Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 409 208.6k 451

  • @Seyfi-Tonguc GSS sistemi eğer 18 yaşını bitirdiniz ve okul okumuyorsanız tr de yaşayanları otomatik GSS ye dahil ediyor. Buna dilekçe ile son verebilirsiniz. Ama önce adresinizi taşıyın. Sonra başvurunuzu yapın iptal edilir. Cimer'de deneyebilirsiniz başvuru için


  • @Seyfi-Tonguc
    Resmi ikamet adresinizi (MERNIS) Amerika’ya aldırmanız lazım. Size en yakın TC Konsolosluğu’dan başvurunuzu yapınız. Geç kaldıysanız ceza da ödeyeceksiniz bu arada, bir süresi vardı tam hatırlamıyorum 40 gündü sanırım, onu geçirmemeniz gerekiyor, geçirseniz de önemli değil, işte cezalı olarak adresi aldırıyorsunuz. Siz bu işlemi yaptıktan sonra GSS borç tahakkuk işlemi otomatik devre dışı kalıyor. Mevcut tahakkuk eden borç için ise, Türkiye’de de size en yakın SGK kurumuna gidip, borç işleyen sürelerde yurtdışında olduğunuzu belgeleyip sildirmeniz gerekiyor. (E-devlet’ten yurtdışı giriş çıkış kaydınızı SGK’ya verilmek üzere yazdırabilirsiniz) Faiz tahakkuk etsin önemli değil, eğer Türkiye’ye bir ara dönerseniz bu işlemi yaptırırsınız. Eğer ben asla dönmeyeceğim, borç da görünmesin istiyorsanız, bir yakınız adına bu işlemi yapması için konsolosluğa adresinizi aldırmaya gittiğinizde vekaletname çıkartıp onu yakınınıza yollarsınız, o sizin adınıza SGK’dan borç sildirme işlemini e-devlet’ten çıktı alacağınız doküman ile yaptırabilir. Lakin bu işlemi yaptıktan sonra Türkiye’deki sağlık sisteminden çıkıyorsunuz, devlet hastanelerinden artık faydalanamıyorsunuz.

  • ⭐⭐

    @erenotti devlet hastanelerinden faydalanirsiniz ekstra ucret karsiligi.
    Hep yapiyorum Ben. Hic gss odemedim


  • @charon, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    @erenotti devlet hastanelerinden faydalanirsiniz ekstra ucret karsiligi.
    Hep yapiyorum Ben. Hic gss odemedim

    Eğer GSS borcu silme işlemini yapan memur sizi sisteme, yurtdışı sigortalı diye işlerse ücreti karşılığında dahi devlet hastanelerinden faydalanamazsınız. Benim başıma geldi, bu yüzden Türkiye’de aşı dahi olamadım. Sonra tekrar gidip düzelttirmeye çalıştım olmadı, en son çare adresimi geri Türkiye’ye aldırmak durumunda kaldım.

    Eğer kendiliğinden, yani GSS borcu sildirme işlerine girmeden, adresinizi yurtdışına aldırarak sağlık sisteminden otomatik ayrılırsanız, evet o zaman devlet hastanelerinden ücreti karşılığında faydalanmaya devam edebilirsiniz. Lakin bir kontrol edin e-Devlet’ten ara geçişlerdeki süreçlerde GSS borcunuz çıkabilir.

  • ⭐⭐

    @erenotti gemiciydim o zamanlar,o sekilde borcu sildirdim lakin borc yazmaya devam ediyorlar,lakin hic para vermedim.

    Hastaneye gittigimde gssli degilsiniz, xyz tl vereceksiniz dendi hep. Hatta gecen sene ameliyat bile oldum.

    Edit: su an adres yurtici gozukuyor,lakin yurtdisi gozuktugu zamanlarda da hizmet aldim.


  • Arkadaslar tekrar merhaba. Herkese cevaplar icin tesekkur ederim.

    Evet 5 ay once konsolosluga gittim ve adresimi ABD olarak guncellediler.

    Lakin GSS devre disi kalmadi.

    Hala daha aktif devam ediyor.

    SGK ya mail atiyorum. Kimse yardimci olmuyor.

    Yurtdisi giris cikis kaydim 4 sene once.

    Ben burdan Turkiyedeki SGK ya dosya hazirlayip gondersem posta olarak, sorun cozulmez mi ? Muhatap bulamiyorum


  • @Seyfi-Tonguc Malesef bu durumu düzeltmek için şahsen başvurmanız gerekiyor.En son ben öyle yapmıştım. Giriş çıkış kayıtlarınız ve adresinizi abd ye taşıdığınız tarihe bakıyorlar.Şayet adres taşıma ile gss arasında süre varsa o arada oluşan borcu almak isteyeceklerdir. Bu durumda da e devletten yurt dışı giriş çıkış kayıtlarını ibraz ettiğinizde ilgili müdürün onayıyla iptal edilebilir.
    Türkiyeye gelmeyecekseniz vekalet ile çözebilirsiniz.Konsolosluklardan vekalet verebilirsiniz, vekaletler online sistem üzerinden görülebildiği için orjinal copy vekalete ihtiyaç olmayacaktır.


  • @Seyfi-Tonguc, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Arkadaslar tekrar merhaba. Herkese cevaplar icin tesekkur ederim.

    Evet 5 ay once konsolosluga gittim ve adresimi ABD olarak guncellediler.

    Lakin GSS devre disi kalmadi.

    Hala daha aktif devam ediyor.

    SGK ya mail atiyorum. Kimse yardimci olmuyor.

    Yurtdisi giris cikis kaydim 4 sene once.

    Ben burdan Turkiyedeki SGK ya dosya hazirlayip gondersem posta olarak, sorun cozulmez mi ? Muhatap bulamiyorum

    Konsoloslukta adres güncelledikten sonra e-devlete girip adresinizi kontrol ettiniz mi?


  • @Seyfi-Tonguc Amerika adres kaydınızı Türkiye adresinizi silip asıl adres kaydı olarak mı yapmışlar yoksa Türkiye adresiniz kalıp da Amerika adresini ikinci adres olarak mı eklemişler? Kontrol ettiniz mi?


  • Arkadaşlar bu gss prim borcu aile bireylerinin tümü için ayrı ayrı mı kesiliyor yoksa sadece bir kişiden kesilip bütün aile faydalanıyor mu ?


  • @erenist GSS yani genel saglık sigortası aileden çalışanlardan kesilir çocuklar belirli yaş ve eğitim durumları bitene kadar anne babadan faydalanır. Ama çocuklar 18 yaş geçtikten sonra okul hayatına devam etmez ise sistem otomatik yeni birey olarak görür ve GSS primi kesmeye başlar. Normalde ailede bir kişi çalışıyor ise diğer herkez ondan GSS olarak faydalanır.


  • @akara O kısmı biliyorum ben aslında Amerika’ya yerleşme durumundaki kesintiyi sormuştum. Ayıyorum kişi başı 300 tl ise biz üç kişiyiz aylık 900 tl borç mu birikir bize

  • ⭐⭐⭐⭐

    @erenist, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Arkadaşlar bu gss prim borcu aile bireylerinin tümü için ayrı ayrı mı kesiliyor yoksa sadece bir kişiden kesilip bütün aile faydalanıyor mu ?

    Genel Sağlık Sigortası, ayrı ayrı her birey için zorunlu bir uygulama.


  • @erenist ücret konusunu tam bilmemekle 2024 yılı için 600 TL civarı oldugunu okumuştum.


  • @akara Evet öyleymiş ben eşim ve çocuk için toplam 1800 tl kesilecek hatta yakında zam da gelir. Acaba ikameti taşısak mı ya da gss primini yatırmaya devam mı etsek diye düşünüyorum 🤔


  • @erenist yani bu sizin duruma baglı ben emekli oldugumdan fark etmeyecek benim için, ama oglum aynı pozisyonda ünivde okuyor kayıt donduracak büyük ihtimal o sırada çıkmaz ama kayıt silindiginde çıkacağı üçin taşıyacagız. TR de ilerde sağlık sisteminde faydalanmak isteme durumunuz olur ise bir kişini devam etmekte fayda var. Adres taşınınca otomatik kesilmiyor anladıgım, siz müracaat edince kesiliyor. Belki bir kişi kalıp diğerleri iptal edilebilir.


  • Merhabalar, ben 15 gün sonra ABD'ye Iowa eyaletine taşınacağım. Şikago havalimanında inip araç kiralayarak gideceğim. Iowa'ya gitmeden havalimanından konsolosluğa gitmem daha mı mantıklı bu adres işleri için sizce?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @misha90 daha önce birebir tecrübe etmedim ama randevu ile çalışıyor T.C Şikago Başkonsolosluğu da diğer konsolosluklar gibi bu işlemlerde de, randevu alarak gitmenizi tavsiye ederim.

    https://sikago-bk.mfa.gov.tr/
    [email protected]


  • @ATS16 Selam teşekkürler abi. 4 aralığa değil ama 3 ocağa aldım en erken bu vardı randevu.


  • @Seyfi-Tonguc CİMER'e yaz mecbur cevap dönerler


Benzer Başlıklar

  • 21 Yaşında Amerika'ya İlk Giriş?

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    6
    0 Oy
    6 İleti
    486 Bakış
    Emirhan AlbayrakE
    @charon Güzel ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim
  • 33 yaşından sonra ABD'de yeni sayfa açmak

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    19
    0 Oy
    19 İleti
    2k Bakış
    denizci10D
    @yalta hayırdır üstad... tüm iletileri değiştirmişsin???
  • ABD'deki sinekler, böcekler ve diğer haşereler

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    97
    1
    0 Oy
    97 İleti
    5k Bakış
    goodluckG
    4 civciv aldik artik bogazlattirma simdi bana 😀 kaderimizde varmis napalim
  • Turist vizesiyle ABD'ye girip kaçak yaşamak

    Kilitli Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    28
    1 Oy
    28 İleti
    19k Bakış
    crazycellsC
    Ercan Bey zaten ettigi kufurlerle amacini belli etti sanirim. Forumda sinkafli kufur kesinlikle kabul edilebilir degil, o nedenle kendisi forumdan cikarilmistir. Bu konuyu sanirim her acidan kapatabiliriz. Zaten ABD'de yasal statuye sahip olmadan yasamak hic kimseye tavsiye ettigimiz ya da destekledigimiz bir fikir degil. Ozellikle Turkiye'de yasayan kisilere verilebilecek en iyi ornek su an Turkiye'de bulunan Suriyelilerdir sanirim, yasal olarak hukumet tarafindan alinmalarina ragmen cektikleri ve yasadiklari ortada... Bir de bunun hukumet tarafindan desteklenmeyen seklini dusunun. ABD hukuk ulkesi oldugundan, kacak olsaniz da bazi haklariniz kesinlikle oluyor, ama bu sizi yaniltmasin. Benim gorebildigim kadariyla insanlar kacak olarak ABD'de yasamis fakat daha sonra cok sansli bir sekilde ABD vatandasi ile evlilik yapip yasal statu kazanan kisilerden oldukca etkilenip, kacak yasamanin rahat oldugu fikrine kapiliyor. Oysa sizin gordugunuz, artik illegal statuye sahip olmayan ve cok sansli olan birisi.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

9

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum