Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Yeni Yayınlanan FOIA Belgelerindeki DV Çekilişi Detayı (Ekim 2024)

• ⭐⭐⭐⭐⭐

uzun yıllardır gündemde olan ve zaman zaman alevlendirilen bir konuydu; DV çekilişinin kaldırılabileceği olasılığı.
    hatta 2019'da trump tarafından bir yasa tasarısı olarak da ciddi ciddi şekillendirilmişti, forumda bunu konuşmuştuk hatırlarsanız.

dün, 2002 yılında kurulan ve iranlılıların abd ilişkileri üzerine çalışan The National Iranian American Council (NIAC)'ın yayınladığı FOIA belgesinde bu adımın ne kadar ciddi olduğunu bir kere daha görmüş olduk.

peki FOIA Belgeleri nedir?

konsolosluklar, kendi aralarındaki ve DOS ile iletişimini bir haberleşme ağı üzerinde yaparlar.
    iletişimdeki detayların yayınlanmaya müsait olanları da belirli aralıklarla FOIA belgeleri, adıyla yayınlanır.
    bu durum, abd'nin kurumlar arası şeffaflık yasasının bir neticisi olarak gerçekleşiyor. yani kuramlar arası iletişim bile şeffaf bir şekilde belirli oranda yayınlanıyor.
    açıklanan bu belgeler, açılan çoğu göçmenlik davasında da kullanıldı. bunun etkillerini DV2020-DV2021 gomez konsolide ve rosales davasında görmüştük.

NIAC, sosyal medya hesabından yayınladıkları tweette, ilgili FOIA belgelerindeki satırarası detayı bizlerle paylaştı;

;

kısaca bakanlık, DV'nin sonlandırılması için bu işin tepesindeki kurumlar adım atmaya oldukça hazır ve bunu destekliyorlar.

20241108_105620.jpg

trump döneminde çıkartılan kararnameler, DV2020 ve DV2021'in maruz kaldığı ve geçen aylarda 3 yıl sonunda sonuçlanan davalarımız da gösteriyor ki, DV uzun soluklu bir çekiliş olmaktan ziyadeisyle uzaklaşmakta.

mahkemede kazandığımız DV2020-21 davaların bile üst mahkemece reddedildiği bu ortamda, yeni bi trump döneminin yasal göçmenlik politikaları kapsamında ne kadar zorlu geçeceğini az çok tahmin edebilmek gerek.

kimbilir belki de DV2026, bu çekilişin son yılı bile olabilir..
    bekleyip göreceğiz..

• ⭐⭐⭐⭐

@gucarslan Trump'ın yasal göçmenlik sürecinde olanlara büyük katkı sağlayacağı yönünde çok fazla beklenti var. Sizin de bahsettiğiniz / bizzat yaşadığınız süreçler ve ek olarak bu son gelişmeler hiç de öyle olmayacağının göstergesi gibi.
    Çok fazla umut bağlamaya gerek yok siyasetçilere. Büyük büyük sözler edip sonra vazgeçiyorlar ve tam tersi uygulamalar görüyoruz. EB-3 sürecinde de hep Trump'ın pozitif etkileri olacağı konuşuluyor, umutla bahsediliyor. Yıllık vize istatistiklerine baktığımızda (other workers özelinde) tablo hiç de öyle değil. Trump dönemimde pek bir gelişme olmamış. Aksine Biden döneminde özellike FY-2022 vE FY-2023'te (ve muhtemelen FY-2024) en çok vize basılan yıllar olmuş bu kategoride..

Umarım bu ihtimaller gerçekleşmez.. Süreçlerin iyileşmesi ihtimalini geçelim, en azından olduğu gibi devam eder..

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@tufank, içinde söyledi: Yeni Yayınlanan FOIA Belgelerindeki DV Çekilişi Detayı (Ekim 2024)

Aksine Biden döneminde özellike FY-2022 vE FY-2023'te (ve muhtemelen FY-2024) en çok vize basılan yıllar olmuş bu kategoride..

bunun sebeplerinden biri de açtığımız DV2020 ve DV2021 davaları aslında.
    çünkü duruşmalarda hükümet avukatları, ilgili davaların düşmesi için hep verilen vize sayılarını kanıt olarak sundu.
    argümanları, "bakın çok vize veriyoruz, aslında gerçek öyle değil" demekti.
    evet DV2023-24 mali yıllarında basılabilecek son vizeyi de bastılar; ancak ankra özelinde bu durum eskisinden de kötüydü ve öyle olmaya da devam edecek.

ortadoğu karmaşası, bu bölgedeki kazananlar için tabir-i caizse cehenneme dönmüş durumda.

• ⭐⭐⭐⭐

@gucarslan DV için de öyle olduğunu bilmiyordum, ben daha çok bizi doğrudan ilgilendirdiği için EB-3 other workers kategorisindeki istatistiklere göre değerlendirmiştim 🙂

Fakat DV sürecindeki son yıllara ait basılan vize sayılarını davalarınızda savunma olarak kullanmaları çok kurnazca bir davranış olmuş. Bu programı sonlandırmayı planlıyorlarsa eldeki kotaları ne yönde kullacaklar, ya da hiç kullanmayacaklar mı izleyip göreceğiz. Bu kadar uzun süredir uygulanan vize programını sonlandırmaları üzücü olur. Her ne kadar işleyişi adil olmasa da, süreçte sorunlar da olsa, yine de iyi bir fırsat sunuyor(du). DV programını geçmiş zaman ekiyle tanımlamamak umuduyla..

• ⭐⭐⭐⭐

@gucarslan Trump kendi başkanlık döneminde de DVyi kaldırmak istemişti hatta bir konuşmasında çekilişle ipsiz sapsız insanlara vatandaşlık dağıtıyoruz, bunu kaldırmamız lazım minvalinde bir şeyler söylüyordu. Ama sıkıntı şurada ki, Biden da seçim vaatleri arasında kotayı 80bine çıkartacağını söylemişti ve yapmadı. Trump da istediği gibi at koşturamayacaktır. Belki sistemde düzenlemeye gidebilir. Daha önce pasaport şartı getirmişti, yönetmeliğe uygun olmadığı için bu şart kaldırıldı. Trump göçmene değil, vasıfsız göçmene, kaçak göçmene karşı. Her zaman Kanada gibi puanlı bir sisteme geçme hayali vardı. Belki lise mezuniyeti şartını değiştirip lisans mezuniyeti şartına çevirir. Ama sonrasında bu şart daimi olarak kalır mı yoksa yine eski haline getirilir mi bilemem tabi. Seçim zamanı da Amerika’da üniversite okuyanlara greencard vereceğini söylemişti.

DV kalksa bile yerine bir şey gelecektir. Belki ekstra bir şartla devam eder belki puanlı sisteme geçilir. Bence de DV için zor bir 4 yıl bekliyor bizi. Her geçen sene daha da zorlaşıyor zaten DV süreci, özellikle Türkiye için.

• DV tamamen kalkmaz ama bence belirli koşullar getirilir Kanada’daki gibi. Dil, eğitim, iş hayatı vs..

• 2-3 sene DV’ye başvuralım dedik başımıza gelenlere bak DV kalkacak neredeyse ne şanssız nesilmişiz

• peki 2025 talihlilerini etkiler mi konsolosluklara vize süreçlerini yavaşlatın veya düşük numaraları current yapma gibi şeyler olabilir mi

• @ahmeterol1912 hersey olabilir.

• Secim vaatlerinden yola cikarsak, ve ozellikle secimden ezici bir ivme ile cikmasi, senatoda cogunlugu almasi ve houseda da onde olmasi, ve bunun son baskanlik donemi olmasi nedeniyle, Trump daha cesur ve saldirgan adimlar atacaktir. Yani yeni gocmenler ve kacaklar icin zorlu bir 4 yil olma ihtimali oldukca yuksek.

• Bu tarz politikalarına rağmen greencardlı olup veya artık vatandaşlığını almış göçmenlerin başkan Trump, kral Trump diye desteklemesi çok garibime gidiyor.
    Trump ve cumhuriyetçilerin büyük bir çoğunluğu göçmenlerden nefret ediyor, kaçak olsun veya olmasın.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@hope123 sanırım biz geldik, başkaları gelmesin istiyorlar 🙂

• @gucarslan Aynen oyle dusunuyorlar.

• @gucarslan Hocam sabahleyin uzun yazamadim ama soyle bir gorusum var:

Sadece ABD'dekiler degil ama genel olarak yurtdisinda yasayan Turkler, ozellikle Batili ulkelerdekiler, kendilerini Turkiye'de yasayanlara karsi bir ustun gorme dusuncesindeler.

O yuzdendir ki Istanbul'da falan sokaklarda yapilan ayakustu Youtube soylesilerinde bile, yurtdisindan gelmis Turklerde bir tuhaflik hissedersiniz. "Biz oralarda surunuyoruz, siz burada ulkenizin kiymetini bilin" derler. 🙂 "E hadi gel madem oyle" dersen de, "Kurulu duzenimiz var orada" derler. 🙂

Yani kisaca "Biz yurtdisindaki imtiyazli ozel irkiz, siz o imtiyazlara sahip olmayin, geride kalip surunun" demek isterler.

E tabii ki bu zihniyetteki insanlardan, tum herkes ABD'e gelsin, Almanya'ya gelsin gibi dusunceler bekleyemezsiniz cunku onlar imtiyazli, cok ozeller 😛

21 yildir ABD'deyim, 4 yillik Almanya yasantim var ve simdiye kadar Turkler kadar fesatci, kiskanc ve birbirlerini kullanmaya calisan baska millet gormedim. Istisnalar vardir elbette ama bana denk gelmedi.

Dedikodu var, giybetcilik var, fesatlik/kiskanclik var, adam kullanma var, kaziklamaya calisma var, ustun menfaatcilik var...daha say say bitmez! Bunlarin tum aksini iddia eden varsa, bence o kisi de bunlari yapanlardan birisidir kesinlikle 😞

Facebook'da "Amerikadaki Turkler" diye bir grup var, arasira takip ediyorum. Yardim isteyen insanlar oluyor veya fikir danisanlar oluyor. Verilen cevaplari okursaniz, zaten ne demek istedigimi cok iyi anlarsiniz.

Eger Trump goreve baslayinca kacak calistiranlari ihbar edenlere para odulu verecegim desin, ilk basta birbirlerini ihbar edecekler sizce kimler olacaktir??

• @MySea o kadar haklisiniz ve o kadar cok eklenebilecek konu var ki bunlara. Son cumleniz her seyin ozeti gibi zaten. Keske buradaki meksikali,hintli yada cinliler kadar olabilseydik imreniyorum bu insanlara. Cogu selam bile vermekten aciz. Ya asiri cahil Turkiye'de kalsa acliktan ölecek yada bilmem ne en buyuk yuce mehendisiymis burnu bir karis havada. Cok az istisnalar var. Gecen kizimin okuluna yeni bir cocuk gelmis Turkiye'den. Kizim ilgilendi o kadar hassas davrandi kendini yalniz hissetmesin diye. Biraz samimi olunca cocuga malmisin salakmisin diye konusmaya baslamis. Babasi bilmem ne muhendisiymis bunu soyleyip duruyormus okulda, kizimda keske biraz pedagojide okusaydi, o zaman boyle bir cocuk olmazdin demis. Yani okulda sorun yasadigi tek kisi kendi ulkesinden biri oldu ne yazik.
    Yine bir cogu yarali parmaga sitrik asit dokmeyecek tipler. Surekli agizlarinda bir sirtindan vurulma hikayesi var. Yardim etmemek icin gelistirdikleri bir arguman bu. Yok efendim zamaninda cok yardim etmislerde darbeler yemisler de bilmem ne,, cogu yalan soyluyor kimseye yardim etmeyecek kisiler bunlar. Ayrica etse bile sen yardim ettigin kisiden ne gibi bir saygi,minnet ve menfaat bekliyorsunda adam senle mesafe koyunca nankor diyorsun belkide sen burnundan getirip biktirdin kendinden. O nankor peki ama sen hangi beklentin yerine gelmedi diye bu kadar ofkelisin. Yardim karsilik beklemeden oylesine yapilir ve gonulluluk esastir, ve yardimi alan kisi eger zaman icerisinde seninle anlasamiyorsa mesafe koyabilir sorun ne ki burada,yardim ettin diye adam sana hayat boyu kole mi olacak,bu ne hastalikli bir bakis acisi. Yardim dedikleride yani banka hesabi,hat alma falandir ki dedigim gibi cogu bunlarida hayat boyu kimseye yapmadigi halde bu ezber cumleyi soyler durur. Burasi kacak Meksikali dolu mesela ve hic biri issiz degil ama Amerikaya green cardla geldigi halde uzun sure issiz kalmis cok Turk var nedense. Yine soyluyorum elbette istisnalar vardir ama genel durum bencede bu.

• ⭐⭐

@hope123 cumhuriyetçilerin göçmenlerden nefret etmesi diye birşey yok. Illegal göçmenler sevilmiyor.

• ⭐⭐

Green card lotosunun ismine bakarsak trump döneminde kaldırılacağını söyleyebiliriz. Benim düşüncem bu şekilde.
    İsmi zaten diversity. ABD'ye değişik ülkelerden göçü teşvik etmek için yapılan birşey. Hatta son 10 seneden beri afrikaya ekstra kota veriliyor mesela.
    green card verilme sisteminin değişeceğini düşünüyorum. Lotoyu kaldırırlar, eb1,eb2 önem kazanır. EB3e de birşeyler yapılabilir gibi çünkü her türlü işçi lazım. Amerikalılar mcdonaldsda çalışmıyor.

• @charon ben boyle oldugunu dusunmuyorum. Kendi gozlemim ve secim zamani Twitterdan takip ettigim kadariyla, yasa disi sevmiyorlar ama yasal seviyorlar gibide degildi yorumlar. Cumhuriyetci secmenin cogu yasal ve kalifiye gocmenide sevmiyor cunku iyi bir iste iyi para kazanan bir yabanci yerine kendi cocuklarini gormek istiyorlar o islerde. Evet yasa disi gocmen istememekte haklilar bende ulkemde istemiyorum ama bu yasallara bayiliyorlar anlamina gelmiyor ozellikle ekonomileri onlari zorlamaya baslamisken. Evet gocmen dolu bir ulkede hic birinizi istemiyoruz diyemezler ama sadece yasa disi olanlari kismini pek inandirici bulmuyorum. Tabiki gocmen sevdikleri oluyor zaman zaman, tum diger gelismis ulkeler gibi,sermayeye ucuz is gucu lazimsa. Onuda musluman ulkelerden almak isteyeceklerini yine sanmiyorum cunku adamin gecen baskanlik doneminde musluman ulkelere vize konusundaki tutumu ortada. Fikirlerinize saygi duymakla birlikte bende kendi fikirlerimi belirtmek istedim.

• @charon Bunu neye göre emin olarak söyleyebiliyorsunuz ? Trump’ın verdiği demeçlere inanarak mı ? Cumhuriyetçiler kendilerini “Patriot” olarak görüyorlar ve kendilerini buraya sonradan gelmiş herkesten üstün görüyorlar, legal veya illegal farketmeksizin. Oysa yalnızca kendi aileleri birkaç jenerasyon önce buraya göçmüş.
    Sizce Cumhuriyetçilerin kazandığı kaç tane eyalette legal veya illegal göçmene farklı gözle bakıp davranıyorlar ?
    Eminim ki bir çoğu bu ülkeye greencard veya işçi vizeleriyle bile legal olarak gelinebildiğini bilmiyor.
    Yaşadığım yer çok fazla göçmenin yaşadığı bir yer olmasına rağmen beyaz amerikalılara lotteryden bu vizeyi kazandığımı ve süreci anlatınca çok şaşırıyorlar ve ilk defa duyduklarını söylüyorlar.

• ⭐⭐

@hope123 amerikalılar göçmenlik sistemini bilmez, zaten bilmelerine de gerek yoktur.
    bu cumhuriyetçilerin ırkçı yada yabancıları sevmediği anlamına gelmez. Legalsen, işine gücüne bakıyorsan, suç vs. işlemiyorsan, ülkeye yararın dokunuyorsa kimse birşey yapmaz.
    texas yıllardır cumhuriyetçilerin ve legal/illegal göçmenlerin öncelikli durağı.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

114

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |