Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bugun iki acidan onemli bir gun idi, hem DV2024 cekilis programina basvurular sona erdi, hem de ABD'de onemli kararlar almak icin Amerikalilar sandik basina gidecek. Secim sonucunda olusan kongre, goreve basladiktan sonra ekonomi, vergiler, saglik sistemi ve gocmenlik gibi pek cok onemli konuda yasa cikaracak.

    ABD'de iki parlamentolu bir sistem vardir, her ne kadar su anki sistem farkli olsa da Turkiye'de de 1961-1980 yillari arasinda cift meclisli sistem kullanmistir (Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu). ABD'deki kongre de, ayni sekilde iki kisimdan olusuyor; fakat iki parlamento da halk tarafindan seciliyor. Bu iki kisim:

    • Her eyaletin 2 senator gonderdigi Senato (100 senator)
    • Her eyaletin nufus sayisiyla orantili temsilci gonderdigi Temsilciler Meclisi (435 temsilci)

    Temsilciler 2 yilligina secildiginden, her iki yilda bir butun Meclis tekrardan secime gider; Senatorler ise 6 yilligina secildiginden her iki yilda bir Senato'nun 1/3'u secime gider. Bugun Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamami, Senato'daki 100 koltugun 35'i secimle belirlenecek. Ayrica 39 eyalet ve bolge valisi de secimlerde belli olacak. Ve pek cok eyalette yerel yasalari ilgilendiren halk oylamalari yapilacak.

    ABD'de Turkiye'dekinden farkli olarak merkezi bir secim sistemi yoktur, federal hukumet sadece eyaletlerin kac delege belirleyecegini bildirip secim ayrintilarini eyaletlere birakiyor. O nedenle her eyalette secim cok farkli kosullarda gerceklesebiliyor. Ozellikle Cumhuriyetciler (Muhafazakarlar) tarafindan yonetilen eyaletlerde genelde secimde oy kullanmak daha mesakatli bir islemdir. Bazi eyaletlerde oy kullanabilmek icin, onceden kayit yapip, birden fazla ID ile kimliginizi kanitlamalisiniz ve butun kimlerdeki bilgileriniz birebir ortusmeli. Demokratlarin yonettigi bazi eyaletlerde ise, onceden kayit yapmaniza gerek olmadan, sadece tek bir resmi kimlikle secim gunu oy kullanmaniz mumkundur.

    Daha once ilgili konuda asagidaki tabloyu paylasmistim, genel fikir vermesi acisindan yine paylasayim. Asagidaki haritada kullanilan terimlerle, ABD'de muhafazakarlar genelde Cumhuriyetcileri desteklerken, ozgurlukculer ise Demokratlari destekliyor.

    Gallup'un hazirlamis oldugu ABD'nin muhafazakar-ozgurlukcu (conservative - liberal) haritasini paylasayim... harita 2018'e ait, ama gunumuzde cok ciddi degisiklikler yok...

    Koyu kirmizilar - halkinin cogunlugu muhafazakar eyaletler
    Acik kirmizilar - yarisindan fazlasi muhafazakar eyaletler
    Gri - muhafazakar - ozgurlukcu sayisi dengeli eyaletler
    Acik maviler - yarisindan fazlasi ozgurlukcu eyaletler
    Koyu maviler - halkinin cogunlugu ozgurlukcu eyaletler

    alt metni

    Daha fazla bilgi icin: https://www.usa.gov/midterm-state-and-local-elections

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bu secimdeki onemli diger bir ayrinti da, Mehmet Cengiz Oz (Dr. Oz)'un de bu secimlerde Pennsylvania eyaletinin Cumhuriyetci Parti Senator adayi olmasi. Secilmesi halinde Dr. Oz ABD Senatosunda yer alan ilk musluman Senator olacak. Temsilciler Meclisinde 4 adet Musluman Temsilci olmasina ragmen, henuz hicbir Musluman politikaci ABD Senatosunda yer almadi.

    Ayrica Pennsylvania eyaleti, Senator secimlerinin basabas gececegi birkac eyaletten biri, bu eyaletteki sonuclar su anki Senato'daki 50 Demokrat - 50 Cumhuriyetci oranini da etkileyecek.

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/5493/dr-mehmet-öz-8-kasım-2022-deki-senatör-seçiminde-cumhuriyetçi-parti-adayı

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    butun ulkelerdeki secimlerde oldugu gibi, ABD'de de secimlerde adaylarin degisimini belirleyen en onemli unsur ekonomidir. pandeminin etkisinde gecen 2 yildan ve ekonomik zorluklardan sonra, insanlar bunun cezasini su an cogunlukta olan Demokratlara kesecekler gibi gorunuyor...

    Halihazirda hem baskanlik (Joe Biden) , hem Senato, hem de Temsilciler Meclisinde Demokratlarin ustunlugu var; ama bu secimden sonra bu dengenin degismesi bekleniyor.

    Anket sonuclarina ve simulasyonlara dayanan haritalar soyle:

    alt metni

    Cumhuriyetcilerin Temsilciler Meclisinde cogunluk olmasi bekleniyor.

    alt metni

    Cumhuriyetcilerin Senato'da cogunluk olma ihtimali Demokratlara kiyasla daha yuksek.

    kaynak: https://fivethirtyeight.com/

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Anlik verilere gore Cumhuriyetciler secimi onde goturuyor, ama henuz sayimlar bitmedi, ve Amerikan medyasi Cumhuriyetcilerin onde oldugu eyaletlerden sonuc bildirmeye basladi, o nedenle sandiklari terketmeyelim! 🙂

    Screen Shot 2022-11-08 at 23.03.51.png

  • ⭐⭐⭐

    @crazycells Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    Sistemi bilmeyenler için çok değerli bilgiler.

    Bu şekilde gitmeden kısa bir analiz yapabilir insanlar.

  • ⭐⭐⭐⭐

    Asıl sorum şu olacak. Burada seçilen kişiler ne zaman senatoda veya temsilciler meclisinde göreve başlayacak?

  • ⭐⭐⭐

    @denizci10 Resmi olarak 2024 yılı diye biliyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @denizci10 mehmet öz bize E2 vizesi çıkarsın 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ayvalik10 kazanamamış ki nasıl çıkaracak


  • Kendimce ufak bir bilgiyi duzenleyeyim, her ulkede ekonomi yuzunden hukumet degistirilmiyor, bizim ulkede buna ragmen cogu kisi partizan.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @denizci10 kaybettiğini yeni öğrendim bir kerecik olsun torpil alalım dedik onu da beceremedik bize göre değil beleş olaylar 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ayvalik10 boş ver abi ondan geleceğine hiç gelmesin

  • ⭐⭐

    Ben açıkçası cumhuriyetçilerin kazanmasını istiyordum ama cumhuriyetçiler bırak kazanmayı seçimden önceki durumlarını bile koruyamayıp koltuk kaybetmişler. Sanırım hangi ülkeye gidersem gideyim seçim kaybetmek benim kaderimde var valla 🙂

    Demokratlar ekonominin içinden geçtiler yetmedi yargı reformu adı altında aynı bizdeki ne kadar suçlu varsa sokağa geri salıp suç oranının tavan yapmasına sebep oldular ama gördüğüm kadarıyla propagandayı doğru kullanıp eşcinsellik, iklim krizi ve kürtaj diye insanların gözünü boyamayı başarmışlar gibi gözüküyor. Sonuçlara şaşırdım gerçekten.


  • @Chromium 😂😂 abi valla kaderimizde var. Oynadigim oyunlardan dolayi ve redditte sık sık takıldıgımdan dolayı Amerikan ergenleriyle ic iceyim bircok da arkadasim var, hepsi Cumhuriyetcileri istiyor. Yanlis anlama Texasli falan degiller Kaliforniyali cogu. Bu demokratlarin havadan sudan uydurduklari dertler milleti darlamis artik. Ozellikle veganlik ve escinsellik propagandasi erkekleri ciddi sekilde geri tepmis. Hepsi radikallesmis gozukuyor. Bilmiyorum ben mi yanlis ortamlardayim acaba ama dogru da olabilir. Demokratlarin kazanabilecegi son secim olabilir bence bu. Galon olmus 7 dolar ekonomi batmis batmis

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @denizci10, içinde söyledi: 8 Kasım 2022 - ABD ara seçimleri

    Asıl sorum şu olacak. Burada seçilen kişiler ne zaman senatoda veya temsilciler meclisinde göreve başlayacak?

    Ocak'ta baslayacak. 2023 ve 2024 yili boyunca gorev yapacaklar...

    Bir sonraki secimler ise (baskanlik secimi dahil) 2024 yilinin Kasim ayinda olacak...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Erkan-Gürsoy 2023 ve 2024 sayin @Erkan-Gürsoy , henuz 2022'deyiz 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ayvalik10, içinde söyledi: 8 Kasım 2022 - ABD ara seçimleri

    @denizci10 mehmet öz bize E2 vizesi çıkarsın 🙂

    kendisi maalesef ucu ucuna secimi kaybetti...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @celica, içinde söyledi: 8 Kasım 2022 - ABD ara seçimleri

    Kendimce ufak bir bilgiyi duzenleyeyim, her ulkede ekonomi yuzunden hukumet degistirilmiyor, bizim ulkede buna ragmen cogu kisi partizan.

    dogrudur sayin @celica , ama genel olarak tum dunya ulkeleri icin "ekonomik durum" hala iktidar degisiminin en iyi gostergeci 🙂 istisnalar kaideyi bozmak diyelim 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Pek cok eyalette basabas bir secim yarisi yasaniyor. Anketlerin gosterdigi Cumhuriyetci dalga gorulmedi...

    Screen Shot 2022-11-09 at 12.45.02.png

    kaynak: https://fivethirtyeight.com/live-blog/2022-midterm-election/

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Temsilciler Meclisinde secimin cok yakin gececegi (ama Cumhuriyetcilerin almasinin beklenildigi) yerlerde Demokratlar su ana kadar iyi bir is cikardi...

    Screen Shot 2022-11-09 at 12.48.12.png


Benzer Başlıklar

  • 18
  • 9
  • 9
  • 84
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum