@cango İmzanızı güncelleyiniz efendim.
Tam olarak demek istediğim şu; I-485 formunda sizin durumunuzu beliren kutucuklar da var, ayrıca legal statünüzü ihlal ettiğiniz için Supplement A diye ekstra bir form doldurmanız da gerekiyor, sanırım onun için de 1000 dolar bir ekstra ücret ödüyorsunuz, yani ülke içerisindeyken statü değişikliğinize başvurmanız konusunda önünüzde bir engel yok, lakin dosyanız katı bir USCIS memurunun önüne düşerse işte o kötü. Şayet reddedilirseniz, DV mali yılı içinde avukatlar aracılığı ile sürecinizi expedite edip hızlandırma şansınız var. Konsolosluktan CP yoluyla ret yerseniz öyle bir itiraz etme şansınız var mı, bilmiyorum, sanırım ret verdiler mi kararları nihai oluyor. Bu söylediklerim kesin değil ve tavsiye niteliğinde değildir, kendi tecrübelerim ve yaşadığım süreçler çerçevesinde öğrendiklerimi aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda karar almak tamamen size kalmış bir durum; örneğin şuan rahatsanız, SSN'inizi almışsanız, güzel bir iş bulduysanız, Amerika'da deyim yerindeyse ikinci baharınızı yaşıyorsunuz, burdaki hiçbir şey size batmıyorsa, ailemi zerre özlemiyorum, ben buraya aşığım beni buraya çivileyin diyorsanız, o zaman kalın ve tüm şartları zorlayın derim. Lakin süreciniz hassas olduğundan avukatın yapacağı en ufak bir yanlış sizin iltica sürecinize bile mal olabilir. O sebeple madem buralara kadar geldiniz o cesaretiniz var, dil de biliyorsunuz diye tahmin ediyorum, dosyanızı kendiniz yollayınız.
İkinci seçenek, iş bulamıyor veya günlük işlerle kıt kanaat kendinizi geçindiriyorsanız, aile özleminiz varsa vs vs o zaman vize durumunuza göre Türkiye dışındaki bir konsolosluğa dosyanızı taşıyıp mülakata katılmak daha mantıklı bile olabilir. Ha bu arada ülkeyi terkedecekseniz Trump'ın parasını almanızı tavsiye etmem, çünkü o ucu açık bir konu, karşılığında ne imzalatırlar, ne şart koşarlar, geri ülkeye alınır mısınız bilemiyorum. Ben olsam o parayı almazdım. İleride yasal olarak tabiki tekrar gelirsiniz, önemli olan şu mali yılda göçmen vizesini alıp girebilmekte. Konsolosluk Trump'ın parasını aldığınız için dosyanıza ret verebilir mi, tabiki verebilir, garantisi yok.
Özetle; iltica süreciniz devam ederken DV'den AOS dosyası gönderirseniz (statü konusunda girmiyorum, çünkü detaylarına hakim değilim) dosyanız reddolur veya süresinde onaylanmazsa ülkeden çıkmanız gerekebilir, adınıza verilen SSN vs iptal edilebilir, bu dediklerim sadece görüş, ps. avukat değilim, forum nezdinde düşüncelerimi yazıyorum. Olur da CP yapıp konsoloslukta sağlam gerekçelerle hikayenizi, iltica sürecinizi, Amerika sevdanızı tatlı dille anlatırsanız, eğer teknik olarak mümkünse dosyanız onaylanadabilir, veya teknik açıdan ret de verebilirler. Lakin benim en bildiğim konu, şu durumda ülkeyi terkederseniz, iltica vs hepsi sıfırlanıyor, aslında konsolosluk nezdinde temiz gidiyorsunuz. Karar sizin.