Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Arkadaşlar biliyorsunuz Türkiye'de öyle istediğin zaman tatile çıkma şansın olmuyor. Ben şirketim tölerans gösterdiğinden dolayı sık sık izne çıkıyorum ama önceki şirketlerimde durum böyle değildi.

    Benim Amerikaya yerleşince 6 ayda bir Türkiye'ye gelip 1-2 hafta kalmak gibi bir niyetim var. Bunu hem maddi olarak hemde izin olarak gerçekleştirebilir miyim?


  • Bu konuyu bende merak ediyorum, Amerikada Avrupadaki gibi ücretli izin hakkı (resmi tatiller dışında) yok bildiğim kadarı ile.

    Yıllık izin, hastalık izni yada günübirlik izin nasıl oluyor? Zaten saatlik ücret olduğu için izin yapılan zaman maaş hesaplamasına girmiyor herhalde.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Birol Bildigim kadariyla cogunlukla 2 haftalik ucretli izin veriliyor, 8-10 gun de hastaliktan dolayi izin alabiliyorsunuz... Tabii bu sayilar sektorden sektore, is yerinden is yerine, sizin calistiginiz pozisyona gore degisebilir. 1 ay ucretli tatil yapan arkadaslar da var 🙂

    Maddi kisim biraz sizin durumunuza kalmis, eger illaki populer sezonlarda Turkiye'ye gitmeniz sart degilse sezon aralarini kullanip tatil masrafini ucuzlatabilirsiniz.
    Surada ayrintili bilgileri bulabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/189/ucak-yolculugu-ve-ucak-bileti

    @asilcenk herkes icin saatlik ucret oldugu dogru degil, hatta cogu is yeri yillik maasa gore pozisyon aciyor. Bu biraz yapilacak ise gore de degisiyor... Zaten pozisyonlarin exempt ya da non-exempt olduklari da belirtilir yeni bir pozisyon acildiginda...
    Genelde non-exempt calisanlar FLSA (Fair Labor Standarts Act)'ya tabiler ve saatlik ucret aliyorlar, eger haftada 40 saatten fazla calisirlarsa ona gore mesai ucreti aliyorlar, bu kisilere federal minimum wage ya da ustu verilmek zorunda.
    Exempt calisanlar ise bu duzenlemeye tabi degiller, 40 saatten fazla calissalar da ayni maasi aliyorlar, bu tur isler genelde yonetici, idareci ya da profesyonel isler.


  • Beyaz yakalı ve Mavi yakalı klasiği yani. 🙂

    Beyaz yakalı personel için konuşayım o zaman, mesela TR'de işe başlayınca kanuni olarak yıllık 14 ve ilerleyen yıllarda artarak 30 gün yıllık ücretli izin hakkı kazanılıyor.

    Amerikada da böyle bir hak var o zaman, değil mi? Yada şirketten şirkete işleyiş değişiyor mu.


  • @crazycells Amerika'da yaşayıp Türkiye'ye tatile gelmek içinde söyledi:

    sezonlarda

    Zaten her türlü planımı ucuz uçak biletine göre yapacağım. Ancak hem işyerleri hemde maddi olarak 6 ayda bir gitmek zor olacak gibi görünüyor.


  • @birol evet. Amerika Avrupa gibi yakın olmadığından hem uçuş süresi
    hemde uçak bileti bütçeyi ve tatil planlarını sıkıntıya sokabilir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @asilcenk sanirim dediginiz gibi belli bir minimum var, fakat genellemek dogru olmaz. Daha cok bilgisi olan bir arkadas bilgi verebilirse bence daha iyi olur 🙂


  • @crazycells 🙂 dur biraz amerikan iş kanunu vb. karıştırayım yarın, belki bir şeyler bulurum, paylaşırım.

    Bu arada bilgisi olan var ise paylaşsın beni bir sürü okuma derdinden kurtarsın lütfen... Hahahahah 🙂


  • Hızlıca baktım da, http://webapps.dol.gov/elaws/faq/esa/flsa/006.htm
    How are vacation pay, sick pay and holiday pay computed and when are they due?
    The Fair Labor Standards Act (FLSA) does not require payment for time not worked, such as vacations, sick leave or holidays (Federal or otherwise). These benefits are a matter of agreement between an employer and an employee (or the employee's representative).

    Yani standarda göre çalışılmayan tatil, hasta izni ve diğer izinlerde ödeme yapılmıyor, ama bu tür konular işveren ve işçi arasındaki anlaşma ile belirlenir diyor.
    Buradan çıkarımım, bizdeki gibi kanunda 10-15 gün ücretli yıllık izin diye bir belirleme yok ama genel geçer bir kural var galiba.
    FLSA Standardını indirdim, 64 sayfa vakit bulunca baştan sona okuyayım bakayım...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @asilcenk Yasal bir zorunluluk olduğunu sanmıyorum. Yıllık 10 gün izin hak eden arkadaşlar var. Benim daha önce çalıştığım kurum ayda 2 gün izin veriyordu, yılda 24 gün ediyor ama bu günleri Türkiye'deki gibi takvim günü şeklinde kullanmıyorsunuz. Mesela haftada 4 gün çalışıyorsan 4 gün izin kullanarak 1 hafta tatil yapmış oluyorsun. Şu anda çalıştığım kurum bana 144 saat izin veriyor, bu saatleri çalışma saatlerimin yerine kullanarak izin yapıyorum. Yani 2 hafta izin yapmak için 80 saat kullanmak yeterli. İki yıldan sonra 196 saat olacak. Uzun zamandır çalışanlar yıllık 300 saat izin yapıyor. Hesabı siz yapın artık.


  • Ozaman sanırım hiç bir zaman çok para kazanmadıkça almanyadaki gibi yılın 2 ayını burada geçiremeyeceğiz.


  • Selam o tatil ancak kendi işini kurup, başına bırakabileceğin güvenilir bir çalışan olursa mümkün 🙂 maaşlı çalışıp 1 ay tatil yapılabilecek ülke var mı ?


  • @greenleo bizim tatildeki otele gelen türkler her yıl yapıyormuş 🙂

    Almanya, Hollanda, Fransa vb'den gelen türkler en az 1 ay yapıyor.


  • @greenleo Avrupa ülkelerinin bir çoğunda işe başladığınız anda 30 gün yıllık izin hakkı kazanırsınız ve genelde şirketler yaz aylarında bu izinin büyük kısmını çalışanlarına kullandırır. Tabiki bu genelde üretim vb. çalışanlar için bu şekilde, ofis vb. çalışanlarda durum daha farklı.

    Yaz aylarında TR'de bir çok yabancı plakalı gurbetçi araç görmemizin sebebi budur. Minimum 15-20 gün tatil yapabiliyorlar.


  • Avrupa ve amerikayı sosyal hakklar konusunda karşılaştırmak bence hiç doğru değil. Avrupa zaten bu konularda dünya lideri. Özellikle Almanya sosyal adaleti en çok olan ülkedir. Amerika bu konularda zor gerçekten. İş güvencenizin olacağı garantiside yok amerikada, işverene veya çalışan istediği zaman işten çıkarabilir veya çıkabilir. tatilden dönmüşsünüz bir bakmışsınız işsizsiniz 🙂 Amerikada en iyi iş ufak çaplıda olsa kendi işin gibi görünüyor.


  • Izin olayi yukaridaki paylasimlarda da belirtildigi gibi tamamen calistiginiz yere ve ise giris sozlesmenize bagli birsey. Ben yillik 248 saat yani yaklasik 6 haftalik izin elde ediyorum. Bunun yaninda 108 saatte hastalik izni elde ediyorum. Toplu olarak 4 haftadan daha fazla izin kullanamiyorum. Yani TR'ye tatile giderken genelde 4 haftalik izin kullaniyorum. Hafta sonlari ile beraber 28-30 gune denk geliyor.


  • Yıllık kazandığınız izin günü firmadan firmaya değişiyor. Benim yılda 14 gün ücretli izin hakkım var. Yıl geçtikçe herhangi bir artma ya da azalma da olmuyor. Yılda 7 gün olanları da, yıl geçtikçe artanları da gördüm. Tamamen firmaya bağlı bir durum.

    Tabi sizin firmanızla olan anlaşmanıza bağlı olarak da değişebilir. İşe girerken ben 30 gün istiyorum diyip firmayı ikna ederseniz 30 gün izin alırsınız. Benim Türkiye'de çalıştığım firma ile böyle bir anlaşmam vardı ve yılda 35 gün izin kullanıyordum. Burada da aynı şeyi yapabilmenizde bir engel olacağını sanmıyorum. Tamamen sizin firmayla olan pazarlık gücünüze kalmış bir durum.

    İzin alabilme durumu da Türkiye'deki gibi firmaya/yöneticinize göre değişecektir. Yöneticiniz izin verdiği sürece izine çıkmanızda bir sorun olacağını sanmıyorum. Ben 3.ayımda konuşup 2 hafta ücretsiz izne çıktım.


  • $1 = 5.70 ile 5.80 TL arasinda. O nedenle, Turkiye'ye tatile giderseniz, size hersey ucuz gelecek. Ozellikle yeme/icme.


  • @MySea, içinde söyledi: Amerika'da yaşayıp Türkiye'ye tatile gelmek

    $1 = 5.70 ile 5.80 TL arasinda. O nedenle, Turkiye'ye tatile giderseniz, size hersey ucuz gelecek. Ozellikle yeme/icme.

    Ben de oyle olacak saniyordum ta ki 2 ay once memlekete gidene kadar 🙂 Her sey o kadar pahalilasmis ki ABD'de gunluk seyler icin yaptigim harcamayla kafa kafaya geliyordu. Kira gibi yerlesik yasama dair seyler degil tabii ki ama iste disarida yeme icme, gezme, alisveris gibi seyler.


  • @MySea, içinde söyledi: Amerika'da yaşayıp Türkiye'ye tatile gelmek

    $1 = 5.70 ile 5.80 TL arasinda. O nedenle, Turkiye'ye tatile giderseniz, size hersey ucuz gelecek. Ozellikle yeme/icme.

    2018'in Eylül ayında gitmiştim 2 haftalığına. Tam da dolar kurunun yükseldiği döneme denk geldi. Verdiğim parayı umursamadan alışveriş, vesaire yapma şansım olmuştu. Tadı damağımda kaldı.

    Bu senede yine aynı tarihlerde gittim. Elbette geçen seneye göre fiyatlar en az yüzde 50 artmış ve dolar kuru da düşük olduğu için, önemli ihtiyaçlar haricinde para harcamadım. Artık sonraki sefere diyelim. 😂


Benzer Başlıklar

  • 16
  • 97
  • 79
  • 2
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

92
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum