

Arabaniza bir kamera takiyorlar ve telefonla sizi ariyorlar. Hoparlore alip size komutlar veriyorlar. Direksiyon sinavida o kadar zor degil. Oncelikle dmv ofisinde bulunan yere duz ilerlemenizi soyluyorlar sonra geri geri gelmenizi daha sonra paralel ve reverse parking yapiyorsunuz. Eger bu adimlari gectiyseniz sonra surus yapiyorsunuz. Trafige ciktiktan sonra kurallara uyarsaniz eger herhangi bir sorun yasamadan gecersiniz.

State ID icin:

Ehliyet alirken state id ye de basvuru yapabilirsiniz. Ekstra 10 veya 20$ lik bir ucreti bulunuyor. Herhangi bir sinava vs. girmeniz gerekmiyor.

Ev Arama

ABD’ye ilk geldiğimde bir süre arkadaşımın yanında kaldım. Daha sonra uzun süreli olarak Airbnb üzerinden bir oda kiraladım.

İş Arama

ABD’de resume (CV) formatı Türkiye’dekinden farklı olduğu için, yapmanız gereken ilk şeylerden biri CV’nizi ABD formatına çevirmek olmalı.
    Resume’nizi hazırladıktan sonra kariyer sitelerine üye olup iş başvurularına başlayabilirsiniz.

Kendinden biraz bahsedecek olursam. 8 yıldır IT alanında çalışıyorum. Cogunlukla sunucu ve network yonetimi alanlarinda calistim. Son zamanlarda da guvenlik alaninda da kendimi gelistiriyordum. Over-qualified veya under-qualified olup olmasina bakmadan, alanımla ilgili tüm ilanlara başvurdum.Günlük 20-25 iş başvurusu yapıyordum.Birçok olumsuz geri dönüş aldım.Kendime Şubat ortasına kadar iş bulamazsam farklı alanlarda da şansımı deneyeceğim şeklinde bir plan yapmıştım. Neyse ki şansım yaver gitti ve bir firma ile görüşme fırsatı yakaladım. İlk görüşmem gayet guzel gecti ve bir sonraki aşamaya geçtim. Ikinci Yüz yüze görüşmede guzel gecti ve son aşamaya geldim. Son aşamada biraz stres yapmış olsam da her şey yolunda gitti ve iş teklifi aldım.Teklifi kabul ettim ve şu anda ikinci haftamı tamamlamak uzereyim. Şimdilik her şey güzel gidiyor.

Üyelikler ve Referans Kodları Kullanımı

ABD’de birçok hizmet ve üyelik sistemi referans kodları (referral) ile indirim veya avantaj sunuyor. Yeni üyelik açarken bu kodları kullanarak tasarruf edebilirsin. Yeni üyelikler açmadan önce “referral code” veya “referans bonusu” araştırarak indirim kazanabilirsiniz. Cevrenizdeki kişilerden de referans kodu isteyerek karşılıklı avantaj sağlayabilirsiniz.

Kupon Kullanımı ve İndirimlerden Yararlanma

ABD’de kupon kullanımı oldukça yaygın ve neredeyse her alışverişte indirim kazanmak mümkün. Özellikle süpermarketlerden online alışverişlere kadar birçok yerde kuponlarla tasarruf edebilirsiniz. Özellikle alışverişten önce kısa bir kupon araştırması yaparak her zaman indirim kazanabilirsin!

Bu süreçte en önemli şey sabır ve kararlı olmak. Bazen kendinizi bir boşluğa düşmüş gibi hissedebilir, bazen ‘Nereye geldim ben?’ diye sorabilirsiniz. Ama biraz sabır ve azimle, inanın her şey yoluna girecek. Zorluklar geçici, ama attığınız adımların kalıcı etkisi olacaktır. Her şeyin bir zamanı ve düzeni var, yeter ki doğru adımları atmaya devam edin. Yazıyı buraya kadar okuduysanız, umarım sizin için faydalı olmuştur!

Selamlar,
    Onur

• @onuru Onur merhaba,
    Öncelikle tebrik ederim, farklı bir ülkede yeni bir hayata başlamışsınız. Gerçekten çok güzel bir yazı, yaşanmışlıklar ve bir çok ipucu barındırıyor.

Benim sormak istediklerim:
    1-İngilizceniz ne durumda?
    2-İş başvurusu olarak günlük 20-25 başvuru Atlanta ve çevresi için mi yaptınız? Yoksa önce iş bulayım neresi olursa yerleşeyim mi dediniz?
    3-İş başvurusu için en çok tercih ettiğiniz platform hangisi?

• ⭐⭐

@finalhope cok tesekkurler. Sorulariniza gelecek olursam,

1.) B2 diye soyleyebilirim.
    2.) ilk baslarda sadece atlanta civarinda basvuru yapiyordum. Sonrasinda remote olacak sekilde abd de herhangi bir yer olarak basvurularima devam ettim.
    3.) oncelikle kullandigim platformlari yazayim. Her platforma girip yeni ilan olup olmadigina bakiyorum. Genellikle indeed ve linkedin uzerinde daha fazla ilanlar oluyor. En cok bu iki platformu kullandigimi soyleyebilirim.

• Monster
    • Glassdoor
    • Indeed
    • Zip recruiter
    • Dice
    • Linkedin

Bol sanslar.

• @onuru tekrar merhaba Onur,
    Geçmiş yazılarınıza baktım mülakat deneyimindeki açıklamalar, fiyatlamalar, detaylar... süper bir öz disiplininiz var. ayrıca sistematik bir şekilde hedefe ilerleme özelliğiniz sağlam.

Ben de bir aksilik olmazsa Haziran sonunda gelmeyi planlıyorum.
    Okudukça aklıma yeni sorular geliyor:
    1-Neden Atlanta'yı seçtiniz? Seçim kriterleriniz neler?
    2-Kıyaslama yapabilmek için arabanın marka, model, yıl, mil bilgileri ile ödenen fiyat? (Bilgi vermek istemiyorum derseniz, cevaplamayınız lütfen)
    3-İşiniz remote mu yoksa im person mı?
    4-Airbnb'yi aylık olarak mı kiraladınız, ortalama kira fiyatı?

Geçmiş mülakat ve uçuş yazılarınızı ve önceki hazırlık yazılarınızı okuyunca gerçekten iyi iş çıkarmışsınız. Tekrar tebrik ederim.

• ⭐⭐

@finalhope selamlar tekrardan,

Guzel sozleriniz icin cok tesekkurler. Elimden geldigince detayli yazmaya calisiyorum belki ilerleyen donemdeki arkadaslara yararli olur diye.

1.) Atlantayi secmemdeki sebep, yakinen tanidigim bir arkadasim burada yasiyor. Alisma sureci kolay atlatacagimi dusundugum icin burayi sectim.
    2.) 2020 Hyundai Elantra 57k mil de 11k$ aldim.
    3.) on site olarak haftada 5 gun geliyorum.
    4.) 6 aylik sozlesme yaptim. Master bedroom kiraladim. Aylik olarak 1100$ oduyorum.

Farkli sorulariniz olursa, lutfen cekinmeden sorabilirsiniz. Bildigim kadariyla yanitlamaya calisirim.

• @onuru harikasın abi emeğine sağlık

• @onuru Emeklerinize ve kaleminize sağlık...

• @onuru eline emegine saglik abi bütün düzenini oturtmussun allah nazardan saklasin hayirli olsun

• @onuru tebrik ediyorum ve yeni hayatınızın güzel geçmesini diliyorum. Benim sorum ehliyetle ilgili, kaç gün beklediniz, hemen alabildiniz mi? Ehliyet elinize ne zaman geçti? Baştan sona süreci yazabilir misiniz? ATL gelmeyi planlıyoruz nasipse, ama önce giriş çıkış yapmamız lazım (sağlık). En azından ilk girişte ehliyetlerimizi alalım diye düşünüyoruz hemen alınabiliyorsa.

• ⭐⭐

@rezanclz sagolasin dostum darisi senin basina insallah

• ⭐⭐

@onurakbas selamlar, guzel dilekleriniz icin tesekkurler. Basvuru esnasinda ssn istedikleri icin, ssn geldikten sonra basvuru yapmistim. Basvuru esnasinda sizden 2 adet adres kaniti istiyorlar. Sonrasinda yazili sinava giriyorsunuz eger gecerseniz size gecici lisansiniz a4 kagit halinde veriyor. 7-10 gun icinde de kart geliyor fakat bu kart permit olarak geciyor. Sonrasinda direksiyon sinavinida gecmeniz gerekiyor ondan sonra lisansinizi alabiliyorsunuz. Ayni gun icinde randevu olmuyor genelde 1 hafta sonrasina randevu bulabilirsiniz.

• @onuru teşekkür ederim yanıtladığınız için, bakalım süreyi ayarlayabilirsem almak için uğraşırım. Sağlıcakla kalın..

• @onurakbas

Ornek olması açısından Illinois’den ehliyet almanız için beyan etmeniz evrakların listesi ile ilgili linki aşağıda paylaşıyorum. İlk girisiniz öncesi bu evrakları sağlayabilirseniz, ilk girisinizde seyahat süreniz yeterli olacaksa ehliyet sürecinizi başlatabilirsiniz.

https://www.ilsos.gov/publications/pdf_publications/dsd_x173.pdf

Başvuracağınız eyalete göre de ehliyet sınav sorularının örneklerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://permittestpractice.com/

• @onurakbas Merhaba, genel pratikte çoğu eyalette ehliyet süreci, yani sıfırdan başlayıp elinize geçmesi en az 2-3 hafta sürüyor. Başvurayım deseniz DPS’ten randevuyu ileri bir tarihe bulabiliyorsunuz, bi 2-3 hafta da öyle eklemek lazım. Ya özel bir online kurs tamamlar, ya da direkt sınavına girersiniz. Benim size tavsiyem online kursu satın alıp tamamlamanızdır, gerçekten çok faydalı bilgiler de oluyor, sonuçta Amerika’da araç kullanacaksınız, bilmediğiniz trafik işaretlerini öğreniyorsunuz, hangi durumda nelerle karşılaşabileceğinizi görüyorsunuz gibi. Amaç hızlıca ehliyet almak olmamalı, sistemi-kuralları da bilmek lazım. Planlamanızı buna göre yaparsınız. 2 adet adres kanıtı isterler, kira sözleşmesini genelde kabul etmiyorlar, fatura (elektrik, internet gibi) ve banka ekstresini daha sağlam gördükleri için ikisini beraber kabul ediyorlar, green card ve ssn de görmek isterler.

• @erenotti elbette öğrenmek en önemlisi, ancak göç zamanı ortalama 1 yıl sonra olunca ehliyet süresi işlesin diye düşündüm. Gerekli çalışmamı yaptım süre yetmiyor ilk giriş için, cevabınız için teşekkürler.

• @ATS16 çok teşekkürler, gerekli çalışmamı yaptım süre yetmiyor ilk giriş için, paylaştıklarınızı inceleyeyim, bugüne kadar yararsız paylaşımınızı görmedim bunun için ayrıca teşekkür ederim. Foruma katkınız bi hayli büyük 👏🏻

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@onurakbas rica ederim. Göçmen vizesine kavuşurken veya ABD’de hayata ilk adimlari atarken bu forumun sayisiz faydasını görüp (vizesini aldıktan sonra imzasını bile güncellemekten imtina eden ancak hala forumda aktif soru sorup cevap alanlar bile var) sonradan “ghost” olan veya kısa vadede elde etmek istediği tüm bilgileri aldıktan sonra umurunda olmayan forum kullanıcılarından olmak istemiyorum elimden geldiğince ve zamanım el verdikçe. Size de bol şans diliyorum 🍀

Benzer Başlıklar

• ABD'deki Türk Telegram Grupları

Taşındı Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    3
    0 Oy
    3 İleti
    10k Bakış
    P
    @Programmer Cok tesekkurler
  • ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

2k
    45 Oy
    2k İleti
    176k Bakış
    E
    O zaman hazir hafif bir enfeksiyon gecirip evde dinlenme firsati bulmusken 2 yil nasil gecti, neler oldu anlatayim. Oncelikle sunlari belirteyim, Turkce klavyeli bilgisayarim arizalandigi icin bu mesajda alfabemize ozgu karakterleri kullanamayacagim. Bir de bu tecrubeler benim tecrubelerimdir herkes icin gecerli olmayabilir; zira ABD'de bir tane dogru yoktur, dogru yere, kisiye, zamana gore degiskenlik gosterir. Hala ayni evde ikamet ediyorum, daha once yazdigim uzere 2 odali bir townhouse kiralamistim, O gunden bugune %10 artisla devam ediyoruz. Gecen sene muadil evlerde kiralar 3.300$ seviyesine kadar yukselmisken %10 artisa hayir diyememistim, bu sene ise muadil kiralar 2.700$a dusmusken bu sefer de tasinma isleriyle ugrasmamak icin kontrati oldugu gibi uzattim. Ev sahibinin artis talebine dusus talebiyle karsilik verdim ve aynisindan devam edelim diyerek uzlastik. Boca Raton ve civarinda evler cok eski oldugu icin tum bakim masraflari ev sahibine ait, o sebeple bu civarda ev alirken 3-5 kez dusunmek lazim. O sebeple su aralar ev kiralamak daha ekonomik oldugu icin ev alma dusuncem yok. 2024'te calisma izni aldigim icin o yila ait vergi beyanimi bu sene Mart ayinda verdim ve ABD Vergi dairesine borclandim :) Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor. Cok merak edilen ve burada gig work denilen Uber, Lyft, Doordash gibi islere gelecek olursak; Florida'da ozellikle de bu son donemde bu sektor oldu diyebilirim. Su an benim Uber'de kabul oranim %8 ve iptal oranim %5. Yani her 10000 talepten 80 kisiyi kabul edip bunlarin da 4 tanesini arabaya almamisim. Bazen Miami veya Jupiter gibi uzak yerlere gidecegim zamanlarda uygulamayi acip yol ustu yolcu ariyorum, zaten gidecegim icin ne oderlerse odesinler bana kar kaliyor :) Buna ek olarak ozel gunlerde (yil basi, cadilar bayrami vs) yine uygulamalari acip calisiyorum. Hem eglenceli oluyor hem de para kazanip bazi ekstra giderleri karsilayabiliyorum. Bunun haricinde bu islere guvenerek buraya gelmeyin. Para kazanabileceginiz yalnizca 3 ay var (kasim, aralik, ocak), bunlara ek olarak bahar tatilinde de 1-2 hafta cidden iyi bir donem oluyor. Geri kalan zamanda kazanacaginiz para mil basi 60 cent ve saatlik 18$ olarak kalacaktir. Ozellikle cumartesi geceleri yolcudan cok sofor oluyor, bu sofor bollugunda sirketler sizi istedikleri an gozden cikarabiliyorlar. Bir de XL, Premium SUV gibi diger sofor secenekleri var, ilgilenen olursa ozelden anlatabilirim. Yine de bu tarz isler dunuyorsaniz ya gidin 3-5k degerinde eski bir araba alin ya da 70-80k degerinde bir premium SUV, aksi takdirde para kazanamazsiniz. Daha onceden belirttigim gibi benim amacim kendi harcadigim fazladan parayi size harcatmamak, o sebeple yaklasik 20k$ degerinde luzumsuz harcama yaptigimi tespit ettim. Artik daha tecrubeli ve bilincliyim, bu sebeple kimsenin luzumsuz para harcamasini istemiyorum. Daha onceki iletide belirttigim gibi, bir emlakci size Florida'da yasa degisti artik alici taraf da komisyon oduyor diyorsa sirtinizi donun. Dogru, Agustos 2024'te emlakcilarla ilgili yasa degisti, artik ev alan da satan da emlakcilara komisyon odemek durumunda kaliyor. Kira icin ise boyle bir sey yok. ABD'ye yeni yerlesen herkesin ilk adresi apartman kompleksleri oluyor ve onlar da kira komisyonu odemiyor (100-500$ arasi referans bonusu oduyorlar). Bu gibi yerlerden para alamadiklari icin bazi emlakcilar degisen yasayi bahane edip kendilerine bir kira tutari istiyorlar. En nihayetinde sizin icin gidip bir ev bakiyorlar, yetkililerle gorusup teklif aliyorlar, ancak bunu herkes yapabilir. Harcadiklari zaman icin mesai ucreti + masraflari isteseler anlarim da herkesin yapabilecegi bir is icin 2.500$ talep etmek mantikli degil. Bu tarz yerlerin mulkiyeti tamamen bir sirketin elinde oldugu icin her seyde sirket gorevlileri ile muhatap oluyorsunuz. Haliyle, yuksek kira odenen yerlerde sorunlar cozulurken dusuk kira odenen yerlerde biraz sorunlar ve gecikmeler olabiliyor. Sirketler genellikle yeni goc etmis kisilere kapilarini acarken, mevcut kiralama orani, bos ev sayisi gibi faktorlere bagli olarak reddedenler de olabiliyor. Talep ettikleri depozito bedelleri 500-1000$ arasindayken ilk kira ve depozitoyu yatirdiktan 1-2 gun sonra eve gecebiliyorsunuz. Nedense kimileri gelir gelmez kendi evimize gecelim diye bir takintiya sahip olup sonra ilk gecelerini yerde yatarak geciriyorlar. Arkadaslar gelin, bir airbnb ya da otelde 1-2 hafta kalin, evinizi kiralayin, esyalarinizi alin ve yerlesin. ABD'de ev cok, eninde sonunda bir yer bulacaksiniz. Duzgun gelir getiren ve kalici bir is bulmak son derece zor. Bunun icin once koklu bir sirkette en alt pozisyindan saatlik 15$ ucretle ise baslayip sonra sabirla 3-5 sene calismaniz gerekiyor. Yoksa sizi direkt yonetici yapmiyorlar, en altin tozunu ve pisligini yasatiyorlar. En cok aranan meslekler; klima, cati tamirleri, elektrik ustalari ve tesisatcilar. Eger bu konuda bir yatkinliginiz varsa franchise sirketlerden birine CV gonderirseniz, siz lisans alincaya kadar yardimci olurlar, zira son gocmenlik olaylarindan dolayi dogru duzgun isci bulamiyorlar. Odedikleri ucretler de saatlik 30-40$ arasinda degisiyor. Bu sene benimle irtibata gecen arkadasimin arkadasi icin saatlik 35$ + masraflar olarak (toplam odedigi para 3.000$ civarinda) is danismanligi yaptim, E-2 icin sirketini hazir hale getirdim. Su ana kadar gayet basarili gidiyor, onumuzdeki sene gelip statu degisikligi yapacak. ABD'de yasamak isteyen ama kuracagi ise fazla para yatirmadan ayda 2000-3000$ gelir getiren bir is isteyen arkadaslar ozelden iletisime gecebilirler. Simdiden soyleyeyim, bu kisiye ozel ve yalnizca benim istedigime verecegim turden dost isi bir hizmettir, amacim size 10-15k danismanlik ucreti verdirtmemektir. Haliyle benim musaitlik durumuma baglidir. Yoksa tanidigim durust is danismanlarina yonlendirebilirim. Gecinmek ve hayata tutunmak her yerde oldugu gibi burada da zor; ama tutunma iradesi oldugu surece her turlu idare ediliyor. Evet ilk sene ikinci seneye gore daha zor. Ben duzenimi ancak 3. yilimda tutturabildim. Artik duzenli isim, maasim, bos zamanim var. Buna ragmen tabii ki gevsemiyor, derhal E-2 uzatmasi icin gerekli telasi yasamaya basliyoruz. Onumuzdeki Subat sonuna kadar yine alttan alta bir telas saracak bizi. Florida'ya yerlesmeyi dusunenler icin, ben daha once bazi major eyaletlere is sebebi ile gitmistim. Acikcasi iclerinde favorim havasi, dogasi ve gerceklesen sacma sapan olaylardan (aliskanlik olmus) dolayi Florida'dir. Florida ABD'nin Adana'sidir diyebilirim. Boca Raton ise iyice Turk mahallesine donustu, sabah oglumu okul servisine gotururken konusulan iki dil var, Rusca ve Turkce. Gunden gune sayi olarak buyuyoruz, artik yakinda maddi olarak da iyice buyuyecegiz, zira benimle beraber gelip cok iyi isletmeler kuran arkadaslarimiz var, zamanla vatandaslik alacagiz, cocuklarimiz polis, idareci vs olacak, dernekler kuracagiz ve adaylar gelip bizlerle gorusmek zoruna kalacak. Simdilik Florida'daki Turk varligi, orgutsuz durumda, o sebeple bir baski grubu olusturmaktan cok uzagiz, ancak yakinda Turkce ehliyet sinavi, Turkce dilekce verme gibi imtiyazlar talep edebiliriz. Son olarak eklemek istedigim husus, 2 kez ICE kontrolune yakalanan birisi olarak diyebilirim ki su an gocmen olmamam avantajima, ice gorevlilerine vatandas da gocmen de degilim yalnizca yasal bir yabanciyim (legal alien) dedigimde benden evrak istiyorlar, ben de USCIS tarafindan bana gonderilen statu belgesinin fotograafini gosteriyorum, vizen var mi diye sorduklarinda var tabii ki zaten vizem olmasa bunu nasil alayim diyorum ve birakiyorlar. Sahsi kanaatim, diliyorlar ki beni istedikleri an kapi disari edebilirler, vatandaslik hakkim vs yok. Gocmen arkadaslari ise vatandas olabilecekleri icin vatandas olmadan once darliyor da darliyorlar. Florida'daki tum polis departmanlari ve serif ofisleri artik ICE operasyonlari katilmakta ve bir yabancinin suca karismasi durumunda aninda ICE gorevlilerine haber veriyorlar. Bu sebeple iltica basvurusu yapanlar, agir trafik ihlali yapan gocmen olmayan vize sahipleri biraz daha tedirgin durumda oluyorlar. Buna ragmen bizim gibi kurallara uyan ve vergisini odeyen kiymetli yabancilar icin ingilizce konusabileceginiz surece sikinti yok. Kiymetli arkadaslar, cok sukur ki sag salim, tutuklanmadan 2 senemizi tamamladik. Bu surede cok iiymetli insanlarla tanistim, hata yaptim, duzeltildi vs. Su an cok daha eglenceli bir hayatim var. Turkiye'de arkada biraktiklarimla 0'dan baslayip kurdugum bu hayatta cok zorlansam da iyi ki yapmisim diyorum. Tekrar ediyorum, anamdan babamdan uzak, her seyin maddi karsiliginin oldugu bir ulkede bu kadar uzun sure direnebilecek cesaret ve gucunuz yoksa maceraya girmeyin. 2 sene icinde pes edip ulkemize geri donen 3 aile ile tanistim, hem is planlari, hem beklentileri hem de burada yasamak istedikleri hayat son derece hatali ve tutarsizdi. Iyi yapilmamis ve garip gurup insanlarin cektigi tamamen safsata olan youtube videolarindan etkilenerek hayaali bir yasamin pesinde kosmuslardi. Ne yazik ki emeksiz yemek olmuyor. Buraya kadar yazdigim her icin, ABD'ye yerlesmeye karar verdikten sonra bana yazabilirsiniz. Musait oldugumda muhakkak donerim. Basinizi agrittiysam affola, esenlikler dilerim.
  • ABD’ye Kaç dolar ile gittiniz

132
    2 Oy
    132 İleti
    16k Bakış
    Henry bloorH
    @valour rendering ,cad ,auto desk vs iyiyseniz is cok hele birde burda okursaniz 5 sene icinde iyi bir planlama ile guzel yerlere gelirsiniz.Dedigim gibi land of opportunity. AMA sunuda unutmamak lazim amerikada sozlesmeler at will yani isverende sizde istediniz zaman çıkabilirsiniz. Adam durduk yere atabilir .Bunuda goz onunde bulundurun.Ben sizin yeriniz olsam mock bir resume hazirlayip hatta linkedn bile indeed uzerinden islere basvurup mulakatalara girerdim.Bir hafta sirf ny bolgesi oteki hafta Texas boyle boyle kafamda bir plan yapardim.Su anda buyuk kriz var ama amerika en az etkilenen bir ulke.
  • ABD'de Yaşadığımız Talihsizlikler ve Zorlu Bir Başlangıç

85
    50 Oy
    85 İleti
    23k Bakış
    MySeaM
    @2xscorpion Kesinlikle katiliyorum yazdiklariniza 👍
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

32

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k