Aslında ilk giriş başlığında bahsetmiştim ancak 1-2 edit yapacaktım, ilgili başlığa taşıyıp ilaveleri buraya yapayım dedim, bir de çokça soran oluyor araç kiralama ile ilgili, en azından deneyimimi de buraya yazıp soranları direk buraya yönlendiririm diye düşündüm.
"24 Aralık 2025'te Houston IAH'tan giriş yaptık, gitmeden 1 veya 2 gün önce Alamo'nun us sayfasından, arac kiralama icin rezervasyon yaptık. 11 gün için, Ford Explorer or Similar(yani 7 koltuk SUV), IAH tan alıp oraya return şeklinde ve sigortalar dahil olacak şekilde yaptık rezervasyonu. Havalanında işlemler bitince de, rental car shuttle tabelalarını takip edip alamo ofisine gitmek üzere shuttla alanına gittik. Shuttle otobüsü tam hareket ederken yetistik, durdu aldı bizi, şoför siyahi bir kadındı ama böyle bir güleçlik böyle bir tatlılık yok, kızıma you're gorgeous diye diye binmesine yardım etti, çocukların ellerinden kabin valizlerini aldı kendisi yerleştirdi vs, bizim çocuklar şok tabi 😁😊 neyse birkaç dakika sonra vardık, inerken kız merry christmas şarkıları söylerek bizi ugurladı, ofise ulaştık, yine aşırı güleç bir arkadaş islemlerimizi yaptı, ödeme daha az çiktı rezervasyondan (816 yerine 790 usd odedik), mutlu olduk 😁 herkesle merry christmaslar havada uçuşa uçuşa selamlasarak arabayı teslim almaya çıktık. Ford explorer or similar olarak secmiştik. Araç alternatiflerini gösteren kız önce rubicon gösteri, ki eşim sever ama açık kasa yağmurda sorun olacak diye istemedik, kız saşırdı siz amerikalı değil misiniz dedi güldü 😁 gmc nin iri kıyım bir modelini verdi(2026 model bir gmc Acadia imiş bu arada, öğrendim artık modeli), 3 sıra koltuk, geniş iç hacim diye başlarmışım şimdi 😁 bayıldım arabaya, benim buradaki canım arabam tucson'umu düşününce onun yanında minik kuş gibi kalır heralde dedim, biz de suv a bindigimizi sanıyormuşuz tr'de 🤪😁😁"
Gelelim sonraki aşamalara; teslim ederken de yine havaalanına yaklaşırken ilgili tabelaları takip ettik, return için Alamo tabelasını da takip edince bir sıraya dahil olduk otoparkta. Arabadan inmeden dönüş gününüze ve saatinize göre el terminali gibi bir cihazdan hesap kesiliyor. Anahtarı ön tarafa bırakmayı unutmamanız ve eşyalarınızo alıp araçtan orada inmeniz isteniyor. Yine tabelaları takip edip shuttle alanına gidip, kendi terminalinize giden shuttle'a binip havaalanına gidiyorsunuz.
Gelelim provisyon kısmına. 72usd lık bir meblağ 1 hafta-10 gün kadar provizyonda kaldı biz döndükten sonra da. Nihayetinde 20-30küsur usd lik bir kısmını çekti Alamo çünkü ilk birkaç gün navigasyonda "Ücretli Yolları Kullanma" seçeneğini işaretlemediğimiz için "Eztag" denen paralı yollardan çatır çutur geçip durduk :))) çok fazla gezdiğimiz için de çok kullandık o yolları. Bir o yolların ücretlerini bir de saat farkı varmış teslim ettiğimizde, ikisi için toplam 20-30 usd civarında bir ücreti daha en sonunda (birkaç gün önce) tahsil etmiş oldu.
Bunu da yazmadan geçemeyeceğim, özellikle TX özelinde, evet trafikte çok truck var, herşey kocaman vs diye çok okumuştum zaten ama trafikte biz GMC Acadia ile bile bazen küçücük kaldığımızı hissettik, sedan arabaları falan nasıl kullanıyorlar şaşırdım, özellikle otobanda, 9386583 şeritli yollarda falan ürkütücü olmalı.. Texasta araç kiralayacak olanlar göz önünde bulundursun bence 🙂
Herkese kolaylıklar dilerim 🙂

Ben california/stockton'da 4 gün önce ikinci el bir araba aldım hafiften bahsedeyim tecrübe olsun.Parasal durumlardan ötürü çok pahalı araba bakamadım. Dolayısı ile 1500 dolara 2003 model bir Hyundai Santa Fe 2,7 V6 215 binde arabayı hiç bir yere göstermedim ufaktan bir kendim baktım. Az da olsa anlarım. Motoru ve şanzımanı güzel geldi bana sürüş testi yaptım. Sonra kliması çalışmıyordu ufaktan da sol aks'dan ses geliyor. Aracı offerup'dan buldum çok faydalı bir site bizim burada her şey var hemde güzel fiyatlara. İlk yazan fiyatlara aldanmayın arabalarda ne yazıyorsa en 500 dolar altında alma ihtimaliniz yüksek. Aracı alırken egzos testine (bakmadılar gerçi belki sistemde vardır bilemiyorum), kayıtlı(register deniyor) olmasına ve title denen belgesinin olmasına ve satan kişiye ait olmasına bakıyoruz. Satış iki kişi arasında hemen orada oluyor. belgeleri kontrol ediyorsunuz eğer uygunsa ve alacaksanız alış verişi yaparsınız sonra title denen belgenin arka kısmını ve ön kısmında bazı yerler var oraları doldurup satıcı ve alıcının gerekli yerlere imzaları atılıyor. title dene kağııdın üst kısmı satıcıda ana kısmı olan ve araç bilgilerinin olduğu alt taraf alıcıda kalacak şekilde kağıdı alıp aracı teslim alıyorsunuz. Bu işlemleri yaparken benim SSN, amerika ehliyeti ve Green cardım elimde yoktu sadece pasaporttaki vizem vardı onuda sormuyorlar.Ama Türk ehliyeti ve adres proof şart(adres proof'a bakmadılar ama bir adresinizin olması lazım). Sonra aracı aldıktan sonra DMV denilen motorlu taşıtlar dairesine gidiyorsunuz ve Title denen kağıdın yenisi çıkarmak için başvuruda bulunuyorsunuz. DMV'ye giderken dikkat etmek gereken şey buraya da özel olabilir 8 de açılıyor eğer randevusuz gidiyorsanız saat yedide sırada olmak şart yoksa en az 2-3 saat işleriniz sarkabilir. ben 6:50 de oradaydım önümde 17 kişi vardı 9:10 da işlerimi bitirebildim. İşlemlerde hiç sıkıntı çekmedim ingilizcenin haricinde :).Görevli bilgilerimi aldı sonra yeni Register kağıdımı ve yeni plakamı verdi, Title kağıdım adresimi postalanacak. Bu işlemler için toplamda 160 dolar yatırdım. Bu işlemler sonrası yolda gördüğüm bir insurance ofisi vardı oraya uğradım 6 aylık sigorta yaptırdım. sigorta sadece karşı tarafın işlemlerini ödüyor eğer hatalı olursam. teminatları 50-100 bin civarı ve sigorta hem beni hem eşimi kapsıyor (not: kaza yaparsanız ve karşı tarafın sigortası yoksa benim sigortam haklı isem hasarımı karşılıyor Türkiye'de bununla ilgili sıkıntı yaşamıştım). Sigorta 6 aylık ve 500 dolar tuttu ben ilki peşin altı taksit yaptırınca 550 dolar oldu. Yabancı olduğunuz için bu kadar ödediniz dedi görevli. Ehliyet işi sıkıntı californiada türk ehliyeti ne kadar geçerli haberim yok. Bu arada arabanın klimasını hallettim burada kendinizin klima gazı basacağınız tüpler var çok kolay basılıyor. youtube sağolsun arabanın hava ve polen filtresinide değiştirdim. bi sol ön aks kaldı alet bulursam onuda değiştirmeyi düşünüyorm ama acelesi yok hırçın kullanmazsam ses çok çıkarmıyor. 1500dolara ona numara araba yani