Selamlar,
Yurda bugün giriş yaptım. Herhangi bir belge istenmiyor aşı kartı ve hes bilgisini gösterdim sadece.
@ATS16 Tesekkurler! Seyahat etmeden once bakmistim bu durumumuza internetten ve bir yerde okudum ceza ihtimalini ama hatirlayamiyorum tam olarak. Sonrasinda zaten telas olup foruma sormustum. 2 ayi astigi icin hatirlayamiyorum hic. Chatgpt'ye de sordugumu hatirliyorum. Orda okumus bile olabilirim. Kafa bulandirmak istemem kusura bakmayin!
@Cannavaro1903 tamam ozaman gidersin yabancıdan yabancıya satış yapılır daha sonra araç için sigorta yaptırırsın ancak bu sigorta 6 ay kadar oluyor bilgin olsun
@Serapp, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@erenotti, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@Serapp E devlet kendi içinde nasıl bir sistem güncellemesi yaptı son yıllarda emin değilim ama ben 2014 yılında adresimi yurtdışına aldırmıştım, o tarihten sonra da Türkiye’de sigortam kesilmişti, sonra bir ara E Devleti kontrol edeyim dediğimde 2018 yılıydı sanırım, 4 senelik bir GSS borcu biriktiğini gördüm, sonrasında bir ara Türkiye’ye gittiğimde SGK’ya uğrayıp, oturum ve çalışma izinlerimi, yurtdışı giriş çıkış kayıtlarımı göstererek biriken borcu sildirdim.
En son Türkiye seyahatimde de (Ağustos sonu) SGK’ya tekrar uğradım, ben ikametimi 2022 yılında yeniden Türkiye’ye aldırmıştım ama sigortam ödeniyordu. 2023 Ocak’ta sigortam kesildi ama 2023 Kasım’da Amerika’ya taşındım, adres bildirim işlemimi mi de biraz üşengeçlikten 2025’te yaptım, 2023-2025 arası haliyle GSS borcu birikti, lakin memur bu borcu silmedi, konsolosluktan yazı getir dedi, peki bundan sonra işleyecek mi diye sordum, bundan sonra işlemeyecek ben burdan durdurdum, ama geçmiş borcunu silemem, o tarihte de orda yaşadığını veya sigortalı olduğuna dair konsolosluluktan yazı getir ancak öyle işlem yapabilirim dedi, hatta bana o yazının örneğini de verdi, barkodlu da bir belge. (Sanırım son birkaç senede bu sisteme geçilmiş)
Özetle benim memurla olan diyaloğumdan ve başıma gelenlerden anladığım şu; eğer adresinizi yurtdışına aldırmadan önce hali hazırda bir GSS yükümlüsü iseniz, yurtdışı adres bildirimi yaptığınızda da sistemden otomatik düşmüyorsunuz, orda sayaç dönmeye devam ediyor. Illa bir mudahale gerekiyor. İnşallah yanılıyorumdur.
2014 yılında adresinizi yurtdışına aldığınızda e-devletten kontrol etmiş miyidiniz acaba? Çünkü oğlum TR'de çalışıyordu, istifa etti, göç edince adresini değiştirdi, e-devletten kontrol sağlayıp emin olduk. 2 yıla yakındır ara ara kontrol ediyorum, borcu yok. Yani otomatik olarak düşmüş oldu. Daha bir kaç ay önce bakmıştım borcu yoktu, sizin yazınızı okuyunca girip bakayım dedim, GSS borcu sorgulama sayfasını iki aşamalı giriş yapmışlar 😞 bakamadım. Neyse bunun bir çaresini bulacağım. Kontrollere devam. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
Rica ederim, evet tabiki. 2014 yılında adresimi Ukrayna’ya aldırdım e devletten de teyit ettim ama o dönem GSS nedir bilmiyordum, sonrasında 4 senelik bir birikmiş borç görünce bende şaşırmıştım. Bilemiyorum ama bana öyle denk geldi. Belki de GSS’ye düşmeden adresinizi yurtdışına aldırdığınızda işlemiyordur. Zamanlama ile alakalı sistemsel bir problem sanırım. Yüzde yüz de hakim değilim, bu devlet işlerini başımıza geldikçe öğreniyoruz, deneyimliyoruz ☺️
Merhaba bu soruyu sormak istedim oldukça aklıma takılan bir soru olduğu için diyelim Amerikaya taşındık Türk ehliyetimizi Amerikan ehliyeti ile değiştirdik Ehliyetimize Amerikada El koydular.
T.C. Konsolosluğuna adres bildirimi yapmadık Adresi TR'de bıraktık Türkiyeye döndüğümüzde T.C. ehliyetimiz Hala sistemde aktif olur mu? Diyelim ki aktif kayıp diyerek yeni bir Türk ehliyeti alıp Amerikaya dönünce Adresimizi Amerikada beyan etsek bu noktada Türk ehliyeti iptal olur mu kısacası
Amerika Ve T.C. Ehliyetini ikiside aktif olucak şekilde taşıyabiliyormuyuz yoksa T.C. Ehliyeti iptal mi oluyor oluyorsa bu hangi aşamada gerçekleşiyor bilgilendirirseniz sevinirim
@akerm, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Eşya Kargolamak (gümrük işlemleri)
Merhabalar. Yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Çocuğum ve eşim için Amerika'dan Türkiye'ye 1 koliyi USPS de gift olarak hazırladım ve gönderdim. Fakat TR de kolinin içinde oyuncak ve giyim eşyası olduğu halde, ve bir üründen iki adet olmadığı halde, ve kargo eşten eşe yani aynı soyadını taşıdığı halde ticari sayıldığını iddia edip bizi gümrük müşavirlerine yönlendirdiler. Tabi gümrük müşavirleri.. ağzımı bozmayacağım siz anladınız hislerimi.. 27 bin tl masraf çıkardılar. Sorduğumda dilekçe ve uygulama bedeli adını vermişler. içinde en fazla 200 dolarlık hediyelerimi mecburen iade edilmesini istedim ve bekliyorum hala. Eğer benim gibi bir hata yapıp TR yi buraya benzetip iyi niyetle birşey göndermeyi düşünürseniz bu yazımı okuyun. Ve eğer birinin bagajının yanında ücreti mukabilinde gönderim yapabilirsem yapacağım. Sanırım başka da bir yolu yok.
Ne yazikki ne yollarsaniz yollayin ürünün çok üstünde gümrük çıkıyor. Eğer gift alacaksanız Türkiyedeki amazon vs kullanip oradan alabilirsiniz (şayet ürünler türkiye dede var ise) onun dışında dediğiniz gibi ya birisi bagajında götürüp teslim edecek yada siz. Artik kargo ile ticari olmasa dahil uçuk vergiler mevcut. Vergiyi hesaplarken ürünün kargo ücretininde vergisini çıkartiyorlar düşünün ne kadar saçma bir sistem...
@SansizSansli merhaba, tc vatandasi almadan devam edebildiniz mi? Özel saglik sigortasi yaptirmak istedik ama tc kimlik gerekli dediler. Boyle bir sey olmamasi lazim. Tecrubesi olan varsa paylasabilir mi?
Amerika pasaportunuz varsa surersiniz. Fakat her cevirmede pasaport gostermeniz gerekiyor. O sekilde bile bas agrisi olabiliyormus. Tabi bu surecte belli zamanlarda yurt disi cikis giris de yapmaniz gerekiyor.
Amerika ehliyetini Turkiye ehliyetine ceviremiyorsunuz. Ehliyet kursuna gidip lisansinizi almak zorundasiniz.
@us_dream_12
Garanti bankasi ve diger bankalar surekli bana mail atiyor Fatca formu doldur diye. Bi bakayim dedim SSN gibi bilgiler istiyor. Pek guvenemedigim icin ve zaten gemileri coktan yaktigim icin doldurmadim 😂 Eger boyle birsey doldurduysan verilerine erisebilirler.
FATCA Nedir? Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FATCA), ABD kişilerinin (ABD vatandaşı ya da ABD vergi mukimi) vergiye tabi kazançlarının adil olarak vergilendirilmesi için ABD dışındaki Yabancı Finansal Kuruluşlara ve diğer finansal aracı kuruluşlara çeşitli yükümlülükler getiren ülkeler arası bir anlaşmadır.
@ipek1907, içinde söyledi: Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek
Arkadaslar merhaba
22 mayista 3 ayligina chicago dan turkiye ye gidecegim. Kedimi de goturmek istiyorum ama gerekli belgeler nelerdir bilemedim.her yerde farkli yaziyor kuduz titre isteniyor mu? Isteniyorsa 1,5 ayda yetisir mi 🥹simdiden cok tesekkurler
Merhaba, sadece tarım bakanlığının sitesinde yer alan yönergeleri takip etmenizi öneririm. Ekli evrakta detaylar yer alıyor, ne yazık ki ABD’ye evcil hayvan getirmek, Türkiye’ye götürmekten daha kolay. İlgili dokümanı paylaşıyorum, 3. evrak için USDA onaylı veteriner hekimleri tercih etmelisiniz, 1,5 ayda yetişebilir ancak bunu veteriner hekimle görüşerek netleştirebilirsiniz. Bol şanslar!
@ali-atasoy, içinde söyledi: Amerika'dan Turkiye'ye geri dönüş yolculuğu hakkında bilgiler
Merhabalar,
Türkiyeye almanya'dan aktarmalı olarak geleceğim. Transit vizeye ihtiyaç var mı?
Green card sahibiyseniz gerek yok. Lufthansa ile Frankfurt veya Münih aktarmalı uçuşlarda sorun çıkmıyor.
Merhabalar, bu sene içerisinde mezun oldum ve mezun olmadan önce ailemle beraber Pasaport çıkarttım. Harç bedeli ödemeden sadece defter bedeli ödedim.
Liseden mezun olunca öğrencilik hayatım bitti ama pasaportum geçerliliği devam ediyor mu? Başvuru yaparken 17 yaşında olduğum için 5 yıllık pasaport aldım. 5 yıl boyunca sorun yaşar mıyım? Türkiye'de üniversite kaydı yaptırayım mı? GreenCard çekilişini bekliyorum.
Bir önceki mesajımda “kaynak” olarak ilettiğim link’i okudunuz mu? “iki telefon sahiplerinin bu düzenlemeden nasıl etkileneceği kesin olarak bilinmiyor” ama aktif olarak kullanıyorsanız iki telefonunuzu da sorun olmayacaktır diye düşünüyorum mantıken.
Bahsi geçen düzenleme vergisi ödense dahi ticari kar elde etmek için getirilen ve satılması planlanan telefonların yurtdışından getirilmesinin önüne geçmek için yapılan bir düzenleme
@sametkaragoz, içinde söyledi: Amerika'dan aldığım blokeli telefon hattını Türkiye'de kullanabilir miyim?
Konuya hakim bi arkadaş acil iletişime geçebilirmi benimle aynı sorunu yaşıyorum 14promax verizon sim kilitli diyor açtırmam için ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Verizon politikası eğer hala değişmediyse 60 gün o telefonda Verizon hat kullandıktan sonra unlocked olacak telefon ve istediğiniz hatla kullanabileceksiniz.
Ya da telefonun full ödemesini yaparak da Verizon’dan açtırabiliyorsunuz.
Merhaba arkadaşlar
Abdli erkek arkadaşımla Türkiyede evlenmek istiyoruz fakat çok merak ettiğimiz bir durum var.
Konsolosluktan randevu almak ne kadar sürüyor?
Evlilik dairesinden randevu almak ne kadar sürüyor?
Abdli erkek arkadaşım devlet hastahanesinden randevu alabilmesi kaç gün sürer?
Bütün bunları Türkiyede kalacağı zamanı hesaplayabilmek için soruyorum lütfen yardımcı olun. Ona göre bütçe ayarlayacağız ve işinden izin alacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Selamlar, bir soru sormak istiyorum.
Benim de halihazırda 2 adet bordo pasaportum bulunmakta. Arnavutluk’a girerken 10 yıllık pasaportumla giriş yaptım fakat şimdi bu pasaportu vize başvurusu için konsolosluğa vereceğim. Ülkeden çıkarken aynı pasaportla çıkmak zorundayım sanırım. Bunu sormak istedim. Farklı bir pasaportla çıkmak istediğimde sorun yaratılar mı? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Yurtdisi cikis harci 3000 TL olabilir. Ve her yil guncelleme.
@daydreamer türkiye çünkü buradan bir sgk kaydı ile gidiyorsun kaydın duruyor bir yerde çalışmayınca gss devreye giriyor (emekli olmayanlar için)
Yurtdışında yaşayanların SGK veya GSS üzerinden sağlık yardımı almaları kanunen yasaksa bunu zorlayarak aşmaya çalışmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu şartlara uygun özel bir sağlık sigortası varsa, öyle bir poliçe satın alınarak sağlık hizmetlerinden faydalanılabilir gerekli olduğu düşünülürse. Buna kimse birşey diyemez. Ya da belki ücreti ödenerek hizmet alınabilir.
Emekli olarak gidenler Turkiyedeki saglik sisteminden Konsoloslukta adres bildirimi yapsa dahi yararlanabiliyor degil mi?
Emekli olarak gidenler Turkiyedeki saglik sisteminden Konsoloslukta adres bildirimi yapsa dahi yararlanabiliyor degil mi?
Konuya guncelleme yapayim : Turkiyeden emekli olduktan sonra emekli olan kisi adres tasimasini yapsa da Turkiyeden saglik hizmeti aliyor, emeklilik hakkini Turkiyedeki calisma gunlerinden kazanmis olmasi sarti araniyor. Emekli olan kisini bakmakla yukumlu oldugu kisiler Turkiyede kalir ise onlar da saglik hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Sanırım en doğru yer burası. Aslında amacım Tr sağlık sigortasını sürdürmek değil. Pandemi sürecinde malum remote çalışma hayli yaygınlaştı. Gittikten sonra kalıcı düzeni kurana kadar belki mevcut işime oradan devam etme imkanım olabilir.
Diyelim ki Türkiye'de çalıştığım Türk firma yurtdışına yerleşip uzaktan çalışmam konusunda sorun çıkarmıyor (Türkiye kanunlarında ayrıca kısıtlayıcı bir durum olmadığını varsayıyorum). ABD'de yaşayıp Türkiye firmasına uzaktan çalışmanın en makul yöntemi nasıl olur. Aklıma takılan kısımlar:
@goblis Vergi konusunda yorum yapayım. ABD'de geliri beyan ederken brüt olarak beyan edeceksiniz ve kesilen vergileri de beyan edeceksiniz. Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma gereği çifte vergilendirme olmaz.
@crazycells @entelman Merhaba. Oylesine bakarken SGK borclandirmasi diye bir borc gordum edevlette. Fakat 2019 temmuzuna kadar yuksek ogrenimimi yapiyordum ABD'de ve henuz 25 olmamistim. Ulke disinda yasarken nasil borclandiriyorlar? Bunun bir cozum yolu var mi bildiginiz? Tesekkurler.
Benim bildigim kadariyla evlenene kadar babadan vs yaralanilabiliyordu.
Ikametgahimi yurt disina hic almadim acikcasi. Almamin faydasi var midir bu durumda? GSS odeyince emeklilik icin de sayiliyor mu mesela? Cok sordum kusura bakmayin. Gecmis postlari okudum ama yine de anlayamadim.
@erika en yakın konsolosluğa başvuru yapıp HEMEN çok acil ikamet adresini yurtdışı yapıyorsun e devlette ilk sıradaki adresin amerika olduktan sonra genel sağlık sigortası borcu iptal olur. Ancak üniversiteden mezun olup yurtdışı ikamet bildirdiğin zaman arasında ki GSS borcunu ödemek zorundasın. Çünkü sen bildirim yapmadığın için seni hala Türkiye de görüyor. İşe girmediğin için de GSS borcunu senin sgk içinden alsın. Ondan ÇOK ACİL ikamet yurtdışı aldırman gerekiyor. Daha sonra bu borç birikir. Yasal süreç başlatırlar yıllar sonra Türkiye girişte gel babanın şefkatli kollarına diye bağrına basar polisler 
@ayvalik10 Iyi ama ben gecen ay yeni pasaport ve kimlik icin gittigimde adres degisikligi icin de basvurdum konsoloslukta. Oldu dediler, edevlette halen Turkiye gorunuyor. Bunun icin ne bahaneleri olabilir ki ? Neyseki gelmeden bir avukat arkadasa vekaletname vermistim sanirim oyle hallolucak. Anladigim kadariyla suana kadar olani odemek zorundayim ne olursa olsun cunku gec kaldim ikamet isinde. Cok tesekkurler cevap icin.
@erika edevlete girip arama kısmına alttaki başlığı yazar mısın
Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama
eğer bu liste de ikinci sırada amerika yoksa demekki konsolosluk yaptığı sisteme işlenmemiş eğer bu liste de amerika var ise ozaman birinci sıraya amerikada ki adresi geçiş yapacaksın
Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma İçin / Muvafakatlı)
@ayvalik10 Evet baktim. ABD adresi yok yine de. Her sey TR'den. Belki de uzerime kayitli olan aboneliklerden oturu degismemistir (su gibi). Yine de konsolosluk degisti deyip beni gonderip boyle is yapmamaliydi. Insan bir arar eposta yollar.. yolu var sonucta.
Ustelik 2016'dan beri GSS borcu cikarilmis. Ben 25imi gecen Kasim'da doldurdum. O da ayri karmasiklik. Cozuldugunde bunlar buraya tecrubelerimi yazacagim.
@erika GSS 18 yaşında itibaren başlayan bir borçtur. Fakat üniversite okurken bu borç iptal olur. Daha sonra işe girdiğin zaman sgk olacağı için otomatik olarak GSS kesilir. Ne zaman işten ayrıldın hooop otomatik olarak GSS devreye girer. Amerika da bulunan konsoloslukların sistemine Türkiye noterler birliği sistemine dahil oldukları için direk noter onaylı amerika da ikamet gösteren evrakları gönder ki Türkiye sgk itiraz etsinler. En azından daha fazla GSS borcun artmasın diye.
@erika, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@ayvalik10 Iyi ama ben gecen ay yeni pasaport ve kimlik icin gittigimde adres degisikligi icin de basvurdum konsoloslukta. Oldu dediler, edevlette halen Turkiye gorunuyor. Bunun icin ne bahaneleri olabilir ki ? Neyseki gelmeden bir avukat arkadasa vekaletname vermistim sanirim oyle hallolucak. Anladigim kadariyla suana kadar olani odemek zorundayim ne olursa olsun cunku gec kaldim ikamet isinde. Cok tesekkurler cevap icin.
Sistemin guncellenmesi zaman alabilir. Eger yurtdisinda yasiyorsaniz o durumda adres degisikligi sonrasi o tarihlerde yazilan borclarin silinmesi lazim.
Eger guncellendiginde hala borc gorunuyorsa, o adreste yasadiginiz tarihleri yanlis vermis olabilirsiniz veya yanlis gecirmis olabilir. O nedenle sistem guncellendiginde hala sorun varsa konsolosluga ulasip o bilgileri teyit ettirin.
@crazycells Yani 1 ayi gecti ben o talebi konsoloslukta yapali. Yine mail attim kendilerine ama bakalim donus olacak mi. En kotu ihtimal yine gitmem gerekecek.
Merhaba,
Eşim Amerika'da yüksek lisans yaptı ve şu anda OPT hakkı ile çalışmaya başladı, yani aslında vize statüsüne göre hala öğrenci. Eşimin bilgilerini edevlet üzerinden kontrol ettiğimde gss prim borcu görünmüyor. Eşimin öğrenci statüsü olduğu halde konsolosluğa bildirim yapması gerekli midir? Teşekkürler.
@ugurkuzey, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
Merhaba,
Eşim Amerika'da yüksek lisans yaptı ve şu anda OPT hakkı ile çalışmaya başladı, yani aslında vize statüsüne göre hala öğrenci. Eşimin bilgilerini edevlet üzerinden kontrol ettiğimde gss prim borcu görünmüyor. Eşimin öğrenci statüsü olduğu halde konsolosluğa bildirim yapması gerekli midir? Teşekkürler.
tam olarak hangi bildirimden bahsediyorsunuz? adres bildirimi mi?
@crazycells, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@ugurkuzey, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
Merhaba,
Eşim Amerika'da yüksek lisans yaptı ve şu anda OPT hakkı ile çalışmaya başladı, yani aslında vize statüsüne göre hala öğrenci. Eşimin bilgilerini edevlet üzerinden kontrol ettiğimde gss prim borcu görünmüyor. Eşimin öğrenci statüsü olduğu halde konsolosluğa bildirim yapması gerekli midir? Teşekkürler.tam olarak hangi bildirimden bahsediyorsunuz? adres bildirimi mi?
Evet adres bildiriminden bahsediyorum. Eşim 2 senedir burada yaşıyordu ancak herhangi bir adres bildirimi yapmadık. Bu konuyu görünce, edevlet üzerinden gss borcunu kontrol ettirdiğimde borç çıkmadı ancak bundan sonra çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Sadece kafamızı karıştıran şey; eşimin Amerika'da yaptığı yüksek lisans eğitimi bitti ve OPT ile çalışacak olsa da hala öğrenci vize statüsünde olduğu için bizim bunu yapmamıza gerek olup olmadığı konusu?
@ugurkuzey, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@crazycells, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@ugurkuzey, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
Merhaba,
Eşim Amerika'da yüksek lisans yaptı ve şu anda OPT hakkı ile çalışmaya başladı, yani aslında vize statüsüne göre hala öğrenci. Eşimin bilgilerini edevlet üzerinden kontrol ettiğimde gss prim borcu görünmüyor. Eşimin öğrenci statüsü olduğu halde konsolosluğa bildirim yapması gerekli midir? Teşekkürler.tam olarak hangi bildirimden bahsediyorsunuz? adres bildirimi mi?
Evet adres bildiriminden bahsediyorum. Eşim 2 senedir burada yaşıyordu ancak herhangi bir adres bildirimi yapmadık. Bu konuyu görünce, edevlet üzerinden gss borcunu kontrol ettirdiğimde borç çıkmadı ancak bundan sonra çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Sadece kafamızı karıştıran şey; eşimin Amerika'da yaptığı yüksek lisans eğitimi bitti ve OPT ile çalışacak olsa da hala öğrenci vize statüsünde olduğu için bizim bunu yapmamıza gerek olup olmadığı konusu?
Yine de bildirmeniz daha dogru olur diye dusunuyorum:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/471/t-c-konsoloslugu-nda-adres-beyani-yapmak
@erika ikamet değişikliği e-devlet’e yansıması biraz zaman alıyor. ben de ikametimi ABD’ye aldım, e-devlet’e yansıması 2-3 ayı buldu. ama bildirdiğim ABD ikamet tarihinden beri arada biriken gsk borçları silindi. borç silinmiş olmasına rağmen ikametimi e-devlet üzerinden kontrol ettiğimde hiç bir şey yazmıyordu. bir kaç ay sonra ikametim de ABD olarak göründü. yani işlemlerin e-devlet’e yansıması biraz zaman alıyor.
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum