Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Kredi Skoru / Credit History

Bankacılık
1.3k 217 246.1k 216

• @emreonline Sayin @roccorocco da belirtmis. Hesabinizin oldugu bankadan arac kredi almayi deneyin. Onlar size arac bayiisinden daha kolay ve bazen de daha uygun faizli kredi verebilirler. Baska bankalari da deneyebilirsiniz. Ama cok fazla kredi check yaptirmamaya dikkat edin.

• @emreonline, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

Merhaba arkadaşlar bir problemim var, benim kredi skorum 690 civarı ama araç bayisine gidip sorgulayınca 640 falan gösteriyor araç kredisini onaylamıyorlar, kredi kartı çıkaralı 1 yıl oldu

Birden fazla skor hesaplama yontemi var, fark bundan kaynaklaniyor.

Maalesef Credit Karma, Credit Sesame ve bankalarin kullandigi uygulamalarin cogu size "Vantage" kredi skorunu gosteriyor. Fakat kredi veren kurumlar hala "FICO" kredi skorunuza bakarak karar veriyorlar (Bunun da kendi icinde ayri kollari var). Genelde Vantage skoru, FICO skordan yuksek cikiyor.

FICO skorunu ucretsiz ogrenebileceginiz bir yer "Experian" app'i olabilir... FICO'nun kendi app'i de var sanirim ama ucretli olabilir, bana Experian uygulamasi bu skorlari gosterdigi icin baskasini indirmedim... Bu uygulamayi indirip hesap olusturun ama abone olmayin, yani para odemeyin... Bana ucretsiz sekilde FICO skorlarini gosteriyor (Su an standart olan FICO 8 olsa da, FICO 2, FICO Auto Score gibi skorlari da siraliyor)

• Teşekkür ederim cevaplarınız için, peki sıfır araç kiralamak için de kredi kontrolü yapıyorlar mı ?

• ⭐⭐⭐

@emreonline Peşin alırsanız hayır, kredili almak isterseniz evet.

• ⭐⭐⭐

Herkese selam!

Bugün ABD’deki şirketlerin neredeyse %90’unun kredi ya da leasing gibi durumlarda kullandığı Fico’nun sitesine biraz bakındım. Sitede bir hesaplayıcı buldum; kabaca size bazı sorular yönelterek olası kredi puanınızı söylüyor. Bu aracı birkaç kez kullanarak manipüle ettiğimde, şöyle bir sonuç çıktı ortaya:

“Eğer aktif olarak kullandığınız 1 kredi kartı varsa, bu kartı minimum 6 ay ile maksimum 2 yıl arasında kullanıyorsanız, başka hiçbir krediniz yoksa, son bir yıl içerisinde yalnızca 1 kredi kartı başvurusu yaptıysanız, en yakın tarihli aldığınız kredi kartı 3 ile 6 ay önce alındıysa, güncel borcu olan kredi kartı sayınız 1 (0-4) ise, tüm borç tutarınız 500 doların altındaysa, geçmişte hiçbir şekilde borç ödeme konusunda gecikmeye düşmediyseniz, şu anki kartınızın da gecikmesi yoksa…”

kabulüyle ilerlediğimizde, toplam kart limitinin %0 - %9 arasında borcu olması halinde kredi puanınız 705 - 755 arası çıkarken; %10 - 19 arasındaysa borcunuz 695 - 745 arası, %20 - 29 arasındaysa borcunuz 685 - 735 çıkıyor kredi puanınız.

Meraklısı için hesaplama aracını aşağı bırakıyorum:

https://www.myfico.com/fico-credit-score-estimator/estimator

• ⭐⭐⭐⭐

@sono %0 borç ile yani kartı hiç kullanmadan da yüksek kredi notu çıkar o zaman? Çok saçma değil mi 🤔 Ben tam olarak hangi kısmını anlamıyorum acaba 😅

• @ezgilera, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@sono %0 borç ile yani kartı hiç kullanmadan da yüksek kredi notu çıkar o zaman? Çok saçma değil mi 🤔 Ben tam olarak hangi kısmını anlamıyorum acaba 😅

ilk sayfadaki puanlandirmayi bir daha inceleyin isterseniz:

https://yesilkartforum.com/forum/post/85

puani etkileyen 5 ayri etmen var, hepsinin etki yuzdesi farkli...

• @crazycells, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@ezgilera, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

İnceledim. Zaten o %10-30 arası kullanım en iyisi maddesinden sonra, dönem borcunu önceden ödeyerek sıfır çıkartmanın daha iyi etkiliyor olması bir türlü mantığıma yatmadı 🤷🏻‍♀️ Ama örneklerle kıyasladım, cidden öyleymiş. Durup durup şaşırıyorum bu duruma 😅

• ⭐⭐⭐⭐

@tmg, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

3 yildir kredi kartilarimin tutarlarini hesap kesim tarihi gelmeden once 0'liyordum. Kredi puanim 785'e kadar yukselmisti. Toplam kredi karti limitim 50k. Gecen hafta 2 kredi kartimin odemesini yapmayi unutmusum toplam tutar $670 civariydi. Hesap kesimine yansidigi icin bir anda 17 puan dustu kredi skorumdan. Sadece %1 kullandigim icin :)

Tabi ödeyince geri yükselmiştir?

• ⭐⭐⭐⭐

3 yildir kredi kartilarimin tutarlarini hesap kesim tarihi gelmeden once 0'liyordum. Kredi puanim 785'e kadar yukselmisti. Toplam kredi karti limitim 50k. Gecen hafta 2 kredi kartimin odemesini yapmayi unutmusum toplam tutar $670 civariydi. Hesap kesimine yansidigi icin bir anda 17 puan dustu kredi skorumdan. Sadece %1 kullandigim icin :)

Tabi ödeyince geri yükselmiştir?

Hesap kesim tarihi ile odeme tarihi farkli tarihler (Normalde odeme tarihi 21 Subat) ben odemeyi yaptim ama henuz 2 hafta oldugu icin herhangi bir degisiklik yok. Bir sonraki hesap kesimine 0 bakiye ile girecegim, nasil olacak toparlayacak mi gorecegiz.

Burada da paylaşın lütfen. Bunun cevabını merak ediyorum.
    Birkaç kişiden bu şekilde olduğunda "normalden de çok arttı" gibi şeyler duymuştum çünkü.

• Experian uygulaması üzerinden ücretsiz olarak otomatik fatura ödemelerimi gösterdim tek fatura için 5 puan verdi. En az 3 ay ödemiş olmalısınız. Experian boots menüsü altından yapılıyor. Banka üzerinden bilgileri cekiyor

• @ezgilera, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@crazycells, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

İnceledim. Zaten o %10-30 arası kullanım en iyisi maddesinden sonra, dönem borcunu önceden ödeyerek sıfır çıkartmanın daha iyi etkiliyor olması bir türlü mantığıma yatmadı 🤷🏻‍♀️ Ama örneklerle kıyasladım, cidden öyleymiş. Durup durup şaşırıyorum bu duruma 😅

Siz bence Vantage ile FICO skorlari karistirdiniz... Ikisi de kredi skoru hesapliyor... FICO 8, su an hala en cok kabul edilen ve kredi basvurularinda kullanilan hesaplama yontemi... FICO 9, basarili olamadi ama belki FICO 10 yeni standart olacak... Bunu zaman gosterecek; ama bankalarin size ucretsiz olarak gosterdigi skorun hesaplanma yontemi "Vantage 3.0", FICO degil...

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Odemeyi unutmaniz cok dert degil; bu durum her ay yeniden hesaplaniyor zaten...

• Merhaba, bugün online olarak Amazon Prime Rewards kredi kartına başvurdum fakat 1 senelik kredi geçmişim ve kredi skorumun 750+ olmasına rağmen reddedildim. Böyle bir şey başına gelen var mı? Red edilme sebebimi anlamaya çalışıyorum ama aklıma yanlış yaptığım hiçbir şey gelmiyor. Özellikle dikkat eden biriyim zaten. Şuana kadar hiç geç ödeme gibi bir durum falan da olmadı. Anlam veremedim, tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.

• ⭐⭐

@ozN Acaba mevcut kredi kartı sayınız/limitiniz veya kredi borcunuz onlara çok gelmiş olabilir mi?

• @ozN, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

Merhaba, bugün online olarak Amazon Prime Rewards kredi kartına başvurdum fakat 1 senelik kredi geçmişim ve kredi skorumun 750+ olmasına rağmen reddedildim. Böyle bir şey başına gelen var mı? Red edilme sebebimi anlamaya çalışıyorum ama aklıma yanlış yaptığım hiçbir şey gelmiyor. Özellikle dikkat eden biriyim zaten. Şuana kadar hiç geç ödeme gibi bir durum falan da olmadı. Anlam veremedim, tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.

Credit History, credit score ve kredebilite konsunda kavramlar birbirine girmis durumda. Kredi karti revolving credit denen bir turdur. Meblagi dusuk olup, basvuru sirasinda az bilgi istenir. Sizin durumunzda degerlendirme sirasinda 1 yilllik gecmisiniz yetersiz bulundugu icin muhtemlen karti alamadiniz. Soyle ifade edeyim 1 yillik kredi gecmisi 17 yasindaki bir Amerikalinin kredi gecmisine denk olarak dusunun. Puaniniz yuksek olmasi tek basina yeter degil maalesef. Kredi kurulusu size borc vermeye hala tereddutlu.

Arac kredisi gibi yuksek meblagli installment type krediler de ise daha fazla kontrol kriterini devreye sokar. Mesela kredi karti basvurusu icin beyan yerli iken burada gelir durumunuzu belgelemeniz gerekir. Onceki yillardan vergi beyanlari istenebilir( ie. mortgage). Degerlendirmeye mukabil uygun faiz ile (APR) kredi onaylanir yada reddedilir.

Her turlu dikkat etmeiz gereken seyler kredi heasplanirken goz onunde bulundurulan parametreler: Kredi skoru, Kredi skorunun uzunlugu, kredi odeme duzeni, kredi kullanim orani, gelir-borc orani

• ⭐⭐⭐

@ozN eger eposta olarak almadiysaniz, bir iki hafta sonra red nedenlerinizi yazdiklari bir mektup elinize gecebilir.

• @saulgoodman Sadece 1 tane kredi kartım var, bununla alakalı olduğunu sanmıyorum :/

Benzer Başlıklar

• "Credit Card" ve "Charge Card" Farkları (American Express)

Bankacılık
    6
    3 Oy
    6 İleti
    1k Bakış
    I
    @HAKAN-6 Kredi raporuna etkisi olmaz, ama Amex bunu iyi değerlendirmez. En az 13 ay beklemenizi tavsiye ederim. Adverse action / hesap kapama durumu olabilir.
  • Farklı Kişi Üzerine Olan Türk Kredi Kartının ABD'de Kullanımı

Bankacılık
    4
    0 Oy
    4 İleti
    518 Bakış
    knnrnK
    @padawan, içinde söyledi: Farklı Kişi Üzerine Olan Türk Kredi Kartının ABD'de Kullanımı Merhaba, Yakında ABD'ye ilk girişimi gerçekleştiriyor olacağım. İlk günlerde annemin adına olan Türk kredi kartını yanımda kullanmak için götürmeyi düşünüyorum. Sizce isim farklılığı sebebiyle kartın kullanımına izin verilmemesi gibi bir sorunla karşılaşılma ihtimali yüksek olur mu ya da deneyimleyen var mı? Normalde hiçbir yerde kimlik kontrolü yapılmıyor. Ama yine de kendi kredi kartınız olması daha doğru olur.
  • Kredi karti iptali

Bankacılık
    6
    0 Oy
    6 İleti
    534 Bakış
    F
    @kursat68 Degisken fakat cogunda senelik aidat yok. Olanlar ise $30’dan $100’e kadar oldugunu gordum.
  • Kredi Geçmişini Önemsemeyen Bir Kredi Kartı

Bankacılık kredi karti bankacilik cash back kredi skoru
    9
    4 Oy
    9 İleti
    1k Bakış
    knnrnK
    @sami-nur, içinde söyledi: Kredi Geçmişini Önemsemeyen Bir Kredi Kartı @FreeWoRLD amerikada abi peki nasil kredi goture biliriz kartla kredi gecmisi olmadan bana acil lazim .ama calisarak odiycem Kredi geçmişi olmadan kredi alamazsınız. Aynı soruyu tekrar tekrar sormak yanıtı değiştirmeyecek maalesef.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

36

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k