Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • 6-10 Ekim Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş deneyimim.

    6 Ekim John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndan ülkeye giriş yapmadım. İlk etapta vizemi koruma altına almak için sadece 4 günlüğüne gittim. NYC'de Türk arkadaşım vardı o yüzden onun yanına gittim, tek olmamak için.

    THY ile direkt İstanbul'dan New york'a uçtum. Boyum aslında çok uzun değil 180cm ama dizim öndeki koltuğa çarpıyordu diye biraz konforsuz bir uçuş oldu. Ne yaparsam yapayım dizim hep öndeki koltuğa değiyordu. 10 saat boyunca böyle seyahat etmek bir süre sonra yorucu oluyor.

    Sorunsuz JFK havalimanına giriş yaptım. JFK havalimanının içi ben de hayal kırıklığı yaşattı. Çok sade ve eski gözüküyordu. İçeride İki tane sıra var. ABD vatandaşları için ve ABD vatandaşı olmayanlar için. Ben doğal olarak ABD vatandaşı olmayanların sırasına girdim. İçerisi kalabalık değildi ama sıra geç ilerliyordu. Çünkü bazılarının vizeleri problemliydi dite uzun süre gişeyi meşgul ediyorlardı. Bir de gişelerin hepsi çalışmıyordu.

    İngilizcem kötü olduğu için heyecanlıydım. Kendimi nasıl ifade edeceğimi bilmediğim için biraz geriliyordum. A2 seviyesinde ingilizce biliyorum ama o kadar hızlı konuşuyorlar ki çoğu zaman ne söylediklerini anlamıyordum. Birkaç kelime yakalayıp tahminde bulunmaya çalışıyordum. Ev de ingilizce çalışırken düşünüp öyle cümle kuruyordum ama karşımda hızlı hızlı konuşan birisi olunca düşünüp cümle kurmaya zamanım kalmıyordu. O yüzden bildiğimi de unuttum heyecandan. 😃

    Sıra geç ilerleyince, oradaki siyahi görevli el işareti yaparak bir kısmımızı, ABD vatandaşlıları için olan gişelere yönlendirdi. Ben de o kısıma gittim.

    Görevliye Hello dedim ve hiçbir şey söylemeden elimdeki sarı zarfı, CD'yi ve Pasaportu uzattım. CD'yi geri verdi, gerek yokmuş.

    Azerbaycan pasaportunu görünce biraz şaşırdı gibi ya da bana öyle gelmiş olabilir. Bir şey dedi ama anlamadım. 🙂 Belki Green Card kazandığımı görünce diye tepki vermiştir. (İyi anlamda tepki) İngilizce konuşabiliyor musun dedi, ben de biraz dedim. Sağ olsun bana hiç soru sormadı ve parmak izi alıp yolcu etti. @crazycells Bey bana adres değişikliği için ingilizce bir cümle yazmıştı. Onu kağıta yazıp aynı görevliye uzattım o da bilgisayardan Green card adresini güncelledi.

    Bu kadar sürdü havalimanındaki işlemlerim. Pasaport işleminden sonra valizimi alıp kapı da arkadaşımla görüşüp, arabasıyla biraz NYC turu yaptık. Bana çevreyi gösterip, anlatıyordu neyin ne olduğunu.

    Aynı gün havalimanı'ndan THY de çalışan yardımcı pilot arkadaşları da gelmişti ama başka uçakla kargo uçağıyla. Aynı uçakta olsaydık ve yer olsaydı beni business class'a aldırabilirmiş ama olmadı. Her neyse onlar Manhattan'daki otellerine gelene kadar beni arabasıyla gezdirdi.

    Dada sonra onları almaya gittik ve meşhur Katz's Delicatessen restaurantına gidip sandviç yedik. Ben adını ilk defa duydum ama içeri girince duvarda asılı olan fotoğrafları görünce meşhur bir yer olduğunu öğrendim.

    Daha sonra beni kalacağım Airbnb'den kiraladığım eve bıraktı. Kalacağım ev onlara ayakla 15 dk uzaklıktaydı.

    Kaldığım ev hem semt olarak hem de tamiri çok iyiydi. Biraz şans var ben de, uçakta yanlışlıkla bana somon verdiler. Yiyip bitirdikten sonra hostes boşları almaya gelince, yemekler karışmış dedi ve gülümsedi. Artık kimindi bilmiyorum ama menü de somon yoktu. Makarna ve karnıyarık vardı ben karnıyarık istemiştim. 😃

    Gelelim ikinci şanslı olduğum konuya. Ev sahibi 41 yaşında siyahi bir abiydi ama manhattan'daki Metropolitan müzesinde çalışıyordu. Yani boş bir insan değildi okumuş çok düzgün bir ev sahibine denk geldim. Adamla google translate ile gün de 1 saat civarı sohbet ediyorduk. Neden geldiğimi filan sorunca green karttan konuştuk.

    Israrla dedi tekrar ne zaman gelirsen bana whatsapp'dan yaz. Senden para da almam istediğin kadar gelip kalabilirsin dedi. Ben de ısrarla öyle olmaz dedim ama mutlaka gelince bana haber ver dedi. Bir daha gelince akşam yemeğine götüreceğim seni dedi.

    İş yeri Manhattan' da olduğu için arabayla sabah seni bırakabilirim ve akşam seni alabilirim dedi. Başıma bir şey gelirse diye iş yeri adresini yazıp verdi. Uğramak istersen uğra dedi. Gün içinde de Whatsapp dan Türkçe, iyi misin dite yazıp hal hatır soruyordu. 😃

    Cidden iyi insanlarla karşılaştım her ne kadar çekingen ve sosyal birisi olmasam da hayatta karşıma iyi insanlar çıkıyor.

    Amerika'daki arkadaşımla da başka bir forumdan 4 sene önce amerika'dan eşya getirmek yoluyla tanışmıştım. Türkiye'ye her geldiğinde amerikadan ürün sipariş veriyordum. O da green card ile gitmiş. 20 yıldır amerika da yaşıyor. Sağ olsun 4 gün boyunca bana abilik yaptı ben hiçbir şey istememe rağmen. Yemeğe götürmeler, misafir etmeler, getirip götürmeler vb.

    1 haftalık sınırsız metro kartı aldım. Onunla tek başıma şehri gezdim. Arkadaşım amerika'daki hattını bana verdi. Navigasyonu kullanarak sabahtan akşama kadar Manhattan sokaklarını gezdim. Dil bilmediğim için restorantlara girmeye çekindim diye aç kaldım ama 2. gün bunu aşmaya karar verdim ve tarzanca konuşup yemek sipariş vermeye başladım. Şehri gezerken, Türkiye de olmayan bazı markalara girip alışveriş de yaptım.

    Sürekli fast food tarzı yiyecekler yediğim için metro yerine hep yürümeyi tercih ettim. Örneğin; Central parktan, ikiz kulelerin olduğu yere kadar yürüdüm. 7-8 km tek başına burası yapıyor. Günde rahat 20 km yürümüşümdür belki daha fazla.

    Brooklyn köprüsüne yürüdüm. Oradan ücretsiz ferry staten island gemisine binip özgürlük anıtına baktım. Daha sonra özgürlük anıtına giden gemi turun bilet alıp direk kendisine gittim.

    Biraz karışık ve uzun yazdım ama 4 günüm amerika da böyle geçti. Benim için en büyük sorun tek çocuk olduğum için ailemden ayrılmak ve dil bilmemek ama dili sorun etmiyorum o kolay ama ailenin yerini dolduramam. Kışın gidip 2-3 ay kalmayı düşünüyorum ama bakalım hayat ne gösterecek.

    Başta @crazycells ve @gucarslan beye ve diğer yardım eden herkese teşekkür ederim.

  • ⭐⭐⭐

    @Orhan-Cabarov Tebrikler, artık vizen hayırlı olsun yerine GreenCard’in hayırlı olsun diyebiliriz bence ☺️ Surec zorlu geçti ama hayatında açtığın bu yeni sayfada her şeyin daha guzel olacağının habercisi olan harika bir 4 günlük ABD deneyimi yaşamışsın, masallah.

    Tekrardan Yeni hayatının hep böyle anlarla dolu olması dileğiyle.


  • @Orhan-Cabarov Tebrikler. Green Cardı'ın hayırlı olsun. Umarım bundan sonrada hayatında şans ve mutluluk yakanı bırakmaz. Bu arada bir dahaki Amerika girişinden sonra biz forum üyeleri için bir kadeh içki yada kahve iç 🙂 Herşey gönlünce olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @Orhan-Cabarov, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

    6-10 Ekim Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş deneyimim.

    6 Ekim John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndan ülkeye ....

    Başta @crazycells ve @gucarslan beye ve diğer yardım eden herkese teşekkür ederim.

    Giriş yaptığına göre artık bir Green Card'lısın, tebrikler. 🙂

    Bu kadar zor geçen zamanlar ve son hafta mucize gibi bir gelişmeden sonra hayallerine kavuşup Amerika'dan yazman senin için çok mutluluk verici olmalı.

    ABD çalışkan ve dürüst insanlar için fırsatlar ülkesdir. Emeğinin karşılığını her türlü alırsın. Talihin ve heyecanın bol olsun.


  • @Sono @axlgnr @smartcells Hepinize iyi dilekleriniz için içtenlikle çok teşekkür ederim.


  • @Orhan-Cabarov Valla anlattıkların beni de heyecanlandırdı ve özgüven aşıladı. Bende de A2 İngilizce var. Oldu da çıktı ne yaparım ne ederim diye. Tanıdığım birisi de yok Amerika'da. Aslında var 10 yıldır falan irtibatımın olmadığı çocukluk, mahalle arkadaşım var. Facebook'ta ekliyiz ve oradan takip edebiliyorum. 10 Yıldır irtibatımız olmadığı için birden selam verince yanlış anlaşılabilirim diye temas kurmuyorum tabii. Ancak tabii sizin anlattıklarınız da biraz kılavuz oldu bana.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Orhan-Cabarov ne güzel deneyimler değil mi? 🙂
    bence bunlar sizi abd'de ayakta tutacak çok önemli şeyler..
    bir an önce dilinizi geliştirmeye gayret gösterin. sonraki dönemde daha kolay geçecektir..
    tekrardan bol şans!


  • @Orhan-Cabarov Hocam öncelikle vizesini almamış olanlar için umut olduğunuz için, sonrada ilk kez Amerika'ya giriş tecrübenizi paylaştığınız için Teşekkür ederiz. Bundan sonraki deneyimlerinizi de bekliyoruz, her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...


  • @Orhan-Cabarov tebrikler , biran empati kurdum o duyguyu yaşadım , harika bir hayat seni bekliyor


  • @Crisp @gucarslan @melcem @Emir23

    Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Darısı vize almayı bekleyenlerin başına olsun.


  • Herkese merhaba,

    23 Ekim tarihinde ABD ye ilk girisi yapmayi planliyorum. Schengen bolgesinde yasadigim icin sorun yasar miyim? Bu konuda bilgi verebilecek biri olursa cok sevinirim.
    Vize gorusmesi sonrasinda Viyana konsolosluguna bu durumu sordugumda, Immigrant vize ile giris yapacagim icin Schengen yasaginin benim icin gecerli olmadigini soylemislerdi. Ancak havayolu web sitesinden kontrol ettigimde beklenmedik bir bilgi ile karsilastim.

    "Passengers are not permitted to enter the United States using a K1 or DV1 visa if they have travelled to France with it, due to the outbreak of Covid-19."

    Schengen yasaginin "lawful permanent resident" statusune sahip kisiler icin gecerli olmadigi acikca yaziyor. Fakat teorik olarak ABD'ye giris yapana kadar bu statuye sahip degilim.

    Eger DV vizesi ile ABD'ye ilk girisini Schengen bolgesinden gelerek yapan kimse olup olmadigi konusunda bilgi verirseniz cok sevinirim.

    @gucarslan Telegram grubuna da eklerseniz sevinirim.

    iyi gunler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Vito, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

    Herkese merhaba,

    23 Ekim tarihinde ABD ye ilk girisi yapmayi planliyorum. Schengen bolgesinde yasadigim icin sorun yasar miyim? Bu konuda bilgi verebilecek biri olursa cok sevinirim.
    Vize gorusmesi sonrasinda Viyana konsolosluguna bu durumu sordugumda, Immigrant vize ile giris yapacagim icin Schengen yasaginin benim icin gecerli olmadigini soylemislerdi. Ancak havayolu web sitesinden kontrol ettigimde beklenmedik bir bilgi ile karsilastim.

    "Passengers are not permitted to enter the United States using a K1 or DV1 visa if they have travelled to France with it, due to the outbreak of Covid-19."

    Schengen yasaginin "lawful permanent resident" statusune sahip kisiler icin gecerli olmadigi acikca yaziyor. Fakat teorik olarak ABD'ye giris yapana kadar bu statuye sahip degilim.

    Eger DV vizesi ile ABD'ye ilk girisini Schengen bolgesinden gelerek yapan kimse olup olmadigi konusunda bilgi verirseniz cok sevinirim.

    @gucarslan Telegram grubuna da eklerseniz sevinirim.

    iyi gunler.

    hayir, gocmen vizelerin hicbir sekilde sorun cikarmamasi lazim, su iletiyi inceleyin isterseniz:

    https://yesilkartforum.com/forum/post/220418

    havayolu sirketinin sitesindeki bilgi guncellenmemis olabilir.


  • @Orhan-Cabarov Tebrikler ve bol şanslar, iyi ki yazdınız hikayeniz çok güzel, ve umarım giderek daha da güzelleşir.


  • @Orhan-Cabarov Orhan içimden bir ses sen aile özlemine dayanamayıp geri dönersin diyor seneye 😃


  • @muse Çok teşekkür ederim. Darısı sizlerim başına olsun.


  • merhabalar, abdye girişte et kabul edilmediğini okudum ancak hamurlu kuru gıda için ne dediklerinden emin olamadım. Bir arkadaşıma hediyelik baklava, bal ve bize ilk gün yetecek miktarda biraz peynirli börek ve dolma götürmek istiyoruz. Dağıtılan forma yanımızda yemek var şeklinde bilgi vererek elbette. Bu durumda izin veriliyor mu? Bilgi verebilen olursa sevirim.


  • @dantés Merhaba, özellikle bal gibi akışkan gıdalar dahil hiçbir şekilde yiyecek götürüp riske girmemenizi öneririm. Birkaç kez havaalanında aynı uçakla geldiğim ailelerin gıdalarının imha için alındığına şahit oldum. Yeni hayatınızda mutluluklar dilerim.

  • ⭐⭐⭐

    27 Ağustos’ta basılan DV vizem ile 24 Ekim günü Dallas’tan ilk girişimi gerçekleştirerek ABD topraklarına ayak bastım ve Haziran 2020’de başlayan, son derece sancılı ve zor DV2021 yolculuğunu kazasız, belasız tamamlamış oldum.

    Hedef şehrim Austin olduğu ve direkt uçmak istediğim için önümde iki seçenek vardı: Houston ya da Dallas. Normalde planlarım Houston üzerinden giriş yapmaktı ancak hem eylül ayında THY’nin Dallas uçuşuna başlamasıyla, hem de daha güzel olduğunu bildiğim için tercihimi Dallas’dan yana kullandım. Bilet fiyatları COVID’den ötürü son güne kadar pek değişmediği yolculuğa birkaç gün kala aldım biletimi; tarifeli saatle 14:10’da uçuşum gerçekleşecekti İstanbul Havalimanı’ndan.

    4 saat kala havalimanına doğru yola çıktım. Yakın bir bölgede oturduğum için 20 dakika içerisinde havalimanına ulaştım. Ana girişteki kontrolü geçip, J blok konturlarına doğru yol aldım. Oraya gidince uçuş bilgilerinin aktığı ekranda uçuşumun 3 saat 20 dakika rötar yaptığını ve yeni uçuş saatinin 17:30 olduğunu öğrendim. Bir an aklımdan “bilseydim daha geç gelirdim.” diye geçirsem de kontrol ve bagaj teslimin tarifeli uçuş saatine göre yapıldığını anımsayınca “beklemekten başka çare yok” diyerekten rotamı J konturlarına çevirdim ve GÖZEN kontrolü ile bagaj teslimini yaparak biletimi aldım.

    Beklemelerle geçen saatlerin ardından 18:30 itibariyle havalanan Dallas uçağı genel olarak boştu. Aslından Dallas Forth Worth’ün ABD’nin en büyük havalimanları arasında yer aldığını ve Türk nüfusunun da Dallas’da çok olduğunu bildiğim için beklentim yoğun bir uçuştu ancak üçlü koltukların çoğunda yalnızca bir yolcu bulunuyordu. Benim de iki yanım boş olunca bol dinlenmeli bir yolculuk geçirdim. Yalnızca Kanada ve Kuzey Amerika üzerinde yoğun bir türbülanslı hava akımı içerisinde kaldık; hatta yoğunluğundan ötürü THY yemek servisine ara vermek zorunda da kaldı. Çok şükür kazasız belasız geçen hemen hemen 13 saatin ardından saat 22:40’da Dallas Forth Worth’e indik.

    Uçaktaki yolcu sayısı az olunca hızlıca uçaktan çıkıp, hızlı hızlı pasaport kontrolüne doğru ilerledim. Pasaport kontrolünde “ABD Vatandaşları” kısmını tercih ettim, hızlı da ilerlediği için sıra hemen bana geldi. Pasaportumdaki vizeyi gören polis, sarı zarfı vermemi istedi. “CD’yi almayacak mısınız?” diye sorduğumda “Hayır, bu zarf üzerinde yazılı bir kod olsaydı, o zaman alacaktım.” diye cevap verdi. Daha sonra birkaç işlem yapıp, “Şanslısın” dedikten sonra, “Yanında hiç yemek getirdin mi?” ve “Ne kadar para var üzerinde” diye iki soru yöneltti ve onlara verdiğim cevapları duyduktan sonra pasaporta damgayı basıp “Dünyanın en harika ülkesine hoş geldin” diyerek pasaportumu bana teslim etti.

    Bagajlarımı alıp havalimanından çıktım ve Uber için beklemeye başladım. Kalacağım yer Super 8 DFW, yani hemen havalimanı yanındaki otellerden biriydi ancak yoğun yolcu trafiğinden ötürü 3 mil için 30 dolarlık bir yolculuk gerçekleştirdim ve belki de hayatımda o güne kadar gördüğüm en kötü oteller listesinde ilk sırayı alan Super 8’e ulaştım. Normalde tarifeli saate göre plan yaptığım için otelde konaklamak istemiştim ama rötar yapınca orada yalnızca 6 saat soluklanabildim (iyi ki de böyle oldu bence). Tek gecelik konaklama için buraya vergiler dahil 75 dolar ödedim.

    Sabah 6 sularında geride bir şey bırakmayacak şekilde eşyalarımı alıp Dallas’ın Historic Downtown’una doğru yola çıktım ve yaklaşık 17 mil için 14 dolarlık bir Uber yolculuğu gerçekleştirdim. Orada biraz vakit geçirdikten sonra da beni Austin’e ulaştıracak olan Megabus’a bineceğim ve şehir merkezine çok yakın olan Fuel City’ye geçtim. Yine buraya ulaşımımı da Uber ile gerçekleştirdim.

    Normalde planım Austin’e Dallas ya da Houston’dan araç kiralayıp geçmekti fakat COVID’in yan etkilerinden biri olarak araç kiralama fiyatları hem tavan yapmıştı, hem de çoğu zaman araç bulunmuyordu. Üstüne bir de farklı şehirde bırakacağım için aracı, günlük fiyat 250 doları aşıyordu. Bu yüzden en mantıklı ulaşım şeklinin Amtrak ya da Megabus / Greyhound olacağına kanaat getirdim. Amtrak’ın Dallas - Austin arasında çalışan bir hattı olmadığını da öğrenince zaten tek çaremin otobüs yolculuğu olduğunu anladım. Tamamen bana sıcak gelmesi, hem de AB’yle bir bağı olması açısından Megabus’ı tercih ettim. Normalde 39,99 olan bilete, sosyal mesafeli koltuklardan birini seçince 10 dolar daha eklendi ve 2,5 dolarlık hizmet ücretiyle 52,5 dolara biletimi almış oldum. Yorumlarda ABD içerisindeki otobüs şirketleriyle yolculuk yapmanın kalitesizliğinden bahsedildiği için beklentimi büyük ölçüde düşürmüştüm. Aksi de olmadı. Üzerinde Megabus yazısı olmayan, oldukça eski bir otobüs ile yolculuk yaptım. Ama yolcu profili beklediğimden daha iyiydi daha çok öğrenci dolu olduğu için. Sanırım burada hedef şehrin Austin olmasının payı büyük. Diğer yandan iyi ki de araç kiralamamışım diyorum çünkü hem yaklaşık 3 saat 30 dakika süren yolculuk için 200 dolar cebimde kalmış oldu, hem de Texas’ın yeşilliğini, devasa yollarını izleme şansım oldu.

    Megabus ile yaptığım bu yolculuğum Teksas Eyalet Meclis Binası’nın hemen arkasında yer alan durakta son buldu. Oradan da şehirde en az 1 hafta konaklayacağım Uptown Suites Extended Stay isimli otelime geçtim. Ve böylelikle kısa vadedeki ilk durağım olacak Austin’de halkın arasına karışmış oldum.

  • ⭐⭐⭐

    @Sono, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

    Hayırlı olsun Mustafa.
    Bundan sonra da şansın, talihin hep yanında olsun. Yeni yaşantında mutluluklar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Sono gözün aydın bu forumdan neden yardım istemedin aşağıdaki sayfalara neden yazmadın ben geliyorum müsait birisi varsa yardımcı olurlardı. Şimdi yazsan kaç kişi sana yardım eli uzatacak bu forumda sadece klayve ile yardım etmiyoruz gerçek hayatta da yardımcı olan insanlar var. Bence geç değil istersen bir genel yazı yaz sana özelden dönerler

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/1727/texas-dallas?_=1635573294770
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/2978/dallas-plano


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

104
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum