@Enes-Aydın Bildigim kadariyla, C corporation icin IRS form 1120 kullanmaniz gerekiyor, hem gelir hemde masraflari bildirmek icin. Corporation vergilendirmeleri diger LLC lere gore biraz farkli. Avantajli taraflari olabilir. Ama ortaklar eger dividends aliyorlarsa, ayrica ondan da vergi odeyecekler. Biraz karisik. Eger hic bilginiz yoksa, bir muhasebeci bulmanizda fayda var.
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Gelir vergisi / beyani
-
Yani anladığım ben iş yaptırdım 10 dolarlık onu IRS bildirsem parayı alan kişi bildirmese vay haline onun. Vergiye aşırı önem veriyorlar usa da. Bizim burda da fatura kesmezsen ne kadar olur derdine düşünüyoruz
-
@isik, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@teqnoloq o da gelir sayılır. Hatta self-employment sayılıcağı için vergisi de daha fazla olur. İşverenler IRS'e bildirim yaptığı için IRS o yılki kazancınızı önceden biliyor, bankaya girdiği için değil. Nakit verse de aynı sıkıntı olur. O işi veren IRS'e bildirirse ama siz beyan edip vergisini vermezseniz sonucu kötü olur. Gelirinizin tamamını beyan edin.
seytanin avukatligini yapayim
peki teqnoloq cash para alarak is yaptigi musterisine fatura vermezse ne olur? bahsettiginiz durumda musteri istedigi kadar teqnoloq dan hizmet aldigini iddia etsin ama elinde belgesi olmadigi icin bir kaniti olmayacaktir. Dolayisiyla teqnoloq isterse IRS e itiraz edebilir. Dogru mu? -
@hasbelkader, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@isik, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@teqnoloq o da gelir sayılır. Hatta self-employment sayılıcağı için vergisi de daha fazla olur. İşverenler IRS'e bildirim yaptığı için IRS o yılki kazancınızı önceden biliyor, bankaya girdiği için değil. Nakit verse de aynı sıkıntı olur. O işi veren IRS'e bildirirse ama siz beyan edip vergisini vermezseniz sonucu kötü olur. Gelirinizin tamamını beyan edin.
seytanin avukatligini yapayim
peki teqnoloq cash para alarak is yaptigi musterisine fatura vermezse ne olur? bahsettiginiz durumda musteri istedigi kadar teqnoloq dan hizmet aldigini iddia etsin ama elinde belgesi olmadigi icin bir kaniti olmayacaktir. Dolayisiyla teqnoloq isterse IRS e itiraz edebilir. Dogru mu?Yasadışı bir şeyi tavsiye etmeyeceğim tabi ki ama suçluluk kanıtlanana kadar suçsuzsunuzdur. Böyle bir durumda nasıl kanıtlarlar bilmiyorum (miktar çok ufak olduğu için uğraşmazlar büyük ihtimalle) ama $200 gelirin vergisi için böyle bir riske değer mi, asıl soru bu. Ben belgesi (1099 vs) olmadığı halde en ufak gelirimi de beyan ediyorum, böyle risklere değmez. Tabi düşebileceğim tüm masraflarımı da düşüyorum.
-
Merhaba,
Geçenlerde Doordash uygulamasında 24.06.2023 - 2.7.2023 tarihleri arasında bir kurye hizmeti başlattım. Serbest meslek sahibi bir birey olarak ödemem gereken ortalama vergi miktarını hesaplamak istiyorum.
Bu süre zarfında Doordash uygulaması aracılığıyla iki farklı gelir ödemesi aldım: Doordash'tan taban hisse ödemesi ve müşterilerden bahşiş. Toplamda, 8 günde hesabıma 1.700 $ yatırıldı. Günde yaklaşık 13 saat çalıştım ve toplam 200 siparişi tamamladım.
Doordash'in bu günlerdeki temel hisse ödemesi 700$'ı, uygulama aracılığıyla müşterilerden alınan bahşişlerin toplamı ise 1.000$'ı buldu.
Ortalama olarak, günde 200 mil yol kat ettim ve günlük 25-30 dolar benzin masrafı yaptım.
Kazançlarım üzerinden haftalık vergi tutarını hesaplamama yardım eder misiniz? Ayrıca bunu 4 ile çarparsak aylık ödemem gereken ortalama vergiyi de bulabiliriz. Teşekkür ederim!
-
Merhabalar, 1.5 sene once amerikaya tasindim greencard ile ve 2022 yilinda tax return yaptim. Turkiye'de bir miktar parami birakmistim tasinirken ne olur ne olmaz diye borsada duruyordu yaklasik 10bin dolar karsiligi ama herhangi bir duzenli gelirim yoktu bu sureder TR'de. Son donemde hem Garanti bankasindan Yabanci ulke vergi yukumlulukleri basligiyla birkac kez email aldim ve Turkiye'deyim su an gecenlerde TEB bankasindan kredi karti limit arttirimina basvurdum bana hesabimda kisit oldugunu ve subeye gelip Yabanci ulke yukumlulukleri beyanini onaylamam gerektigini soylediler. Ben bu parayi donuste dolar olarak ABD ye goturmeyi planliyorum. Simdi ben bu onayi yaptigimda gecmise donuk IRS ten bir vergi yaptirimi olur mu? bu para icin benim herhangi bir yere bildirim yapmam gerekiyor mu ayrica?
-
@ipeke bahsettiginiz beyani yaparsaniz banka hesabinizdaki para hareketlerini yapilan uluslararasi antlasma geregi ABD ye bildirmelerine onay vermis oluyorsunuz. Sahsen ben bunu yapmazdim. Bu bilgiler IRS e gidiyor mu onu bilmiyorum. Turkiye Cumhuriyeti Devletine ikamet adresi olarak Turkiye de bir adres verirseniz, bu duruma maruz kalmazsiniz. Hesabinizdaki para hareketlerinin ABD ile paylasimina izin verseniz dahi sadece belli bir limitin uzerindeki meblaglar dikkat ceker. 10 bin dolar o kadar yuksek bir meblag degil. Birsey olmaz. Sorarlarsa da "GC almadan once Turkiye de yaptigim yatirimdir" seklinde bir aciklama yapabilirsiniz.
-
Zaten TR de GC basvurusu sirasinda bankada min 30K para gostermeniz gerekiyor, o paraya sayabilirler sonucta.
-
Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?
-
@incomprisa Ödeyeceksiniz, hem Amerika'da hem Türkiye'de. Türkiye'de ödediğiniz vergiyi Amerikan vergisinden foreign tax credit olarak düşebilirsiniz ama vergi yazılımının pahalı versiyonları gerekebilir bunun için.
-
@incomprisa Irs yurt disi gelirlerinizi de beyan etmenizi istiyor. Bu geliri beyan edip ayni zamanda TRde vergisini odediginizi beyana ekleyip tax credit alabilirsiniz, evin tadilatlarini tax den dusebilirsiniz vs gibi yollar mevcut. Burada karar sizin, kira geliri ne kadar, bunu bildirmekle ugrasmali mi ugrasmamali mi, yasal olarak yukumluluk tabiki. Sene icerisinde ABD disindaki banka hesaplarinda 10000 dolar ustunu bildirmeniz gerek , bu da aklinizda olsun.
-
@incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Merhaba! Mesela biz GK göçmen olarak Amerika’ya gittik,dairemizi kiraya verdik. O kira getirisinden Amerikada da vergi ödeyecek miyiz? Bilgi olan var mı?
Hayir. ABD ve TR arasinda cifte vergilendirmeyi onleyici anlasma var. TR'de vergisini odediginiz gelire ABD'de ikinci kez bir vergi odemezsiniz. Anlasmanin tam metni (IRS, ABD vergi toplama kurumunu web sitesinden): https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf
-
@sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da? -
@sadriabi bilgi için teşekkürler. bu döküman çok işe yarar. birinci agızdan sorulara cevap bulunabilir

-
@incomprisa evet odersiniz.
-
@incomprisa, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@sadriabi iyi haber! Çok teşekkür ederim!
Peki bir şey daha soracağım..eğer Rusya’dan bana bir miktar para geliyorsa her ay ( online ders veriyorum) ondan vergi öder miyim Amerika’da?Uzmani degilim ama vergide ikametgah adresi esas anladigim kadariyla. Siz ABD’de ikamet ediyorsaniz her turlu geliriniz vergilendirmek zorundasiniz. Rusya’dan da gelse Mars’tan da gelse tum geliriniz vergilendirmek zorundasiniz.
Bu aralar eskisi kadar yogun olmasa da dunyanin her yerinden misterilere hizmet veriyorum. Avusturalya’dan Kanada’ya kadar. Sonucta bunlar gelir ve vergilendirilmesi gerekiyor.
-
ABD vatandasi ya da GC sahibi iseniz ABDye vergi mukellefisiniz. Cifte vatandas ya da GC sahibi olarak baska ulkenin vatandasi iseniz ve vatandasi oldugunuz ulke ABD ile cifte vergilendirme anlasmasi yapmis ise, belirli bir miktara kadar ABD sizden , ABD disi kazanclardan vergi istemez. ABD disinda oturuyor iseniz, yurtdisindan da geliriniz varsa 112000 dolar senelik kazanc vergiden muaf ama bu her sene degisiyor.ABD de yasiyor ve GC sahibisiniz, ikametgah ABD de, TR de geliriniz var : bu geliri tax return yaparken bildirebilirsiniz ya da bildirmezsiniz bu size kalmis bir konu ; yasal tarafi bildimeniz gerektigidir. Tekrar belirtiyorum, ABD disi hesaplarinizda 10bin dolar ustunu ABDte bildirmek gerek.
-
@ipeke, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Merhabalar, 1.5 sene once amerikaya tasindim greencard ile ve 2022 yilinda tax return yaptim. Turkiye'de bir miktar parami birakmistim tasinirken ne olur ne olmaz diye borsada duruyordu yaklasik 10bin dolar karsiligi ama herhangi bir duzenli gelirim yoktu bu sureder TR'de. Son donemde hem Garanti bankasindan Yabanci ulke vergi yukumlulukleri basligiyla birkac kez email aldim ve Turkiye'deyim su an gecenlerde TEB bankasindan kredi karti limit arttirimina basvurdum bana hesabimda kisit oldugunu ve subeye gelip Yabanci ulke yukumlulukleri beyanini onaylamam gerektigini soylediler. Ben bu parayi donuste dolar olarak ABD ye goturmeyi planliyorum. Simdi ben bu onayi yaptigimda gecmise donuk IRS ten bir vergi yaptirimi olur mu? bu para icin benim herhangi bir yere bildirim yapmam gerekiyor mu ayrica?
tesekkurler cevaplariniz icin. bu durumda bankalara onay vermem yasal olarak gerekiyor mu, vermememin bir yaptirimi var midir?
-
@knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.
-
@Haliax, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@knnrn Bu yeni yilda da CashApp ile mi yapacaksiniz beyaninizi? Tesekkurler simdiden.
Evet yine onunla yapacağım. Ama bu yıl Türkiye'de emlak satışımız oldu. Onunla ilgili bir sıkıntı olursa başka bir uygulama bakarım. Bazı spesifik beyanlar CashApp'te yok.
-
Merhabalar, herkese iyi yıllar. Benim tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı ve umarım doğru konu başlığında yazıyorumdur. Ben şu an Türkiye'de ikamet ediyorum, fakat ABD bir single member LLC şirketim var. Eylül ayında kurdum, yavaş yavaş vergi dönemi yaklaştığı için, muhasebeci araştırırken TurboTax isimli bir siteyle karşılaştım, acaba bu siteyi daha önce kullanan var mı? Ya da vergi beyanı için önerebileceğiniz makul bir yöntem var mı? Anladığım kadarıyla bu siteden vergi beyanı vermekle dışarıdan bir muhasebeciyle anlaşıp çalışmak arasında ciddi bir fiyat farkı var, ilk beyanım olacağı için hata yapmak istemiyorum. Beni bu konuda bilgilendirecek tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum. Teşekkürler, tekrar iyi yıllar.
Benzer Başlıklar
153
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum