Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @lynx Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    @freeworld vakit ayirip cevapladiginiz icin tesekkur ederim. FBAR bildirimimi yapmistim. IRS'teki testi yaptigimda tax filing yapmam gerektigi sonucu cikti. ancak creditkarma'da yurtdisi geliri veya sifir premiumlu saglik sigortasini bildirebilecegim bir kisim bulamadim. IRS'e manual bildirim yapmam gerekecek sanirim.

    ABD disindaki geliri ucretsiz beyan etmek mumkun degil. Turbotax ile yaparsaniz zaten bu bildirimi yapmak icin 35 dolarlik premium pakete gecmenizi istiyor. Credit Karma tamamen ucretsiz oldugu icin boyle bir secenek sunmuyor.


  • @lynx

    Yillardir TurboTax ile beyanda bulunuyorum, @knnrn belirttigi gibi ucretli paketlerini almak zorunda kaliyorum, audit defense de secince epey bir tutar odemis bulundum.

    Bu aksam 2018 yili icin olan beyani tamamladigimda 20% referral indirim linki verdi, TurboTax kullanmak zorunda kalacaksaniz su linkte gercekten indirim verip vermedigini kontrol edin lutfen, umarim isinize yarar: http://fbuy.me/l6dvg


    P.S. Referral nedeniyle bana bir sey iletilirse size yonlendirecegim.


  • Merhabalar, vergi beyanimi hallettim. Sifir ABD geliri ile vergi beyani yapmak biraz karisik bir olaymis, arastirmam gerekti. Benim gibi ilk vergi beyanini yapacak olan ve Turkiye'deki gelirini beyan etmek isteyen arkadaslar icin birkac ipucu vermek istiyorum.

    • Oncelikle yurtdisi gelirinizi beyan etmek icin ihtiyaciniz olan form I-2555. CreditKarma bu formu desteklemedigi icin TurboTax'ten bildirim yapmak gerekiyor.
    • https://apps.irs.gov/app/freeFile/ adresindeki Turbotax linkine tiklayarak sartlari sagliyorsaniz ucretsiz bildirim hakkindan yararlanabilirsiniz.
    • Eger federal vergi bildirimini online yapmadiysaniz sistem sadece eyalet vergi bildirimini online yapmaniza izin vermiyor.
    • Soz konusu vergi yili icinde SADECE yurtdisinda gelir elde ettiyseniz sistem federal vergiyi online bildirmenize izin vermiyor. Bu durumda eyalet vergisini de online bildirememis oluyorsunuz. New York gibi bazi eyaletler de sadece online bildirim kabul ediyor. Bu durumda benim gibi cikmaza girmis oluyorsunuz. Ancak uzun uzun arastirdiktan sonra bu sorunun cozumunu bir muhasebe forumunda buldum: federal vergi bildirimi kisminda yurtdisi gelirinizi beyan ederken 'other deductions' kismina sifir yerine $1 gibi herhangi bir rakam girdiginizde 'Adjusted Gross Income - AGI' $1 olmus oluyor ve sistem online bildirime izin verir hale geliyor. Ayni sekilde $1 ABD geliri de beyan edebilirsiniz ama bu anlattigim yontem daha etik kabul ediliyor.
    • Yurtdisi geliriniz 2018 icin $104.000'i gecmediyse (ben 31/12/2018 kuru ile cevirdim) vergiye tabi olmuyor.

    NOT: Daha once bahsedilmis ama ben de hatirlatayim, sene icinde herhangi bir zamanda yurtdisi hesaplarinizda $10.000'den fazla para bulunduysa TUM yurtdisi banka hesaplarinizi bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirim vergiden bagimsiz olarak https://bsaefiling.fincen.treas.gov/NoRegFBARFiler.html adresinden yapiliyor. 2018 yili icin bildirimlerin 19 Haziran'a kadar yapilmasi gerekiyor.


  • Sn @Ziyaretçi @lynx @crazycells 100 bin $ olan bahsedilen rakam financial assetlerin toplamı olacak yani gelir-income değil, doğru mu? Ben IRS linkini okuyunca 8938 formunun kriteri bu yani 100 bin $ gelir değil 100 bin $ hesap/ finansal asset bakiyesi. Bunun dışında Fbar ile bildirmek gereken bir 10 bin $ üstü rakamı var. Bir üçüncü konu da 2555 formuyla bildirilmesi gereken yurtdışı gelir-foreign earned income beyanı. Bu gelir içinde örneğin Türkiyeden elde edilen faiz, kira, maaş vb gelirler var( formda maaş dışındaki gelirleri göremedim ama atlamış olabilirim) ve bu formu da sanırım 1040 formuna ek olarak dolduruyorsunuz.
    Burada 3 ayrı konu oldugunu teyit eder misiniz eğer bilgi sahibiyseniz? Çok teşekkürler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @erkoholland Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    Sn @Ziyaretçi @lynx @crazycells 100 bin $ olan bahsedilen rakam financial assetlerin toplamı olacak yani gelir-income değil, doğru mu? Ben IRS linkini okuyunca 8938 formunun kriteri bu yani 100 bin $ gelir değil 100 bin $ hesap/ finansal asset bakiyesi. Bunun dışında Fbar ile bildirmek gereken bir 10 bin $ üstü rakamı var. Bir üçüncü konu da 2555 formuyla bildirilmesi gereken yurtdışı gelir-foreign earned income beyanı. Bu gelir içinde örneğin Türkiyeden elde edilen faiz, kira, maaş vb gelirler var( formda maaş dışındaki gelirleri göremedim ama atlamış olabilirim) ve bu formu da sanırım 1040 formuna ek olarak dolduruyorsunuz.
    Burada 3 ayrı konu oldugunu teyit eder misiniz eğer bilgi sahibiyseniz? Çok teşekkürler

    sayin @ErkoHolland, tabii ki IRS'in sitesinden takip etmek en itisi, ben bildigim kadariyla yanitlayayim.

    yillik limitten bahsediyorsaniz, bence o yillik gelir seviyesiniz. Yani bu yil elde ettiginiz bir gayrimenkul varsa tabii ki onun da degerini hesaplayabilirsiniz ama onceki yillarin gelir ve degerlerini katmamalisiniz. Hesaplama son yilda elde ettiginiz tum gelirler olmali.

    Evet, 10.000 dolar ustu banka hesabinda para bilgilendirilmeli.

    Formun isminden bahsediyorsaniz hatirlayamiyorum ama butun gelirleri tek bir kalem olarak yazabilirsiniz.


  • @crazycells Financial assetlere dediğiniz gibi ev , araba, para hepsi girer bence de. Ama sanki gelir değil bu, finansal varlık yani mal ve para varlığı diye anlıyorum. Bunların toplamı da 100 bin doların üstündeyse 8938 ile bildirim yapıyorsunuz diye anlıyorum ama bu bildirim sonucunda vergi ödenmiyor Abd'de diye anlıyorum. Aynı Fbar gibi yani sadece bakiye bildirimi yapıyorsunuz. Gelir yani foreign earned income konusu ise gelir kaç tl olursa olsun 2555 formuyla bildirip vergi bildirimine dahil ediyorsunuz değil mi? Yani 2 tanesi bildirim, 1 tanesi de gelir bildirimi ve üstüne vergi ödemesi. Doğru mudur? Konu biraz karışık oldu, netleştirmek sağlıklı olacaktır.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @erkoholland maalesef bu konuyu ayrintili bilmedigim icin yonlendirme yapmamayi tercih ederim.


  • @crazycells teşekkür ederim. Bu konuda tecrübesi olan biri varsa yazarsa sevinirim.


  • Merhaba,

    Mayıs 2018 tarihinde Amerika'ya ilk girişimi gerçekleştirdim. Yıl içerisinde 8-10 gün süre ile 2 kere daha giriş yaptım. Henüz Türkiye'de çalışıyorum ve okuyorum. 2020 yılı içerisinde okulum bittiğinde Amerika'ya taşınmayı planlıyorum. Bu yıl ödenmesi gereken vergi ile ilgili sorularım var. Yardımcı olursanız memnun olurum. Geç kaldığımı biliyorum ama vergi bildirim formlarını doldurup faiziyle ödemeye razıyım.

    1- Mayıs 2018 giriş yaptığım için GC kartımda bu tarih yer alıyor. Mayıs-Aralık 2018 tarihleri arası gelirimi mi bildirmeliyim?
    2- Gelirlerimin tamamını (sadece maaş) Türkiye'de kazandığım için hangi formları doldurmalıyım? Form 1040? 2555?
    3- Form 1040'ı dolduracaksam adres bölümüne Türkiye adresimi mi yazmalıyım yoksa Amerika'da kaldığım arkadaşımın adresini yazsam olur mu?

    Teşekkür ederim.


  • Konu vergilendirmeyi ilgilendirir mi ya da eskiden var olan bir uygulamami bilmiyorum lakin Turkiyede banka hesabi acarken artik Amerika ile vergi baginiz var mi sorusu geliyor. .BDDK dan gelen bir bildirim oldugunu belirtiyor banka .


  • @meliserg aynı sorunun cevabını bende bekliyorum.Takip....ayrıca 1040 ın hangi formu doldurulmalı...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @meliserg Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    Merhaba,

    Mayıs 2018 tarihinde Amerika'ya ilk girişimi gerçekleştirdim. Yıl içerisinde 8-10 gün süre ile 2 kere daha giriş yaptım. Henüz Türkiye'de çalışıyorum ve okuyorum. 2020 yılı içerisinde okulum bittiğinde Amerika'ya taşınmayı planlıyorum. Bu yıl ödenmesi gereken vergi ile ilgili sorularım var. Yardımcı olursanız memnun olurum. Geç kaldığımı biliyorum ama vergi bildirim formlarını doldurup faiziyle ödemeye razıyım.

    1- Mayıs 2018 giriş yaptığım için GC kartımda bu tarih yer alıyor. Mayıs-Aralık 2018 tarihleri arası gelirimi mi bildirmeliyim?
    2- Gelirlerimin tamamını (sadece maaş) Türkiye'de kazandığım için hangi formları doldurmalıyım? Form 1040? 2555?
    3- Form 1040'ı dolduracaksam adres bölümüne Türkiye adresimi mi yazmalıyım yoksa Amerika'da kaldığım arkadaşımın adresini yazsam olur mu?

    Teşekkür ederim.

    1- Vergi mükellefi olduğunuz tarihten itibaren olan gelirinizi beyan etmelisiniz. Sizin durumunuz için Mayıs-Aralık arası oluyor.

    2- Hangi formu dolduracağınız gelirinizin türüne göre değişiyor. Bence Turbotax gibi bir siteye girip yapmanız daha uygun olur. Sistem sizi adım adım yönlendiriyor. ABD dışı geliri beyan etmek için ücretli bir paket almak zorunda kalacaksınız. Ücretsiz versiyonda yurt dışı gelir beyan edilemiyor. 1040 formu sadece ABD'deki geliri beyan etmek için kullanılıyor.

    3- Gerçek adresiniz neyse onu yazmalısınız. Aksi halde vergi muafiyetinden yararlanamayabilirsiniz.

    https://www.hrblock.com/expat-tax-preparation/expat-guide/faqs/how-much-foreign-income-is-taxable.html


  • Hiç bir kayıt altında olmadan kazandığımız gelirleri yıl sonunda beyan etmelimiyiz? Maaşlı işimin dışında zaman zaman günlük yevmiyeli olarak çalıştığım bir iş var, günün sonunda iş bitince paramı elden nakit olarak alıyorum, bu parayı bankaya yatırdığımda yıl sonunda bu gelirin kaynağı tahminimce sorulacaktır. Bu geliri nasıl beyan edebilirim? Asıl aklıma takılan soru ise bu işte hiçbir kayıt altında olmadan çalıştığım için gelir beyanı yaptığım zaman başıma dert açar mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @aytac59 Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    Hiç bir kayıt altında olmadan kazandığımız gelirleri yıl sonunda beyan etmelimiyiz? Maaşlı işimin dışında zaman zaman günlük yevmiyeli olarak çalıştığım bir iş var, günün sonunda iş bitince paramı elden nakit olarak alıyorum, bu parayı bankaya yatırdığımda yıl sonunda bu gelirin kaynağı tahminimce sorulacaktır. Bu geliri nasıl beyan edebilirim? Asıl aklıma takılan soru ise bu işte hiçbir kayıt altında olmadan çalıştığım için gelir beyanı yaptığım zaman başıma dert açar mı?

    Ufak tefek miktarlar ise beyan etmeye gerek yok. Ama gelirinizin önemli bir kısmını oluşturuyorsa Schedule C ile beyan etmek gerekir. Tabii parayı veren kurumun/kişinin size 1099 vermediği için ceza ödeme durumu olabilir.


  • @knnrn Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    @aytac59 Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    Hiç bir kayıt altında olmadan kazandığımız gelirleri yıl sonunda beyan etmelimiyiz? Maaşlı işimin dışında zaman zaman günlük yevmiyeli olarak çalıştığım bir iş var, günün sonunda iş bitince paramı elden nakit olarak alıyorum, bu parayı bankaya yatırdığımda yıl sonunda bu gelirin kaynağı tahminimce sorulacaktır. Bu geliri nasıl beyan edebilirim? Asıl aklıma takılan soru ise bu işte hiçbir kayıt altında olmadan çalıştığım için gelir beyanı yaptığım zaman başıma dert açar mı?

    Ufak tefek miktarlar ise beyan etmeye gerek yok. Ama gelirinizin önemli bir kısmını oluşturuyorsa Schedule C ile beyan etmek gerekir. Tabii parayı veren kurumun/kişinin size 1099 vermediği için ceza ödeme durumu olabilir.

    Çok teşekkür ederim, schedule C ile kendimiz beyan edebiliriz miyiz yoksa bir muhasebeci aracılığıyla beyan etmemiz daha mı uygun olur?

  • ⭐⭐⭐

    @aytac59
    $300 kusur bir defa Uber denemesi sonucu kazancimi gecen sene ek gelir olarak beyan ettim. Herhangi bir sorgu, detay talebi vs olmadi.
    Vergi beyanini creditkarma.com uzerinden yapmistim ve diger ek gelirler diye bir kisima girmistim ben.


  • Aman aman aman bu nedir butun konularla ilgili video yapmisim. Yakinda konu kalmayacak. 25 puan lazim o yuzden paylasip duruyorum. Begenmeyi unutmayin.

  • ⭐⭐

    @lynx Gelir vergisi / beyani içinde söyledi:

    Merhabalar, vergi beyanimi hallettim. Sifir ABD geliri ile vergi beyani yapmak biraz karisik bir olaymis, arastirmam gerekti. Benim gibi ilk vergi beyanini yapacak olan ve Turkiye'deki gelirini beyan etmek isteyen arkadaslar icin birkac ipucu vermek istiyorum.

    • Oncelikle yurtdisi gelirinizi beyan etmek icin ihtiyaciniz olan form I-2555. CreditKarma bu formu desteklemedigi icin TurboTax'ten bildirim yapmak gerekiyor.
    • https://apps.irs.gov/app/freeFile/ adresindeki Turbotax linkine tiklayarak sartlari sagliyorsaniz ucretsiz bildirim hakkindan yararlanabilirsiniz.
    • Eger federal vergi bildirimini online yapmadiysaniz sistem sadece eyalet vergi bildirimini online yapmaniza izin vermiyor.
    • Soz konusu vergi yili icinde SADECE yurtdisinda gelir elde ettiyseniz sistem federal vergiyi online bildirmenize izin vermiyor. Bu durumda eyalet vergisini de online bildirememis oluyorsunuz. New York gibi bazi eyaletler de sadece online bildirim kabul ediyor. Bu durumda benim gibi cikmaza girmis oluyorsunuz. Ancak uzun uzun arastirdiktan sonra bu sorunun cozumunu bir muhasebe forumunda buldum: federal vergi bildirimi kisminda yurtdisi gelirinizi beyan ederken 'other deductions' kismina sifir yerine $1 gibi herhangi bir rakam girdiginizde 'Adjusted Gross Income - AGI' $1 olmus oluyor ve sistem online bildirime izin verir hale geliyor. Ayni sekilde $1 ABD geliri de beyan edebilirsiniz ama bu anlattigim yontem daha etik kabul ediliyor.
    • Yurtdisi geliriniz 2018 icin $104.000'i gecmediyse (ben 31/12/2018 kuru ile cevirdim) vergiye tabi olmuyor.

    NOT: Daha once bahsedilmis ama ben de hatirlatayim, sene icinde herhangi bir zamanda yurtdisi hesaplarinizda $10.000'den fazla para bulunduysa TUM yurtdisi banka hesaplarinizi bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirim vergiden bagimsiz olarak https://bsaefiling.fincen.treas.gov/NoRegFBARFiler.html adresinden yapiliyor. 2018 yili icin bildirimlerin 19 Haziran'a kadar yapilmasi gerekiyor.

    Öncelikle ayrıntılı bilgi için çok teşekkürler... Zor bilgi edinilebilecek bir konuda verdiğiniz bu ayrıntılı ipuçları çok değerli.

    2 sorum var...

    Soru 1: 19 Haziran tarihini nereden öğrendiniz?

    IRS sayfasında 15 Nisan tarihi zikrediliyor. Otomatik 15 Ekim'e kadar uzatma verildiği de belirtiliyor.

    Soru 2: 2018 yılı içerisinde göçmenlik statüsü elde edildikten önceki dönemde 10 bin USD eşiğini geçenler de bildirim yapmakla yükümlü müdürler?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @saulgoodman Bu deadline'lar (aylarin 15'i) haftasonuna denk gelirse, sonraki hafta icinde baska bir gun deadline olarak belirleniyor sayin @saulgoodman, bilginize. Yani deadline her yil 15'ine denk gelmeyebilir, birkac gun sonrasi da olabilir.


  • W-4 formu nasıl doldurulur ve kendimize ne kadar allowance yazmalıyız gibi konularda sitemizde bir rehber görevi görecek sayfa var mı ? benim şu an doldurmam gerekiyor ve açıkçası tam sayıyı belirlemekte zorlanıyorum. yardım ederseniz sevinirim. teşekkürler.


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 9
  • 13
  • 1
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

73
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum