Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    8 Nisan 2024 Pazartesi günü öğleden sonra (NY saatine göre 14:00-16:30 arasında), Ay'ın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle Kuzey Amerika ülkelerinde (Meksika, ABD ve Kanada) Tam Güneş Tutulması yaşanacak.

    Ay, Dünya ile Güneş arasına tam olarak yerleşerek Güneş'i tamamen örtecek ve ABD'deki pek çok şehirden bu olay %100 tam tutulma şeklinde gözlemlenebilecek.

    Bu kozmik olayı en iyi şekilde deneyimlemek için şimdiden hazırlıklarınızı yapmanızı tavsiye ederim. ABD'deki şehirler üstündeki tam güneş tutulması Texas'ın güneyinde yerel saate göre 13:30 CDT (NY saatine göre 14:30 EDT)'de başlayacak ve sırasıyla Oklahoma, Arkansas, Missouri, İllinois, İndiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont eyaletlerini geçip, Maine'in kuzeyinde yerel saate göre 15:35 EDT'de sona erecek. Tam tutulma yol haritasındaki şehirler birkaç dakikalığına gün ortasında tam karanlığı yaşayacak.

    Güneş tutulmasını direkt olarak iğne deliği projektörleriyle veya (ISO) 12312-2 sertifikalı güneş tutulması gözlükleri ile izleyebilirsiniz. Fakat piyasada bulunan sahte gözlükler konusunda dikkatli olmalısınız:

    https://aas.org/press/american-astronomical-society-warns-counterfeit-fake-eclipse-glasses

    Sertifikalı gözlük temin edilebilecek güvenilir mağazaların listesi:

    alt text

    Ay'ın gölgesinin izleyeceği yol haritasının merkezindeki şehirlerde tam tutulma 4:30 dakikaya kadar sürecek. Reddit'te paylaşılan ve şehirlerde gerçekleşecek tutulma süresini gösteren bir görsel:

    alt text

    Bu konularda ayrıntılı bilgi için:

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    New York Şehrinde yaşayanlar tutulmayı %90 oranda gözlemleyebilecekler. Fakat New York eyaletinin kuzey bölgelerindeki Buffalo, Niagara Falls ve Carthage gibi şehirlerde tutulma %100 oranda görülebilecek.

    Kısmi tutulma saat 14:00'te başlayacak ve 16:35'te bitecek, tam tutulma ise 15:15-15:20 arasında gözlemlenebilecek.

    Ayrıca New York eyaletinde yaşayanlar eyaletin farklı bölgelerinden ücretsiz, sınırlı sayıda üretilen I LOVE NY gözlüklerinden temin edebilirler (stoklar tükenene kadar).

    New York şehrinde yaşayanlar gözlükleri Penn Station'dan temin edebilir. 8 Nisan'a yaklaştıkça mağazalarda sertifikalı gerçek gözlükler bulmak zorlaşabilir, o nedenle şimdiden gözlükleri temin etmenizi tavsiye ederim.

    Ayrıca çevrenizde bu olay için kurulacak gözlem noktalarına da gidebilirsiniz (özellikle kütüphanelerin sitesini inceleyin, halk kütüphaneleri genelde etkinlik yapıyorlar), sınırlı sayıda yer ve gözlük olacağı için büyük ihtimal böyle yerler için şimdiden rezervasyon yaptırmanız gerekecektir.


  • Ohio'da totality'nin yaşanacağı küçük bir öğrenci şehrindeyim. Spring döneminin başından beri planetaryumda eğitici konuşmalar ve gösteriler oluyor. Bulunduğum okul da stadyumda watch party yapacak, özel t-shirt bastırıyorlar. 8 Nisan'da da okulu tatil ettiler tutulmayı izlemek için😄 Trafik sorunu olabileceğinden dolayı sürekli "erken gelin, geç ayrılın" diye uyarıyorlar. Hayvanların etkilenebileceğinden, telefon ağlarının yoğunluktan dolayı düzgün çalışmayabileceğinden bahsettiler. Bu arada totality anında gözlüksüz bakılabiliyor corona'yı görebilmek için fakat sonrasında hemen gözlüğü takmak gerekiyor. Ben çok heyecanlıyım, sadece havanın güneşli ve bulutsuz olmasını diliyorum ki düzgün izleyebileyim😄

  • ⭐⭐

    @Ayşenur-Zaza çıplak gözle bakarken %99 bile güneş kapansa %1 uv ışınları zararlı olabilir yerinizde olsam hiç gözlüğü çıkarmazdım


  • @celica Evet, kesinlikle haklısınız. O yüzden totality diye belirttim. %100 kapandığı zaman izleyebilirsiniz bu da benim olduğum yerde yaklaşık 3 dakika boyunca olacak, sonrasında hemen gözlüğü takmak/direkt bakmamak gerekiyor.


  • New Hampshire dayım %100 için 1 saat kuzeye giderim zamanım olursa. Pro çekim yapabilen bir arkadas var işten izin alırsa güzel çekim yapabılırız


  • Seattlelilar üzgün 😞 gerçi görebilir miydik bilmiyorum bulutlu olma ihtimali yüksek olurdu. Tadını çıkarın 🙂


  • Montreal de de hazırız tutulmaya. Tatil yapıldı o gün , okul organizasyonu da yaptı . heyecanla bekliyoruz🙏🏻


  • @damladav Kesin bulut olurdu 😂



  • ZIP kodunuzu girerek bulundugunuz yer icin detaylari gorebilirsiniz:



  • Isyerinde Solar Eclipse kutlamasi yapacagiz. Kisi basi $14 para odedik. Bir restauranttan yemek ve icecekler falan siparis vermisler. Ayrica degisik tatlilar ve pastalar da olacakmis. Bazen diyorum calismamak icin hep kutlayacak birseyler buluyorlar!!

    Gecenlerde de Mart 14'de (3/14) Pi sayisini kutlamak icin pie (pasta) gunu yaptik. Herkes degisik pastalar getirdi, birde pizza cesitleri eklemisler. Tum gun pasta yedik 😂😂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    New York'ta public library'ler de ucretsiz gunes tutulmasi gozlukleri dagitmaya basladilar. Hala gozluklerini temin edemeyenler varsa en yakin kutuphaneye ulasmalarini tavsiye ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Ayşenur-Zaza siz yine de mumkun oldugu kadar ciplak gozle bakmamaya calisin 🙂 risk almaya gerek yok... gunes, oldukca guclu... eclipse gozlukleriyle gunese 10 saniye baktim, 15 dakika boyunca golgesi gozumden gitmedi 🙂 bir de bu gozlukler isinlarin %99.999'unu engelliyor...



  • Hafif bulutlu bir hava olmasına rağmen tam tutulmayı sorunsuz bir şekilde izleyebildim. Çok ama çok güzeldi. Hava epey karardı, sıcaklık düştü ve yaklaşık üç dakika boyunca okulun stadyumundan tutulmayı izledik. Totality anına ulaşırken diamond ring denen efekt çıktı ve Güneş'in chromosphere'ini de görme fırsatım oldu, Ay'ın çevresinde ince ve pembe bir çember şeklindeydi. Umarım herkes güvenli bir şekilde ve keyifle izlemiştir! Benim için unutulmaz bir anı oldu.


  • @Ayşenur-Zaza 2006 da Türkiye Antalya da izlemiştim. Bu gün Montreal de açık bir havada izledik ve gerçekten etkileyiciydi. Güneş in ve aydınlığın çok kıymetli olduğunu hissettim. Ve nedense geçmiş çağlarda tutulmalara yüklenen anlamlar (anlık kararma ve ortamın ısı ve ışık değişikliği ) kimbilir bilmeyenler için çok ürkütücü gelmiştir diye düşündüm🫣


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

79
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum