@Ceylan-0, içinde söyledi: Amerika'da MBA yapmak?
@kingocali
Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Buradaki sohbetin üzerinden epey zaman geçmiş, görür müsünüz bilmiyorum ama ben de bir soru sormak istiyorum.
Amerika’da yüksek lisans için illa iyi bilindik bir üniversiteden mi mezun olmak gerekir? Ve bu alanda mentorlük / danışmanlık yapıyor musunuz? Ben Pamukkale Ünv./ Uluslararası Ticaret ve Finansman mezunuyum, diploma notum 3.36 ABD’de bir master programına başvurmak istiyorum. En çok istediğim doktora yapıp akademisyen olabilmek bu yolda ilerlemek ancak baktığım tüm doktora programları makale örneği vs istiyor. Benim lisans döneminde yazdığım bir makale çalışmam yok. Şuan yükseklisans programlarını araştırıp liste hazırlıyorum kendime ama tek tek yüzlerce ünv sayfalarına bakıp program aramak şartları incelemek epey uzun ve zorlu bir süreç. Kendimden başka hiçbir desteğim yok. Başarabilir miyim bilmiyorum.
Amerikada yuksek lisans yapmak, is bavurusundan farki yok gibi birsey. Basvurulari universitelerin sayfalarinda paylasilan yollar ile yapiyorsunuz. F1 statusunde basvuru yapacaksaniz, sizden cok yuksek ihtimalle TOEFL skoru isteyecekler. Eger amerikada dil okuluna gittiyseniz, bazi universiteler dil okulundan alinan transcripti kabul ediyorlar.
Butun evraklarinizi basvurunuz ile gonderdikten sonra size geri donus olacaktir. Kabul edildiniz veya kriterlerimizi yerine getiremiyorsunuz diyerekten. eger kabul alirsaniz, genelde sonraki asama telekonferans yoluyla mulakat yapmak. orada soracaklari soru neden okulumuzu sectiniz, sponsorunuz var mi, maddiyat sorulari...vs.
F1 ile basvurdugunuzda, min 12 kredilik ders almaniz gerekiyor. okullarin sayfasinda kredi ucreti yaziyor. onu alacaginiz toplam kredi ile carparak odeyeceginiz toplam meblagi gorebilirsiniz. bazi MBA programlarindan 36 krediyle de mezun olabilirsiniz. yuksek lisans programlari da hemen hemen benzer. bu kredi zorunlulugu universitelere gore degisiyor.
yuksek lisans yaptiktan sonra, doktora prosedurleri biraz daha farkli. yakin bir arkadasimdan duydugum, universite ile kontrat imzaliyorsunuz ve kontrat suresi icinde belirli miktarda makale yazmaniz isteniyor.
isim yapmis cok buyuk universitelere gitmenize gerek yok. mit, harvard ..vs. daha uygun butceli bir suru universite mevcut. universitelerde bir de division 1-2-3 diye seviyeler var. fazla detaya girmeden, basitce D1 en pahalilari, D3 en uygun olanlarini temsil eder. baska ozellikleri de var onlari arastirabilirsiniz.