Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Şirket kurulumu konusunda da başvuru yaptıktan sonra 3 hafta içerisin EIN geldi. Bunun sonrasında TEB bankasından direkt şirket hesabına para transferi yapmak istedik. 50bin USD üzerinde olduğu için limit vs. kurallarına takıldığından şube ile yapmamızı söylediler. Şubeye ulaşmak zor oldu gerçekten oradaki arkadaş telefon numaralarını vermese işi çözemezdik. Banka seçerken buna kesinlikle dikkat edin. Burada eminimki daha iyi deneyimler vardır. Araya kurban bayramı girdi vs. derken 2 haftada ancak para gönderebildik. Meğer 30bin usd olarak iki üç parçada gönderilebilirmiş. Bu şekilde yapmak daha iyi olabilir.

Amerika'da Bank of America personal hesabımız odluğundan orada açmayı tercih ettik. App'e girdiğinizde ikisini de aynı anda görebiliyorsunuz.

• Personal hesap açma konusunda da ev kira sözleşmesi, pasaport ve Türk ehliyeti Bank of America için yeterli. Şubat sonunda ben banka hesabı açtım. Konuştuğumda biraz transaction göster kredi kartına başvurursun dediler.
    Haziran başında bu şirket hesabını açmaya gittiğimde bana kredi kartı verebilirler mi diye sordum. Secure card olmayan versiyon ama 100 usd para yatırmak kaydıyla 500 USD 'lik bir kredi kartı verdiler : )
    Bunu harca öde harca öde limiti sonra arttırmak için konuşuruz dediler.

• ⭐⭐

@hatip SSN var ise online basvuruyla aninda EIN alirsiniz.

• ⭐⭐

@hatip, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

Selam herkese,

Bunca zaman bu forumu okudum faydalandım. Herkesin emeğine sağlık.

Şubat 2024 sonunda Fort Myers'e eşim 2,5 yaşında oğlum ile geldk.. Üni'den arkadaşım var burada o burada olduğu için geldik. İstanbul'da oturuyorduk. Ben bir yazılım firmasında ürün yöneticisi olarak çalişiyordum, eşimde büyük eticaret firmalarının birinde süreç yöneticisiydi. 2,5 yaşında bir oğlumuz var o da kreşe gidiyordu.
    Biraz zor oldu, kafamdaki birikimi de yapamadan Amerika'ya gitmeye karar verdik. Klasik aslında ülkedeki sosyal/ekonomik konulardan erkene almak istedik. Zira İstanbul'da da pek evimiz olmayacak gibiydi. Bu arada Allaha şükür iyi maaşlar alıyorduk. Biz herşeyimizi sattık birikimler ve $80K'ya yakın bir para Türkiye'de bırakarak Amerika'ya geldik.
    Paraları yazacağım ki bu benim en merak ettiğim ve bununla geçim nasıl oluyor diye düşünüyordum. Bu 80K 'nin üzerine ben bir 13K 'lık kredi de çektim. Çekerken mobilden yaptım Amerika'dan yaptım.

E2 konusunda @denizci10 kurdugu bir whatspp kanalı var oradan epey birşey öğrendim ama gerçekten öğrensenizde yapmak mücadelesini vermek zor.
    Gelmeden forumdan @goodluck 'a yazmıştım. Herkesin dediği gibi gerçekten zaman hızlı gidiyor çünkü amaç yaşama mücadelesi. @goodluck sağolsun gelmeden Telegram'dan konustuk ve sonra gelince de ben haber verdim geldiğimi.

@goodluck beni burada cafesi olduğunu söyleyen Hakan abi ile tanıştırdı. Onlar ne yapıyorlar ediyorlar detaylı anlattı. Ben Fort Myers'de çok Türk göremeyiz yardım alma şansımız az olur diyordum ama sanırım az ama çok sağlam insanlar burada : ) Ev bulmak için de Hakan abinin bir tanıdığının emlakçısı vardı onlarda ev aramaya yardım ettiler.
    Bu sürede 2hafta airbnb ve 2 hafta araba kiralama yaklaşık 3200 usd harcama yaptım. Benim airbnb ve kiralamalar son anda olduğu için çok oldu. Bu arada danışmanlık konusunda gelmeden condo - apartment 'da oturum derseniz size evi gösterir video ile hemen oturmaya başlarsanız belki danışmanlık alınabilir. Hotel'e - Airbnb'ye geldim, kendim arayacağım dediğinizde tabi nasip kısmet ama süre benimki gibi uzayabilir ki bizimki uzamamış hali bile. Arabayı hotwire.com 'dan kiraladım. tax, insurance falan derken 2 hafta araba bana pahalıya geldi 1300 usd para ödedim. Bir de Fort Myers'de Şubat sonu Mart başı sezon diye geçiyor.

Evi benim üniversiteden arkadaşımın yardımıyla bulduk. Kira 2000 USD Fort Myers'de çarşı diyebileceğiniz yerlere yakın (downtown'a değil de burada meşhur US 41 var oraya) Deposit + ilk kira + son kira verdik. Ben sevindim tabi. Forumda 6 kira - 12 kira isteyenler gördüm ki burada da isteyenler var. Ev Zillow'dan nasıl tutulyor geçreten bilmiyorum hala.

Araba kiralama belasından kurtulmak için küçük galeri ve marka galerilerine gittim. Burada tercih abi 5000 usd 'ye araba var mı var ama süpriz. Benim eşimde çok iyi araba kullanmayı bilmiyor biraz güvenlikli geri görüş kamerası vs. olsun derken ikinci el arabaların fiyatları da $17K işte 2021 Toyota Corolla. İkinci el araçlara SSN yok ise financing yaparız ama faiz 26% olur diyen oldu. En son Toyota'dan sıfır arabaya max 16% 'ye almaya karar verdik. 9K peşinat verdik sıfır Corolla aldık. Yanlış bir karardı bence. Önce geçrekten kötü araba alıp sonra sıfır araba SSN gelince almak lazım. Amaç gideri her zaman azda tutmak olmalı. Sıfır arabanın insurance'ı da yüksek oldu burada herkes 100 usd insurance verirken ben 390 USD insurance ödüyorum şu anda sebebi Amerika ehliyetide olmaması.

3500 ilk iki hafta + 6 bin kira deposit + 9 bin arabaya = 18500 gitti bile.. İşte ilk hass.. dediim nokta burası oldu.

Arabanın taksidi aylık 550 + insurance 390 + kira 2000 = 2940 usd

Gelelim su elektrik telefon internet aboneliklerine.

Su: 65-70 usd
    Elektrik: Nasıl oluyor bilmiyorum her ay artıyor. Son ay 147 USD elektrik faturası geldi. Youtube videolarında insanlar 60-70 ödüyorlar bizim evden biri kaçak kullanıyor herhalde.
    İnternet: xfinity 40 usd
    Telefonlar: Verizon 2 hat kampanyası 80 usd.
    Amazon Prime: 14
    Netflix hala Allahtan Türkiye'den kullanıyoruz: 8 USd
    Pest company: Evde hamam böceği çıktı her ay 50 usd veriyorum.
    Spotify-Apple-Microsoft-Dropbox: ayda 15 usd vardır bunlarda

Bunlarda 430 usd yazalım ama eminimki fazladır.

Benzin için belki ben kriter olamam ben çok araba kullanmıyorum 1,5 haftada 1 depo gidiyor. 33 usd diyebiliriz.

Başka bir konu çocuk: Geldikten 2 ay sonra bir hasta oldu sonra 4 kez üst üste kusunca hastaneye gidelim dedik. Çok şükür çok sıkıntılı bir durum değildi kusma engeleyici ilaç işe yaradı ve sonra hemen taburcu ettiler. Acilde para ödemeden çıktık eve fatura gönderekler diye düşündüm göndermediler. Sonra mychart diye bir uygulama var bir baktık ki "aaa 680 usd" sonra bir de bizi kandırdılar follow up' gidin ücretsiz sandım ve para ödemedim. Anında para öderseniz daha ucuz oluyormuş follow up'da klinikte işte sizi kontrol ediyorlar çocuğu yani durumu nasol oldu diye. 200 USD 'lik tedavi ücreti bana 350 USD dediler.
    Kreş'e yazdırmak istedik. Physical exam lazım dediker aşıları vs. tam mı gibi. ona da ayrıca gittik ve 200 USD ödedik.

Kreşler 1000 - 1300 usd arasında. Altına zor yer bulursunuz. kimi öğlene kadar kimi akşama kadar.

Ev eşyası falan derken paranın inanılmaz hızlı erdiğini ve burada hemen SSN alıp gig worker olarak çalişmak gerektiğini anladım.

Bir gün @goodluck aradı işte biz daha yeni evi tutmuştuk (bunları çok daha detaylı anlatırım sadece 1 yatak vardı perde bile yoktu yattığımızda) "bizde diğer arkadaşlarda var buluştuk sizde gelin" dedi. İyi ki de demiş çook sağolsun. Çok güzel insanlarla tanıştık. Burada herkesin canı bir kere sevdiklerinden yana yanmış ama hala yardım etmekten fikir paylaşmaktan vazgeçmemeleri takdir edilesi.

Melek hanım, Burak bey onlarda ne zaman arasam hep fikirlerini paylaştılar, yardımcı oldular.

Ben şimdi araba kiralama TURO ile Tır işi arasında sıkıştım ve sadece 2 ayım var turist vizesi bitişine. Şimdi yine @goodluck 'a birşeyler danışıyorum. :)) O da sağolsun hep yardımcı oluyor.

TURO işi için carlando.com sitesinin sahibi ile konustuk beni bir aile dostuna yönlendirdi ve yardımcı oldu o da sağolsun. Bu kadar yardıma eğer ki ben de birilerine yardımcı olabilirsem çoook mutu olacağım. Forumdan kimse sizi çevirmiyor. Bende nacizane elimden bir şey gelirse bildiğimi paylaşmaya hazırım.

Iyi ki Fort Myers’i secmissiniz. Sizin gibi kaliteli insanlara sehrimizin ihtiyaci var 🙂 Tabi bizim de. Guzel sozlerin icin tesekkur ederim.

• 16 temmuzda bostondan abdye turist vizesi ile giriş yaptık,pasaport ve vize kontrolünde başka uçuştan yolcularda vardı.sıra bize geldiğinde klasik nereye gidiyorsunuz ne kadar kalacaksınız fln sorduktan sonra başka bir memur çağırdı adam,sonra o memur bizi ve 1 iranlı yaşlı çifti aldı ,bizi sanırım office polisine getirdi 30 dk soru sordu ne kadar nakit var(20.000 fazlaydı birşey demediler) nerede kalacaksınız dönüş bileti otel rezervasyonlarını teslim ettik form doldurup gönderdi sonunda.baya gerildim o süreçte yani arada 100 kişiden 2-3 kişi seçildi oda bize mi denk geldi diyeceğim ama sebebi belli malumunuzca

• @EasternStar merhaba hocam esnek dönüş biletinizi ne yaptınız, thy ofisi varsa oraya gideceğim, sacede esnek olsun diye fazladan kişi başı 7.000 TL fazla öde iptal karşılığı toplam 2.500 tl ödüyorlar kesintisiz iade bu mu dalga geçiyorlar herhal

• ⭐⭐

@hasan-van Hem ABD'de hem de Türkiye'de davalığız hocam, utanmadan benim şartları kabul ederek 3.000$ değerindeki bileti 336 TL karşılığı iptal ettiğimi öne sürüyorlar. Eğer iptal etmeseydim de no-show durumundan ötürü iade edilmez diyeceklerdi. Muhatap oldukça üzerime irin sıçrıyor gibi hissediyorum. Sözün özü ben pişmanım, zaten isminde Türk olmasa yüzüne bile bakmazdım.

• @hasan-van selamlar, önceki yazışmalarınızı okumadım, sizin yaşadığınız problem aşağıda vereceğim örnek gibiyse alamayacaksınız çünkü aynısı ben yaşadım. Belki biliyorsunuzdur ama ben yine de buraya yazayım.
    Sizin konunuz ile alakası yok ise belki bir gün başkasını işine yarar. Diyelim ki: gidiş-dönüş bilet aldınız. Yani Amerika-İstanbul / İstanbul-Amerika

1. Uçuş: Amerika - İstanbul olsun. ve siz gideceğiniz tarihi bildiğiniz için örneğin: 15.08.2024 tarihi olsun. Bu bileti gideceğiz tarih kesin diye "Esnek" olmayan bilet aldınız. (Yani iade'siz)
    2. Uçuş: İstanbul - Amerika olsun. Dediniz ki ben 2 ay istanbul'da kalırım ama bir şey olur işlerim ters gider vs vs ben şimdiden dönüş biletini 15.10.2024 tarihine alayım dediniz ve "Full İptalli" bir bilet aldınız. Daha sonra arada 1,5 ay geçti ve uçuş tarihinizi değiştirmek istediniz. Ne yazik ki FULL iade alamıyorsunuz.

Neden biliyor musunuz? Çünkü siz biletleme sırasında 2 bileti de aynı anda aldınız ve sadece dönüş biletini "Full Esnek" seçtiniz. THY bilet kuralları neticesinde hangi bilet ucuz ise o bilet üzerinden iade işlemlerini yapıyor. (Yani o biletin kuralları geçerli) Dolayısıyla biletleme sırasında ya ikisini de "Full Esnek" alacaktınız yada biletleri ayrı ayrı kestirecektiniz. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
    Benim de başıma geldi ve çok telefon görüşmesi yaptım ve bu bilet kurallarında yazıyormuş. Dolayısıyla kısmi iade aldım.

Bir kere sütten ağzım yandığı için olası bir iptal etme durumum olabilir diye bir sonraki seyahatimin bileti sadece Amerika - İstanbul gidiş ve tek bilet Eylül 2024 tarihine aldım. Full iade'li aldım ve sorun yaşamayacağım. Bu arada gerçekten iade yada değiştirme durumum olacak gibi görünüyor çünkü Amerika'da işlerimi yetiştiremem durumum olabilir. O dönem yaşayacağım tecrübemi ama %100 bir problem yaşamayacağımı düşünüyorum. Syg...

• ⭐⭐

@Redbeard Sorun; biletin üzerine görme engelli birinin koklayarak okuyabileceği şekilde "Tam İade" yazıp sonra kurallarda yazıyordu tam iade alamazsanız kuralları okusaydınız diyerek kendini temizlemeye çalışmak. Bu en basit tabir ile müşteriyi iade konusunda yanılgıya düşürmek, kuralları gizlemek olarak tanımlanabilir. Diğer havayollarında aynı şekilde bilet almaya çalıştığınız anda size uyarı veriyor, ya gidiş geliş tam iadeli alın aksi takdirde sorun yaşarsınız diyor; ama thy biletinizin tamamını iade etme vaadiyle fazladan aldığı paranın hakkını vermiyor. Sorun tamamını iade etmemelerinde değil, sorun bunu yapacaklarını önceden söylemeden bilet bedeli kadar fazla para talep etmelerinde.

Neyse işte siz ve biz gibi mağdurlar diğer arkadaşları uyarıyoruz da bazı sorunların üstesinden gelebiliyoruz.

• @EasternStar Ok Ok öncesini bilmediğim için. O zaman Hasan Bey %100 haklı ve THY'in mağdur etmemesi gerekiyor. Gerçi umurlarında oluyor mu tartışılır. O dönem de ben çok uğraşmıştım. Bu arada Hasan Bey'e önerim. En azından sosyal medya üzerinden yazarsa THY gibi büyük firmalar daha çabuk bir reaksiyon veriyor diye düşünüyorum. (Muhtemelen Hasan Bey onu düşünmüştür.) Syg.

• @Redbeard Biz zamanında hem sosyal medyadan yazdık, hem çağrı merkezinden sürekli aradık hem de Cimer’den yazdık. Asla umursamıyorlar ve papağan gibi aynı şeyi yani sizin de bahsettiğiniz kurallarından bahsediyorlar. Diyoruz ki OK anladık kural böyledir, o zaman neden uyarı koymuyorsunuz ya da neden iade hakkı varmış gibi yanlış bilgi vererek ekstradan para alıyorsunuz? Bu fazladan alınan para haksız zenginleşme değil mi? O zaman aradaki farkı bize iade edin. Ama hayır, asla bir yanıt alamıyorsunuz.

• @lavita Ben de size %100 katılıyorum. Bilet alımı sırasında "Tam Esnek" bilet için mutlaka sistematik bir uyarı yapması lazım. Bu basit sistem geliştirmeleri. Bak diğer bilet "tam esnek" değil, bu biletin özelliklerini tam kullanamayacaksınız Vb.? Emin misiniz? vb. demesi lazım.. Ne diyeyim THY gibi bir firmaya yakışmıyor.. Üzüldüm açıkçası 😞 😞

• @Redbeard İnsan ona üzülüyor zaten. Sen git dünya devi ol, sonra küçük çakallıklarla uğraş, yakışmıyor bence de.

• @lavita dünya devi olmuş firmanın son 3 yılda vergi ödemediği ortaya çıktı 🙂 yani bu yapılanlar oldukça normal geliyor. Liyakatsızlık her yeri sarmış durumda maalesef.

• THY malesef direk ucuslarda diger firmalari bastirip tum direk ucuslari kendi tekeline baglamis. Cok eskiden Delta - American Airlines vs direk Istanabul - NY - DC vs. ucuslari oluyordu belki THY hizmet kalitesinde degildi ama en azindan alternatifti sagolsun THY bu ucuslari da bir sekilde baltaladigi icin dedigim gibi tekel olarak direk sadece kendisi Amerikaya ucuyor. Ucaklarda eskiden Turk yolcu agirlikli ucardi ama gerek ekonomik durum gerek THY'nin yeni acilan havalani sonrasi aktarma agini genisletmesiyle belediye otobusu kivaminda her tipte insanla malesef yan yana seyahat etme durumunuz olabiliyor.

• ⭐⭐⭐⭐

@AE123

İstanbul dışında yaşayan birisi olarak yazdığınız bu sebep yüzünden, İstanbul havalimanının gereksiz büyüklüğü, uçuşlar arası transferlerde terminaller arası yolcu dostu olmayan mesafe, TK rötar performansı, iniş & kalkışlarda gereksiz taksi süreleri, TK’nın fiyatları ile kıyasladığınızda %30-%40 daha uygun fiyat sunması nedeniyle Lufthansa ve Swissair’i tercih ediyorum Frankfurt veya Zürih bağlantı olarak. Transit vizeye gerek olmaması ve diğer yolcuların profilinin daha iyi olması da cabası…

• ⭐⭐

@Redbeard Vermiyorlar, umurlarında değil, adamlar ABD'deki BBB'ye bile papağan gibi aynı yanıtı verip duruyorlar. Fazla para ödediğiniz için (ben 1.000$ fazladan esnek için ödedim) sizi suçlu duruma düşürüyorlar.

• ⭐⭐

@EasternStar, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

@Redbeard Vermiyorlar, umurlarında değil, adamlar ABD'deki BBB'ye bile papağan gibi aynı yanıtı verip duruyorlar. Fazla para ödediğiniz için (ben 1.000$ fazladan esnek için ödedim) sizi suçlu duruma düşürüyorlar.

Ben Thy’den amex kartimla tam esnek bilet aldim. Gidis $1000 idi. Donus $1800. Donusu tam esnek aldigim icin $800 pahali idi. Dediginiz gibi körün gorebilecegi sekilde tam iade yaziyordu. Tam esnek olan icin online basvuruda bulundum. Saniyesinde $1000 iade ettiler. O ara cok yogundum. $1800 iade almam gerektiginin farkina varamadim. Hatta Thy den bir Turk firmasindan boyle ahlakli bir davranis gordugume sasirmistim. Her ne olduysa iade aldiktan 7 ay sonra benim daha fazla iade almam lazim diye aklima dustu 😁. Thy ile iletisime gecmeye calistim tabiki cevap vermediler. Normalde Amex cok kolay dispute yapiyor. Eksik iadenin hemen farkina varsaydim direk tamamini iade alabilirdim. Ancak geciktigim icin Amex iade etmedi. Bende Thy ile daha fazla ugrasmadim. Boylelikle Thy hakkindaki ahlaksiz olmasi fikrimde de yanilmamis oldum 😀

• @goodluck Bu durumu düzeltirler mi bilmiyorum. Düzeltecekleri zamana kadar eğer gidiş-dönüş tarihim %100 değişmeyecek ise (Ölüm-Kalım- yada Mücbir sebepler hariç.) tek biletleme yaparım. Ama diyelim ki gidiş tarihim net ama dönüş tarihimde az bir ihtimal değişme ihtimali var ise mecbur ayrı ayrı biletleme yapacağım. THY'yi mevcut uygulama politikasını şiddetle kınıyorum...

• ⭐⭐

@Redbeard, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

@goodluck Bu durumu düzeltirler mi bilmiyorum. Düzeltecekleri zamana kadar eğer gidiş-dönüş tarihim %100 değişmeyecek ise (Ölüm-Kalım- yada Mücbir sebepler hariç.) tek biletleme yaparım. Ama diyelim ki gidiş tarihim net ama dönüş tarihimde az bir ihtimal değişme ihtimali var ise mecbur ayrı ayrı biletleme yapacağım. THY'yi mevcut uygulama politikası için şiddetle kınıyorum...

Aslinda ben de tek tek almamistim. Gidis donus biletleyip sadece donusu flexible almistim. Tabi Thy’nin bu kadar cakal olabilecegini tahmin etmedim. Bence en guzeli ikisini de en ucuzundan alip bilet kullanilmayacaksa ceza ile degistirmek olur. En az zarar vereni o sekilde oluyor. Tabi bu benim tecrubem.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

124

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |