ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
@marius bu deneyim paylaşımı aslında çok güzel özet halinde yol gösterici bir rehber niteliğinde. Emeğinize sağlık..
-
Bu ileti silindi! -
Merhaba,
Amerika’ya benim gibi çok genç yaşta gelmiş, elinde bir meslek olmayan ve ne yapacağını bilmeyen birileri varsa diye kendi tecrübemi paylaşmak istedim.İlk geldiğim yıl Subway’de çalıştım, akşamları da yemek dağıtarak ayakta kalmaya çalıştım baya yormuştu beni. İkinci yıl bir süpermarkete girdim (kroger) ve bakery (fırın) bölümünü seçtim. Süpermarketin güzel yanı şu ki, içinde birçok departman bulunuyor; dolayısıyla zamanla istediğiniz alana yönelebiliyorsunuz.
Bir yıl düzenli çalışarak departman müdürlüğüne kadar yükseldim. Şu anda eyalet ortalamasının üzerinde kazanıyorum, sigortam ve yıllık iznim var.
Süper bir iş mi? Bence değil. Ama en azından yükselme potansiyeli olan, 8 saatlik mesaiyle geçiminizi sağlayabileceğiniz bir iş sahibi olabiliyorsunuz.Amerika’ya gelip de “Ben şimdi ne yapacağım?” diye düşünen birileri varsa, belki benim hikâyem biraz fikir verebilir diye paylaşmak istedim.
-
@mas
Mesajlasma konusunda da sanırım abd nosu istiyor. Tr no kabul etmiyor çünkü :/ -
@Zeynep-Uslu helal olsun.Bakmayin Bizim ulkenin kotu haline Turkler istese tum ulkeleri donunda sallar .Sizinkisi tam ornegi olmus biliyorum ki 5 seneye bolge/eyalet muduru de olursunuz.Birde Ameriakdan wgu gibi yerden management da alin promotion icin alir yurursunuz.
-
@Zeynep-Uslu Merhabalar ben de aynı sürece girmek için aylar sayıyorum aslında, ilk geldiğiniz ay sizin için nasıl oldu, işi hemen bulabildiniz mi? Ben de okulumu bırakıp geleceğim.
-
Selamlar, ben biraz durumumu anlatayım illa ki tavsiye verecek büyüklerim veya tecrübeli göçmenlerimiz çıkar diye düşünüyorum. Durumumu şöyle özetleyeyim 20 yaşındayım şuan, yaklaşık 1 aydan az süre içerisinde Bangkok'ta mülakatım var. Forum sayesinde mülakat sürecindeki çoğu konuyu hallettim sayılır sadece şuan günleri sayıyorum ama aklımda hala çok fazla belirsizlik var ve bunların olması açıkçası beni huzursuz ediyor. Konulardan bir tanesi "HANGİ EYALET'E YERLEŞECEĞİM?" konusu çok fazla araştırma yaptım, gördüğüm denk geldiğim her insandan tavsiye almaya çalıştım Amerika'da yaşamış veya gezmiş olanlar için, hayatımda daha önce Amerika'ya gitmedim o yüzden kaynaklarım sınırlı ve tahmin edemiyorum tam olarak. Çok fazla arkadaşım bana Miami, Tampa, Austin, San Diego, Charlotte gibi şehirleri önerdi ama bunlar arasında bile seçim yapmam birazcık zor oluyor açıkçası. Türkiye'deki üniversitemi bırakıp geleceğim, bir üniversite diplomam veya mesleğim yok, sadece sosyal medyayla ve video editing ile freelance işlerle para kazanmaya çalışıyorum ama Amerika'ya geldiğimde kesinlikle ekstra 1 hatta belki 2 işe ihtiyacım olacak, çalışkan bir insanım o yüzden sağlığım yerinde olduğu sürece günde 15 saat bile çalışırım. Ama Amerika'da hiç tanıdığım yok, sadece iş yaptığım ve güvendiğim bir Amerika'lı arkadaşımı Greencard ve SSN adresi olarak göstereceğim. Onun dışında hangi eyalete gitmeliyim?, ilk gittiğimde neler çok önemli ve kesin yapılmalı, ilk geldiğimde nasıl ev tutabilirim veya nerede kalabilirim, hızlı bir şekilde iş bulabilir miyim? Hali hazırda kenarda çok fazla uçuk bir param yok çoğunluğu da Bangkok seyahatine gidecek. Ne tavsiyeler verirsiniz? Hangi adımları atmam doğru olur?
-
@Eyupp oncelikle hayirli olsun. Kafa yapin ben sifirdan başlıyorum hicbirseyim yok mantigi ile gel. Yeri secerken nufusa bak cunku ilk yapacagin isler gecici delivery isleri oldugundan nufusun kalabalik oldugu yerlerde kazançlar daha fazla. uber east ve dordash en basit acilan hesaplar kazançlar cok iyi olmasada sifirdan iyidir. Spark, instacart ve amazon flex basvurularini yaparsin bunlarda genelde sira oluyor. Ama ilk yapacdgin sey ehliyet ve banka hesabi olsun. Cunku bu saydigim işler Araba ile yapiliyor ve ehliyet olmadan cogu yerde arac alman sıkıntılı alsanda sigortası turk ehliyeti ile oluyor ileride sorun olur. Universite okuyacak isen o ayri konu oglum turkiyede hacettepede okuyordu birakti burada yeniden basladi. Okul icin Alabilecegin yardimlar (ornegin : FAFSA) konusunda sorular olur ise cevaplarım. Kendin icin ise saglik icin medicad tarzi gelir durumu dusuk kisilere verilen saglik yardimina basvur ki para odemeden saglik hizmeti alabilirsin. Ulkeye yeni geldigin icin işler arama surecinde once geri donusler bile olmayacak, zamanla gorusmelere cagirilacsksin. Daha sonra gorusmelerden donusler olacak bu süreçte en az 3-4 ay oluyor oglumdan biliyorum. Bu surede en kisa zmaanda delivery en kolay cepten yemeden kazançlar elde etme yöntemi hakkinda hayirlisi olsun. Ilk aylar sıkıntılı olur ama inan 3-4 aya alisirsin. Kolayliklar dilerim başarılar
-
@Eyupp Bir seçenek olarak düşünür müsünüz bilmem ama Amerikan Ordusuna katılabilir, maaş alır, çeşitli benefitler elde eder, 1 yıl bile dolmadan vatandaş olabilirsiniz.
Detaylı bilgi için bu başlığa bir göz atın isterseniz:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/351/amerikan-kara-deniz-ve-hava-kuvvetlerine-katilmak?page=1 -
Vergi, barınma maliyetleri ve yaşam giderleri yüksek olan eyaletlerden & şehirlerden ilk başlangıçta mümkün olduğunca kaçınmanız yararınıza olacaktır.
-
@Serapp 40 yaş altı için çok güzel bir seçenek. 5 yıllık sözleşme sonunda devam etmek istemeyip kendi hayatınıza da bakabilirsiniz
-
@Serapp Ordu benim okudugum kadariyla universite ucretlerini de karsiliyormus, onu da dusunebilirsiniz. Veya Turkiyede universiteyi bitirip o zaman tasinirsiniz.
-
@Eyupp Ingilizceniz nasil?
-
@Eyupp Selamlar, Türkiye’de eğer tıpta veya Boğaziçi, Odtü, Koç vs. de okumuyorsanız, Türkiye’de üniversitenizi bitirmeyi beklemenize gerek yok, zaten daha 2’deymişsiniz. Amerika’ya gelip community college’dan devam edersiniz, residentı olacağınız eyaletin indirimlerinden de yararlanırsınız. Eğer Amerika’da hayat kuracak ve burdaki çetin rekabete hazır iseniz, bu denli genç yaşta her şeyinizi buraya kaydırmanız geleceğiniz için sizin yararınıza olacaktır, özellikle de eğitiminizi.
Türkiye’de okulunuzu bitirmeyi bekleyip burda alanınızda bir iş bulmayı isterseniz, Amerika’da master yapma ihtiyacı göreceksiniz, rekabetin çok yoğun olduğunu geldiğinizde gözlemleyeceksiniz.Ayrıca bazı arkadaşlarımız yazmışlar, burda iki işte çalışıp kendiniz yoracağınıza ben olsam direkt askeriyeye katılır, genç yaşta o benefitlerin tamamından yararlanırdım. İnanılmaz ayrıcalıkları oluyor. Okul işini askerlik görevini yapıyorken ya sonrasına da atabilirsiniz. Ben şuan 40larımdayım, 20lerimde gelsem yapacağım hareket direkt bu olurdu.
Şehir olarak da, eğer karla kışla soğukla aranız kötü değilse, hatta kayak, snowboard, doğa seviyorsanız, hem genç profil, hem de zengin şehir olması sebebiyle sizin profile uygun bir şehir olarak Denver’ı öneririm. Bir de ülkenin ortasında en büyük uçuş hub’ı. THY direkt uçuşu da var. Texas’ta Austin sizin profile uygun, diğer şehirleri ise Amerika’yı öğretmesi açısından güzel olsa da, çok zorlanırsınız. Miami, San Diego ve benzeri şehirler sizin açınızdan ilk etapta çok affordable olmaz, ancak çok yakın bir tanıdığınız varsa gidilir. Paranızı kazanıp buralara sonra tatile gidersiniz.
-
Merhaba, biz de eyalet-şehir araştırmasındayız. Aslında houston olarak karar vermiş gibiydik ama yine araştırınca acabalar oluştu. Her şehrin herkes için aynı olmayabileceğini biliyorum fakat yine de tecrübelerinize dayanarak fikirlerinizi duymak isterim.
Çocuksuz bir aileyiz. Yaşlar 30. Turizm sektöründe çalışıyoruz ama bu işi amerikada yapmak istemiyoruz. İş bulamazsak son çare bunu düşünüyoruz.Houston seçme sebebimiz,
-Vergi
-Ekonomik uygunluk
-İş fırsatlarıTereddütlerimiz,
-Eşim hiç araba kullanmadı. Öğrenecek fakat bu süreçte houstonda çok sıkıntı yaşayacak.
-Araştırmalar dahilinde bi nebze sıkıcı ve her yerin her yere uzak oluşu
-Çok sıcak olması. (Şuan antalyada yaşıyoruz aslında)Aradığımız şehirlerde,
Özellikle tecrübesiz, sıfırdan kariyer planlaması olarak, yeni taşınmış bir göçmen için iş fırsatları
Suç oranı düşüklüğü
Gelir/gider oranının makul olması.Aslında houstonda adaptasyon sürecini atlatıp sonra gezip, taşınırız diye düşünüyoruz ama bunun hayat akışı içerisinde çok kolay olmayacağını biliyoruz. Bu yüzden tavsiye şehirlerinizi detaylı inceleyip karar vereceğiz. Teşekkürler
-
@Eyupp, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Selamlar, ben biraz durumumu anlatayım illa ki tavsiye verecek büyüklerim veya tecrübeli göçmenlerimiz çıkar diye düşünüyorum. Durumumu şöyle özetleyeyim 20 yaşındayım şuan, yaklaşık 1 aydan az süre içerisinde Bangkok'ta mülakatım var. Forum sayesinde mülakat sürecindeki çoğu konuyu hallettim sayılır sadece şuan günleri sayıyorum ama aklımda hala çok fazla belirsizlik var ve bunların olması açıkçası beni huzursuz ediyor. Konulardan bir tanesi "HANGİ EYALET'E YERLEŞECEĞİM?" konusu çok fazla araştırma yaptım, gördüğüm denk geldiğim her insandan tavsiye almaya çalıştım Amerika'da yaşamış veya gezmiş olanlar için, hayatımda daha önce Amerika'ya gitmedim o yüzden kaynaklarım sınırlı ve tahmin edemiyorum tam olarak. Çok fazla arkadaşım bana Miami, Tampa, Austin, San Diego, Charlotte gibi şehirleri önerdi ama bunlar arasında bile seçim yapmam birazcık zor oluyor açıkçası. Türkiye'deki üniversitemi bırakıp geleceğim, bir üniversite diplomam veya mesleğim yok, sadece sosyal medyayla ve video editing ile freelance işlerle para kazanmaya çalışıyorum ama Amerika'ya geldiğimde kesinlikle ekstra 1 hatta belki 2 işe ihtiyacım olacak, çalışkan bir insanım o yüzden sağlığım yerinde olduğu sürece günde 15 saat bile çalışırım. Ama Amerika'da hiç tanıdığım yok, sadece iş yaptığım ve güvendiğim bir Amerika'lı arkadaşımı Greencard ve SSN adresi olarak göstereceğim. Onun dışında hangi eyalete gitmeliyim?, ilk gittiğimde neler çok önemli ve kesin yapılmalı, ilk geldiğimde nasıl ev tutabilirim veya nerede kalabilirim, hızlı bir şekilde iş bulabilir miyim? Hali hazırda kenarda çok fazla uçuk bir param yok çoğunluğu da Bangkok seyahatine gidecek. Ne tavsiyeler verirsiniz? Hangi adımları atmam doğru olur?
İlk başta ev kiralamak çok zor, sana tavsiyem nereye gideceğini karar verdikten sonra o eyaletin Türk fb gruplarına üye olup, oda ilanlarına bak veya fb marketten oda ilanlarına bak. Ne yazık ki gruplardaki insanları görünce kendi insanından nefret edeceksin ama moralini bozma. Ev görmeden para isteyenlerden kesinlikle uzak dur ve bilgini gönderme. Okul için ise sana tavsiyem Tr de kaydını dondur ve transkriptlerini yanına al benzer bir bölüm tercih edersen belli mi olur belki kabul edilir okuduğun dersler. Güvendiğim bir arkadaşım var diyorsun onun olduğu eyaleti seçebilirsin ve dedikleri gibi community ünilere başvurabilirsin hatta green cardlı olduğu için devlet desteği bile alabilirsin tution için. Ehliyet vs için bir sürü yazıldı onlara bak ama uyarıyım seçtiğin eyalete göre delivery uygulamalarında çok sıralar olabiliyor bunu unutma ve ehliyet bazı eyaletlerde çıkarmak uzun sürebiliyor bazıları ise Tr ehliyetini sunduğunda o eyaletin ehliyetini hemen alabiliyorsun. Araba alsan bile ehliyet yeni olduğu için sigorta masrafları yüksek çıkacaktır bunu da unutma. Gençsin enerjin var, iş bulmak green cardlı için zor değil ama tabi ilk başta biraz zorlanıp mükafatını alabilirsin. Benim gibi 41 yaşında olup Tr deki mesleği burda geçmeyen biri değilsin :) Güç seninle olsun. İyi şanslar
-
@ugur077, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Merhaba, biz de eyalet-şehir araştırmasındayız. Aslında houston olarak karar vermiş gibiydik ama yine araştırınca acabalar oluştu. Her şehrin herkes için aynı olmayabileceğini biliyorum fakat yine de tecrübelerinize dayanarak fikirlerinizi duymak isterim.
Çocuksuz bir aileyiz. Yaşlar 30. Turizm sektöründe çalışıyoruz ama bu işi amerikada yapmak istemiyoruz. İş bulamazsak son çare bunu düşünüyoruz.Houston seçme sebebimiz,
-Vergi
-Ekonomik uygunluk
-İş fırsatlarıTereddütlerimiz,
-Eşim hiç araba kullanmadı. Öğrenecek fakat bu süreçte houstonda çok sıkıntı yaşayacak.
-Araştırmalar dahilinde bi nebze sıkıcı ve her yerin her yere uzak oluşu
-Çok sıcak olması. (Şuan antalyada yaşıyoruz aslında)Aradığımız şehirlerde,
Özellikle tecrübesiz, sıfırdan kariyer planlaması olarak, yeni taşınmış bir göçmen için iş fırsatları
Suç oranı düşüklüğü
Gelir/gider oranının makul olması.Aslında houstonda adaptasyon sürecini atlatıp sonra gezip, taşınırız diye düşünüyoruz ama bunun hayat akışı içerisinde çok kolay olmayacağını biliyoruz. Bu yüzden tavsiye şehirlerinizi detaylı inceleyip karar vereceğiz. Teşekkürler
Turizm sektöründeki tecrübeniz hangi dalında sektörün; konaklama - yiyecek & içecek - seyahat acenteciliği? Şimdiye kadar ki tecrübeniz hangi düzeyde, mavi yaka veya beyaz yaka nasıl bir özgeçmişe sahipsiniz? İngilizce seviyeniz hangi düzeyde?
Suç oranı konusunda her şehrin kendi içerisinde güvenli güvensiz bölgeleri var, bu yüzden hiç bir şehri elememenizi tavsiye ederim. Vergi ve gelir/gider dengesi söyleminize istinaden ülkenin güneybatısındaki sahil bandını ilk etapta değerlendirmemeniz yararınıza olabilir yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle. Tecrübe sahibi olduğunuz turizm sektörü haricinde sıfırdan kariyer için hangi sektörü ilk odağınıza aldınız?
-
@ATS16 Konaklama, seyahat acenteciliği ve lojistik dallarında tecrübem var. Beyaz yaka olarak çalıştım hep. Çeşitli alanlarda, bu sektörde toplam 6 yıllık tecrübem var. İngilizcem b1 seviyesinde.
Tavsiye edilen her şehrin araştırmasını yapıyoruz. Tabiki her yerde suç var, her yerde güvenli yerler var. Ama en azından şuanda olduğu gibi, trafikte yol vermedin kavgasına vurulacak mıyım, yolda giderken katanayla kesilecek miyim gibi endişelerim minimumda olsun istiyorum. Dün raleigh araştırdık ama çok küçük ve emekli hayatı geldi. İstediğimiz biraz daha Bursa, eskişehir benzeri, hem yaşamak kolay, hem de imkanlara kendi içinde olmasa bile kısa bir mesafede erişilebilir olsun istiyoruz.
-
@ugur077 Dallas'ı da araştırabilirsiniz. İş imkanları oldukça iyi diye biliyorum. Toplu ulaşım da var şehirde. Forumdaki bu başlığı da okuyun isterseniz
https://yesilkartforum.com/forum/topic/1727/texas-dallas?_=1763227525711
Genelde ilk gidilen şehir kalıcı oluyor, çünkü iş bulunuyor, sosyal çevre oturuyor, taşınma da maliyetli. Bu nedenle gideceğiniz ilk yeri enine boyuna düşünün ama kıyamet kopmaz tabi ki değiştirilebilir de. Hayırlısı ne ise o olsun. -
@Serapp Evet ilk gidilen yer önemli olduğu için daha detaylı araştırıyoruz. Ayrıca hemen hemen herkesin yaşadığı psikolojik buhran dönemi mutlaka bize de uğrayacaktır. "Bunun için mi geldik" demek yerine, "bunun için geldik" diyebileceğimiz yerleri bulmaya çalışıyoruz. Dallasa da bakacağım, teşekkürler
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
23
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum