ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
@MySea Tespitleriniz harika!
Ben de şunları eklemek isterim:
DV piyangosuna katılmak bedava ama mülakat alındığı andan itibaren her şey parayla.
Hele yurt dışında mülakata girilecekse daha büyük masraf.
Sağlık muayene ücreti, vize ücreti, yol yemek ve otel paraları, evrakların bazıları için yeminli tercüman masrafları, İngilizce bilmeyenler için tercüman ücreti gibi ABD’ye daha gitmeden epeyce bir miktar harcanmış oluyor.
Vizeyi aldıktan sonra greencard için USCIS’e yatırılan para, ABD’ye uçak bileti, kalacağınız yere Uber ücreti, ev tutmadan önce tutulan otel veya airbnb paraları da tam yerleşmeden önce harcanan ekstra giderler. Yazdığınız bu tahmini masrafların öncesinde bir de bunlar var. Ciddi bir birikim olmayınca da zorluk çekiliyor ve pişmanlıklar başlıyor. Tutunamayıp geri dönenler başlığında okuduğumuz üzücü hikayelerde olduğu gibi.. Herkese kolaylıklar diliyorum. -
@MySea teşekkürler. Güzel bir bilgilendirme olmuş. Chatgpt tarzına benziyor ;)
-
@finalhope I love Chatgpt 😍 😜
-
Merhaba arkadaslar
Turkiyedeki Sosyal guvenlik mudurlugu beni GSS ( genel saglik sigortasi yapmis)
Turkiyede yasamadigim halde ,sigortadan faydalanmadigim halde her ay borc isletip duruyor.
Bunu nasil duzeltebilirim?Bagli bulundulur Sigorta mudurlugune EMAIL at dediler. Attim donen olmadi.
Amerikadan oraya posta mi atmam gerekiyor?
Bu Genel Saglik Sigortasini nasil iptal edebilirim ?
Tesekkur ediyorum cevaplariniz icin
-
@Seyfi-Tonguc Amerika’daki konsolosluklar üzerinden adres kaydınızı Amerika olarak güncellemiş miydiniz? Adresi e-devlette Türkiye olarak kalanlar bu sorunu yaşıyor diye biliyorum.
-
@Seyfi-Tonguc öncelikle ikametinizi amerikaya taşımanız gerekiyor ardından buradaki elçilikle iletişime geçin galiba artık adres taşıdığında gssyi iptal ediyorlar kendileri
-
@Seyfi-Tonguc GSS sistemi eğer 18 yaşını bitirdiniz ve okul okumuyorsanız tr de yaşayanları otomatik GSS ye dahil ediyor. Buna dilekçe ile son verebilirsiniz. Ama önce adresinizi taşıyın. Sonra başvurunuzu yapın iptal edilir. Cimer'de deneyebilirsiniz başvuru için
-
@Seyfi-Tonguc
Resmi ikamet adresinizi (MERNIS) Amerika’ya aldırmanız lazım. Size en yakın TC Konsolosluğu’dan başvurunuzu yapınız. Geç kaldıysanız ceza da ödeyeceksiniz bu arada, bir süresi vardı tam hatırlamıyorum 40 gündü sanırım, onu geçirmemeniz gerekiyor, geçirseniz de önemli değil, işte cezalı olarak adresi aldırıyorsunuz. Siz bu işlemi yaptıktan sonra GSS borç tahakkuk işlemi otomatik devre dışı kalıyor. Mevcut tahakkuk eden borç için ise, Türkiye’de de size en yakın SGK kurumuna gidip, borç işleyen sürelerde yurtdışında olduğunuzu belgeleyip sildirmeniz gerekiyor. (E-devlet’ten yurtdışı giriş çıkış kaydınızı SGK’ya verilmek üzere yazdırabilirsiniz) Faiz tahakkuk etsin önemli değil, eğer Türkiye’ye bir ara dönerseniz bu işlemi yaptırırsınız. Eğer ben asla dönmeyeceğim, borç da görünmesin istiyorsanız, bir yakınız adına bu işlemi yapması için konsolosluğa adresinizi aldırmaya gittiğinizde vekaletname çıkartıp onu yakınınıza yollarsınız, o sizin adınıza SGK’dan borç sildirme işlemini e-devlet’ten çıktı alacağınız doküman ile yaptırabilir. Lakin bu işlemi yaptıktan sonra Türkiye’deki sağlık sisteminden çıkıyorsunuz, devlet hastanelerinden artık faydalanamıyorsunuz. -
@erenotti devlet hastanelerinden faydalanirsiniz ekstra ucret karsiligi.
Hep yapiyorum Ben. Hic gss odemedim -
@charon, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
@erenotti devlet hastanelerinden faydalanirsiniz ekstra ucret karsiligi.
Hep yapiyorum Ben. Hic gss odemedimEğer GSS borcu silme işlemini yapan memur sizi sisteme, yurtdışı sigortalı diye işlerse ücreti karşılığında dahi devlet hastanelerinden faydalanamazsınız. Benim başıma geldi, bu yüzden Türkiye’de aşı dahi olamadım. Sonra tekrar gidip düzelttirmeye çalıştım olmadı, en son çare adresimi geri Türkiye’ye aldırmak durumunda kaldım.
Eğer kendiliğinden, yani GSS borcu sildirme işlerine girmeden, adresinizi yurtdışına aldırarak sağlık sisteminden otomatik ayrılırsanız, evet o zaman devlet hastanelerinden ücreti karşılığında faydalanmaya devam edebilirsiniz. Lakin bir kontrol edin e-Devlet’ten ara geçişlerdeki süreçlerde GSS borcunuz çıkabilir.
-
@erenotti gemiciydim o zamanlar,o sekilde borcu sildirdim lakin borc yazmaya devam ediyorlar,lakin hic para vermedim.
Hastaneye gittigimde gssli degilsiniz, xyz tl vereceksiniz dendi hep. Hatta gecen sene ameliyat bile oldum.
Edit: su an adres yurtici gozukuyor,lakin yurtdisi gozuktugu zamanlarda da hizmet aldim.
-
Arkadaslar tekrar merhaba. Herkese cevaplar icin tesekkur ederim.
Evet 5 ay once konsolosluga gittim ve adresimi ABD olarak guncellediler.
Lakin GSS devre disi kalmadi.
Hala daha aktif devam ediyor.
SGK ya mail atiyorum. Kimse yardimci olmuyor.
Yurtdisi giris cikis kaydim 4 sene once.
Ben burdan Turkiyedeki SGK ya dosya hazirlayip gondersem posta olarak, sorun cozulmez mi ? Muhatap bulamiyorum
-
@Seyfi-Tonguc Malesef bu durumu düzeltmek için şahsen başvurmanız gerekiyor.En son ben öyle yapmıştım. Giriş çıkış kayıtlarınız ve adresinizi abd ye taşıdığınız tarihe bakıyorlar.Şayet adres taşıma ile gss arasında süre varsa o arada oluşan borcu almak isteyeceklerdir. Bu durumda da e devletten yurt dışı giriş çıkış kayıtlarını ibraz ettiğinizde ilgili müdürün onayıyla iptal edilebilir.
Türkiyeye gelmeyecekseniz vekalet ile çözebilirsiniz.Konsolosluklardan vekalet verebilirsiniz, vekaletler online sistem üzerinden görülebildiği için orjinal copy vekalete ihtiyaç olmayacaktır. -
@Seyfi-Tonguc, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Arkadaslar tekrar merhaba. Herkese cevaplar icin tesekkur ederim.
Evet 5 ay once konsolosluga gittim ve adresimi ABD olarak guncellediler.
Lakin GSS devre disi kalmadi.
Hala daha aktif devam ediyor.
SGK ya mail atiyorum. Kimse yardimci olmuyor.
Yurtdisi giris cikis kaydim 4 sene once.
Ben burdan Turkiyedeki SGK ya dosya hazirlayip gondersem posta olarak, sorun cozulmez mi ? Muhatap bulamiyorum
Konsoloslukta adres güncelledikten sonra e-devlete girip adresinizi kontrol ettiniz mi?
-
@Seyfi-Tonguc Amerika adres kaydınızı Türkiye adresinizi silip asıl adres kaydı olarak mı yapmışlar yoksa Türkiye adresiniz kalıp da Amerika adresini ikinci adres olarak mı eklemişler? Kontrol ettiniz mi?
-
Arkadaşlar bu gss prim borcu aile bireylerinin tümü için ayrı ayrı mı kesiliyor yoksa sadece bir kişiden kesilip bütün aile faydalanıyor mu ?
-
@erenist GSS yani genel saglık sigortası aileden çalışanlardan kesilir çocuklar belirli yaş ve eğitim durumları bitene kadar anne babadan faydalanır. Ama çocuklar 18 yaş geçtikten sonra okul hayatına devam etmez ise sistem otomatik yeni birey olarak görür ve GSS primi kesmeye başlar. Normalde ailede bir kişi çalışıyor ise diğer herkez ondan GSS olarak faydalanır.
-
@akara O kısmı biliyorum ben aslında Amerika’ya yerleşme durumundaki kesintiyi sormuştum. Ayıyorum kişi başı 300 tl ise biz üç kişiyiz aylık 900 tl borç mu birikir bize
-
@erenist, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Arkadaşlar bu gss prim borcu aile bireylerinin tümü için ayrı ayrı mı kesiliyor yoksa sadece bir kişiden kesilip bütün aile faydalanıyor mu ?
Genel Sağlık Sigortası, ayrı ayrı her birey için zorunlu bir uygulama.
-
@erenist ücret konusunu tam bilmemekle 2024 yılı için 600 TL civarı oldugunu okumuştum.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
23
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum