Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba, yurt dışında yaşayıp, yurt dışı borçlanması ile Türkiye’den emekli olmayı düşünen forum üyelerini ilgilendiren bir konu hakkında yeni bilgim oldu. Yeni geçen bir torba yasa ile şartlarda değişiklik yapılmış. Daha fazla ödeme yapıp daha az emekli maaşı bağlanacak açıkçası. Malesef yeni yasa 1 Ağustos itibari ile yürürlüğe girecekmiş fazla vakit kalmadı. 1 Ağustos öncesi yapılan tüm başvurular eski yasadan yararlanabilecekmiş. Hatta başvuru dilekçesini posta ile yolladığınız gün dikkate alınacakmış. İnternette konu ile ilgili birçok yazı bulabilirsiniz. Bende bulduklarımı sizinle paylaşacağım.


  • ⭐⭐⭐

    @Famel
    Haklisiniz, boyle bir yasa geldi / geliyor. Saglik olsun...

    ABD ve Turkiye'deki emeklilik konusunu yas acisindan karsilastirdigimda hemen hemen ayni konumdalar. Iki durumda da 60+ yas olmasi sart. Yani birinin digerine gore bir avantaji yok.

    Fakat maas konularini dusundugumde ve ozellikle bu yasadan sonra tekrar dusundugumde, Turkiye'den emekli olmayi komple plandan bile cikarabilirim veya ABD'den emekli olmaya oncelik gosteririm sanirim.

    Ornek olarak bugunku calisma sartlarimda devam ederek 62 yasinda emekli olmayi tercih edersem (ve tabi yasarsam 🙂 ) hesaba gore (bugunku degerler ile) $1500 civari aylik odeme alacagim gorunuyor. 67 yasinda ise $2400 oluyor. ABD'de yasamak icin dusuk rakamlar fakat Turkiye'de yasamak icin gayet yeterli. Elbette varolan kur oranlari ile. 10 sene sonra ne olacagini kimse bilemez.

    (Su sayfadan ABD emeklilik hesaplarini yapabilirsiniz SSA Hesaplama Araci)

    Geriye kalan tek konu saglik konusu. O tarafi henuz arastiramadim ve netlestiremedim.


  • @FreeWoRLD Kesinlikle sizin durumunuzda daha mantıklı görünüyor. Açıkçası bizim içinde en önemli olan kısmı sağlıktı. Şu anki yasa ile eşimin başvurusunu yaptık çünkü o zaten emekliliği haketmişti. Biz başvuruyu bekletiyorduk sebebi ise yurt dışında çalışmaya devam ettiğiniz sürece emekli maaşı bağlanmıyordu ve sağlık gibi haklardan yararlanamıyorduk. Bu durumda toplu para yatırmak mantıklı değildi ama şartlar değişeceği için başvurmak zorunda kaldık. Ama ilerde bir değişiklik olmazsa benim Türkiye’den emekli olmam mantıksız görünüyor. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ama az zamanı kalanlar için mantıklı. Sizede sağlıklı günler diliyorum. Umarım sigortaya hiç ihtiyaç duymazsınız 🙂


  • 50 yaşında 5675 günde emekli oluyorum, yani şubat 2023'te. emekli olmanın beni ilgilendiren tek kısmı emekli maaşı. 2020'de ABD'ye yerleşeceğim green card talihlisi olarak. yerleştiğimde ikametimi de almayı planlıyorum ve emekliliğim geldiğinde de ödeme yapıp emekli olmayı planlıyordum. bu yeni harika (!) düzenlemye göre herşey değişti mi yani? kafam karıştı.

  • ⭐⭐⭐

    @ebrupilten emekliliği tamamlamanız için az kalmış gibi görünüyor. Yeni düzenleme geçmeden dışarıdan tamamlama ile işinizi sağlama alabilirsiniz.


  • @ebrupilten Merhaba eğer siz pirim günlerinizi zaten doldurduysanız sizin için bir değişiklik yok. Bu yeni yasa eksik pirim günleri olan yurt dışı borçlanması ile emekli olacakları ilgilendiriyor.


  • @FreeWoRLD Sağlık konusunda da TR gözardı edilemeyecek kadar iyi. ( Ama şimdilik... 10 yıl sonra ne olur bilinmez. Zira SGK'nın durumu giderek kötüleşiyor.) Ödeyeceğiniz primi dolara çevirdiğinizde hiç bir şey değil. Benim aldığım maaşın yarısı kadar da ilaç masrafım var. O nedenle her iki taraftan da emekli olmakta yarar var.

  • ⭐⭐⭐

    @Taurus Elbette haklısınız, sağlık konusu önemli. Biraz daha yeni sistemi araştırınca aslında halen bir zorluğu olmadığını görebiliyoruz.

    Şöyle bir tablo buldum;

    BE4213C1-4C46-4AE3-85CE-79B1A29B4F5B.png

    kaynak


  • İki taraftan da emekli olmak istesek olmuyormu? benim 3600 günüm var yansın istemiyorum ve üzerini tamamlayarak en kötü yaşımı beklerim diye düşünüyorum.


  • @Famel prim günlerini doldurup, sadece yaş bekliyor durumda olanları etkilemiyor o zaman; doğru mu anlıyorum?


  • @Famel teşekkür ederim.


  • @unborn Evet pirim günleriniz dolduysa zaten yurt dışı borçlanması yapmanıza gerek olmuyor.


  • @FreeWoRLD Açıkçası ben bir sosyal güvenlik uzmanı ile görüştüm. Uzmanlığı yurt dışı borçlanması. Ben bugün başvurursam 100 bin tl gibi bir rakam ödemem gerekiyor. Yeni sisteme geçişte ssk dan değil bağkurdan borçlanacağım için ödemem gereken pirim gün sayımın artacağını yaklaşık 300 binleri bulacağını hesapladı. Alacağım maaş ise bin tl kadar düşecekmiş. Sanırım buda bekleyip göreceğimiz bir durum.


  • @omertug Yanlış anlaşılma olmasın. Yanan herhangi birşey yok sadece şartlar değişiyor. Zamanı geldiğinde iki taraftanda olabilirsiniz tabi ki.


  • Ben şuan için yaptığım işlemi aktarmak istiyorum. İrs tax transkriptleri aldım ve public notery den onaylattım. County Clerk Ofisine gidip uluslar arası apostil yaptırdım. Sabah konsolosluğa gidip başvurumuzu yapacağız. Bizim 3539 günümüz var 60 gün ekleyip 3600 e tamamlayıp yaşı bekleyeceğiz. 5400 şuan için maddi olarak
    Zorlayacağını düşündük. Ama 1 ağustostan sonra bağkur ve 5400 gün ile fazla ödeme yapıp az maaş almamak adına işlemleri başlatabılecegımızı öğrendik. Belki birilerinin işine yarar diya yazmak istedim...


  • @Famel ben mayıs 2020'de yerleşeceğim ve ikametimi almam haziran ayını bulur. bu durumda yaklaşık 620 günüm kalıyor prim günlerimi doldurmaya. o zaman beni de etkiliyor bu yeni yasa.


  • @ebrupilten Öyle görünüyor o zaman. Yukarıda dediğim gibi bende tam anlamıyla hakim değilim yasaya. Sadece şunu söyleyebilirim 620 gün az bir gün olduğu için ödeyeceğiniz para çok çok da farketmeyecektir Sayın @FreeWoRLD yukarda paylaşmıştı. Sadece ssk yerine bağkur üzerinden emekli olunca pirim gün sayısı 7000 e çıkıyor diye biliyorum ve maaşda o yüzden düşüyor. Belki daha bilgili birinden destek almalısınız durumunuz ile ilgili İnternette birçok sosyal güvenlik uzmanı var sorulara cevap veren. Keşke daha fazla yardımcı olabilsem.


  • Bugün bir yazı okudum ama buraya paylaşamadım bir türlü. CHP yeni geçirilen bu yasanın yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının elinden alınması olarak gördüğünü ve Anayasa mahkemesine yasanın iptali ile ilgili başvuru yapacağını açıklamış.

  • ⭐⭐⭐

    Bu yasa hakkında teoriler uyduruyorum ister istemez, umarım yanılıyorumdur.

    Yasa çok kısa sürede duyurularak yürürlüğe alındı. Bu yapılan hareket Türkiye dışında yaşayan vatandaşları endişelendirdi, çoğu yetişemedi. (Yurtdışında yaşayan vatandaş sayısını hafife almayalım. Ayrıca ana döviz getirisi bu vatandaşlardan)

    Yakında düzenlenecek bir tarih ertelemesi olursa, muhtemelen bir toplu ödeme akını olacak. Devletin kasasına yüklü miktarda para girecek.

    Örnek olarak 150bin TL’nin aylık faiz getirisi zaten şuan 2100 TL civarında. Eger devlet bir banka olsaydı bu faiz ile kişi aylığını öder, kendi payını alır ve ana parayıda kasada bırakırdı.

    Sanki planlı gibi. Veya ben yanlış düşünüyorum 🤔


Benzer Başlıklar

  • 25
  • 1
  • 4
  • 12
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

127
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum