@hDundar
Öncelikle öyle çok çaresiz bir durumda değilsiniz, en başta onu söyleyeyim. Bende benzer bir süreçten geçtim, 2024’te AoS yaparken sürecimin uzaması sebebiyle çok para harcadım, birikimim eridi, çalışamadım ve turist gibi ülkeyi gezdim (gezmek zorunda kaldım gibi bir şey aslında) Yaşadıklarınızı gayet iyi anlıyorum, bunu bir tecrübe ve tatilmiş gibi görürseniz, soruna başka bir çerçeveden yaklaşabilirsiniz. Arkadaşlarımın yaptıkları yorum ve önerilerin tamamına katılmakla birlikte, bende kendi önerilerimi paylaşayım.
Amerika’yı kafanızdan silmediğiniz müddetçe Türkiye’ye uzun süreliğine gitmenizi hiç önermem, hele de orda Amerika için iş ararım fikrini tamamen aklınızdan çıkarmanız lazım; ben denedim, o iş öyle yürümüyor. Yüzlerce başvuru yapıp bir mülakat kapıyorsunuz, adamlar sizin ülkede olmadığınızı anlayınca görüşmek bile istemiyorlar, saatler uymuyor, gelen aramayı spam zannediyorsunuz vs. Olmuyor yani, o şekilde Türkiye’deyken Amerika’daki süreci yönetmek gerçekten çok zor.
İkinci olarak; evet Los Angeles ve San Diego oralar ciddi çok pahalı. Başka bir eyalete taşınmayı gündeme alabilirsiniz, eğer sıfırdan tekrar başlangıç yapmayı düşünüyorsanız, ki görünen köy kılavuz istemez. Amerika haritası alıp, haritayı detaylı inceleyin, sonra pinlediğiniz yerleri google’dan araştırırsınız. İlk etapta oda tutun, Türk Facebook grupları ve SpareRoom uygulaması işinizi gayet görür. Oda tutmak masrafınızı ciddi ölçüde azaltır.
İş olarak da; örneğin ben Trader Joes’da çalışıyorum, biraz fast-paced ve bazen de hafiften ağır bir iş, ama keyifli, çalışanlar olsun, müşteriler olsun herkes pozitif. Saatlik ücreti ve benefitleri fena değil, ayrıca w2 iş olarak geçtiği için, 6-12 ay çalıştıktan sonra ssn ve skora bile çok gerek kalmadan kendi evinizi tutabilir, çok düşük faizle aracınızı değiştirebilirsiniz. Amerika’da w2 işte çalışmak gerçekten çok önemliymiş, insan onu anlıyor. TJ veya benzer bir iş ana işiniz olur, hem ordan sağlık sigortanız da olmuş olur, off günlerinizde ve işe gelip giderken de Ubereats/Doordash yaparsınız, benim coworkerlarım da aynı şeyi yapıyorlar, böylece gelirinizi katlamış olursunuz. Örnek veriyorum 2-2.5k TJ veya benzeri bir işten kazanırsınız, 1-1.5 k da delivery işlerinden eklersiniz, 3-4k arası bir net gelire rahat ulaşırsınız. Tek başınıza yaşayıp oda da tutarsanız, mesela Dallas gibi bir şehirde bu para sizin yaşamınızı idame ettirmeye yeter de artar.
Sertifika edinim süreciniz bittikten sonra da IT alanında iş aramaya devam edersiniz; zaten Amerika’da iş aramak da apayrı bir süreç, iş ararken de nasıl iş aramanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Resumenizi mutlaka Amerika standartlarına göre değiştirmeli, ve tamamen sizin niteliklerinize uygun işlere başvurmalısınız. İş başvurusu yaptığınızda cvnizi bir insan okumuyor, o sebeple ATS sisteminden geçecek ve bir ikcının önüne düşecek şekilde revize etmelisiniz. Uzun bir süre belki bir yıl, hatta iki yıl iş bulamayabilirsiniz, tamamen şans, biraz da ne kadar network yapacağınıza da bağlı aslında, o sebeple bir an önce bir plan dahilinde pozisyonlanmanız gerekiyor.