• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
      • Popular Topics
      • Best Posts
    • Popular Topics
    • Best Posts
    • Feed
    • Watched Topics
    • Bookmarks
      • Users
      • Groups
    • Users
    • Groups
    • Map
    • Calendar
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Search
    1. Home
    2. Anka
    Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz forum@yesilkartforum.com adresine email gönderebilirler!
    6 Şubat 2023 Depremzedelerine yardımda bulunmak isteyenler AHBAP Derneği'ne bağış yapabilirler.
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 4
    • Topics 5
    • Posts 93
    • Best 52
    • Controversial 0
    • Groups 0

    Anka

    @Anka

    160
    Reputation
    1334
    Profile views
    93
    Posts
    4
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online

    Anka Unfollow Follow

    Best posts made by Anka

    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      İlk girişi yapıp Türkiye'ye döndükten sonra, gitmeden önce merak ettiğim detaylarla beraber yaşadıklarımızı paylaşmak istiyorum.

      Öncelikle 9 Ekim sabahı olan uçuşumuz için hazırlıkları tamamlayıp dinlenmeye çekilmişken, 8 Ekim gecesinde ABD- Türkiye vize krizi patladı. Her ne kadar yapılan açıklamada olayın bundan sonraki vize görüşmelerini hatta göçmen olmayan vize tiplerini kapsayacağı belirtilse de yolculuk öncesi tabiki de kafamızda bir soru işareti oluştu. Sağolsun çıkış yaparken de pasaport polisi Amerika'ya gideceğimizi öğrendiğinde bizi ülkeye almayacaklarını iddia etse de biz ona aldırmayıp yolculuğumuza başladık.

      Uçuşumuzu Antalya-Münich-Newark aktarması sonucunda Lufthansa ile yaptık. Antalya'dan çıkış yaparken çıkış harcı yatırmadık, aslında ben hiç uğraşmamak için havalimanında yatırma niyetindeydim ama görevlilerin yanlış yönlendirmeleri sonucu kendimizi bir anda pasaport memurunun karşısında bulduk, memura durumu kısaca açıkladım, pek oralı olmadı daha çok vize krizi ve Türkiye'nin yapacağı misilleme ile ilgili değerli yorumlarını paylaşmayı tercih etti. Ben de çok önemsemedim ve herhangi bir sorun yaşamadan ilk adımı tamamladık.

      Aktarmalı uçuşların ilk ayağı genelde, klasik yurt içinde de kullanılan 3+3 koltuklu, görece konforsuz standart uçaklar ile yapılıyor. Biz münich'e kadar sun express ile uçtuk. Yaklaşık 3 saat sonunda Almanya'ya ulaştık. Munich havalimanı 2 terminalden oluşuyor. Terminal 1'i bir çok havayolu şirketi kullanırken, Terminal 2 büyük oranda Lufthansa'nın uluslararası uçuşları için kullanılıyor. Munich aktarmalı uçuşlarda Terminal 1'e indikten sonra Terminal 2 işaretlerini takip edip otobüs ile Terminal 2'ye geçmeniz gerekiyor. Otobüs ile yaklaşık 10 dk'da terminal 2'ye ulaşabilirsiniz. Biz biletlerimizi Antalya- Newark olarak Lufthansa'dan almamıza rağmen ilk uçuşu farklı bir firmadan yaptığımız için her aktarma noktasında bilet - boarding pass bastırmak zorunda kaldık. Ayrıca yine bileti lufthansa'dan aldığımız için sun express uçuşlarında online checkin yapma şansımız olmadığını öğrendik. Kısaca uçuşların sun express ayaklarında koltuklarımız vs. havalimanında belli oldu. Buna rağmen hem gidiş hem de gelişde 4. sırada ve tercih ettiğimiz gibi cam kenarında yer bulabildik. Lufthansa uçuşları için koltuklarımızı daha önce ayırtmış olmamıza rağmen yine biletlerimizi 2. terminaldeki Lufthansa yer hizmetlerinden bastırdık. Bizi asıl strese sokan ise dönüş yolundaki Münich - Antalya Sun express uçuşu oldu. Münich'e indikten sonra havalimanından çıkış yapmadan biletlerinizi alabileceğiniz bir kiosk veya yetkili masa bulunmuyor. Haliyle doğrudan uçuş kapımıza gittik. Farklı firmaların yetkililerine sorduğumuzda biletimizi kapıda alabileceğimizi söylemelerine rağmen kapıların uçuşa nerdeyse 20 dakika kala aktif olması ve herhangi bir sorunda çözüme ulaşacak zaman bulunmaması biraz canımı sıktı ama belirttikleri gibi check-in yapmadan kapıya gelen görevliden biletlerimizi temin edebildik. 10 yıl önce yine Almanya aktarmalı Newyork uçuşunda güvenlik noktasında bir polis/yetkili pasaport ve vizelerimizi kontrol edip, nereye niçin gittiğimizi sormuştu, aktarma ayağında böyle bir soru beklemediğimiz için duruma biraz şaşırmış Amerikan vizelerini gösterip geçmiş yapmıştık, şimdiki gidişimizde ise terminal içinde herhangi bir pasaport - vize kontrolüne girmedik, transit vize de söz konusu olmadı.

      Bu arada yolculuk öncesinde yazmam gereken bir dip notu şimdi belirteyim. Yolculuğu ben, eşim ve 14 aylık kızım ile beraber yaptık. Antalya - Münich uçuşlarını bir şekilde atlattık ama asıl önemli olan Münich - Newark uçuşları için yolculuğumuzu büyük bir çileden kurtaran baby bassinet oldu. Küçük çocuğu olanlar için kesinlikle ama kesinlikle tavsiye ediyorum. Tabi ki de çocuğunuzun alışkanlıkları, boy kilo durumu kullanım şeklinizi değiştirecektir ama denemekte fayda var. Baby bassinet için yapmanız gereken uçuş öncesinde ekonomi sınıfı ile yolculuk yapıyorsanız en öndeki koltuk ve bassinet için rezervasyon yapmak. En ön koltuklar daha geniş alana sahip oldukları için genelde erken tükeniyor bu sebeple uçuştan 1 gün önce ücretsiz online koltuk seçimi yapmak yerine parasını verip koltukları satın almanızı tavsiye ederim. Biz gidiş-geliş 3'ümüz için ekstra 450 TL kadar ödeyip koltukları ve bassineti rezerve ettik ve her kuruşuna değdi. Arkada beşiksiz herhangi bir koltukta o yol nasıl biterdi bilmiyorum, dolu bir uçakta orta koltukları ise düşünmek bile istemiyorum. Bu arada Lufthansa koltukları 2+4+2 düzenlemesinde. Kısaca anne-baba ve ufak bir çocuk için en ideal düzlemde. Bassinet görseline şuradan ulaşabilirsiniz. (fotolardaki biz değiliz, google'dan aldım ayrıca ben daha yakışıklıyım 🙂 ) Uçuştan önce koltuklarınızı ise seatguru.com'dan uçuş kodunuz ile kontrol edip seçebilirsiniz.

      Uçuşu bitirdikten sonra asıl konumuz ilk girişe gelelim, malum konulardan dolayı biraz endişeli ama özgüvenli şekilde pasaport kontrol noktasına ilerledik. Yola çıktığımız şartlar altında sorun yaşamayacağımızı düşünüyordum fakat biz yoldayken haberimiz dışında olanlar ve karşılıklı misillemelere neden olacak herhangi radikal bir hareket gergin olmamıza neden oldu. İndikten sonra görevlilere sarı zarfımız olduğu belirttim, eğer green cardımız elimizde değilse turist sırasına girmemizi istedi. Newark havalimanı beklediğim gibi JFK'den daha sakindi. Yaklaşık 10 dklık bir bekleme sonunda sıra bize geldi. Görevliye sırasıyla pasaportlarımızı ve zarflarımızı verdik. Gayet kibar bir tavırla kontrollerimiz yapıldı. Parmak izi ve fotolarımız alındı. Ne vize krizi ne de Türkiye'den geliyor olmamızın lafı bile geçmedi. Memur kendi işlemlerini tamamladıktan sonra bizi hemen arkadaki ikinci kontrol bölgesine yönlendirdi. O bölge de banka şubesi tipinde ufak bir bekleme salonunun olduğu bir oda. Yaklaşık 5 dakikalık bir bekleme sonunda memur herhangi bir soru sormadan pasaportlarımızı teslim edip gidebileceğimizi söyledi. Kısaca yolculuk öncesi olanların hiçbir etkisi olmadı, biz kendimizi gerdiğimizle kaldık. Dışarda bizi karşılamak için gelen tanıdıklarımız bile bu kadar erken çıkış yapmamıza şaşırdılar.

      Sonrası 1 hafta New Jersey ve 1 hafta New York city herşey yolunda geçti, güzel bir tecrübe sonunda planladığımız gibi dönüşümüzü yaptık. 2 hafta içinde tek pişmanlığım, saati ve günü planlamamıza rağmen son anda kızımın huysuzlanması ve otele dönüş yapmak zorunda kaldığımız için iptal etmek zorunda olduğumuz sevgili @crazycells ile yiyeceğimiz yemek oldu. Umarım bir sonraki gelişimizde buluşma fırsatı bulacağız. Herkese selamlar.

      posted in Yolculuk
      Anka
      Anka
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      Sayın @greenleo merhaba, teşekkürler . Belirttiğiniz gibi hem Türkiye'deki iş durumları hem de Amerika'daki bölge, iş konusundaki belirsizliklerden ötürü giriş yapıp döndük. Açıkçası ilk 6 ay içinde giriş yapma zorunluluğu olmasaydı bu seyahati yapmaz, şartları somutlaştırdıktan sonra temelli gitmeyi tercih ederdik. Madem gitmek zorunda olduğumuz için gidiyoruz, hem tanıdığımız insanları görme hem de oraların havasını alma niyetiyle yola çıktık. Amerika'da 2006 ve 2007 yıllarında bulundum ve döndüğümden beri tekrar orada yaşama arzusu içindeydim ama tabi ki de bu zaman içinde hayat devam etti, evlendim, bir kariyer sahibi daha önemlisi de çocuk sahibi oldum. Şimdi her şeyi daha detaylı düşünme durumunda kalıyorum ama bu işin bir heves, bir cesaretle yola çıkıp zamanla yoluna koyulacak bir süreç olduğunu da düşünüyorum. Bu cesareti kendinizde buluyorsanız, iş/maddi durumunuz uygunsa ve sizi Türkiye'de bağlayan bir neden yoksa giriş-çıkış yapmaya bence çok gerek yok.

      Bizim ilk izlenimlerimiz biraz gözümüzü korkuttu, bunun iki ana nedeni var, ilki bizim gibi Antalya'da deniz ve doğa ile iç içe huzurlu ve sakin bir yaşama sahipken New York City'nin curcunası oldukça yıpratıcı, tabi ki gezmek görmek, bunca rengin, farklılığın içinde olmak güzel ama devamlı yaşamak için eğer çok iyi şartlarda bir iş imkanı vs. olmadıktan sonra New York bize pek uygun değil. Bu noktada ilk gidiş için belki daha farklı bir yer tercih edilebilir ama kısa süreli kalışlarda olumlu ya da olumsuz yeterli gözlem yapma imkanı bence çok mümkün değil. Sonuçta hepimiz biliyoruz ki ne olursa olsun ilk zamanlar zorlu geçecek, tam anlamıyla uyum sağlamak belki 6 ay belki 1 yıl belki de daha uzun süreleri alacak. Durum böyleyken 2 haftaya (elimizde green card ve ssn'lerimiz de yokken) fazla anlam yüklemek bence çok gerçekçi değil. Gözümüzü korkutan bir diğer nokta da tanıdığımız insanların çalışma şartları oldu, güzel evlerde yaşayıp, iyi arabalara sahip olabiliyorlar, Türkiye'deki birçok olumsuzluklardan da uzaklar ama kendilerine/ailelerine ayırabildikleri zaman oldukça kısıtlı, devamlı bir koşturmaca içindeler. Ben ve eşim Türkiye şartlarında iyi işlere sahibiz, çoğu kişi gibi bizim de aynı şartlarda Amerika'da işe başlama ihtimalimiz çok yüksek değil. Her ne kadar İngilizce konusunda çok sıkıntı yaşayacağımızı düşünmesem de farklı bir dilde özellikle iş hayatında kendini ifade etmek zaman ve deneyim gerektiren bir süreç. Tüm bunları da düşününce Türkiye'deki onca saçmalığa rağmen kurmak için yıllarımızı harcadığımız kendi düzenimizi bırakmak da çok kolay olmuyor. Tabi bu bahsettiklerim tamamen subjektif ve kişisel düşünceler ayrıca Amerika kısmındaki örneklemim de oldukça sınırlı, bu bizim için de yanıltıcı olabilir.

      Sonuç olarak biz hala durumu sindirmeye çalışıyoruz. Çocuğumuzun geleceği için bu fırsatı kesinlikle kaçırmak istemiyorum ama doğru zamanda doğru yere gitmek için de kendimize biraz zaman vermeyi doğru buluyorum. İkinci girişe kadar ya net bir karar verip temelli gideceğiz ya da re-entry permit opsiyonunu düşüneceğiz. Size de bol şans dilerim.

      posted in Yolculuk
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      SBA ilk olarak nisan ayinin basinda baslatmisti $1000-$10000 yardimlarini, 16 nisan’da da odenek bittigi icin basvurulari durdurmuslardi. 15 nisan gecesi “neyse yarin sabah hallederim” deyip ertesi gun laptopun basina oturunca basvurularin kapandigini gordugum icin iyi biliyorum tarihleri 🙂

      Daha sonrasinda Mayis basinda sadece agriculture isletmeler icin tekrar basvuru alimlari basladi. Ben standart basvurumu yaptim ve basvurumun kabul edilmedigine dair bir e-mail aldim. Artik bu konuyu unutmusken bu pazartesi (15 haziran) basvurumun onaylandigi ile ilgili bir e-mail daha aldim. 2 gun icinde de $1000 para hesabima yatti.

      Onay e-mailini aldiktan 1 gun sonra bu sefer de “Create your SBA Economic Injury Disaster Loan Portal Account” konulu kredi icerigi ile ilgili bir e-mail aldim. Bu maildeki link sizi kullanici adi/e-mail adresi ve sifre olusturacaginiz sayfaya yonlendiriyor. Bu islemi tamamlayip giris yaptiginizda kredi tutarinizi ve sartlari gorebiliyorsunuz.

      Emin olmamakla birlikte basvuruda verdiginiz bilgiler dogrultusunda bir kredi limiti belirleniyor. Siz tutari secemiyorsunuz ama $1000 ile verilen ust limit arasinda bir secim yapabiliyorsunuz. Bana verilen limit $14.100’di. Kisaca $20.000 alamiyorum ama $10.000’a dusurebiliyorum.

      Kredi sartlari ilk 12 ay odemesiz, 30 yil vadeli, faiz orani 3.75, ben $14.000 icin ayda $69 odeyecegim.

      Sali gunu basvurumu tamamladim, persembe gunu onay e-mailini aldim. Bu surede amerikan vatandasi olmadigim icin green card copyleri istendi, fotosunu e-mail olarak gonderdim. Bugun ya da pazartesi gunu paranin hesabima gecmesini bekliyorum.

      Kredinin tek dezavantaji vade suresi secemediginiz icin geri odenecek tutarin yuksek olmasi ama soyle bir donemde 1 yil geri odemesiz, bu tutarlarda paraya ulasim saglamak cok iyi geldi. Artik 30 yil boyunca giderlere bir fatura daha eklendi.

      Son olarak, belki de en onemlisi basvuru islemleri issizlik maasi gibi karisik ve sikintili degil ben 16 nisan’da issizlik maasina gunlerce ugrastiktan sonra basvurabilmistim hala da bir sonuc alamadim. SBA icinse gayet basit 10-15 dk icinde basvuru tamamlanabiliyor.

      Basvuru yapmak isteyenler icin soyle bir turkce yonelge var.

      SBA Disaster Loan / $10,000 Hibe'ye başvuru aşamaları

      SBA Disaster Loan / $10,000 Hibe'ye başvuru aşamaları

      13 Temmuz 2020 güncelleme: 20 milyar dolarlık bütçe tükendiği için artık hibe verilmeyecek.  ABD'de Self Employed olan, Independent contra...

      Ayrica su youtube videosu da ise yarayabilir.

      Bu yonelgeler mayis ayindan once hazirlanmis, bu surede basvuru sayfasina ufak eklemeler yapildi, icerige dikkat ederseniz sorun yasamazsiniz.

      Ilk basvuruyu tamamlayip kredi hesabi sayfasina geldiginizde de islemler cok basit. Verify Identity’den size sorulan sorulari cevapliyorsunuz (dogum ayi, arabanizin rengi, evinize en yakin highway vs gibi) eger dogru cevap siklarda yoksa none of above secebilirsiniz.

      Daha sonra almak istediginiz tutari belirtip onayliyorsunuz. Bir kac gun icinde approved e-mailini alinca tekrar sayfaya girip en alttaki e-sign ile imzanizi atip islemi bitiriyorsunuz.

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      @orhanvegs teşekkürler size de bol şanslar, ap'den sonra bir de vize krizi atlattık, bakalım daha neler göreceğiz.

      @yekta teşekkürler evet onu atlamışım. uçakta dağıtılan mavi form herkesin doldurmak zorunda olduğu basit bir form. ihtiyacınız olan ekstra tek bilgi Amerika'da kalacağınız yerin adresi, yanımızda zaten sarı zarflarımız olduğu ve zarfa zımbalı kağıttaki adrese gideceğimiz için doğrudan forma o adresi yazdık, belki de bu yüzden, kontroller sırasında beklediğimiz, green cardları ds formlarında verdiğimiz adresten farklı bir adrese gönderilmesini isteyip istemediğimizle ilgili soruyu sormadan işlemlerimizi bitirdiler.

      Formla ilgili ufak bir kaç detay ise; formu her aile bireyinin ayrı ayrı doldurmasına gerek yok, 3. soruda sizinle beraber ailenizden kaç kişinin seyahat ettiği soruluyor, ben, eşim ve kızım ile seyahat ettiğimiz için, o bölümü benim dışımdaki yolcu sayısı olan 2 olarak doldurdum. Geri kalanlar pasaport, uçuş bilgileri ve yanınızda getirdiğiniz eşyalar/yiyeceklerle ilgili. O noktada dürüst olmakta fayda var. Bizim yanımızda kızım için yiyecekler (kuru kayısı vs.) vardı. onları yazdım, herhangi bir sorun olmadan basit bir kontrol sonrasında da valiz işlemlerimi tamamladım. Formun o bölümündeki amaç anladığım kadarıyla canlı hayvan, hastalık taşıyabilecek herhangi bir unsur veya satış amacıyla ülkeye sokulan eşya/yiyecekler. Dünyanın heryerinden özellikle de Asya ve Afrika'dan bin türlü garip şey getirilmek istendiğini düşünürsek adamlar bunların kontrolünÜ yapmakta haklılar, ama bizim gibi makul miktardaki sıradan yiyeceklere takılmıyorlar. Tabi bir de yanımızdaki nakit miktarının sorulduğu bir soru var. 10.000 $ cash/ çek taşımadıktan sonra bizi ilgilendiren bir durum yok, açıkcası olduğu durumlardaki prosedürü bilmiyorum. Bu arada yeri gelmişken şunu da söyleyim, Amerika yolculuğu öncesi ücretsiz cepteteb hesabı (kredi kartı hesabı değil) açtırıp, dolar hesabı oluşturduktan sonra Amerika'da komisyonsuz ve masrafsız şekilde bank of america ve adını şimdi hatırlamadığım 2 bankanın atmlerinden sorunsuzca para çekebilirsiniz. ben defalarca kullandım hiçbir sorun yaşamadım. tek yapmanız gereken dolar hesabı açıp, para yatırdıktan sonra yurtdışı kullanımı için hesaba internet bankacılığı üzerinden yetki tanımlamak. Fakat bu sadece para çekmek için geçerli alışveriş vesairede kartı kullanmak isterseniz doğrudan hesabınızdaki parayı değil klasik dolar kuru uygulaması ile tl hesabınızdaki para üzerinden işlem yapıyorlar.( ben bu şekilde kullanmadım ama sorduğumda bu bilgiyi vermişlerdi)

      posted in Yolculuk
      Anka
      Anka
    • RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

      @anka Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri içinde söyledi:

      Ekim 2017'de sarı zarflar ve geçici vizelerimizle ailece ilk girişimizi newark'dan yapmıştık.

      Nisan 2018'de ben tek başıma green card ile sorunsuzca miami'den giriş yaptım.

      Eylül 2018'de ben, eşim ve kızım ile beraber yine miami'den sorun yaşamadan gc'ler ile giriş yaptık. Kiosk üzerinden ilk işlemleri yaptığımızda benim ve 2 yaşındaki kızımın çıktıları "clear" iken eşimin formu "x" ile çıktı. Nisan ayındaki girişimde de benim formum "x" olduğu için telaş yapmadan pasaport kontrolü sırasına girdik.

      Görüşmemiz kısaca şöyleydi,

      pasaport görevlisi - Nerden geliyorsunuz? (elinde pasaportlar olmasına rağmen)

      ben - Türkiye

      pg - Türkiye'de mi yaşıyorsunuz?

      b- Daha öncesinde Türkiye'de yaşıyorduk, bundan sonra USA'de yaşayacağız.

      pg - ok

      Devamında eşimin parmak izi ve fotoğrafı tekrar alındı, hemen sonrasında da işlemimiz tamamlandı.

      Miami'den green card ile 2. girişim ve her 2 işlemde de gayet rahat bir ortamda işlemlerimizi tamamlandık. Tabi ki yaş durumunuzdan medeni durumunuza hatta dış görünüşünüze kadar bir çok parametre var ama sanki miami'de işlemler daha rahat oluyor. Çok falso vermedikten sonra çok üstünüze gelmeye niyetleri yok gibi.

      Selam herkese, Eylül 2018’deki girişimizi takiben , bugün ben 4. kez, eşim ve kızım da 3.kez girişlerimizi yaptık.

      Son girişimizin üzerinden 6 ay 2 hafta gibi bir süre geçti. Bu giriş çıkış işlemleri biraz çekirge misali olduğu için bu sefer açıkcası kapıda biraz sorun bekliyordum. Eşim de ben de işlerimizden istifa edip geldiğimiz için, ingilizce işten ayrılma evraklarımız yanımızdaydı olası bir sorunda neden bu denli zamandır kalıcı gelmediğimizi anlatabileceğimi düşünüyordum yine de yorucu geçen 13 saatin ardından bir sorgu ile karşılaşma düşüncesi hem olası hem de can sıkıcı duruyordu. Sonuçta 2017 Ekim’den bu yana sadece giriş çıkış yaparak süreci ilerletmiştik. Ben yaklaşık 6 ayda bir gelirken eşim ve kızım ilk girişlerinden sonra 11 ay, üstüne de 6.5 ay gibi bir sürede giriş yapıyordu.

      Pasaport polisine doğru yaklaştıkca olası sorular ve cevapları kafamda dönerken bir anda 13 saattir uçakta olmaktan sıkılan 2.5 yaşındaki kızım sıradan çıkıp, polislerin olduğu alana koşmaya başladı. O bariyerleri teker teker aşarken ben yanımızdaki 5 parça çantayı eşime bırakıp bir görevlinin yardımıyla kızıma pasaport polislerinin olduğu kabinin önünde ulaştım. Ben tekrar sırama dönerken görevli aradaki bariyeri kapattı ve kibarca bizi sıranın sonundan en önüne aldı. Daha önceki girişlerde kiosktan işlem yapmışken bu sefer o aşamayı pass geçip direkt memurun karşısına gitmek yine kafamda bir soru işareti bıraktı. Sıranın en arkasındayken birden sadece 2 kişinin arkasında pasaport polis kabininin önünde kendimizi bulduk. Bu sırada artık bir klasik olan polisin bizden önceki kişilere tavırlarını izlemeye başladık. Önümüzdeki tek başına gelen 25 yaşlarındaki genci başka bir polis escortuyla arka tarafa aldılar. Bu durumu görünce hem ilk defa böyle bir olayla karşılaştım hem de aynı durumun üst üste 2 kere olma olasılığını biraz düşük bulduğum için rahatladım. Sıra bize geldiğinde az önce oldukca suratsız görünen görevli bir anda 180 derece değişip gayet sıcak bir tavırla işlemlerimizi yaptı. Tek bir soru sormadı. Sadece kızıma adını sorup çantasından çıkardığı ufak bir haribo paketi hediye etti. Parmak izi ve fotoğrafların ardından neredeyse 5 dk içinde geçişimizi yaptık.

      Ben daha önce yine miami’de türkçe konuşan bir Amerika’lı pasaport polisine denk gelmiştim, şimdi de hediye verenini gördüm. Zor bir karar sürecinin ardından temelli geldiğimiz bu sefer şimdiye kadar herşey yolunda gitti, umarım bundan sonra da şans yanımızda olur.

      Son bir not; sıkça belirtildiği gibi bu giriş- çıkış işlemlerinde çok fazla değişken ve parametre var. Bizim tecrübelerimiz hep olumlu geçti, ben deneyimimizi aktarmak istedim ama belki bir yandaki polise denk gelsek sorun yaşayabilirdik. Siz de uzun süre Amerika dışında kalacaksanız olası sorunlara karşı belgeleriyle beraber hazırlıklarınızı yapmanızı tavsiye ederim.

      posted in Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler
      Anka
      Anka
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

      @fatihk evet kullanilabiliyor. Ben bugun kiralik arac ile direksiyon testine girip ehliyetimi aldim. Araba kiralarken sinava girecegimi belirttim. Insurance vs. ne gerekiyorsa yapilmasini istedim. Ben six’t firmasini tercih ediyorum. Daha onceki ziyaretlerimde de bu firmadan kiralamistim. Verdikleri fis tarzi dokumanda gerekli bilgilerin hepsi mevcut. Direksiyon sinavindan once aracla ilgili sadece bu dokuman yeterli oldu.

      Kisaca tecrubemi aktarayim. Florida’da bir avm’nin icinde yeni acilan bir dmv center’da sinava girdim. Pompano Beach tarafinda olanlara burayi tavsiye edebilirim. Pompano Citi Cetre diye geciyor. Direksiyon sinavi avm otoparkinda yapiliyor. Randevum olmasina ragmen gittigimde cok kalabalik degildi. Hic sira beklemedim. Ilk once girişte kısa bir evrak kontolü var. Daha sonra farklı bir görevliye yönlendiriliyorsunuz. Istenilen evraklar daha once de belirtildigi gibi kimlik ( green card), social security card, 2 adet adres belgesi(elektrik faturasi ve bankadan gelen bir yazi)

      Devaminda gittigim masada yine kisa bir evrak kontrolu, formalite bir gorme testi ve foto cekimi. Bu islemler tamamlaninca bilgisayara yonlendirilip yazili sinava giriyorsunuz. Sinav farkli bir yerde yapilmiyor, hic gormeyenler icin yaziyorum bir banka subesi dusunun, musterilerin bekledigi bolumun bir kosesinde 7-8 bilgisayar var.Ayakta bu bilgisayarlarda gozetmen vs . olmadan sinava giriyorsunuz. Biraz gurultulu ve karisik bir ortam. Sinav sorularina daha once calistigim icin cok zorlanmadim ama bekledigim kadar da kolay gecmedi. Sorular 3 sikliydi, bazi sorularin cevaplari cok belliyken bazilarinda sacma bir sik ve benzer iki siktan olusuyordu. Benim tavsiyem %100 emin olmadiginiz sorulari atlayin. Daha sonra sorulara tekrar donebiliyorsunuz. Sinav suresi 1 saat ve fazlasiyla yeterli. Ben emin oldugum sorulari cevaplayarak 35 dogruya ulastim. Geriye cevap vermedigim 15 soru kalmisti. Eger bu sorulara yanlis cevap verseydim stres yapabilir ya da direkt kalabilirdim. 35 dogruya ulasinca istedigim 5 soruya daha cevap verip sinavi tamamladim.

      Yazili sinav tamamlaninca direksiyon testini bugun mu almak istedigimi sordular, aracimin olmadigini kiralik aracla girip giremeyecegimi tekrar sordum, registration ve insurance olduktan sonra sorun olmadigini belirtince gidip bir arac kiraladim. Arac kiralarken de yine arabayi sinavda kullanacagimi ozellikle belirttim.

      Direksiyon sinavi da acikcasi cok rahat gecti. Genis avm otoparkinda standart surus, diklemesine park, geri surus pozisyonu alip geri gitme, ani fren, 3 manevrali donus sinavdan once dusundugum ne varsa uyguladik. Sinav esnasinda sizi yaniltacak hicbir bildirimde bulunmuyorlar, aksine istedikleri hareketleri oldukca acik bir sekilde tane tane anlatiyorlar. Beni tek sasirtan yazili sinavda bekledigim yukari pozisyonda aracin nasil park edilecegini direksiyon sinavinda sormus olmasiydi. Yokus olmadigi icin varsayim uzerinden sozlu ve direksiyon pozisyonu ile soruyu tamamladik.

      Nacizane tavsiyem direksiyon sinavinda sakin ve sabirli olmaniz, stop levhalarinda mutlaka ama mutlaka tam durur pozisyonda 3 saniye aracini durdurun. Turkiye’ye uzak olan bu kavram bu sinavda cok onemli. Yine daha once bircok defa belirtildigi gibi herseyi dogru yapsaniz bile sadece bu ihlalle sinavdan kalabilirsiniz.

      Direksiyon sinavini takiben 15 dk sonrasinda odemeyi yapip ehliyetimi aldim. Bir milestone’u daha gecmis olduk.

      Sinavdan once her bir ayrintiyi okuyan biri olarak yardimci olabilecegim bir konu varsa cevaplamaya calisirim.

      posted in Ehliyet ve Araba
      Anka
      Anka
    • RE: Kredi Skoru / Credit History

      Kisaca kendi surecimi aktarayim.

      Nisan 2019'da bofa'dan 500$'lik secured card'imi aldim. Genelde %30 borclanip, odemeleri zamaninda yaptim.

      Eylul ayinda ilk fico skorum olustu. Ilk puanim 666'ydi. Devaminda 666-666-688 ve 719 olarak ilerledi. Ocak ayi sonu itibariyle 500$ hesabima tekrar yatirildi ve kredi limitim 2.500$ olarak guncellendi.

      posted in Bankacılık
      Anka
      Anka
    • RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

      Ekim 2017'de sarı zarflar ve geçici vizelerimizle ailece ilk girişimizi newark'dan yapmıştık.

      Nisan 2018'de ben tek başıma green card ile sorunsuzca miami'den giriş yaptım.

      Eylül 2018'de ben, eşim ve kızım ile beraber yine miami'den sorun yaşamadan gc'ler ile giriş yaptık. Kiosk üzerinden ilk işlemleri yaptığımızda benim ve 2 yaşındaki kızımın çıktıları "clear" iken eşimin formu "x" ile çıktı. Nisan ayındaki girişimde de benim formum "x" olduğu için telaş yapmadan pasaport kontrolü sırasına girdik.

      Görüşmemiz kısaca şöyleydi,

      pasaport görevlisi - Nerden geliyorsunuz? (elinde pasaportlar olmasına rağmen)

      ben - Türkiye

      pg - Türkiye'de mi yaşıyorsunuz?

      b- Daha öncesinde Türkiye'de yaşıyorduk, bundan sonra USA'de yaşayacağız.

      pg - ok

      Devamında eşimin parmak izi ve fotoğrafı tekrar alındı, hemen sonrasında da işlemimiz tamamlandı.

      Miami'den green card ile 2. girişim ve her 2 işlemde de gayet rahat bir ortamda işlemlerimizi tamamlandık. Tabi ki yaş durumunuzdan medeni durumunuza hatta dış görünüşünüze kadar bir çok parametre var ama sanki miami'de işlemler daha rahat oluyor. Çok falso vermedikten sonra çok üstünüze gelmeye niyetleri yok gibi.

      posted in Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler
      Anka
      Anka
    • [Arşiv] Administrative Processing (İdari İşlemler)

      Ön edit: Bu başlık arşivlenmiştir. Güncel bilgiler, deneyimler ve soru-cevaplar için şu başlığı incelemelisiniz:

      https://yesilkartforum.com/forum/topic/4583/i̇dari-i̇şlem-administrative-process-ap-süreci


      Administrative processing (idari işlemler) kısaca vize başvurunuz için gerekli görülen ek bir soruşturma süreci. Hakkında çok fazla somut bilgi bulunmuyor. Genelde 4 hafta ile 6 ay arasında sonuçlandığı söyleniyor ama 4 haftadan daha kısa sürede sonuçlanan dosyalar olduğu gibi maalesef 6 aydan uzun süredir sonuçlanmayan dosyalar da bulunuyor.

      Kendi tecrübelerimi yazmam gerekirse 2 kere bu süreci geçirdim. İlki yıllar önce work and travel programı için başvurduğum vize içindi ve yaklaşık 3 ay sonunda olumlu sonuçlandı ( genelde geçmiş dönemlerde ap'ye kalanların sonraki başvurularında da ap'ye takıldığı söyleniyor, kendi örneklemimden yola çıkarak bu durumu doğrulayabilirim ama bu net bir bilgi değil). Diğer ve asıl önemli olanı ise bu sene green card sürecinde karşılaştığım AP durumuydu.

      Temmuz'un ilk haftası mülakatımız olumlu sonuçlanıp, vize onayı alarak konsolosluktan ayrıldık. Ertesi gün ise pasaportları vizesiz, AP kağıdıyla beraber PTT'den teslim aldık. Kağıtta AP sürecine kaldığımız ve DS-5535 formunu mail olarak konsolosluğa göndermemiz isteniyordu. Olayın şokunu atlatıp sürecin bir an önce başlaması için formu doldurmak istedim fakat evrak üzerinde forma ulaşabileceğim belirtilen konsolosluk sayfası "error" verip açılmıyordu (bu yazıyı yazarken görüyorum ki hala açılmıyor). Forma ulaşmak için konsolosluğu aradım fakat kimseye ulaşamadım, konsolosluğun soru sayfasına not bıraktım dönüş olmadı, travel.state.gov'da broken link sayfasına form doldurdum sonuç alamadım, konsolosluğun facebook sayfasına dahi mesaj yolladım tabi ki oradan da sonuç alamadım. Formla ilgili internette çok fazla bilgi bulunmuyor. Formun pdf formatına ulaştım fakat gönderilen kağıtta özellikle fosforlu kalemle boyanarak formun word formatında gönderilmesi istenmişti. En sonunda formu göndermem istenilen adrese durumu anlatan bir mail attım (türkçe). Bir kaç saat sonra konsolosluktan formun ekte olduğu bir mail aldım.

      DS-5535 formu (linkini verdiğim konsolosluk sayfasındaki pdf dosyasıdır, benim doldurduğum formda case number vb. farklı bilgiler de isteniyordu, olası bir durumda linkteki formu değil konsolosluk tarafından yönlendirildiğiniz formu doldurmalısınız) genel anlamıyla kişisel bilgilerinizin, geçmişteki yurtdışı ziyaretlerinizin ve sosyal medya hesaplarınızın talep edildiği basit bir form. Ben talep edilen tüm bilgileri detaylarıyla doldurup gönderdim. Bu noktada eksik bilgi vermeden mümkün olan en kısa sürede formu göndermek önemli.

      Kısaca özetlemek gerekirse ayın 5'inde konsolosluk görüşmemizde vizemiz onaylandı, 6'sında pasaportlar geri gönderildi ve DS-5535 formu talep edildi. 7'sinde formu doldurup konsolosluğa gönderdim. Bu arada görüşmeye ben, eşim ve kızım ile girdik fakat formu sadece benim doldurmam istendi. (asıl talihli benim).

      Sizden istenilenleri yaptıktan sonra yapılması gereken tek şey sabırla beklemek, açıkcası süreç tamamlandıktan sonra bunları yazmak kolay ama özellikle ilk zamanlardaki belirsizlik gerçekten can sıkıcı, herşeyden önce sebep-sonuç ilişkisi kurabileceğiniz bir durum yok, tüm belgeleriniz tam, amerika'da işiniz hazır olmasına rağmen sadece isim benzerliği veya tahmin edemeyeceğiniz bir nedenden ötürü bu sürece dahil olabilirsiniz, ayrıca süreci hızlandıracak veya etki edecek bir imkanınız bulunmuyor. Sürecin ne aşamada olduğunu da bilemiyorsunuz. Bu noktada ap'de olan dosyalar arasında herhangi bir sıralama da bulunmuyor. Benim dosyam Temmuz ayında ap'ye girip, Ağustos ayında sonuçlandı. Ocak ayında ap'ye kalıp hala dönüş bekleyen arkadaşlarımız var. Kısaca genelleme yapılacak bir durum bulunmuyor. Ocak ayında ap'ye kalıp Şubat'ta da, Eylül'de de sonuç alabilirsiniz.

      Elimizdeki en net durum bu sürecin her halükarda 30 Eylül'e kadar sonuçlanmak zorunda olduğu, eğer 30 Eylül'e kadar dosya sonuçlanmaz ise maalesef gc hakkınız geçerliliğini kaybediyor. Bir diğer bilgi ise Haziran ve Temmuz dönemlerinde ap dosya işlemlerinin hızlandırıldığı. Bu da resmi bir bilgi değil ama bu sene genel anlamıyla dosyalar bu tarihlerden sonra sonuçlanmaya başladı.

      AP sürecine kaldıktan sonra dosya durumunuzla ilgili çok net geri dönüşler alamayabilirsiniz. Hatta konsolosluk sayfasında AP ile ilgili sorulara dönüş yapılmayacağına dair bir not bulunuyordu, bu noktada durumunuzu konsolosluğun dosya takip sayfasından ve ceac'ın vize durum sayfasından takip edebilirsiniz. Fakat şunu belirtmeliyim en güncel ve doğru bilgiyi mail yoluyla alacaksınız. Bu sebeple maillerinizi sık sık kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

      Net bir bilgi değil fakat son dönemde ben de dahil olmak üzere dosyası sonuçlananların ceac sayfasındaki "Case Last Updated" güncellemeleri sıklaşmıştı. Benim ilk başlarda haftada bir kez güncelleme olurken, son dönemlerde iki-üç günde bir güncellemeyi izleyen günlerde dosyamın tamamlandığını belirten maili aldım. Dediğim gibi bu sadece bir ön görü dosyanızın sık güncellenip güncellenmemesin sonuca doğrudan bir etkisi olmayabilir.

      ve umarım bu sürece takılan herkesin alacağı mail;

      Case Number: 2017EUxxxx

      Dear x x x,

      Further instructions regarding the status of your visa case are detailed below.

      Processing Completed

      We are pleased to inform you that the administrative processing for your case is completed. You do not need to check our website, as this email has the most current information on your case.

      Mailin alt bölümlerinde "Applicants whose status is marked "Processing Completed" or "Ready" are encouraged to send in their documents to the Embassy at least two weeks prior to their processing expiration date. Applicants with "Processing Pending" or other statuses should not send in their passports and should not come to the Embassy. Applicants whose case processing is pending may check their status at the "Status Check" link below" gibi bir uyarı olsa da siz maildeki ilk cümleyi dikkate alıp, sitelerdeki durumu dikkate almadan size gelen mail üzerinden işlemlerinize devam edebilirsiniz. Keza site güncellemeri siz işlemlere başladıktan daha sonra yapılabiliyor.

      Eğer sağlık raporunuzun tarihi geçmemiş ise bu noktadan sonra sizden talep edilen evrakları en kısa sürede konsolosluğa göndermeniz gerekmekte; benden pasaportlar, ilgili mailin çıktısı ve PTT kayıt çıktısını göndermem istendi. Bu noktada randevu öncesinde girdiğiniz PTT (CSC kaydı) sayfasına tekrar girip konsolosluk eksik belge göndermemi istedi vb. seçeneği seçip tekrar bir gönderi kaydı oluşturmalısınız, bilgilerinizi girmenizin devamında da PTT görevlisine vermeniz gereken ve konsolosluğa göndereceğiniz zarfın içine koymanız gereken sayfaların çıktısını almanız gerekiyor. PTT'den gönderiyi yaptıktan sonra takip numarasından kargo takibini yapabilirsiniz. Ben ayın 11'i Cuma günü dosyamın sonuçlandığı bilgisi olan maili aldım, 12'si Cumartesi günü (çoğu PTT Cumartesileri yarım gün çalışıyor) kargoyu PTT'ye teslim ettim, 15'inde kargo konsolosluğa teslim edildi. 17'sinde gönderdiğim dosyanın işleme alındığına dair konsolosluktan bir mail aldım ve tam bir hafta sonra ayın 24'ünde vizelerimizi ve sarı zarflarımızı daha bir ay önce büyük hayal kırıklığı yaşadığımız PTT şubesinden teslim aldık.

      Benim kısa sürede yaşadığım ap tecrübesi bu şekilde, green card talihlisi olduğumu Nisan 2017 gibi oldukça geç bir tarihte öğrenip, randevu tarihi alıp alamayacağımızı düşünürken, bu kısa sürede önce randevu alıp üzerine bir de ap süreci geçirerek vizelerimizi almış olduk. Her ne kadar can sıkıcı bir süreç olsa da kendi adıma sabırlı ve inançlı olmanızı tavsiye ederim. Ben bu süreçte her zaman olduğu gibi @crazycells'den ve ap süreci hala devam eden @orhanvegs'den önemli bilgiler ve destek aldım. Her ikisine de tekrar teşekkür ediyorum.

      Umarım bu süreçte olan/olacak herkesin dosyası zamanında tamamlanıp, herkes için en hayırlısı olucak şekilde sonuçlanır.

      posted in Tüm Göçmen Kategorileri İlgilendiren İşlemler
      Anka
      Anka
    • RE: ABD-Turkiye olaylari hakkinda

      Uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda girişi yaptık. Detayları zaman bulunca ilk giriş başlığına da yazacağım. Girişte herhangi bir sorun yaşamadık. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

      posted in Gündem
      Anka
      Anka

    Latest posts made by Anka

    • RE: ABD'de Trafik Kazasi Yapmak

      @ayvalik10, içinde söyledi: ABD'de Trafik Kazasi Yapmak

      @Anka çok geçmiş olsun eğer arabanızda coverage yani kasko varsa ozaman işlemlerin hızlı ilerlmesi için coverage şirketinden işlemleri yapın. Zaten coverage şirketi diğer aracın liability trafik poliçesi şirketinden parasını alacak. Coverage yaptırısanız ikame araç yedek araçta alırsınız. Eğer sizin aracınızda coverage poliçesi yoksa ozaman hemen karşı aracın liability şirketinden dosya açtırıp paranızı alırsınız. Aracınızı hangi yöntemle yaptırırsanız yaptırın tüm aracın tamiri bitip size teslim edildikten sonra karşı aracın liability şirketine değer kaybı için 2. bir dosya açılır. Tüm dünya da mantık aynı şekilde işliyor.

      Tesekkur ederim. Kaza dun oldu, henuz rapor olusmadi tahminimce, claim zamaninin bir onemi var mi sizce? Bugun ya da haftaya yapilmasinin? Kendi insurance’im (geico) ile gorustum, claimi bizden baslatabilirsiniz ama karsi tarafla da iletisime gecebilirsiniz dedi. Karsi tarafin insurance paketine gore ( prograssive) dogrudan onlar cozebilir ya da biz hizlica cozeriz ama karsi tarafin sigortasi yeterli olmazsa bir ihtimal sizin policeniz de etkilenebilire getirdiler konuyu. Tabi daha ortada rapor yok, foto vs gormediler biraz farazi bir bilgi oldu aldigim.

      Birkac gun beklemenin bir zarari olur mu sizce?

      posted in Ehliyet ve Araba
      Anka
      Anka
    • RE: ABD'de Trafik Kazasi Yapmak

      Selamlar, dun benim de tatsiz bir deneyimim oldu malesef, Florida’da highway uzerinden isten eve donerken, trafik sikistigi anda arkamdaki arac hizini ayarlamayip arkadan vurdu. Bagaj kapisi, tampodan hasar olustu. Arabayi kenara cekip konustugumuzda adam mahcup bir sekilde bilgilerini verdi, arkadan carptigi icin kendi hatasi oldugunu soyleyip ozur diledi.

      Ben yine de highway polisini aradim. Polis bilgileri aldiktan sonra crash number ve surucu bilgilerinin oldugu bir kagit verdi, raporu gun icinde tamamlayacagini bu numara uzerinden sigorta sirketini yonlendirebilecegimi soyledi.

      Bu durumda kafamda net olmayan bir konu var, ben kendi sigortami mi aramaliyim, karsi tarafin sigortasini mi?

      Etrafimdakilerle konustugumda dogrudan karsi tarafin sigortasi uzerinden kendi sigortami karistirmadan islem yapmanin daha iyi oldugunu soyluyorlar. Ben internetten arastirdigimda kendi sigortami aramam gerektigini okuyorum.

      Benzer bir konuda tecrubeniz var mi? Kendi sigortam uzerinden ilerlersem, hata karsi tarafta olsa bile benim policeme bir etkisi olur mu?

      Aracim 21 model rav4, ailece kullanmak icin 0 aldim. 1.5 yilda daha 8.000 mile yeni geldi. Normalde ben kendim 200.000 mil ustu 11 model crv kullaniyorum, dun okullar tatil oldugu ve araba bosta oldugu icin ise diger arabayla gitmeye karar vermistim, sanssizlik oldu. Major bir hasar yok ama arabanin deger kaybi icin yapilabilecek bir islem bulunuyor mu? Eski arabayla kaza gerceklesseydi cok uzerinde durmazdim ama bu araba benim icin onemli.

      Tavsiye ve fikirlerinize acigim, simdiden tesekkurler.

      posted in Ehliyet ve Araba
      Anka
      Anka
    • RE: Kredi Skoru / Credit History

      Kredi karti iptalinin kredi skoruna etkisini deneyimleyen oldu mu? Iptal etmeyi dusundugum kartlar var ama riske girmek istemiyorum.

      posted in Bankacılık
      Anka
      Anka
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      @aliarmgn hesap numarasi ve routing numarasi ya da debit kart numarasi uzerinden olur diye dusunuyordum.

      Soyle bir sey buldum. Bunun detayina bakicam.

      https://amp.reddit.com/r/personalfinance/comments/h9lqr5/transferwise_is_asking_for_bank_login_and

      posted in Bankacılık
      Anka
      Anka
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      Bugun ilk defa wise’i kullanmak istedim.

      Adimlari takip ettim ama son adimda banka kullanici adi ve sifremi isteyince devam etmedim. Daha once boyle bir uygulama gormedim, acikcasi ne kadar guvenilir bir kurum olsa da farkli bir firmaya dogrudan banka kullanici adi ve sifresini vermenin iyi bir fikir oldugunu dusunmuyorum.

      Wise icinde hesap bilgileri vs kullanarak farkli bir yolla para gonderme imkani var mi?

      posted in Bankacılık
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      @keysnambır Biraz once basvuruyu tamamladim. Ben farkli dusunuyordum ama sonuc olarak gross tutarlarla ilgili dediginizin dogru olduguna karar verdim ve banka hesabina yatan tutarlar uzerinden tablolari doldurdum. Ayrica zaman zaman calistigim w-2 iceren islerden gelen tutarlari da bu konsept disinda oldugu icin eklemedim. Hakkimizda hayirlisi.

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      @keysnambır Amazon flex, doordash ve ubereats icin dediginiz gibi olabilir sanirim. Lyft iceriginde tax witheld degil ama platform fee, service fee vs. odemeye yansimayan kalemlerin de gross pay icinde oldugunu dusunmustum. 2019 yilinin ortasinda calismaya basladim ve neredeyse sadece Lyft yaptim. 2019 tax returnunde detaylara baktigimda gross earning altinda bana yatan paralar ve diger feelerin toplamiydi. Burdan yola cikarak bankadaki tutarlarin gross olmadigini dusundum ama hala net bir fikrim yok acikcasi.

      Edit: Amazon Flex ve Doordash icin banka dokum toplamlari ile tax form toplamlari birbirini tutuyor. Lyft ve Uber de ise gross ve net ayrimi var gibi gorunuyor.

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      @keysnambır ben de tam tersine yatanlari net olarak dusunuyorum. Calistigim yerlerin yillik toplam grosslarini bulabiliyorum ama aylara dagilimini bazilarinda goremiyorum.

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      Selam,

      SBA'in gecen sene verdigi 10.000$ hibeyle ilgili yakin zamanda gelismeler oldu. Gecen sene sadece 1000$ alanlara SBA e-mail yoluyla ulasip kalan tutarlarin basvurusu ile ilgili bilgilendirme yapmaya basladi. Gelen e-mail'de basvuru linki bulunuyor (E-mail gelmediyse farkli bir basvuru yontemi bulunmuyor), linke tikladiginizda ssn numaraniz ile giris yapiyorsunuz. Basvuru numarasi ile ssn eslesince isleme devam edebiliyorsunuz.

      Basvuru adimlari gecen seneye gore biraz daha detayli, ilk sayfada genel suc gecmisi vs sorulari var. Ikinci sayfada gecen sene verilen bilgilerin (ad-soyad, adres, banka bilgileri vs) teyidi isteniyor. Ucuncu sayfa ise en detayli ve sikintili sayfa, bu sayfada bulunan tabloda 2019-2020 ve 2021'in Ocak ayindaki gross income detaylarinizi ay ay girmeniz isteniyor. Buradaki gelir degisimine gore odeme verilecek ya da verilmeyecek gibi gorunuyor.

      Tablonun basligi soyle;

      'Complete the monthly gross receipts for each year listed on the form. Gross receipts include all revenue in whatever form received or accrued, from whatever source. If there was a period with no sales, please enter 0. '

      Bu noktada benim de sormak istedigim bir konu var. Bu bilgilere geriye donuk nasil ulasabilecegimize dair bir fikri olan var mi? 2019 yilinda tax return uzerinden verdigim bilgiler uzerinden tutarli bir veri bulmaya calisiyorum. Turbotax'de aylik bir dokum bulamadim. 2020 yili icinde karman corman olan bilgileri toparlamaya caliyorum (doordash'i, amazon'u, ups'i vs derken 6 farkli is yaptim ama dokumlere ulasabilirim sanirim). Son olarak 2021 yili icin brut dokumanlara nasil ulasabilirim bir fikri olan var mi? Izledigim bir videoda bank statementlar uzerinden bu tablo doldurulabilir diyordu ama bank statement'da gross geliri nasil gorebilirim? Benim gross'dan anladigim farkli bir sey degil degil mi?

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka
    • RE: Coronavirus nedeniyle verilen iş yeri kredileri ve yardımları

      @mardin47-47 yakin zamanda gelir diye tahmin ediyorum. Yeni basvurular belki biraz daha zaman alabilir.

      posted in Devlet Yardım Programları
      Anka
      Anka