Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    GC'lı biri sadece eş ve çocuklarını getirebilir yanına. GC'lı biri aile sponsorluğuyla anne-baba-kardeş getiremez.


  • Herkese merhabalar, dün sağolsun Ali kardeşim bana ufak bir hatırlatma yaptı, seni merak edenler var dedi ben de gelip bir durum bildirimi yapayım dedim.. @seyfi-deveci dostumuzun sorusuna da cevap olsun. Beni bilen bilir, bilmeyenler için ufak bir hatırlatma yapayım buralarda ve Youtube'de nam-ı diğer Malkoç Ömer 🙂 olarak bilirler.
    Amerika'da 6 sene yaşayıp vatandaşlığımı aldıktan sonra Türkiye'ye döndüm. En çok karşılaştığım soruların başında niye döndün geliyor ancak ben bu süreyi bir nefeslenme olarak görüyorum.
    Bu başlığı ben başlatmıştım ve amacım Amerika'daki taze göçmenlerin yıllar içinde hayat standartlarının ve duygu durumunun nasıl değiştiğini yeni üye arkadaşlara göstermekti.
    Bu başlık altında yazdığım eski yazılara bakarsanız göreceksiniz ki duygu durumum yıllar içinde çok değişti.
    Amerika'ya ilk greencard ile giriş yaptığımda 32 yaşındaydım, umutlarım tavan yapmıştı ve yaptığım işlerde başarılı olup Amerika'da bir hayat kuracağıma emindim. Ancak, evdeki hesap çarşıya uymadı, Allah sizi inandırsın, bu forumda arkadaşların bana yardımcı olduğu kadar kimse bana yardımcı olmadı. Basit bir bilgiye çok büyük bedeller ödeyerek, ulaştım. Yaptığım hataları yeni gidecek arkadaşlar yapmasın diye Youtube'da bu bilgileri paylaştım. Ben Amerika'ya yeni gidecek arkadaşlar için güzel bir örneğim. Ne kadar hevesli olursanız olun, Amerika'da tutunmak özellikle evli bir insan için çok kolay değil. Ben hep şöyle düşündüm, ben gerekli fedakarlıkları yaparsam birgün şansım döner ve Amerika'da düzenimi oturtabilirim. Amerika'da yaşamak ile düzen oturtmak bir birinden çok farklı kavramlardır. Ben Amerika'da yaşadım ama düzenimi oturtamadım.
    Hani bir soru vardır, Yaşamak için mi çalışıyorsun, çalışmak için mi yaşıyorsun?
    Ben Amerika'da çalışmak için yaşıyordum. Sosyal etkinlik düzeyim sıfırdı. Son seneye kadar, yakınlardaki gezilecek yerleri bile ziyarete gitmedim. Son sene artık Amerika'da dayanamayacağımı anlayınca gezmeye elimden geldiğince fırsat yarattım. O da pandemi koşullarında olduğu kadar, mesela Amerika'ya ilk gittiğimde yapmayı en çok yapmayı istediğim şey bir NBA maçına gitmekti ama çalışmakla o kadar meşguldüm ki 6 Sene hiç bir NBA maçına gidemedim ve Türkiye'ye döndüğüm sene NBA maçlarına seyirci almıyorlardı.
    Amerika'ya yeni gideceklere tavsiyem o dur ki Amerika'da yaşam kurmak için ihtiyacınız olan şey, Amerika hakkında çok bilgi ki bu forum size bu konuda bunu sağlıyor yeter ki okumaya üşenmeyin ve bir plan kurarak, planınıza uygun yaşamaya çalışmak. Planınızı zaman içinde revize edebilirsiniz yeter ki planınızın ayakları yere bassın. Amerika'ya ayak bastığınızda cebinizde paranızın olması, hayatınızı kolaylaştırır ama yeterli değil, Ben mayıs 2015'te Amerika'ya ayak bastığımda bankada 55.000$ nakit param vardı ve yıllar içinde Türkiye'den bir çok defa maddi yardım aldım öyle ki son yıl (pandemiden dolayı Uber işleri sekteye uğrayınca) her ay 3000$ para geldi bana. Buna rağmen, bunca para harcamama rağmen, Amerika hayalimi rafa kaldırdım ve Türkiye'ye döndüm.
    İçinizde bazılarınız niye Amerika hayalimden vaz geçtiğimi sorabilir.
    Cevap vereyim, çünkü Amerika'da geleceğe dair umudum kalmadı. Anladım ki bir kısır döngüye girdim ve döngüden çıkamıyorum. Ne başka eyalete gidebiliyorum, ne iş değiştirebiliyorum ne de gelirimi arttırabiliyorum. Zira bu tür aksiyonları almak için mental rahatlığa ihtiyaç vardır ancak ben de bu mental rahatlık yoktu. Hep ay sonunu düşünmekten, o rahatlığa bir türlü ulaşamadım.
    Amerika'da yaşamayı halâ seviyordum ama Amerika'da çamurda debelenerek bunu başaramayacağımı anladım. Ben de kendimce şöyle bir plan yaptım. Türkiye'ye döneyim, zaten vatandaşlığımı aldım. Türkiye'de yaşarken Amerika'ya ihraç edebilecek ürünler bulayım ve buradan kazandığım gelir, belirli bir seviyeye ulaşırsa öyle Amerika'ya döneyim. Kafamda ulaşmayı planladığım maddi bir seviye var. O rakama ulaşınca Amerika'ya tekrar döneceğim ama kendime bir süre vermedim, ne zaman ulaşırsam o zaman Amerika'ya gideceğim. 1 sene sonra ulaşırsam 1 sene sonra giderim, 10 sene sonra ulaşırsam 10 sene sonra giderim. Türkiye'nin içinde olduğu ekonomik krize rağmen dönmemi bazı arkadaşlar anlamayabilir ama ben Türkiye'de yaşarken maddi sorunlarım yoktu, şimdi de yok çok şükür. O yüzden geri dönmeye karar vermek benim için çok zor olmadı. Zira bugün Amerika'da tır şoförü olarak çalışmak istesem yarın ilk uçağa atlar, yine giderim ama şuan da böyle bir fedakarlık yapacak maneviyatım yok.
    Hedefiniz, sadece Amerika'da yaşamak olmasın, hedefiniz, özellikle benden genç arkadaşlara söylüyorum, Amerika'da kaliteli yaşamak olsun. Her sonraki yılın bir önceki yıldan daha iyi olması için planınız olsun. Yoksa benim gibi 6 sene Amerika'da kalıp bir NBA maçı izlemeden dönebilirsiniz. 38 senenin sonunda anladım ki çok fazla fedakarlık yapıp hayatı kaçırmışım. Şimdi instagram'da beni takip edenler bilir her fırsat buldukça geziyorum, 6 yıllık yaptığım fedakarlığın boşluğunu dolduruyorum 🙂
    Sevgili dostlar ben 2015 yılında Amerika'ya gittiğimde 2022 yılına Türkiye'de gireceğime ihtimal vermezdim ama işte buradayım. Kendinizi her türlü ihtimale hazır tutun, planlarınızı ona göre yapın. Burada çok güzel tecrübeler paylaşan arkadaşlar var, onların tecrübelerini yazılarını bıkmadan usanmadan okuyun ki bu size para ve zaman kazandıracaktır.
    Selametle, hepinizin yolu açık olsun.


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐

    @orhan-cabarov, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Merhaba arkadaşlar. Ben 23 şubat’ta Amerika’ya gideceğim ama daha gitmeden sürekli ağlıyorum ailemden ayrı kalacağım diye. Annemde günleri sayıyor, üzüntüden uyuyamıyor. Gözlerimi kaçırıyorum ağlamamak için. Bunu buraya yazmam ne kadar doğru bilmiyorum. Hiç böyle bir şey tecrübe edeniniz oldu mu ? Gidiyorum ama hiç mutlu değilim.

    Çok normal Orhan, sen annene çok bağlısın, annen de sana çok bağlı. Bir ara vize alamamanı bile istiyordu gitme diye 🙂 Alışık değilsiniz belli ki ayrı kalmaya.

    Merak etme, ikiniz de zamanla alışacaksınız. Sen orada mutlu oldukça, annen de görüp mutlu olacak çünkü senin mutluluğunu isteyecektir o da.

    Ayrıca şunu unutma, sen oraya zorla gitmiyorsun ve istediğin zaman dönebilirsin. Oraya gitmek, daha iyi olduğunu düşündüğün hayatı yaşamak senin hayallerin, senin tercihin. Hiçbir şeyi zorunluluktan yapmıyorsun.

    Sık sık ailen ile telefonda görüntülü görüşürsün, işlerin müsait oldukça Türkiye'ye ziyarete gelirsin. Annen de vize alır ziyarete gelir. Annenin ziyarete gelmesi ilişki dinamikleriniz açısından çok şeyi değiştirecektir. Çünkü hem yaşadığın yeri, yaşadığın hayatı görecek hem de senin orada gerçekten mutlu olduğunu görecek. Belki bir süre sonra seni daha çok destekleyip "hadi bir an önce vatandaşlığı al da bana da greencard alalım, yanına geleyim" diyecek. Veya ben de lotoya katılmak istiyorum diyecek.

    Ama sana tavsiyem, her ne kadar istediğin zaman dönebilecek olsan da kendini biraz zorla ve ilk 6 ay hiç dönmemeye çalış. Tabi sık sık ailenle konuş, bağlarını kopartma ama Türkiye'ye dönme mümkünse 6 ay. Aksi halde arafta kalabilirsin. Ne oraya adapte olursun ne burada mutlu olursun.


  • @ezgilera Teşekkür ederim Ezgi hanım. Benim de planım en az 5-6 ay aralıksız kalmak. Her sene ailecek yaz sonu tatile gidiyoruz 10 gün civarı. Tatile kadar Amerika'da kalıp çalışıp adapte olmaya çalışacağım. Sonra hem tatil için, hem de ailemi ziyaret etmek için geleceğim. Sonra yine döneceğim. Böyle olursa hem işten çıkmak zorunda kalmam, izin kullanmış olacağım. Şimdilik planım bu şekilde ama başıma ne gelir planım tutar mı onu zaman gösterecek. 🙂

    Başıma gelen iyi kötü her gelişmeyi buraya buraya yazacağım. Tekrar herkese teşekkür ederim. Sizler sayesinde cesaretim ve moralim artıyor.


  • @malkoç-ömer Bu duyguyu yaşamadan anlamak çok zor çünkü dışardan sadece gözüne amerikan rüyası geliyor insanın herkesin hayatı aynı olucak diye bişey yok tabi ama bu tecrübeler altın degerinde çok teşekkürler sagolasın ömer abim inş çıkarda olursa gidersek tecrübelerden yola çıkarak daha güzel yerlere gelmemiz dilegiyle herkesin gönlüne göre olur inşallah.

  • ⭐⭐

    zaman insanlari her seylere alistirabiliyor.


  • @malkoç-ömer Ömer bey siz üzüldünüz belki ama bence hiç üzülecek bir durum yok. Abd hayatı zaten büyük bir tecrübe sağlamış size. ABD vatandaşlığı ile dönmüşsünüz. Dediğiniz gibi isteseniz alt segment işler yaparak da kalabilirdiniz, konforunuzu bozmaya değecek kadar ölüm kalım meselesi olarak görmemişsiniz. Gayet olabilecek şeyler bunlar. Hepimiz bunları göze alarak gidiyoruz. Başka bir eyalette belki farklı olurdu süreç. Umarım bu konular hakkında video gelir. Bizde analizimizi yaparız.


  • @orhan-cabarov Senin Amerika'ya gitmen için allah bütün kapıları açmışken, tüm insanlar elele vermiş olmadık yerlerde karşına çıkıp sana yardım ediyorken ve en önemlisi sen kendin bu kadar istiyorken !!!!.... Anneni anlamak benim için artık mümkün olmuyor kusura bakma... sana ölümle ilgili böyle sözler sarfetmesi hiç hoş değil. Seni kendi eceliyle ölene kadar, yapışık yaşaman için doğurmuş belli ki... Bir kadın hele bir anne olarak, kendi canı oğlunun hayatına nasıl bu kadar baskı yapabilir aklım almıyor.


  • @malkoç-ömer Sizi anlamadığımı düşünmeyin lütfen ama Neden Amerika'ya hep maddiyat olarak baktınız? Görüyorum ki planlarınızda halen "daha çok kazanıp geri döneceğim" diyorsunuz. Hem çalışmış hem de ayda 3000 dolar destek almış biri olarak çok şanslı olmanıza rağmen, hiç gezmemiş olmanız, 6 yıl boyunca maça gitmemiş olmanız, vs... başka birşey ile alakalı olmalı. Son cümlenizde verdiğiniz tavsiyede maddiyatın yanına artık zamanı da eklemişsiniz "para ve zamanınız olur" diyerek... 6 yıl büyük bir zaman kaybı olmuş ama asıl kafanızdaki yada gönlünüzdeki manevi eksikliği bulup farkedebilseydiniz, 6 ay bile hayaller ve mutluluk için yeterdi.


  • Herkesin bakış açısı farklı tabi ama ben Türkiye'de hiç mutlu değildim. Buraya sadece para için değil mutlu olabilmek için de geldim. Türkiye'de kurulu bir düzenim vardı, hem YouTube gelirlerim için şirketim, hem de istediğimde başlayabileceğim Türkiye şartlarında yüksek maaşlı işim vardı. Her gün eve yemek söyleyecek, temizlik yapmayıp temizlikçi tutacak kadar rahattım. Altımda sıfırken aldığım 5 yıllık arabam ve 3+1 dairem vardı. Şu an Amerika'da bunların hiç biri yok elimde ama ümit var diğer yönlerden daha iyi bir hayatım olabilecek diye. Şimdi burada 1+1 evde kiracıyım, altımda tüm lambaları yanan 20 yıllık araba var (yolda da bıraktı). Her gün yemek söylemeyi geçtim market alışverişi bile yapamıyorum artık bütün hazırı yediğim için. İşim hazırken şimdi 3 aydır iş arıyorum, hala bulamadım düzgün bir şey. Kronik hastayım ama ilaç alamıyorum SGK bedava iken. Ama bunlar elbette ortalama maaşlı bir iş bulunca çözülecek, ve sonrasında sürünmek yerine insan gibi yaşayabileceğim tekrar. Dahası Türkiye'deki politik kargaşadan uzak, nispeten daha stabil bir ortamda yaşama imkanım olacak. Her gün yine yok bilmemkim teröristmiş, yok bilmemne yasağı çıktı, yok Afganlar bilmemne yaptı, yok yine konuşmuş dolar uçtu, gına gelmişti ki ileride daha bile beteri olacak diye korkuyorum ve olursa içinde yaşamak istemiyorum, uzaktan takip ediyorum ama hala elbette. Dahası Türkiye'deki bana çok büyük kazıklar atmış (maddi değil) ailemden daha da uzak yaşama imkanım var sonunda, artık çatkapı gelemezler en azından. Zaten son yıllarda evden adım atmayan biri olduğum için arkadaşım bile kalmamıştı, kaybettiğim bir şey yok yani çevremde. Kısacası maddi yönden çok daha kötü durumdayım ama uzun yıllar sonra sonunda mutlu olabilmem için bir ihtimal var gibi geliyor. Boşa hayal belki ama denemeye değer. İşler yolunda giderse bir daha ziyaret için bile döneceğimi sanmıyorum. İskender kebabı ve rakıyı özlüyorum ve özlemeye devam etmem gerekecek o ayrı. 🙂

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ayvalik10 ayvalik10 
  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   gariban gariban 

  • @isik Merhaba hocam. Özel değilse neden iş bulamadınız? Tecrübe olsun diye soruyorum. Yazdıklarınıza bire bir katılıyorum. Beni burada bağlayan tek şey ailem aslında. Benim de Türkiye'de durumum iyi ve rahatım. Ailem rahat batıyor sana diyor. 😃 23 Şubatta Amerika'ya geliyorum. Bakalım benim başıma neler gelecek.

    Edit: Ayrıca malum partiyi eleştirdiğim için iki kere hakkımda dava açtılar. Suçum olmadığı için beraat ettim ama hiçbir hakaret yoktu sırf eleştiri yaptığım için mahkemelerle uğraştım. Bu tür şeyler insanı iyice buradan soğutuyor.


  • @isik, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Herkesin bakış açısı farklı tabi ama ben Türkiye'de hiç mutlu değildim. Buraya sadece para için değil mutlu olabilmek için de geldim. Türkiye'de kurulu bir düzenim vardı, hem YouTube gelirlerim için şirketim, hem de istediğimde başlayabileceğim Türkiye şartlarında yüksek maaşlı işim vardı. Her gün eve yemek söyleyecek, temizlik yapmayıp temizlikçi tutacak kadar rahattım. Altımda sıfırken aldığım 5 yıllık arabam ve 3+1 dairem vardı. Şu an Amerika'da bunların hiç biri yok elimde ama ümit var diğer yönlerden daha iyi bir hayatım olabilecek diye. Şimdi burada 1+1 evde kiracıyım, altımda tüm lambaları yanan 20 yıllık araba var (yolda da bıraktı). Her gün yemek söylemeyi geçtim market alışverişi bile yapamıyorum artık bütün hazırı yediğim için. İşim hazırken şimdi 3 aydır iş arıyorum, hala bulamadım düzgün bir şey. Kronik hastayım ama ilaç alamıyorum SGK bedava iken. Ama bunlar elbette ortalama maaşlı bir iş bulunca çözülecek, ve sonrasında sürünmek yerine insan gibi yaşayabileceğim tekrar. Dahası Türkiye'deki politik kargaşadan uzak, nispeten daha stabil bir ortamda yaşama imkanım olacak. Her gün yine yok bilmemkim teröristmiş, yok bilmemne yasağı çıktı, yok Afganlar bilmemne yaptı, yok yine konuşmuş dolar uçtu, gına gelmişti ki ileride daha bile beteri olacak diye korkuyorum ve olursa içinde yaşamak istemiyorum, uzaktan takip ediyorum ama hala elbette. Dahası Türkiye'deki bana çok büyük kazıklar atmış (maddi değil) ailemden daha da uzak yaşama imkanım var sonunda, artık çatkapı gelemezler en azından. Zaten son yıllarda evden adım atmayan biri olduğum için arkadaşım bile kalmamıştı, kaybettiğim bir şey yok yani çevremde. Kısacası maddi yönden çok daha kötü durumdayım ama uzun yıllar sonra sonunda mutlu olabilmem için bir ihtimal var gibi geliyor. Boşa hayal belki ama denemeye değer. İşler yolunda giderse bir daha ziyaret için bile döneceğimi sanmıyorum. İskender kebabı ve rakıyı özlüyorum ve özlemeye devam etmem gerekecek o ayrı. 🙂

    Hangi eyalet sehirdesin bilmiyorum ama rakı burada da var, İskender'imsi birşeylerde bulabilirsin, belki hasretini biraz giderir 😀


  • @orhan-cabarov İlk ay benim hatam, ciddi başlamamıştım, tek tük başvuru. Sonrasında mülakatlar sonrası birkaç teklif aldım aslında ama sadece pirim ödeyen işler veya maaş asgarinin çok az üstü. Birkaç mülakatım var ama planlanmış, onlardan bir şey çıkabilir.


  • @tmg İngiltere'de iskender yemiştim güya meşur bir restoranda, o günden beri yurtdışında Türk yemeği yemiyorum 🙂
    Rakı da bulunuyor (Drizly'de de var) ama ispirto tatlı Yeni Rakı. Yeni Rakı Ala, Tekirdağ no 10 vs bulsam ilk fırsatta alırım.
    Houston TX bu arada.


  • @isik @TMG İskender'i Bursa'daki Cemal Celil'in eski yerinde yedikten sonra Cemal Celil'in yeni (ikinci) şubesine dahi gitmeyen biri olarak sizi çok iyi anlıyorum, Antep'e gittikten sonra TR'nin hiçbir şehrinde gastronomik mutluluk yaşayamadım 🙂
    Uzun yıllardır ABD ve Çin arası gidip gelen, en sonunda ABD'ye yerleşen bir arkadaşım "adana kebap özleyeceksen buraya gelme, buraya başka biri olarak gel" demişti. Hak vermemek elde değil, yeni yerlerin kendi dinamiklerine göre uyum sağlamak lazım 🙂


  • @isik İnşallah her şey gönlünüzce olur.


  • @kryptonite, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    @isik @TMG İskender'i Bursa'daki Cemal Celil'in eski yerinde yedikten sonra Cemal Celil'in yeni (ikinci) şubesine dahi gitmeyen biri olarak sizi çok iyi anlıyorum, Antep'e gittikten sonra TR'nin hiçbir şehrinde gastronomik mutluluk yaşayamadım 🙂
    Uzun yıllardır ABD ve Çin arası gidip gelen, en sonunda ABD'ye yerleşen bir arkadaşım "adana kebap özleyeceksen buraya gelme, buraya başka biri olarak gel" demişti. Hak vermemek elde değil, yeni yerlerin kendi dinamiklerine göre uyum sağlamak lazım 🙂

    @Kryptonite Esim Antakya'li, oralarin yemeklerini bolca tukettigim icin ve dediginiz gibi yerinden baska yerde yedikten sonra ayni tadi bulamiyorsunuz zaten o yuzden hic kasmiyorum.

    @isik bende Houston'dayim, Yeni Raki'yi ($21.99) Total Wine'larda bulabilirsiniz. Benim dolapta 1 senedir duran bir yarim sise var. 🙂


  • Herkese selamlar. Şu an uçaktan yazıyorum bu mesajı. Amerika’ya gidiyorum. Ailem havaalanına kadar beni yolcu ettiler. Tahmin edeceğini gibi göz yaşları yine sel oldu. Annem dolabımı boş görünce çok kötü oldu, hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı.

    Onu böyle bırakıp gittiğim için vicdan azabı çekiyorum arkadaşlar. Ayrıldıktan sonra biraz telefonla daha konuştuk. Bana moral verip, başarılar dileyip hayır dua verdi. Umarım zamanla ayrılığa alışabiliriz.

    Bundan sonra Amerika’daki gelişmeleri yazacağım. İş ve kalacak yer gibi konular hakkında.

    https://i.imgur.com/MYdXZWj.jpg

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @orhan-cabarov iyi uçuşlar kazasız belasız uçuş olsun. Bu arada ailene bu siteyi verip aynı zamanda uçuş numarası ile seni takip edebilirler.

    jjj.jpg


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

46
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum