Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.2k 330 298.9k 320
  • ⭐⭐

@hope123 O aralar da burada 2.5 idi. Hatta chevron kampanyasıyla 23$'a depo doldurmuştum :) Şimdi 50$ vermek ödemek garip geliyor. Seattle için haklılar, üretim yapılan her yere uzak, dolayısıyla pahalı olması normal.

• @EasternStar insan rahatlığa nasıl da alışıyor. Türkiye de 1000 TL pompa da fark olunca kimse ses çıkarmıyor oraya gidince 20 dolar içine oturuyor.

• Delaware de bugun $3.40

• Guney Delaware'den guncel tavuk fiyatlari

FB_IMG_1712660838675.jpg

• Benzine akil sir bende erdiremiyorum bu kadar oynaklik cok garip hadi Turkiye'den alisigiz inip cikmasina da Amerika'da bu kadar litre fiyatinin gunluk bazda oynamasi ilginc.

• ⭐⭐

Brent fiyatı 90$ seviyesine geldi ve her gün yaklaşık %2 ileri geri değişiyor, bu sebeple de fiyat gün gün değişiyor. Bazı kısıtlı bölgelerdeki 3.6 üzerindeki fiyatlar direkt dağıtım giderleri ve bayi karıyla ilgili. ABD akaryakıt piyasası bizimki kadar sıkı düzenlenen bir piyasa değil, hatta düzenlemeden ziyade piyasa gözlemi yapılıyor, bu sebeple de eyaletler arasında ciddi farklar olabiliyor. Esasında bu sağlıklı bir şey, aynı şey bizde olsaydı İstanbul ile Ankara arasında en az %5 yukarı fiyat farkı olması lazımdı; ama şimdi İstanbul'da daha ucuz ve bu ciddi anlamda piyasa bozukluğuna yol açıyor. ABD'de ise kalabalık şehirde yaşamak isteyen bedelini ödüyor.

Bununla beraber ABD'deki en büyük risk/fırsat elektrik piyasasında yaşanacak deregülasyon olacak. O zaman kalabalık metropollerde yaşamak daha da zorlaşacak. Elektrik faturalarının ana bileşeni elektrik fiyatından ziyade iletim/dağıtım bedelleri olacak.

Her neyse başlığı dağıtmayayım; Florida'da meyve sebzenin daha ucuz olmasını beklerdim; ama fiyatına kıyasla son derece lezzetli. Kıyma (birim lbs.) 4.5$ - 7$, kuşbaşı 5 - 8$, bifteklik et 7 - 12$ arasında değişiyor. 12$ - 20$ arasında kuzu pirzola bulmak mümkün, bu kadar pahalı olmasının sebebi kuzu etlerinin genelde Avustralya'dan ithal edilmesidir.

Elektrik tüketimin Türkiye'dekinin 3 katına çıktı, faturalarım 100$ civarında (günde en az 6 saat ortalama 10 saat klima açık). Verizon'a 2 telefon ve 4 hat için 140$ ödüyorum. İnternet 70$, su 45-50$.

Mutfak masrafı ihtiyaca göre değişiyor ama aylık 1300$ civarı gidiyor.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Eyalet, şehir, mahalle, blok yerine ve istasyonun markasına yerine göre bile değişebiliyor yakıt fiyatı 😌 bende dün tecrübe ettim. San Diego Bay Side’da Mobil’den $6.19’a aldım dün 😕

• Farmers Market

Dogal tavuk gogus (6.50 lbs): $9.93
    Organic yumurta (48 adet): $15.98
    Cekya urunu Cikolota (2 paket): $3.58
    Muz (2.81 lbs): $1.01
    Sogan (3 lbs): $1.99
    Patates (5 lbs): $3.99
    Mor lahana (5.49 lbs): $5.44
    Beyaz lahana (5.99 lbs): $5.93
    Mantar (1.36 lbs): $2.71
    Kabuksuz cig fistik (13.90 lbs): $23.96

Toplam: $74.52

• Turkiye’deki gida enflasyonunun yuksekligi, Amerikaya gelen urunlere de yansimis durumda. Amerikan menseili bircok gida urunu fiyati geldigimizden bu yana (2022 Eylul) gerilerken, malesef Turk urunlerinde artis gozlemledik. Texas Richardson’da bulunan Sara’s marketten, 15 Kasim 2023 ve 15 Nisan 2024 tarihli alisveris karsilastirmasi. (Ilk fiyat 2023, ikincisi 2024)

Caykur Rize turist cayi 500gr ($5.99-$6.19)
    Caykur tomurcuk cay 125gr ($2.59-$3.19)
    Marmarabirlik L boy siyah zeytin 500gr ($3.99-$5.19)
    Merve baton sucuk 600gr ($16.99-$14.99 Amerikan uretimi)
    Reis kisirlik bulgur 1000gr ($3.49-$3.99)
    Ulker arpa sehriye 500gr ($1.99-$1.99)
    Oncu domates salcasi 700gr ($2.99-$2.99)
    Tukas aci biber salcasi 700gr ($3.99-$4.19)

Bonus :)
    Cagla (4.99 lbs) DFW’da yasayip cagla yemek isteyenler Sara’s Markette bulabilir.

• Her bir eyalette bekar birisinin rahat bir yasam icin yillik elde etmesi gereken ortalama gelir:

https://www.cnbc.com/2024/04/16/salary-a-single-person-needs-to-live-comfortably-in-every-state.html

• @MySea 98 K ile NH de krallığını ilan edersin vergi diyenler olacak state vergisi de yok burada.

• @EasternStar Amerikada çoğu evler müstakil, benim merak ettiğim güneş paneli bağlatıp hem evin elektriğini karşılayıp hemde elektrikli bir aracın masrafını karşılayabilir mi? Bunun örnekleri var mı acaba
    @MySea abi sende uzun yıllar oradasın, sen karşılaştın mı hiç.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@Darko bende bu konuyu zamanında araştırmıştım. Konunun artı ve eksi yönleri var, aşağıdaki linkte konu ile ilgili güzel makaleler var. Aracın şarj edilmesi ile ilgili @EasternStar mutlaka bilgi paylaşacaktır.

https://www.bankrate.com/real-estate/buying-house-with-solar-panels/

https://www.bankrate.com/homeownership/solar/solar-financing/

https://www.bankrate.com/homeownership/solar/what-are-solar-shingles/

• Diger taraftan, ben elektrikli arabalara nedense bir turlu isinamadim. Hep yolda birakacaklarmis veya sorun cikartacaklarmis gibi bir izlenim var bende. 😆

Kanunen zorunlu yapmadiklari surece, elektrikli araba almam diye dusunenlerdenim. Zaten kuresel isinma, iklim degisikligi falan da kureselci ust akillarin uydurmasi 😁 Hamza Yardimcioglu'na buradan selamlar! 😁

15-20 bin $ masraf yapip, eve solar panel systemi aliyorsunuz ve ortalama olarak ilk 10 yilda masrafi ancak cikartiyorsunuz. Ortalama panellerin omru 25 yil. Yani size ancak 15 yillik bir fayda sagliyor. Tabii ki eger tum bu zamanda ayni evde yasamaya devam ederseniz.

• ⭐⭐

@ATS16 Güneş paneli üreticisi, satıcısı ve kurucusu bir şirketin enerji uzmanı olarak hemen yanıtlayayım :) Biraz detay vermem gerekecek ki konu daha iyi anlaşılsın.

Arabalar DC ile şarj edilir, dolayısıyla şebekeden çekilen AC formatındaki enerjiyi dönüştürmek gerekir. Bunu genellikle araç üreticisinin tedarik ettiği "converter" isimli alet yapar.

Güneş enerjisi DC elektrik üretir ve evde kullanılmadan önce "inverter" vasıtasıyla AC formatına gönderilir. Inverterden çıkan elektrik çift yönlü sayaçtan (net metering) geçirilerek kullanımınıza sunulur, fazla enerji şebekeye gönderilir ve enerji kredisi kazanılır. Ay sonunda mahsuplaşma yapılır.

Şu an ABD'de satışı yapılan güneş enerjisi panelleri alan kullanımı açısından gayet verimlidir ve cebinizden ön ödeme/peşinat vs gibi para çıkmadan sahip olabilirsiniz. Elektrik faturası yerine ürün için kredi ödersiniz, ödemenizi sabitlersiniz ve elektrik fiyatları artışından kurtulursunuz. Bazı durumlarda üretilen elektrik miktarı sizin tüketiminize yetmez, bunun birden fazla sebebi (güneşlenme süresi, çatı uygunluk durumu vs) olabilir, bu durumda da yalnızca şebekeden kullandığınız enerji için fatura ödersiniz. Daha az nadir görülmekle beraber bunun tersi de mümkündür, bu durumda her şirket kendi politikasına göre hareket eder. Yani anlayacağınız eviniz var, çatınız uygun ve güneş enerjisi kullanmıyorsanız ciddi kayıplarınız var demektir. Ayrıca hükümet tarafından sağlanan %30'luk vergi teşviki de cabası.

AC/DC dönüşümlerinde ufak miktarlarda kayıp gözlemlenir, genellikle bu miktar %2 veya daha aşağısı olarak kabul edilir. Bazı eyaletlerdeki dağıtım şirketleri (utility company) sayaç ve inverter öncesinde elektrik şarjına izin verirken bazıları da net üretim ve tüketim değerlerini ölçebilmek için buna izin vermemektedir. Bu durumda fazladan katlanılacak maliyet converter ve AC/DC dönüşümündeki kayıp olacaktır.

Yani kısacası sayın @Darko benim hayalim olan güneş enerjili evde elektrikli arabamı şarj etme lüksüne biraz daha yakınlaştım. Elektrikli arabayı yalnızca şehir içi ulaşım için kullanacağım.

• ⭐⭐

@MySea O günler eskide kaldı :) Artık cebinizden hiç ödeme yapmadan elektrik üretim tesisine sahip oluyor, fatura yerine kendi üretim yapan aletinizin kredisini ödüyorsunuz.

Elektrikli arabalar için 4 sene Bakanlığın elektrikli arabalar politika koordinatörlüğünü yapmış birisi olarak derim ki haklısınız. Bence de "tam kullanım" için hala zamana ihtiyaç var. Zaten Türkiye'de elektrikli arabaya binmek 2.0L motorlu benzinli arabaya binmek kadar maliyetli. ABD'de piyasasından tam emin değilim ama evinizde şarj etmiyorsanız yine çok ekonomik olmaz. Şehir içi kısa mesafe için elektrikli arabalar çok başarılıdır; soğuk kış mevsiminin yaşandığı kırsal bölgeler için ciddi hata olur.

• @EasternStar Hocam cepten hic odeme yapmadan nasil sahip olabiliyoruz? Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

Benim arastirmalarima gore ya lease yaparak sistemi belirli bir sure uzerinden kiraliyorsunuz ve aylik lease oduyorsunuz yada satin aliyorsunuz ve yine kontratiniza gore aylik odemeler yapiyorsunuz. Bunlardan baska yolu var mi?

• ⭐⭐

@MySea Anlatayım hocam, elbette ödeme yapıyorsunuz, satışların %95'i Lease ya da PPA (Power Purchase Agreement) denilen modelde, %5i ise nakit satış.

Şimdi diyelim ki ayda ortalama 200$ elektrik faturası ödüyorsunuz, ben gelip kapınızı çalıyorum, diyorum ki evinizi inceleyelim eğer çatınız ve sizin kredi skorunuz uygunsa solar panel kuralım, siz panellerin sahibi olun, elektrik faturası ödemek yerine cihazın parasını ödeyin. Size cazip geliyor inceliyoruz, örnek olayımızda üretim tüketim başa baş geldiğini varsayarsak siz dağıtım şirketine 200$ ödemek yerine cihazınızın kredisine 140-160$ civarı bir ücret ödediniz. Elektrik faturasından tasarruf ettiniz, ufak çaplı bir elektrik üretim tesisi sahibi oldunuz ve aynı zamanda kredi çektiğiniz miktarın %30'u kadar da vergi teşviki aldınız.

5 sene sonra 200$'lık faturanızın 240$ olacağını düşünün, krediye hala 160$ ödeyeceksiniz. Tasarrufun ana sebebi elektriği yerinde üretip tükettiğiniz için dağıtım/iletim/kayıp-kaçak gibi yan maliyetlerden kurtulmanız olmaktadır.

Kuzey cephe veya gölgede kalan evler haricinde, çoğu ev ilk yıl içinde artı değer üretmeye yani sizi kara geçirmeye başlar.

• @EasternStar Bilgilendirme icin tesekkurler!

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

27

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k