Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Biz yazlari bircok sebzeyi ve salata malzemesini arka bahcede yetistiriyoruz. Ayrica, kis aylarinda tuketmek icin domates, biber, fasulye, patlican ve hatta ispanak gibi urunleri donduruyoruz veya tursu yada evde yapilan konserve olarak hazirliyoruz. Benzer sekilde degisik meyvelerden receller de yapiyoruz. Ekmek ve makarna tuketmiyoruz.

Yani sebze alisverisimiz tum yil boyunca cok minimum duzeyde. Unlu mamuller almiyoruz. Tatli ve sekerleme yok. Sagliksiz icecek tuketimi yok. Cola, Pepsi vb yok. Normal cay veya herbal caylar tuketiyoruz.

Tum bunlara ragmen haftalik alisveris $200 altina dusmuyor. Buna yiyecek, mutfak, temizlik ve deterjan gibi malzemeler dahil.

• @MySea eyalete göre genel marketlerin fiyatları değişiyormu? Örneğin costco phıledephıa farklı newark farklı olur mu ?

• ⭐⭐⭐⭐

@akara, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

@MySea eyalete göre genel marketlerin fiyatları değişiyormu? Örneğin costco phıledephıa farklı newark farklı olur mu ?

Hem evet hem hayır. Eyalete göre aynı marketin fiyatları genel olarak değişmiyor ancak vergiler farklı. Market fiyatları her zaman vergi öncesi fiyatlar. Üstelik vergiler sadece eyalete göre değil, aynı eyalet içerisindeki city’ye göre, hatta ürünün kendisine göre bile değişebiliyor. Mesela Ohio’da gıdaya vergi yok. Ama vergili ürünlerde benim bulunduğum city’de en yüksek vergi %7.25 iken, benim city’de Costco olmadığı için bana en yakın Costco olan city’de %8 vergi ödüyorum. Halbuki ikisi de aynı eyalet, 20 dakika mesafede bana. Bazı eyaletlerde hiçbir şeye vergi yok, bazı eyaletlerde her şeye vergi var (satış vergisinden bahsediyorum tabi).

Onun dışında eyalete özel, bölgeye özel marketler olabiliyor. Örneğin Meijer güney eyaletlerde yok ama bizim burada var. Bizim burada ise hiç Lidl görmedim.

Ayrıca market bazında olmasa da şube bazında indirimler olabiliyor. Birbirine 15 dakika mesafede 2 Walmartta aynı tshirtü farklı fiyatlara gördüm. İkisinde de indirimliydi ama farklı indirimler yapmışlardı. Birinde $1 idi diğerinde $7. Normalde price match yaparlar ama $7 olan Walmarta gittiğimde başka Walmartlarla price match yapmıyoruz, sadece walmart.com ile price match yapıyoruz demişlerdi.

Bu eyalet karşılaştırmalarına asla California’yı dahil etmeyin, orada her şey farklı.

Eyaletlere göre asıl gider kalemi en çok konaklamada fark ediyor. Yoksa diğer ürün fiyatları aşağı yukarı aynı. iPhone her eyalette aynı fiyat. Sıfır araçlar aynı veya çok yakın fiyat ama yine şube bazlı değişiklikler olabiliyor. Fiyatı en değişik olan şey sanırım benzin ama onda da örneğin her zaman New Jersey’de benzin Ohio’dan pahalıdır diyebileceğiniz şekilde değil. Bazen biri ucuz oluyor bazen biri. Teksas’ta mesela genelde daha ucuz ama bariz farklar yok, hatta bazen daha pahalı da olabiliyor. Zaten benzin de şube bazlı fiyatı değişen bir şey. Birbirine bakan 2 Shell farklı fiyata benzin satabiliyor. Hatta fiyatlar sadece gece yarısı değişmiyor, gün içerisinde de değişebiliyor, günde birkaç kez de değişebiliyor.

Kısaca Amerika tam bir serbest piyasa 🙂 Her şeyde bir MSRP var ancak her şey şubenin o ürünü kaça satmak istediğine bağlı, ürün ne olursa olsun. Gelirler de aynı şekilde. Aynı işi yaparak farklı yerlerde farklı maaşlar alabilirsiniz. Birbirine 15 dakika mesafedeki Walmartların, aynı pozisyonda, aynı düzeyde iş için, biri saatlik $15 öder biri saatlik $14 öder.

• ⭐⭐⭐⭐

Bugün Trader Joe’ya gittim. Uzun zamandır $4.99 olan kıymanın fiyatı $5.49 olmuş. Yılbaşından sonra tüm marketlere zam gelmişken Joe’da zam olmadı. Hatta Kanada vergilerinden sonra bile hiç zam olmamasına çok şaşırıyordum çünkü bizim buradaki Joe’nun ürünlerinin çoğu Kanada’dan geliyor. Daha sonra birkaç üründe fiyat değişimi fark etmiştim ama 2 yıldır $4.99 olan kıymanın fiyatını bugün $5.49 görmek beni üzdü… Aynı gramajda kıyma Walmartta $3.5 iken de Joe’da $4.99du, $5.5 iken de Joe’da $4.99du.

Not: Şimdi baktım da Walmartta bile $6.53 görüyorum kıyma fiyatını. Ne oldu bu kıyma fiyatına böyle?

• @goodluck bir videoda MR için 10 bin dolarlardan bahsediyordu. Demekki her söylenene inanmamak lazım.

• Hastanede mi poliklinik gibi bir yerde mi olduğuna bağlı. Hastanelerde 10 bin olmayacak şey değil, ama pazarlık veya sigorta ile çoğunu düşerler. Klinikte ise gerçekte ödenen miktar birkaç yüzü kolay kolay geçmez basit kontrastsız MR'a.

• @akara Satis vergisine gore degisir. Mesela Delaware de satis vergisi yok. O yuzden, cevresindeki eyaletlere gore biraz daha ucuzdur.

• Merhabalar. LA için delivery yapacak bekar bir erkeğe göre tahmini aylık gider tablosu hazırlamıştım. Orada yaşayan veya bilgi sahibi olanlar yorum yapabilir mi rica etsem. Not: Oda için tek kişilik ve özel banyolu olarak hesapladım.
    Ekran Resmi 2025-06-20 02.36.49.png

• @ATS16 okurken dikkatimi çekti Türkçeniz ne kadar düzgün ve akıcı. Umarım ABD de yaşarken bozulmaz 🙂

• @eire, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Ustteki girdiye ek olarak biraz gercek degerlerden bahsedeyim hazir bilgisayar karsisinda iken data’yi tuttugum excelle.

1 ocak-31 mayis tarihleri arasinda 5 aylik surecte aylik ortalama harcamalarim su sekilde(

• Costco: $417
    • Lidl: $143
    • Superfresh: $74
    • Trader Joe’s: $242
    • Turk Marketi: $84 (5 ayin 2’sinde gitmisim)
    • Kings: $79
    • Polonya Marketi: $35
    • Liquor Store: $45 (Bira icin %90 - Tekila, Viski, Votka gibi urunleri ya Costco’dan ya da Trader Joe’sdan aliyorum - ozellikle TJ’s kendi markadi Tekila baya guzel ve ucuz, marka tekilalari aratmiyor. Zaten kokteylde kullaniyorum)
    • Target: $10 (5 ayda 2 kere gitmisim. Bu daha cok temizlik malzemeleri icin falan)

Alt toplam( market alisverisleri): Ayda ortalama $1,132

Diger alisverisler icin;

• Autozone: $32
    • Walgreens: $55
    • Amazon/online alisveris: $165 (turlu turlu)
    • Marshalls/TJMaxx/Home goods: $76
    • Ez pass ve parking: $56
    • Araba ile ilgili (sigorta, tamir, yag degistirme, ruhsat yenileme vs): $677 (bu data biraz daha dusmeli bu ayi da katinca cunku sigortayi 6 aylik pesin oduyorum. Anlamissinizdir mantigi)( bir de arabam eski 2015 Subaru Forester 160,000 milde dogal olarak pahali sorunlar cikartiyor)(sigorta iki arac icin 2105 subaru ve 2024 subaru)

Araba haric diger harcamalar aylik ortalama(yukarida saydiklarim autozone vs): $444

• Kopegin masraflari(kopek saglik sigortasi, veteriner, mama vs): $279

Bir de disarida yediklerimizi (pizzadir vs) de tutuyorum ama o cok kisisel, zaten cok da yemiyoruz disarda o yuzden ona gerek yok.

Sanirim yukarida saydigin butun kalemlere yaklasik $2,400 gibi bir sey gidiyor aylik ortalama.

• Elektrik faturasi: $131
    • Dogalgaz: $15
    • Ev interneti: $89
    • Telefon hatlari: $104 (3 hat, kayinpederinki de bizim uzerimize)

Ez pass ve parking: $56 Neden 56 dolar? ben 30 dolar oduyorum her ay ve sinirsiz pass..

• @NewyorkNewyork acikcasi abonman EZ pass konusunu pek bilmiyorum. Benim EZ pass’im NJ; kullandigim otobanlar da genelde NJTP we GSP. Kopruleri cok nadir kullaniyorum, City’ye nadir yolum dusuyor.

$56’nin hepsi toll gate degil zaten; town ici park, kayinpederi karsilarken ve gonderirken havaalani parki (ezpass uzerinden) falan da var icinde. Atiyorum cumartesi Trader Joe’s a gidersem, kendi park yeri tiklim tiklim oluyor, hemen yaninda town’in park yeri var; $1-2 birsey ugrasmamak icin oraya parkediyorum onlar falan da dahil o $56’ya. Ama daha cok GSP ($2.10) ve Turnpike ($5-7).

• @okokok ben 6000 odedim daha dogrusu fatura buydu sigorta odedi

• @aliaytac41 1200 e oda bulamazsiniz gibime geliyor LA de private

• @Rhonster Teşekkürler hocam. Onun dışında ekleyebileceğiniz bir gider var mıdır?

• ⭐⭐⭐⭐

@aliaytac41

Araba taksit ile ilgili olarak, göç etmenize müteakip kredi skoru ve credit line olmaksızın finance yapmak hususunu iyi araştırmanız faydanıza olacaktır. Yüksek APR oranı ve aracın fiyatına oranla talep edilecek down payment miktarı karşınıza gelebilir. Finance henüz birebir tecrübe etmediğim bir husus, tecrübeli arkadaşlar daha doğru yorumlar ile katkı verebilir bütçelediğiniz kalem ile ilgili.

• @aliaytac41 "vergi payı" gelir ve self-employment vergileri için ise çok düşük. Sırf federal vergi çok daha yüksek olur eğer hedef 4000$ net gelir ise.

• @ATS16 Hocam onunla ilgili araştırdım. 6-8 k delivery yapılacak bir arabaya 2k peşinat verip faiz oranını da 35'ten (ki ilk girenlere bile 25 falan çıkıyor galiba) hesaplayarak buldum. Kredi çıkıyor ama çok yüksek faiz oluyor denildi, nakit olmayınca mecbur öyle düşünüyorum.

• @isik Hocam ben sadece 4k gider yaptım. Gelir olara doordash vs yapıp aylık 5k gibi hesapladım. İzlediğim bir videoda gider olarak yakıt, araba masrafı yapılan mil, telefon taksidi ve faturası vs de toplanıyordu. Tahmini bir şey yazmaya çalıştım.

• ⭐⭐⭐⭐

@aliaytac41 6-8k ya bulacağınız aracın size getireceği tamir masrafı yüksek ihtimalle listeye koyduğunuzdan daha yüksek olacaktır

• @Emre-Kurtulmuş 140k-160k mil arasında 13-14 model bir prius olabiliyor. Daha yüksek fiyatlara çıkamadıktan sonra başka çare de kalmıyor hocam maalesef.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

148

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |