@debbieLA77, ABD'de federal devlet tum eyaletlerdeki gelirlerden (sahis yada sirket geliri fark etmez) vergi alir. Bazi eyaletler bu federal hukumete ek olarak eyaletinde gelir elde edenlerden vergi alir, bazi eyaletler ise almaz. Ozetle bazi eyaletler "Federal+Eyalet" bazi eyaletler ise sadece "Federal" gelir vergisi toplar.
-
@T-C-Kubilay-Dikici, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler
Rica ederim, farkındalık olduysa ne mutlu
-
@ayvalik10, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri
@AE123 yeni bir iş kolu Türkler terapi seansları versin. Uçan fiyatlara nasıl alışırsın diye.
Akil edip yapan parayi bulur 🙂
-
Üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye’de turizm sektöründe, konaklama ve otelcilik alanında; uluslararası zincir ve yerli marka otellerin satış ve pazarlama departmanlarında farklı kademelerde 19 yıl görev yaptım.
Amerika’ya göç ettikten sonra da konaklama ve otelcilik sektöründe, bir zincir markanın otelinde Satış & Pazarlama biriminde çalışmaya devam ediyorum. Göç sonrasında sektör değiştirmeyi tercih etmedim; otelciliği ve satışı sevdiğim için burada guclu olduğum alanda ilerlemek istedim.
Göç sürecimden önce uzaktan ABD’de iş arama sürecine başladım ve online mülakatlara katıldım. Amerika’ya yerleştikten sonra yaklaşık 8. ayımda ve aktif iş arayışımın 4. ayında, halen çalışmakta olduğum otelden iş teklif mektubu aldım. Bu pozisyona, aynı iş yerinde çalışan Türk bir arkadaşımın referansı ile başladım. İlk olarak Yiyecek & İçecek biriminde yönetici pozisyonunda göreve başladım; işe başladıktan sonra ikinci ayda açılan bir fırsat doğrultusunda aynı otelin Satış & Pazarlama birimine yönetici olarak promote aldim.
-
@thehawk01, içinde söyledi: Greencard ile 1 Yıl aradan sonra yeniden amerikaya dönmek
merhaba 2024 kazananıyım ve 2 ay amerikada new york da yaşadım. ailevi nedenlerle dönmek zorunda kaldım. Fakat greencardımı ve ssn numaram bu süreçte elime ulaştı. Bank of amerika da hesabım var ve captial one da kredi kartımda var . Ehliyet başvurusunda da bulunmuştum. Girişte sorun yaşar mıyım? Annemin ameliyatı için türkiyeye dönmüştüm. Şuan amerikaya geri dönmeye hazırım . ama 1 yıl ve uzun süre dışarda kalınca sorun olabileceğine dair şeyler okudum. Nasıl bir yol izlemeliyim
-
Karışık olması çok normal, iyi olacak 🍀🧿🙏🏻 Merak edin ancak endişe etmeyin. İngilizce konusunda kendinize ne kadar çok yatırım yaptıysanız şimdiye kadar ki hayatınızda, maddi olarak ne kadar çok güçlü gelirseniz, mesleğiniz ve tecrübeleriniz ABD’de ne kadar çok kabul ediliyorsa, forumdaki diğer tüm başlıkları & deneyimleri ne kadar çok okursanız o kadar az sancılı geçecek adaptasyon süreciniz.
-
Money Manager (Remove Ads) App - App Store
Money Manager (Remove Ads) App - App Store
Download Money Manager (Remove Ads) by Realbyte Inc. on the App Store. See screenshots, ratings and reviews, user tips, and more apps like Money Manager (Remove…
Ben memnunum başka bir uygulama denemedim bunun kullanımı kolay geldi. -
@ATS16, içinde söyledi: Amerika'ya büyük umutlarla gelip mutlu olamamak
@Fuat-1, içinde söyledi: Amerika'ya büyük umutlarla gelip mutlu olamamak
@Peyk74 yer hic farketmez, pahali yerede gitsen ucuz yerede gitsen kazancinda ona gore orantili oluyor, dogal bir denge var yani. Ben Izmirliyim, "bize her yer Izmir" olay bu...:)..
Tavsiye derseniz mutlaka buralarda bir tanidiginiz varsa ilk olarak onun yanina gidin yoksa ilk baslangic baya sancili gecebilir( ev tutma gibi...)
Saygilar.@Peyk74, Sn. @Fuat-1 doğru yönlendirmeler yapmış yakınen bir tanıdığınız var ise ilk aşamada yanına gitmeniz faydanıza olabilecektir ancak buna ilave olarak kazanacağınız para ile yaşam - barınma masraflarını da dikkate alarak belirleyeceğiniz eyalete göç etmeniz faydanıza olacaktır. Her eyaletin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut (iklim, iş imkanları, yaşam tarzı vb). Aşağıda ufak bir hesaplama yaptım, diğer kalemleri de siz araştırarak fikir edinebilirsiniz.
1/1/26 tarihi itibariyle California’da en düşük asgari ücret $16.90 saatlik. 12/30/25 itibariyle California’da ortalama akaryakıt fiyatı $4.273 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 3.95 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
1/1/26 tarihi itibariyle Illinois'de en düşük asgari ücret $15 saatlik. 12/30/25 itibariyle Illinois’de ortalama akaryakıt fiyatı $2.939 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 5.10 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
State Gas Price Averages
Minimum Wage Law
Minimum Wage
Size de teşekkür ederim ATS16 araştırma yapıyorum özellikle yapacağım iş ile ilgili hangi eyaletlerde daha kolay iş bulurum, yaşam maliyetleri vergiler toplu taşıma vs vs Yine de orada olan birinden de bilgi almak + olacağını düşünüyorum.
-
O zaman hazir hafif bir enfeksiyon gecirip evde dinlenme firsati bulmusken 2 yil nasil gecti, neler oldu anlatayim.
Oncelikle sunlari belirteyim, Turkce klavyeli bilgisayarim arizalandigi icin bu mesajda alfabemize ozgu karakterleri kullanamayacagim. Bir de bu tecrubeler benim tecrubelerimdir herkes icin gecerli olmayabilir; zira ABD'de bir tane dogru yoktur, dogru yere, kisiye, zamana gore degiskenlik gosterir.
Hala ayni evde ikamet ediyorum, daha once yazdigim uzere 2 odali bir townhouse kiralamistim, O gunden bugune %10 artisla devam ediyoruz. Gecen sene muadil evlerde kiralar 3.300$ seviyesine kadar yukselmisken %10 artisa hayir diyememistim, bu sene ise muadil kiralar 2.700$a dusmusken bu sefer de tasinma isleriyle ugrasmamak icin kontrati oldugu gibi uzattim. Ev sahibinin artis talebine dusus talebiyle karsilik verdim ve aynisindan devam edelim diyerek uzlastik. Boca Raton ve civarinda evler cok eski oldugu icin tum bakim masraflari ev sahibine ait, o sebeple bu civarda ev alirken 3-5 kez dusunmek lazim. O sebeple su aralar ev kiralamak daha ekonomik oldugu icin ev alma dusuncem yok.
2024'te calisma izni aldigim icin o yila ait vergi beyanimi bu sene Mart ayinda verdim ve ABD Vergi dairesine borclandim 🙂 Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor.
Cok merak edilen ve burada gig work denilen Uber, Lyft, Doordash gibi islere gelecek olursak; Florida'da ozellikle de bu son donemde bu sektor oldu diyebilirim. Su an benim Uber'de kabul oranim %8 ve iptal oranim %5. Yani her 10000 talepten 80 kisiyi kabul edip bunlarin da 4 tanesini arabaya almamisim. Bazen Miami veya Jupiter gibi uzak yerlere gidecegim zamanlarda uygulamayi acip yol ustu yolcu ariyorum, zaten gidecegim icin ne oderlerse odesinler bana kar kaliyor 🙂 Buna ek olarak ozel gunlerde (yil basi, cadilar bayrami vs) yine uygulamalari acip calisiyorum. Hem eglenceli oluyor hem de para kazanip bazi ekstra giderleri karsilayabiliyorum. Bunun haricinde bu islere guvenerek buraya gelmeyin. Para kazanabileceginiz yalnizca 3 ay var (kasim, aralik, ocak), bunlara ek olarak bahar tatilinde de 1-2 hafta cidden iyi bir donem oluyor. Geri kalan zamanda kazanacaginiz para mil basi 60 cent ve saatlik 18$ olarak kalacaktir. Ozellikle cumartesi geceleri yolcudan cok sofor oluyor, bu sofor bollugunda sirketler sizi istedikleri an gozden cikarabiliyorlar. Bir de XL, Premium SUV gibi diger sofor secenekleri var, ilgilenen olursa ozelden anlatabilirim. Yine de bu tarz isler dunuyorsaniz ya gidin 3-5k degerinde eski bir araba alin ya da 70-80k degerinde bir premium SUV, aksi takdirde para kazanamazsiniz.
Daha onceden belirttigim gibi benim amacim kendi harcadigim fazladan parayi size harcatmamak, o sebeple yaklasik 20k$ degerinde luzumsuz harcama yaptigimi tespit ettim. Artik daha tecrubeli ve bilincliyim, bu sebeple kimsenin luzumsuz para harcamasini istemiyorum. Daha onceki iletide belirttigim gibi, bir emlakci size Florida'da yasa degisti artik alici taraf da komisyon oduyor diyorsa sirtinizi donun. Dogru, Agustos 2024'te emlakcilarla ilgili yasa degisti, artik ev alan da satan da emlakcilara komisyon odemek durumunda kaliyor. Kira icin ise boyle bir sey yok. ABD'ye yeni yerlesen herkesin ilk adresi apartman kompleksleri oluyor ve onlar da kira komisyonu odemiyor (100-500$ arasi referans bonusu oduyorlar). Bu gibi yerlerden para alamadiklari icin bazi emlakcilar degisen yasayi bahane edip kendilerine bir kira tutari istiyorlar. En nihayetinde sizin icin gidip bir ev bakiyorlar, yetkililerle gorusup teklif aliyorlar, ancak bunu herkes yapabilir. Harcadiklari zaman icin mesai ucreti + masraflari isteseler anlarim da herkesin yapabilecegi bir is icin 2.500$ talep etmek mantikli degil.
Bu tarz yerlerin mulkiyeti tamamen bir sirketin elinde oldugu icin her seyde sirket gorevlileri ile muhatap oluyorsunuz. Haliyle, yuksek kira odenen yerlerde sorunlar cozulurken dusuk kira odenen yerlerde biraz sorunlar ve gecikmeler olabiliyor. Sirketler genellikle yeni goc etmis kisilere kapilarini acarken, mevcut kiralama orani, bos ev sayisi gibi faktorlere bagli olarak reddedenler de olabiliyor. Talep ettikleri depozito bedelleri 500-1000$ arasindayken ilk kira ve depozitoyu yatirdiktan 1-2 gun sonra eve gecebiliyorsunuz. Nedense kimileri gelir gelmez kendi evimize gecelim diye bir takintiya sahip olup sonra ilk gecelerini yerde yatarak geciriyorlar. Arkadaslar gelin, bir airbnb ya da otelde 1-2 hafta kalin, evinizi kiralayin, esyalarinizi alin ve yerlesin. ABD'de ev cok, eninde sonunda bir yer bulacaksiniz.
Duzgun gelir getiren ve kalici bir is bulmak son derece zor. Bunun icin once koklu bir sirkette en alt pozisyindan saatlik 15$ ucretle ise baslayip sonra sabirla 3-5 sene calismaniz gerekiyor. Yoksa sizi direkt yonetici yapmiyorlar, en altin tozunu ve pisligini yasatiyorlar. En cok aranan meslekler; klima, cati tamirleri, elektrik ustalari ve tesisatcilar. Eger bu konuda bir yatkinliginiz varsa franchise sirketlerden birine CV gonderirseniz, siz lisans alincaya kadar yardimci olurlar, zira son gocmenlik olaylarindan dolayi dogru duzgun isci bulamiyorlar. Odedikleri ucretler de saatlik 30-40$ arasinda degisiyor.
Bu sene benimle irtibata gecen arkadasimin arkadasi icin saatlik 35$ + masraflar olarak (toplam odedigi para 3.000$ civarinda) is danismanligi yaptim, E-2 icin sirketini hazir hale getirdim. Su ana kadar gayet basarili gidiyor, onumuzdeki sene gelip statu degisikligi yapacak. ABD'de yasamak isteyen ama kuracagi ise fazla para yatirmadan ayda 2000-3000$ gelir getiren bir is isteyen arkadaslar ozelden iletisime gecebilirler. Simdiden soyleyeyim, bu kisiye ozel ve yalnizca benim istedigime verecegim turden dost isi bir hizmettir, amacim size 10-15k danismanlik ucreti verdirtmemektir. Haliyle benim musaitlik durumuma baglidir. Yoksa tanidigim durust is danismanlarina yonlendirebilirim.
Gecinmek ve hayata tutunmak her yerde oldugu gibi burada da zor; ama tutunma iradesi oldugu surece her turlu idare ediliyor. Evet ilk sene ikinci seneye gore daha zor. Ben duzenimi ancak 3. yilimda tutturabildim. Artik duzenli isim, maasim, bos zamanim var. Buna ragmen tabii ki gevsemiyor, derhal E-2 uzatmasi icin gerekli telasi yasamaya basliyoruz. Onumuzdeki Subat sonuna kadar yine alttan alta bir telas saracak bizi.
Florida'ya yerlesmeyi dusunenler icin, ben daha once bazi major eyaletlere is sebebi ile gitmistim. Acikcasi iclerinde favorim havasi, dogasi ve gerceklesen sacma sapan olaylardan (aliskanlik olmus) dolayi Florida'dir. Florida ABD'nin Adana'sidir diyebilirim. Boca Raton ise iyice Turk mahallesine donustu, sabah oglumu okul servisine gotururken konusulan iki dil var, Rusca ve Turkce. Gunden gune sayi olarak buyuyoruz, artik yakinda maddi olarak da iyice buyuyecegiz, zira benimle beraber gelip cok iyi isletmeler kuran arkadaslarimiz var, zamanla vatandaslik alacagiz, cocuklarimiz polis, idareci vs olacak, dernekler kuracagiz ve adaylar gelip bizlerle gorusmek zoruna kalacak. Simdilik Florida'daki Turk varligi, orgutsuz durumda, o sebeple bir baski grubu olusturmaktan cok uzagiz, ancak yakinda Turkce ehliyet sinavi, Turkce dilekce verme gibi imtiyazlar talep edebiliriz.
Son olarak eklemek istedigim husus, 2 kez ICE kontrolune yakalanan birisi olarak diyebilirim ki su an gocmen olmamam avantajima, ice gorevlilerine vatandas da gocmen de degilim yalnizca yasal bir yabanciyim (legal alien) dedigimde benden evrak istiyorlar, ben de USCIS tarafindan bana gonderilen statu belgesinin fotograafini gosteriyorum, vizen var mi diye sorduklarinda var tabii ki zaten vizem olmasa bunu nasil alayim diyorum ve birakiyorlar. Sahsi kanaatim, diliyorlar ki beni istedikleri an kapi disari edebilirler, vatandaslik hakkim vs yok. Gocmen arkadaslari ise vatandas olabilecekleri icin vatandas olmadan once darliyor da darliyorlar. Florida'daki tum polis departmanlari ve serif ofisleri artik ICE operasyonlari katilmakta ve bir yabancinin suca karismasi durumunda aninda ICE gorevlilerine haber veriyorlar. Bu sebeple iltica basvurusu yapanlar, agir trafik ihlali yapan gocmen olmayan vize sahipleri biraz daha tedirgin durumda oluyorlar. Buna ragmen bizim gibi kurallara uyan ve vergisini odeyen kiymetli yabancilar icin ingilizce konusabileceginiz surece sikinti yok.
Kiymetli arkadaslar, cok sukur ki sag salim, tutuklanmadan 2 senemizi tamamladik. Bu surede cok iiymetli insanlarla tanistim, hata yaptim, duzeltildi vs. Su an cok daha eglenceli bir hayatim var. Turkiye'de arkada biraktiklarimla 0'dan baslayip kurdugum bu hayatta cok zorlansam da iyi ki yapmisim diyorum. Tekrar ediyorum, anamdan babamdan uzak, her seyin maddi karsiliginin oldugu bir ulkede bu kadar uzun sure direnebilecek cesaret ve gucunuz yoksa maceraya girmeyin. 2 sene icinde pes edip ulkemize geri donen 3 aile ile tanistim, hem is planlari, hem beklentileri hem de burada yasamak istedikleri hayat son derece hatali ve tutarsizdi. Iyi yapilmamis ve garip gurup insanlarin cektigi tamamen safsata olan youtube videolarindan etkilenerek hayaali bir yasamin pesinde kosmuslardi. Ne yazik ki emeksiz yemek olmuyor.
Buraya kadar yazdigim her icin, ABD'ye yerlesmeye karar verdikten sonra bana yazabilirsiniz. Musait oldugumda muhakkak donerim. Basinizi agrittiysam affola, esenlikler dilerim.
-
Memphis te yaşayan varmı. Nasil bir yer. İş ve yaşam olanaklari nasıl. Bu yakinlarda oraya geleceğim.
-
@WithNaz Merhaba, bu tur durumlarda chatgpt'ten yardim alabilirsiniz. Sizin mesajinizi Chatgpt'ye yazdigimda asagidaki gibi bir cevap verdi. Bir de gorusme esnasinda neler denilebilir onu sormustum. O cevabi da en altta ekledim. Siz biraz daha detay belirtip daha ozellestirilmis bir bilgi alabilirsiniz. Ornegin hangi eyalet/sehir bilgisi oldugu eklenirse belki o kisimla ilgili yasal bilgileri dahil edebilir.
Ornegin 3 yildir oturdugunuzu ve ilk 2 yil hic gurultu ile ilgili sikayet almadiginizi belirtmissiniz, bunu ustune basa basa soylemenizde fayda olabilir. Bir de eger baska bir daireye gecme durumu soz konusu olursa tasinma masraflari, depozito, ve yeni dairenin kira sartlari konusunu mutlaka konusun. Belki de siz 3 yildir oturdugunuz icin, diger komsunun tasinmasi daha dogru olur. Bunu da nasil konusulmasi gerektigini yine chatgpt ile sorulabilir.
Pek caninizi sikmayin. Evlerin bu sekilde ahsap olmasindan dolayi ses problemi cok yasandigini tahmin ediyorum. Leasing ofisi, bu tur bir durumla ilk defa karsilasmiyordur. Bu arada komsunuzun kira yenileme donemi geldi ise sirf pazarlik amaciyla ust katimizdakiler cok gurultulu vs diye sizlanip kira artisini engellemek icin bahane yaratmak istiyor bile olabilirler.
Merhaba, yaşadığınız durum gerçekten oldukça stresli ve zorlayıcı olabilir. Hem kendi huzurunuz hem de kiracılık ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına, haklarınızı savunmak önemli. Bu tarz sorunlarla karşılaşan birinin nasıl bir yol izleyebileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
Hakkınızı Savunmak İçin Belgeler:
İlk olarak, alt komşunuzun mangal yaptığına dair kaydınız oldukça önemli. Bu, sizin haklı olduğunuz bir durumu ispat etmek için kullanabileceğiniz güçlü bir delil olabilir.
Ayrıca, komşuların çocuklarının sabaha kadar ağlaması ve gürültülü aktiviteler hakkında da elinizde bir kayıt ya da tanık olabilir. Gerekirse, ses kaydı almak veya videolar çekmek de faydalı olabilir.
Kiracı Olarak Sizin Sorumluluğunuz:Kontratta yer alan kurallara dikkat edin. Eğer sessizliğe dair belirli kurallar varsa, bunları ihlal etmiyor olduğunuzu kanıtlamak, savunmanızı güçlendirecektir. Örneğin, çamaşır bulaşık makinesinin saatine özen göstermeniz, olabildiğince gürültüsüz olmaya çalışmanız, komşularınızın rahatını bozmadığınızı kanıtlar.
Leasing Ofisiyle Görüşme:Görüşmeye giderken, sakin ve olabildiğince yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. Hakkınızı savunmanız gerektiği kadar, komşularla olan ilişkinizi daha fazla gerilmemek adına da ortak bir çözüm bulmaya çalışın.
Leasing ofisine, rahatsızlıklarınızın karşılıklı olduğunu belirtebilir ve her iki tarafın da uyması gereken kuralların olduğu bir çözüm önerisi sunabilirsiniz.
Komşuluk ilişkilerini koruma adına, mümkünse komşularınızla bir araya gelerek konuşmak da çözüm olabilir. Hangi seslerin rahatsızlık yaratabileceğini karşılıklı olarak netleştirip, anlaşmaya varabilirsiniz.
Yasal Haklar:Eğer bu konuda herhangi bir haksız muamele veya ayrımcılığa uğradığınızı hissediyorsanız, bir avukattan profesyonel destek almanız faydalı olabilir. Bazı devletlerde kiracının korunması adına yasalar oldukça güçlüdür. Leasing ofisin size sözleşme feshi gibi bir tehditte bulunması da, sizin yasal haklarınızı göz ardı eden bir davranış olabilir. Bu durumda, yerel kiracı haklarıyla ilgili araştırma yapmak veya avukatla görüşmek önemli olabilir.
Sosyal Medya veya Forumlar:Amerika'da benzer durumlarla karşılaşan kişilerin yaşadığı deneyimlerini ve çözüm önerilerini içeren forumlar ve sosyal medya grupları da size fikir verebilir.
Unutmayın, bu süreçte soğukkanlı ve sakin kalmanız, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemeniz her iki tarafla da daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Umarım bu konuda bir çözüm bulabilir ve rahatsız edici durumdan kurtulabilirsiniz. Başarılar dilerim!leasing ofisiyle görüşmede söylemek isteyebileceğiniz maddeleri aşağıda, sanki konuşuyormuş gibi madde madde İngilizce olarak yazdım:
Introduction & Acknowledging the Situation
"Hello, I want to start by saying that we are very sorry for any inconvenience caused. We have always tried our best to be respectful and considerate to our neighbors and we never intended to disturb anyone."Clarifying Our Efforts to Be Quiet
"We have been doing our best to maintain quiet hours. For example, we do not use the dishwasher or washing machine after a certain hour and we are always cautious when walking around because of the noise from the hardwood floors."Mentioning the Noise from the Neighbor Below
"However, we would like to point out that we have also been affected by noise from the apartment below. For instance, their children cry loudly late into the night, which can be quite disturbing. We've never made a complaint about this, but it has been a continuous issue."Evidence of the Situation
"We also have evidence of some issues from the neighbor below, such as them using a grill on the balcony, which is against the building's rules. I recorded a video of the smoke coming into our apartment because it was disturbing, and we want to make sure we follow all the rules as well."Expressing Willingness to Find a Solution
"We understand the importance of being considerate in a shared living space, and we are open to finding a solution that works for everyone. We would like to make sure that the rules are applied fairly and that both sides can coexist peacefully."Seeking Assistance or a Fair Resolution
"We would appreciate your help in resolving this issue, and we hope that we can all follow the building’s guidelines to avoid any further disturbances. We are also open to moving to a different apartment if that would be a possible solution."Ending on a Positive Note
"Again, we sincerely apologize for any trouble we may have caused. Our goal is to maintain a peaceful environment for everyone and we hope to find a fair and balanced resolution." -
Başlık denk geldi, paylaşayım.
Bir gün garajda tam arabaya bineceğim kapıyı açtım. Garajımın önünde beyaz 2008-2009 Ford Fusion bir araba durdu, sürücü camını yavaş yavaş indirip çıkardı bir iphone 14/15 beni kayda almaya başladı. Ben de bu esnada bakıyorum tabi. Baktım fotoğraf değil, video kaydediliyor. Ne yapıyorsun anlamında elimi işaret ettim. Kaydı durdurup devam etti. 35-38 yaşlarında kilolu beyaz amerikalı bir kadın. Dedim herhalde bu keşif yaptı, soymaya gelecek. Atladım hemen arabaya peşinden tampon tampon takip ediyorum. Bir ara geçeyim diye yana çekip durdu, arkasına geçip bekledim. Bizim evlerin olduğu tarafta bir tur atıp diğer bloklara doğru geçti. Gate kodu girmek için yanaştı ama açamıyor. Sonra birisi uzaktan gate'i açtı ve araba içeri girdi.
Bu durumda ne yapmak gerekir, yasal haklarım vs ne diye biraz araştırdım. Sonunda bunu site yönetimine bildirmenin en makul yol olduğu kanaatine vardım.
Olayı, zamanı, plakayı ve profili anlatan bir eposta atıp geçtim. Eylemi kamusal alanda yaptığı için olay biraz ortada kalıyor, ben kendi garajımda olduğum için hak ihlali var.
Böyle tuhaf bir olaydı, Yer: Kuzey Dallas Zaman: Tem-Agu 2024. -
@zge Wrapping paper ile iyice sarin ve valizinizde getirin. Bir sorun cikmaz sanirim.
-
ABD'de 2024 yilinda ortalama household (3 kisilik aile) para birikimi $65k civarindayken (emeklilik hesaplari haric), ortalama household borc miktari ise $104k dir. Borclarin en buyuk kalemi mortgage (ev) borclaridir. Daha sonra ise ogrenci ve arac kredi borclari gelir. Yani cogu Amerikali "borc yigidin kamcisidir" felsefesi ile yasamaktadirlar. Veya yasamak zorunda birakilmaktalar!
-
Merhaba bu sorunuza cevap alabildinizmi benimde kizim abd vatandasi herhangi bir para yardımı alabiliyormuyuz turkiyeden
-
@jesus-0 Ingilizceniz varmis, onceliginiz kendinizi gelistirmek olmali. Tir soforlugu konusunda hicbir fikrim yok ama bence okula giderek ilerisi icin kendinize iyi bir yatirim yapabilirsiniz.
Bulundugunuz yerdeki bir community college'den baslayabilirsiniz. Ilginizi ceken bir alan secin ve donemde birkac ders almaya baslayin. Ayni zamanda da calisabilirsiniz.
Ornek olarak yaziyorum: Ben 50+ yasindayim, 4 yillik ve MBA mezunuyum, duzenli bir isim var, ve su anda hala community college'de ders aliyorum, haftada 1 aksam okula gidiyorum ve ayrica online dersler aliyorum. Ihtiyacim oldugu icin degil ama kendimi gelistirmek, insanlarla kaynasmak icin. Beyin gelisimi/korunmasi acisindan da yeni seyler ogrenmek her yasta faydali.
-
@knnrn bu nasil mumkun 6 bin tax odemek bizleri de aydinlatma imkaniniz var mi acaba ? 🙂
-
Dünyada kitap diye bir site var. Özellikle amerika'ya gönderim vurgulanmış. Fiyatlar uygun duruyor, Türkiye'deki fiyatların çılgınlığı ve buradaki ortalama kitap fiyatı düşünülünce.
-
@EzgiLera Kesinlikle sokakta hayvan olmamasi güzel. Mesela sokakta daki hayvan ile evde beslediğimiz hayvanın bile pskolojisi farklı.
Bugün sokakta ki hayvanlar malesef sürekli tetikte ler dışarıdan gelecek saldirilara karşı... Fakat evimizdeki hayvanlar sürekli sevgi ile beslediğimiz için kafalarini rahatlıkla yataga koyup uyuyabiliyorlar.
Her ne kadar kötü olaylarda olsa Türkiye de de aslında hayvanlri seven çok insan var. Benim gördüklerim zaten çogu sokaktan sahiplenmiş. Tabi cins denilen kedileri alanlarda bir o kadar çok. Ama sonuçta kedi kedidir tatlı şeyler.
Bizim gibi sokakta hayvan olan ülkelerde 1 yavruya yuva sahibi olmak bence yapılacak en güzel iyiliklerden.
Evin içinde gezmeleri bile insanı mutlu ediyor. Aslında kedi ler gerçekten mutluluk kaynaklari^ -
Bende tarihe not düşmüş olayım. 5 yıl sonra Abd vatandaşlığı için son hazırlıkları yapıyorum. Hem Abd de hem Tr de evimiz ve aracımız var. 5 kişilik aile olmuşuz, mutlu ve sağlıklı bir şekilde ülkemize tatile gelmişiz yıl 2029. Bu mesajı 5 yaşındaki oğlumla beraber okuyup gülümsüyoruz 😊 Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz 😊
ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
Bu ileti silindi! -
@kolezyum Yeni hayatınızda başarılar dilerim. Allah herkesi iyi insanlarla karşılaştırsın.
-
@kolezyum, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
Uçuş günü sabah erkenden uyandım 9 gibi istiklalden taksim meydanına geldim. Taksim metroya bindim şişli-mecidiyeköy durağından inip ist havaalanına giden belediye otobüs var metrodan çıkınca biraz yürümek gerekiyor. Kolay sanmayın bu yolculuk uzun sürüyor havaalanina saat 12 gibi vardım.
Yeni yaşamınız hayırlı olsun.
Taksim'den (Talimhane tarafında) doğrudan her iki havaalanına shuttle otobüs seferleri var. Belediye otobüsüne göre 15-20 lira fazla verirsiniz ama en azından eziyet çekmeden, rahatça ve zamanında giderdiniz. -
Hayallerine yelken açtığın ve çok farklı duygularla adım attığın bu yeni dünyada sana dokunabilmis olmak beni çok mutlu etti...
Son zamanlarda okuduğum en duyulu, en organik ve yazarının içinde fırtınaların koptuğunu hissebildigim yazılardan biri idi...
İlk zamanlar hayallere göre değilde hayata göre hareket etmek gerekse de, zamanla hayallerine ve sanatına ulasmaman icin hiç bir engel yok...
Bol şans...
-
@kolezyum Okuması keyifli bir göç hikayesiydi. Paylaştığınız için teşekkürler. Yeni yaşamınız şansa ihtiyaç kalmayacak şekilde başarılarla dolu geçsin.
-
@kolezyum Hocam genç olsam bu kadar şans biraz garip derdim ama artık git gidebildiğin yere kadar diyorum... Yolun açık olsun, her şey gönlünce olsun. Ayrıntılı yazın içinde teşekkürler...
-
@kolezyum gözleriniz aydın, abd'deki yeni hayatınızda mutluluk ve sağlık dilerim tekrardan.
umarım bundan sonraki süreçleriniz de böyle sorunsuz ve şanslı geçer. -
@kolezyum Çok içten ve güzel bir anlatım olmuş, mutluluklar dilerim. İş bulma süreci, adapte olma süreci gibi diğer konularda da ilgili başlıklarda deneyimlerinizi aktarmanızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
-
@kolezyum Tebrikler yeni hayatınızda başarılar dilerim.
-
@kolezyum Hayırlı olsun; ABD'deki yeni hayatınızda bol şans, mutluluk ve huzur dilerim.

-
@kolezyum Yeni hayatınızda mutluluklar ve bol şanslar dilerim. Herşey gönlünüzce olsun.

-
| sezon - 1 | bölüm - 2 |
Okuyacaklarınız dil bilmeyen ve 8k dolar ile houston TX'a giriş yapan bekar birinin tecrübesidir.
Bir bekar olarak ilk geldiğinizde ne yapabileceğinize yol gösterecek ufak tefek bilgi paylaşımı yapmayı kendimde bir borç bilirim. Çünkü yeşilkartforum'un ekmeğini çok yedik, şimdi masaya yemek koymanın sırası bize geldi. Bu sıranın herkese nasip olması dileğiyle..
Dv kazanları olarak bir çok abd'ye ilk giriş tecrübe ve deyimleri Dv20 öncesi gidenlerden öğrendik bilgi aldık. Hepsine ayrı ayrı teşekkürler.. Uzun zamandır bu tecrübeler sosyal medyada azalmış durumda. Mevcut bilgi vermek isteyen insanlar az çok buraya yerleşmiş ve ortamı benimsemiş oluyorlar. Doğal olarak ülkeye girmeden önce kısmen eski bilgilerle buraya adım atıyoruz..
Önemli tarihi bir olay ile herşey de olduğu gibi Dv tarihinde de birtakım değişiklikler oldu. Covid öncesi dv ve covid sonrası dv olarak ikiye ayırmak gereken bir nokta var. Ben covid tarihinin sonrasında ülkeye girişin ekonomik olarak bütçenizi daha doğru sıralamalarla nasıl harcama yapmanızı yazacağım. Bu dediklerimi 10k altı buraya geleceklere göre yorumluyorum. Açıkçası parası olana heryer aynıdır. Fakirler toplansın dediklerim tam olarak size. 10k olan ve 10k bile olmayıp en azından gelirken borç harç ederim umuduyla o günü bekleyenler için...
Örneğin 1000$'lık araçlar tarihte kalmış 4k yada 5k temiz araç bulmak zorlaşmış. Hevesiniz kırılmasın, sadece ekonomik olarak eskiye nazaran bir nebzelik bir takım farklılaşma durumu var. Yine ucuza bulunur tabi ama aracın işe yarar bir araç olması lazım. Burada araç alımı gösteriş için değil zaruri bir ihtiyaç olarak düşünün. Herneyse ben sadece gelirken sırasıyla ne yapmanız gerektiğini anlatayım. Bu anlatacaklarımı kendim uyguladım ve doğru gördüğüm için anlatmıyorum. Hata yaptım ve doğruları sıraya dizecek tecrübe kazandım.
Uçağa binmeden önce.
Kadın, erkek, çift, bekar farketmez. şarz aleti için abd pirizlerine göre bir adaptör ayarlayın. Şaçınızda başınızda kullandığınız elektronik aletler, şarzlı traş makinesi telefon falan getirdiğinizde en azında kullanılabilir olsun. Ayrıca terlik, tırnak makası, şampuan, havlu işte kendi tipinize göre bakım ve onarım aksesuarları ayarlayın. Bunlar ufak şeyler demeyin, burada ucuz bulunabilir ama toplasan yine 100$'ı rahat geçer. Cep telefonun tr'de kullandığın hattı yurtdışında kullanıma aç ve bir haftalık İnternet paketi alın.Eğer konakma işini buraya gelmeden ayarlayacaksaniz airbnb'den oradayken halledin. Buraya geldiğinizde kredi kartı falan olmayabilir. Yada olsa dahi kullanımı yurtdışına kapalı olur mağdur olmayın. Ev kiralama niyetiniz varsa bir haftalık airbnb ayarlayın çünkü ev sahipleri hemen dönüş yapmıyor.
Uçağa bindin.. indin inşallah..
Pasaport kontrole geldiğinde wifi aç ücretsiz bağlan. Yurtdışına açtığın hat hemen aktif olmayabilir. Bir süre sonra açılır. Uber aç gideceğin yere nakit ile gidebilirsin. Yada kartın aktifse karttan çağır zaten ekranda aracın sana yaklaştığını ve plakasını görürsün. Uber mapi çok iyi araçların nerede olduğunu görüyorsun haritadan sana gelirken zamanı bile yazar.
Geceyi geçirdin.. Günaydın..
Ben gibi hemen gidip bi araç alıp çocuk gibi içinde hoplayıp zıplamayın. Sakin ol, uberi çağır önce mobil hat ve sonra banka hesabı açmaya git. Sonra ev kiralamaya git. Sonra araba al. Çünkü ilk araç alırsan. Ssn falan fistan olmadığı için ev sahibi yada apartman yönetimi ssn olmadığı için ya maaş belgesi yada banka hesap dökümü ister. Eğer parayı direk harcar eritirsen ev kiralamada zorluk yaşarsın. Ev sahibine elinden geldiğince zengin görün, görün ki sana ısınsın. Yoksa ben gibi airbnb'yi sürekli kısa süreli yerlerde dolanıp durursun. Böyle yaşamak zor değil ama herkesin normal bildiği bir düzeni sağlamanız için bu yöntemi uygulamanız yararınıza olur.
Bu arada abd'de 10'ncu günümdeyim. Yaşadıklarımı tecrübe ettikçe yazmaya devam ederim..
Herkese abd'de görüşmek dileğiyle.. -
@kolezyum deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim, arada sırada günlük gibi durumunuzu, gelişmeleri güncellerseniz çok seviniriz. Amerika'da bol başarılar ve mutluluklar
-
@kolezyum
Çok güzel bir anlatım yapmışsın.
Umarım özlediğin yaşam tarzını ve standardına kolaylıkla ulaşırsın.
Şansın hep yanında olsun. -
@kolezyum hocam Houston'da başarılar size bende bekar biriyim hiç arabam olmadı kullanmadım bile 33 yaşındayım green kart başvurum 5 inci kez başvurucam eger green kart kazanırsam benim korkum bu araba olayı işte .araba kullanmayı bilmiyorum nasıl yapıcam hiç fikrim yok.yurtdışına 6 yıl önce Rusya'da 7 ay kaldım türklerden yemedigim darbe kalmadı bir nevi tecrübe ettim yurtdışını ama ingilizce bilmedigim için yine ele muhtaç kalıyorsun.İngilizce ögrenmek için İrlanda,İngiltere gitmeyi kafayı koymuştum sonra patt diye pandemi çıktı yine hüsran.
-
@kolezyum deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler.
sonraki deneyimlerinizi okumayı sabırsızlıkla bekliyorum.. -
@kolezyum Hocam deneyim paylaşımı için Teşekkürler, ilgi ile takip ediyorum aktarmaya devam ederseniz çok faydalanırız, her şey gönlünüzce olsun...
-
@kolezyum Teşekkür ederim yazı için. Yolunuz açık olsun, inşallah hayalinizdeki hayata kavuşursunuz.
-
| sezon - 1 | bölüm - 3 |
29 eylülde houston'a geldim. Ertesi gün araç almıştım. Chevrolet TrailBlazer 6 aylık sigortası, birtakım işlemler falan dahil 4700$'a aldım. Airbnb'den 30 günlük bir oda tuttum vergi dahil 750$. En büyük harcamalar bunlar. İlk bölümde size araç kullanmayı bilmediğimi söylemiştim. Houston'da 3'cü günümde airbnb'den tuttuğum evin önünde sürekli park halindeki duran aracımı 20 metre ileri ve tekrar geri gelerek arabaya alışmaya çalışıyorum. Arada arka sokaklarda dönüp tekrar evin önüne çekiyorum. Araç hareket edince 10km hızda sokaktaki tüm araçları ezip geçecek hızla gittiğimi hissediyorum. 20km hızda uçuyor hissine kapılıyorum. Yanlış anlamayın araba benzinli gaza basmaya gelmiyor hemen kaçıyor. Neyse ufak ufak sokakta araca hakim olmayı başardım artık 30km hız beni kesmiyor onu farkettim. 5'ci günümde artık sokakta sürekli dönüp duruyorum. O an beni gereksiz bir cesaret tuttu banka hesabı açmaya bu araç ile gideyim dedim. Sağolsun daha öncesinde Kadir Zora @semavi abiden bank of america bankasının konumu ve orada bana yardımcı olabilecek bir çalışanın ismini (Özlem Hanım) vermişti. Haritadan baktım yarım saat uzaklıkta. Cesaretimi topladım ana yola doğru yavaşça hareket ettim. Burada trafik ışıkları bildiğimiz ve alışkın olduğumuz şekilde değil. Tarifi biraz zor ama bizim bildiğimiz ışıklar yolun bitiminde oluyor ama burada ışıklar karşıda oluyor. Görmeniz lazım, ve nedense burada kullanılan yöntem çok daha mantıklı. Neyse anayola girdim. İlerledikçe hata yapmamak için aynaların hepsini kafamı sallamadan sadece gözlerimle sürekli yokluyorum. Yanımdan sürekli geçen araçlar hafiften beni korkutmuyor değildi. Acemiyim ama göz el ve ayak koordinasyonumu iyi geliştirmişim, yol şeridini iyi takip ediyorum. 35km tabelası sürekli her yere koymuşlar. Otobana yakın geldiğimde sinyali verdim, artık giricez R yok. Bi girdim hemen sol şeride geçtim içimden hep arkadan gelen araçlar birazdan beni ezecek hissi veriyor, istemsizce gaza basıyorum. 40, 50, 60, 70km hız yol geniş aktıkça basıyorum. Bir yandan tedirginlik bir yandan yersiz ve hiç gereği olmayan lüzumsuz bir özgüvenle asfalta akıyorum. Kimseye böyle bir çılgınlık önermem. Hayatta kalmamın tek nedeni şanslı olmamla alakalı. Neyse otobanda daha rahat olduğumu farkettim. Bankaya vardım. İlk girişte güvenliğe sadece. İngilizce bilmiyorum dedim "i need account new" dedim içeriye doğru bana orda bekle gibi işaret etti. Gittim oturdum bir kadın geldi. Hangi dil diye bir şeyler dedi anladım orda "Turkish" dedim. Ok dedi gitti. Vezneden bir müşteri hizmetleri görevlisi beni çağırdı gittim. İngilizce bir takım sözler sarfetti ben sadece pasaportu uzattım "just new account" dedim. Ok dedi PC'den birtakım bilgilerimi girmeye başladı. Bir kaç dakika sonra bir kadın yaklaştı hosgeldiniz dedi. Özlem hanım, merhabalaştık falan. Bir sorun olursa çeviri falan için yardıma gelmiş. Kadir abi buraya yönlendirdi dedim hemen ayarlarız dedi. Sağolsun gerekli tüm işlemleri beni hiç karıştırmadan tel adres falan adama söyledi. Hesabı hemen açtı hesaba 2500$ attım. Özlem hanim hesabi açtık 2 gün sonra tekrar gel kredi kartı içinde bir başvuru yapalım dedi. Tamam dedim çıktım. O gün eve döndüm akşam facebook'tan turks in houston gurubunda bir iş ilanına denk geldim. Tişört baskı için bay eleman aranıyor. İlan veren kişiye dil bilmediğimi ve ssn hala alamadığımı söyledim. Şartlar uygunsa ben gelebilirim diye yazdım. Sağolsun dil şart değil dedi. Yarın gel konuşalım dedi. Ertesi gün gittim görüştük bana ne iş yapılacağı konusunda bilgiler verdi. Kısacası tişörtü basmadan önce baskı tutsun diye sıvı bir astar atılıyor ondan sonra boya yapışıyor. Astar atıp pres makinasina atıp atılan astarı kurutuyorum ondan sonra baskıya hazır oluyor. Bir kaç kişi ile görüşmemiz daha var dedi olumlu olumsuz sana dönerim dedi oradan ayrıldım.
Cuma sabahı kredi kartı için bankaya gittim. Aynı adam beni görünce hemen ingilizce selamlaştık havaryu nevaryu falan filan o sırada Özlem hanım geldi biraz muhabbet ettikten sonra adam bir takım şeyler söyledi. Özlem hanım bana dönüp tebrikler kredi kartın onaylanmış dedi. 1000$ limitli ve 90 gün içinde kullanırsan bu limiti 200$ bonusta veriyor. İçimden alt tarafı bin dolar ya buda para mı diye düşünüyorum. Ama sonrasında öğrendim kredi kartı burda baya değerliymiş düzenli kullanılırsa kullandıkça limit artıyormuş ve ileride sıfır araç alma olasılığı bile varmış. Özlem hanımın ilgisi falan yardımları için teşekkürler edip oradan ayrıldım. Arabaya doğru giderken tişört basan yerden aradılar bana saatlik 12$'a gel çalış dediler. Kabul ettim. Telefonu kapattıktan sonra içimden 'geleli daha 1 hafta olmuş hemenden çalışmak mı olur?' diye biraz kendimi şımarttım. Dil bilmeyen, iz bilmeyen için böylesi gelişmeler doğal olarak mutluluk seviyesini şahlandırır. Herhangi biri benim gibi şanslı değilse burada psikolojik olarak zorlanır. Dil bilmemek ciddi zorluklar yaşatır. Dil bilmeyen bekar değilde aile ise burası daha çok zorluk yaşatabilir..
İşe başladık çalışıyoruz falan.. aynı houston facebook gurubundan bir bildirim kilisede gönüllü olarak çalışan biri İngilizce eğitimi başladı kursa katılmak için kilise adresini yazmış. İşten çıkıp kiliseye doğru gittim içeride bir kaç insan var biri sırayla bir şeyler sorup test yapıyorlar. Duruma göre sınıflara ayiracaklar. Seviye belirleme testi yapıyorlar yani. Yaşlı bir adam ıngilizce sorular soruyor falan ona verilen cevaba göre elinde not kağıdına işliyor. Ben ve birlikte binaya giriş yaptığımız iki kadın bize bir form verdi. Bilgilerimizi girmek için. Gelen iki kadın türkçe fisildasmaya başlayınca. Hafif etrafı gözlemledim odada olan 8,9 kişiyiz.. Bir abi türkçe bir şeyler mırıldandı şöyle bir genel olarak herkesi göz ucuyla süzdüm.. testi yapan kiliseci amca dışarı çıktı elinde bir kaç kağıt ile. O çıkar çıkmaz ben ortama dönüp 'pardon' dedim. Bütün gözler bana döndü "hepimiz facebook'tan geliyoruz galiba" dedim herkes bir döküldü hiç yabancı yok. Ortamı bu girişimimle ısıttım amcalar, teyzeler, gençler merhabalar falanlar havalarda uçuştu. Kiliseci amca ve yanında 30 yaşlara yakın genç bir amerikalı kız içeri girdi. Kiliseci amca en son ben ve yanımda Emine teyze bize test yapması için kıza görev verdi. Emine ablaya bir şeyler soruyor Emine abla istisnasız her soruya "zero" deyip geçiyor. Emine abla tek kelimelik ingilizcesi ile bana güven verdi belliki sınıf arkadaşı olacaktık. Sıra bana geldi. Bir takım sorular gelince bende Emine ablaya yakın ingilizce bilgimle bir takım kelimeler kullanıp araya sıkça "sorry" kelimesini kullanarak testi tamamladım. Beni direk level 1 ders odasına götürdü. Girdim, hoca yaşlı 80lere yakın bir teyze ingilizce bir şeyler anlatıyor. Oturdum adımı sordu "Ercan" dedim C mi yoksa J mi diye bir süre dertleştik sonunda C olduğunu ona kanıtlamak için çareyi tahtaya ismimi yazarak çözdüm. İçeride sadece yaş ortalaması 30-50 arası kadınlar vardı. Bi tanıştık hepside ispanyolca konuşuyor. Meksika, el salvador, şili, Guatemala, Venezuela vs.. neyse ortama ısındım. Hepside cana yakın insanlar.. hoca amerikalı belliki kiliseye gönüllü ders vermeye gelmiş. Dil bilmediğimizi ve onu anlamamız için beden dilini kullanarak bir şeyler anlatmaya başladı. Tabi ben hiç bir şey anlamıyorum. Kadın yaşlı olduğu için ağzından çıkan kelimelere yetişmeye çalışan el kol hareketleri senkronu tutamıyor. Anlicaniz dizide oluşan ses kayması hatası hissini veriyor. 2 gün sonra yine aynı ders için geldim kiliseye. İçeri girdim benim sınıftan ilk gelen iki kişi Venezuela'lı Veronika ve kütüğünü hatırlayamadığım Adriana. Bunlar dersliği süslüyorlar. Heapy birtday falanlar yazıyor. Veronika güçte olsa bana bizim hocanın bugün doğum günü olduğunu anlattı. Sırayla bütün kadınlar içeri girdi ve her gelenin elinde kola kolileri yemek tencereleri falan pasta.. kendi içimde bunlar nereden biliyor diye düşünüyorum. Hoca geldi. ingilizce dersin canı cehenneme.. 83'üncü yaşını kutladık falan. Bunlar başladı yemek yapıp getirmişler. Ne verseler geri çevirmiyorum. İlk defa orda domuz eti yedim.. sadece domuz değil damak tadı olarak yaptıkları herşey bana garip geldi. Farklı tatlar sonuçta.. hoca domuz eti diye uyarmaya çalıştı beni. O sırada yediğimi anlatmaya çalıştım. First time dedim. Şaşırdı falan başını yukarı kaldırıp "gad" deyip mutlu oldu biraz. Neyse bol bol konuşmalı ve hiç birbirimizi anlamadığımız eğlenceli bir akşam geçirdik..
12'inci günümün akşamı Kadir abi mesaj attı SSN postan gelmiş diye. Bu ssn insanın göğsünü kabartıyor.. resmi haklar elde etmenin temeli bu bu ssn numarasına bağlı.. Kadir abiye çalıtığım için hafta sonu gelir alırım dedim. Sağolsun Kadir abi bu süreçte emeği çok geçti...
15'inci gün yarın ssn almaya gidiyorum.. Anlatılmaya değer gelişmeler oldukça yazmaya devam ederim..
Umarım sizler için çok daha güzel başlangıçlar olur.. Herkese selamlar
Önceki bölüme dön yada 4. bölüme geç> -
Hadi gözün aydın kardeşim. Yazdığın satırları okurken, sanki orada bunları ben yaşıyormuşum gibi hissettim. Yolun ve bahtın açık olsun.
Benzer Başlıklar
134
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum