Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese merhaba, kira ödemesi kredi skoru etkiler mi acaba ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @BelmaSarvan, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    Herkese merhaba, kira ödemesi kredi skoru etkiler mi acaba ?

    Hayır, etkilemez.


  • @knnrn teşekkür ederim 🙏


  • Bugün kredi skorum Experian app sisteminde oluşmuş görünüyor.

    Geçen 6 ay süresince Credit Karma app'ten baktığımda Trans Union ve Equifax üzerinden Vantage Score 3.0 da 700-720 arasında inip çıkıyordu. Bir tek ilk kredi kartı ekstresinde 680'lere düşmüştü.
    Kasım ayı başında BofA'dan ilk kredi kartımı 1000 dolar limit ile almıştım. Ekstreye limitin %20 altında olacak şekilde bakiye bıraktım. Her seferinde son ödeme günü gelmeden bakiyenin tamamını ödedim.
    Mart ayı sonunda Citizens Bank üzerinden kredi ile telefon aldım. Bu kredinin ödemesi kredi kartımdan otomatik ödemede.
    Nisan ayında path to Apple Card sonuçlandı ve 1500 dolar limitli kart onaylandı.
    Yine Nisan ayında BofA kredi kartım için limit yükseltme talebinde bulundum, 1000'den 3600'e limit artışı oldu.

    Bugün, 6 ay sonunda Fico Score 8 değerlendirmesinde kredi skorum 742 olarak çıktı.
    Anlık olarak;
    Trans Union : 701
    Equifax : 717
    Experian (Chase credit journeyed, VantageScore 3.0 ile) : 697
    Experian (kendi app'inde Fico Score 8 ile ) : 742

    Benim ilk girişten sonraki kredi skoru deneyimim bu şekilde gerçekleşti.


  • Kredi skorum ile ilgili gelisme oldugu icin buraya yazayim bilgi olarak merak eden arkadaslara bir arti bilgi olsun.

    ABD'ye Agustos 2021'de tasindim. Esim polonyali oldugu icin burda ozellikle polonyalilara calisan bir credit union'da banka hesabimiz. Bu hesap uzerinden esim ve kendime her biri $500 limitli secured kredi karti cikarttik ve ilk ekstremizi Ekim 2021'de aldik. Yani kredi gecmisimiz Ekim 2021'de basladi.

    Bu arada arabami yarisi pesin para geri kalani financed olarak aldim kasim ayinda. Toplam $21500 gibi bir ucret ile. $11500'unu financed ettim. Yillik %21.99 APR ile (yani kisacasi vampir tefeciden borc almaktan bir farki yok). Bu loan'in taksitleri 60 ay boyunca aylik $311. Tabi boyle yuksek bir APR ile 5 yil icinde bu borca odeyecegim faiz yaklasik $7000 olacakti eger her ay $311 odeseydim. Ben ilk ay $2000 odedim, sonra vergi iadesi ve calistigim isteki bonusum geldi falan elime ne gecerse odedim bu faiz miktarini dusurmek icin (Finance yapan firma erken odemelerde bir ceza uygulamiyor, yani borcu istediginiz zaman kapatabiliyorsunuz. Duyduguma gore bazi firmalarda erken odemede penalty'ler oluyormus). Neyse demem o ki yaklasik $11,500 olan borcumu su anda $1800'e indirdim erken odemelerle. Bu surecte $600 kusur faiz odedim tabi. Simdi faizim gunde $1.07. Artik bilerek ayda $320 oduyorum, borcun kapanmasini istemiyorum daha kredi skorumu etkilememesi icin cunku ekim ayinda kira sozlesmemi yenileyecegim.

    Neyse durum bu. Iki adet her biri $500 limitli kredi karti ve $11500 araba kredisi ile gecen ay en sonunda kredi skorum olustu.

    Benim ilk kredi skorum 710 esimin ise 750 olarak hesaplandi. Burda bir parantez acayim; ben kredi kartinda yaklasik %10 gibi bir bakiye birakiyordum hep hesap kesim tarihinde, esim ise %3 falan. Ayrica araba kredisi sadece benim adima.

    Biz aslinda bu skorlarin baya altinda bekliyorduk ilk skorlarimizi, bence gayet guzel skorlar ilk skor icin. Tabi bu surecte faturalarimizi hep zamaninda odedik falan.

    Kredi skorumuz olusunca ilk costco ziyaretimizde Citi Anywhere costco kredi kartina basvurduk supermarketin icinde. Ertesi gun haber geldi $5,500 limitli kartimizi onayladilar. Kartlar gecen hafta elimize gecti (bir tane benim bir tane esim adina ama her ikisi de ayni hesabi kullaniyor. Yani ayri ayri $5,500 limitli degiller. Ortak)

    Su anda kredi skoruma yeniden bakmadim. Baktigim zaman hard inquiry mi oluyor bilmiyorum, gerek de yok henuz herhangi yeni bir borca girmeyecegim. Daha once burada 3-4 tane farkli bankadan kredi karti sahibi olmak yararli oluyor kredi skoru icin demislerdi sanirim, ilerleyen gunlerde ya da aylarca Chase, BoA gibi bankalarin da kredi kartina basvuracagim sanirim.

    Bu Costco kredi kartini alirken maasin ne kadar etkisi oluyor bilmiyorum; maas soylemek ayiptir ama bilgi olsun diye yazayim kusura bakmayin - yillik $69,000. Esim ise calismiyor ve geliri yok henuz (New Jersey'de grafik tasarimci arayan varsa bana ulasabilir hehehehe).

    Ozet olarak; bir secured kredi karti, bir yuksek faizli araba kredisi, duzgun odenmis faturalar ile 6 ay sonra ilk kredi skorumu ben 710 esim ise 750 olarak aldi. Bu kredi skoru ve gelirimiz ile Citi'nin $5,500 limitli costco anywhere kredi kartini alabildik simdilik.

    ayri bir not acayim; Citi Anywhere costco kredi karti baya guzel. Biz zaten costco'dan baya alisveris yapiyoruz hatta koltuk takimimizi televizyonumuzu bile costco'dan aldik. Ayrica ben butun benzin alisverisimi costco'dan yapiyorum neredeyse ayda $150-200 kadar. Benzin alisverislerinde %4, Costco'dan yapilan alisverislerde executive uyeligin %2 bonusu uzerine %2 cashback ve diger her turlu harcamada, nereden oldugu onemli degil %1 cashback veriyor. Iyi yani bence.


  • Self uygulamasını indirdim ve onun üzerinden loan gösterdim. Program size teklifler sunuyor ve her ay hesabınızdan seçtiğiniz programa göre para kesiyor. 1 yıl yada 2 yıl sonra çektiği paradan %10-15 arası kesip size geri yolluyor. Amaç sizi kredi kullanmış gibi göstermek. İlk iki ay puanım düştü ama şimdi başlangıç puanımı geçti. Ben 48$x12 ay olan programı seçtim. Görevini yerine getiriyor ve sistemde loan olarak gözüküyor. Başlangıçlar için bence iyi gözüküyor. Yeni arkadaşlara tavsiye ederim çabuk yükselirsiniz.


  • Uygulamanın tam adı nedir.


  • @M.Emir tam ismini yazarmısnız uygulamanın. Faydalı olabilir herkese


  • @Platon59 Self uygulama ismi. Bu ay %25 oldu ödemelerimin toplamı. Kredi puanım bu ay 15 puan arttı 760 lara geldi. 20 aylık süre için fena sayılmaz. 4 kredi kartım var. Tek değişiklik bu oldu. Diğer herşey stabil şekilde devam ediyor. Otomatik fatura ödeme talimatları,kredi kartı %3-5 arası limit kullanımı vb.

    Uygulamayı bulamayanlar için referans linki bırakayım. Sanırım size 10$ indirim yapıyor. Bana da 10$ veriyor herhalde.


  • @M-Emir abdde yaşamayanlar ama abdde hesabı olanlar kullanabiliyor mu bunu?


  • belki yazılmıştır, kusura bakmayın fakat, tr'deyken kredi skorumu nasıl görebilirim? 2011'den kalma ssn ve banka hesabım mevcut, kredi skorum var mıdır bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum. creditkarma tr'den girilmiyor maalesef.


  • @vmature Su siteyi deneyin:

    AnnualCreditReport.com


  • @MySea, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    @vmature Su siteyi deneyin:

    AnnualCreditReport.com

    bu siteyi denemiştim fakat abd'de geçerli bir adres ve geçerli abd telefon numarası istiyor. bunlar bende şu an mevcut değil.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @vmature amerikada ki bankanın online bankacılık sistemine üye olamaz mısın sonuçta elinde ssn numaran var eğer olmuyorsa call center arayıp bilgi güncellemesi yaptırırsın en önemli olay ssn var sonuçta. Bu arada aşağıdaki linke e devlet şifresi ile girip diğer adresler kısmından yurtdışı adresini buradan öğrenebilirsin.


  • Ayin basinda BofA’da hesap actiktan ve yaklasik 15 gun sonra Customized Cash Rewards kredi kartina basvurup, 2 gun sonra elime gectiginden beri aktif olarak kullaniyorum. Ama kartin isleyisi mi desem, BofA’nin isleyisi mi desem, bana bi’ tuhaf geldi. BofA mobil app’ini kullaniyorum.

    Ornegin, Amazon’dan $50’lik alisveris yaptim. Bu gunlerce “Pending” olarak bekliyor. Ben hemen karta yansir diye dusunup $50 odemistim ama onun karta yansimasi bile 2 gunu buldu, ustelik Amazon odemesinden once karta yansidi ve kartin balance'i $-50 oldu, yani banka bana $50 borclu gorundu.

    Bankanin bana borclu gorunmesiyle, kartin bakiyesinin $0 olmasinin benzer oldugunu, bir goturusunun olmadigini biliyorum. Ama bu islemlerin karta yansima hizinin yavasligi benim kafami karistirdi, ileride hesap kesim tarihine borc birakmayi ayarlarken ayin basindan ortasindan baslamak lazim gibi, cunku min. 2 is gunu suruyor harcamalarin karta yansimasi.

    Benim yanlis yaptigim veya dusundugum bir konu var midir? Diger bankalarda da bu islemler boyle yavas mi?


  • @Haliax, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    Ayin basinda BofA’da hesap actiktan ve yaklasik 15 gun sonra Customized Cash Rewards kredi kartina basvurup, 2 gun sonra elime gectiginden beri aktif olarak kullaniyorum. Ama kartin isleyisi mi desem, BofA’nin isleyisi mi desem, bana bi’ tuhaf geldi. BofA mobil app’ini kullaniyorum.

    Ornegin, Amazon’dan $50’lik alisveris yaptim. Bu gunlerce “Pending” olarak bekliyor. Ben hemen karta yansir diye dusunup $50 odemistim ama onun karta yansimasi bile 2 gunu buldu, ustelik Amazon odemesinden once karta yansidi ve kartin balance'i $-50 oldu, yani banka bana $50 borclu gorundu.

    Bankanin bana borclu gorunmesiyle, kartin bakiyesinin $0 olmasinin benzer oldugunu, bir goturusunun olmadigini biliyorum. Ama bu islemlerin karta yansima hizinin yavasligi benim kafami karistirdi, ileride hesap kesim tarihine borc birakmayi ayarlarken ayin basindan ortasindan baslamak lazim gibi, cunku min. 2 is gunu suruyor harcamalarin karta yansimasi.

    Benim yanlis yaptigim veya dusundugum bir konu var midir? Diger bankalarda da bu islemler boyle yavas mi?

    Tum bankalarda islemler ilk 2-3 gun pending olarak kaliyor. Zamanla alisiyorsunuz sistem boyle.


  • @Haliax ne kadarlik hesap actiniz bof ta bende acacagim da yatirdiginiz miktari merak ettim kredi karti 15 gun sonra verilmesi ilginc geldi


  • @Haliax bu durum esasında sizin lehinize durum. Fazla çekim , yanlışlıkla duble çekim , itiraz veya kartınızın kaybolması durumunda birisinin kartı kullanmasına itiraz için size faydası var. Birde bahşiş yada diğer tabirle tip ekleme durumda ücretin karta yansıması durumda belli bir süre Pending olması gerekiyor. Bazen Ay sonu harcaması diğer aya yansıyor. Hemen ödeme yapıyorsanız sorun yok. Diğer aya bırakırsanız bazen ters durum olabilir. Onun için bu gibi durumlarda devamlı kontrolda kalmakta fayda var.Siz hemen ödemeyi yapın sonrası iş bankaya kalsın .

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Normalde her yil ucretsiz olarak bir kez ayrintili finansal kredi raporu isteyebiliyorken, pandemi baslangicindan bu yana Equifax, Experian ve TransUnion haftalik olarak ucretsiz bu raporu insanlara saglamaya baslamisti.

    Bu sure 2023'un sonuna kadar uzatildi.

    Haftalik ayrintili kredi gecmisinize su siteden ulasabilirsiniz:

    www.annualcreditreport.com


  • Merhabalar secured kredi karti basvurusu yapacagim. Lakin depozito miktarini secme konusunda kararsiz kaldim. Soyle ki yuksek bir depozito ile kredi kartini almam kredi skorumu daha hizli bir sekilde artiracaksa yuksek depozitolu bir kredi karti alacagim ornegin 5000

    Ama yok farketmez ise daha dusuk bir depozito ile kredi karti alacagim.

    Bankaya bu soruyu sordum Cevap vermediler. Biz kredi analisti degiliz dediler.

    Bu durumu bilen tecrube eden birisi var mi ?

    Ayrica kredi skorumuzu hizli bir sekilde nasil yukseltebiliriz ?

    Tesekkur ederim.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

85
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum