Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Gelir vergisi / beyani

Taşındı Vergi Sistemi
1.0k 200 76.7k 190

• Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?

• @incomprisa Ödeyeceksiniz, hem Amerika'da hem Türkiye'de. Türkiye'de ödediğiniz vergiyi Amerikan vergisinden foreign tax credit olarak düşebilirsiniz ama vergi yazılımının pahalı versiyonları gerekebilir bunun için.

• @incomprisa Irs yurt disi gelirlerinizi de beyan etmenizi istiyor. Bu geliri beyan edip ayni zamanda TRde vergisini odediginizi beyana ekleyip tax credit alabilirsiniz, evin tadilatlarini tax den dusebilirsiniz vs gibi yollar mevcut. Burada karar sizin, kira geliri ne kadar, bunu bildirmekle ugrasmali mi ugrasmamali mi, yasal olarak yukumluluk tabiki. Sene icerisinde ABD disindaki banka hesaplarinda 10000 dolar ustunu bildirmeniz gerek , bu da aklinizda olsun.

• @incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?

Hayir. ABD ve TR arasinda cifte vergilendirmeyi onleyici anlasma var. TR'de vergisini odediginiz gelire ABD'de ikinci kez bir vergi odemezsiniz. Anlasmanin tam metni (IRS, ABD vergi toplama kurumunu web sitesinden): https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf

• @sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
    Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da?

• @sadriabi bilgi için teşekkürler. bu döküman çok işe yarar. birinci agızdan sorulara cevap bulunabilir:folded_hands:

• @incomprisa evet odersiniz.

• @incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
    Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da?

Uzmani degilim ama vergide ikametgah adresi esas anladigim kadariyla. Siz ABD’de ikamet ediyorsaniz her turlu geliriniz vergilendirmek zorundasiniz. Rusya’dan da gelse Mars’tan da gelse tum geliriniz vergilendirmek zorundasiniz.

Bu aralar eskisi kadar yogun olmasa da dunyanin her yerinden misterilere hizmet veriyorum. Avusturalya’dan Kanada’ya kadar. Sonucta bunlar gelir ve vergilendirilmesi gerekiyor.

• ABD vatandasi ya da GC sahibi iseniz ABDye vergi mukellefisiniz. Cifte vatandas ya da GC sahibi olarak baska ulkenin vatandasi iseniz ve vatandasi oldugunuz ulke ABD ile cifte vergilendirme anlasmasi yapmis ise, belirli bir miktara kadar ABD sizden , ABD disi kazanclardan vergi istemez. ABD disinda oturuyor iseniz, yurtdisindan da geliriniz varsa 112000 dolar senelik kazanc vergiden muaf ama bu her sene degisiyor.ABD de yasiyor ve GC sahibisiniz, ikametgah ABD de, TR de geliriniz var : bu geliri tax return yaparken bildirebilirsiniz ya da bildirmezsiniz bu size kalmis bir konu ; yasal tarafi bildimeniz gerektigidir. Tekrar belirtiyorum, ABD disi hesaplarinizda 10bin dolar ustunu ABDte bildirmek gerek.

• @ipeke, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Merhabalar, 1.5 sene once amerikaya tasindim greencard ile ve 2022 yilinda tax return yaptim. Turkiye'de bir miktar parami birakmistim tasinirken ne olur ne olmaz diye borsada duruyordu yaklasik 10bin dolar karsiligi ama herhangi bir duzenli gelirim yoktu bu sureder TR'de. Son donemde hem Garanti bankasindan Yabanci ulke vergi yukumlulukleri basligiyla birkac kez email aldim ve Turkiye'deyim su an gecenlerde TEB bankasindan kredi karti limit arttirimina basvurdum bana hesabimda kisit oldugunu ve subeye gelip Yabanci ulke yukumlulukleri beyanini onaylamam gerektigini soylediler. Ben bu parayi donuste dolar olarak ABD ye goturmeyi planliyorum. Simdi ben bu onayi yaptigimda gecmise donuk IRS ten bir vergi yaptirimi olur mu? bu para icin benim herhangi bir yere bildirim yapmam gerekiyor mu ayrica?

tesekkurler cevaplariniz icin. bu durumda bankalara onay vermem yasal olarak gerekiyor mu, vermememin bir yaptirimi var midir?

• @knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@Haliax, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.

Evet yine onunla yapacağım. Ama bu yıl Türkiye'de emlak satışımız oldu. Onunla ilgili bir sıkıntı olursa başka bir uygulama bakarım. Bazı spesifik beyanlar CashApp'te yok.

• Merhabalar, herkese iyi yıllar. Benim tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı ve umarım doğru konu başlığında yazıyorumdur. Ben şu an Türkiye'de ikamet ediyorum, fakat ABD bir single member LLC şirketim var. Eylül ayında kurdum, yavaş yavaş vergi dönemi yaklaştığı için, muhasebeci araştırırken TurboTax isimli bir siteyle karşılaştım, acaba bu siteyi daha önce kullanan var mı? Ya da vergi beyanı için önerebileceğiniz makul bir yöntem var mı? Anladığım kadarıyla bu siteden vergi beyanı vermekle dışarıdan bir muhasebeciyle anlaşıp çalışmak arasında ciddi bir fiyat farkı var, ilk beyanım olacağı için hata yapmak istemiyorum. Beni bu konuda bilgilendirecek tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum. Teşekkürler, tekrar iyi yıllar.

• @Sercan-Özüsağlam Turbotax bildigim kadariyla us citizen ya da permanent resident (yani green card holder) statusu olanlar icin.

• @Sercan-Özüsağlam Amerikada yabancı olarak single LLC vergi beyannamesi vermek TurboTax gibi app. ile olmuyor, çünki "Froeign Owner U.S. DE" olarak form 1120 doldurmanın yanında mutlaka form 5472 doldurmanız yani beyan etmeniz gerekiyor. Form 5472 yi de doldurmak bu vergi siteleri veya onların app. ile mümkün değil. Bunlarla başlangıçta LLC diye başlasanız da hiçbirinde form 5472 seçeneği yok, devam edip tamamlayamazsınız. Geriye 2 seçenek kalıyor ya kendiniz doldurmanız ya da bir vergi uzmanı, muhasebeci kurum ,kişi ile beyanname vermeniz.

Benim kendi tecrübemde ilk beyannamemi verirken ne kadar araştırsam da Form 5472 'nin nasıl doldurulması gerektiği ile ilgili açık bir kaynak bulamadım .Bazı video ya da makaleler var web de ama hiçbiri yeteri derecede açık değil, zaten bu muhasebeci kurum ve kişilerin geçim kaynağı , çok açık bir kaynak bulmak zor.
    Pandemiden dolayı vergi beyanı son günü IRS tarafından uzatılmıştı ama ben o süreyi de 10-15 gün kadar geçirmiştim ,Kendim yapamayacığımı anlayınca bulabildiğim ve güvenilir olduğuna kanaat getirdiğim en ucuz muhasebeci ile anlaştım, kendisine gerekli olan ve benden istediği verileri verdim, formları doldurup bana gönderdi bende imzalayıp geri gönderdim (hepsi dijital ortamda) ve böylelikle ilk vergi beyanımı vermiş oldum. Daha sonraki 2 yılda ilk beyannameye bakarak Form 1120 ve Form 5472 yi kendim doldurup IRS'ye faksladım. En son gönderdiğim Formda da " final tax return " olduğunu belirterek şirketimi sonlandırmış oldum.

Kendiniz form doldururken mutlaka IRS den güncel formları indirin, hemen her yıl bir takım değişiklikler olması muhtemel. Formların açıklamalarını da indirip okuyun, size yol haritasını veriyor, değişiklik varsa nasıl yapılacağını izah ediyor, bunları okuyup anlamak çok çok önemli,her şey çok açık şekilde izah ediliyor. Bu nedenle formları illa bir aracı ile doldurup IRS ye beyan etmeniz zorunlu değil, kendiniz de yapabilirsiniz ama çok akrışık işlemleriniz ve nakit akışlarınız varsa mutlaka bir uzman yardımı ile yapın. Benim LLC de faaliyet süresince her hangi bir alım-satım ,para transferi vs, vergiye tabi hareketim olmadığı için doldurmak basitti. Hacimli işlem olursa mutlaka vergi danışmanı, muhasebeci ile çalışmak gerekir.

• Bu yazdıklarım "Foreign Owner U.S. DE" single LLC için geçerlidir.
    DE'nin açılımı "disregarded entity" dir.
    "A disregarded entity is a business entity that (1) has a single owner, (2) is not organized as a corporation, and (3) has not elected to be taxed as a separate entity for federal tax purposes. The owner of a disregarded entity reports the income of the disregarded entity on the owner's return".
    Şirket kuruluşunda bütün hisseler bir tek size ait olduğu için ve kendinizi de "managing member" olarak atadığınızdan "tax return" formlarını doldurup imzalama yetkiniz vardır.

• @DonTurcos Teşekkür ederim detaylı açıklamanız için bu bilgiler çok yardımcı oldu. Benim de henüz ilk yılım olduğundan, hemen hemen hiç bir vergiye tabi hareketim yok en azından ilk sene için durum bu. Sanırım işi garantiye almak için en doğru yol muhasebeciyle çalışmak olacak gibi. Teşekkür ederim tekrardan.

• @hasbelkader Teşekkürler.

• Ben j1 ile 2022'de ABD'ye geldim ve hala ABD'deyim. 2022 yılının vergi beyanını bilgisizlikten ve geç kaldığımdan kaçırdım. Şimdi onu yapmak istiyorum.
    ABD vizesi almak için bir şirketten 2022 yılı için 36bin dolar bana destek sağlanacağına dair mektup aldım ve bunu da DS2019 formumda belirttiler.
    Ben bu geliri beyan etmek istiyorum ama elimde sadece bu mektup var. Bunu hangi başlık altında beyan edeceğim? Bu geliri özellikle beyan etmek istiyorum çünkü o yıl başka bir gelirim olmadı. Elimde bu mektuptan başka hiç bir belge de yok.

Özetle yurt dışından aldığım bir gelir desteğini (burs da sayılabilir) burada nasıl beyan edeceğim?

Teşekkürler

• Merhabalar,

Biz ilk Amerika'ya girişimizi Ocak 2023'te yaptık. Şubat 2023'te de tekrar Türkiye'ye dönüp, Haziran 2023'te de ailece kesin gelişimizi gerçekleştirdik.
    Ben 2023'ün ilk 7 ayı Türkiye'deki çalıştığım şirketten bordrolu olarak Türk Lirası gelir elde ettim. Temmuz'da şirketten ayrıldım ve Ağustos'tan itibaren de Amerika'da bordrolu (W2) olarak çalışmaktayım. Eşim de aynı şekilde Türkiye'de Ocak'tan Ekim'e kadar çalıştığı şirketten bordrolu olarak Türk Lirası gelir elde etti. O da Ekim'de ayrıldı. Ve şu anda çalışmıyor Amerika'da.

Bu yıl tax return için tax dökümanlarını doldururken benim 5 aylık W2'ım dışında hem kendim hem de eşim için bu Türkiye'de kazandığımız Türk Lirası gelirleri de beyan etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Peki bu gelirleri beyan ederken Türk Lirası cinsinden değil Dolar cinsinden yazmak lazım diye düşünüyorum yine. Burada hesabı nasıl yapacağız. Dolar her ay farklı bir değerde malum. 18'den başladık 30'da kapattık. Türk Lirası kazançları neye göre nasıl dolara dönüştüreceğiz bir kuralı kaidesi var mıdır: Ya da bir öneriniz var mıdır?

Bir de TurboTax ya da başka bir ücretsiz benzer site üzerinden bunu yapabilir miyiz?
    Jointly olarak dolduracağız tax dökümanımızı eşimle. Bir de çocuk var 9 yaşında.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

27

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k