Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Arkadaşlar Merhaba,

    Houstonda Enspektör olarak başvurduğum bir iş yerinde self employed olarak çalışabileceğimi ve 1099 formundan bahsetti. Self employed kavramı Tr deki gibi şahıs firması mı? muhasebeci ile anlaşma, şirket kurmak ve fatura kesmek gerekiyor mu? Bu şekilde çalışmanın avantaj ve dezavantajları konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. @sadriabi sizin yorumlardan freelance olarak çalıştığınızı görüyorum. Bu konuda tecrübelerinizi aktarabilrseniz çok sevinirim.


  • @ashborn hocam 1099 formunu anladığım kadarıyla bir firma adına çalışan şahıslara veriyorlar . Daha net açıklamak gerekirse uber , lyft , amazon flex gibi işlerde 1099 ile çalışılıyor anladığım kadarıyla firma size ödemenizi herşeyinizi yapıyor . Benim edindiğim bilgiye göre sadece vergi bildiriminde farklılık bulunuyor . Emin olmamakla beraber sizin standart vergi dışı gelire ek olarak birde kullandığınız malzemelerin giderlerinin vergilerini düşebiliyor oluşunuz. Dediğim gibi tam emin olmamakla beraber forumda okuduklarım ve takip ettiğim birkaç kişinin videolarından edindiğim bilgi bu eksiğim olabilir .
    Anladığım kadarıyla işiniz yapısal müfettişlik , bunun için de büyük ihtimalle işiniz gereği yapacağınız seyahatler , kalacağınız otel kiralayacağınız araç gibi giderleri de vergi ödenmesinden düşebiliyor olmanız gerekiyor . Şu aralar amerikan vergi sistemi üzerine çalışıyorum . Yeterince bilgi edinince , w2, w4 1099 un tam olarak ne olduğunu aralarında ne gibi farklar olduğunu açıklayan bir yazı paylaşacağım.


  • @ashborn Freelance ( Self employed) çalışma hk. içinde söyledi:

    Arkadaşlar Merhaba,

    Houstonda Enspektör olarak başvurduğum bir iş yerinde self employed olarak çalışabileceğimi ve 1099 formundan bahsetti. Self employed kavramı Tr deki gibi şahıs firması mı? muhasebeci ile anlaşma, şirket kurmak ve fatura kesmek gerekiyor mu? Bu şekilde çalışmanın avantaj ve dezavantajları konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. @sadriabi sizin yorumlardan freelance olarak çalıştığınızı görüyorum. Bu konuda tecrübelerinizi aktarabilrseniz çok sevinirim.

    Sevgili kardesim evet bizdeki sahis sirketine tekabul ediyor denebilir. Toplum sagligini ve guvenligini ilgilendirecek bir is (saglik veya insaat sektorleri mesela) olmadigi surece herhangi bir lisans ya da izin almaniza gerek yok ya da vergi dairesinde acilis, fatura tasdiki vb. formaliteler yok.

    Meslek dalinizla ilgili izin ya da lisans gerekip gerekmedigini arastirmak icin “business licenses and permits in Texas” anahtar kelimelerini kullanarak internet aramasi yapabilirsiniz.

    Bir de DBA (Doing Business As) diye bir kavram var. Ticaret kanunlarina gore herkesin bir markanin sahibinin kim oldugunu bilmeye hakki var. Bu yüzden sole propreitor (serbest meslek erbabı-şahıs şirketi) olarak calisiyorsaniz ve kendi adiniz disinda bir marka adi kullanmiyorsaniz DBA kayidi yaptirmaniza gerek YOK. Ben almadim mesela. Cunku faturalarimin uzerinde web sitemde ve diger tum her yerde ad ve soyadimi kullaniyorum. Bir marka adi kullaniyor olsaydim DBA almam gerekecekti. DBA benim yaşadığım yerde town yönetiminden alınıyor.

    Fatura demişken bilgisayarınızda hazırlayacağınız, size ve müşterinize ait temel bilgilerin ve yapılan işlerin tutarı ve açıklamalarının yer aldığı herhangi bir belge sizin faturanız, herhangi bir tasdike vs gerek yok. Nihayetinde burası girişimcilerin ülkesi. Ticaret yapmak TR’ye göre bence çok kolay.

    Muhasebe kayıtlarınızı ve vergi bildiriminizi de kendi başınıza yapabilirsiniz. Ben muhasebe kayıtlarımı (bookkeeping) kendim tutuyorum ama vergi bildirimini muhasebeci aracılığıyla yapıyorum. Hem hangi kalemleri ne oranda masraf yazabileceğimi muhasebeci ile teyit ediyorum hem de ilk sene TR’dekilerle birlikte worldwide tax bildirimi yaptırdı, bu ve bunun gibi konularda hata yapmamayı garantiliyorum. Zira burası TR gibi değil, kişiler, kurumlar ve devlet bireye güveniyor ancak suistimal edildiği anda yaptırımının ağır olduğunu söylüyorlar. Bizler için bilerek ya da bilmeyerek yapılan bir usulsuzlük vatandaşlık başvuru sürecinde reddedilme sebebi olabilir diye düşünüyorum.

    Self employed olduğunuz için sağlık sigortanızdan da kendiniz sorumlu olacaksınız, devlete ait sağlık sistemini kullanırsanız her türlü vergi bildirimi ödemesinde sağlık kurumuna bildiriyorlar otomatik olarak sağlık ödemeleriniz ya da alacağınız muhtemel sübvansiyonda değişiklikler oluyor. Sozun özü saglık, yıllık vergi bildirimi, vergi muafiyetleri iç içe geçmiş durumda. Self employed iseniz muhasebeci aracılığı ile bildirim yapmak için tamamlayıcı bir sebep.

    Tutar 600$ın üzerindeyse iş yaptıran sizden W9 formu doldurarak adres ve vergi numaranızı, sirket statünüzü soracak. Sizde yıl sonunda maaş dışı tüm gelirlerinizi 1099 formu doldurarak vergi beyanında bulunacaksınız. Muhasebeci halleder, basit konular.

    Öte yandan maaşlı çalışanların dahil 401k dedikleri emeklilik ödemeleri var. Hem siz hem de işveren katkıda bulunuyor. Self employed olduğunuzda boyle bir sistem yok. Siz kendi başınıza, isteğe bağlı emeklilik fonu oluşturabilirsiniz.

    Çok önemli bir konu liability. Yapacağınız iş neticesinde başkalarını maddi manevi zarara uğratıp dava edilip tazminata mahkum edilebilirsiniz. Bu konu burada sıklıkla suistimal edilebilen bir konu. Ben internet üzerinden risksiz bir iş yapmama rağmen yakında business liability sigortası yaptırmayı ve LLC kurmayı düşünüyorum.

    LLC TRdekiyle aynı. Limited şirket. Limited liability company. Karşı tarafı zarara uğratıp tazminat ödemeye mahkum edilirseniz sadece şirketinizin varlıkları ile sorumlusunuz. Sole proprietor iken tüm mal varlığınız ile. Tek kişilik LLC ya da çok kişilik LLC diye bir kavram da var. Çok zor ya da masraflı işler değil.

    İyi düşünüp araştırmanızda fayda var. Yazdıklarımın bazıları eyaletten eyalete farklılık gösterebilir iyi araştırın. Somut sorularınız olursa buyrunuz, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Kolaylıklar ve iyi şanslar dilerim.


  • @mr-hakan teşekkürler bilgilendirme için.


  • @sadriabi emeğiniz ve bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler. gerçekten çok faydalı bir paylaşımınız oldu.

    Self employed ( Independendt contractor) olarak çalışmaya başlamak için musabeciye gerek yok anlaşılan. bu kısım gerçekten çok iyiymiş. Muhasebeci Sadece vergilendirme aşamasında lazım ki kendimizde yapabiliriz anladığım kadarıyla ama muahsebeciden yardım almak dediğiniz gibi yanlış yapmamızı onleyecektir.
    Muhasebe ücretleri sabit bir rakam mı ve bu değişmez mi yoksa TR deki gibi sabit ama pazarlık payı olan bir durum var mı?

    Gİder kalemleri olrak tututğumuz evi ofis olrak gosterme ve ev giderlerini, araç yakıt vs gostermek mümkün mü?

    LLC veya liaibilty konusunda ise çalşacağımız 3rd Part Inspection firmasının kendisi için müşterilerine karşı oluşturdukları bir sigorta var ve bizde onların adına gözetim yapacağımızdan ondan faydalanırız diye düşünüyorum yoksa denetime gideceğimiz işlerden bazılarının imalat değeri milyon dolar olacak ama bizim alacağımız ucret ortalama 200 dolar gün olacak. hiç bir sistem kimseye bu yukumluluğu yukleyemez diye düşünüyoeum. Sonuçta herkes işin karşılığında aldığı ucret kadar sorumludur diye düşünüyorum.

    IRS ten 1099 formuna baktım am bir çok uzantılı var? İmalat kontrolleri için olan 1099- mix mi olacak acaba?

    Tekrar bilgi paylaşımı için çok teşekkür ederim. Saygılarımla,


  • Vergi bildirimi icin ben yilda bir kereye mahsus $300-$350 oduyorum muhasebeciye. Yere ve duruma gore bu ucret degisebilir. Ben bu konuda ucuza kacmanin dogru olmayacagini dusunuyorum. Ilk geldigim sene bir saatlik gorusme ve onlarca emailimi cevapladigi icin ayrica $200 danismanlik ucreti odemistim. Son kurusuna kadar hakkini verdi. Zaten sayesinde $3000 civari vergi iadesi almistim.

    Benim defter kayitlarim ocak ayinin ilk haftasi itibariyle hazir durumda. Herhalde ay sonu bildirim yapacagim. Zira saglik isteminden gelen formlari bekliyordum.

    Evinizin bir odasini ofis olarak kullanabilirsiniz. Bu odanin mutlaka sadece isinize tahsis edilmis olmasi lazim ve odanin kapisi olmali. Salonumun ya da yatak odami kullaniyorum ya da salonumun/ yatak odamin bir kismini kullaniyorum diyemezsiniz.

    Home ofisinizin toplam ev ya da dairenize orani olcusunde kirayi ve diger giderleri (elektrik, gaz, su, telefon, internet gibi) masraf kalemi olarak kaydedebilirsiniz. Benim ofisimin buyuklugu evimin %18.5'i kadar. $100 elektrik faturasi gelmisse $18.50'ini isyerim icin masraf kaydedebiliyorum. Saglik sigortanizi da masraf olarak kaydedebiliyorsunuz. Yil boyunca is icin arac ile yaptiginiz mesafenin bir cetelesini tutuyorsunuz. Bunu muhasebeciye bildirirseniz belli bir katsayi ile carpip masraf kaydediyorlar. Toplam kullaniminizi is amacli kullanimiza oranlayarak bir hesaplama yapiyorlar. Arac bakim giderinizi de iceren bir katsayi var. Ayrica surucu sigortaniz masraf kaydediliyor.

    Aslinda self employed masraf hesabinda iki yontem var. Biri izah ettigim gibi tek tek kalemleri hesap etmek digeri de simplified metod. Evinin kullandigin her square feet carpi $5= toplam masraf. Bu yontemde maximum $1500 yillik masraf kaydedilebiliyor. 300 square feet ile sinirli. Benim icin avantajli olmadigindan simplified metod kullanmiyorum.

    Liability konusunu iyi arastirmanizi oneririm. Anladigim kadariyla riskli olabilecek bir is yapiyorsunuz. Sirketin sigortasindan yararlanma konusu bana karisik geldi. Iyice didikleyin, sonra pisman olmaktan iyidir. Zira burada hersey TR'ye gore cok farkli isliyor.

    1099 konusuna hic takilmayin. Sizi ilgilendiren bir konu degil. Musterinin isi. Size 1099 yollasa da yollmasa da siz tum gelirinizi kaydedin, bildirin ve vergisini odeyim. Bana musterilerim toplam gelirimin sadece %10-15'i icin 1099 yolluyorlar. Yuzde 85-90'i hic yollamiyor. Onlar gonderse de gondermese de ben bildirimimi yapiyorum. Ben Ocak ayinda erkenden bildirim yapiyorum adam Nisan ayinda 1099 gonderiyor. Benim icin farkeden birsey yok ben zaten bildirimimi yapmis durumda oluyorum.

    Kolay gelsin.


  • Merhabalar,size merak ettiğim bir soruyu danışmak istiyorum. New York City'de Turistlik vizesi ile Freelance olarak Fotoğrafçılık yapılabilir mi? bu şöyle bir fotoğraçılık benim bir Internet sitem var ve orada bir Portföyüm var diyelim ve bana sipariş geliyor "fotoğrafımı çeker misin diye diyelim" ya da "ben onlara teklif ediyorum" sokakta atıyorum elimde kamera var işte "isterseniz sizin fotoğrafını çekebilirim ve bunu karşılığında belirli bir ücret alıyorum" diye bir soru soruyorum bu Freelance' e dahil oluyor mu? Teşekkürler..


  • @carpediem Freelance ( Self employed) çalışma hk. içinde söyledi:

    Merhabalar,size merak ettiğim bir soruyu danışmak istiyorum. New York City'de Turistlik vizesi ile Freelance olarak Fotoğrafçılık yapılabilir mi? bu şöyle bir fotoğraçılık benim bir Internet sitem var ve orada bir Portföyüm var diyelim ve bana sipariş geliyor "fotoğrafımı çeker misin diye diyelim" ya da "ben onlara teklif ediyorum" sokakta atıyorum elimde kamera var işte "isterseniz sizin fotoğrafını çekebilirim ve bunu karşılığında belirli bir ücret alıyorum" diye bir soru soruyorum bu Freelance' e dahil oluyor mu? Teşekkürler..

    Turist vizesi malesef hicbir sekilde calisma izni vermiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @carpediem Freelance ( Self employed) çalışma hk. içinde söyledi:

    Merhabalar,size merak ettiğim bir soruyu danışmak istiyorum. New York City'de Turistlik vizesi ile Freelance olarak Fotoğrafçılık yapılabilir mi? bu şöyle bir fotoğraçılık benim bir Internet sitem var ve orada bir Portföyüm var diyelim ve bana sipariş geliyor "fotoğrafımı çeker misin diye diyelim" ya da "ben onlara teklif ediyorum" sokakta atıyorum elimde kamera var işte "isterseniz sizin fotoğrafını çekebilirim ve bunu karşılığında belirli bir ücret alıyorum" diye bir soru soruyorum bu Freelance' e dahil oluyor mu? Teşekkürler..

    Sayin @sadriabi 'nin dedigi gibi turist vizesi ABD'de size para karsiligi calisma olanagi vermiyor maalesef.

    Ama calisma izniniz varsa, dediginizi yapinca freelance olarak calismis oluyorsunuz, musterilerinize hizmet verip karsiliginda fatura kesebilirsiniz. Boylece kazancinizi sene sonu devlete rapor edebilirsiniz.


  • Arkadaşlar Mrb.
    Yasal statüde ABD de iş yapan biri vergi bildiriminde bulunurken,,aynı dönemde Türkiye de elde ettiği menku,gayrımenkul vb gelirleride o bildirime ekleme mecburiyeti varmı?

  • ⭐⭐⭐

    @javelini Aşağıdaki linklere göre bildirme zorunluluğu var ama belirli koşullarda vergilendirme muafiyetleri bulunuyor.

    https://www.irs.gov/businesses/income-from-abroad-is-taxable

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @javelini evet, bu durumda cok buyuk ihtimal vergi bildirimi yapmaniz gerekecek.

    Ama her zaman belirttigimiz gibi bildirim yapmayi, vergi odemekle karistirmayalim.


  • Cevaplar için teşekkür ederim.


  • Merhaba, su anda turist vizesiyle amerikada bulunuyorum ancak TR den devam ettirdigim freelance projelerim var. Calisma iznim gelene kadar TR deki islerime devam etmek istiyorm ancak amerika sinirlari icerisinde olup bunu devam ettirmem herhangi bir sorun cikarir mi? buradaki banka hesabima para yatacak.

    tesekkurler,

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @holay, içinde söyledi: Freelance ( Self employed) çalışma hk.

    Merhaba, su anda turist vizesiyle amerikada bulunuyorum ancak TR den devam ettirdigim freelance projelerim var. Calisma iznim gelene kadar TR deki islerime devam etmek istiyorm ancak amerika sinirlari icerisinde olup bunu devam ettirmem herhangi bir sorun cikarir mi? buradaki banka hesabima para yatacak.

    tesekkurler,

    ABD icinde calismadiginiz icin sorun olmamasi lazim diye dusunuyorum.

    Ama alacaginiz ucret tek seferde 10.000 dolari gecerse, bu durum IRS'e bildirilecektir, bilginize.


  • @crazycells super, tesekkur ederim


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

146
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum