Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
-
@blackeagle82, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@knnrn ustad peki o arkadasın sigorta prim odemeleri arttımı bu gelen faturadan sonra ? yoksa aynı devam mı etti?
Sorunuzun yanıtını şöyle vereyim: Teşekkürler Obama! Böyle şeyler için poliçe tutarını artırmak kanuna aykırı.
Gerçi şimdi de "out of network providers" gibi hilkat garibesi bir sorun var. Şöyle açıklayayım, bir sağlık hizmeti için ekstra para ödememek adına network içinde bir kuruma gidiyorsunuz. Sigorta her şeyi yüzde yüz karşılıyor, ama tomografiyi inceleyen doktor gittiğiniz kurumda değil, "Texas Radiology Associates" gibi taşeron bir kurumda çalışıyor ve bu kurumun sizin sigorta ile anlaşması yok. Siz bu durumu eve gelen 2000 dolarlık fatura ile öğreniyorsunuz. Yada bir ameliyat oluyorsunuz ve sigorta her şeyi ödüyor ama kendisiyle anlaşması olmayan anestezi uzmanına siz cepten ödemek yapmak zorunda kalıyorsunuz. Çözülmesi gereken bir sonraki sorun şu an için bu. Sağlık kurumları bunun için yasa yapıcıları suçluyor.
https://www.statnews.com/2018/10/29/surprise-out-of-network-bills-insurance/
-
@knnrn bu dediğiniz tr de önceden yoğundu ama yine para ödemiyorduk sadece dışardan devlet hizmet alıp parasını ödüyordu (emar için özelikle) şimdi ne mi oluyor 15-20 gün sonrasına randevu veriyorlar
-
@haymatlos_, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@knnrn bu dediğiniz tr de önceden yoğundu ama yine para ödemiyorduk sadece dışardan devlet hizmet alıp parasını ödüyordu (emar için özelikle) şimdi ne mi oluyor 15-20 gün sonrasına randevu veriyorlar
Bu durum benim verdiğim örnekten farklı. Şöyle açıklayayım, SGK'lı olarak Şişli Etfal Hastanesi Acil'ine gidiyorsunuz. Acilde sizi gören doktor meğer Amerikan Hastanesi'nde çalışıyormuş. Bunu size önceden kimse söylemiyor, sadece eve gelen fatura ile öğreniyorsunuz.
-
@knnrn çok gıcık bir durummuş
-
Türkiye'de sigortayı devam ettirme konusunu hep operasyon üzerinden değerlendirmişiz ama şöyle durumlar da olabilir.
Örneğin (Allah korusun) kronik bir hastalığınız var. RR MS vb gibi. Her yıl bir kaç MR, OCR vb gibi tetkikler yapmanız gerekiyor. Bununla beraber Avonex, Rebif, Gilenya gibi sürekli kullanmanız gereken reçeteli ilaçlar kullanmanız gerekiyor. Türkiye'de bu ilaçlar SGK tarafından %100 karşılanıyor. Etiket fiyatı ilaçların 4k 5k TL/ay. ABD'de bu fiyatlar 7-12 k $/ay gibi (Tier 5 grubu ilaçlar). Bunları healthcare.gov'daki planlara dahil ettiğinizde şöyle bir tablo çıkıyor.
50 000 Dolar yıllık kazanç olduğunda aylık 13.000 dolarlık deduc. ve 13.000 out of pocket max şeklinde bir planın tamamı vergiden karşılanabiliyor ancak ilaç için aşağıdaki gibi bir ödeme yapmak gerekiyor.

Anladığım kadarıyla %25 coinsurance after deductible demek, deductible'a kadar sen öde (reçeteli ilaç için 700 dolar diyor), sonrasında da %25 öde gerisini biz öderiz demek. Tabi bu durumda aylık bir kutu ilaca ihtiyacınız var ve 9000 dolar kutusu ilacın. 700'e kadar hemen zaten ödedik. Cebimizden 12.300 (out of pocket max-700) dolar daha çıkana kadar 12 ay boyunca ödeme yapacağız. Takribi sağlık sigortası ve ilaç masrafınız aylık 1000 dolara denk geliyor. Daha düşük out-of-pocket max seçenekleri de var gördüğüm kadarıyla. Bunlarla da sanırım 750 dolara falan indirebiliyorsunuz.
Yani SGK devam ettirme isteğini sadece yatarak tedavi, diş tedavisi vb gibi düşünmemek gerekir. Bu tarz bir ihtiyaç da olabilir.
Bu arada bu ilaçlar 3 aylık reçete ile veriliyor. Bazı durumlarda 6 aylık da verilebiliyor. Yılda 2 kere bunun için Türkiye'ye gelip gidilebilir.
Not: Bir sürü ABD sigortalarına yönelik terim var. Bazılarını yanlış değerlendirmiş anlamış olabilirim. Düzeltmelere açığım :)
-
@Archie Her şeyi güzel anlamışsınız gibi görünüyor. Bu tarz özellikli ilaç kullanması gerekenler için Marketplace üzerinden alınacak sigortalar çok avantajlı olmayacaktır. Bir an önce iyi bir sigorta yapan bir işe girip sigortayı o şekilde almak daha mantıklı olur. Tabii Türkiye'deki SGK'yı devam ettirmek (yurt dışında yaşarken hizmet almaya devam edilebiliyorsa) de mantıklı olur.
-
@Archie, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek.
Bunları healthcare.gov'daki planlara dahil ettiğinizde şöyle bir tablo çıkıyor.
50 000 Dolar yıllık kazanç olduğunda aylık 13.000 dolarlık deduc. ve 13.000 out of pocket max şeklinde bir planın tamamı vergiden karşılanabiliyor ancak ilaç için aşağıdaki gibi bir ödeme yapmak gerekiyor.Gördüğünüz “deductible” rakamlar senelik rakamlar oluyor, aylik degil. Yani o miktarlari tamamladiktan sonra, senenin geri kalani odeme yapilmiyor.
-
@FreeWoRLD %25 coinsurance after deductible diye bir ibare var. Out of pocket max a kadar yüzde 25 ödenecek demek oluyor yani. Deductibledan ziyade.
-
Evet, o şekilde. Deductible miktarı kadar %100 cepten ödeniyor ve sonrası %25 ödeme olarak görünüyor verdiğiniz örnekte. Out-of-pocket miktarına ulaşıldığında ise, o sene içerisinde başka ödeme yapmıyorsunuz.
Fakat siz aylık deductible yazdığınız için hatırlatma yapmak istedim. O rakamlar aylık değil, senelik bazda. Her sene başında limit sıfırlanıyor. Örnek olarak, Şubat ayında toplam 13,000 dolar olan out of pocket miktarını ödemişseniz cepten, senenin geri kalanında herhangi bir ödeme yapmak zorunda kalmıyorsunuz.
-
@FreeWoRLD doğru hocam ben yanlış aktarmış olabilirim. Demek istediğim şu idi, ilaç zaten pahalı olduğu için 700 dolar deductible zaten ilk ayda ulaşılıyor. En nihayetinde yıllık 13 k ödemek gerekiyor ve aylık ortalama 1000 dolar cepten çıkıyor.
-
-
Konu başlığında bahsedilen "Türkiye sağlık sigortası" ile kastedilenin SGK bünyesindeki sağlık hizmetleri mi yoksa Türkiye'de hizmet veren özel sigorta şirketlerinin sağlık poliçeleri mi olduğunu anlayamadım ben.
-
@daydreamer türkiye çünkü buradan bir sgk kaydı ile gidiyorsun kaydın duruyor bir yerde çalışmayınca gss devreye giriyor (emekli olmayanlar için)
-
Yurtdışında yaşayanların SGK veya GSS üzerinden sağlık yardımı almaları kanunen yasaksa bunu zorlayarak aşmaya çalışmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu şartlara uygun özel bir sağlık sigortası varsa, öyle bir poliçe satın alınarak sağlık hizmetlerinden faydalanılabilir gerekli olduğu düşünülürse. Buna kimse birşey diyemez. Ya da belki ücreti ödenerek hizmet alınabilir.
-
Emekli olarak gidenler Turkiyedeki saglik sisteminden Konsoloslukta adres bildirimi yapsa dahi yararlanabiliyor degil mi?
-
Emekli olarak gidenler Turkiyedeki saglik sisteminden Konsoloslukta adres bildirimi yapsa dahi yararlanabiliyor degil mi?
-
Konuya guncelleme yapayim : Turkiyeden emekli olduktan sonra emekli olan kisi adres tasimasini yapsa da Turkiyeden saglik hizmeti aliyor, emeklilik hakkini Turkiyedeki calisma gunlerinden kazanmis olmasi sarti araniyor. Emekli olan kisini bakmakla yukumlu oldugu kisiler Turkiyede kalir ise onlar da saglik hizmetlerinden faydalanabiliyor.
-
Sanırım en doğru yer burası. Aslında amacım Tr sağlık sigortasını sürdürmek değil. Pandemi sürecinde malum remote çalışma hayli yaygınlaştı. Gittikten sonra kalıcı düzeni kurana kadar belki mevcut işime oradan devam etme imkanım olabilir.
Diyelim ki Türkiye'de çalıştığım Türk firma yurtdışına yerleşip uzaktan çalışmam konusunda sorun çıkarmıyor (Türkiye kanunlarında ayrıca kısıtlayıcı bir durum olmadığını varsayıyorum). ABD'de yaşayıp Türkiye firmasına uzaktan çalışmanın en makul yöntemi nasıl olur. Aklıma takılan kısımlar:
- Ücret Türkiye banka hesaplarıma yatacak. Bu geliri sanırım ABD vergi beyanında göstermem gerekecek.
- Türkiye'de net ücret verildiğinden Türkiye tarafında vergiler peşin ödeniyor. ABD vergi beyanında bu gelirler gösterildiğinde çift vergilenme mi olmuş olacak?
- Türk konsolosluğunda adres değişikliği yapmamız her halukarda yasal zorunluluk sanıyorum. Bu bildirim durumu nasıl etkiler? Örn Türkiye firmasının benim adıma brüt ücretimden kestiği SGK primini onlar artık ödemezler mi? Yani net ücret üzerinden anlaşıldığından Türki firması mı avantaj sağlar.
-
@goblis Vergi konusunda yorum yapayım. ABD'de geliri beyan ederken brüt olarak beyan edeceksiniz ve kesilen vergileri de beyan edeceksiniz. Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma gereği çifte vergilendirme olmaz.
-
@crazycells @entelman Merhaba. Oylesine bakarken SGK borclandirmasi diye bir borc gordum edevlette. Fakat 2019 temmuzuna kadar yuksek ogrenimimi yapiyordum ABD'de ve henuz 25 olmamistim. Ulke disinda yasarken nasil borclandiriyorlar? Bunun bir cozum yolu var mi bildiginiz? Tesekkurler.
Benim bildigim kadariyla evlenene kadar babadan vs yaralanilabiliyordu.
Ikametgahimi yurt disina hic almadim acikcasi. Almamin faydasi var midir bu durumda? GSS odeyince emeklilik icin de sayiliyor mu mesela? Cok sordum kusura bakmayin. Gecmis postlari okudum ama yine de anlayamadim.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
26
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum