Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @MySea biz de aynı durumdayız. Ama tr deki maaşlarımızı beyan edeceğiz. Turbotax ten ya da irs nin kendi sitesindeki e formlar kısmından mı yapmalıyız? Bizim gibi dual statusu desteklemiyor diye bir şeyler okumustum

• ⭐⭐⭐⭐

@Meliha-Yalın, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

23şubat2026 ile 13 mart 2026 tarihleri arasında ABDde bulunduk. Bizim ilk girişimizdi ssnlerimiz ve greencardlarımız geldi. Türkiyede devam eden çalışmamızdan dolayı bir gelirimiz var ve şuan hala Türkiyede yaşıyoruz. Eşimle gelir beyanı vermemiz gerekiyor mu

Gerekmiyor şu an sizin için. Siz ilk tax return - vergi beyanınızı 01.01.26 - 31.12.26 arasında elde ettiğiniz gelirleriniz üzerinden Ocak 2027 - 15 Nisan 2027 Perşembe (en geç 4/15/27) arasında yapacaksınız.

• @eceslc Dual status ile ne demek istiyorsunuz?

• @ATS16 teşekkür ederim

• @eceslc Ben Turbotax kullanmıştım yanlış hatırlamıyorsam.

• Ben oglum için tubotax kullanmak istedim en son adımda 49 dolar ödeme çıkarttı. Oglum 3 ay sadece tek bir işte çalıştı. Ben aşağıda linkini verdiğim yerden yaptım 16 dolar ödemesi çıktı sadece, oglum normalde ögrenci.

https://www.freetaxusa.com/

• @MySea 20 aralık 2025 tarihine kadar non resident tık. 20 aralık 2025’te ilk girişimizi yapıp resident olduk. Aslında yılın bitimine son 10 gun kala ilk girişi yaptık onu kastetmek istemiştim.

• Turbotax ile vergi işlemlerini hallettim son adımda save and file diyip yollayacakken IRS’ten PIN no diye bir şey istedi ilk defa vergi beyanında bulunacağım için oldu sanırım. IRS’te hesap açıp o numarayı almaya çalıştım ssn ve ehliyetimin fotoğrafını yükledim bilgileri doldurdum hesap açımı için incelemeye aldıklarını 2-3 gün içerisinde videolu görüşme maili atacaklarının yazısı çıktı IRS sayfa sonunda. Daha önce başına böyle bir şey gelen oldu mu süreç nasıl işliyor o 2-3 günde çözülecek bir şey mi

• @cagrii ID.me hesabı açarsanız hemen açılıyor. Ben o şekilde yaptım. Delivery hesapları için gerekli background check için ilk açmıştım bu hesabı daha sonra ırs içinde kullandım. Bilgi girişi oldu ama pasaport felan yüklemedim ben.

• @eceslc Anliyorum. Sizin durumunuzda, eger 20 Aralik sonrasi gelir varsa, tax return yapmalisiniz.

• @cagrii Normalde IRS den daha once PIN gelmemisse, tax return yaparken o bolumu bos birakmaniz gerekiyor.

Bu PIN, SSN ve bilgilerin korunmasi amaciyla IRS tarafindan verilir. Genelde posta yolu ile gonderirler. Turbotax da PIN sormasini tetikleyen birsey girmis olabilirsiniz veya sizin SSN yeni ise ve verify yapilamadiysa, size PIN sormus olabilir.

• @tolga-a, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@eceslc statunuz 20 aralik 2025 tarihinde basladigi icin 11 gunluk sureye dair vergi bildirimi yapmaniz gerekmiyor. bunun sebebi o yilin 185 gunu abd icinde olmamaniz. sistem yapmaniza musade etmeyecektir zaten. diger turlu 185 gunun ustunde yerlesik olsaydiniz 2555 foreign income formu file etmeniz gerekecekti. 2026 icinde geliriniz turkiye'den devam edecekse bunu onumuzdeki sene foreign income olarak beyan edeceksiniz. vergi konularinda yapay zeka yanlis yonlendirebilir, dikkat etmekte fayda var.

@eceslc Baştan sona doğru bilgi verilen bir paylaşım neden eksilenmiş anlamadım. 10 günlük süre için vergi beyanı yapmanız gerekmiyor, arkadaşımız doğru söylüyor. 10 günlük süre için neden vergi beyanı yapmadınız diye, kimse sizden hesap sormayacak, peşinize düşmeyecektir, buna emin olabilirsiniz. Kanun açık ve net zaten, arkadaşımız da bahsetmiş. İsterseniz deneyin, sistem size yaptırmayacaktır. Chat GPT (veya diğerleri) nasıl bir algoritmayla cevap veriyor, anlamak güç. Biz arkadaşla bizzat denedik, aynı soruyu farklı tarzda, farklı üyeliklerle sorduk, ikimize de birbirinden alakasız cevaplar verdi. Yapay zekaya kesinlikle yüzde yüz güvenmeyin, bazı başlıklarda yanıltabiliyor; kullanmaya devam edin, zira birçok konuda yardımı dokunuyor lakin double check yapmanızda fayda var. Bizzat tecrübe ettim.

Kaldı ki mantık olarak bir düşünün, ülkede green card, ssn gibi önemli dökümanların üretilmesi, postalanması bile 120 güne kadar bir süreci bulabiliyor. Sizin bu arada (yılın son çeyreğinde) ülkeye girdiniz diyelim, hemen bilgilerinizi öğrenmeniz ve devam eden yılın ilk 3 ayında vergi beyanı yapmanız zaten beklenemez.

Seneye vergi beyanı yaparken Amerika'da elde edeceğiniz gelire göre freetaxusa sitesini kullanabilirsiniz, turbo'ya boşuna para vermeyin.

• @erenotti Hocam, bu 183 gun residency test (185 gun degil) greencardlilar icin uygulanmaz. Greencardi olmayan ama ABD de bulunan diger kisiler icindir. Greencardlilar, ulkeye ilk giris yaptiklari tarih itibari ile permanent resident statusundedirler.

Eger ilk giris yaptiktan sonra, ABD ici ve disi, herhangi bir gelir varsa, tax return yapilmasi gerekir. Eger online platformlar buna izin vermiyorsa, herhangi bir tax office de bu islem yapilabilir. Veya mail yoluyla da yapilabilir.

• @isik o zaman süreci baslatırken resident olarak seçmiştiniz degil mi? Gerçi ne soru sorulduğunu da bilmiyorum. Resident oldugumuz tarih ile ilgili bir soru soruluyor mu? Cünkü son on gun residentız ama oncesinde degiliz. Yine de resident mı secmek lazım. Resident secersem de sanki tüm yıl öyleymiş gibi mi olur kafam karıştı çok 🥹

• @MySea Burda kritik bir nokta var; eğer ABD içinde tek bir dolar bile gelir oluşursa (Uber, faiz, bonus vs.) o daracık süreç için, tax return yapması gerekir. Aksi takdirde, ben tax return yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Zaten yurtdışı gelirinin bildirimi de belirli bir kotanın içinde. Şu da var, kişi göç etmiş, daha işleri yoluna koymamış, tam yerleşmemiş, neyin ne olduğunu yeni öğreniyor vs. Bie sonraki yıl, geçmiş yıl için yabancı ülke gelirlerini de beyan ederek tax return verebilir, lakin Türkiye’de çok yüksek bir maaş almıyorsa yine de vergi çıkmayacaktır. Bu bildirmemesi gerektiği anlamına gelmez haklısınız, ancak buymuş alelacele tax return yapmalı, şart gibi bir durum da yok demek istiyorum.

• @erenotti Bu konuda haklisiniz, ama ben yapilmasini daha uygun buluyorum. Eger Trump yonetimi, olur da bir stimulus check falan gonderecek olursa, en son yilin tax return bilgilerini baz alarak bunu yapiyorlar. Tax return yapmazsaniz, sizin bilgileriniz IRS veya Treasury de yok demektir.

• Merhabalar,
    En son sormuş olduğum tüm soruların üzerine vergi bildiriminin bir kısmını Turbotax üzerinden tamamladık. 20 Aralık 2025 tarihinde resident olmuştuk ve sadece foreign income mız vardı. Abd hiç gelir elde etmedik. Foreign income kısmı turbotax te ucretli o kısım upgrade etmeden açılmıyor. 79 dolar bir fiyat ödedik ekstra da eyalet için 62 dolar ödeme yaptık. Upgrade yaptıktan sonra tarih girme (resident olunan tarih- burada ben Physical Presence Test i seçtim ve tr de ne kadar süre ile kaldığımı yazdım yani amerikaya giriş yaptığımız tarihe kadar) vs bölümleri açılıyor. Gelirinizi de aynı şekilde giriyorsunuz, biz foreign income a girdik. En son kısımda benden de pin istendi turbotaxte ve irs kimlik doğrulamasını da kabul etmedi ben de bu yüzden Pın yok diyip o kısmı geçtim. Belgelerimizi posta yolu ile göndereceğiz. E-form’a uygun değil diye uyarı verdi turbotax. Her şey 0 olarak çıktı. Soruları cevaplayarak sürecin çoğunu tamamladık. Postalama işini halledince de tamamlanmış olacak. Herkese destekleri için teşekkür ederim. Yönlendirmeleriniz her adımda yol gösterici oluyor bizim için, teşekkür ederim ☺

• ⭐⭐⭐⭐

Uzun zamandır okuyorum yazılanları, 24 Aralık 2025'te ilk girişimizi yapıp, 11 gün kalıp döndük. O sürede abd'de herhangi bir gelir elde etmedik tabiki. Türkiyedeki gelirlerimiz aynen devam etti sadece(onlar da burada vergilendirildiği için bildirim yapılsa da orada tax ödemesi çıkmıyor sanırım) .
    Zaten vergi ödemesi çıkmaz ama 1gün bile resident olarak orada bulunmak bildirim yapmayı zorunlu hale getiriyor mu yoksa sadece gerekli mi yoksa yapsanız iyi olur denecek birşey mi, bu kısımda emin olamadık farklı yorumlardan dolayı, burada çoğumuzun kafası karışıyor sanırım. Ama benim anladığım aslında gerekli, çünkü perm.resident oluyoruz o tarih itibariyle(irs in bunun için gün sayısı şartı yok, resident oldun mu olmadın mı bu önemli sanırım). Ancak gün sayısının çok az olması, belki yılın son günleri olması ve bir gelir elde etmeyip Türkiye'ye dönmüş olmamız sebebiyle 2025 için tax bildirimini -yapsaydık evlâ olurdu ancak- yapmasak da oluyor; bu sonuca vardım gibi :)) Değerlendirmem doğru mudur?

• Herkese merhaba,

2025 yılının Türkiye’den gelir elde ettim ve bunu TurboTax aracılığıyla beyan ettim. Ancak benden son adımda formlarımı posta olarak göndermemi istedi ve sürecin öyle tamamlanacağını söyledi. söyledi. Ama şu an Türkiye’deyim ve bildirim zamanında da sona geldik sanırım.

Belgelerimi postalamak için bana yardımcı olabilecek biri varsa, ilgili formu sizinle paylaşıp, sizin de çıktı alarak postaya vermeniz gerekiyor. Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mi?

• @MySea @erenotti ben 2018 Ekim de ilk girisi yaptim. Hatirladigim kadariyla 2018 de bildirim yaptim. Ama eyalet icin yapip yapmadigimi hatirlamiyorum.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

124

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |