Gelir vergisi / beyani
-
@hasbelkader, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@isik, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@teqnoloq o da gelir sayılır. Hatta self-employment sayılıcağı için vergisi de daha fazla olur. İşverenler IRS'e bildirim yaptığı için IRS o yılki kazancınızı önceden biliyor, bankaya girdiği için değil. Nakit verse de aynı sıkıntı olur. O işi veren IRS'e bildirirse ama siz beyan edip vergisini vermezseniz sonucu kötü olur. Gelirinizin tamamını beyan edin.
seytanin avukatligini yapayim :) peki teqnoloq cash para alarak is yaptigi musterisine fatura vermezse ne olur? bahsettiginiz durumda musteri istedigi kadar teqnoloq dan hizmet aldigini iddia etsin ama elinde belgesi olmadigi icin bir kaniti olmayacaktir. Dolayisiyla teqnoloq isterse IRS e itiraz edebilir. Dogru mu?
Yasadışı bir şeyi tavsiye etmeyeceğim tabi ki ama suçluluk kanıtlanana kadar suçsuzsunuzdur. Böyle bir durumda nasıl kanıtlarlar bilmiyorum (miktar çok ufak olduğu için uğraşmazlar büyük ihtimalle) ama $200 gelirin vergisi için böyle bir riske değer mi, asıl soru bu. Ben belgesi (1099 vs) olmadığı halde en ufak gelirimi de beyan ediyorum, böyle risklere değmez. Tabi düşebileceğim tüm masraflarımı da düşüyorum.
-
Merhaba,
Geçenlerde Doordash uygulamasında 24.06.2023 - 2.7.2023 tarihleri arasında bir kurye hizmeti başlattım. Serbest meslek sahibi bir birey olarak ödemem gereken ortalama vergi miktarını hesaplamak istiyorum.
Bu süre zarfında Doordash uygulaması aracılığıyla iki farklı gelir ödemesi aldım: Doordash'tan taban hisse ödemesi ve müşterilerden bahşiş. Toplamda, 8 günde hesabıma 1.700 $ yatırıldı. Günde yaklaşık 13 saat çalıştım ve toplam 200 siparişi tamamladım.
Doordash'in bu günlerdeki temel hisse ödemesi 700$'ı, uygulama aracılığıyla müşterilerden alınan bahşişlerin toplamı ise 1.000$'ı buldu.
Ortalama olarak, günde 200 mil yol kat ettim ve günlük 25-30 dolar benzin masrafı yaptım.
Kazançlarım üzerinden haftalık vergi tutarını hesaplamama yardım eder misiniz? Ayrıca bunu 4 ile çarparsak aylık ödemem gereken ortalama vergiyi de bulabiliriz. Teşekkür ederim!
-
Merhabalar, 1.5 sene once amerikaya tasindim greencard ile ve 2022 yilinda tax return yaptim. Turkiye'de bir miktar parami birakmistim tasinirken ne olur ne olmaz diye borsada duruyordu yaklasik 10bin dolar karsiligi ama herhangi bir duzenli gelirim yoktu bu sureder TR'de. Son donemde hem Garanti bankasindan Yabanci ulke vergi yukumlulukleri basligiyla birkac kez email aldim ve Turkiye'deyim su an gecenlerde TEB bankasindan kredi karti limit arttirimina basvurdum bana hesabimda kisit oldugunu ve subeye gelip Yabanci ulke yukumlulukleri beyanini onaylamam gerektigini soylediler. Ben bu parayi donuste dolar olarak ABD ye goturmeyi planliyorum. Simdi ben bu onayi yaptigimda gecmise donuk IRS ten bir vergi yaptirimi olur mu? bu para icin benim herhangi bir yere bildirim yapmam gerekiyor mu ayrica?
-
@ipeke bahsettiginiz beyani yaparsaniz banka hesabinizdaki para hareketlerini yapilan uluslararasi antlasma geregi ABD ye bildirmelerine onay vermis oluyorsunuz. Sahsen ben bunu yapmazdim. Bu bilgiler IRS e gidiyor mu onu bilmiyorum. Turkiye Cumhuriyeti Devletine ikamet adresi olarak Turkiye de bir adres verirseniz, bu duruma maruz kalmazsiniz. Hesabinizdaki para hareketlerinin ABD ile paylasimina izin verseniz dahi sadece belli bir limitin uzerindeki meblaglar dikkat ceker. 10 bin dolar o kadar yuksek bir meblag degil. Birsey olmaz. Sorarlarsa da "GC almadan once Turkiye de yaptigim yatirimdir" seklinde bir aciklama yapabilirsiniz.
-
Zaten TR de GC basvurusu sirasinda bankada min 30K para gostermeniz gerekiyor, o paraya sayabilirler sonucta.
-
Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?
-
@incomprisa Ödeyeceksiniz, hem Amerika'da hem Türkiye'de. Türkiye'de ödediğiniz vergiyi Amerikan vergisinden foreign tax credit olarak düşebilirsiniz ama vergi yazılımının pahalı versiyonları gerekebilir bunun için.
-
@incomprisa Irs yurt disi gelirlerinizi de beyan etmenizi istiyor. Bu geliri beyan edip ayni zamanda TRde vergisini odediginizi beyana ekleyip tax credit alabilirsiniz, evin tadilatlarini tax den dusebilirsiniz vs gibi yollar mevcut. Burada karar sizin, kira geliri ne kadar, bunu bildirmekle ugrasmali mi ugrasmamali mi, yasal olarak yukumluluk tabiki. Sene icerisinde ABD disindaki banka hesaplarinda 10000 dolar ustunu bildirmeniz gerek , bu da aklinizda olsun.
-
@incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?
Hayir. ABD ve TR arasinda cifte vergilendirmeyi onleyici anlasma var. TR'de vergisini odediginiz gelire ABD'de ikinci kez bir vergi odemezsiniz. Anlasmanin tam metni (IRS, ABD vergi toplama kurumunu web sitesinden): https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf
-
@sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da? -
@sadriabi bilgi için teşekkürler. bu döküman çok işe yarar. birinci agızdan sorulara cevap bulunabilir:folded_hands:
-
@incomprisa evet odersiniz.
-
@incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da?Uzmani degilim ama vergide ikametgah adresi esas anladigim kadariyla. Siz ABD’de ikamet ediyorsaniz her turlu geliriniz vergilendirmek zorundasiniz. Rusya’dan da gelse Mars’tan da gelse tum geliriniz vergilendirmek zorundasiniz.
Bu aralar eskisi kadar yogun olmasa da dunyanin her yerinden misterilere hizmet veriyorum. Avusturalya’dan Kanada’ya kadar. Sonucta bunlar gelir ve vergilendirilmesi gerekiyor.
-
ABD vatandasi ya da GC sahibi iseniz ABDye vergi mukellefisiniz. Cifte vatandas ya da GC sahibi olarak baska ulkenin vatandasi iseniz ve vatandasi oldugunuz ulke ABD ile cifte vergilendirme anlasmasi yapmis ise, belirli bir miktara kadar ABD sizden , ABD disi kazanclardan vergi istemez. ABD disinda oturuyor iseniz, yurtdisindan da geliriniz varsa 112000 dolar senelik kazanc vergiden muaf ama bu her sene degisiyor.ABD de yasiyor ve GC sahibisiniz, ikametgah ABD de, TR de geliriniz var : bu geliri tax return yaparken bildirebilirsiniz ya da bildirmezsiniz bu size kalmis bir konu ; yasal tarafi bildimeniz gerektigidir. Tekrar belirtiyorum, ABD disi hesaplarinizda 10bin dolar ustunu ABDte bildirmek gerek.
-
@ipeke, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Merhabalar, 1.5 sene once amerikaya tasindim greencard ile ve 2022 yilinda tax return yaptim. Turkiye'de bir miktar parami birakmistim tasinirken ne olur ne olmaz diye borsada duruyordu yaklasik 10bin dolar karsiligi ama herhangi bir duzenli gelirim yoktu bu sureder TR'de. Son donemde hem Garanti bankasindan Yabanci ulke vergi yukumlulukleri basligiyla birkac kez email aldim ve Turkiye'deyim su an gecenlerde TEB bankasindan kredi karti limit arttirimina basvurdum bana hesabimda kisit oldugunu ve subeye gelip Yabanci ulke yukumlulukleri beyanini onaylamam gerektigini soylediler. Ben bu parayi donuste dolar olarak ABD ye goturmeyi planliyorum. Simdi ben bu onayi yaptigimda gecmise donuk IRS ten bir vergi yaptirimi olur mu? bu para icin benim herhangi bir yere bildirim yapmam gerekiyor mu ayrica?
tesekkurler cevaplariniz icin. bu durumda bankalara onay vermem yasal olarak gerekiyor mu, vermememin bir yaptirimi var midir?
-
@knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.
-
@Haliax, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.
Evet yine onunla yapacağım. Ama bu yıl Türkiye'de emlak satışımız oldu. Onunla ilgili bir sıkıntı olursa başka bir uygulama bakarım. Bazı spesifik beyanlar CashApp'te yok.
-
Merhabalar, herkese iyi yıllar. Benim tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı ve umarım doğru konu başlığında yazıyorumdur. Ben şu an Türkiye'de ikamet ediyorum, fakat ABD bir single member LLC şirketim var. Eylül ayında kurdum, yavaş yavaş vergi dönemi yaklaştığı için, muhasebeci araştırırken TurboTax isimli bir siteyle karşılaştım, acaba bu siteyi daha önce kullanan var mı? Ya da vergi beyanı için önerebileceğiniz makul bir yöntem var mı? Anladığım kadarıyla bu siteden vergi beyanı vermekle dışarıdan bir muhasebeciyle anlaşıp çalışmak arasında ciddi bir fiyat farkı var, ilk beyanım olacağı için hata yapmak istemiyorum. Beni bu konuda bilgilendirecek tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum. Teşekkürler, tekrar iyi yıllar.
-
@Sercan-Özüsağlam Turbotax bildigim kadariyla us citizen ya da permanent resident (yani green card holder) statusu olanlar icin.
-
@Sercan-Özüsağlam Amerikada yabancı olarak single LLC vergi beyannamesi vermek TurboTax gibi app. ile olmuyor, çünki "Froeign Owner U.S. DE" olarak form 1120 doldurmanın yanında mutlaka form 5472 doldurmanız yani beyan etmeniz gerekiyor. Form 5472 yi de doldurmak bu vergi siteleri veya onların app. ile mümkün değil. Bunlarla başlangıçta LLC diye başlasanız da hiçbirinde form 5472 seçeneği yok, devam edip tamamlayamazsınız. Geriye 2 seçenek kalıyor ya kendiniz doldurmanız ya da bir vergi uzmanı, muhasebeci kurum ,kişi ile beyanname vermeniz.
Benim kendi tecrübemde ilk beyannamemi verirken ne kadar araştırsam da Form 5472 'nin nasıl doldurulması gerektiği ile ilgili açık bir kaynak bulamadım .Bazı video ya da makaleler var web de ama hiçbiri yeteri derecede açık değil, zaten bu muhasebeci kurum ve kişilerin geçim kaynağı , çok açık bir kaynak bulmak zor.
Pandemiden dolayı vergi beyanı son günü IRS tarafından uzatılmıştı ama ben o süreyi de 10-15 gün kadar geçirmiştim ,Kendim yapamayacığımı anlayınca bulabildiğim ve güvenilir olduğuna kanaat getirdiğim en ucuz muhasebeci ile anlaştım, kendisine gerekli olan ve benden istediği verileri verdim, formları doldurup bana gönderdi bende imzalayıp geri gönderdim (hepsi dijital ortamda) ve böylelikle ilk vergi beyanımı vermiş oldum. Daha sonraki 2 yılda ilk beyannameye bakarak Form 1120 ve Form 5472 yi kendim doldurup IRS'ye faksladım. En son gönderdiğim Formda da " final tax return " olduğunu belirterek şirketimi sonlandırmış oldum.Kendiniz form doldururken mutlaka IRS den güncel formları indirin, hemen her yıl bir takım değişiklikler olması muhtemel. Formların açıklamalarını da indirip okuyun, size yol haritasını veriyor, değişiklik varsa nasıl yapılacağını izah ediyor, bunları okuyup anlamak çok çok önemli,her şey çok açık şekilde izah ediliyor. Bu nedenle formları illa bir aracı ile doldurup IRS ye beyan etmeniz zorunlu değil, kendiniz de yapabilirsiniz ama çok akrışık işlemleriniz ve nakit akışlarınız varsa mutlaka bir uzman yardımı ile yapın. Benim LLC de faaliyet süresince her hangi bir alım-satım ,para transferi vs, vergiye tabi hareketim olmadığı için doldurmak basitti. Hacimli işlem olursa mutlaka vergi danışmanı, muhasebeci ile çalışmak gerekir.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
39
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum