Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Merhabalar, Öncelikle sağlıklı bir yaşam diliyorum. Sağlık sigortası ile ilgili genel egilim nedir forumda bilmiyorum , yanıtlayanlar olur ise çok sevinirim. Örneğin: Sigortasız yaşayıp bu riski alanlar var mı? Siz olmasanız bile çevrenizde vardır diye soruyorum. Çok garip bir soru farkındayım. Neyse soruma geleyim ve kararsızım açıkçası https://www.healthcare.gov/ üzerinden siteye üye oldum ve bilgileri doldurdum. Sonuçta şuan işsizim ve gelir kısmına ilk önce SIFIR yazdım. formun sonunda aylık 500 (Küsürünü hatırlamıyorum.) "Vergi Kredisi" indirimi gibi bir şey çıkardı. Bunun için 3 seçenek sordu. İstersen bunun tamamını "AYLIK" olarak düşebiliyorum , istersem belirlediğim bir tutarı düşebiliyorum istersem de hiç düşmüyorum. Ancak kafamı karıştıran kısım şu oldu. 2025 yılı için umarım bir normail iş bulurum ama bilemiyorum bulup bulamayacağımı. Lyft gibi geçici bir iş ile bir süre hayatımı idame ettireceğim görünüyor. Bildiğim kadarıyla Uber-Lyft vb işlerden elde edilen gelirler yıl sonu beyanlarından sonra bir "Vergi İadesi" oluşturmuyor. Dolayısıyla bana sunulan vergi iade tutarını dikkate alarak eğer bir sigorta planı seçersem ve yıl sonunda vergi iadem olmaz ise bu tutarı anladığım kadarıyla benden tahsil edilecekler gibi anladım? Bilen bir arkadaşımız var ise değerli yorumlarını rica ediyorum. Bu arada ilk girdiğim forumda gelirimi "0" (sıfır) olarak beyan etmiştim. Çünkü şuan işsizim ve işe girip girmeyeceğim belli değil. Daha sonra formu açtım ve güncelledim. Lyft gibi bir platformdan aylık 3.000 gelir elde ederim dedim ve yıllık gelirim 36K olarak beyan ettim. Bu seferde aylık 395 usd vergi kredisini kullanarak bir sigorta poliçesine dahil olabiliyorum. Bu vergi kredisi kesintisini "SIFIR" mı göstermeliyim? (Yani hiç vergi iadesinden yararlanmayacağım.) Bu sefer de aylık ciddi bir sigorta ödemesi karşıma çıkıyor. Gelirim olmadan vs. böyle bir sigorta yaptırmakta mantıklı gelmiyor. Aslında yazdığım ilk cümleye geldim. Sigortasız yaşayan var mı? Başına gelen kötü tecrübeler oldu mu? Sigortası doktora gitsek çok yüksek tutarlar da mı maliyetler ile karşılaşıyoruz? Amerika'ya gelmeden en çok korktuğum konu artık tam anlamında karşımda görünüyor ve ne yapacağımı bilmiyorum. Tabi ki sizden öyle yap böyle yap gibi bir öneri beklemiyorum ama bu anlamda tecrübesi olanlar yazarsa çok sevinirim. Öyle deli gibi hasta olan - sürekli hastaneye giden bir adam değilim. Türkiye'de özel sağlık sigortamı bile sanırım yılda maksimum 1 yada 2 kere kullanırdım oda gribal / üst solunum yolları enfeksiyonu yaşadığım dönemlerde. (Baktım ayakta atlatamıyorum giderdim bir serum yerdim - klasik gribal ilaçları alırdım.) Aslında en spesifik cevabını beklediğim cevaplar , normal bir işe sahip olmayıp Uber - Lyft gibi platformlardan gelir elde eden arkadaşlarımız sigorta yaptırırken neye dikkat ediyorlar? Çok teşekkürler.. Biraz karmaşık yazdığımın farkındayım. Bu arada soru aslında geç kalınmış bir soru, en azından marketplace kaydımı yaptırdım ve henüz bir sigorta poliçesi satın almadım. Dolayısıyla formu doldururken , durumunuzda değişiklik olur ise formu açtırabiliyoruz mantığı ile geç kalmadım tabii 15 Ocak - Kayıt için son gündü.
    Syg.

• @Redbeard Yaşadığınız eyalet özelinde bilgili birine danışmak faydalı olacaktır ama ben size kendi tecrübelerimizden bahsedeyim. Biz upstate new york bölgesinde yaşıyoruz. Yeni geldiğimiz dönemde aynen sizin gibi gelirimiz olmadığı için fidelis care üzerinden ücretsiz sağlık sigortası yaptırdık. Ofise gitmemize bile gerek kalmadı türk kökenli bir broker bulmuştuk bilgilerimizi gönderdik ve sigortamız hemen yapıldı. Bu şirketler esasında özel sigorta şirketleri ama devlet destekli sağlık sigortalarını bir aracı kurum olarak sunuyorlar. 2 yaşındaki oğlumuza medicaid, eşime ve bana essential plan sigortası yapıldı. Bu sigortalar tamamen ücretsiz ve bir yıl boyunca çok defa kullandık. Buna kan tahlilleri, mr gibi önemli tetkikler dahil hiçbir ödeme yapmadık. Şuan ikinci yıl için oğlumun medicaidi devam ediyor, eşimle benim tabi olduğumuz plan değişti artık gelirimiz olduğu için fakat evde tek çalışan olduğu için yine cüzi ödemeli güzel bir sigortamız var. Yaşadığınız eyalette fidelis care hizmet veriyor mu bilmiyorum ama essential plan sigortasını birçok farklı kurum veriyor bunu araştırmanızı tavsiye ederim. İkinci konu kesinlikle sağlık sigortası yaptırmamak gibi bir riske girmeyin. En ufak bir acil servis ayakta tedavide bile olağandışı faturalar görebilirsiniz. Neticede bu faturaları ödemezsiniz ama onun stresini yaşamak bile kötü. Amerikan sağlık sistemi kimden ne koparırsam üzerine kurulu. Geliriniz düşükse veya yoksa zaten korkmanıza gerek yok, ücretsiz sigortayla herşeyden ücretsiz faydalanırsınız. İlerleyen zamanlarda gelir durumunuza göre değerlendirirsiniz tekrar.

• @Hamuchera değerli yorumlarınız için çok teşekkürler...

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@Redbeard Genç ve sağlıklı biri için bir süre sigorta yaptırmadan yaşamak çok anormal bir şey değil. ABD'de sigortası olmayan çok insan var. Zaten burada grip soğuk algınlığı gibi şeyler için doktora gidilmez. Marketten ilaç alıp kullanabilirsiniz. Serum taktırmak da özel şirketler aracılığıyla çok kolay ve ucuz. Bence böyle şeylere gerek yok tabii. Urgent care veya Minute clinic gibi yerlerde 30-50 dolara muayene olabilirsiniz.

İşveren tarafından destekli olmadığı durumda sağlık sigortası çok pahalı olabiliyor.

• @knnrn Çok teşekkürler değerli yorumlarınız için...

• @Redbeard

Herkesin ciktigi ve dustugu zamanlar oluyor ve saglik sigortasiz hayatini idame ettigi donem oluyor. anormal bir durum degil. sigorta yaptirip, yaptirmamak tamamen sizin kisisel tercihiniz. amerikada bugun cevrenizde bir arastirma yapsaniz, burda dogmus buyumus olup saglik sigortasi olmayan bircok kisi gorebilirsiniz.

uber,lyft, instacart...vs. isler ile ugrasiyorsaniz, bu firmalarin sundugu saglik sigortasi mevcut. ismi stripe / stride mi ne diye geciyordu. eger aktif olarak bu isleri yapiyorsaniz, onlarin planlarina bakabilirsiniz. sonucta bir sirketin ne kadar cok calisani varsa, saglik sigortasi firmalari da bu sirketlere ona gore indirimler sunuyor ve uygun fiyatlar cikabilir. bahsi konu gecen sirketlerin de calisan sayisi oldukca fazla oldugunu goz onunde bulundurabilirsiniz.

eger sabit bir isiniz yoksa, yani yillik kazanacaginiz meblagi bilmiyorsaniz(uber,lyft..vs. yapiyorsaniz); bircok kisinin yaptigi ve sigorta brokerlarinin da onerdigi metodu uygulayabilirsiniz.
    marketplace den sigorta bakarken, yillik gelirinizi sigortanin $0 olacagi meblagi girip sigortayi alin. yil sonunda vergi beyani yaparken zaten o yil icinde kazanmis oldugunuz parayi goreceksiniz. eger o meblag sizin beyaniniz ile ayni veya altindaysa hicbirsey odemezsiniz. fakat uzerinde ise, aradaki farki sizden yil sonunda isterler. bu metod bazi durumlarda sabit bir saglik sigortasi almaktan daha ucuza gelebiliyor.

bu metod yasal mi? evet yasal. vergi beyani mantigiyla ayni mantiktir. yil boyunca her ay vergi odersiniz. yil sonundaki beyan esas alindigi icin duzeltme yil sonunda yapilir.

• @mister geri dönüş, katkı ve bilgilendirme için çok teşekkürler.. Marketplace'den başvurumu sildim. Sistem tam oturmadı kafam da açıkçası. (Gelirimi ön göremedim / sıfır yapsam ceza vb. bir şeyler öderim vs vs düşündüm.) Ya bu seneyi böyle sigortasız (İnşallah hasta olmam) geçireceğim yada marketplace harici sigorta yaptırabiliyorsam gelecekte ona bakacağım.. Tekrar çok teşekkürler... Syg.

• Kisisel fikrim saglik sigortasinin riski satin almaktan otesi oldugudur. Yine de, riski satin almamak adina tax credit ile dengelenecek sekilde en dusuk de olsa saglik sigortasi almayi herkese oneriyorum. Tecrubelerim de bana sigorta almanin mantikli oldugunu gosterdi. Bekar ve saglikli bireyler riski satin aliyor.

• @Redbeard gelirnizi 0 yaparsaniz ve bu sene geliriniz gercekten 0 olursa odeme yapmazsiniz. Geliriniz olursa o oranda fark odersiniz. Bu bir ceza degil.

• Selamlar,
    Sağlık sigortası daha doğrusu Medicaid hakkında size bir sorum var. Şu anda hali hazırda işimiz yok 2 tane 3 yaşında çocuğumuz mevcut. Tennessee de yaşıyorum ve gelirim olmadığı için TennCare'e başvurmak istiyorum. Başvuru kısmında "Resources including vehicles, life insurance, bank accounts, homes, property, etc." ibaresi bulunuyor. Yani bank account bilgilerinin sorulacağı söyleniyor. Açıkcası kredi kartı alma kısmında olumlu etkisi olabileceğini düşünerek yanımda getirdiğim paranın hepsini bankaya yatırmıştım. Evet hali hazırda gelirim yok ama yine de bankada bizi idare edebilecek bir param var. Açıkcası yanlış beyanda bulunmak istemem ama gene de size danışmak istedim. Acaba bankadaki parayı çekip başvurmak mı daha mantıklı yoksa mevcut şekilde başvurup karşılayıp karşılamamasını beklemek mi?
    Teşekkürler.

• ⭐⭐

@ridetowild TennCare'ın şartlarını bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim: Resmi belgede yanlış beyanda bulunmak, bir göçmen olarak Amerika'da yapmak isteyeceğiniz son şey olmalı. İleride çok başınızı ağrıtabilir.

• ⭐⭐

Bu ileti silindi!

• @saulgoodman
    Cevap için Teşekkürler. Açıkcası benim de içime sinmedi ve olduğu şekilde ilerledim. Sonuç olarak kabul edildiğine dair bir mektup geldi ama daha hangi plan vs onun ile ilgili ayrı bir mektup daha gelecekmiş.

• Edit: arkadaslar sitede basvuru yaparak tum bilgileri doldurdum. Gelire 0 yazdim, Green cardliyim sectim ve 14 Subat itibari ile sectim. Son ekranda: Medi-Cal - Ineligible, Covered California Plan - Ineligible, Financial Help - Ineligible, Enhanced Silver Benefits - Ineligible olarak sonuclandi. Karara itiraz formu doldurarak gonderdim. Neden uygun degil sonucu aldim ? Gozden kacirdigim bisey mi var ? Tesekkurler.

Merhaba arkadaslar. 14 Subat itibari ile Amerika'dayim ve de San Diego CA da yasiyorum. Gecen antrenmanda kucuk bir sakatlik yasayinca bu sigorta isi aklima geldi. Tek kisiyim, herhangi bir saglik sorunum yok ve de calismiyorum da. Biuraz burayi okudum da kafam karisti. Anladigim kadari ile healtcare.gov sitesine kayit olarak UCRETSIZ saglik sigortasi olabiliyorum ? Henuz kayit olup, bir islem yapmadim. Saglik sigortasini siteye kayit olarak online olarak yapabiliyor muyum ? Ya da bir yere gitmem gerekiyor mu ? Bir de marketplace nedir ? Oraya kayit olmaktan bahsedenler var ?

• @hDundar Healthcare.gov ‘dan profil oluşturup anketi dolduruyorsunuz, ankette gelire 0 yazmayın, yüksek bir rakam da yazmayın, sanki part time saatlik bir yerde çalışacakmışsınız gibi öngörebileceğiniz ufak bir rakamı gelir gibi yazın, sonra sistem size kullanabileceğiniz tax credit rakamını çıkarıyor, o rakamı marketplace’den bir poliçe seçip ordan düşüyorsunuz. Formda marketplace linki bulunuyor. Marketplace’de size uygun bir poliçe seçmeniz lazım. Seçenek çok, iyi sort etmeniz gerekiyor. Bazen fark çıkabiliyor, seçeceğiniz poliçeye göre hiç fark ödemeyedebilirsiniz. Adımlar bu şekilde olmadıysa bir şeyi yanlış yapmış ya da gözden kaçırmış olabilirsiniz.

• @erenotti hocam itirazima mail yanit gelmis alta gorsel ekliyorum, su numarayi arayin diyor. Numaraya mi aramaliyim ya da tekrar mi formu doldurmaliyim ? 0 yazmayayim ama yuksekte yazmayayim, hocam yuksek nedir ? Esik ne oluyor ? Ben geldigimden bu yana 1$ kazanmadim ve calismiyorum.

Markeptplace dedigimde sanirim dun formu doldurdugum sayfaya yonlendiriyor o da su: https://www.coveredca.com/

Cok karisik birseymis, valla su an vazgecesim geldi.

ScreenShot Tool -20250626134550.png

• @hDundar Eşik nedir diye sormuşsunuz. Ücretsiz sağlık sigortası yaptırabilmek veya kısmi ödeme yaparak sigortalı olabilmek için gelir eşiğinin ne kadar olabileceğini kestiremiyor musunuz?

US Poverty Line, rakamlarını Google’layınız, yaşadığınız eyalet için ayrıca da araştırabilirsiniz, tek kişi olduğunuz için one individual şeklinde araştırmalısınız, o rakamın altında bir rakam yazmanızı öneririm. Çalışmak zorunda değilsiniz, çalışırsanız tahmini gelir rakamınızı soruyorlar, yani ne kadar kazanmayı düşünüyorsunuz diye. Günün sonunda Healthcare, sen bu parayı neden kazanmadın diye peşinize düşmez merak etmeyin.

Özetle, Healthcare’den yararlanabilmeniz için yoksul olduğunuzu formda resmi olarak beyan etmeniz gerekmektedir, durum bu. Yoksul değilseniz yaptırmayabilirsiniz, size kalmış tamamen. Burda her şey liberal hocam.

Otomatik emailde gelen numarayı arayıp aramamak, call center’daki kişiyle mücadele edip etmemek sizin tercihiniz, ben olsam aramaz, anketi tekrar doldurmayı denerdim, yukarıda bahsettim zaten.

• @hDundar @erenotti Şubat ayında giriş yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde special enrollment ile sağlık sigortası alınmazsa, Kasım ayını beklemek gerekmiyormu?

• @Ryback Special Enrollment dediğiniz tam olarak nedir? Ben bu kadar ayrıntı bilmiyorum.

• @erenotti, içinde söyledi: Healthcare, Obamacare, Sağlık Sigortası

@hDundar Eşik nedir diye sormuşsunuz. Ücretsiz sağlık sigortası yaptırabilmek veya kısmi ödeme yaparak sigortalı olabilmek için gelir eşiğinin ne kadar olabileceğini kestiremiyor musunuz?

US Poverty Line, rakamlarını Google’layınız, yaşadığınız eyalet için ayrıca da araştırabilirsiniz, tek kişi olduğunuz için one individual şeklinde araştırmalısınız, o rakamın altında bir rakam yazmanızı öneririm. Çalışmak zorunda değilsiniz, çalışırsanız tahmini gelir rakamınızı soruyorlar, yani ne kadar kazanmayı düşünüyorsunuz diye. Günün sonunda Healthcare, sen bu parayı neden kazanmadın diye peşinize düşmez merak etmeyin.

Özetle, Healthcare’den yararlanabilmeniz için yoksul olduğunuzu formda resmi olarak beyan etmeniz gerekmektedir, durum bu. Yoksul değilseniz yaptırmayabilirsiniz, size kalmış tamamen. Burda her şey liberal hocam.

Otomatik emailde gelen numarayı arayıp aramamak, call center’daki kişiyle mücadele edip etmemek sizin tercihiniz, ben olsam aramaz, anketi tekrar doldurmayı denerdim, yukarıda bahsettim zaten.

Evet hocam ben Amerika'da dogdum, buyudum, tum American kamusal is ve islemlere hakimim. Nasil da bilmem dimi ya ? Kestirememek benim ayibim !

Ya bu insalarin bir seyi bilmeyenlere kullandigi kelimelere hastayim, Turkiye kafasindan cikamamak bu. En iyi sizsiniz, cunku sizler baskalarindan cok daha iyi biliyorsunuz ya ne mutlu size !
    Her neyse halledicez bir sekilde.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

143

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |