Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Yurt Dışı Borçlanması ile Türkiye’den emekli olmak.

Türkiye Cumhuriyeti
105 23 6.5k 25

• @ebrupilten emekliliği tamamlamanız için az kalmış gibi görünüyor. Yeni düzenleme geçmeden dışarıdan tamamlama ile işinizi sağlama alabilirsiniz.

• @ebrupilten Merhaba eğer siz pirim günlerinizi zaten doldurduysanız sizin için bir değişiklik yok. Bu yeni yasa eksik pirim günleri olan yurt dışı borçlanması ile emekli olacakları ilgilendiriyor.

• @FreeWoRLD Sağlık konusunda da TR gözardı edilemeyecek kadar iyi. ( Ama şimdilik... 10 yıl sonra ne olur bilinmez. Zira SGK'nın durumu giderek kötüleşiyor.) Ödeyeceğiniz primi dolara çevirdiğinizde hiç bir şey değil. Benim aldığım maaşın yarısı kadar da ilaç masrafım var. O nedenle her iki taraftan da emekli olmakta yarar var.

• ⭐⭐⭐

@Taurus Elbette haklısınız, sağlık konusu önemli. Biraz daha yeni sistemi araştırınca aslında halen bir zorluğu olmadığını görebiliyoruz.

Şöyle bir tablo buldum;

BE4213C1-4C46-4AE3-85CE-79B1A29B4F5B.png

kaynak

• İki taraftan da emekli olmak istesek olmuyormu? benim 3600 günüm var yansın istemiyorum ve üzerini tamamlayarak en kötü yaşımı beklerim diye düşünüyorum.

• @Famel prim günlerini doldurup, sadece yaş bekliyor durumda olanları etkilemiyor o zaman; doğru mu anlıyorum?

• @Famel teşekkür ederim.

• @unborn Evet pirim günleriniz dolduysa zaten yurt dışı borçlanması yapmanıza gerek olmuyor.

• @FreeWoRLD Açıkçası ben bir sosyal güvenlik uzmanı ile görüştüm. Uzmanlığı yurt dışı borçlanması. Ben bugün başvurursam 100 bin tl gibi bir rakam ödemem gerekiyor. Yeni sisteme geçişte ssk dan değil bağkurdan borçlanacağım için ödemem gereken pirim gün sayımın artacağını yaklaşık 300 binleri bulacağını hesapladı. Alacağım maaş ise bin tl kadar düşecekmiş. Sanırım buda bekleyip göreceğimiz bir durum.

• @omertug Yanlış anlaşılma olmasın. Yanan herhangi birşey yok sadece şartlar değişiyor. Zamanı geldiğinde iki taraftanda olabilirsiniz tabi ki.

• Ben şuan için yaptığım işlemi aktarmak istiyorum. İrs tax transkriptleri aldım ve public notery den onaylattım. County Clerk Ofisine gidip uluslar arası apostil yaptırdım. Sabah konsolosluğa gidip başvurumuzu yapacağız. Bizim 3539 günümüz var 60 gün ekleyip 3600 e tamamlayıp yaşı bekleyeceğiz. 5400 şuan için maddi olarak
    Zorlayacağını düşündük. Ama 1 ağustostan sonra bağkur ve 5400 gün ile fazla ödeme yapıp az maaş almamak adına işlemleri başlatabılecegımızı öğrendik. Belki birilerinin işine yarar diya yazmak istedim...

• @Famel ben mayıs 2020'de yerleşeceğim ve ikametimi almam haziran ayını bulur. bu durumda yaklaşık 620 günüm kalıyor prim günlerimi doldurmaya. o zaman beni de etkiliyor bu yeni yasa.

• @ebrupilten Öyle görünüyor o zaman. Yukarıda dediğim gibi bende tam anlamıyla hakim değilim yasaya. Sadece şunu söyleyebilirim 620 gün az bir gün olduğu için ödeyeceğiniz para çok çok da farketmeyecektir Sayın @FreeWoRLD yukarda paylaşmıştı. Sadece ssk yerine bağkur üzerinden emekli olunca pirim gün sayısı 7000 e çıkıyor diye biliyorum ve maaşda o yüzden düşüyor. Belki daha bilgili birinden destek almalısınız durumunuz ile ilgili İnternette birçok sosyal güvenlik uzmanı var sorulara cevap veren. Keşke daha fazla yardımcı olabilsem.

• Bugün bir yazı okudum ama buraya paylaşamadım bir türlü. CHP yeni geçirilen bu yasanın yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının elinden alınması olarak gördüğünü ve Anayasa mahkemesine yasanın iptali ile ilgili başvuru yapacağını açıklamış.

• ⭐⭐⭐

Bu yasa hakkında teoriler uyduruyorum ister istemez, umarım yanılıyorumdur.

Yasa çok kısa sürede duyurularak yürürlüğe alındı. Bu yapılan hareket Türkiye dışında yaşayan vatandaşları endişelendirdi, çoğu yetişemedi. (Yurtdışında yaşayan vatandaş sayısını hafife almayalım. Ayrıca ana döviz getirisi bu vatandaşlardan)

Yakında düzenlenecek bir tarih ertelemesi olursa, muhtemelen bir toplu ödeme akını olacak. Devletin kasasına yüklü miktarda para girecek.

Örnek olarak 150bin TL’nin aylık faiz getirisi zaten şuan 2100 TL civarında. Eger devlet bir banka olsaydı bu faiz ile kişi aylığını öder, kendi payını alır ve ana parayıda kasada bırakırdı.

Sanki planlı gibi. Veya ben yanlış düşünüyorum 🤔

• @FreeWoRLD Açıkçası siyasi bir konuşmaya çevirmemek için yazmamıştım ama bende baştan beri sizinle aynı fikirdeyim. Şu ara “Para toplamanın elli tonu” filmini izliyor gibiyiz.

• ⭐⭐⭐

@Famel
    Katiliyorum. Sonrasinda ek olarak, "Devletimiz bizi dusundu, tarihler ileri alindi. Cok yasasin" getiriside cabasi.

• @FreeWoRLD Devam filmi Krizden Nemalanmak olabilir :)

• @Famel @FreeWoRLD aynen size katılıyorum..ve okadar zora sokuyorki konsolosluk işlemleri anlatamam istedikleri evrakların apostille hepsini götğrmemize ragmen tax transkriptleri için size ait olup olmadığını bilemem soyisminizde 3 harf eksik diye ssn ofisine gitmek zorunda kaldık. Online alabiliyorduk ama sistemde arıza olduğu için ofise gittik. Sabah saat 11 de bitecek olan işlemimiz 3.30da bitti. Çok şükür. Türkiyeyede yolladık evrakları bakalım artık. Daha hangi kanunla para toplayacaklar🤪😂

• @sedef Ne diyeyim bilemedim. Geçmiş olsun :)

Benzer Başlıklar

• Aşılanmış Kişilerin Türkiye'ye Seyahati

Türkiye Cumhuriyeti
    12
    0 Oy
    12 İleti
    521 Bakış
    YollardakiAdamY
    Selamlar, Yurda bugün giriş yaptım. Herhangi bir belge istenmiyor aşı kartı ve hes bilgisini gösterdim sadece.
  • ABD vatandaslari icin Turkiye'de burs imkani

Taşındı Türkiye Cumhuriyeti
    5
    0 Oy
    5 İleti
    358 Bakış
    MySeaM
    @Can-0 Bu durumda asagidaki linklerde bir arastirin: https://www.nafsa.org/about/about-international-education/us-study-abroad-scholarships-and-grants-list https://www.gooverseas.com/blog/study-abroad-scholarships-grants https://www.studyabroad.com/study-abroad-scholarships https://www.scholarships.com/financial-aid/college-scholarships/scholarships-by-type/study-abroad-scholarships/
  • Türkiye’de üniversiteye girmek

Türkiye Cumhuriyeti
    3
    1 Oy
    3 İleti
    165 Bakış
    NilorhanN
    @hasanKaraca YOS yabanci uyruklu ogrenci sinavi diye bir sinav var ve her fakultede yabanci ogrencilere ayrilmis bir kontenjan var. Bu sinava girerek universite okuyan bir suru arkadasim ve ogrencim oldu. Ancak bir kaynakta bu sinavin sarti olarak TC vatandasi olmamak belirtilmis. "Sınava sadece yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir. KKTC uyruklu olanlar veya çifte uyruğundan biri T.C veya KKTC olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuruda bulunamazlar." https://www.atakurumsal.com/yabanci-uyruklu-ogrenci-sinavi-yos-nedir/ Baska bir kaynakta ise celiskili bir ifade var:'' 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine” b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine..." https://www.globalacademia.com/yos-sinavi/yos-nedir/ 2010 yilindan once OSYM yapiyormus sinavi ama sonra merkesi bir sinav olmaktan cikmis, universiteler kendileri yapiyormus. Bence iyi arastirin hakkiniz var gibi gozukuyor.
  • Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek

Taşındı Türkiye Cumhuriyeti
    72
    2 Oy
    72 İleti
    8k Bakış
    deebeeD
    @ipek1907, içinde söyledi: Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek Arkadaslar merhaba 22 mayista 3 ayligina chicago dan turkiye ye gidecegim. Kedimi de goturmek istiyorum ama gerekli belgeler nelerdir bilemedim.her yerde farkli yaziyor kuduz titre isteniyor mu? Isteniyorsa 1,5 ayda yetisir mi 🥹simdiden cok tesekkurler Merhaba, sadece tarım bakanlığının sitesinde yer alan yönergeleri takip etmenizi öneririm. Ekli evrakta detaylar yer alıyor, ne yazık ki ABD’ye evcil hayvan getirmek, Türkiye’ye götürmekten daha kolay. İlgili dokümanı paylaşıyorum, 3. evrak için USDA onaylı veteriner hekimleri tercih etmelisiniz, 1,5 ayda yetişebilir ancak bunu veteriner hekimle görüşerek netleştirebilirsiniz. Bol şanslar! https://vskn.tarimorman.gov.tr/antalya/Belgeler/YOLCU%2520BERABERİ%2520KEDİ%2520KÖPEK%2520VE%2520GELİNCİKLERİN%2520HAREKETİNDE%2520UYULMASI%2520GEREKEN%2520ŞARTLAR.pdf
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

18

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k