Varşova’da Adli Sicil Kaydı, Sağlık Raporu ve Mülakat Deneyimim
Arkadaşlar herkese selamlar,
15 ayın ardından vizem nihayet onaylandı. Umarım benden sonra Varşova’da mülakata gireceklere biraz da olsa yardımcı olabilirim.
Benim post yerim direkt Varşova idi. Burada üniversiteyi bitirdim, 6 yıldır Varşova’dayım ve şu an 3 yıllık çalışma oturum iznim var. Dosya taşıma süreciyle hiç uğraşmadım ve konsolosluk oturum durumumla ilgili hiçbir şey sormadı.
Adli Sicil Kaydı (Polonya)
Adli sicil kaydını şu adresten alabilirsiniz:
Czerniakowska 100, 00-454 Warszawa, Polonya
Ücreti 30 PLN ve nakit götürmeniz gerekiyor, kart geçmiyor.
Tavsiyem öğleden sonra gitmeniz; sabahları yoğunluk oluyor.
Formda 3 kutucuğun da işaretlenmesi gerekiyor. Yanınızda pasaportunuz ve PESEL numaranız olmalı. Formu önceden doldurup götürmeniz işlemleri hızlandırıyor.
Form ve güncel bilgiler için şu linki kullanabilirsiniz:
https://pl.usembassy.gov/visas/police-certificates
Sağlık Raporu (Varşova)
Sağlık muayenesini, mülakat tarihime yaklaşık 15-20 gün kala yaptırdım. Bir aksilik çıkmasın diye biraz erken hareket ettim. İşlemler hem Varşova’da hem de Kraków’da yapılıyor ama ben Varşova’da yaşadığım için burada yaptırdım.
İki aşamalı bir süreçti:
Önce kan testi ve akciğer röntgeni için laboratuvara gittim. Bu işlemleri randevumdan 1 gün önce yaptırdım.
Randevu günü ise laboratuvar sonuçlarını alıp doktor muayenesine gittim. Sonuçlar otomatik olarak doktora gitmiyor, sizin götürmeniz gerekiyor.
Randevuyu mail yoluyla aldım. Doktor çok ilgili ve açıklayıcıydı. Randevu mailinde neler getirmeniz gerektiğini, işlemlerin nasıl ilerleyeceğini detaylı bir şekilde anlatıyor. Muayene oldukça rahat geçti.
Aşı karnem yoktu, daha önce antikor testi de yaptırmamıştım. Bu nedenle bana 3 aşı yapıldı:
Tetanos, Hepatit B ve Sarılık.
Muayene sırasında ayrıca:
Boy, kilo ölçümü
Göz kontrolü
Tansiyon ölçümü
İdrar testi
yapıldı.
Doktorla kısa bir sohbet ettik, genel sağlık durumumu değerlendirdi. Her şey oldukça profesyonel ve sistemliydi.
Toplam ücret:
Doktor muayenesi, laboratuvar testleri ve yapılan aşılarla birlikte yaklaşık 1300 PLN civarında tuttu.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde, kapalı zarf içinde sağlık raporumu teslim aldım.
Daha detaylı ve son bilgi için link : https://pl.usembassy.gov/wp-content/uploads/sites/23/IV-F11-ENG-MED-INFO-JUNE2025.pdf
Mülakat Günü
Mülakat sabah 8’deydi. 07:30’da konsolosluğun önündeydim, benden başka kimse yoktu. Sonrasında birkaç kişi geldi ama çok kalabalık değildi, toplamda 10 kişi anca vardı. Hiç Türk yoktu; herkes Ukrayna ve Belarus vatandaşıydı.
Saat tam 8’de içeriden biri çıkıp 2 numaralı bankoya UID belgesini (pasaport teslimi için) ve DS-260 onay sayfasını hazırlamamızı söyledi. Bunlarla birlikte pasaportlarımızı verdik. Pasaportların arkasına barkod yapıştırıldı, ardından 13 numaralı bankodan sıra numarası almamız istendi.
Telefon getirebiliyorsunuz ama içeri girerken kapatmanız ve teslim etmeniz gerekiyor. Çıkışta geri veriyorlar.
İçeri girdiğinizde bahçeden geçip “Immigrant” tabelalarını takip ediyorsunuz. 13 numaralı bankodan sıra aldım ve ilk ben çağrıldım.
Evraklarım Şunlardı:
Pasaport
2 fotoğraf
Formül A (Memur önce şaşırdı, "Bu ne?" dedi. Dijital sistemde dedim, tamam deyip aldı.)
Polonya ve Türkiye adli sicil kaydı (Türkiye için e-Devlet’ten İngilizce aldım)
Üniversite diploması (Lehçeydi, çeviri gerekmedi)
Sağlık raporu
Askerlik durum belgesi ve yeminli tercümesi (Bunu unuttu, ben hatırlattım, o zaman aldı)
Banka hesap dökümünü sordum ama gerek olmadığını söylediler.
Not: Varşova’da mahkeme kayıtları haricinde Lehçe belgelerin tercümesine gerek yok. Ama Lehçe veya İngilizce olmayan tüm belgeler yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş olmalı.
Evliyseniz ya da çocuk vs. varsa evraklar değişebilir. Detaylı bilgi için bu linkten kontrol edebilirsiniz:
https://pl.usembassy.gov/visas/immigrant-visas-diversity-visa-program
Evrak tesliminden sonra size bir kağıt veriliyor ve yukarı çıkıp ödeme yapıyorsunuz.
pln ile ödeme kabul ediyorlar dolar değil ama son güncel halinden emin olmak için tekrar bakın derim.
Ben 1210 PLN ödedim. Kredi kartı da geçiyor.
Memur imzamı görmek istedi, ehliyetimi gösterdim.
Sonra tekrar aşağı inip aynı memura ödeme makbuzunu verdim.
Mülakat Anı
Bekleme alanı oldukça soğuktu, cidden üşüdüm 
Benden önce 2 kişi mülakata girdi, ikisi de vizeyi aldı.
Ben de çok rahat girdim çünkü alacağımı biliyordum. Daha önce Work and Travel için aynı konsolosluktan vize almıştım, ortama hakimdım.
Sıra numaram yandı, selamlaştık. Elimi kaldırarak yemin ettim.
Sorduğu sorular şunlardı:
Bilgisayar mühendisisin, doğru mu?
Ne iş yapıyorsun?
Ne zamandır Polonya’dasın?
Nereye gideceksin?
Tanıdığın var mı orada?
Ailenle mi yaşıyorsun, yoksa yalnız mı?
Tüm bu soruları sorarken bana değil, bilgisayara bakıp bir şeyler yazıyordu.
Sonra “Vizen onaylandı, pasaportun hafta içi hazır olur” dedi. Teşekkür edip çıktım.
Genel Değerlendirme
Gerçekten sürecin en kolay kısmı mülakat. Çıkınca insan bunu anlıyor.
Benden önce girenlerin İngilizceleri bayağı zayıftı ama yine de vize aldılar. Dışarıda biraz sohbet etmeye çalıştım ama çok anlaşamadık. Rusça çeviriyle az biraz konuşabildik.
Bu süreçte en büyük yardımcım bu forumdu. O yüzden ben de deneyimimi detaylı şekilde paylaşmak istedim. Umarım birilerine faydam olur.
Sorusu olan olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Herkese bol şans!

ilginiz içinde teşekkür ederim.