Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    Herkese selamlar,

    Şuan hali hazırda amerikada yaşamını sürdüren kişilerden yaşadıkları yerle alakalı bilgiler vermesini rica ediyorum.. eyaletler hakkında kişisel bilgiler favorimdir 🙂
    Hem çekilişe az kaldı hemde diğer vize tipleriyle gidecek kişilere güncel rehberlik açısından iyi olacağını düşünüyorum.
    En popüler eyaletler dışındaki eyaletlerde de yaşayanların olduğunu bazen yorum aralarında görüyorum ama çok konusu geçmiyor birazda o sebeple o eyaletlerin bahsi geçerse harika olur. Neden orayı sevdiklerini ya da sevmiyorum şu şu sebeplerden dolayı gibi açıklayabilirseler çok sevinirim 🙂

    Eğer böyle başka bir konu varsa konu kitlenebilir ama lütfen beni o başlığa yönlendirin🙂(eyalet seçimi başlığı hariç onu defalarca okudum 🙂


  • Delaware tercih etmemizin en buyuk nedeni meslegimdi (finans uzmanligi - denetleme). Buna daha sonra oglumun okulu eklendi. Ayrica ev falan aldik derken artik en azindan bir 5-6 sene daha buradayiz, oglum liseyi bitirinceye kadar buyuk ihtimalle.

    Ben Delaware'i seviyorum! 🙂 Kucuk, sakin bir eyalet. Kuzeydogudaki diger eyaletlere gore daha ucuz. Satis vergisi yok. Oyle buyuk sehirlerdeki gibi trafik sorunu yok. Yerlesim olarak her turlu imkana oldukca yakiniz. Plajlar 1-2 saatlik surus mesafesinde, alisveris merkezleri 5-10 dakikalik surus mesafesinde. Ayrica buyuk sehirler (Philly, Baltimore, DC, NYC) birkac saatlik surus mesafesindeler. Isyerim yine ayni sekilde cok yakin mesafede. Isimi de cok seviyorum, oldukca rahat calisma sartlarim var. Haftada 4 gun calisiyorum, onun da 1 veya 2 gununu evden calisiyorum.

    Burada hatiri sayilir derecede yogun bir Turk, Arap ve Yunan nufus yasiyor. O yuzden, bizim Turkiye'den alisik oldugumuz yiyeceklere ulasmak hic sorun olmuyor. Farmers marketlerde ve Turk/Arap marketlerde herseyi bulabiliyoruz.

    Iklim olarak, kislari oldukca soguk ama yazlari oyle cok bunaltici derecede sicak degil. Yagmuru bol bir eyalet. Yaz aylarinda bile her 3-4 gunde bir yagmur yagar. Kislari ise yagmur, buz ve kar yagislidir, cogu zaman hava sicakligi eksilerdedir.

    Yaz aylarinda evin arkasinda bahcede kendimize gore bahce ve tarim isleri yapabiliyoruz. Degisik sebzeleri yetistiriyoruz. Domates, biber, salatalik, fasulye, kabak, patlican, ispanak, nane ve maydonoz gibi. Ayrica meyve agaclarimiz var. Erik, seftali, incir, kiraz, elma, blueberry ve dut gibi. Esim ozellikle cicek yetistirmeyi seviyor ve evin cevresi tum ciceklerle doludur. Yine bize cok yakin mesafelerde ciftlikler var. Arada sirada oralara gidip, kendimiz degisik meyveler ve sebzeler toplayip, cok ucuz fiyatlara satin alabiliyoruz. Guney Delaware'de ve NJ de hayvan ciflikleri var. Yine oralardan keci-koyun alip kestirebiliyoruz. Yine oldukca ucuza geliyor.

    Genc ve bekarlar icin Delaware ozellikle kis aylarinda cok cazip bir yer olmayabilir. Gerci bu tamamen kisiye ve hayat tarzina bagli. Yaz aylarinda ise ozellikle plaj bolgeleri oldukca hareketli ve eglenceli.

    3 kisilik bir aileye (2 yetiskin + 1 cocuk) aylik $3.5-4 binlik bir gelirin standard bir hayat sunabilecegi bir eyalet diyebilirim.

  • ⭐⭐⭐

    Amerikada cpa lisansı alıp staj için @MySea abinin kapısını çalma fikrii çık aklımdan 😂
    Elinize sağlık çok güzel izah etmişsiniz şahsen ben baya ikna oldum delaware için


  • Bu konunun açılması iyi oldu bence. Seve seve takip edeceğim. Özellikle Texas eyaletinden yorumları görmeyi heyecanla bekliyorum.

  • ⭐⭐⭐

    @baybora Bey burayada bilgi verebilir misiniz müsait bir zamanınızda 🙏🏼


  • @ahsenaydgdu Selamlar. Tabi New York Eyaleti hakkinda kendi perspektifimden goruslerimi paylasiyim sizlerle. Gun icinde vakit bulabilirsem bugun veya en gec yarin bu iletiyi editlemis olurum.(editlenmistir)

    New York’a ilk 2014 yilinda tasindim. Fakat buraya ilk geldigim zamandan gunumuze kadar Turkiye’ye geri dondugum zamanlari sayarsak, New York Eyaletinde toplam 4 yil, New York sehrinde ise Haziran Ayinda 1.5 yilimi doldurmus olacagim. Forum’da eminim benden daha uzun suredir burada olan, ve daha kapsamli bilgi ve deneyimlere sahip uyeler bulunmaktadir. O sebeple, yazima eklemeler yapmalarini veya yazdigim herhangi bir yanlis/guncel olmayan bilgi varsa beni duzeltmelerini rica edeyim simdiden.
    Bugune kadar New York sehri basta olmak uzere, Rochester, Buffalo sehirlerinde ve yine Eyaletin kuzeyinde 8 bin nufuslu kucuk bir kasabada yasadim. New York denildigi zaman burayi sadece sehir olarak akilda canlandirmak yanlis olur, New York City, New York Eyaletinde bulunan buyuk (tabi en buyuk olani) sehirlerden biri sadece. Benim bu eyaleti ozellikle secme nedenim pek yok acikcasi, green card ciktiginda universite donemimim basindaydim o sirada da green card olsada olmasa da New York Eyalet universitesine gidecegim belliydi. Universiteden baslarsak, Eyalet universitesinin bir cok farkli konumlarda kampusleri bulunuyor. Her biri birbirinden ayri tutulmakta. Neredeyse hepsi cok kaliteli universiteler, hem Eyalet siralamasinda hem de ulusal siralamada iyi yerlerde okullar. New York Eyalet resident’i oldugunuz zaman bu okullarda indirimle sekilde okuyabiliyorsunuz. Eyalet universiteleri harici, yine "top" okullar sayilan bircok public ve private universiteler mevcut, Columbia veya NYU gibi.
    New York sehri harici bulundugum iki sehirde cok buyuk olmayan, sokaklarda az insanin oldugu bana sehirde yasadigim hissiyatini vermeyen yerler oldu. Birkac unlu restoranlari ve barlari var, onun harici sosyal hayatin cok gelismemis oldugunu gordum. Tabiat parklari, selaler vs gibi doga gezisi yapabileceginiz bir cok yer var. Kasabaya tasindigimda oradan pek bir beklentim yoktu. Beni sasirtan, kucuk bir yerlesim yeri olmasina ragmen Walmart ve wegmans gibi iki buyuk marketin olmasi, bunun yaninda unlu fast food ve kahve zincirleri de dahil. Bu sadece benim bulundugum kasabaya ozel bir durum degil, neredeyse cogunda bu market ve zincirleri bulabilirsiniz. Buranin en buyuk avantaji NYC’ye gore yasamin biraz daha ucuz olmasi. Fakat benim icin buyuk eksisi, kislarin daha uzun ve daha soguk gecmesi olmustu. Sogugu cok sevmiyorsaniz, buralar size zorlayabilir. Internetten de bulabileceginiz bazi bilgiler, eyaletler arasinda saglik sisteminde yedinci, suc oraninda onbirinci, egitimde onaltinci, hayat sartlari kalitesinde onikinci, hepsini baz alarak genel refaha bakildiginda onikinci sirada.

    Vergi konusunda New York eyaleti en cok vergi alan eyaletlerden biri, buna bir de eger NYC’de yasarsaniz Federal ve Eyalet vergisinin yanina “City Tax” da ekleniyor. Bu da brut geliriniz nete donustugu zaman ekstra bir kesinti demek. O sebeple, benim gozumde burada yasamanin en buyuk dezavantajlarindan biri bu. Ayrica emlak vergisinde de en cok vergi alan eyaletlerden biri.

    New York sehrine gelirsek; herkesin bildigi uzere sehirde yasamak pahali. Ev kiralarindan baslayayim, Manhattan’da ev kiralari epey pahali. Studyo daireler $2000, 1+1 daireler ise $2500 civarlarinda basliyor. Brooklyn ve Queens’de bazi iyi bolgeleri haric (bu demek olmuyorki diger bolgeler kotu), genel baslangic fiyatlari studyolar icin $1300, 1+1 daireler icin $1600 civarlarinda. Eger aile olarak geliyorsaniz, diyelim 2 yetiskin bir cocuk, New York sehrinde $2500-$3000 dolari gozden cikarmaniz gerek kira ve aidat icin.

    Turkiye’de sehir hayatinin her zaman icinde olanlar icin, NYC cok farkli gelmeyecektir. Su ana kadar amerikada gordugum sehirlerden bana en metropolitik lokasyonda oldugum hissiyatini NYC verdi. Ozellikle Manhattan’a alisirsaniz sonrasinda diger amerikan sehirlerinde ayni hissiyati alamayabilirsiniz. NYC’de her zaman ve her yerinde yapilacak sosyal aktiviteler mevcut. Bir diger sevdigim yani, bir cok turk restoraninin ve marketin bulunmasi. Ulasim sehirde cok kolay. Eger baska sehirlere surekli gitmenize gerek yoksa, arabaya pek ihtiyaciniz yok. Her yere metro ve otobus gidiyor. Toplu ulasimi her gun kullanicak olursaniz, aylik ulasim masrafiniz ortalama $130.

    Her yerde oldugu gibi burada da sayisi az sayilmayacak evsiz yasamakta. Bununla birlikte sokakta yururken veya toplu tasima kullanirken her gun bir, iki mental rahatsizligi olan insan goruyorum. Buradakiler alismislar donup bakmiyorlar ama bana hala garip geliyor. Su ana kadar hic kimseden kotu bir olay yasamadim. Ama yine de her zaman tetikte olmakta fayda var.

    Bir diger NYC hakkinda bahsedicegim buyuk avantaj, bircok sirketin ana merkezi veya subesi burada. Beyaz yaka is bakmak istiyorsaniz tonla is ilani var. Hayat artik evden calismaya donuyor olsada, bazi sirketler yari zamanli evden yari zamanli ofiste calistigindan dolayi, NYC’de olup buradan is ilanlarina basvurmak bir kolaylik sagliyor bence. Ayni sekilde mavi yaka is sayisi da oldukca fazla ve illaki size uygun bir is bulabiliyorsunuz.

    Ozetlemek gerekirse, genel anlamda Eyalet konum olarak guzel noktada. Kuzeydogu yakasindaki bircok buyuk sehirlere en fazla arabayla 2-3 saat uzaklikta, upstate’de yasiyorsaniz muhtemelen Kanada’ya da ayni sekilde cok uzak olmazsiniz. Ama bunun yaninda iklimi soguk. Benim kisisel fikrim, NYC’de yasama fikri cazip gelmiyorsa NY eyaletinde farkli yere gitmektense baska bir eyalete gitmek daha mantikli. Cok fazla Wikipedia bilgileri vermektense, kendi deneyim ve gozlemlerimi yazmak istedim, umarim yararli olur. Eyaleti veya New York sehrini cok daha fazla seven veya cok daha fazla begenmeyenler mutlaka vardir, yazdiklarim sadece benim kisisel fikirlerim.


  • @MySea Merhaba Tr'deki benzer geçmiş/iş tecrübesine sahip insanlar için sizin tecrübeleriniz doğrultusunda "iş bulma" konusundaki tavsiyeniz ne olurdu. Teşekkürler.


  • @Mr-Planner Merhaba, oncelikle Ingilizcelerini gelistirmelerini tavsiye ederim. Ozellikle kendi alanlarinda islerini yaparken kullandiklari kelimeler, terimler, cumleler uzerine yogunlassinlar. Resmi yazismalari ogrensinler (ABD icin).

    Geldikten sonra da maddi getiriye ilk basta takilmadan, bulduklari ilk entry level islere baslasinlar. Mesela finans sektoru icin bookkeeping veya banking isleri olabilir. Ilk is tecrubesiyle birlikte cevre de edineceklerdir. Buna networking deniyor. Bu sayede daha iyi islere gecmeleri veya bulunduklari yerde ilerlemeleri mumkun olur.


  • Florida kesimini çok merak ediyorum ya. Eğer Green card çıkarsa oraya gitmek istiyorum. Ama iklimi kafamı karıştırıyor, bahçede bir anda timsah belirlemesi veya lavabodan çekirge felan çıkması 😂 aklımda deli sorular 😀

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ahsenaydgdu ben New York, New Jersey, Florida, Texas ve California için gördüklerimi veya hissettiklerimi yazarım. Ama tabi orada yaşayanlara saygısızlık olmayacaklarsa.


  • Chicago da yaşayan varsa tecrübelerini dinlemek isterim açıkcası gc çıkarsa oraya inşAllah

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @yenihayaletadam
    öyle bir şehirden girdin ki Türkiye de ankara ve daha doğusunda yaşıyorsan bu şehir sana uygun.


  • Brandon, Tampa. Bir yildan daha fazla bir sure orada yasadik. Yaklasik 19-20 yil onceki gozlemler olacak.

    Apartment da yasiyorduk. 2 odaliydi ve aylik kirasi $550 idi. 2 adet yuzme havuzu ve tennis courtlari vardi. Benim o zaman calistigim yere cok yakindi, o yuzden bazi gunler bisiklet ile ise gidip geliyordum.

    Oyle timsah falan hic gormedim ama bisikletleyken ve ayrica sokaklarda spor yaparken (kosu ve yuruyus), birkac defa yilana rastladim. Bir de degisik kertenkelelere. 😄

    Brandon bolgesi Tampa'ya yaklasik 20 dakikalik mesafede. Yesillik ve kucuk gollerin oldugu bir yer. Oyle yuksek binalar falan yok. Ortasindan gecen bir ana yol var ve bircok onemli is yerleri bu ana yol etrafinda sayilir.

    Brandon da yasayip, Tampa da calisan cok insan vardi o zamanlar. O yuzden rush hourlarda ana yol ve etrafindan gecen I-4 uzerinde trafik biraz agir ilerlerdi. Birde toll odenen expressway vardi, o zamanlar $0.50 cent idi. Simdi bilemiyorum.

    3 yil once Florida'ya tatile gittigimizde, Brandon'a da ugradik. Cok fazla degisiklik yoktu. Hatta eski bazi yerleri elimizle koymus gibi bulduk. Bizim eskiden yasadigimiz apartment complex karsisinda hediyelik esya satan bir yer vardi. Hala acikti ve oradaydi.

    Tatildeyken AppleBee's, Ihop, Mission BBQ gibi restaurantlarda yemekler yedik. Fiyatlari Delaware'dekilerle hemen hemen ayniydi ve ustelik sales tax vardi. Yine oradayken Walmarttan ve Publixden alisveris yapmistik ve fiyatlar bize biraz yuksek gelmisti, Delaware ile kiyaslama yapinca..


  • @ayvalik10 istanbul da yaşıyorum alışamaz mıyım 😕

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @yenihayaletadam -42 bahsediyorum


  • @ayvalik10 soğuğu sevmeyen birisi olarak sanırım başka eyalet bakmam gerekebilir yada soğuğa alışmam gerekir ☹


  • @MySea abi tabiri caizse imrenilcek bir hayatin var bilgi icin tesekkurler,amerikan dream gerceklestirmis gibi duruyorsun mutluluklar!


  • @celica Tesekkurler 🙂 Imrenilecek gibi demeyelim de buranin sartlarina gore standard bir hayat diyelim ☺


  • Bence Washington statein en olumsuz özelliği yılın çoğu zamanı kapalı hava ve sürekli atıştırma şeklinde yağan yağmur. Bol güneşli günleri ancak hazirandan sonra eylule kadar görebiliyoruz. Her ne kadar doğası harika olsa da güneş olmayınca insanın gözüne kasvetli gözüküyor. Ama güneş açtığı günler, ne kadar güzel bi yerde yaşıyorum yaaa duygularıyla coşuyorum 😂


  • Amerika'da yaşayan tecrübeli kişileri bu gönderiyi zenginleştirmeye çağırıyorum , 1 hafta kaldı bir çok kişi için faydalı olabilir. (Florida (Orlando/Tampa) ) beni bekliyor..


Benzer Başlıklar

  • 420
  • 3
  • 1
  • 1
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

88
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum