• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. deebee
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    • Takip Edilenler 6
    • Takipçiler 40
    • Konu 0
    • İleti 626
    • En İyi 405
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 1

deebee

@deebee

⭐

853
    İtibar
    1328
    Profil Görüntülemeleri
    626
    Takipçiler
    6
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum USA

deebee Takip etme Takip Et
    ⭐

deebee tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

ABD'de iki seneyi tamamlamışız, zaman gerçekten inanılmaz hızlı akıyor. Göçmenlikle ilgili hep söylenen şey ilk senenin özellikle psikolojik olarak çok zor olduğu, ikinci sene alışma dönemi olduğu ve üçüncü yıl ile birlikte kendini gerçekleştirmeye başlayacağın dönemin de başlayacağıdır. Bizim ilk yılımız da zorlayıcı oldu, kendimizi ne kadar hazırlamış olsak da bazen baş etmekte zorlandığımız, bazen olmayacak galiba dediğimiz ama çoğu zaman iyi ki dediğimiz günlerimiz oldu.

Yolumuza Dallas'ta başlama kararı aldık, bizim için oldukça uzun süren araştırmalar, günlerce okumalar, ABD'li arkadaşlarımızla eyaletler üzerine uzun sohbetler (bu konuda çok şanslıydık, çok fazla farklı eyaletlerde doğmuş, büyümüş, yaşamış arkadaşımız vardı) sonucu Dallas'a karar verdik. Başlangıçta çok zordu çünkü ben 10 yıllık DV başvuru sürecimde (ki bana yine de çıkmadı, asıl talihli eşimdi) tüm hayallerimi California üzerine kurmuştum, 10 senede 5 kez gitmiştim ve kardeşimi de 10 sene önce dil okuluyla oraya göndermiştim. Kendisi hala orda olmasına rağmen, başlangıç için çok daha kolay olacağını düşündüğümüzden Texas'ı seçtik. İlk zamanlar çok üzülmüştüm, şu hayatta bir tek kardeşim var, 10 senedir zaten ayrı yaşıyoruz, aynı ülkede olacağız ama yine aramızda 1000 mil mesafe olacak diye ama neyse ki 2 sene sonunda, o da Dallas'a taşınmaya karar verdi 🙂

Kendisi burda olmasa da bize çok yardımı dokundu. Öncelikle burda yaşayan bir arkadaşını aradı ve sağ olsun bizi havaalanından kocaman bir truck ile alıp airbnb'den kiraladığımız bir aylık evimize bıraktı. Gelmeden önce iki kedi ile geleceğimiz için Amazon'dan kedilerin kum, mama, kum kabı gibi, bizim de acil ihtiyaç duyacağımız şeyleri yine bizi karşılayan arkadaşına göndermişti, o yüzden ilk günlerimiz çok stressiz, dinlenerek ve rahat geçti. Telefon hattı almak için uğraşmadık, kendi planına bağlı olan iki hattı ve yine benim adıma SSN olmadan ek kart olarak çıkarttığı Citibank'in Best Buy visa kartını da yollamıştı.

Sırada hesap açmak için bankaya gitmemiz vardı, yanımızda $10,000'ın biraz altında bir para vardı, en yakın BofA'ya gidip hesaplarımızı SSN ve adres kanıtı olmadan hızlıca açtık. SSN ve GC'nin geleceğini şu an için bunun kanıtı olarak elimizde sarı zarfın bir fotokopisi ve pasaportumuzdaki göçmen vizesi olduğunu gösterip, Türkiyedeki adresimizi verip, geçici adres olarak da bizi karşılayan arkadaşın adresini verip işlemlerimizi hallettik. Daha sonra bankaya gidip, SSN ve GC'mizi ve kendi adresimizi gösterir kira kontratımızı verip bilgilerimizi güncellettik. SSN'imiz gelmeden önce SSA ofise gidip durumu anlatıp sözlü olarak SSN'imizi kolayca öğrenmiştik. SSN'imiz 13. günde, GC'miz ise 34. günde elimize ulaşmıştı. SSN'imiz geldikten sonra kardeşim 8 yıllık kredi kartına bizi de ekledi, böylece Credit Score'umuz da onun CS'undan pozitif olarak etkilenmiş oldu. Daha sonra Türkiyede kalan $100,000 civarında paramızı swift ile QNB'den BofA'ya gönderdik. Toplam $100 gibi bir masraf çıkmıştı, ilgili başlıkta detaylarını anlatmıştım.

Banka hesabını açtıktan sonra sırada araba almak vardı ancak araba piyasası Covid sonrası dönem olduğu için zıvanadan çıkmıştı. Öyle yıllarca ABD'ye gidip başlangıçta 3-5 bin dolara araba alırım hayalleri bizim için imkansıza yakındı çünkü sürülebilecek arabalar 8-9 bin dolardan başlıyordu ve piyasada hem araba yoktu hem de çok hızlı satılıyordu. Birkaç arabayı, arabamız olmadığı için randevuları daha ileri saate verdiğimiz için kaçırmıştık bile. İmdadımıza yine kardeşimin arkadaşı yetişti. Türkiyedeki ailesi bir taşınmaz alacakmış ve onun da para göndermesi gerekiyormuş, para değiş tokuşu yapabileceğimizi söyledi ve hemen kabul ettik. Bir anda 20 bin dolarımız daha olmuştu 🙂 Araba aramada elimiz de yükselmişti böylece, kendisi bi de bize kıyak yaptı ve birkaç dealer gezdirdi ama yine de istediğimizi bulamadık. Bütün gün FB marketplace, Craigslist derken eşim sonunda 2016 Model bir Toyota Camry yakaladı ve 1. haftamız dolmadan bir Cumartesi günü arabamızı da almıştık. Özellikle Cumartesi yazdım çünkü ABD'de araba almak arabayı görüp, parayı vermek kadar kolay bir işlem. Arabayı satan adam, araba alım satımıyla ilgili yapılacak tüm işlemleri anlattı, sonrasında da yapılacak yasal işlemleri 30 gün dolmadan eşim halletti. Böylece ulaşım sorunumuz da çözülmüştü.

Sırada konaklama sorunumuzu çözmek vardı, artık arabamız da olduğu için kolayca hallederiz diyorduk ki hiç kolay olmadı. 34 Apartman kompleksi gezdik, 1+1 evlerin fiyatları ortalama $1,700-1,900 aralığındaydı, rakamlar Texas için inanılmaz yüksekti, Covid bir kez daha istediğimizi bulamamamıza sebep olmuştu. Çoğunlukla Plano-Frisco bölgesine baktığımız evler sonucu artık bir tanesine karar vermemiz gerekiyordu çünkü Airbnb'de son haftamıza yaklaşıyorduk. Son gün diye bir Cumartesimizi daha bu işe ayırıp Pazar karar veririz ve Pazartesi teklifi sunarız dedik. Cumartesi günü baktığımız evlerden birinde bizi Leslie adında çok sempatik birisi karşıladı, hatta Yunan adaları ve Türkiye'ye tatile gittiğini uzun uzun anlattı ve bize uygun olacak bir evi gezdirdi. Ev gerçekten, tam da istediğimiz gibi çokça ışık alan, yüksek tavanlı, ikinci katta neredeyse 90m2 büyüklüğündeydi. Fakat kirası $1,780 idi ve içinde çamaşır ve kurutma makinesi yoktu, ya kiralayacak ya da kendimiz alacaktık. Ev benim favorilerimde 1. eşimin favorilerinde ise 3. sırayı almıştı. Tabii ki kimin favorisinin kazandığını tahmin etmeniz zor olmayacaktır 🙂 Evden ayrıldıktan birkaç saat sonra Leslie bizi aradı ve dediki "Elimizde bir apartman dairesi daha varmış, fakat listelemeyi unutmuşuz, o da istediğiniz gibi ikinci katta, içi yenilenmiş ve yüksek tavanlı, fiyatı da $1,400 civarında, hızlıca gelirseniz size göstermek istiyorum." Şok olduk hemen gittik, Leslie ile sohbet (sonrasında karşılaşmamız hangi iyiliğimizin karşılığıydı acaba diye çok düşündüm 🙂 ), eve baktık, çok beğendik (diğeriyle tek farkı cephesiydi, ilk gezdiğimiz güneye bakarken bu kuzeye bakıyordu) ve biz bunu tutmak istiyoruz dedik. Leslie bize gerekli evrakları gönderdi ve 48 saat içerisinde işlemlerinizi bu linkten yapabilirsiniz dedi. Pazar günü tüm işlemleri yapıp beklemeye başladık. Pazartesi günü ne görelim, Manager evin fiyatının yanlış olduğunu söyleyip yeni bir teklif yönlendirmiş, ev $1,720 görünüyor. Tabii ki hemen itiraz ettik, anlattık, imzaladık, olmaz dedik, dedi ki "Arkadaşımızın son çalışma günüydü hata yapmış.", bizi ilgilendirmez dedik ve direttik. Bizim istediğimiz şekilde ilerledi, tek sorun, ABD'ye göç eden herkesin ev tutarken major sorunu olan kabul sorunumuz kalmıştı. Neyseki kardeşimin co-signer'lığı ve 1 fazladan kira secure deposit ile evimizi kiralamış olduk.

Küçük bir parantez açmak istedim, evi ilk kiraladığımızda konumunun bu kadar muhteşem olduğunu farketmemiştik, hem muhit çok güzel hem de ulaşım çok kolay, sadece 2 ışık ile Tollway'e bağlanıp istediğimiz yere çok hızlı ulaşabiliyoruz. Ayrıca Kuzey cephe olması da çok önemliymiş, siz siz olun Texas'ta Güney cepheden uzak durun 🙂 İlk yılımız dolunca yeni dönem için ev kira artışımız standart yapıldı, yanılmıyorsam $80 kadardı, ikinci yıl için kira artışımız geldiğinde biraz yüksek geldi ve leasing office'ten randevu alıp konuşmaya gittik. Kendilerine yeni kiracı olsak daha düşük fiyata evi tutabileceğimizi, bize indirim yapmalarını rica ettik. Konuşurken çok da umuzumuz yoktu açıkcası, en kötü ihtimalle kışın fiyatlar düşünce 2 odalı apartman dairesine geçeriz diye düşündük. Mail ile döndüler, teklifi yenilemişler ve hiç artış yapmamışlar 🙂 Bu sene de geçen yıl ile aynı rakama oturmaya devam edeceğiz. Seneye dilerim ev almak için gerekli şartları oturtmuş oluruz.

Hızlıca ev eşyaları için Ikea alışverişimize başladık, bu arada Nebraska Furniture diye bir yeri öğendik, kocaman bir mağaza ve çok iyi dealları oluyordu. Mobilyalarımızın büyük kısmını ordan ve kalan eşyaları da Ikea'dan alıp taşınmaya başladık. Washer ve Dryer aylık kirası $50 dolar idi fakat bu bize çok anlamlı gelmemişti, dedik ikinci el bi yerlerden alalım. Dallas'ta Best Buy'ın kocaman bir ikinci el outleti var oraya baktık, FB Marketplace'e baktık, istediğimiz gibi az kullanılmış, eziği çiziği olmayan bir türlü bulamadık, en son yine Dallas'ta bir ikinci elciden ikisini $600 aldık.

Son olarak iş ile ilgili deneyimide anlatıp devamını ikinci iletiye bırakacağım, uzun uzun yazıp çok da sıkmak istemiyorum 🙂 Biz 40'lı yaşlara merdiven dayamış 2 yetişkin olarak, kariyerimizi Türkiyede 15+ yıl geliştirmiş, çok uluslu kuruluşlarda yöneticilik pozisyonuna kadar yükselmiş, sıfırdan nasıl başlarız diye düşünürken, eşim tüm bu koşturmaca arasında iş başvurularına devam ediyordu. Bense "Yeaa ben 17 sene çok yoruldum, azcık çalışmayacağım, sonra retail felan öyle kafamı yormadan raf dizerim." dedim, keşke demeseydim. Covid'in sanırım en güzel etkisini de burda gördük, inanılmaz iş imkanı vardı. Her gün yeni ilanlar açılıyor, her başvuruya dönüş alıyor felan derken, 45. gün bir Japon şirketinde işbaşı yaptı adam 🙂 Tabii bunda daha önce Amerikan şirketlerinde çalışmış olması, çok iyi seviyede İngilizcesinin yanında İspanyolcayı da akıcı düzeyde konuşuyor olması etken oldu. Hayır ikimiz de IT alanında çalışmıyoruz, keşke çalışsak. O, supply chain ve logistics bense HR alanında çalıştık yıllarca. Bu arada ben de söylediğimi yaptım, dinlendim, kafa yormayacak retail işlerinde, delivery işlerinde hatta bir okulda teacher assistant olarak da çalıştım ama artık benim de düzenli bir iş bulma zamanım geldi 🙂

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: [Arşiv] DV2022 Mülakat Deneyimleri

Merhabalar,

Yaklaşık 14 ay süren DV vizesi alma sürecimizi tamamlayıp, ABD'ye giriş aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Sürecimizi anlatmaya başlamadan önce, her türlü bilgiye sadece okuyarak ulaştığımız, bu sayede vize alma sürecimizi eksiksiz tamamladığımız yesilkartforum.com yöneticileri @crazycells ve @gucarslan'a, @EzgiLera başta olmak üzere paylaştıkları bilgiler ile sürecimize ışık tutan tüm yesilkartforum kullanıcılarına çok teşekkür ederiz.

Mülakat Süreci

Çekilişi kazandığımızı öğrendiğimiz tarihte Türkiye'de yaşıyor olmamız sebebiyle mülakat yerimizi Ankara seçmiştik. CN'mizin 9k'arda olması sebebiyle Şubat-Mart döneminde vizemizi alacağımızı düşünmeye başlamıştık ancak forumu öğrenip 2020 ve 2021 yılı deneyimlerini okuduğumuzda sürecin zorlu geçeceğini anladık.

Evrak talep mailleri CN'ye göre değil de DS260 submit day'e göre gelmeye başladığını anladığımızda yıkıldık ve beklemeye devam ettik. Daha sonra evrak talep sürecinin kalktığını memnuniyetle, Ankara'nın ise mülakat vermemesini üzüntüyle takip ettik. Ta ki Şubatta dağıtılan onlarca mülakata kadar. Yeniden umutlandık, mülakat beklemeye devam ettik.

Nisan sonlarına doğru dağıtılan Haziran mülakatlarıyla birlikte Ankara'dan umudumuzu keserek, oturumumuz olan, Belgrad Büyükelçiliği'ne (Sırbistan) dosya taşıma talebinde bulunduk. 3-4 gün sonra Belgrad'dan olumlu yanıt gelmesi üzerine bu seferde mülakat maili bekleme sürecimiz başlamıştı.

Beklenen mail 13 Mayıs tarihinde akşam saatlerinde gelmiş ve mülakatımızın 5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşeceğini müjdelemişti. Bu haberden sonra, mülakata kadar tüm sürecimizi Belgrad Büyükelçiliği'nin sayfasındaki adımlara göre takip ettik.

Sağlık Muayenesi

Belgrad'da sağlık muayenesi yapabilecek iki yetkili klinik bulunuyor. Bunlardan IOM (Uluslararası Göç Organizasyonu)'in yoğun olacağını düşünüp, mülakattan yaklaşık 1 ay önce diğer özel klinikten 1 Temmuz tarihine randevumuzu aldık. Randevuya gitmeden önce doktor ile mailleşerek sitede yazan evrakları hazırladığımızı, çocukluk aşı kayıtlarımızın da olduğunu başka bir şey isteyip istemediğini sorduk, hazırladığımız evraklara ek olarak Tetanos, Hepatit B ve MMR aşılarını da yaptırıp belgeleriyle gelebileceğimizi söyledi.

Muayene günü

1 Temmuz sabahı 09.00'daki randevumuza tam vaktinde ulaştık. Bir çalışan evraklarımızı alıp dosyamızı oluşturdu, daha sonra bir hemşire ateşimizi ölçüp kan aldı ve akciğer röntgeni çektirmemiz için kliniğe 3-4 km mesafedeki bir hastaneye yönlendirdi. Röntgen çektirdikten sonra 11.00'de doktor ile görüşmek üzere klinikte hazır olmamızı bildirdiler.

Doktor ile sırayla görüştük. Doktor, Unganlarda da olduğu gibi, boy-kilo ölçümü, eklem kontrolleri, bağımlılığa yönelik genel sorular, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ameliyatlar vb. medikal geçmişe yönelik sorular sordu. Unganlar deneyimlerinden tek farkı hiçbir aşı yapmamasıydı, eşimin ve benim çocukluk aşı kartlarımızı ve son olduğumuz aşıların işlendiği "uluslararası aşı sertifikası"nın yeterli olduğunu söyledi.

Muayenemiz, son derece güler yüzlü bir doktor tarafından muayenemizin iyi geçtiğini belirten ve başarılar dileyen sözlerle 13.00'e doğru tamamlanmıştı.

Kişi başı 230$ nakit ödeyerek, zarflarımızla klinikten ayrıldık.

Vize Mülakatı

Mülakatımız 5 Temmuz sabahı 8.30'daydı. 8.00 gibi elçiliğin konsolosluk bölümü önündeki banklarda yerimizi alıp içeri çağrılmayı bekledik. 15-20 dk sonra kapıdaki güvenlik görevlisi ismimizi okudu, akıllı saat, telefon vb. hiçbir elektronik eşya almamıştık yanımıza, alsak da güvenliğe kupon karşılığı teslim edebiliyormuşuz. Kapıda çanta ve üst aramasından sonra içerideki güvenliğe tek tek ilerledik. Güvenlikten geçtikten sonra, eşimle birlikte konsolosluk bölümüne yürüdük. Konsolosluk girişindeki görevli bize bir numara verdi ve numaramızı takip etmemizi söyledi.

Numaramız ilk yandığında yeminli tercüme ile ingilizceye çevirttiğimiz evraklarımızı teslim ettik, sadece internet sitesinde belirtilen evrakları (yeni ve abd vizesi olan eski pasaportlar, 2 adet foto, doktor zarfı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı ve fotokopisi, arşiv kayıtlı adli sicil kaydı, askerlik belgesi, lisans diploması) istediler, ikinci kez yandığında 2 kişi için 660$ nakit ödeme yaptık. Üçüncü kez yandığında parmak izi verdik ve dördüncü kez yandığında konsolosun karşısında mülakat için hazırdık.

Önce yemin ettik ardından küçük bir sohbetten sonra “Evraklarınız harika görünüyor, sağlık raporlarınız da öyle, eski pasaportlarınızdaki turist vizenizi iptal ediyorum.” dedi konsolos ve o an vizemizin onayladığını anladık. Sonrasında yine sohbet havasında hangi eyalete gideceğimizi sordu ve AIS kaydında belirttiğimiz DHL şubesine pasaportlarımızın ulaşacağını, tarafımıza mail ile bilgi geleceğini belirtti. Pasaportlarımızı görüşmemizden 3 gün sonra sorunsuz teslim aldık.

İsteyen herkesin vizesine kavuşması dileklerimizle...

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Merhabalar,

20 Eylül tarihinde, THY'nin Ankara-İstanbul-Dallas uçuşu ile eşim ve 2 kedimiz ABD'ye giriş yaptık.

Ankara'dan bagajlarımızı teslim edip, Dallastan sorunsuz teslim aldık. Ben ve iki kedimiz İstanbul Havalimanı'nda transit gümrük noktasından geçiş yaptık, eşim ise detaylı kontrole girdi. Ankarada eşime ayrı bir bilet verdiler ve İstanbul Havalimanına yeni giren bir yolcu gibi giriş yapacağını ve gümrükten geçeceğini ilettiler. İstanbul'da Gözen kontrolünden geçen eşim ile havalimanında yaklaşık yarım saat sonra yeniden buluştuk. İkimiz de ayrı gümrük noktalarından Yurtdışı Çıkış Harcı ödemeden geçtik.

Uçağa binmeden önce, kapıda Gözen kontrolünden geçtik, böylece benim ilk eşimin ikinci gözen kontrolü oldu ☺ Klasik nereye gideceksiniz sorusu, vize ve sarı zarf kontrolü, bagaj ve üst araması, kimyasal kontrolü, kedilerin kontrolü ve ABD'de ikamet edeceğimiz adres bilgilerini aldılar. PCR testi, Ankara ve İstanbul'da istenmedi.

İki kedi ile 3 sıra koltukta oturarak, beklediğimizden daha rahat, yarı uykulu yarı uyanık 12 saatlik uçuş sonrası Dallas'a indik. Pasaport sırası için görevli, foreign nationals sırasına yönlendirdi. Aşağı yukarı 40-45 dakika sıra bekledikten sonra sarı zarfı CBP officer'a teslim ettik, bizi arkadaki odaya yönlendirdi. 10 dakika kadar bekledikten sonra cama çağrıldık, hiçbir şey sormadan pasaportlarımızı teslim ettiler. Adres güncellemesi yapacağımızı söylediğimizde USCİS internet sitesinden güncelleyebilirsiniz dedi memur ve kedilerle ilgili de bir şey sormadan güzel dileklerle uğurladı.

Bagajlarımızı alıp, bizi karşılayan arkadaşımızla airbnb'den kiraladığımız evin yolunu tutuk. Ankara'dan başlayan ve yaklaşık 24 saat süren yolculuğumuz sonunda yeni hayatımıza başlamış olduk.

Hayal eden, isteyen herkesin bu deneyimi yaşaması dileklerimle...

Yolculuk içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak

Merhaba, sonunda biz de kendi evini alanlar kervanına katıldık. Temmuz sonu itibariyle evin kapanışını tamamlayarak göçmenlik sürecimizde yeni bir adımı daha başarıyla tamamlamış olduk.

Ev almak için mortgage sisteminin en önemli aşaması olan 2 yıl kesintisiz W2 ile çalışma şartını tamamladıktan bir süre sonra ev bakmaya başladık. Birkaç evi beğendik ancak kira kontratımızın bitmesine 6 aydan fazla olması ve süre bitiminden erken ayrılma masrafının da beklediğimizden fazla olması sebebiyle sürecimizi 3 ay daha ertelemiştik.

Amacımız hem mortgage faizini düşükten almak hem de yeni ev sahibi olmak olduğu için, yeni yapılan bir ev almaktı ve istediğimiz gibi de oldu. Şansımıza DFW bölgesi hızlı büyüdüğü için çokça yeni inşaat vardı ve biz de inşaat şirketinin kendi özel fırsatlarından yararlanabilmek için (örneğin; mortgage faiz oranları aylık %7 iken builderdan ev aldığınızda faiz oranları %3.5 ile 5 arasında değişiyordu) Amerika’nın en büyük builderlarından olan D R Horton ve Lennar’a yöneldik.

Beğendiğimiz ev için biraz pazarlık yapıp, fiyatta anlaştıktan sonra mortgage başvuru sürecimizi başlattık. İki seçenek üzerinde yoğunlaştık ya %20 peşin verip %4.99 faiz ile conventional mortgage alacaktık ya da ilk kez ev alanlar için %3,5 peşinat ile %3,99 faiz ile FHA mortgage alacaktık. ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardı, örneğin conventionalın en önemli avantajı PMI denilen aylık $200 civarında olan sigortanın olmaması iken, FHA’in avantajı ise hem faizinin düşük olması hem de %3,5 peşinatla alınabilmesiydi böylece naktimizi elimizde tutabilecektik.

Başvurumuzu FHA üzerinden ilerletmeye karar verdik, yaklaşık 1 aylık başvuru süreci boyunca çokça evrak sağladık, taleplerini karşıladık ve sonunda onayımızı aldık. Onayımızın ardından evimizin kapanışını gerçekleştirdik.

Son olarak, bazı eyaletlerde olan homestead exemption’dan bahsetmek isterim. Texasta ilk kez ev sahibi olanlar için bir vergi muafiyeti olan homestead exemption, 2025 yılı içinde ev alanlara 140 bin USD’lik muafiyet sağlıyor. Yani aldığınız evin 140 bin USD’lik tutarı ev vergisinden muaf. Bu muafiyeti takip eden yılın Nisan ayına kadar bağlı bulunduğunuz County’ye başvurarak kullanabiliyorsunuz.

Amerikan rüyasına dahil olmaya adım adım devam ettiğimiz göçmenlik sürecimizde, isteyen herkesin de hayallerine kavuşmasını dilerim…

Emlak içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

Merhabalar,

Texas'tan ehliyet alacak olanlara yardımcı olabilmesi amacıyla, Texas ehliyet deneyimimizi paylaşmak istiyorum. Öncelikle @Sono nun bu başlıktaki anlatımı işimizi son derece kolaylaştırdı. Kendisi her şeyi adım adım anlatmış, bize çok yardımcı oldu, teşekkür ederiz.

Texas ehliyeti için şartlar;

1. Ehliyet sınavını geçtiğinize dair ADEE-1317 belgesinin alınması.
      Bu belgeyi iki şekilde alabiliyorsunuz, ya 6 saatlik online kursu tamamlayıp online sınava girmeniz ya da DPS'te yazılı sınava girmeniz gerekiyor. DPS randevuları çok zor alındığı ve ev ortamında rahatça sınava girmek için yetkili kurslardan birinden online eğitim satın aldık. İki kişi için $5 indirimle $55 dolar ödedik. Ben tüm Cumartesimi bu kursa ayırdım, ayırmasam da olurmuş oldukça kolaydı sorular. Benden sonra sınava giren eşime de aynı soruları sordular, sadece yerleri değişikti.

2. Zorunlu (ITAD) IMPACT eğitimin sertifikasının alınması.
      Bu eğitimi tamamlayıp ADEE-1317 belgesi ile birlikte yanınızda DPS randevunuza götürmeniz gerekiyor. IMPACT Eğitimi, ADEE-1317 belgesi alınmadan önce alınamıyor, yani önce yazılı sınavı geçmeniz gerekiyor. İki çeşit eğitim var, yaş grubunuza göre 1,5-2 saat süren bu eğitimi alıp, arada çıkan sorulara cevap verip eğitimi başarıyla tamamlamanız gerekiyor.

3. DPS sitesinden online randevu alınması.
      Sistem randevuyu 3 ay sonrasına verdi, sürekli sistem başında güncelleyerek, 1 Kasım tarihinde ikimiz için de Carrollton Mega Center'dan randevu bulduk. Walk in de kabul ettikleri yazıyor sitede ancak çok kısıtlı sayıdaymış ve erken gitmeniz gerekiyormuş.

4. Ehliyet için DL-14A belgesinin doldurulması.
      Randevuya gitmeden önce çıktı alıp doldurma imkanınız varsa doldurup gidebilirsiniz, yoksa da orda veriyorlar belgeyi dolduruyorsunuz.

5. En az 30 gündür Texas'ta ikamet ediyor olmanız ve bunu adınıza olan resmi iki evrak ile kanıtlamanız.
      1 Kasım 2022 tarihindeki randevumuza; 22 Eylül tarihli banka hesap açılış ekstresi (Adresimiz farklıydı ancak kabul edildi) ve 25 Eylül'de aldığımız arabanın sigorta poliçesini sunduk. (Sigorta poliçesinde adresi güncellediğimizde ilk tarihten beri o adres göründü.)

6. Sürüş Testini (Road Testi) geçmeniz.
      Sürüş testini de iki şekilde yapabiliyorsunuz. Geçici ehliyetiniz düzenlendikten sonra ya DPS'ten randevu bulup ücretsiz teste giriyorsunuz ya da yetkili özel kurslardan birinden $60-$100 aralığında aynı gün teste giriyorsunuz. Küçük bir not; Texas'ta kendi arabanız ile teste girecekseniz el freni zorunluluğu bulunmuyor.

Randevu günü, Green Card'ımız, SSN'imiz, yazılı sınavı geçtiğimize dair ADEE-1317 belgesi, IMPACT sertifikası, 30 günlük ikamet kanıtlayıcı iki belge ve DL-14A ehliyet belgesini doldurup sıramız gelince memura teslim ettik. Memur kişi başı $11 (debit card ile veya cash ödeyebilirsiniz) karşılığında hızlıca geçici ehliyeti düzenledi.

Eşimin memuru kendisine araban burda mı diye sormuş, eşim de evet arabayla geldik yanıtını verince hadi road teste git demiş. Eşim durumu bana yazdı hemen kendi memuruma söyledim ama kabul ettiremedim. Randevular dolu, 3 ay sonraya ancak yer var dedi. Hatta manager'ına gidip sordu ama mümkün değil diye yeniden geldi. Ben de mecbur teşekkür edip ayrıldım.

Eşim direkt road test alanına geçti, hızlıca testini tamamladılar ve yeni bir geçici ehliyet düzenleyerek, ehliyetinin 2 hafta içerisinde adresinde geleceğini söylediler.

Eşim bana online road test randevusu bakarken, ben de DPSten randevu baktım ve iki gün sonra başka bir DPS'te bulup, aldım randevuyu. Gün içerisinde biraz daha kurcalarken 1 saat sonra yine Carrollton Mega Center'da kendime uygun randevu buldum. Randevuya gitmeden önce sabahki memuruma uğrayıp hani 3 ay sonra vardı randevu buldum işte demeyi de ihmal etmedim 🙂 Aynı gün ben de road testten başarıyla geçip, yeni geçici ehliyetimi aldım. Ehliyetler tam 1 hafta sonra 8 Kasım tarihinde posta kutumuza bırakıldı ve o tarih itibariyle resmi olarak Texaslı olduk.

Küçük bir tavsiye, 30 gün şartı sebebiyle 30 gün bekleyerek işlemlerinize başlamayın, öncesinde randevulara bakıp 31. gün itibariyle randevuyu alabilir, online kursları tamamlayabilirsiniz. Direksiyon sınavı çok kolay, sürekli aynalara bakın, omuzlardan kör nokta kontrolünü unutmayın, stop sign'lara dikkat edin, sinyalinizi mutlaka verin.

Türkiyedeki gibi bir sağlık muayenesi yok, evraklarınızla gittiğiniz memur gözün bozuk mu diye soruyor, sonra da size belirli bir mesafeden tek gözünüzü kapatarak harfleri düz ve ters okutuyor.

Süreçte yardımını her daim aldığımız @funnelweb e destekleri için ayrıca teşekkür ederiz.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Plano, TX (Dallas’in Kuzeyi)

Kira 1+1 (85m2); $1600 (su $50, pest control $6, trash service $19, car port 1 araba $30, 2 pet fee $50 dahil)
      Elektrik (Coserv) ve Gaz (Atmos); $150
      Internet (Spectrum); $50
      Iki araba (BMW 535i, Honda Civic, pesin alindi) aylik sigorta (Costco); $150
      Iki araba aylik yakit; $500 (Civic ile delivery yapiliyor)
      Iki kisi aylik mutfak&ev alisverisi; $800
      Iki kisi aylik saglik sigortasi; $300
      Iki kedi aylik; $50 (mama, kum, odul, vitamin)

Yemekleri evde yapiyoruz, ogle yemeklerini de ayda birkac kez disinda evden goturuyoruz. Haftada 2 aksam disarda yemek yemeye calisiyoruz, genellikle Asya, BBQ, Turk veya Tex-Mex tercih ediyoruz. Yemeklere genelde alkollu icecekler eslik ediyor, ortalama bir aksam yemegi $80-100.

Kisisel harcamalari da dusunmek lazim; kiyafet, kisisel bakim (kuafor, salon, kozmetik, hijyen vb.), hobby, sinema, konser, mac vb. bunlara da butce ayrilmali. Ornegin; sac kesimi $65, boya $200, pedikur $60. Mac ve konser biletleri etkinlige gore degisiyor. $40’a da aldik, $300’e de.

Bunlara ek olarak aylik ongorulemeyen masraflar mutlaka cikiyor. Saglik, pet ve araba masrafi gibi. Ornegin; arabalarin yag degisimi BMW icin $120, Honda icin $50, lastik degisimi Honda $350 gibi.

Bu masraflari artirip, azaltmak tabii ki herkesin tercihi, rakamlari standartlariniza gore belirleyebilirsiniz.

deebee
      deebee

Merhaba, ilk girişimizi 2 yıl önce yapmıştık, 2 sene sonra Türkiye’ye hem tatil hem de aile ziyareti için 4 haftalığına döndüm.

Tatil yapıp döndükten sonra, Dallas’ta GC ile tekrar giriş yapmak için sıraya girdim. Biraz sıra bekledim, 2 ayrı bankoda memur işlem yapıyordu. Sıra tam bana gelecekti ki önümde 4 çocuğu ile Pakistan’dan gelip evraklar ile giriş yapmaya çalışan aynı uçakta olduğum kadının evraklarında sorun çıktı ve memur söylenmeye başladı, sert bir şekilde kadını uyarıyor, köşede durun, evraklarınız eksik diyordu.

Yaklaşık 24 saattir ayakta olan benim bekleyecek halim kalmamıştı, kara kara düşünürken yan bankoyu açan memur beni çağırdı.

• Elimde pasaport ve green kartim “Merhaba!” dedim.
      • “Merhaba, kameraya bak.” dedi ve fotoğrafımı çekerken “Nereye geldin?” diye sordu. Ne pasaport ne de GC istedi.
      • “Evime!” dedim.
      • “Evine hoş geldin!” diye beni uğurladı.

(*Çıkarken fotoğrafım çekilmişti, memur GC’me de bakmıştı.)

Hem bu kadar kolay oluşu ki 1 dakikadan az sürdü, hem de evine hoş geldin demesi çok hoşuma gitti. Hoş buldum!

İlk giriş anımızı da şuraya bırakıyorum;
      https://yesilkartforum.com/forum/topic/183/göçmen-vize-ile-abd-ye-ilk-giriş/2060?_=1728517574207#

deebee
      deebee
    • RE: DV2025 (2025 Green Card Lotosu) Aşamaları

@VIRTUE DV surecinin KCC tarafi tam olarak sinir harbidir. Daha bunlar baslangic, nelerle karsilasacaksiniz. Dilerim bu sene daha az sinir bozucu olurlar. Sizin ve tum 2025 talihlilerin sureclerinin su gibi akmasini dilerim, bol sanslar!

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      deebee
      deebee

@A-Y-K, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Merhabalar,

Amerikaya ilk girişimi yapacağım ve konsolosluktan aldığım bütün belgeleri kaybettim, bulamıyorum. Sadece vizemin basılmış olduğu pasaportum yanımda. Bir sorun yaşar mıyım? Ne yapmam gerekli? Mülakata Viyana üzerinden girmiştim.

Çok üzücü, geçmiş olsun. Sarı zarfınız olmadan ABD’ye alınmazsınız. Sarı zarfınız için Viyana ile iletişime geçip yeniden talep etmeyi denemelisiniz.

Bu arada çok üzücü bir durum daha var, forumdan yararlanarak vizenizi Viyana’dan almışsınız ancak foruma ne vize aldığınızı, ne mülakat deneyiminizi aktarmışsınız. Hatta imzanızı bile bize çok görmüşsünüz, Viyana yazmadaydınız onu da bilemeyecektim. 2024 kazananı olduğunuzu da ilk iletinizden öğrendim.

Alma verme dengesinin önemini hatırlatmak isterim. Muhakkak foruma yeniden, hepimizin yaptığı gibi, bir şey danışmaya geleceksiniz.

deebee
      deebee

@misha90, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

@deebee Merhabalar,

2 sene sonra Türkiye'ye döndüğünüzde ne hissettiniz neler size farklı geldi? Bence gayet uzun bir süre 2 yıl bu bağlamda ülkeler arasında bir karşılaştırma ve Türkiye'de yaşadığınız deneyimlerden bahsedebilir misiniz?

Hiçbir şey bıraktığım gibi değildi. Sanırım sayfalarca yazabilirim iki ülke arasındaki farkı, bence en önemlisi insanların birbirine, cevrelerine tahammülleri. Ekonomik olarak yaşanılan şey toparlanır, ekonominin doğalıdır, kendini yeniler, geliştirir. 1929'da büyük buhranı yaşayan ABD, ki bugüne kadar yaşanmış en büyük ekonomik krizdir, şu an dünyanın süpergücü. Ama kültürel, sosyolojik yozlaşmanın toparlanması gerçekten zordur. Kişisel olarak çok mücadele ettim bu yozlaşmayla zamanında ancak benim de yaşayacak tek ömrüm var ve en güzelini yaşamak istiyorum ne kadar kaldıysa, kalanında 🙂

deebee
      deebee

deebee tarafından gönderilen son iletiler

• RE: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

@ATS16, içinde söyledi: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

@efemu35

Hangi konuda aklınız karisti? @Flight101’in aşağıdaki yakın zamanlı deneyimi çok net detayları ile, arama butonundan da anahtar kelimeler kullanarak farklı deneyimlere de ulaşabilirsiniz. California veya Alaska fark etmez, ABD genelinde tüm varış havalimanları için kedi özelinde aynı kurallar geçerli.

https://yesilkartforum.com/forum/post/505645

Hawaii icin karantina uygulamasi var, California veya Alaska farketmez kismini guncellemeniz gerekebilir.

deebee
      deebee
    • RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

@denizezgi, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

Merhabalar, başlığın çoğunu taradım, gördüğüm birçoğunuz prepaid olanları SSN olmadan alabilmiş ama biz bugün Austin de bir Tmobile bayisinde SSN olmadan hiçbir işlemi yapamayacakları cevabını aldık. Yeni hat işini nasıl halledebiliriz. telefonlarımız da eski muhtemelen telefonla aylık ödemeli birşey almak bizim için gerekli olacak. E-sim işlemlerini eski telefonlardan da yapabilir miyiz. sanırım telefonlarımız e sim e uygun değil. modelleri chatgpt ye yazdığımda fiziksel sim gerekir bu telefonlar için dedi. türkiye hatları ile paket aldık şimdilik ama birçok işimiz için internete ihtiyac duyduğumuz için sim işini bir an önce SSN ler gelmeden halletmek istiyoruz. başka nasıl bir yol izleyebiliriz

Merhaba, bildiğim kadarıyla Mint mobile ve US mobile gibi sağlayıcılardan Türkiyeden bile hat alıp esimini aktifleştiren arkadaşlar oldu. Bu sayfanın önceki iletilerinde detaylı bilgi bulabilirsinizz. Online sipariş verip fiziksel sim kartınızı adresinize isteyebilirsiniz. Sayfalarında gerekli bilgileri hatta telefonunuz esim’e uygun mu gibi bilgileri bulabilirsiniz. Taksitle telefon almak için sanırım SSN şartı var.

Son bir önerim de birkaç değişik bayii denemeniz yönünde olur, çünkü sizde anlayacaksınız ki ABD’de herkes sisteme çok hakim değil, birinin yapmadığını, diğeri yapabiliyor, T mobile’ın alt markası Metro’yu da deneyebilirsiniz. Son olarak varsa sarı zarfınızın fotokopisi, ülkeye giriş mührünüz vs gibi detayları SSN yerine deneyebilirsiniz.

İletişim ve Teknoloji içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

@efemu35, içinde söyledi: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

Merhaba arkadaşlar. Daha önceki araştırmalarım sonucunda California'ya kedi getirmek için titrasyon testine gerek olmadığını öğrenip yaptırma ihtiyacı hissetmemiştim. Fakat şu an California'dayım ve burda yine bu konuda kafam karıştı. Herkes yakın zamanda buraya kedi getiren kişilerden tam bilgiyi almam gerektiğini söylüyor. Birkaç ay sonra sadece kedimizi almaya Türkiye'ye gidip gelmeyi düşünüyoruz. Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum

Merhaba, kediler için ABD girişinde kuduz aşısı bile zorunlu değil ancak öneriyorlar, gün itibariyle eğer sağlıklı görünen bir kediniz varsa ve Hawaii hariç diğer eyaletlerden birine giriş yapacaksanız sorun yaşamayacaksınızdır. Lütfen Türkiye’nin kediler için koyduğu yurtdışı çıkış adımlarını (en az 30 gün önce yapılmış kuduz aşısı, chip uygulaması, yurtdışı çıkış izni vb.) il tarım müdürlüklerinden takip ededek prosedürünüzü tamamlayın. Kediler için ABD’ye girişle alakalı da CDC’nin aşağıdaki sitesinden güncel bilgileri alabilirsiniz. Kedinizle birlikte güzel uçuşlar dilerim.

CDC  /  Eyl 29, 2025

Bringing an Animal into the U.S.

Bringing an Animal into the U.S.

CDC regulations govern the importation of animals capable of causing human disease.

deebee
      deebee
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@ollqher, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Bir arkadasimin evinde kaliyorum proof of adress nasil bulabilirim driver licance icin

Merhaba, arkadasinizdan bir utility aboneligine adinizi eklemenizi rica edin ve lutfen imzanizi guncelleyin.

deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da ikinci el araba almak

@MySea, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Update: Servisdeki check sonrasi, 4 fren pads yenilenmesi ve 4 rotors icinse sadece resurface yapilmasi tavsiye edildi. Toplam masraf ise discount sonrasi $550.

Sasirtmadi 🙂

Gecenlerde bir turke garaja lamba taktirmak icin fiyat teklifi istedik, malzeme bizden $2700’e indi. Hispanic bir usta ayni isi $600’a yapabilecegini soyledi 😅

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Texas,Dallas

Merhaba, haberi internette sans eseri gordum, Bilal beyi tanimiyorum, kendisini burdan tebrik edip haberi paylasmak istedim.

Kisaca, UT Dallas muhendislik bolumunde calisan Dr. Bilal Akin elektirikli araclar ve endusturiyel otomasyon sistemi icin gelistirdigi yuksek verimli enerji donusum sistemleri projeyle Texas Tip, Muhendislik, Bilim ve Teknoloji Akademisinin 2026 Edith ve Peter O’Donnell odulune layik gorulen bes isinden biri olmus.

Maddie Preston  /  Ara 15, 2025

Three Dallas-Area 'Rising Star' Researchers Set to Receive Top Texas Science and Tech Honors

Three Dallas-Area 'Rising Star' Researchers Set to Receive Top Texas Science and Tech Honors

North Texas O’Donnell Awards honorees earn 2026 TAMEST recognition in engineering, physics, and biomedical science.

Texas içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Texas,Dallas

@ugur077, içinde söyledi: Texas,Dallas> Dallasta önerebileceğiniz bir dealer var mı? Carmaxten alacağım aksi takdirde ama fiyatlar çok yüksek. Herkese de güvenemiyorum, görüştüğüm bir kaç türk arkadaş dolandırmaya çalıştı açıkcası

Merhaba, carvana, carmax vb yerler pahali, dealerlarda da milliyeti farketmiyor her turlu oyun donuyor. Biz o yuzden tum arabalarimizi fb marketplace veya craiglistten aliyoruz.

Reitingi dusuk olmayan, ispanyolca degil de ingilizce aciklamasi olan ve surekli araba alip satmayan kisileri deneyebilirsiniz. Gecmis satislarina ve degerlendirmelerind mutlaka bakin. Bol sanslar

Texas içinde yayımlandı
      deebee
      deebee

@Nacrumates, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Merhaba; bizde de aynı durum geçerli şu an Türkiye’deyiz fakat usciste hala ödeme yaptığımız tarih ve ödeme alındı şeklinde gözüküyor. İlerleme yok şu an için. 11 days ago.
      @zeynepebe

Merhaba, ABD’ye giris yapmadiginiz surece GC’niz basim asamasina gecmez. Giris yaptiktan sonra da bir aksilik olmaz ise 4-6 hafta icerisinde elinizde olur.

deebee
      deebee
    • RE: Göçmen vize için yapılan sağlık muayenesi hakkında sorular

@beta83, içinde söyledi: Göçmen vize için yapılan sağlık muayenesi hakkında sorular

@deebee 8-10 hafta mı? İnanamıyorum... Yıllar önceydi,leke var mıdır bilmiyorum. Daha önce balgam testi yaptıran var mı peki? Ne kadar sürdü ve ekstra bu test için ne kadar ödediniz? 5 aydır randevu tarihi bekleyen biri olarak sabrım kalmadı açıkçası...😢

Ben balgam testi vermedim ancak arama cubuguna balgam testi yazarsaniz, bircok ornek okuyabilirsiniz.

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      deebee
      deebee
    • RE: Göçmen vize için yapılan sağlık muayenesi hakkında sorular

@beta83, içinde söyledi: Göçmen vize için yapılan sağlık muayenesi hakkında sorular

Merhabalar.Daha önce soruldu mu bilmiyorum ama önemli bir konuda size danışmak istiyorum. 18 yaşındayken tüberküloz geçirmiştim. Şu anda aktif hastalığım yok,üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti.Bunu muayenede belirtmem ek tetkikler istemelerine ve sürenin uzamasına sebep olabilir mi?
      Hiç söylemesem bir sorun olur mu?

Merhaba, soylemeseniz bile rutin tetkiklerinizde bu durum anlasilip ek testlere ihtiyac duyulacaktir. Tavsiyem, surecinizi seffaf bir sekilde, varsa raporlariniz, surece iliskin belgeleriniz vb. dokumanlarla saglik muayenesi yapan doktorla paylasmaniz olacaktir. Tuberkuloz icin istenilen ek tetkikler, 8-10 hafta suruyor

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      deebee
      deebee