Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @okokok Atlanta’ya is icin mi tasindiniz? Forum haricinde konusuyorum Atlanta hakkinda hic iyi seyler duymadim.

• @sadıkkurtoglu henüz iş bulmadık ancak daha kolay iş bulabileceğimizi düşündüğümüz için buraya geldik.

• @T-C-Kubilay-Dikici Buradakilerden duyduklarima gore, gecen yilki kasirga en cok kiyi bolgelerini etkilemis. Ic bolgelerde yagmur haricinde bir zarar veya yikim olmamis. Kiyilarda 1 hafta falan, diger yerlerde 1 veya 2 gun elektrikler kesilmis. Zaten sizin de yazdiginiz gibi, 1-2 hafta onceden uyarilar basliyormus ve bosaltma bolgelerini sirayla bosaltiyorlarmis.

• @aysegul Aslinda aniden gelisen bir durum oldu, is degisikligi nedeniyle boyle bir karar aldik. Oglumun okul durumundan dolayi da Tampa'da devam etmek istedik.

Zaten yillar once de ABD'e ilk geldigimizde bu bolgede yasamistik. Basladigimiz yere geri donmus olduk. Ama cok fazla degisiklik olmus. Henuz cevrede cok gezmedik ama bulundugumuz bolgeyi simdilik begendik.

Zamanla burasi hakkinda da daha fazla bilgi ve detaylar paylasirim.

• @sadıkkurtoglu Atlanta'nin merkezi ve guney bolgeleri yasamak icin cok iyi degil, ama kuzeyindeki Marietta, Alpharetta ve Cummings bolgeleri guzel. Turklerin cogunlugu da bu bolgelerde yasiyorlar. Iki defa gittim, birisi is digeri tatil icindi. Birisinde Marietta digerinde Alpharetta bolgelerinde kaldim. Gezmek, yemek/icmek icin iyi yerlerdi.

Ev almak/kiralamak gibi konularda Alpharetta da ofisi bulunan Fatih James Beyi tavsiye ederim. Kendisi cok professional ve deneyimli bir arkadas.

• @okokok yeni yeriniz hayırlı olsun şimdiden. İki kez turist/misafir olarak Atlanta'da bulundum toplamda 5 ay civarı kaldım. Dediğiniz gibi akşam 8-9'dan sonra kimse olmuyor şehir merkezinde ve fazla güven vermedi banada.
    Yine metroda havalimanına doğru giderken neredeyse tek beyazdım diyebilirim. Beyazlar metro kullanmıyor gibiydi :)) Collage park'da yoğun olarak siyahi vatandaşlar yaşıyormuş bu sebeple olduğunu söylediler. Havalimanından bir durak öncesi.
    Dayım yaklaşık 20 seneyi aşkındır GA'da yaşıyor. O da çok kez merkeze gitmememizi söyledi özellikle akşam saatlerinde ama dayanamayıp gittik tabi :))
    Marrietta, Alpharetta şehirlerini beğenmiştim yaşanacak yer olarak. Dayımda Braselton taraflarında yaşıyor, orasıda çok sakin ve insanlar düzgün görünüyordu.
    Onun dışında Truva Virginia Highland Türk restoranıdır tavsiye ederim. Downtownda bulunan Cuts ve Metro Cafe Dinner'in sahibide bir Türk abimiz. Oralarıda tavsiye ederim.
    Umarım herşey istediğiniz gibi gider..

• @caner92 Airbnb'de bir ev tuttum, evde banyoyu su basmıştı ancak onu da geçtim sokakta sürekli bir bağırış, üst kattaki siyahilerin kavgası derken chatgpt'nin kaldığım yer için amerika ortalamasının üstü oranda suç ve "Norcross güvenli bir şehir sayılmaz. Suç oranı ulusal ortalamanın üzerinde ve bazı bölgeler daha yüksek risk taşıyor." demesi ile evi 2 saatte bırakıp çıktım 🙂

İlk izlenimlerim olumsuz ancak böyle kalmaz umarım. Suwanee bölgesinde bir eve başvurdum, genel olarak o taraflarda güvenlik ile alakalı bir sorun bulunmuyor.

• @onuru merhaba... sosyal hayat olsun, güvenlik olsun, iş potansiyeli olsun tecrübelerinizden bahsederseniz çok iyi olurdu. seneye Atlanta düşünüyoruz biz de. anladığım kadarıyla keskin bir kuzey-güney farkı var. mobil bir işi olan insan bundan kaçamaz gibime geliyor...

• @EzgiLera Kesinlikle katiliyorum. Delivery islerini ek is olarak yapinca kafasi da rahat oluyor insanin. Diger turlu o parayla ev gecindirmeye calisinca stresli oluyorsun. Ingilizce konusunda da deliveryde hi, have a good one, im picking up for ... harici 0 ingilizce ama herhangi bi iste ufak tefek de olsa bir ortama giriyorsun konusuyorsun

• @erenotti Hocam ayda 4 kere ciksan 4-5 saat yapsan 300 dolar yaparsin yine. Isler kotu ama o kadar da degil

• ⭐⭐

@serel selamlar, henuz etkinliklere katilamamis olsamda, Atlanta’da sosyal hayat oldukça hareketli, özellikle yazın etkinlikler hiç bitmiyor. Güvenlik bölgeden bölgeye değişiyor ama iyi mahalleler var. Turklerin genellikle yogun oldugu bolgeler, Alpharetta, Marietta, Cumming. Gecenlerde Buckhead taraflarina gittim ve cok hosuma gitti. Burasinada bakabilirsiniz. Yine Dunwoody ve Sandy Springste guzel yerlerden. Guney taraflarina malesef henuz gitme firsatim olmadi o yuzden, orasiyla ilgili birsey soyleyemeyecegim. Sabahlari ve aksamlari trafik oluyor malesef, eger istanbul gibi bir yerden geliyorsaniz kolaylikla adapte olabilirsiniz. Trafikte malesef, cok fazla dikkatsiz surucu mevcut. Suana kadar herhangi bir sorunla karsilasmadim, eger sorulariniz olursa, elimden geldigince cevaplamaya calisirim.

• @onuru cevabınız için teşekkürler. umarım her şey yolunda gider sizin için 🙂

• @smartcells o kadar keyifle okudum ki yazinizi, icimdeki o huzursuzlugu az da olsa hafiletti. Biz de 4 Eylul 2025 te ( tatli bir tesaduf 😊) ABD de kesin girisimizi yapacagiz. Keisnlikle bizim de amacimiz sizinkiyle ayni. Turkiyede ortalamanin ustunde bir hayatimiz var. Esim Ogretim Gorevlisi, ben ise buyuk bir firmada Maliyet Iyilestirme Muduruyum. 6. Sinifta bir oglumuz ve lise 3te bir kizimiz var. Tek dusuncemiz cocuklarin gelecegine bir kapi acmak, farkli bir firsat vermek. Belki yaptigimiz isi orda yapamayacagiz ama.her tur isi yapmaya haIrladik kendimizi. Burda belli bir seviyede olmamiza ragmen, amazon, doordash belki restoran isi bile yapmaya kendimizi hazirladik. Biliyoruz cok zor olacak ama konfor alanimizdan cikmamiz gerekir. Gelecekte cocuklarimiz keske green kartlari yakmasaydiniz demelerini istemiyoruz. Biz bu kapiyi aralayalim sonrasinda kullanmak isterlerse onlarin elinde olsun. Cocuklarima soyledigimiz bir sey var, amerikada okjlunjzu bitirin vatandasliginizi alin sonrasinda nerde yasamak isterseni, kendini karar verin. Belki Avrupada, belki Turkiyede, belki Amerikada. Ama.elindeki diplomalari ve pasaportlari butun dunyanin kapilarini acacak. Biz de 10 yil daha orda yasayip minimum bir emeklilik maasi kazanip, Turkiyede de emekli oldugumuzda belli mi olur belki doner kucuk bir Ege kasabasinda 😊yasliligimizi geciririz. Hayattan beklentilerimiz sizinkiyle o kadar benziyor ki cok mutlu oldum okudugumda. Insallah bizim de surecimiz sizinki hibi guzel gecer ver bir yil sonra iyiki gelmisiz diye yorumlarimizi yazariz 😊

• Merhaba Arkadaşlar,
    14 Temmuz günü Atlantadan Amerikaya giriş yaptık ve 1 Aylık kiraladığımız otele yerleştik.

---Telefon Hattı ve Banka İşlemleri---
    1 gün T-Mobile dan hemen pre-paid olarak hatlarımızı aldık. Ardından Bank of America ya hesap açtırmaya gittik ama adresimiz olmadığı ve otelde kaldığımız için hesap açtıramadık. Bizimle ilgilenen görevli bir Community adresi verdi ve oraya gittik. Ev kiralamak istediğimiz ama banka hesabımız olmadığını söyledik. Bize tutacağımız evin adresini kullanabileceğimizi söylediler. Bankaya geri dönüp adresi verdik ve banka hesaplarımız oluştu. Daha sonra Community e geri döndük ve ev tutma işlemleri için Leasing ofiste ki görevliyle detaylı konuştuk ama bizden bankada 55 bin$ gibi bir para göstermemizi istediler. Bu nedenden ötürü evi tutamadık. Daha sonrasında bankaya geri döndük ve ev işinin oldığını belirttik. Bankada ki görevli basımda olan kartlarımızı iptel edip Otel adresine yeni kartlarımızı göndermek için işlemleri tamamladı. Ve Debit Kartımız ve secure credit kartımız otel adresine ulaştı.

--Araba Alımı--
    Araba almak için hemen yine Carmax a gittik ama yine hüsran oldu. Çünkü Georgia da araba alabilmek için Georgia Ehliyeti olması gerekiyormuş. Ondan kaynaklı araba alımı yapamadık. Bi kaç gün sonra Marketplace da bir Dealer ile görüştük ve bize araba verebileceğini söyledi. Gittik tüm satın alma işlemlerini yaptık. 45 günlük geçici plakamızı taktılar. Ardından sigorta işlemleri için yine Dealer ın yanında bulunan sigorta firmasına gittik ve Pasaportlarımız ile sigorta işlemini hallettik. Bu şekilde Arabayı almış olduk. 45 gün içerisinde Georgia Ehliyetimizi alıp tekrar Dealer ve Sigorta firmasına uğramamız gerektiğini söylediler ve arabayı alıp Dealerdan ayrıldık.

--Ev bulma ve Tutma Süreci--
    En sancılı süreci ev tutma işlemlerinde yaşadık. Yaklaşık 2 hafta boyunca 10 kadar Community ile görüştük. Kredi Skorumuz olmadığı için ya kefil istediler yada bankada bizim için çok yüksek miktar sayılabilecek miktarda min 45bin $ teminat istediler. Bu nedenlerden dolayı ev tutmakta zorlandık. Ama her şeyde bir hayr vardır derler. En sonunda güzel bir Community e denk geldik Google yorumları çok iyiydi sitenin içi, evler çok iyiydi. Durumumuzu anlattık ve anlayışla karşıladılar ve hiç zorluk çıkarmadan kolayca evi tuttuk.

--Ev Eşyalarını Hazırlama Süreci--

Evi tuttuktan sonra almamız gerekenlerin olduğu bir listemiz vardı. Walmarta giderek bir çoğunu tamamladık. Elektronik eşyalar için Bestbuy ı tercih ettik. Mobilya ve yatak vs içinde IKEA dan alım yaptık ve tüm ev eşyalarını tamamlamış olduk.

--SSN ve Green Card--

Benim ve Eşimin SSN lerimiz 7. günde belirttiğimiz adrese ulaştı. Green Card için hala Payment Received aşamasında.
    3 Haftalık ilk Amerika maceramız bu şekilde geçti.

• Yeni hayatinizda basarilar asagiya linkini verecrgim adrslerden medicad, snap (gida yardimi) ve okula giden cocugunuz var ise yemek yardimi icin basvurabilirsiniz. Her eyaletin basvurulari farkli oluyor. Altada Ben PA basvuru sayfasini atacsgim fikir olsun diye, Ehliyet icinde her eyaletin dmv ofisinin sitesinde cikan sorulara ornek sorular oluyor.

https://www.fns.usda.gov/snap/supplemental-nutrition-assistance-program

• Herkese selamlar. Bugun itibariyla Amerikadaki 50. gunum ve bu surecte yasadigim deneyimleri paylasmak istiyorum öncelikle kimsenin hevesini kirmak gibi bir amacim yok bu deneyimimi tamamen seffaflikla yazacagim ve tamamen kendi yasadigim seylerden bahsedecegim. Benim yasadigim seyleri herkes yasayacak diye bir sey yok ki umuyorum ki yasadigim zorluklari kimse yasamaz. Chicago’yu tercih etmemdeki en buyuk sebep burada guvendigim tanidiklarimin olmasiydi. Diger sehirlerde de tanidiklarim vardi ama onlara guvenmedigim icin adaptasyon surecinde en az sorunla karsilasacagimi dusundugum yer burasiydi. Ilk geldigimde gecici olarak bir tanidigimin evinde kaldim. Bu surecte Indeed ve benzeri platformlar uzerinden is basvurulari yapmaya basladim. Su ana kadar sadece Indeed uzerinden 450’den fazla basvuru yaptim fakat hala is bulabilmis degilim.

Once kendi alanimdan basvurular yapmaya basladim. Ancak meslegimde calisabilmek icin gerekli olan guvenlik sorusturmasina (security clearance) sahip olmadigim icin cogu firma tarafindan degerlendirilmedim. Bir firmayla dort asamali bir mulakat sureci yasadim. Ilk olarak telefonla gorustum, ardindan yuz yuze mulakata cagrildim. Daha sonra bana uygulamali bir gorev verildi ve bunu teknik ekibe sunmam istendi. Son olarak CEO ile bire bir gorustum. Tum gorusmelerim iyi gecti, verilen gorevi basarili sekilde sundum. Ancak surec sonunda sadece guvenlik sorusturmam olmadigi ve Amerikan vatandasi olmadigim icin ise alinmadim. Hevesimi en cok baltalayan sey, bu kadar asamadan once bu bilginin sorulmamis olmasiydi.

Sonrasinda entry-level pozisyonlara, yani barista, garson, bartender gibi islere basvurmaya basladim. Bu alanlarda deneyimim olmasina ragmen olumlu bir donus alamadim. Starbucks ve Stan’s Donuts gibi yerlerle gorusmeler yaptim ama yine sonuc degismedi. Amerika’da ciddi bir is kitligi oldugu soyleniyor. Maryland Ocean City’de yasayan bir arkadasim, iki yil once neredeyse sokaktan gecen insanlara is teklif edildigini, her yerde “We’re Hiring” yazilarini gordugunu, ama su an hicbir yerde boyle bir durumun kalmadigini soyluyor. Ben de bu durumu Chicago’da bizzat yasadim. Dil konusunda cok buyuk bir sorunum yok. Su ana kadar hicbir mulakatta cevap veremedigim bir soru olmadi. Tabii ki akici ve kusursuz bir Ingilizceye sahip degilim ama anlatmak istediklerimi dogru sekilde ifade edebiliyorum.

Is bulamadigim icin ev tutma konusunda ciddi tereddutlerim vardi. Chicago gibi pahali bir sehirde cebinizden harcamaya basladiginizda paraniz cok kisa surede tukeniyor. Ancak sonsuza kadar bir tanidigin evinde de kalamazsiniz. Bu yuzden mecburen ev tuttum. Su an South Side Englewood bolgesinde yasiyorum. Bildigim kadariyla burasi Chicago’nun en tehlikeli mahallelerinden biri. Hemen her gun bir olay yasaniyor silah seslerinden tutun bagirislar kavgalar etc, ama issiz oldugum icin bulabildigim en ucuz evi tercih etmek zorundaydim. Guvenli mahallelerde sadece bir odanin kirasi en az 850 dolar ve bu miktari karsilayacak gucum su an yok.

Simdilik planim, ehliyetimi alip ABD Hava Kuvvetleri’ne (Air Force) basvurmak. Cunku meslegimi guvenlik sorusturmasi(security clearence) olmadan yapmam mumkun degil ve bunu almanin tek yolu military uzerinden geciyor. Iki hafta once ehliyet yazili sinava girdim ve tek seferde gectim. Simdi road test icin araba kiralayarak sureci tamamlamaya calisiyorum. Aktif olarak hala is basvurulari yapiyorum. Amerikan standardinda ozgecmis hazirliyor, her ilana ozel CV’ler duzenliyorum. Her yontemi denememe ragmen su ana kadar bir tane bile olumlu donus almadim. Buna ragmen pes etmek gibi bir dusuncem hic olmadi, olmayacak da. Daha 22 yasimdayim. Aile evinden cikip daha iyi bir gelecek kurmak icin bu ulkeye geldiysem, 50. gunde pes etmek söz konusu dahi olamaz. Mucadeleye sonuna kadar devam edecegim.

Son olarak sunu da belirtmek istiyorum. Belki denk geldigim kisiler oyledir, bilemiyorum, ama burada karsilastigim Orta Dogulularin – ve buna turkler de dahil – cogu birbirinin arkasindan is ceviriyor. Yillardir “Turkler Edirne sinirini gecince degisir” denirdi, artik bunun ne demek oldugunu birebir yasadim. Is vermek olsun, ev kiralama olsun, ne yazik ki en cok sikintiyi kendi milletimden cektim. Bir Turk saatlik 10 dolardan söz ediyorsa emin olun ayni is icin bir Amerikali minimum 20 dolardan bahsediyor. Ev konusunda faturalara yalandan ekleme yapip fazla para istemek, iki odali kirasi 1500 olan evin kirasini 2500 gosterip kendi masraflarini kisip cogunlugu size yikmaya calismasi gibi bircok olay ile karsilastim. Burada ciddi anlamda bütün türkler kendini düsünüyor, kendileri sikintiya girmesin yanindaki kisinin hayati kaysin umurlarinda olmuyor. Neyse ki bunlara dusmedim ama bu tarz olaylardan dolayi midem o kadar bulandi ki artik herhangi bir yerde bir türk gördügümde yabanci taklidi yapiyorum. Maalesef ki (tamamen benim denk geldigim kisilerden dolayi) türk gördügünüzde yapacaginiz en mantikli sey uzak durmak, tekrardan söylüyorum herhangi bir nefret söylemi söz konusu degil illa benim denk gelmedigim ama iyi insanlar vardir ancak istisnasiz su ana kadar iyi insana denk gelmedim.

Tum bu zorluklara ragmen hala buradayim, hala mucadele ediyorum. Daha yolun cok basindayim ama kararliliyim. Zorluklara ragmen vazgecmeye niyetim yok. Umuyorum ki bir gün buraya olumlu bir deneyim de yazacagim.

Saglicakla kalin.

• @rezanclz Deneyiminiz için çok teşekkür ederiz açıkcası gayet iyi okudum tam kıvamında olmuş ne çok uzun ne çok kısa bir deneyim çok kısa olunca bir şey anlaşılmıyor böyle sayfalarca uzun olunca okuyucak vakit olmuyor en iyi ihtimalle üşeniyorsunuz ::)

Dediklerinizi anlıyorum bende Amerika'ya taşındığımda Chicago aklımdaki yerlerden biriydi fakat Chicago'da basit işlerde restoran,garson,bulaşıkcı vs gibi basit işlerde iş kıtlığı olması beni çok şaşırttı

Sizin mesleğinize dair olan işlerdeki kıtlığı veya sorunları anlamak pek zor değil ama hizmet sekötrünün ölü olması garip. Ben Georgia Atlanta'ya gidiceğim ve orda muhtemelen hizmet sektöründe iş arayacağım bakalım sonu ne olucak Fabrikalarda ve Turizm'de iş durumu nasıl Mesela onu da merak ediyorum...

Her neyse size serüveninizde başarılar dilerim eninde sonunda istediğiniz yere varmanızı diliyorum sağlıcakla kalın bu güzel deneyim için çok teşekkür ederiz...

• @rezanclz kolay gelsin basarilar.Mesleğiniz neydi turkiyede de sizden abd pozisyonlari icin security clearance istediler? Yoksa siz sadece federal islere mi basvurdunuz ?

• @akara
    Merhabalar, ozellikle medicaid basta olmak uzere eger kisi calismaya uygun ise bu tarz yardimlari almaktan kacinmalari onerilir. Resmi olarak herhangi bir dayanagi olmasa da vatandaslik basvurusu sirasinda size bu konuda sorular gelebilir, ozellikle medicaid basvuru sirasindaki verilen beyan cok onemlidir, eksiksiz ve dogru oldugundan emin olunmasi gerekmektedir.

• ⭐⭐⭐⭐

@rezanclz
    Yasadigin zorluklar, burada tutunman ve saglam bir hayat kurman icin gerekli temeli olusturuyor. Bu tecrubelerinin cok faydasini goreceksin. Burada cok basarili olacagini dusuyorum.
    Yolun acik, sansin bol olsun.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

124

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |