Illinois eyaletinden aldığım ehliyet ile ilgili güncel tecrübemi aşağıda bulabilirsiniz. ABD’ye ilk girişimiz 03.04.24, temelli yerleşmemiz ise 15.12.24. Ben ehliyet sınavına kendi planlamam çerçevesinde kesin göç tarihimizden 90 gün geçmeden 14.03.25 tarihinde girdim, aradaki bu süre boyunca Türk ehliyetim ile araç kullandım. Her kişinin yaşadığı eyaletin yasal sürelerini kontrol etmesini tavsiye ederim olası bir kontrol veya kazaya karışması halinde sorun yaşanmaması için.
Randevu almak için https://apps.ilsos.gov/dlexamcheck/ adresinden New DL/Instruction permit seçeneğinden ilerliyorsunuz.
Randevu alabilmek için sadece hafta içi her sabah 06:30’da sistemde randevular açılıyor o güne veya ilerleyen günlere limitli saatlere, 3-4 dakika içerisinde tükeniyor randevular. Hızlı hareket etmeniz gerekiyor, randevular açılmadan önce SSN numaranızı hazırda tutuyor veya ezberlemiş olmanızı tavsiye ederim. Randevu alma işlemi esnasında ad, soyad, ABD’de ikamet ettiğiniz ve kanitlayacaginiz adres (detayı aşağıda mevcut, evrak ile kanitlanacak), email adresiniz, doğum tarihi, SSN numaranız isteniyor.
DMV giriş kapısında randevu konfirmasyon sms veya email ibrazı isteniyor, randevusuz/walk in kabul etmediler (en azından benim başvurduğum dmv’de).
Ehliyet için beyan edilmesi istenen evraklara https://www.ilsos.gov/publications/pdf_publications/dsd_x173.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Benim beyan ettiğim belgeler
- Adinizin üzerinde yazılı olduğu araç sigorta ID kartı çıktısı veya ekran görüntüsü
- Kredi kartı orijinali - Group A
- I-551 permanent resident card orijinali - Group B
- Social security card orijinali - Group C
- Adresi kanitlayan Comed elektrik aboneliği fatura - Group D
- Adresi kanitlayan kredi kartı statement - Group D
Giriş bankosunda evrakları teslim ettikten sonra fotoğraf çekimi için dmv içerisinde photo zone’a yönlendiriliyorsunuz. Fotoğraf çekiminden sonra evraklarınizin sisteme kaydı ve yasal onayınızı aldıkları bankoya sıra numaranıza göre bekliyorsunuz. Göz muayenesi ve organ bagisi onayınız da bu bankoda yapılıyor (Organ Bagisi Hayat Kurtarir
️).
Kayidiniz yapıldıktan sonra cashier’e ödeme yapiyorsunuz, ehliyet başvurunuz aynı zamanda Real ID olarak sisteme kaydediliyor, cashier’e ödedigim tutar USD 30 (kredi kartı ile öderseniz +1 USD işlem ücreti aliniyor).
Not: Beginning May 7, 2025, if you plan to use your state-issued ID or license to fly within the U.S., make sure it is REAL ID compliant. If you are not sure if your ID complies with REAL ID, check with your state department of motor vehicles (source TSA)
Çoktan seçmeli ehliyeti sinavinda 35 soru soruluyor, zaman kısıtlaması yok. Sizden 28 doğru yapmanız bekleniyor ve 28.dogruyu yaptığınızda sistem kapanıyor. Sınav soruları kolay idi, sinava girmeden önce yaşadığınız eyalete göre https://permittestpractice.com sitesinden soruları çalışabilirsiniz, aynı sorular çıkıyor. Akabinde size bir sıra numarası veriliyor ve road test’e gireceklerin bekledigi oturma alanina yönlendiriliyorsunuz aynı salon içerisinde. Benim bekleme sürem 45-50 dakika oldu. (Eyalete göre toplam soru sayısı ve istenen doğru cevap sayısı değişiklik gösterebilir).
Sıra numarası gelince sinavinizi yapacak examiner kendisini tanitiyor, adinizin üzerinde yazılı olduğu araç sigorta ID kartı çıktısı veya ekran görüntüsünu ibraz etmenizi istiyor.
Araca geçtikten sonra examiner araç dışında aracın sinyal, far, kornasının çalışıp çalışmadigini kontrol ediyor. Süruse geçmeden önce temel 1-2 soru soruyor (bana araç yokuş yukarı park edildiğinde tekerleklerin ne tarafa döndürülmesi gerektiğini sordu).
Dört konuda taviz verilmedigini, bu konularda hata yapılırsa major hata kabul edildiğini özellikle vurguladi.
1-Şerit değiştirirken öncesi ayna kontrolleri, doğru & zamanında sinyalizasyon
2-Stop sign’da her zaman full stop
3-Geçitlerde ve yolda her daim yaya/yaya geçidi kontrolü
4-Hiz limitinin asla aşılmaması
10 dakikalık bir tur ve parking test sonrasi DMV’ye geri donduk, araçta beklememi istedi. Kagit halinde siyah beyaz fotoğraflı geçici ehliyetimi 2 dakika içerisinde getirdi, orijinal ehliyetin 2-3 hafta içerisinde adrese geleceğini iletti ve ayrildim.
Anahtar kelimeler: Ehliyet almak, ehliyet, DMV, Illinois, Chicago, driving license, randevu, Real ID