Mehaba. Biz de Los Angeles, Oak Park tarafına yerleştik. Oğlumuz 3. sınıf öğrencisi olacak bu yıl. Çok kısaca deneyimlerimi aktarmak isterim.
Öncelikle burada birçok işlemi e-posta veya normal posta ile halledebiliyoruz. Normal posta sistemini buraya gelmeden önce küçümserdim ancak kullandıkça harika bir sistem olduğunu gördüm. Belki biraz yavaş ama uğraşmadan her şey güvenli bir şekilde halloluyor.
Okula mail atarak oğlumun genel bilgilerini iletteim ve okula kayıt için gerekli evrakları istedim. Okul çalışanları yaz tatilinde olduğunu için maillere birkaç gün aralıklarla bakıyorlarmış. Bana dönüş yaptılar ve aşağıdaki bilgileri istediler:
Pre-Enrollment Form - (Ön-kayıt formu) -Okul bölgesinin (District diyorlar, bizdeki ilçe MEM gibi düşünebilirsiniz.) kendi web sayfasında oluşturdukları tüm kişisel bilgileri girebildiğimiz bir form.
Proof of Residency + 1 utility Bill (Adres kanıtı) - Kira kontratı ve bir adet adres kanıtı olarak sunabileceğimiz bir fatura istediler. Faturayı daha sonra ibraz edebilirmişiz, ki biz öyle yaptık.
Recent report card, transcript, and recommendation letter. - Karne, traskript ve varsa tavsiye mektubu. Biz bunları okuldan temin ederek gelmiştik. Ayrıca İngilizceye çevirmedik. Sadece tavsiye mektubunu okul İngilizce öğretmenine yazdırmıştık.
Bizden ayrıca sağlık ve diş kontrolü istemediler. Aşı kaydı olduğu için sağlık kontrolüne gerek yokmuş. Ayrıca diş kontrolünün sadece okul öncesi öğrenciler için gerekli olduğunu söylediler.
Immunization Record stamped by a doctor. - Okula başlayabilmesi için tüm aşıların yapılmış olması gerekiyor. Biz e-Devlet çıktısını gönderdik ve kabul ettiler. Bunun için, ofis çalışanları 22 Temmuz'da iş başı yaptıklarından okul sağlık görevlisinin onayını beklediler. Dün okul sağlık görevlisi arayarak 1 adet su çiçeği aşısının eksik olduğunu ve yaptırmamız gerektiğini iletti. Biz de aşı yaptırabileceğimiz yerleri araştırmaya başladık.
Henüz bir gelirimiz olmadığı için sigorta da yaptırmamıştık. Eğer ücreti karşılığı aşı olacaksanız epey maliyet tutuyor. Örneğin CVS, Wallgreens gibi pharmacy şirketlerinde bile gidip yaptırabilirsiniz ama su çiçeği aşısı 235 dolardan başlıyor. Eğer bir doktora gidip yaptıracaksanız, sigortanız da yoksa çok ciddi rakamlar ortaya çıkabiliyor. Peki biz ne yaptık? Bir geliri olmayanların faydalanabildiği California eyaletinin sunmuş olduğu bir program olan Medi-Cal için başvuru yaptık. Bu başvurunun sonuçlanması 30 gün sürebiliyormuş. Public Health Clinic isminde Oxnard'da bir kliniği aradık ve bize aynı gün için randevu verdiler. Bazı klinikler aşı için Eylül ayına randevu veriyorlardı. Doğum belgesi, aşı kayıtları ve pasaport istediler. Oraya gidince e-Nabızdan aldığımız aşı kartını verdik ve tüm aşıları sisteme işlediler ve tekrar Medi-Cal başvurusu yaparak ücretsiz bir şekilde aşımızı yaptırdık. Bize birkaç gün içerisinde posta ile Medi-Cal başvuru evrakları gelecek ve onları doldurup tekrar yollayacağız. Eğer kabul edilirse aşımız ücretsiz olacak, değilse bize fatura yollayacaklarmış. Henüz bir gelirimiz olmadığı için kesinlikle kabul edileceğimizi söyledi görevli.
Aşı konusu için bilen birileri belki daha kolay bir yol gösterebilir ancak sigortasız ve ücretsiz bir şekilde aşı olabileceğimiz başka bir klinik bulamadık biz. Çok sağlam bir telefon trafiğine girişmek gerekli.
Şimdi kliniğin bize verdiği evrakları okula mail olarak göndereceğiz. 1 Ağustos'ta sabahında da okul kaydı için okula gidip gerekli bilgileri alacağız.
NOT: Aşı konusu - Okul sağlık görevlisi bize ilk başta su çiçeği ve Dtap aşısı olmak üzere 2 aşının eksik olduğunu söylemişti. Ancak Türkiye'den bir doktor arkadaşıma ulaşarak durumu anlattım. Gerekli olan 5. doz bizde DAPT-IPA şeklinde göründüğünden görevli bunu anlamamış. Durumu anlatan bir mail attım ve özür dileyerek haklı olduğumuzu sadece su çiçeği aşısının eksik olduğunu belirtti. Eğer sizin de başınıza benzer biri durum gelirse araştırmayı ihmal etmeyin diye buraya not düşmek istedim.
Bizimle aynı bölgeye gidecek olursa diye gittiğimiz klinik bilgilerini aşağıya bırakıyorum:
North Oxnard Public Health Clinic
2240 East Gonzales Road, Suite 140, Oxnard, CA 93036
(805) 981-5221
Los Angeles geneli için şu sayfa da size fikir verecektir: http://publichealth.lacounty.gov/ip/index.htm