Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @Not_Born_Yesterday
    Selamlar,

    Kafamda planladığım senaryonun 1:1 yaşanmış hali gibi!
    İş başvurusu ,ilk etapta akraba/aile üyesi yanında kalımı, CO-Signer kullanımı, vb. konularda ben de aynı şekilde ilerlemiyi planlıyorum.

    Özellikle bizim gibi 2 çocuklu ve yaş olarak da < 3 olan aileler için çok faydalı bir yazı olmuş. Bir solukta okudum.
    Detaylı paylaşımınız için çok Teşekkürler.

    İş konusunda size bir konuyu danışmak istiyorum. Ben de mülakat tarihi alır almız ya da olası tarihin 1 ay öncesinden Skype numarası almayı planlıyorum. Burada merak ettiğim konu TR'de yaptığınız iş görüşmelerinde GreenCard durumunu detaylı bir şekilde anlatıp anlatmadığınız?
    Açıkcası Linkedinden ne zaman bir yazışma/görüşme yapsam şu anda TR de olduğumu GreenCard ile ilgili evrak işlerinin devam ettiğini ve yaklaşık 3-4 ay içerisinde H-1B Work Permit ve Permanent Residence'ımın olacağını vs anlattığımda hiç biri görüşmeye devam etmiyor ve süreç tamamlandığında tekrar görüşelim diye belirtiyorlar.

    Açıkcası bu durumu tekrar yaşamak istemediğim için artık iş başvurusu yapmıyorum. Ve Skype numarası aldıktan sonra da normalde ABD de bulunduğumu fakat ailevi bir durumdan dolayı şu anda TR'de olduğumu söylemeyi planlıyorum. Tabi burada merak ettiğim bir diğer konu da iş görüşmelerinde SSN sorulup sorulmadığı, eğer soruluyorsa maalesef bu planım da işe yaramayacak gibi. 🙂

    Kısacası;

    • İş Görüşmelerinde US deki adres, telefon gibi bilgilerin haricinde SSN, GreenCard'ın görseli yada numarası gibi, US'e yaşamaya başladığımızda sahip olabileceğimiz spesifik bilgiler sorular soruluyor mu?

    • Tabi ki sektörden ve iş yerinden iş yerine değişiklik gösterecektir ama sizin tecrübelerinizde işe alım süreçleri yaklaşık olarak ne kadar sürdü örneğin görüşmeye başlandığında 1 ay içerisinde tamamlandı mı?

    • Diğer sorum ise TR'deyken yaptığınız iş görüşmelerinde genellikle nasıl bir yol izlediniz? GC sürecini nasıl paylaştınız ya da paylaştınız mı?

    Hem önceki paylaşımlarınız hem de cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler. İyi ki forumda tüm samimiyetiyle başından geçen tecrübeleri paylaşan insanlar var. Böylelikle bizim gibi yeni geleceklerin de kafalarındaki soru işaretleri teker teker azalıyor ki oraya gittiğimizde yeni karşılaşacağımız problemlerle başa çıkması daha kolay olsun.

    US'deki hayatınızda başarılar.


  • @serel, teşekkürler adliyede memurdu. Burada öğretmen olarak çalışmak epey kolay 🙂


  • @Not_Born_Yesterday aa çok enteresan diploma sormadılar o zaman. özellikle istedikleri bekledikleri bir şey oldu mu acaba ?


  • @ridetowild teşekkürler.

    1. Başvurularda permanent resident(green card holder) olduğumu belirttim. Bu hem başvuru aşamasındaki seçeneklerde hem de telefon mülakatında oldu.
    2. Yaşayacağınız şehri resume ve iş bulma platformlarında belirtmeniz yeterli. Nerede yaşıyorsunuz sorusuna şehri belirtip geçebilirsiniz. Şu an neredesinizden çok ne zaman başlayabilirsiniz sorusu geliyor. Benim durumumda vize pasaporta basılı ve uçak bileti alınmış olduğu için iniş tarihi +4 hafta olarak söylüyordum.
    3. İşe başvurup ilk dönüşü aldıktan sonra en az iki ay süren bir mülakat ve işe alım süreci oluyor. 3-4 tur mülakat (ik-teknik-işe alım) ve iş teklifinde tekrar hangi gün başlayabileceğiniz üzerinde anlaşma sağlanır. Benim durumumda gelmeye bir ay kaldığı için genelde ilk tur mülakatları yaptım. Yüzyüze görüşme isteyenleri indiğim haftaya planladım ama ilk hafta jetlag ve çocukların durumundan dolayı mülakatlara gidemedim.
    4. SSN en son işe alım aşamasında sorulur. İş teklifi gelmeden ve başlama formları iletilmeden SSN isteyenler dolandırıcı oluyor, paylaşmayın.

  • @serel, eğitimleri ve eğitim dökümanlarını verip ilk eğitim kısmını başlamadan, ikinci (asıl) eğitim kısmını başladıktan sonra 60 gün içerisinde tamamladılar. İstedikleri tek şey devamlılık oldu. Kısa süreli olması durumunda yatırımları boşa gidiyor.


  • @Not_Born_Yesterday Harika anlaşılır bir deneyim yazısı olmuş


  • @Not_Born_Yesterday çok teşekkür ederim. öğretmen olarak mı yoksa öğretmen yardımcısı olarak mı işe girdi ? Kusura bakmayın vaktinizi alıyorum 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @Not_Born_Yesterday

    Adim adim kurulmus yeni bir hayat. Siz de zor kismi atlatmissiniz, artik bundan sonrasi cok daha kolay olacaktir.

    Buraya gelip yeni bir hayat kurmak icin benzer sebeplerimiz var. Meslek, gelir, yasam kosullari vs gibi seylerden bagimsiz olarak ne kendimiz ne de cocuklarimiz icin bir gelecek gorememek ana motivasyon. Burada ise umut var. Arzuladiginiz sey her neyse ona ulasma imkani var. Bunun icin sansiniz ve umudunuz her zaman var. Kimse onumuze kirmizi hali serip altin tepside bir sey sunmuyor. Burada, Amerika'da, ne elde edersek ne yasarsak bunu kendi cabamizla yapiyoruz.
    Turkiye'nin aksine calisan, mucadele eden herkes eninde sonunda istediklerine kavusur. Zorlu, zahmetli ama bu zahmete deger sonuclar.

    Islerinizi yoluna koyup duzeninizi kurmussunuz (kurulu duzeniniz oldugundan donemezsiniz artik 🙂 )
    Bundan sonra da yolunuz acik ve sansiniz bol olsun.


  • @Not_Born_Yesterday
    Selamlar,

    Tüm cevaplarınız için çok teşekkürler. Bu bilgiler benim gibi US’e gitmeden iş bulmaya çalışanların çok işime yarayacak. Size ve ailenize US deki hayatınızda başarılar.


  • @smartcells, çok teşekkürler üstad. Allah sağlık versin, burada gerisi kolay. Kim ne isterse onu bulabiliyor. Huzursa huzur, paraysa para…


  • @Not_Born_Yesterday Merhaba , Yeni hayatınızda herşey sizin ve ailenizin gönlüne göre olsun . Çok güzel bir Deneyim Yazısı olmuş , Özellikle bizim gibi çocuklu ailelerin geçiş sürecinde ki ince nüansları anlatmanız , bir çok kişiye farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Çocuklu ailelerin deneyimlerinin sizlerinde bahsettiği gibi özellikle çocuklar konusunda ki kısmının daha detay içerikli olmasını temenni ediyorum .

    Yeni hayatınızda başarılar ve mutluluk sizlerin olsun 🙂


  • @Not_Born_Yesterday Elinize sağlık. Çok güzel bir deneyim yazısı. İş konusunda ben de sizinle benzer süreçlerden geçiyorum. Burada yüzyüze mülakatlar yaygın, ben de geçtiğimiz hafta ABD'ye geldim (Sürecimi ayrıca yeni bir mesaj olarak paylaşacağım).

    Uçuşumdan bir gün önce görüştüğüm bir firma yüz yüze görüşmek istediklerini belirtti. Ben de uygun olduğunu belirttim. Ertesi gün uçaktan internete bağlandığımda mail yoluyla tarih verdiklerini öğrendim ve anlaşma sağladık.

    Daha öncesinde iş bulmadan gelmenin ve sıfırdan başlamanın uygun olduğunu söyleyen kullanıcılar olmuştu ve onları iyi ki dinlemişim. Yoksa bu yüz yüze görüşmeyi ve haliyle bir iş fırsatını kaçıracaktım. Sizin geldiğiniz tarihten farklı bir durum olarak şunu söyleyebilirim, ABD'de işe alımlar salgın sonrası yavaşlamış durumda ve her bir mülakat altın değerinde. Özellikle teknoloji sektöründe çalışanlar meslek fark etmeksizin işten çıkarılma riski altında desek yeridir. Daha geçen hafta yeni işten çıkarma dalgalarının haberleri geldi.

    Yazdıklarınıza katılmakla ve hemen hemen aynı bir yolda olmakla birlikte bir sorum olacak. Her ne kadar formlarda ve LinkedIn profilimde oturum olduğunu belirtsem de, özgeçmişimde Green card sahibi olduğumu belirtmek konusunda kararsız kaldım. Siz de başvurularda Permanent Resident olduğunuzu belirtmişsiniz. Bunu ayrıca özgeçmişinize yazdınız mı (Eligibility status: Green Card holder) cinsinden?


  • @Kramer; benim aklıma yatan abd standardındaki resume’lerde permanent resident olduğumu belirtecek bir alan yoktu.
    Aldığım eğitimlerden gördüğüm ve edindiğim izlenim, o kısmın hoş karşılanmayacağı yönünde.
    Neden derseniz, discrimination bazen etnik kökeni hedef alır. Oraya permanent resident yazdığınız anda abd vatandaşı olmayan bir göçmen olduğunuz göz önüne çıkıyor. Bu da tıpkı yaş cinsiyet gibi bir farklılık.
    Bu konularda türk göçmenler arasında fikir ayrılığı var. O yüzden bunu naçizane fikrim olarak belirtmek isterim.

  • ⭐⭐

    @Kramer @Not_Born_Yesterday Özgeçmişinize vize statünüzü yazmanıza gerek yok. Bu durumu işveren açısından bir an önce netleştirmek için ya da başvurulan pozisyonunun özel bir gerekliliği varsa bunun için yazmayı tercih edebilirsiniz. Bence bu konuda gereksiz yere detay vermekten kaçınmak daha iyi olabilir.

    Özgeçmişten laf açılmışken, bir de isim konusu var... Nasıl okunacağı anlaşılmayan bir adınız varsa bunun yerine bir takma isim kullanmak şansınızı artırabilir. Günümüzde ilk işi bulmak çok zorlaştı. Hele bizim gibi göçmenler için durum iyice zor. Networkümüz yok ve birçok açıdan dezavantajlıyız. Gereksiz yere şansımızı azaltmasak iyi olur. Bunu da genel bir not olarak buraya bırakayım.


  • @steward59 merhaba, 1 oda 1 banyo 2100$ kira site içerisi


  • @steward59 Ben Bankaların Applerini kullanıyorum. Yatırım hesabı açmak biraz zahmetli burada geldiğinizde bankanızla görüşmeniz lazım. Benim yaptığım Trader işlemler veya FX değil. Onlar için bilmiyorum nasıl bir yol izlemelisiniz. Ben Hedge Fon veya Guided Invesment kullanıyorum, acemiliğimize gelip tüm parayı borsaya gömmeyelim diye 🙂


  • @smk, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    @steward59 Ben Bankaların Applerini kullanıyorum. Yatırım hesabı açmak biraz zahmetli burada geldiğinizde bankanızla görüşmeniz lazım. Benim yaptığım Trader işlemler veya FX değil. Onlar için bilmiyorum nasıl bir yol izlemelisiniz. Ben Hedge Fon veya Guided Invesment kullanıyorum, acemiliğimize gelip tüm parayı borsaya gömmeyelim diye 🙂

    Borsa trading icin Schwab kullaniyorum. Su ana kadar herhangi bir sorun gormedim.


  • Borsa ya da yatirim icin bizde Scwab kullaniyoruz. Bofa dan CD almak isterseniz sizi Merrly Lync e yonlendirip hesap actiriyorlar. Chase de ise CD leri direk alabiliyorsunuz. Schwab dab debit karti cikartirsaniz, ABD disinda para cektiginizde bankalarin cektigi masraf size Schwab tarafindan geri odeniyor.


  • @MySea alim satimda işlem başı kac dolar komisyon ödüyorsunuz? Sabit ve ya da yaptığınız işlem miktarına göre değişiyor mu?


  • @smk teşekkürler


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

61
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum