Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Sosyal Sigorta Numarasi (SSN); ABD vatandaslari, Green Card sahibi gocmenler ve ABD'de calisma izni olan kisilere verilen 9 rakamdan olusan bir numaradir. 1936 yilinda Sosyal Guvenlik Hizmeti takibi yapmak icin olusturulan bu numara sistemi, su anda fiilen vatandaslik numarasi olarak kullanilmaktadir. Maas odenmesi, vergi bildirimi, banka hesabi acma, kredi alimi, sosyal hizmet programlarini kullanma, pasaport basvurusu, ehliyet basvurusu vs. gibi islemler sirasinda da kullanildigindan ABD'ye yasamak icin gelen birinin yapmasi gereken ilk islemlerden biri SSN basvurusu yapmaktir.

    SSN basvurusu oldukca kolay ve kisa suren bir islemdir. Bunun icin yapmaniz gereken;

    • Bir sosyal guvenlik ofisine gitmek (size en yakin ofisi sitelerinden ya da Google Maps kullanarak bulabilirsiniz).

    • Ofiste formu doldurup siranizin gelmesini beklemek. Bankodaki gorevli bilgilerinizi sisteme girip cikti alip size kontrol ettirecek. Kagidi imzaladiktan sonra islemler bitecek (Eger anlasamazsaniz telefonla tercumana baglaniyorlar fakat islemleri halletmek icin cok yuksek duzeyde bir ingilizceye gerek yok).

    Basvurudan sonra 2 hafta icinde adresinize SSN ulasiyor. Basvuru sirasinda yaninizda, asagidaki iki kategori icin belirtilen belgelerden birer tanesini goturmeniz yeterli:


    Kimlik, Gocmenlik Durumu ve Calisma Izni: (1 tanesi yeterli)

    • Green Card ya da pasaporttaki gocmen vize (I-551)
    • Calisma Belgesi (EAD - Employment Authorization Document, I-766)
    • ABD'ye giris cikis kaydinizi gosteren I-94 (ya da pasaporttaki damgalar)

      ( F ve J vize sahipleri I-20 ve DS-2019'u da gostermek zorundalar.)


    Yas Belgesi: (1 tanesi yeterli)

    • Pasaport
    • Dogum belgesi
    • Ic Isleri Bakanligi (DHS) tarafindan hazirlanan resmi bir belge

    Bu iki kategorideki belgelerden birer tanesini sosyal guvenlik ofisine goturmeniz yeterlidir. (Pasaport ve pasaportun ustundeki vize iki ayri belge olarak kullanilabilir.)

    Eger gocmen olarak ABD'ye geliyorsaniz ve doldurdugunuz formlarda (DS260) SSN istediyseniz USCIS, bilgilerinizi Sosyal Guvenlik Birimi(SSA)'ne bildirip sizin adiniza bir basvuru yapar ve Sosyal Guvenlik Birimi dosyadaki adresinize Sosyal Sigorta Numaranizi (SSN) yollar. USCIS'in yogunluguna bagli olarak bu basvuru islemi bazen gecikmektedir. O nedenle ABD'ye giris yaptiktan sonra 2-3 hafta icinde SSN'niz size ulasmazsa bir sosyal guvenlik ofisine gidip kendiniz de basvuru yapabilirsiniz. Bu basvuruyu yapmak zorunda degilsiniz, eger DS260 formunda belirttiyseniz size bir SSN yollanacaktir, ama bu sureci hizlandirmak icin kendiniz de basvuru yapabilirsiniz. ABD'ye gelir gelmez yapacaginiz SSN basvurusunun basarisi, SSA ofislerindeki calisan gorevlilere durumunuzu ne kadar anlatabildiginize ve onlarin surec hakkinda ne kadar bilgi sahibi olduklarina bagli. Bazi gorevliler Green Card'in orjinalini gormek isteyebilir, bazilari da yeni gelmis oldugunuz icin 2 hafta beklemeden yeni bir basvuru yapmayabilir.

    alt metni

    Doldurulacak SS-5 formuna su linkten ulasabilirsiniz:


  • SSN belirtilen adrese geldikten sonra kişinin bizzat kendisinin mi elden alması gerekiyor, yoksa kişi adına adresteki biri de alabiliyor mu? Bu sorum ayrıca greencard için de geçerli..


  • Kendi tecrubeme dayanarak: Yesil kart icin, adresde yasayan kisi benim adima almisti, sorun cikmamisti. SSN icin SSA'ya gitmem gerekmisti fakat onun da farkli oldugunu sanmiyorum.


  • @devmach Ben gider gitmez başvuruyu yaparım bunda sorun yok ama bir kaç hafta bekleyecek sürem de yok teslim almak için 😞 Adresteki arkadaşımın benim adıma teslim alıp bana kargo ile göndermesi ya da TR'ye gelirken kendisinin getirmesi mümkün mü?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Resmi belgelerde size ait olmayan bir adresi , sizin gibi gostermemeniz her zaman icin en makuludur. Eger baska birinin yaninda kaliyorsaniz ya da adres baskasina aitse, hicbir sorunla karsilasmamak icin adresi "baskasinin dikkatine" yani care of (c/o) seklinde belirtmelisiniz.

    Ornegin adresinizi su sekilde yazmalisiniz:

    Isminiz Soyisminiz
    c/o Adres sahibinin ismi ve soyismi
    123 First Avenue, Apt 100
    10001, New York, NY

    Bu sekilde hicbir sorunla karsilasmadan adres sahibi sizin postalarinizi alabilir. Eger, baskasinin dikkatine gondermediyseniz postayi, postanin ulasip ulasmamasi ya da adrese birakilip birakilmamasi nereye/kime ulastigina gore degisiyor. Onemli bir posta oldugundan isim uyusmazligi olunca birakilmayabiliyor. Biraz sans isi anlayacaginiz, o nedenle hicbir sorunla karsilasmamak icin adresi dedigim sekilde yazmanizi tavsiye ederim.

    Adresteki arkadasiniz bu sekilde yazarsaniz sizin adiniza postayi alip, size gonderebilir.


  • Kargo ile yesil kartin kargoda kaybolmasi riski var fakat yapilabilir. SSA deki gorevli, SSN basvurusu icin pasaportumu ve yesil kartimi gormek istemisti, dolayisi ile SSN icin gider gitmez basvuru yapamayabilirsiniz.

    Ek olarak, @crazycells adres icin benim eklemeyi unuttugum onemli bir noktayi belirtmis.


  • Ben adresi nj verdim fakat ilk olarak ca'ya gidicem. 2hafta oradayım sonra belirleyeceğimiz adrese/eyalete geçicem. Bu hususta hiç ssn e ofisten başvurmamak en doğrusu ozaman. Direk kargo ile istemek lazım son bulunan eyalete


  • @crazycells Çok teşekkür ederim kıymetli bilgilendirme için. Eğer olur da kazanır ve gidersem SSN başvurusu sırasında dediğiniz yönergeleri takip edeceğim. Lakin Green Card için de durum aynı mıdır? SSN'de başvuru yapabiliyorken, Green Card için sanırım orada bir adres bildirimi yenilemeye gerek yok (yanlış biliyorsam düzeltin lütfen).
    Bu iki durum benim için özellikle önemli çünkü kartları teslim almayı bekleyemeden ilk etapta sadece bir haftalık giriş çıkış yapabilecek durumdayım..

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gül-ağar Eger Green Card'iniz size ulasmadan adresiniz degistiyse USCIS'i arayip bu konuda bilgilendirme yapmalisiniz. Fakat DS260 formunda verdiginiz adres degismediyse bir degisiklik yapmaniza gerek yok. Zaten DS260 formunda adreste yazayan kisiyi de soruyor, orayi doldurursaniz bir sorunla karsilasmazsiniz, ama yine de emin olmak isterseniz adresin en ustune "c/o" diye orada yasayan kisiyi bir daha belirtebilirsiniz.


  • 0_1503579474758_SSN.jpg

    crazycells,

    3 adet seçenek mevcut. Ssn'i indiğim eyaletten almak için hepsini no'mu işaretliyim?alt metni

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Aynen oyle Sayin @Birol , 3'unu de "no" yapin. Sonra da bulundugunuz eyaletten kendi SSN basvurunuzu yaparsiniz.


  • SSN konusunda başımıza garip bir olay geldi. DV başvurusu sırasında SSN istiyorum şeklinde işaretleyene otomatik geldiğini biliyorum. Fakat daha hızlı alabilir miyiz bir sorayım diye sosyal güvenlik merkezine gittiğimizde oradaki ilgili pasaporta baktı ve sizin vizenizin bitmesine az kalmış sistem size ssn vermeyebilir dedi. olay şu, biz vizeyi martta almıştık ve 6 ay dolmadan eylül başında girdik. Burada bir sıkıntı yok. Ben kadına cevaben oha dedim. Aşağıda bir yıl sürekli oturma izni verdiği yazılı bu göçmen vizesi, zaten yeşil kart da bir aya gelir dedim. O da cevaben valla vize üzerinde bitiş tarihi ne yazıyorsa ben sisteme onu girmek zorundayım dedi. Dedim böyle bir şeyle karşılaşan yok. Heralde bilmeze çattık. Peki ne yapacağız dedim? Siz uscis'e gidip giriş tarihinizi ve kalma hakkınızı gösteren I-94 formundan alın bana getirin. Böylece oradan ayrıldık. Araya kasırga riski girdi ve tekrar gidemedik. Ancka o sırada ben online işlemlerden I-94 formunun alındığını gördüm ve bilgilerimi girerek sorgulama yaptığımda böyle bir kayıt bulunmamaktadır yazıyor. Ne iştir anlamadım. Biraz bıkkıntı duyduğumdan karışık yazdım kusura bakmayın. Neticeten biz kaderimize razı olup 2-3 haftaya SSN gelsin diye bekleyelim mi yoksa bu işleri araştıralım mı? Araştırdıkça bulanıyor sanki. Anlattığım hususlarda bilgisi olan veya tavsiyesi olan var mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Sayin @bobdylan , sizi cok yanlis anlamis kendisi 🙂 I-94 formu sadece gocmen olmayan kisilerde olur. Siz gocmensiniz, gecici isci ya da turist degilsiniz. Green Card yerine vizenizi gosterince sizin gocmen oldugunuzu anlayamamis, buyuk ihtimalle isi bilmeyen ya da tecrubesiz birine denk geldiniz. Isterseniz bekleyebilirsiniz, ama eger basvuru yapmak isterseniz size benzer bir sey sorarsa "I am an immigrant, this is an immigrant visa and it is valid as my Green Card (I-551)" diyin.


  • @crazycells Siz de öyle dediğinize göre kesinlikle bilmeyene denk gelmişim! Gerçekten garipti. Dediğiniz şeyleri söyledim. Bakın orada 1 yıllık sürekli oturum hakkı verdiği de yazıyor dedim. Ne dediysem anlamadı. Bugün ya da yarın başka bir uscis ofisine gideceğiz bakalım. Teşekkürler..


  • Vizenin bitmesine yakın Amerikaya giriş yapmak ssn başvurusunda sorun yaratır mı? @bobdylan uscis ofisine gittiğinizde neler olduğunu buradan bize aktarın lütfen..

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gül-ağar aslinda yaratmaz 🙂 ama bu sorunun cevabi biraz sansiniza bagli. Social Security Office'te isinize bakan kisi bu konularda bilgili degilse, isiniz puruzsuz yurumeyebiliyor.


  • @crazycells :/peki ilk gidişimde (1 haftalık süreç içerisinde) şans bu ya halledemeden Türkiye'ye döner isem, bu durum Amerika'ya bir sonraki gidişimde bir problem yaratır mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gül-ağar problem olmaz. DS260 formunda SSN istediniz mi? Eger istediyseniz gidip bir daha basvurmaniza gerek yok.


  • @crazycells anlık endişem sonrası harika! 🙂
    Şöyle bir bilgi aldım, bu başlıkta da bulunsun: Kart henüz gelmese dahi uscis bürosuna gidip ssn numarasını öğrenebiliyormuşuz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gül-ağar aynen oyle, hemen ben de ekleyeyim... Eger adiniza bir basvuru yapilmissa sistemden numaranizi gorebiliyorlar ve size numarayi soyluyorlar.

    Zaten genelde kisilerin ofislere gidip SSN basvurusu yapmasinin nedeni zamaninda kendilerine bu kartin gonderilmemesi. Eger formlarda istenirse USCIS bilgileri SSA'ya aktaracagindan size bir numara verilecektir ve kart gonderilecektir, ama bazen gecikmeler yuzunden bu kart zamaninda ulasamayabiliyor. Boyle bir durumda Social Security Office'e gittiginizde, once sistemden kontrol edip adiniza bir basvuru var mi diye kontrol ederler, eger basvuru yapilmissa kart numaranizi ogrenebilirsiniz; eger hala yapilmamissa siz basvuru yapabilirsiniz. Kart size genelde 2 hafta icerisinde gonderilir.


Benzer Başlıklar

  • 8
  • 2
  • 53
  • 2
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

42
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum