Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @ugur077 Size şunu çok net söyleyebilirim: Amerika’daki iş imkanları konusu tamamen kişiden kişiye, hatta kişinin stratejisine göre değişiyor. İnsan buraya gelmeden önce kafasında bir sürü fikirle, planla yola çıkıyor. Şunu yaparım, bunu yaparım deyip, Türk girişimci kafasıyla bazı şeyleri burda da uygulayabileceğimizi düşünüyoruz. Fakat Amerika’ya adım attıktan bir süre sonra “evdeki hesabın çarşıya uymadığını” çok daha iyi anlıyorsunuz.

Ben burada şunu fark ettim: Evet, fırsatlara açık olmak, sürekli gözlem yapmak, meraklı ve araştırmacı olmak önemli. Ancak “Amerika fırsatlar ülkesi, gider bakarız, bir şekilde hallederiz” mantığıyla gelindiğinde ve sağlam bir planla ilerlenmediğinde, insan kendisini uzun yıllar sürebilen bir döngünün içinde bulabiliyor. Bu döngü de çoğu zaman göçmenliğin en zor kısmı olan o sessiz psikolojik savaş.

Peki plan derken neyi kastediyorum? Eksik yönleriniz neyse, İngilizce mi, mesleki sertifikalar mı, ek eğitimler mi (master vs.) , mesleki denklikler mi, bunları olabildiğince erken tamamlamak gerekiyor. Çünkü Amerika, içinde olmayanların/yaşamayanların anlayamayacağı şekilde, dış dünyaya göründüğü kadar açık bir ülke değil; özellikle tıp, hemşirelik, yazılım gibi belirli alanlar dışında, yurtdışındaki eğitim ve iş tecrübenizi direkt kabul etmeleri çoğu zaman çok zor. Bu noktada ya kendi alanınızda mücadele ederek sistemin içine girmeye çalışacaksınız ya da @ATS16 arkadaşımızın yaptığı gibi, biraz alan dışı olsa bile “sisteme bir yerden giriş” yapıp yeniden inşa sürecine başlayacaksınız.

Bu arada, benim gözlemime göre Amerika da artık eskisi kadar “fırsatlar ülkesi” değil. American Dream evet hâlâ mümkün ancak eskiye kıyasla bu hayalin gerçekleşme ihtimali ciddi şekilde azalmış durumda. Bunu sadece ben bireysel deneyimlerle değil, istatistikler de destekliyor. İnsanlar artık temel sağlık sigortası primlerini bile ödemekte zorlanıyor; yaşam maliyeti birçok eyalette tarihi seviyelerde. Ülkenin mevcut siyasi atmosferi, göçmenlere yönelik baskıcı ve zengin kesimi koruyan politikalar da bu tabloyu daha görünür hale getiriyor. Kısacası, Amerika hâlâ büyük fırsatlar sunabilir; ama artık eskisinden çok daha hazırlıklı, planlı, gerçekçi ve dirençli olmak gerekiyor.

Amerika’da başarılı olmanın yolu, fırsat kovalamaktan çok, hazırlıklı olmaktan ve doğru zamanda doğru adımları atmaktan geçiyor. Göçmenlik zaten zor; ama planlı ilerleyince hem yük azalıyor hem de yol çok daha netleşiyor.

Şehir olarak da: @ATS16 arkadaşıma bu noktada da katılıyorum. Midwest’i kesinlikle araştırın. Denver’ı da bence hemen elemeyin. Dallas da fena şehir sayılmaz ama sonuçta Teksas, orası Amerika değil bana göre 😂 (2 sene yaşadım)

Madem havayolu iş tecrübenizi kullanabileceğinizi düşünüyorsunuz, aşağıdaki harita size fikir vermesi açısından yardımcı olabilir.

IMG_0156.jpeg

• ⭐⭐⭐⭐

@erenotti eline sağlık 🙏🏻 mevcut gündemi, güçlü yönleri - zayıf yönleri - fırsat ve tehditleri çok güzel özetlemiş ve resmini çekmişsin 🖋

• @erenotti Teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Yazdıklarınızın bir çoğunun farkındayım, psikolojik ve maddi olarak mümkün olduğu kadar hazırlıklı ilerliyoruz. A,B,C,D planları yapıyoruz. Zaten kişilik olarak kendimi hep en kötüsüne hazırlayıp ona göre çözüm üreten biriyim. Şimdiden işsizlikte, olumsuzlukta neler yapabileceğime karşın ihtimaller üretiyorum. Tabi evdeki hesap çarşıya uymaz, aklıma hiç gelmeyen ihtimaller de vardır. Belki de şans yaver gider hep dört ayak üstüne düşerim, bilinmez. Mümkün olduğu kadar ilk kurşunu doğru atmaya çalışıyorum. Çok aydınlatıcı rehberler, videolar bulamıyorum şehirler hakkında. Biraz chatgpt, biraz forum, biraz yabancı kaynaklar ışığında en uygun yeri bulmaya çalışıyoruz

• @danjaj
    Houston araç kiralama firmaları ortak hareket ediyor olabilir. Ben de rentalcars.com üzerinden Routes firmasından teslim almak üzere çok uygun fiyata araç kiraladım. Ayrıca da liability ve collusion sigorta aldım. Oraya gittiğimde havaalanından shuttle ile kiralama ofisine gittim kimse yoktu. Otomat üzerinden biriyle canlı bağlantı yaptık. Aldığımız sigortanın geçerli olmadığını yeniden sigorta yapmam gerektiğini söyledi ve çok uçuk bir rakam talep etti. Ben görüşmeyi kayda almaya çalışınca da direk görüşmeyi sonlandırdı. Daha sonra rentalcars’ı telefonla aradım. Bana git yeniden görüşme başlat ve ben görüşeyim dedi. Yeni görüşme açtığımda rentalcars yetkilisinin görüşmeyi dinlediğini farkedince yine pat diye görüşmeyi sonlandırdı. Tam dolandırıcı gibi davrandılar. Ben de iptal edip uber kullandım. Daha sonra ücreti rentalcars iade etti.

• @mas Siz yine ödemenizi alabilmişsiniz, ben 2 haftayı geçti hala mailleşiyorum 🙂
    Hertz, sorunun ehliyette olmadığını hatalı olarak aracı vermediklerini kabul etti. Bunun için hiçbir ücret almayacaklarını, tam olarak ödemenin iade edilmesini onayladıklarını yazdılar. Bunu trip.com a attım. Trip, biz kendileriyle yeniden görüştük, ödemeyi iade etmeyin diye yine ilettiler diyor. Kafayı yedirirler gerçekten, en son normal cayma hakkımı kullanmak istediğimi söyledim 19 Kasıma kadar bekleyin 5000 TL kesintiyle iade edeceğiz dediler. Bekliyoruz bakalım

• Biraz evrak toplama süreciyle uğraştığım için bunları sakin kafayla okumak istedim. Cevap veren bütün herkese çok teşekkürler şimdiden.

Forumda kalabalık olmasın diye tek mesajla yanıt vereceğim.

@akara Ben Miami'ye karar verdim ilk senelerde oda'da kalmaya da okayim. Büyük ihtimalle ileride eyaletimi değiştirmeyeceğimi, kurulu düzen kurunca insanın bırakmasının bayağı zor olduğuna karar verdim. En azından Türkiye'ye direkt uçuşu olan, hem Turistik hem Kalabalık (Uber,Bolt,Lyft için) ve delivery işleri için güzel bir yer olabileceğini düşündüm. Okula tekrar başlamayı gidince araştıracağım. Çok teşekkürler!

@Serapp ABD ordusu hem eğitimleri zor gibi, hem de Türkiye'de kalan ailemin yüreğine indirmek istemiyorum. Vatandaşlık konusunda acelem yok, benefitleri cidden iyiymiş onu kontrol ettim. Ama maalesef benim yapabileceğim bir iş değil. Çok teşekkürler öner için!

@sadıkkurtoglu İngilizcem neredeyse ana dil seviyesinde.

@erenotti Maalesef askerlik benim için bir seçenek değil en azından şuanlık. Eğitim konusunda haklısınız, Marmara'da okuyordum ama büyük ihtimalle ABD diploması çok daha faydalı olacaktır benim CV'me. Austin'i o kadar fazla arkadaşım önerdi ki Miami'ye karar vermeme rağmen Austin için hala düşünüyorum. Çok teşekkürler öneri için!

@ozgurs Genel olarak motive eden bir yazı olmuş onun için çok teşekkürler öncelikle 🙂 Oda kiralama kısmına kesinlikle katılıyorum, piyasa ve ekonomiyi iyice araştırıp gitmeden bir oda kiralarım diye düşünüyorum. Umarım derslerimi kabul ederler, o senaryoda hayatım çok daha hızlı ilerler cidden. Artık ilk yıllarda çalışıp çabalayıp, düzeni kurduktan sonra biraz daha sefasını sürerim diye düşünüyorum. Delivery uygulamalarında sıra olduğunu bilmiyordum. Çok teşekkürler önerileriniz için!

@ATS16 Konu başlığını tekrardan kontrol edeceğim teşekkürler!

• Bu ileti silindi!

• Merhaba, tecrübeli büyüklerim ve yaşıtlarım, bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen.
    Üniversite son sınıf öğrencisiyim.
    15-20 Ocak arası ilk girişimi gerçekleştireceğim ancak Üniversitemi bitirmem için zorunlu stajım mevcut onu da Danimarka'da yapacağım ondan mütevellit yeni D tipi uzun dönem vizesi basılacak
    15 Şubat - 10 Ağustos arası Danimarkada olacağım (175 gün civarı) U.S. e geri dönüşte problem yaşar mıyım ?
    Çünkü mezun olmam için stajı tamamlamam şart. İlk girişim ile 8-9 Gün içinde SSN geldiği taktirde hemen bOfa hesabı açacağım, Eğer ülkeden ayrılmadan GC gelirse Kartım ile Danimarkaya giriş yapacağım.
    Okulum ve Staj Kurumum arasında imzalanan evrak bulunuyor; Staj başvuru formu adı altında Tarihler belli.

• @Selimdiskaya52 reentry 131 e başvur sorun olursa bak başvurdum dersin

• ⭐⭐⭐⭐

@Selimdiskaya52

Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri dogru konu basligi ABD disinda kalis suresi ile ilgili sorularinizi sorabileceginiz ve okuyabileceginiz bircok deneyim mevcut.

ABD'den cikis tarihiniz itibariyle 180 gunden fazla kalmamaniz tavsiyedir, egerki 180 gunden az bir sure kalirsaniz ve ABD disinda kalis nedeninizi ABD vatandaslik mulakatinizda beyan edebilirseniz vatandaslik basvurusu suresi icin ilk giris olan 20.01.26 olarak dikkate alabilirsiniz.

Danimarka'daki stajiniz sonrasi ABD'ye ilk giriste neden bu kadar suredir yurtdisinda oldugunuz sorulmasi halinde, Danimarka'da tamamlamaniz gereken zorunlu stajinizi sozlu beyan edebilir, evrak olarak da staj başvuru formunu istenirse beyan edebilirsiniz. Herhangi bir soru gelmeksizin de ikinci girisiniz gerceklesebilir.

Not: Imzaniz iletilerde cikmiyor, kontrolunuz ricadir.

• @ATS16 Çok teşekkür ederim bilgiler için.

İmzam için şöyle fotoğraf göstereyim;
    f82d4257-8557-4de5-a020-ec25a8502614-image.png

• @Selimdiskaya52 f7b26081-61f8-4812-839a-f05c3e9c52d2-image.png Selim bende de görünmüyor bilgin olsun vizen hayırlı olsun yeni maceranda başarılar ❤

• @asariel Çok teşekkür ederim, şimdi tekrardan kontrol ettim bende gözüküyor imza.
    Profilden hakkımda kısmına da ekledim.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ATS16 ATS16 

• arkadaşlar merhaba, evde biriktirdiğimiz 50.000 ud para getirmeyi düşünüyorum, j-1 vize ile geleceğim. gümrükte ne tür sorular sorarlar. evde sakladığımız bir para, neden evde sakladınız, bankada yatırmadınız derler mi?

• Merhaba arkadaslar. Amerikada 3. Ayimiz doldu. Bu surexte yasadiklarimizi herkese deneyim olsun diye yazmak istedim. Bende bu forumdaki deneyimlerden cok faydalandim ve bir nebze insanlarin yasadiklarini okudukca icim rahatladi. Umarim birilerine benim deneyimim de yararli olur. Ben esimle ve 2 cocugumla aile birlesimi ile Amerikaya geldik. Annem ve babam Michigan da yasadiklari icin bizde hic baska bir eyalet dusunmeden dogrudan buraya geldik. Bircok kisiye nazaran biz daha sansli bir durumdaydik cunku 20 yildan fazla burada yasayan ailemiz ve tanidiklarimiz vardi. Ilk girisimizi Mart ayinda yapip 2 hafta kaldiktan sonra cocuklarin okullarindan dolayi Turkiyeye geri donmustuk. Biz daha donmeden SSN kartlarimiz gelmisti. Green kardlarimiz ise giristen 2 ay sonra annemlerin adresine gelmisti. Gelmisken banka hesabi axtirip hemen birer secured kredi karti cikarttirmistik ve birdahaki gelisimize kadar her ay cok az bir miktar kullandik. Bunu yaparak Eylule kadar scorumuz 700 e kadar yukseldi. Eylul ayinda 15 valizimizle kesin giris yaptik. Giriste daha once vurduklari vize ile girdik. Elimizde green kartlarimiz yoktu, hic sorun olmadi. Ayrica yanimiza 33 bin usd getirmistik. Giristeki memur kac para getirsigimizixsordu biz de dogru miktari soyledik. Bizi hiris muhrunu bastiktan sonra ayri bir bolgeye aldilar ve bir nakit deklarasyon formu doldurtturdular. Sonrasinda valizlerimizi xray cihazindan gecirtip Welcome home dediler. Herkes cok nazikti ve cok rahatlattilar. Bizim baska bir sansimiz da yillar onxe yatirim amacli aldigimiz 2+1 bir dairemizin olmasi. Bu yuzden ev kiralamakla ugrasmadik, dogrudan evimize gectik. Evimiz vardi ama mahallenin okul puanlari hic iyi degildi. Turkiyede de cocuklarimizin akademik durumu cok iyi oldugundan nurda da iyi bir okul bulmak istedik. Bu yuzden kardesimin oturdugu bolgedeki okullara kaydettirdik. Cocuklar geldikten 10 gun sonra okula kaydolmus oldu. Biri liseye digeri de ortaokula gidiyor. Ikisini de ingilizce seviye tespit sinavina aldilar. Lisedeki cocuguma sadece gunde 1 saat akademik dersi almasina uygun gorduler. Ortaokuldaki cocuguma ise gunde 1 saat akademik destek 1 saat da yabancilar icin ingilizce dersi almasina uygun gorduler. Turkiyedeki mufredat burdaki mufredattan cok cok daha ileri oldugu icin cocuklara dersler cok kolay geliyor. Lisedeki kizim okul basladiktan 2 ay sonra matematik dersinin cok kolay geldigini soyledi ve sinif atladi. Ikinci donem de AP dersleri almaya baslayacak. Cocuklar okullarina alistilar ama arkadas cevresi burda cok farkli. Pek bir arkadas edinemediler daha. Bizlere gore burdaki cocuklar cok soguk ve ilgi alanlari cok farkli. Zamanla bu duruma da alisacaklarini umuyorum.
    Geldigimizde hemen Turo dan bir haftaligina bir araba kiraladik ve ilk gunden bir araba almak icin bakmaya basladik. Araba fiyatlari tabiki Turkiyeden cok daha uygun ama.Amerikaya gore de fiyatlar cok artmis. Artik oyle 5-6 bin usd ye araba bulmak imkansiz. Biz de cocuklarin okullari uzak oldugundan dolayi cok mil yapacaktik ve kisin hava durumu karli ve buzlu olacagindan dolayi 4x4 guvenli bir araba bulmaya calistik. Geldikten 10 gun sonra istedihimiz gibi bir araba bulabildik. Turkiyedeki arabamizi satmistik ve onun yari parasindan biraz daha fazlasi ile Turkiyede alamayacagimiz bir araba alabildik. Michiganda eger ID veya Driver licence niZ yoksa arabaya plaka cikartamiyorsunuz. Bizde gittigimiz dealer larda ogrendik bunu. Tam.bir araba begenip alamaya calistik belgelerimizi istediler yok deyince de kuaura bakmayiz satamayiz cunku plaka cikartamayiz dediler. Cok moralimiz bozuldu cunku daha ehliyet icin basvuru yapmamistik nasilsa Turk ehliyetinin 6 ay gecerliligi var diye. Ama.kiralik arabayla da nereye kadar dayanacaktik. Yardimimiza kardesim kostu ve arabayi onun adina aldik. Sonrasinda ehliyet almak ixin prosedurleri ogrendik. Oncelikle yazili sinava girmeliydik. Secretary of state den bize calismak icin bir kitapcik verdiler. 1 hafta calistik, randevu alip sinava girdik. Benim ingilizcem iyi oldugu icin ilk seferden sinavi gectim. Esim ise araba konusunda benden cok daha iyi olmaaina ragmen dili cok iyi olmadigindan 1. Seferde gecemedi. Hemen arkasinda 2. Sefer girdi ve o zaman aldi. Sorulari daha cok ezberleyip girdi. Michiganda Turkce secenegi yok. Onu gectikten sonra yakindaki bir surucu kursundan pratik test icin randevu aldik. Surus testini cok ciddi yapiyorlar. Paralel park, geri park, site icersinde, otobanda surduruyorlar. Test 45 dakika surdu ve ilk seferden gectik. Hiz limitlerine, stop isaretlerine, donuslerde donus sekline, solamalarda erken girip girmedigine bakiyorlar. Onu da gectikten sonra belgeler ile secretary of state gidip 25 usd odedik, resmimizi cektiler ve 1 hafta sonra ehliyetlerimiz posta ile adresimize geldi. Bu arada is aramami gerekiyordu geldikten 1 ay sonra ben ia basvurularina basladim. Ben daha sansliyim cunku meslegim finans, ingilizcem var ve Turkiyede uluslararasi bir uretim sirketinde 18 yil tecrubem var. Michigan da uretim sehri oldugundan dolayi cok fazla fabrika ve sirket var. Ilk basta elimzdeki CV ile Linkedin ve Indeed gibi platformlrdan basvurular yaptim ama hicbiryerden donus gelmedi. Belki 100 den fazla basvuru yapmisimdir. Bu durum moralimi cok bozmustu. Sonra CV konusunda tecrubeli bir arkadasim ile CVmi duzeltmeye basladik. Bu konuda chatgpt den cok yardim aldim ve sonunda huzel bir CV olusturdum. Yeni CVm ile basvuru yaptiktan sonra donusler gelmeyw basladi. Buyuk bir firma ile 4 gorusme yaptim ve cok umutluydum ama sonrasinda ses cikmadi. Onu beklerken baska bir firmadan gorusme talebi aldim. Onlarla 3 gorusme yaptim ve sonunda onlardan bir is teklifi aldim. Kismet olursa da Pazartesi gunu ise basliyorum. Bu bizim icin cok onemli bir donus noktasi olacak.
    Eşim ixin ise durum biraz daha zor. Turkiyedeyken devlet memurlugu yapiyordu ve onun meslegini burda icra etmesi cok zor. Geldikten 1 sonra online bir ingilizce kursuna basladi ve suanda ona devam ediyor cunku duzgunn bir is bulabilmek icin ingilizce sart. Bu arada da meslek degistirmeye karar verdi. Amerikada el isciligi cok cok kiymetli. Ve bir meslek edinmek icin kolejlerin bircok sertifika programlari var. Programlara baktik ve Isitma- sogutma sistemleri uzerinde 1 yillik bir sertifika programina katilmaya karar verdi. Simdilik hem ingilizceyi hemde meslek programini birlikte alacak. Biran once bitirmesi icin full time almasina karar verdik.
    Sonucta 3 aylik surecimize baktigimizda biraz moral bozuklu ile, bazen umutsuzlukla, bazen korkuyla ama sonucta bircok isimizi hallederek gecirdigimizi goruyorum. Evet bu yastan sonra bir hayati birakip yeniden baslamak zor. Psikolojik olaraK dusundugumuzden daha zor oldu ama bir sekilde isler tek tek yoluna giriyor. Umarim bizim yasadiklarimiz birilerine umut olur, isine yarar.

• liste madde

• Bu ileti silindi!

• @Manushaqe Yavaştan düzen oluşmuş işler yoluna girmiş, tebrik ederim. Michigan, Amerika genelinde göç veren bir eyalet konumunda olduğundan, bu durumu tersine çevirmek adına, ajansları çok çalışıyor, tersine göç konusu promote ediliyor, teşvikler veriliyor, Detroit şehri yeniden parlatılıyor vs. Özelden de yazdım, bi bakarsınız 🙂

• @Zeynep-Uslu Merhaba İngilizce biliyor muydunuz orada mı öğrendiniz

• @Manushaqe, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Merhaba arkadaslar. Amerikada 3. Ayimiz doldu. Bu surexte yasadiklarimizi herkese deneyim olsun diye yazmak istedim. Bende bu forumdaki deneyimlerden cok faydalandim ve bir nebze insanlarin yasadiklarini okudukca icim rahatladi. Umarim birilerine benim deneyimim de yararli olur. Ben esimle ve 2 cocugumla aile birlesimi ile Amerikaya geldik. Annem ve babam Michigan da yasadiklari icin bizde hic baska bir eyalet dusunmeden dogrudan buraya geldik. Bircok kisiye nazaran biz daha sansli bir durumdaydik cunku 20 yildan fazla burada yasayan ailemiz ve tanidiklarimiz vardi. Ilk girisimizi Mart ayinda yapip 2 hafta kaldiktan sonra cocuklarin okullarindan dolayi Turkiyeye geri donmustuk. Biz daha donmeden SSN kartlarimiz gelmisti. Green kardlarimiz ise giristen 2 ay sonra annemlerin adresine gelmisti. Gelmisken banka hesabi axtirip hemen birer secured kredi karti cikarttirmistik ve birdahaki gelisimize kadar her ay cok az bir miktar kullandik. Bunu yaparak Eylule kadar scorumuz 700 e kadar yukseldi. Eylul ayinda 15 valizimizle kesin giris yaptik. Giriste daha once vurduklari vize ile girdik. Elimizde green kartlarimiz yoktu, hic sorun olmadi. Ayrica yanimiza 33 bin usd getirmistik. Giristeki memur kac para getirsigimizixsordu biz de dogru miktari soyledik. Bizi hiris muhrunu bastiktan sonra ayri bir bolgeye aldilar ve bir nakit deklarasyon formu doldurtturdular. Sonrasinda valizlerimizi xray cihazindan gecirtip Welcome home dediler. Herkes cok nazikti ve cok rahatlattilar. Bizim baska bir sansimiz da yillar onxe yatirim amacli aldigimiz 2+1 bir dairemizin olmasi. Bu yuzden ev kiralamakla ugrasmadik, dogrudan evimize gectik. Evimiz vardi ama mahallenin okul puanlari hic iyi degildi. Turkiyede de cocuklarimizin akademik durumu cok iyi oldugundan nurda da iyi bir okul bulmak istedik. Bu yuzden kardesimin oturdugu bolgedeki okullara kaydettirdik. Cocuklar geldikten 10 gun sonra okula kaydolmus oldu. Biri liseye digeri de ortaokula gidiyor. Ikisini de ingilizce seviye tespit sinavina aldilar. Lisedeki cocuguma sadece gunde 1 saat akademik dersi almasina uygun gorduler. Ortaokuldaki cocuguma ise gunde 1 saat akademik destek 1 saat da yabancilar icin ingilizce dersi almasina uygun gorduler. Turkiyedeki mufredat burdaki mufredattan cok cok daha ileri oldugu icin cocuklara dersler cok kolay geliyor. Lisedeki kizim okul basladiktan 2 ay sonra matematik dersinin cok kolay geldigini soyledi ve sinif atladi. Ikinci donem de AP dersleri almaya baslayacak. Cocuklar okullarina alistilar ama arkadas cevresi burda cok farkli. Pek bir arkadas edinemediler daha. Bizlere gore burdaki cocuklar cok soguk ve ilgi alanlari cok farkli. Zamanla bu duruma da alisacaklarini umuyorum.
    Geldigimizde hemen Turo dan bir haftaligina bir araba kiraladik ve ilk gunden bir araba almak icin bakmaya basladik. Araba fiyatlari tabiki Turkiyeden cok daha uygun ama.Amerikaya gore de fiyatlar cok artmis. Artik oyle 5-6 bin usd ye araba bulmak imkansiz. Biz de cocuklarin okullari uzak oldugundan dolayi cok mil yapacaktik ve kisin hava durumu karli ve buzlu olacagindan dolayi 4x4 guvenli bir araba bulmaya calistik. Geldikten 10 gun sonra istedihimiz gibi bir araba bulabildik. Turkiyedeki arabamizi satmistik ve onun yari parasindan biraz daha fazlasi ile Turkiyede alamayacagimiz bir araba alabildik. Michiganda eger ID veya Driver licence niZ yoksa arabaya plaka cikartamiyorsunuz. Bizde gittigimiz dealer larda ogrendik bunu. Tam.bir araba begenip alamaya calistik belgelerimizi istediler yok deyince de kuaura bakmayiz satamayiz cunku plaka cikartamayiz dediler. Cok moralimiz bozuldu cunku daha ehliyet icin basvuru yapmamistik nasilsa Turk ehliyetinin 6 ay gecerliligi var diye. Ama.kiralik arabayla da nereye kadar dayanacaktik. Yardimimiza kardesim kostu ve arabayi onun adina aldik. Sonrasinda ehliyet almak ixin prosedurleri ogrendik. Oncelikle yazili sinava girmeliydik. Secretary of state den bize calismak icin bir kitapcik verdiler. 1 hafta calistik, randevu alip sinava girdik. Benim ingilizcem iyi oldugu icin ilk seferden sinavi gectim. Esim ise araba konusunda benden cok daha iyi olmaaina ragmen dili cok iyi olmadigindan 1. Seferde gecemedi. Hemen arkasinda 2. Sefer girdi ve o zaman aldi. Sorulari daha cok ezberleyip girdi. Michiganda Turkce secenegi yok. Onu gectikten sonra yakindaki bir surucu kursundan pratik test icin randevu aldik. Surus testini cok ciddi yapiyorlar. Paralel park, geri park, site icersinde, otobanda surduruyorlar. Test 45 dakika surdu ve ilk seferden gectik. Hiz limitlerine, stop isaretlerine, donuslerde donus sekline, solamalarda erken girip girmedigine bakiyorlar. Onu da gectikten sonra belgeler ile secretary of state gidip 25 usd odedik, resmimizi cektiler ve 1 hafta sonra ehliyetlerimiz posta ile adresimize geldi. Bu arada is aramami gerekiyordu geldikten 1 ay sonra ben ia basvurularina basladim. Ben daha sansliyim cunku meslegim finans, ingilizcem var ve Turkiyede uluslararasi bir uretim sirketinde 18 yil tecrubem var. Michigan da uretim sehri oldugundan dolayi cok fazla fabrika ve sirket var. Ilk basta elimzdeki CV ile Linkedin ve Indeed gibi platformlrdan basvurular yaptim ama hicbiryerden donus gelmedi. Belki 100 den fazla basvuru yapmisimdir. Bu durum moralimi cok bozmustu. Sonra CV konusunda tecrubeli bir arkadasim ile CVmi duzeltmeye basladik. Bu konuda chatgpt den cok yardim aldim ve sonunda huzel bir CV olusturdum. Yeni CVm ile basvuru yaptiktan sonra donusler gelmeyw basladi. Buyuk bir firma ile 4 gorusme yaptim ve cok umutluydum ama sonrasinda ses cikmadi. Onu beklerken baska bir firmadan gorusme talebi aldim. Onlarla 3 gorusme yaptim ve sonunda onlardan bir is teklifi aldim. Kismet olursa da Pazartesi gunu ise basliyorum. Bu bizim icin cok onemli bir donus noktasi olacak.
    Eşim ixin ise durum biraz daha zor. Turkiyedeyken devlet memurlugu yapiyordu ve onun meslegini burda icra etmesi cok zor. Geldikten 1 sonra online bir ingilizce kursuna basladi ve suanda ona devam ediyor cunku duzgunn bir is bulabilmek icin ingilizce sart. Bu arada da meslek degistirmeye karar verdi. Amerikada el isciligi cok cok kiymetli. Ve bir meslek edinmek icin kolejlerin bircok sertifika programlari var. Programlara baktik ve Isitma- sogutma sistemleri uzerinde 1 yillik bir sertifika programina katilmaya karar verdi. Simdilik hem ingilizceyi hemde meslek programini birlikte alacak. Biran once bitirmesi icin full time almasina karar verdik.
    Sonucta 3 aylik surecimize baktigimizda biraz moral bozuklu ile, bazen umutsuzlukla, bazen korkuyla ama sonucta bircok isimizi hallederek gecirdigimizi goruyorum. Evet bu yastan sonra bir hayati birakip yeniden baslamak zor. Psikolojik olaraK dusundugumuzden daha zor oldu ama bir sekilde isler tek tek yoluna giriyor. Umarim bizim yasadiklarimiz birilerine umut olur, isine yarar.

• liste madde

Yazınızı heyecan ile okudum. Otomotiv endüstrisinde çalışan biri olarak bizde nasipse Michigana taşınacağız. Lokasyon olarak Ann arbor'u ziyaret ettiniz mi nasıl bir yer acaba?

• @swadze ann arbour guzel, kucuk, sirin bir yer. Universite sehri. Genelde akademisyenler ve ogrenciler oturuyor. Ama siz otomotiv endjstrisinde calisacaksaniz ann arbor biraz sanayi bolgelerinden uzak kaliyor ve gidis gelis zor olur.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

141

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |